165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1359

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 04 Δεκέμβριος, 2017

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας ένδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1601. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ιουλιανής, Χριστοδούλης και Χριστοδούλου. Τη μνήμη των Οσίων Ιωάννου μοναχού και πρεσβυτέρου, του Δαμασκηνού, Ιωάννου επισκόπου Πολυβότου, του θαυματουργού και Κασσιανού του εν Κύπρω. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων 12 Προφητών.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας τελέσθηκε το πρωί στον πανηγυρίζοντα κατάμεστο από πιστούς ιερό Ναό της Αγίας στη Λαμία.

 (*) Στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας χοροστάτησε και ομίλησε την Κυριακή ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος.

  (*) Ο Δήμος Λαμιέων τίμησε χθες τον τέως δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο και τέλεσε παρουσία των αρχών του τόπου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Δημοτικό Θέατρο.

 (*) Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας θα εορτάσει μετά πάσης επισημότητος η Ιερά Μητρόπολή μας την Τετάρτη, εορτή του Αγίου Νικολάου.

 (*) Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από το πρωί το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Παράρτημα Φθιώτιδος) στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ».

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*) Τη μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προστάτιδος του Ελληνικού Πυροβολικού, εόρτασε με λαμπρότητα σήμερα η Ιερά Μητροπολή μας στον ομώνυμο περικαλή ναό της Λαμίας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της πόλεως, έψαλαν δε δύο Βυζαντινές χορωδίες, τις οποίες διηύθυναν ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής κ. Ανάργυρος Βλάχος και ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Μπαλάφας.  Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη δύναμη της πίστεως η οποία προβάλεται από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της συγκύπτουσας γυναικός. Μια πίστη συγκινωνούσα με τους σήμερα τιμωμένους Αγία Βαρβάρα και Αγίους Ιωάννη Δαμασκηνό και Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου. Μια πίστη που προβάλλει ο ίδιος ο Κύριος με τη φράση «η πίστη σου σεσωκέσε». Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εορτάζουσα Αγία Βαρβάρα μας ρωτά αν έχουμε πλήρη πίστη στο Θεό μέσα στη δύσκολη εποχή που οι στρατιώτες της αθείας συστρατευονται κατά του Χριστού και της Εκκλησίας. Επίσης συνεχάρη τους μαθητές του 2ου λυκείου και 2ου γυμνασίου Λαμίας οι οποίοι συνοδευόμενοι από καθηγητές από νωρίς το πρωί προσήλθαν στο Ναό και ευλαβικά και ακούραστα παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία. Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας προχείρισε οικονόμο τον εφημέριο πατέρα Αντώνιο Βουγιουκλόγλου, ανηψιό του μακαριστού επισκόπου Ευμενείας κυρού Μαξίμου για τη συμπλήρωση 12 ετών ιεροσύνης εκ των οποίων τα 10 διακονεί στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας. Ακολούθως το λόγο πήρε ο προιστάμενος του Ναού πατήρ Ιωάννης Αυγέρης ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του στην πανήγυρη και αναφέρθηκε στην πατρική και δυναμική προσωπικότητά του με την οποία στηρίζει τις ψυχές του ποιμνίου του και των πιστών ολόκληρης της Ελλάδος. Με την σειρά του ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον πατέρα Ιωάννη για τα καλά του λόγια και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά. Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, και τους πιστούς στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου ο Ποιμενάρχης μας είχε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επικοινωνία με τους πιστούς. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον εορτασμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, επιλέγοντας τη σχετική είδηση.Να σημειώσουμε ότι τη μ,νήμη της Αγίας Βαρβάρας πανηγύρισαν σήμερα  και οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στη Δίβρη και στο χωριό Μεταλλεία Δομοκού.

(*) Περνάμε στο κυριακάτικο πρόγραμμα του Ποιμενάρχου μας. Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε χθες Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας σχολίασε εκτενώς την προτροπή του Αποστόλου των  Εθνών  Παύλου: «ὡς τέκνα φωτὸς περιπατεῖτε·( Εφ. Ε΄,8). Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις τα μέλη της Ενορίας και τους  παρευρισκομένους πιστούς καλά Χριστούγεννα και παντοτινή την ευλογία του Κυρίου στην ζωή τους.   Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε κέρασμα στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

          Στις 11:00 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας προκειμένου να τελέσει τρισάγιο και να παραστεί στη επίσημη και λαμπρή  τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Δημάρχου Λαμιέων Ιωάννου Παπασιοπούλου, στην οποία συμμετείχαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος πολιτών.

          Αρχικά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο έμπροσθεν της μπρούτζινης προτομής του αειμνήστου Δημάρχου Λαμιέων Ιωάννου Παπασιοπούλου, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Γιώργος Χατζάκης και κοσμεί, πλέον, την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, το οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε ο ίδιος.

          Η ημέρα αυτή είναι επετειακή καθώς στις 3 Δεκεμβρίου 1961 έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας από τον ίδιο τον Δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο.

          Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου  Σταυρογιάννη, της κ.  Καλλιόπης Παπασιοπούλου, κόρης του αείμνηστου Δημάρχου και η ομιλία για τη ζωή και το έργο του από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

          Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του μακαριστού Δημάρχου χαρακτηρίζοντας τον ως ένα οραματιστή Δήμαρχο.  «56 χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την Κυριακή που ο Δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Παπασιόπουλος εγκαινίαζε το Δημοτικό Θέατρο, ένα κτίριο- κόσμημα που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας, του αναμορφωτή της νεώτερης Λαμίας, του μεταρρυθμιστή πολιτικού Ιωάννη Παπασιοπούλου σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα της γενιάς του μεσοπολέμου και μαθητή του Λε Κορμπυζιέ, του Λαμιώτη Κίμωνα Λάσκαρη. Ένα έργο που αποτέλεσε κορυφαίο επίτευγμα στην κατεύθυνση αναβάθμισης της πόλης που έβγαινε λαβωμένη από τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο και χρειάζονταν τεράστια αποθέματα ψυχής για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί, αποθέματα που εκπορεύονταν από την απέραντη αγάπη του αείμνηστου Δημάρχου για τη γενέτειρά του.

   Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ Δήμαρχος ανέφερε τα εξής..Ανιδιοτελή αγάπη που τον ώθησε στη διεκδίκηση της Δημαρχίας επί δύο τετραετίες κατά τις οποίες λειτούργησε δημιουργικά και με όραμα για την ανάπτυξη της Λαμίας, οργανώνοντας τις υποδομές της, αναβαθμίζοντας τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και επιλύοντας προβλήματα σε εποχές δύσκολες πολιτικά και οικονομικά.

   Παρέλαβε την Λαμία ένα μικρό Δήμο και μετά από σκληρή, μεθοδική και αποδοτική δουλειά, την παρέδωσε μια σύγχρονη πόλη- υπόδειγμα Δήμου σε πολλούς τομείς.

   Ο Δήμος Λαμιέων, αισθανόμενος το ανεκπλήρωτο χρέος του, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, τιμά, αν και καθυστερημένα, τον οραματιστή Δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο, κάνοντας σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, εδώ, στο χώρο που βρίσκεται μπροστά στο κορυφαίο δημιούργημά του, το Δημοτικό Θέατρο, όπου εδώ και 56 χρόνια φιλοξένησε στη σκηνή του, μεγάλους ηθοποιούς και θιάσους, προβλήθηκαν στην οθόνη του πολύ γνωστές και βραβευμένες ταινίες, κόσμησαν το φουαγιέ του εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών, στη δε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσά του, δόθηκαν σημαντικές συναυλίες και διαλέξεις που συνέβαλλαν καθοριστικά στην πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Δεσμευόμενοι, παράλληλα, ότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και τα επόμενα χρόνια το Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας ως «Ναόν της Τέχνης και των Γραμμάτων. 

   Ας είναι αιωνία η μνήμη του οραματιστή Δημάρχου Ιωάννη Παπασιοπούλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρογιάννης.

  Η λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας.

   Παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μιχελής και Δημήτριος Βέττας,  ο  Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, οι πρώην  Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Γεώργιος Ντελλής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς καθώς και αρκετοί κάτοικοι της Λαμίας.Φωτογραφίες από την κυριακάτικη θεία Λειτουργία και από την τελετή των αποκαλυπτηρίων δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

(*) Στο χωριό Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδος μετέβη το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος όπου χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία και κατόπιν τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου, ιδιοκτησίας της οικογενείας Αθανασίου και Αικατερίνης Πολίτη, το οποίο ευρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι αφιερωμένο στην εορτάζουσα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου Παναγία την Γερόντισσα.

            Στην σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης επαίνεσε την αξιότιμη οικογένεια του κ. Πολίτη για την ανέγερση του Ιερού Παρεκκλησίου, το οποίο είχαν επιθυμία και τάμα στην Παναγία από χρόνια.

 Ευχήθηκε δε την πράξη και την επιθυμία τους αυτή να ακολουθήσουν κι’ άλλοι πιστοί και τους ευχήθηκε να έχουν έτη πολλά με αδιάκοπη  την προστασία της Παναγίας. Στη δε κα Αικατερίνη Πολίτη, η οποία τυγχάνει επί πολλά χρόνια ιεροψάλτρια του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπου υπάρχει λειτουργική ανάγκη, ευχήθηκε να της δίδει δύναμη η Παναγία για να υμνεί αδιαλείπτως και μετά ζήλου τον Τριαδικό Θεό.

Μετά το πέρας των ακολουθιών  παρετέθη κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους εκ μέρους της οικογενείας. 

 (*) Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, εορτή τοῦ Αγίου Νικολάου Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ θαυματουργοῦ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος άγει τα ονομαστηριά του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο παραμονή τῆς ἑορτῆς, στις 5:30 το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας θά χοροστατήσει καί θά ὁμιλήσει  στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Λαμίας, τέως Μητροπολιτικό Ναό. Την Τετάρτη θά ἱερουργήσει στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου παρουσία των αρχών του τόπου και τους ευσεβούς λαού. Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του πατρός Βαρθολομαίου Κάσση, θεολόγου. Επίσης την ημέρα της εορτής στίς ἕδρες τῶν Ἀρχιερατικῶν περιφερειῶν, τίς Ἱε­ρές Μονές καί τούς Ἐ­νο­ρια­κούς Ἱερούς Ναούς πρό τῆς ἀπο­λύ­­σεως τῆς Θείας Λει­­τουρ­γίας θά τελεσθεῖ Δοξολογική δέηση, ὑπέρ ὑγείας καί ἐνδυνα­μώ­σεως τοῦ Σεβα­σμιω­τά­του καί θά ψαλεῖ ἡ φήμη του.Μετά τήν διανομή τοῦ ἀντιδώρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ο Ποιμενάρχης μας θά δεχθεῖ τίς εὐχές τῶν Ἀρχόντων, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναχῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ στό Μητροπολιτικό Μέγαρο στην οδό Σκληβανιώτου 5 μέχρι τη 1:00 τό μεσημέρι.  Το απόγευμα θα δεχτεί ευχές από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

 (*) Συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της η σχολή κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την κατάρτιση των αλλόθρησκων αδελφών μας οι οποίοι επιθυμούν να βαπτισθούν και να γίνουν συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο πνευματικο κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 6:00 το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.  Καταρτισμένοι κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι κατηχούν τους αλλόθρησκους αδελφούς μας στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας, στο νόημα των εορτών, στη ζωή των αγίων μας, στην ερμηνεία του ιερού ευαγγελίου και του συμβόλου πίστεως. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Θεολόγους Ιερείς και τον υπεύθυνο της σχολής κατηχήσεως κ. Κωνσταντίνο Βαλτινό.

 (*) Επανερχόμαστε στην εορτή του Αγίου Νικολάου και συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς προς τιμήν του ιδιαίτερα αγαπητού και λαοφιλούς Αγίου μας. Κοντά στη Λαμία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Βράχα όπου αύριο στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και το απόγευμα στίς 5:30 Ιερά Παράκληση στον αγιο Νικόλαο.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου υπάρχει και στη Σπερχειάδα. Αύριο στίς 4:30 το απόγευμα θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Αγίου και στίς 5:00 θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Την Τετάρτη Ορθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία. Στήν περιοχή Σπερχειάδος πανηγυρίζουν επίσης οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Νικολάου στα χωριά Άγιος Σώστης, Ανατολή, Αργύρια, Δίλοφο, Κλωνί, Κυριακοχώρι και στα χωριά Λευκάδα και Μεσοποταμία. Επίσης πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη και στα χωριά Καπνοχώρι, Μεσοχώρι, Συκά, Νεοχώρι, Βαρδάτες, Μόδι, Τραγάνα, Προφήτης Ηλίας, στα χωριά Αγιος Γεώργιος, Θαυμακός, Μακρυράχη και Μελιταία Δομοκού. Στήν περιοχή του Λιανοκλαδίου πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί στα χωριά Καλαμάκι, Ζηλευτό και Μοσχοκαρυά, επίσης οι Ιεροί Ναοί στα χωριά Μεσοχώρι και Πτελέα Μακρακώμης.  Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης αύριο θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός  6:00 με 8:00 το απόγευμα. Την Τετάρτη  θα τελεσθεί  πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 (*) Ακολουθούν ενοριακές ειδήσεις. Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος φιλοξένησε μέχρι σήμερα το πρωί η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας και στις λατρευτικές ακολουθίες που τελέσθηκαν συμμετείχαν όλες τις ημέρες πιστοί όχι μόνο από την ενορία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας. Η φιλοξενία αυτή έγινε προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου τον οποίο πολύ ευλαβούνται οι ενορίτες. Η υποδοχή έγινε το Σάββατο  στις 5:00 το απόγευμα στον ιερό Ναό και τελέσθηκαν εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Την Κυριακή το βράδυ στις 9 άρχισε Ιερά Αγρυπνία επί τη  μνήμη του Αγίου Σεραφείμ και τελέσθηκε αρτοκλασία. Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης ανεχώρησε για το μοναστήρι τη Δευτέρα στις 9:30 το πρωί αφού πρώτα τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία θεοτόκο.

(*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Στις πολιτιστικές ειδήσεις της ημέρας έχουμε δυο ειδήσεις. Το 21ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar  θα πραγματοποίησει το πνευματικό κέντρο ρουμελιωτών παράρτημα Φθιώτιδος αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί στο Ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑΣ». Η Χριστουγεν­νιά­τι­κη φιλανθρωπική αγορά θα ολοκληρωθεί στις 9:00 το βράδυ και σκοπός της είναι η ενίσχυση των συναν­θρώ­πων μας πού δίνουν μία αξιοπρεπή μάχη ζωής γιά επιβίωση.

Διακοσμητικές συσκευασίες, γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά εδέσματα θα διατίθενται στα τραπέζια της φιλανθρωπικής αγοράς ενώ θα υπάρξει και λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα εκπροσωπεί στην εκδήλωση ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

(*) Περνάμε σε μια ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Λαμιέων.

Ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Μελέτες Ωρίμανσης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Λαμίας»

Η πρόταση, που κατατέθηκε μέσω του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος Α.Ε., είναι συνολικού προϋπολογισμού 841.857,82 ευρώ και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Στην προβλεπόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Λαμίας θα οδηγούνται:

  • Τα σύμμεικτα απορρίμματα και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης, Στυλίδος, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Αγράφων και Καρπενησίου.

Τα υπολείμματα επεξεργασίας των ρευμάτων αποβλήτων από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα καταλήγουν στο νέο ΧΥΤΥ της Λαμίας.

Η μονάδα επεξεργασίας θα αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

• Τμήμα Υποδοχής και Μηχανικής Διαλογής,

• Τμήμα Αναερόβιας Βιολογικής Επεξεργασίας,

• Τμήμα Αερόβιας ωρίμανσης προϊόντος (παραγωγή compost),

• Τμήμα Εξευγενισμού του προϊόντος (refining),

• Τμήμα Ηλεκτροπαραγωγής,

• Τμήμα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι, με συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η παρέκκλιση όρων για την αδειοδότηση κατασκευής των νέων κυττάρων του ΧΥΤΥ Λαμίας και της ΜΕΑ Λαμίας, σε χώρο κοντά στο σημερινό ΧΥΤΑ. Δόθηκε έτσι οριστική λύση στο πρόβλημα της χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ, που ταλαιπωρούσε επί σειρά ετών το Δήμο Λαμιέων λόγω των λανθασμένων επιλογών των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα ακολουθήσει η ένταξη σε δημόσια χρηματοδότηση και η κατασκευή των έργων ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Λαμίας, τα οποία σε συνδυασμό με τα έργα ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Χαλκίδας αλλά και την Μονάδα Κομποστοποίησης, ΧΥΤΥ Φωκίδας και ΜΕΑ Θήβας, που ήδη κατασκευάζονται, θα συμπληρώσουν το σύνολο των αποκεντρωμένων υποδομών της Περιφέρειας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτει το νέο ΕΣΔΑ και ο ΠΕΣΔΑ για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Ο Δήμος Λαμιέων, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, με περιφερειακή συνείδηση συμμετείχε ενεργά στην δημιουργία του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Περιφέρειας προχωρά τον σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων με δημόσια χρηματοδότηση προς όφελος των πολιτών.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...