165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1356

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 29 Νοέμβριος, 2017

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Παραμόνου και Φιλουμένου. τη μνήμη των αγίων ενδόξων ιερομαρτύρων, Διονυσίου επισκόπου Κορίνθου, Ιωάννου του εν Περσίδι και Ουρβανού επισκόπου Μακεδονίας. .

Τη μνήμη των αγίων Ουαλλερίνου, Φαίδρου, και ετέρων 6.Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Μάρκου, Παγκοσμίου, Πιτηρούν και Νεκταρίου επισκόπου, του Ρώσου.Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη ανάμνηση εγκαινίων ιερού ναού των αγίων μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας τελέσθηκε το πρωί επί τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας παρουσία πιστών και μαθητών του 5ου λυκείου Λαμίας.

(*) Με δοξολογική σύναξη πανηγύρισε χθες η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ Ευβοίας.

(*) Πως γνώρισε τον Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη μας αναφέρει σε άρθρο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας το οποίο δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Την εσπερινή του ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 6:00 το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο η οποία αρχίζει στις 5:30.

(*) Τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα εορτάσουν την Παρασκευή στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό τα μέλη των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων.

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

 (*) Τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου πανηγύρισε σήμερα στη Λαμία η ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Αγιο Φιλούμενο που μαρτύρησε στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ το 1979 και πρόσφατα έχει διαπιστωθεί και διακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία η αγιότητά του. Επίσης ο Ποιμενάρχης μας γνωστοποίησε στο εκκλησίασμα την προσωπική σχέση που είχε με τον Αγιο σε ένα προσκύνημά του στους Αγίους τόπους. Λίγο πριν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου ο εφημέριος του ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Γλύφας πατήρ Δημήτριος Καρτέρης ανέγνωσε σύντομο βιογραφικό του Αγίου προκειμένου το εκκλησίασμα να γνωρίσει καλλίτερα τον Αγιο ιερομάρτυρα Φιλούμενο. Στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκε σήμερα στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου παρέστησαν αρκετοί πιστοί καθώς και οι μαθητές της πρώτης Λυκείου του 5ου λυκείου Λαμίας συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή τους, κύριο Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, πρόεδρο της πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την προσφορά κεράσματος στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Με συγκίνηση και χαρά ο Ιερός κλήρος και ο ευλαβής λαός της Λοκρίδος και της Λαμίας υποδέχθηκε την είδηση από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο της αγιοκατατάξεως, υπό της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου με πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής του οσίου Δαυίδ Γέροντος Ευβοίας.

        Ο λαός της Λοκρίδος είχε ιδιαιτέρους πνευματικούς δεσμούς  με τον άγιο Γέροντα Ιάκωβο και την Ιερά Μονή του οσίου Δαυίδ, πρώτον μεν διότι ο όσιος Δαυίδ εγεννήθη και ανετράφη στο Κυπαρίσσιο Αταλάντης και δεύτερον διότι ο π. Ιάκωβος ήταν ο πνευματικός πολλών κατοίκων της περιοχής, τους οποίους επεσκέπτετο τη Μεγάλη Σαρακοστή κομίζων και την κάρα του Οσίου Δαυίδ στη Μαλεσίνα, στις Λιβανάτες και στη Λαμία προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

        Με εντολή  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου εσήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ενοριών της Λοκρίδος και της Λαμίας και τελέσθηκε πανηγυρική σύναξη των πιστών στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  Λαμίας, όπου ανεπέμφθη ευχαριστήριος δέηση για την αγιοκατάταξη του πατρός Ιακώβου, ανεγνώθση σύντομη βιογραφία του αγίου και εψάλη για πρώτη φορά το απολυτίκιο και το μεγαλυνάριο του αγίου Ιακώβου, τα οποία ευλαβώς συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος.

        Στη χαρμόσυνη ακολουθία συμμετείχαν όλοι οι εφημέριοι της Λαμίας και πλήθος πιστών. Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αγίου Ιακώβου και στην πατρική σχέση που επί πολλά χρόνια διατηρούσε μαζί του. Συγχρόνως ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι σύντομα θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού επ' ονόματι του αγίου Ιακώβου στη περιοχή της Λοκρίδος, οι κάτοικοι της οποίας θεωρούν την Μονή του οικείο τόπο και είχαν τον άγιο πνευματικό τους πατέρα.

        Ο Σεβασμιώτατος μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ηγούμενο της Μονής του οσίου Δαυίδ Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ για να συμμερισθεί τη χαρά και ικανοποίησή του για το μεγάλο αυτό γεγονός.

        Σημειωτέον ότι ο Ποιμενάρχης μας είναι αδελφός της Ιεράς Μονής οσίου Δαυίδ του Γέροντος καρείς μοναχός υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου.

(*) Παραμένουμε στο ίδιο κλίμα αγαπητοί ακροατές και θα σας αναγνώσουμε ένα άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου που δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και έχει τον τίτλο «Πώς εγνώρισα τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη».Στο άρθρο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής..

Ήμουν πολύ τυχερός ή μάλλον ευλογημένος, που από τα πρώτα χρόνια της Ιερωσύνης μου, όταν υπηρετούσα ως Διά­κο­νος εις την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος πλησίον του μακα­ρι­στού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη, εγνώ­ρισα τον άγιο Γέροντα π. Ιάκωβο Τσαλίκη, τον οποίο προσφάτως η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνστα­ντινουπόλεως, με πρόταση τού Παναγιωτάτου Οικου­μενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ανεγνώρισε και κατέ­ταξε στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ενθυμούμαι, ότι ο αείμνηστος Νικόλαος αναζητούσε τους αγίους και επεδίωκε να τους συναντήσει. Έτσι πρώτα συν­δέ­θη­κε με πνευματικούς δεσμούς με τον Όσιο Παῒσιο τον Αγιο­ρεί­τη, για τον οποίο μια άλλη φορά θα γράψουμε τα σχετικά τής φιλίας και επικοινωνίας τους. Εγνώρισε από την παιδική του ηλικία τον Άγιο Γέροντα της Πάτμου, π. Φιλόθεο Ζερβάκο, τον οποίο στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια είχε πνευματικό.

Ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώ­τιδος και Φαναριο­φερσά­λων ανεκάλυψε τον άγιο Ιερέα Δημήτριο Γκαγκα­στά­θη, για τον οποίο ήταν έτοιμος με πλούσιο υλικό να γράψει την βιογραφία και τα θαύματά του. Τον πρόλαβε όμως ο θάνατος και το πολύτιμο υλικό εχάθηκε.

Στο νησί τής Πάρου πήγε ως Αρχιερεύς μαζί με τον π. Θεόκλητο Φεφέ, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης για να γνωρίσει τον π. Αμφιλόχιο Μακρή. Και ακόμη επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα για να πάρει την ευχή τού Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος, του οποίου το πλήθος των ελεημοσυνών τον είχε καταπλήξει.

Ο άγιος Ιάκωβος ήταν για τον Νικόλαο ένας θησαυρός εντός των  ορίων της Μητροπόλεώς του και έτσι είχε την ευκαιρία συχνά να τον αναστρέφεται και να ωφελείται πνευματικά.    

Στις ποιμαντικές του επισκέψεις στην Βόρεια Εύβοια παρέ­κα­μπτε την πορεία του για να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ και να συναντήσει τον π. Ιάκωβο. Τότε το μοναστήρι είχε λίγους αδελφούς, τον γέροντα π. Ευθύμιο, τον π. Σεραφείμ, τον π. Κύριλλο και τον π. Ιάκωβο, ο οποίος σημειωτέον δεν ήταν Ηγούμενος. Ήταν ένας ταπεινός Ιερομόναχος, που είχε και ενορία, όπου εξυπηρετούσε δυο-τρία χωριά και καλύβες βοσκοποιμένων.

Ο Νικόλαος ήταν φιλομόναχος και φιλάγιος και είχε την διάκριση να αναγνωρίζει τους Αγίους. Στο μοναστήρι τού ετοίμαζαν τράπεζα καλο­γε­ρι­κή και εκεί καλούσε τους πατέρες να τους δει και να συζητήσουν τα όσα απασχολούσαν το Μοναστήρι και τον καθένα.

Ο π. Ιάκωβος, κατά παράκληση του Δεσπότη, είχε τον πρώτο λόγο. Άρχιζε να διηγείται θαύματα του Οσίου Δαβίδ και περιστατικά από την ζωή του. Σε κάθε πρότασή του έκλινε ευλαβώς την κεφαλή του προς τον Επίσκοπο και έλεγε: «Με συγχωρείτε Σεβασμιώτατε, άνθρωπος αγράμ­ματος είμαι». Ο Δεσπότης με ωραίο χιούμορ τον παρακαλούσε να συνεχίσει. Δεν ετελείωνε αυτή η διδαχή πριν δύο ώρες. Ήταν όντως ευλογία Θεού η ωραία αφήγηση των θαυμαστών γεγονότων από τον Γέροντα και επί πλέον η Μικρασιάτικη ηχηρή και μεγαλοπρεπής φωνή του. Κατά την ώρα που ο π. Ιάκωβος ήταν συνεπαρμένος και έλεγε, έσκυβε ο Σεβασμιώτατος προς το μέρος, που καθόμουν και με σιγανή φωνή μού έλεγε: «Ο π. Ιάκωβος είναι Άγιος». Το ίδιο έλεγε αργότερα ο π. Ιάκωβος, όταν είχε κοιμηθεί ο Χαλκίδος Νικόλαος: «Ο Δεσπότης μας είναι στην χορεία των Αγίων, όπως μού απεκάλυψε ο Θεός».

Κατά τις επισκέψεις μου στο Μοναστήρι με ενίσχυε πνευματικά και μια φορά μου διηγήθηκε την περί Νικολάου αποκάλυψη του Θεού. Μάλιστα μια φορά με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στις αποθήκες της Μονής. Εκεί στον τοίχο είχε κρεμάσει την μεγάλη φωτογραφία του Νικολάου, που την είχαν πριν στο Αρχονταρίκι και μου είπε: «Έρχομαι εδώ και ομιλώ εις τον Άγιο Αρχιερέα μας».       

Όταν, ως Διάκονος, συνόδευα τον Νικόλαο στις περιοδείες και επισκεπτόμεθα την Μονή τού Οσίου Δαβίδ, Ηγούμενος ήταν ο Αρχιμαν­δρίτης Χριστόδουλος, ο οποίος μετά την εκθρόνιση του Νικολάου έφυγε εις το Άγιον Όρος και σήμερα είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλου­μουσίου. Ο π. Ιάκωβος ήταν αφοσιωμένος στα πνευματικά του έργα, εξομο­λογών και διακονών τους ολίγους τότε προσκυνητάς και τους κατοίκους των μικρών χωρίων, τα οποία ήσαν πλησίον της Μονής. Εσέβετο και αγαπούσε τον π. Χριστόδουλο και ήταν πανευτυχής, για την μη ανάμειξή του στα διοικητικά τής Μονής.

Στις ημέρες της δοκιμασίας του μακαριστού Νικολάου, με την άδικη εκθρόνιση και ύστερα με την ασθένειά του, ο π. Ιάκωβος ήταν το αποκούμπι τής ψυχής μου. Όταν με εξομολογούσε, γονάτιζε προ της Αγίας Τραπέζης, έκυπτε την κεφαλήν και άκουγε. Οι συμβουλές του ήταν βάλσαμο στην ψυχή τού νεαρού τότε Διακόνου. Μια μέρα παρετήρησα με έκπληξη στο πρόσωπό του την μορφή τού Οσίου Δαβίδ. Αργότερα μου εξήγησε, ότι θερμά παρακαλούσε τον Όσιο να του ομοιάσει. Πράγματι, στα τελευταία χρόνια τής ζωής του μεγάλωσε το ασθενικό γένειό του και έγινε πλούσια γενειάδα, όπως ακριβώς του Οσίου Δαβίδ. Δεν ήταν όμως μόνο η εξωτερική όψις, ήταν κυρίως η εσωτερική του καρδιά, που ομοίαζε με τον Άγιό του.

Στη Χαλκίδα κατέβαινε σε ορισμένα χρονικά διαστήματα με την Κάρα του Οσίου. Πρώτα περνούσε από τον Δεσπότη, για να προσκυνήσει τον Άγιο. Ο Νικόλαος γονάτιζε μπροστά στον π. Ιάκωβο και εκείνος ακου­μπούσε το ιερό κιβώτιο με την Κάρα τού θαυματουργού Οσίου στην Αρχιερατική του κεφαλή. Ο π. Ιάκωβος έκανε δέηση υπέρ του Αρχιερέως, ο οποίος σαν ταπεινό καλογέρι ανέμενε γονατιστός να τελειώσει ο Άγιος τις ευχές.

Ο λαός εσέβετο και τον Όσιο Δαβίδ και τον Γέροντα Ιάκωβο. Ζητούσαν και έπαιρναν οικογένειες στο σπίτι τους την αγία Κάρα για ολονυκτία. Ο π. Ιάκωβος ετελούσε Αγιασμό ή Ευχέλαιο και ύστερα ομιλούσε για τον Άγιο και για τις θαυμαστές επεμβάσεις του στη ζωή των δοκιμαζομένων ανθρώπων.

Δυστυχώς, υπήρχαν όμως μερικοί και μάλιστα από τους Ιερείς και τους «θρησκευομένους», οι οποίοι τον περιγελούσαν ως οραματιστή και φαντασιόπληκτο. Έτυχα σε τέτοιες συζητήσεις και ελυπήθηκα για την σκότιση των ανθρώπων εκείνων.  Ο άγιος Γέροντας τα εγνώριζε όλα όσα έλεγαν πίσω του, αλλά ως μη ακούων εσέβετο και αγαπούσε τους πάντας.

Εν αφανεία έζησε τα περισσότερα χρόνια τής ζωής του. Το κύμα των προσκυνητών και θαυμαστών του άρχισε μετά την δημοσίευση βιβλίων περί αυτού από εγκρίτους επιστήμονες και συγγραφείς. Η πρόνοια του Θεού στον λιμό των ψυχών ενεφάνισε τους πνευματικούς θησαυρούς, όπως τον π. Ιάκωβο. Ο συμπονετικός Γέροντας έδωσε την ζωή του στη διακονία των φοιτητών, των επιστημόνων, των οικογενειών, μικρών και μεγάλων. Επί του καθήκοντος ελύγισε και παρέδωσε τον Σταυρό τής Διακονίας στον διάδοχό του αείμνηστο π. Κύριλλο, ο οποίος εβάδισε στα δικά του ίχνη.

Την μνήμη τού θανάτου την είχε καθημερινώς. Μια ημέρα, έξω στην αυλή τής Εκκλησίας μού έδειξε τον τόπο, όπου θα εσκάπτετο ο τάφος του και μου είπε: «Πάτερ Νικόλαε. Εδώ θα με θάψετε και θα με αφήσετε εκεί μέχρι της Δευτέρας Παρουσίας τού Κυρίου».

Ο στοργικός και συμπονετικός, ο γλυκός πατέρας, ο τανεινός και αφανής εργάτης τού αμπελώνος τού Κυρίου, ως παρρησίαν έχων ας πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών:

 «Ἀμέμπτως ἐβίωσας ἐν εὐλαβείᾳ πολλῆ

τόν τρόπον μιμούμενος Δαβίδ τοῦ Γέροντος

Πάτερ Ἰάκωβε.

Ἔλαμψας τῇ Μονῇ σου καί τῇ χώρᾳ ἁπάσῃ

πλήθεσι τῶν σημείων καί παθῶν ἰατρείαις

 Διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ

    πρέσβευε ὑπέρ τῶν τιμώντων σε».

«Ἐκ παιδός ἠγάπησας τόν Χριστόν

ἅπαντα τοῦ κόσμου ὁλοψύχως καταλιπῶν,

νέκταρι ἀγάπης διψώντων τάς καρδίας

ἐπότισας πλουσίως πάτερ Ἰάκωβε».

Το άρθρο αυτό αναδημοσιευεται σε όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων καθώς και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

(*) Την καθιερωμένη εσπερινή του ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος  από τις 6:00 έως τις 7:00 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Στην ομιλία του θα ερμηνεύσει και θα αναλύσει στίχους του τετάρτου κεφαλαίου του βιβλίου των Πράξεων των Αγίων Αποστόλων στη βάση των σύγχρονων θεολογικών δεδομένων αλλά και της εμπειρίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Της ομιλίας  προηγείται Ιερά Παράκληση στη Υπεραγία  Θεοτόκο η οποία αρχίζει στις 5:30. Καλείστε όλοι να συμμετάσχετε κάθε Τετάρτη στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση τῆς ἑρμηνείας τοῦ Θείου Λόγου, ὑπό τοῦ ἰδίου τοῦ Ἐπισκόπου μας.

Όσοι δεν μπορείτε να παραστείτε στο Ναό, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ζωντανά την ακολουθία της Παρακλήσεως και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου από τον τοπικό Ραδιόφωνο Σταθμό της Μητροπόλεώς μας 89.4fm ή από την ιστοσελίδα imfth.gr. Επίσης η ομιλία μεταδίδεται σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 11:00 το πρωί.

(*) Σύναξη των μελών των ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τη 1η Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου. Η καθιερωμένη πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελείται και υπερ υγείας και ενισχύσεως απάντων των μελών των Φιλοπτώχων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των μελών στο ενοριακό πνευματικό κέντρο στην οδό Σκληβανιώτου 3.

(*) Στο πλαίσιο της πνευματικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως αγαπητοί ακροατές εντάσετται και η ποιμαντική φροντίδα των φυλακών Δομοκού. Εδώ και χρόνια η Φθιωτική εκκλησία ανελλιπώς με πατρική αγάπη φροντίζει και μεριμνά για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των φυλακισμένων αδελφών. Αποστέλλει κατά καιρούς τρόφιμα και είδη ρουχισμού αλλά και εντεταλμένος ιερέας τελεί λατρευτικές ακολουθίες στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου των Φυλακών, τους καθοδηγεί πνευματικά και τους ανακουφίζει με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Τα καθήκοντα αυτά μέχρι τώρα είχε αναλάβει ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης. Από πρώτης Δεκεμβρίου όμως με νέα απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας την λειτουργική εξυπηρέτηση των τροφίμων του Σωφρονιστικού καταστήματος θα αναλάβει ο πατήρ Γεώργιος Βούλγαρης εφημέριος του ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Δομοκού.Πνευματικός των τροφίμων παραμένει ο πατήρ Σεραφείμ.Με την ευκαιρία της αυριανής εορτής του Αγίου Ανδρέου αύριο στις φυλακές θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ, ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Της ΙΕΡΑς ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 (*) Η Ευαγγελική εντολή παραγγέλλει στον κάθε έναν από εμάς να επισκεπτόμαστε τους εμπεριστάτους αδελφούς μας, φυλακισμένους, ασθενείς και πενθούντες.

            Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας και μάλιστα αυτοί που εγκαταβιώνουν στα ιδρύματα.

             Αυτή την προτροπή του Κυρίου μας, ακολουθώντας χθεςΤρίτη, το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαμίας και μέσα στο προεόρτιο κλίμα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, επισκέφθηκε το Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην πόλη της Λαμίας, με πρώτον τον προϊστάμενο του Ναού π. Κωνσταντίνο Παπασταμάτη.     Έγιναν δεκτοί από τον Διευθυντή Ιεροδιάκονο π. Βαρθολομαίο Κάσση και το προσωπικό του Ιδρύματος και αφού προσέφεραν τα διάφορα είδη, έδωσαν και χαρά με την παρουσία τους στους γέροντες αλληλοευχώμενοι καλά Χριστούγεννα!

             Ακολούθως εκ μέρους του Ιδρύματος  παρετέθη κέρασμα στους επισκέπτες που ανεχώρησαν έχοντας την καρδιά τους γεμάτη με τη χαρά της προσφοράς.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί. Στο τέλος των ακολουθιών θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

 (*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Επίσης θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων αδελφών μας.Στο τέλος των ακολουθιών θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου θα τελεσθεί την Παρασκευή στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 12:30 το πρωί.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Το ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές και κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα 3:00 το μεσημέρι με 6:00 το απόγευμα.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Ιωάννη Παπασιοπούλου τέως Δημάρχου Λαμιέων την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Δημοτικό θέατρο λαμίας. Η εκδήλωση θα αρχίσει με επιμνημόσυνη δέηση υπερ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κυρίου Νικολάου Σταυρογιάννη και την κυρίας Καλλιόπης Παπασιοπούλου. Ομιλία θα κάνει ο καθηγητής κ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Η εκδήλωση αυτή μνήμης θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική φιλαρμονική Λαμίας.

(*) Δε θα λειτουργήσει το Δημοτολόγιο στις 30/11 και το Ληξιαρχείο στις 14/12 λόγω σεμιναρίων μας ενημερώνει το γραφείο τύπου του Δήμου

           Τα Τμήματα Δημοτικής Κατάστασης και Ληξιαρχείου του Δήμου Λαμιέων ενημερώνουν τους δημότες ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει συμπληρωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια υπαλλήλων των αρμόδιων Δημοτικών Υπηρεσιών Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου πάνω στη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα λειτουργήσει το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης (Δημοτολόγιο) την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και το Τμήμα Ληξιαρχείου την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Λαμίας. μας προσκαλούν σε μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9-11). Συμμετέχουν:

 • ο Χριστόφορος Μαλάτος,
 • ο Γιώργος Γκλάβας,
 • ο Δήμος Παπαναστασίου

και από το Σύγχρονο Ωδείο Λαμίας «Κέφος» παίρνουν μέρος ο Άγγελος Κούλας (κιθάρα- τραγούδι), ο Λουκάς Κέφος (κιθάρα- τραγούδι) και ο Τρύφωνας Μπίκος (κρουστά- τραγούδι).

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*)  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων ενημερώνει για τη δράση του. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις ,γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Οι γυναίκες φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, εφόσον πρόκειται για κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και αν κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας λειτουργεί αδιάκοπα από την 1η Ιουνίου 2013 και είναι ο 2ος Ξενώνας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που λειτούργησε πανελλαδικά. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (365 ημέρες τον χρόνο) και όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Ξενώνας έχει δυναμικότητα 20 κλινών και 2 βρεφικών κρεβατιών, στελεχώνεται από Διοικητικό προσωπικό, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Γενικό Βοηθητικό προσωπικό και Φύλακες και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:

 • Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση,
 • Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό,
 • Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο,
 • Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση,
 • Νομική στήριξη, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών,
 • Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,
 • Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ξενώνα ως υπηρεσία άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες που υφίστανται βία ή πολλαπλές διακρίσεις, γνωστοποιεί ότι οι φορείς προβαίνουν σε παραπομπή, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τους αρμόδιους του Ξενώνα σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των θέσεων φιλοξενίας και τα απαραίτητα έγγραφα για την εισαγωγή των γυναικών και των παιδιών τους σε αυτόν.

 • Η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων εντάσσεται στην Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 9-11, με τηλέφωνο επικοινωνίας 22310 20059 και ώρες 8:0 το πρωί με 4:00 το απόγευμα.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...