165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1358

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος, 2017

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, προστάτου του γενικού φιλοπτώχου ταμείου της Ι Μ μας. τη μνήμη του αγίου ενδόξου Προφήτου Ναούμ ενός από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες ο οποίος έζησε τον 7ο αιώνα προ Χριστού.

Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ανανίου του Πέρσου και των αγίων πατέρων ημών και αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω και των αγίων Ανανίου και Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) «Ανοίξετε τα ταμεία των φιλοπτώχων και δώστε ελεημοσύνη. Αναζητείστε την κρυφή και αξιοπρεπή φτώχεια και με διάκριση να δίδετε σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως διότι όλοι είμαστε παιδιά του Θεού». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος στα μέλη των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων.

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας θα τελεσθεί τη Δευτέρα στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας στη Λαμία.

(*) Την μνήμη τοῦ Αγίου Νικολάου θα εορτάσουμε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή ο Ποιμενάρχης μας άγει τα ονομαστήριά του και θα δεχτεί τις ευχές όλων μας κατά τη θεία Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό και στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

(*) Το Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς Ἐκκλησιαστικῆς γλώσσας για ενήλικες θα λειτουργήσει και πάλι φέτος για δεύτερη χρονιά.Τα μαθήματα θα γίνονται  ἀπό 13 Δεκεμβρίου κάθε Τετάρτη στίς 8:15 τό ἀπόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγ­γελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

 (*) Τις ιερές εικόνες της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος και Αγίας Παρασκευής Γουλεμίου θα φιλοξενήσουν το σαββατοκύριακο ενορίες της Μητροπόλεώς μας.

(*) Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από το πρωί το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Παράρτημα Φθιώτιδος) στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ».

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*)Πανηγυρικά εορτάσθηκε σήμερα 1η Δεκεμβρίου  η σεβάσμιος μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος του και προστάτου των φιλοπτώχων ταμείων της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

        Στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρουσία των Εφημερίων - Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων και των μελών αυτών.

        Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους Αιδεσιμολογιωτάτους Προέδρους και τα μέλη των Ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων της Μητροπόλεως μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής μας εκκλησίας και  αναφέρθηκε εκτενώς στο ευλογημένο έργο της Φιλανθρωπίας σχολιάζοντας τον στίχο του αναγνωσθέντος αποστολικού αναγνώσματος: «ὁ σπείρων φειδομένως φειδομένως καὶ θερίσει, καὶ ὁ σπείρων ἐπ᾿ εὐλογίαις ἐπ᾿ εὐλογίαις καὶ θερίσει  (Β΄ Κορ. θ΄ .6) και χαρακτηριστικά ανέφερε:

        « Πρώτη Δεκεμβρίου σήμερα αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί και είναι ημέρα που μας πλησιάζει στα γενέθλια του Κυρίου μας αλλά και ημέρα που μας ωθεί να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας στην φιλανθρωπία, στην χριστομίμητο αυτή αρετή της ελεημοσύνης.

        Όπου σπέρνεται ο λόγος του Θεού με φόβο, αδυναμία και υποψίες τα αποτελέσματα του θερισμού θα είναι ελάχιστα και όπου σπέρνεται με ευλογία, δύναμη και προσωπικό κόπο και θέληση τότε ο θερισμός είναι πολύς.

        Αυτό το συναντούμε κι' εμείς, όπου υπάρχει φιλανθρωπικό έργο υπάρχουν και έσοδα.

        Ο κόσμος σήμερα υποφέρει και πρέπει να βοηθούμε. Ανοίξετε τα ταμεία των φιλοπτώχων και δώστε ελεημοσύνη. Αναζητείστε την κρυφή και αξιοπρεπή φτώχεια και με διάκριση να δίδετε σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως διότι όλοι είμαστε παιδιά του Θεού.

        Όταν ένα μέλος της Ενορίας πάσχει να βοηθείται από το φιλόπτωχο της Ενορίας του για να συμπάσχουν στον πόνο του όλοι οι Ενορίτες αλλά και να αισθάνονται την χαρά της προσφοράς και της ελεημοσύνης.

        Η μεγάλη αρετή της ελεημοσύνης καλύπτει κατά τους αγίους πατέρες πλήθος αμαρτιών και ελευθερώνει την ψυχή του ανθρώπου.Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα εξής…

        Είστε οι άμεσοι συνεργάτες στο Φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως και παρακαλώ να κινείστε με διακριτικότητα και κάτω πάντοτε από την σκέπη της Εκκλησίας με πνευματικότητα και εκκλησιαστικό φρόνημα. Είθε ο άγιος Φιλάρετος ο ελεήμων να δίδει δύναμη για να συνεχίσετε το έργο σας».

        Ο Σεβασμιώτατος επίσης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους πιστούς για την αναταπόκριση τους στον Έρανο της Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο οποίος διεξήχθη από 19 - 26 Νοεμβρίου και ευχήθηκε σε όλους πλουσία την ευλογία του ελεήμωνος Κυρίου.

        Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας  ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων των μελών των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων.

        Ακολούθως εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού παρετέθη προς όλους τους εορταστές μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Φωτογραφίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*) Την Αγία μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα,προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού θα εορτάσει η Εκκλησία μας τη Δευτέρα 4 του μηνός. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος όπως συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Τσαλτάκη. Ακολούθως θα δοθεί κέρασμα σε όλους. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία  θα τελεσθεί την Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας θεμελιώθηκε το 1993. Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν το 1999 και τα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2000.Ο Ναός είναι τρίκλιτος σταυροειδής βασιλική μετά τρούλου. Έχει δυο κωδωνοστάσια και περιστύλια. Στο ενοριακό πνευματικό κέντρο υπάρχει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Πλανά.

Στην Ιερά Μητρόπολή μας ακόμα δυο ενοριακοί Ιεροί Ναοί είναι αφιερωμένοι στην Αγία, στη Δίβρη και στο χωριό Μεταλλεία Δομοκού.

 (*) Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, εορτή τοῦ Αγίου Νικολάου Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ θαυματουργοῦ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος άγει τα ονομαστηριά του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη παραμονή τῆς ἑορτῆς, στις 5:30 το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας θά χοροστατήσει καί θά ὁμιλήσει  στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Λαμίας, τέως Μητροπολιτικό Ναό. Την Τετάρτη θά ἱερουργήσει στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου παρουσία των αρχών του τόπου και τους ευσεβούς λαού. Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του πατρός Βαρθολομαίου Κάσση, θεολόγου. Επίσης την ημέρα της εορτής στίς ἕδρες τῶν Ἀρχιερατικῶν περιφερειῶν, τίς Ἱε­ρές Μονές καί τούς Ἐ­νο­ρια­κούς Ἱερούς Ναούς πρό τῆς ἀπο­λύ­­σεως τῆς Θείας Λει­­τουρ­γίας θά τελεσθεῖ Δοξολογική δέηση, ὑπέρ ὑγείας καί ἐνδυνα­μώ­σεως τοῦ Σεβα­σμιω­τά­του καί θά ψαλεῖ ἡ φήμη του.Μετά τήν διανομή τοῦ ἀντιδώρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ο Ποιμενάρχης μας θά δεχθεῖ τίς εὐχές τῶν Ἀρχόντων, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναχῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ στό Μητροπολιτικό Μέγαρο στην οδό Σκληβανιώτου 5 μέχρι τη 1:00 τό μεσημέρι.  Το απόγευμα θα δεχτεί ευχές από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Σχετική ανακοίνωση θα αναγνωσθεί την Κυριακή στους ιερούς Ναούς προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας.

 (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος της γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, μας ενημερώνει ότι θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς Ἐκκλησιαστικῆς γλώσσας γιά δεύτερη συνεχῆ χρονιά.

     Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαι­ρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοή­ματά τους.

     Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδια­φέ­ρονται γιά τά ἀρχαῖα κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Τετάρτη στίς 8:15 τό ἀπόγευμα στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγ­γελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό 13 Δεκεμβρίου.

     Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους κα­θη­με­ρι­­νῶς ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 3. Σχετική ανακοίωση θα αναγνωσθεί στους Ναούς την προσεχή Κυριακή3 Δεκεμβρίου πρό τῆς ἀπο­λύσεως τῆς Θείας Λειτουργίας.

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης, η Ιερά Μητρόπολη προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η βιβλιοθήκη είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού κατά τις ώρες 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

 (*)Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς προς τιμήν του Αγίου Νικολάου. Κοντά στη Λαμία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Βράχα όπου την Τρίτη στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και το απόγευμα στίς 5:30 Ιερά Παράκληση στον αγιο Νικόλαο.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου υπάρχει και στη Σπερχειάδα. Την Τρίτη στίς 4:30 το απόγευμα θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Αγίου και στίς 5:00 θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Την Τετάρτη Ορθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία. Στήν περιοχή Σπερχειάδος πανηγυρίζουν επίσης οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Νικολάου στα χωριά Άγιος Σώστης, Ανατολή, Αργύρια, Δίλοφο, Κλωνί, Κυριακοχώρι και στα χωριά Λευκάδα και Μεσοποταμία. Επίσης πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη και στα χωριά Καπνοχώρι, Μεσοχώρι, Συκά, Νεοχώρι, Βαρδάτες, Μόδι, Τραγάνα, Προφήτης Ηλίας, στα χωριά Αγιος Γεώργιος, Θαυμακός, Μακρυράχη και Μελιταία Δομοκού. Στήν περιοχή του Λιανοκλαδίου πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί στα χωριά Καλαμάκι, Ζηλευτό και Μοσχοκαρυά, επίσης οι Ιεροί Ναοί στα χωριά Μεσοχώρι και Πτελέα Μακρακώμης.  Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης την Τρίτη θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός  6:00 με 8:00 το απόγευμα. Την Τετάρτη  θα τελεσθεί  πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί. Στο τέλος των ακολουθιών θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

 (*) Ακολουθούν ενοριακές ειδήσεις. Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος θα φιλοξενήσει η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου. Η φιλοξενία αυτή γίνεται προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου τον οποίο πολύ ευλαβούνται οι ενορίτες. Η υποδοχή θα γίνει το Σάββατο  στις 5:00 το απόγευμα στον ιερό Ναό και θα τελεσθούν εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Την Κυριακή το βράδυ στις 9 θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία επί τη  μνήμη του Αγίου Σεραφείμ η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 και μισή μετά τα μεσάνυκτα.Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών θα τελεσθεί αρτοκλασία. Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης θα αναχωρήσει για το μοναστήρι τη Δευτέρα στις 9:30 το πρωί αφού πρώτα τελεσθεί η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία θεοτόκο.

(*) Την Ιερά Εικόνα της Αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο Ιερό Ναό Γουλεμίου θα μεταφέρουν το Σάββατο οι κάτοικοι της Αταλάντης, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η υποδοχή θα γίνει στην είσοδο της πόλεως στις 4:30 το απόγευμα. Εν συνεχεία στον Ιερό Ναό θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Η ιερά εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή  10 Δεκεμβρίου και καθημερινά θα τελείται στις 5:00 το απόγευμα Ιερά Παράκληση στην Aγία Παρασκευή. Επίσης την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στις 9:00 το βράδυ.

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Επίσης θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων αδελφών μας.Στο τέλος των ακολουθιών θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου θα τελεσθεί σήμερα στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 12:30 το πρωί.

(*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

(*)   2η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.       Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείται για τους πιστούς που για διαφόρους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν το πρωί στην Εκκλησία, είτε είναι μικρά παιδιά, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ηλικιωμένοι. Αρχίζει στις 11 το πρωί και ολοκληρώνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι.

(*) Οι επόμενες ειδήσεις αφορούν κυρίως τους νέους μας. Ενοριακή σύναξη νέων πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας υπό την ευθύνη του εφημερίου πατρός Νικολάου Κατσαρέλη κάθε Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα. Το θέμα των φετινών μαθημάτων είναι λόγοι του πατρός Παισίου του Αγιορείτου από το βιβλίο «πάθη και αρετές».

(*) Ενοριακή σύναξη νέων πραγματοποιείται και στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Κάθε Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αναπτύσσονται θέματα κυρίως περί μετανοίας λόγω της Αγίας Τεσσαρακοστής. Επίσης οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και συζητούν με τον υπευθυνο πατέρα Χρήστο Τσιλοφύτη για διάφορα επίκαιρα θέματα.

(*) Όπως είναι γνωστό η μητέρα μας Εκκλησία ανά τους αιώνες κατορθώνει να περιφρουρεί, να διαφυλάττει και να μεταλαμπαδεύει ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό θησαυρό ως πνευματική κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Στο πλαίσιο της διασώσεως και διαδόσεως της κληρονομιάς αυτής η Ιερά Μητρόπολή μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και γι’ αυτό από τις πρώτες ποιμαντικές ενέργειες του Σεβασμιωτάτου ήταν η ίδρυση της Σχολής Παραδοσιακών Χορών το έτος 1998. Στα 19 χρόνια της λειτουργίας της Σχολής, δημιουργήθησαν αρκετά τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων και σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι και διδάσκονται δωρεάν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, με την επίβλεψη εμπείρων χοροδιδασκάλων.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα πνευματικά κέντρα των ιερών Ναών του Μητροπολιτικού Ναού, της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τους Ιερούς Ναούς και να ενημερωθείτε για τις ώρες των μαθημάτων.Τα μαθήματα των χορών παραδίδονται από τους καθηγητές  Φυσικής Αγωγής κυρίους Φυσικής Αγωγής κ Αριστείδη Φυτιλή, κ Κωνσταντίνο Φλώρο και κυρία Αργυρούλα Τσιριγκούλη.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Ιωάννη Παπασιοπούλου τέως Δημάρχου Λαμιέων την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Δημοτικό θέατρο λαμίας. Η εκδήλωση θα αρχίσει με επιμνημόσυνη δέηση υπερ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κυρίου Νικολάου Σταυρογιάννη και την κυρίας Καλλιόπης Παπασιοπούλου. Ομιλία θα κάνει ο καθηγητής κ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Η εκδήλωση αυτή μνήμης θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική φιλαρμονική Λαμίας.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και η Δομή Φθιώτιδος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.), μας προσκαλούν σε μια εκδήλωση με επίκεντρο την Αναπηρία και τον Εθελοντισμό που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, (Λεωνίδου 9-11, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση, που έχει ως κεντρικό μήνυμα «Από το Εγώ στο Εμείς. Φιλία -Προσφορά - Ελπίδα για μια Κοινωνία χωρίς Διακρίσεις», διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, στις 5 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει  ομιλίες, βιωματικές διεργασίες και χορευτικά δρώμενα που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ανταλλάξουν προσωπικές εμπειρίες.

Συμμετέχουν o Παγκόσμιος Οργανισμός Εθελοντισμού Best Buddies Greece και η τοπική ομάδα Best Buddies Λαμίας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με τους εθελοντές της, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Τμήμα Ελέγχου, Ποιότητας, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Καλλίχορος».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22310  66377.

(*) Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία του νομού Φθιώτιδος μας προσκαλεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία) στις 12 το μεσημέρι στα εγκαίνια των Στεγών υποστηριζομένης Διαβίωσης που λειτουργούν στη Ροδίτσα Λαμίας.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στα εγκαίνια θα εκπροσωπήσει ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής.

(*) Περνάμε σε μια ανακοίνωση του εκκλησιαστικού σχολείου Λαμίας για τη βράβευση μαθητή του σχολείου σε διαγωνισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής….η σχέση του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας με τον Πόντο φαίνεται πως είναι από εκείνες που αντέχουν στο χρόνο!

Όπως είναι γνωστό, οι τελειόφοιτοί μας του σχολικού έτους 2015-2016 είχαν πραγματοποιήσει την πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψή τους στα μέρη του Πόντου, προσκυνώντας μία από τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων, την οποία αγίασαν με τους αγώνες και το μαρτύριό τους τόσοι και τόσοι γνωστοί και άγνωστοι Άγιοι της Εκκλησίας μας, την οποία πότισαν με το αίμα τους οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της γενοκτονίας του ελληνισμού της περιοχής. Η εκδρομή εκείνη υπήρξε λίαν επιτυχημένη, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην καρδιά όσων είχαν συμμετάσχει, προέβαλε το Σχολείο μας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν για τους επερχομένους μαθητές μας, έχοντας ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά.

Εις επίρρωσιν αυτού του τελευταίου, ήλθε η συμμετοχή μαθητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα/Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που προκήρυξαν και συνδιοργάνωσαν κατά την προηγούμενη (2016-2017) σχολική χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές όλων των τάξεων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ομογένειας. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε πληθώρα συμμετοχών. Οι μαθητές μας, «Συμμετέχοντας, τιμώντας, διεκδικώντας», πήραν μέρος στον διαγωνισμό με τρία (03) έργα, δύο (02) πολυμεσικά και ένα (01) εικαστικό (ζωγραφιά), υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μας κυρίου Ζαχαράκη Ιωάννη, θεολόγου και Διευθυντή του Σχολείου, κυρίας Βαμβακά Αλεξάνδρας, φιλολόγου και κυρίου Καλαντζή Χρήστου, επίσης φιλολόγου.

Και βέβαια, η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας από έναν τέτοιον διαγωνισμό δεν μπορούσε παρά να επιστρέψει νικήτρια και τροπαιούχος! Ο μαθητής της Β΄ τάξης (φέτος Γ΄ τάξης) του Λυκείου μας Επαμεινώνδας Νίκα απέσπασε 3ο βραβείο με το εμπνευσμένο ζωγραφικό έργο του το οποίο υπέβαλε. Και τι ζωγράφισε ο μαθητής μας; Μα τι άλλο; Τον τόπο στον οποίο είχαν εκδράμει την προηγούμενη χρονιά οι συμμαθητές του και την Μονή της Παναγίας Σουμελά υπό τας πτέρυγας της οποίας είχαν φωτογραφηθεί! Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.Το εκκλησιαστικό γυμνάσιο λύκειο Λαμίας κλείνοντας την ανακοίνωση αναφέρει….

Εγκάρδια συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές του Προγράμματος/Διαγωνισμού για την πρωτοβουλία τους, θερμά συγχαρητήρια τόσο στον βραβευθέντα μαθητή όσο και στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές της ομάδας μας για τη συμμετοχή και τη διάκριση, πολλές ευχές στο Σχολείο μας για ακόμη περισσότερες διακρίσεις και προκοπή, υπό την στιβαρή, ακαταμάχητη προστασία των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης!

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Σύλλογος Επτανησίων Φθιώτιδος μας προσκαλούν στην 6η Χορωδιακή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7:00μ.μ. και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

(*) Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποίησει το πνευματικό κέντρο ρουμελιωτών παράρτημα Φθιώτιδος την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ». Η Χριστουγεν­νιά­τι­κη φιλανθρωπική αγορά θα ολοκληρωθεί στις 9:00 το βράδυ και σκοπός της είναι η ενίσχυση των συναν­θρώ­πων μας πού δίνουν μία αξιοπρεπή μάχη ζωής γιά επιβίωση.

Διακοσμητικές συσκευασίες, γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά εδέσματα θα διατίθενται στα τραπέζια της φιλανθρωπικής αγοράς ενώ θα υπάρξει και λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα εκπροσωπεί στην εκδήλωση ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...