165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1355

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 28 Νοέμβριος, 2017

Τρίτη 28 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Στεφάνου ομολογητού. τη μνήμη  των Αγίων οι οποίοι αγωνίστηκαν μαζί με τον Όσιο Στέφανο υπερ των Αγίων εικόνων και τη μνήμη του Αγίου Ρωμανού επισκόπου Μακεδονίας.Τη μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος  Ειρηνάρχου και των συν αυτω Ανδρέου, Πέτρου, Αννης οσίας και ετέρων 7 γυναικών. Τη μνήμη των εν Τιβεριουπόλει μαρτυρικώς αθλησάντων Τιμοθέου και Θεοδώρου επισκόπων.Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Πέτρου, Ιωάννου, Σεργίου, Θεοδώρου και Νικηφόρου πρεσβυτέρων, Βασιλείου και Θωμά διακόνων.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Ιεροθέου, Δανιήλ, Χαρίτωνος, Σωκράτους, Κομασίου και Ευσεβίου μοναχών και Ετιμασίου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Με δοξολογική σύναξη πανηγύρισε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ Ευβοίας.

 (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη επί τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.

(*) Την τρίτη του εσπερινή ομιλία για την φετινή εκκλησιαστική χρονιά θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στις 6:00 το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

(*) Σύναξη των μελών των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*) Με συγκίνηση και χαρά ο Ιερός κλήρος και ο ευλαβής λαός της Λοκρίδος και της Λαμίας υποδέχθηκε την είδηση από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο της αγιοκατατάξεως, υπό της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου με πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής του οσίου Δαυίδ Γέροντος Ευβοίας.

          Ο λαός της Λοκρίδος είχε ιδιαιτέρους πνευματικούς δεσμούς  με τον άγιο Γέροντα Ιάκωβο και την Ιερά Μονή του οσίου Δαυίδ, πρώτον μεν διότι ο όσιος Δαυίδ εγεννήθη και ανετράφη στο Κυπαρίσσιο Αταλάντης και δεύτερον διότι ο π. Ιάκωβος ήταν ο πνευματικός πολλών κατοίκων της περιοχής, τους οποίους επεσκέπτετο τη Μεγάλη Σαρακοστή κομίζων και την κάρα του Οσίου Δαυίδ στη Μαλεσίνα, στις Λιβανάτες και στη Λαμία προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

          Με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου εσήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ενοριών της Λοκρίδος και της Λαμίας και τελέσθηκε πανηγυρική σύναξη των πιστών στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας όπου ανεπέμφθη ευχαριστήριος δέηση για την αγιοκατάταξη του πατρός Ιακώβου, ανεγνώθση σύντομη βιογραφία του αγίου και εψάλη για πρώτη φορά το απολυτίκιο και το μεγαλυνάριο του αγίου Ιακώβου, τα οποία ευλαβώς συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος.

          Στη χαρμόσυνη ακολουθία συμμετείχαν όλοι οι εφημέριοι της Λαμίας και πλήθος πιστών. Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αγίου Ιακώβου και στην πατρική σχέση που επί πολλά χρόνια διατηρούσε μαζί του. Συγχρόνως ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι σύντομα θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού επ' ονόματι του αγίου Ιακώβου στη περιοχή της Λοκρίδος, οι κάτοικοι της οποίας θεωρούν την Μονή του οικείο τόπο και είχαν τον άγιο πνευματικό τους πατέρα.

          Ο Σεβασμιώτατος μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ηγούμενο της Μονής του οσίου Δαυίδ Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ για να συμμερισθεί τη χαρά και ικανοποίησή του για το μεγάλο αυτό γεγονός.

          Σημειωτέον ότι ο Ποιμενάρχης μας είναι αδελφός της Ιεράς Μονής οσίου Δαυίδ του Γέροντος καρείς μοναχός υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

Απολυτίκιον Ήχος δ' Ο Μάρτυς σου Κύριε.

* Ποίημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.

Ἀμέμπτως ἐβίωσας ἐν ευλαβεία πολλἠ τού τρόπου μιμούμενος Δαύιδ τοῦ Γέροντος πάτερ Ἰάκωβε, ἐλλαμψας τῆ Μονῆ σου καί τῇ χώρα ἁπάση πλήθεσι τῶν σημείων καί παθῶν ἰατρείας. Δι' ὂ ἐν παρρησία Χριστοῦ πρέσβευε ὐπερ τῶν τιμώνωτων σε.

 

Μεγαλυνάριον

Ἐκ παιδός ἠγάπησας τού Χριστοῦ ἃπαντα τοῦ κόσμου ὁλοψύχως καταλιπών νέκταρι αγάπης διψώντων τα ς καρδίας ἐπότισας πλουσίως πάτερ Ἰάκωβε.

† Ο Φ.Ν

27 Νοεμβρίου  2017

 (*) Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου θα πανηγυρίσει αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός και αύριο το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου.

 (*) Αφήνουμε την εορτή του Αγίου Φιλουμένου και περνάμε στο υπόλοιπο αυριανό πρόγραμμα του Ποιμενάρχου μας. Από τη στιγμή της ελεύσεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ερμηνεύει το Ιερό κείμενο του ευαγγελίου και των άλλων βιβλίων της Καινής Διαθήκης με σκοπό την πνευματική κατάρτιση και ωφέλεια των πιστών. Ετσι αύριο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Ποιμενάρχης μας από τις 6:00 έως τις 7:00 το απόγευμα θα συνεχίσει την ερμηνεία και ανάλυση του τετάρτου κεφαλαίου του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων στη βάση των σύγχρονων θεολογικών δεδομένων αλλά και της εμπειρίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Της ομιλίας  προηγείται Ιερά Παράκληση στη Υπεραγία  Θεοτόκο ὑπέρ εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου καί ἐνισχύσεως τῶν δοκιμαζομένων ἀδελφῶν μας. Καλείστε όλοι να συμμετάσχετε κάθε Τετάρτη στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση τῆς ἑρμηνείας τοῦ Θείου Λόγου, ὑπό τοῦ ἰδίου τοῦ Ἐπισκόπου μας, ὁ ὁποῖος ἐκφράζει τήν διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, ὡς διάδοχος τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καί ὁρατή κεφαλή τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας.

(*) Σύναξη των μελών των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τη 1η Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου. Η καθιερωμένη πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελείται και υπερ υγείας και ενισχύσεως απάντων των μελών των Φιλοπτώχων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των μελών στο ενοριακό πνευματικό κέντρο στην οδό Σκληβανιώτου 3.

(*) Τίς ἄδειες γάμου στούς μελλονύμφους, πού θά τελέσουν τό μυ­στή­ριο του Γάμου τους μετά τά Χριστούγεννα θά ἐπιδώσει ὁ Σεβα­σμιώ­τατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Οπως είναι γνωστό την περίοδο πριν ἀπό τά Χριστούγεννα λόγω της νη­στείας δεν τελούνται γάμοι. Οι άδειες γάμου συγκεντρώνονται και τα ζευ­γά­ρια θα έχουν την ευλογία να τις λάβουν από τον Σεβασμιώτατο Μητρο­πο­λίτη μας μα­ζί με τις ευχές και τις συμβουλές του για έναν πετυχημένο, χριστιανικό γάμο.

(*) Ακολουθούν δυο ειδήσεις από τα μοναστήρια μας. Στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων που τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης εν' όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελείται σαρανταλείτουργο κάθε βράδυ 11 με 1 τα ξημερώματα.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί. Στο τέλος των ακολουθιών θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

(*) Στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου δέχεται αυτές τις ημέρες τις εξομολογήσεις των πιστών ο Αγιορείτης Ιερομόναχος πατήρ Κοσμάς Δοχειαρίτης. Θα βρίσκεται στην Ιερά Μητροπολή μας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

(*) Συνεχίζουμε με ενοριακές ειδήσεις. Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Επίσης θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων αδελφών μας.Στο τέλος των ακολουθιών θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Λαμίας. μας προσκαλούν σε μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9-11). Συμμετέχουν:

 • ο Χριστόφορος Μαλάτος,
 • ο Γιώργος Γκλάβας,
 • ο Δήμος Παπαναστασίου

και από το Σύγχρονο Ωδείο Λαμίας «Κέφος» παίρνουν μέρος ο Άγγελος Κούλας (κιθάρα- τραγούδι), ο Λουκάς Κέφος (κιθάρα- τραγούδι) και ο Τρύφωνας Μπίκος (κρουστά- τραγούδι).

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*)  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων ενημερώνει για τη δράση του. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις ,γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Οι γυναίκες φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, εφόσον πρόκειται για κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και αν κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας λειτουργεί αδιάκοπα από την 1η Ιουνίου 2013 και είναι ο 2ος Ξενώνας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που λειτούργησε πανελλαδικά. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (365 ημέρες τον χρόνο) και όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Ξενώνας έχει δυναμικότητα 20 κλινών και 2 βρεφικών κρεβατιών, στελεχώνεται από Διοικητικό προσωπικό, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Γενικό Βοηθητικό προσωπικό και Φύλακες και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:

 • Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση,
 • Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό,
 • Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο,
 • Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση,
 • Νομική στήριξη, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών,
 • Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,
 • Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ξενώνα ως υπηρεσία άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες που υφίστανται βία ή πολλαπλές διακρίσεις, γνωστοποιεί ότι οι φορείς προβαίνουν σε παραπομπή, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τους αρμόδιους του Ξενώνα σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των θέσεων φιλοξενίας και τα απαραίτητα έγγραφα για την εισαγωγή των γυναικών και των παιδιών τους σε αυτόν.

 • Η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων εντάσσεται στην Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 9-11, με τηλέφωνο επικοινωνίας 22310 20059 και ώρες 8:0 το πρωί με 4:00 το απόγευμα.

 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...