165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1371

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος, 2017

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ιουλιανής και των συν αυτή 500 εν Νικομηδεία και ετέρων 130 εν αυτή τη πόλει μαρτύρων γυναικών.  τη μνήμη  του Αγίου Μάρτυρος Θεμιστοκλέους και τη μνήμη του οσίου Πέτρου μητροπολίτου πάσης Ρωσίας, του θαυματουργού.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

 (*)« Η φετινή εκδήλωση ήταν η πιο επιτυχημένη, η πιο όμορφη και η πιο  συγκινητική  για έναν επιπλέον λόγο, γιατί κατέβηκαν οι Άγγελοι στη γη». Αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφερόμενος στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

 (*) Στην ιερά Μονή Αγάθωνος θα ιερουργήσει το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα τελέσει εις πρεσβύτερον χειροτονία και ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

(*) Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα ιερουργήσει την ημέρα των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ο εσπερινός των Χριστουγέννων θα αρχίσει την Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα. Στην πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

 (*) Με χρηματικό ποσό ενίσχυσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τα βιβλιάρια προικοδοτήσεων των ορφανών κοριτσιών της Μητροπολιτικής Περιφερείας.Οικονομικά ενισχύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι άμισθοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*) Σέ πέντε Ιερές Μονές τῆς  Μητροπόλεώς μας θά τελεσθοῦν Ἱερές Ἀγρυπνίες την Κυριακή το βράδυ, ἐπί τη εορτή των Χριστουγέννων.

 Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*)Δέος, συγκίνηση και πανδαισία ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν χθες το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και τα ένιωσαν οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ιεράς Μητρόπολις μας, προγευόμενοι τη χαρά της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

            Πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός»,υπό την εμπνευσμένη και πεφωτισμένη καθοδήγηση του Διευθυντού και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ απέδωσε θαυμάσια επίκαιρους Χριστουγεννιάτικους ύμνους, τους οποίους προλόγιζε ο Δρ. Θεολογίας και Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας σχολιάζοντας ερμηνευτικά  τα ιερά κείμενα των ύμνων στην βάση των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

            Την εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία της και τις αγγελικές μελωδίες και η νεοσύστατη παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπό την επιμέλεια του Μουσικολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση ,αποδίδοντας άρτια παραδοσιακά κάλαντα του αγίου Δωδεκαημέρου, αποσπώντας το αυθόρμητο και συνεχές χειροκρότημα όλων των παρακολουθούντων.

            Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος βαθύτατα συγκινημένος από χαρά για το αγγελικό άκουσμα και το όλο σύνολο της εκδηλώσεως εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο Χοράρχη κ. Ιωακείμ, τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο, τον ομιλητή, τους χορωδούς και φυσικά τα παιδιά για την επιτυχία της εκδηλώσεως και για τον κόπο που κατέβαλλαν.

            Χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Η φετινή εκδήλωση ήταν η πιο επιτυχημένη, η πιο όμορφη και η πιο  συγκινητική  για έναν επιπλέον λόγο, γιατί κατέβηκαν οι Άγγελοι στη γη. Διερωτώμαι σε τι διαφέρουν οι Άγγελοι απ’ αυτά τα παιδιά;

            Αντηχούν στ’ αυτιά μου τα λόγια του Προφητάνακτος Δαυίδ: «Κύκλῳ τῆς τραπέζης Σου, ὡς στελέχη βλέπων τὰ ἔκγονά σου, χαῖρε εὐφραίνου, προσάγων ταῦτα τῷ Χριστῷ, ποιμενάρχα».

            Μπορούμε αδελφοί μου να αισθανόμαστε απογοητευμένοι όταν έχουμε τέτοιες υπάρξεις; Μπορούμε να μην παίρνουμε ευκαιρίες για να ζήσουμε πραγματικά το Χριστούγεννα όταν έχουμε τέτοιες παραδεισένιες εκδηλώσεις;

            Έρχονται Χριστούγεννα θα πει: έρχεται η Ανατολή, η Ελπίδα, το Φως, η Σωτηρία, διότι επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών και αυτό το ζήσαμε απόψε.

            Μέσα στον τρόμο και στον φόβο της δυσοίωνης κατάστασης που βιώνουμε δεν χωράει απαισιοδοξία γιατί ο Χριστός γεννιέται και είναι ανάμεσά μας.

            Να ευχηθούμε αδελφοί μου να ζήσουμε έτσι τα Χριστούγεννα, πλησιάζοντας τη νοητή Βηθλεέμ που είναι η Εκκλησία μας, πλησιάζοντας  το Χριστό εκεί που βρίσκεται,  στις καρδιές των συνανθρώπων μας και στην αγία Τράπεζα.

 Καλά Χριστούγεννα»!είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

            Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου, ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Γεώργιος Δούμας, ο Λιμενάρχης Στυλίδος, Πλωτάρχης Στέφανος Καλαμίδας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, πολλοί  ιερείς από την πόλη της Λαμίας και πλήθος πιστών.

            Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μετεδόθη ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm) και μαγνητοσκοπήθηκε από το Τηλεοπτικό κανάλι Star Κεντρικής Ελλάδος, απ’ το οποίο και θα προβληθεί ανήμερα των Χριστουγέννων μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.Φωτογραφίες από την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως όπου μπορείτε με ένα κλικ να ακούσετε Τον καλοφωνικό ειρμό «Άστρον ήδη ανατέταλκεν» από την Χορωδία της Σχολής  και τα παραδοσιακά κάλαντα από την Παιδική Χορωδία.

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργία ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του  ιεροδιακόνου και αδελφού της μονής πατρός Ιερεμία και στο τέλος θα τελέσει ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη μιας και αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκδημία του προς Κύριον.

(*)Με χρηματικό ποσό ενίσχυσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τα βιβλιάρια προικοδοτήσεων των ορφανών κοριτσιών της Μητροπολιτικής Περιφερείας.Με την πράξη αυτή της αγάπης η Εκκλησία μας δείχνει την μέριμνά της για τα κορίτσια που έχασαν την προστασία του πατέρα, για τα οποία μέχρι να ενηλικιωθούν το ποσό αυτό θα είναι μια μικρή βοήθεια για την αποκατάστασή τους.Τα βιβλιάρια προικοδοτήσεων αγκαλιάζουν όλα τα ορφανά εκ πατρός κορίτσια και κάθε χρόνο συμπληρώνονται με νέες περιπτώσεις, που προκύπτουν. Είναι μια πτυχή του μεγάλου φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο εκτός από τα ιδρύματα καλύπτει όλες τις μεμονωμένες περιπτώσεις μικρών και μεγάλων εμπεριστάτων αδελφών μας. Επίσης αυτές τις ημέρες ενισχύθηκαν οικονομικά και όλοι οι άμισθοι κληρικοί της Φθιωτικής Εκκλησίας. Να σας θυμίσουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη, στό πλαίσιο τῆς μέριμνάς Της γιά τούς ἀπό­ρους ἀδελ­φούς μας, διανέμει αυτές τις ημέρες  μέσῳ τῶν ἐνο­­ριακῶν Φι­λο­πτώχων Ταμείων, δέματα αγάπης με τρόφιμα και κρέατα σέ ἐμπερίστατους ἀδελ­­φούς μας καί τίς οἰ­κο­γέ­νει­ές τους. Ο Σεβασμιώτατος ευχαριστεί όλους εκείνους, που ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες προσέφεραν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση του πολυσημάντου αυτού έργου της αγάπης.  

 (*) Αύριο το Μητροπολιτικό Μέγαρο θα γεμίσει από τις χαρούμενες φωνές των μικρών παιδιών και των χορωδιών που θα ψάλλουν τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο. Αναμεσά τους οι χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως,  του Κέντρου Εκπαιδευσεως Υλικού πολέμου και πολλών συλλόγων.

  (*) Περνάμε στο λατρευτικό εορταστικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Την Παρασκευή και το Σάββατο, σε όλες της ενορίες της Μητροπολέως οι καμπάνες θα κτυπήσουν στις 7:00 το πρωί . Αύριο θα τελεσθούν ο Ορθρος και οι Μεγάλες Ωρες και το Σάββατο θα τελεσθούν η ακολουθία τοῦ Ὄρθρου και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.  Στην πόλη της Λαμίας, ο πανηγυρικός εσπερινός των Χριστουγέννων θα τελεσθεί την Κυριακή μόνο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 5:00 το απόγευμα. Στο εσπερινό όπως συνηθίζει κάθε χρόνο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος παρουσία ό­λων των ιερέων της Λαμίας. Τη Δευτέρα ημέρα των Χριστουγέννων, ο Ποιμενάρχης μας θα ιε­ρουρ­­γή­σει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην 1η Θεία Λειτουργία που θα αρ­χί­σει στις 5:00 το πρωί. Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος. Επίσης η 2η Θεία Λειτουργία  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό θα αρχίσει στις 9:30  το πρωί.

 (*) Τις γιορτινές αυτές ημέρες ενορίες, σχολεία αλλά και διάφοροι πιστοί δείχνουν εμπράκτως την αγάπη και το ενδιαφέρον τους και επισκέπτονται τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το "Ίδρυμα Πετρή - Στέγη Γερόντων" στη Στυλίδα και το ΡΑΧΟΥΤΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η χορωδία του ΚΕΥΠ. Εψαλε στους τροφίμους τα κάλαντα λαμπρύνοντας έτσι τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ιδρυμάτων και έδωσαν μεγάλη χαρά στους τροφίμους. Τα μέλη της χορωδίας πήραν ακολούθως το κέρασμά τους και αντάλλαξαν με τους γέροντες και το προσωπικό ευχές για τα Χριστούγεννα.

Επίσης το Γηροκομείο "Ίδρυμα Πετρή - Στέγη Γερόντων" στη Στυλίδα επισκέφθηκαν σήμερα τα παιδιά του 1ου νηπιαγωγείου Στυλίδος συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς και τους γονείς. Στον πρώτο όροφο του ιδρύματος παρουσίασαν τη γιορτή τους και με το όμορφο θεατρικό τους σκετς, τα τραγούδια και τα ποιήματα ψυχαγώγησαν τους τροφίμους και το προσωπικό. Οι γέροντες καταενθουσιασμένοι χειροκρότησαν τα παιδιά και αυθόρμητα εκδήλωσαν την αγάπη τους. Στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες προσφέρθηκε κέρασμα και μια μικρή ευλογία από τον Διευθυντή του ιδρύματος Αρχιμ πατέρα Μάξιμο.

Το Γηροκομείο «Μέριμνα Γήρατος - Αθανάσιος και Μαίρη Α­κρί­δα» Σπερχειάδος επισκέφθηκαν χθες μέλη των ενοριών Παλαιοχωρίου, Γαρδικίου, Ζηλευτού και Πίτσι.  Ευχήθηκαν στους γέροντες και το προσωπικό και προσέφεραν τρόφιμα, χαρτικά και απορρυπαντικά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος ευχαριστεί θερμά όλους για την αγάπη και στήριξη που προσφέρουν στα ιδρύματα της Μητροπόλεως και εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Χριστουγέννων θα τελεσθεί Την Κυριακή σέ πέντε Ιερές Μονές τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς. Πρόκειται γιά τίς Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀγάθωνος, Αγίου Νικολάου Δίβρης, Παναγίας Δαμάστας,Αγίου Γεωργίου Μύλων και Γενεσίου της θεοτόκου Αντινίτσης.

Στην Ιερά Μονή  Αγάθωνος ἡ Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 11:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 2:00 τό πρωί.

Στήν Ιερά Μονή Ἁγίου Νικολάου Δίβρης ἡ ἀγρυπνία θά αρχίσει στίς 8:00 τό βράδυ καί θά τελειώσει στη 1:00 τό πρωί.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ἡ Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ καί θά τελειώσει στίς 2:00 τό πρωί.

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ καί θα τελειώσει στη 1:00 τό πρωί. Καί τέλος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τη 1:00 το πρωί. Την νυκτερινή Θεία Λειτουργία θα τελέσει ο πατήρ Αρτέμιος Γρηγοριάτης.

(*) Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας θα πανηγυρίσει αύριο τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας με Ιερά Αγρυπνία την οποία θα τελέσει την Παρασκευή το βράδυ στις 9:00 η ώρα. Η Ιερά Αγρυπνία δεν γίνεται να τελεσθεί σήμερα λόγω ότι το τυπικό της Εκκλησίας την Παρασκευή ορίζει να τελεσθούν οι Ωρες των Χριστουγέννων και όχι Θεία Λειτουργία.

  (*) Στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης Αχινού αύριο στις 6:00 το απόγευμα το εκκλησιαστικό συμβούλιο διοργανώνει μια όμορφη συναυλία βυζαντινής μουσικής με τίτλο «ύμνους υφαίνειν» στα πλαίσια της φωτοφόρου γιορτής των Χριστουγέννων. Τους ύμνους και τα κάλαντα θα αποδώσουν η χορωδία της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι Μ του παραρτήματος Στυλίδος και η χορωδία του ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας υπό τη διευθυνση του καθηγητού της σχολής κυρίου Ευθυμίου Τσούμα.Στο τέλος της γιορτής το εκκλησιαστικό συμβούλιο όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια θα βραβευσει τους μαθητές που την περσινή χρονιά εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:00 το απόγευμα στον ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες όμως αναγκάζουν τους υπευθύνους να ματαιώσουν προσωρινά την εκδήλωση. Σε επόμενο δελτίο μας θα σας ενημερώσουμε για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

 (*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*)Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Γυμναστικός Σύλλογος Νηρέας Λαμίας διοργανώνουν το 5ο Χριστουγεννιάτικο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Υποδομών κατηγορίας Παίδων, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λαμίας. Συμμετέχουν οι ομάδες: Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, Ολυμπιακός Πειραιώς, ΠΑΟΚ, ΝΟ Βουλιαγμένης, Π. Φάληρο και ο οικοδεσπότης Νηρέας Λαμίας. Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 7:30 και η τελετή λήξης με τις απονομές θα γίνει το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30. Παράλληλα, θα βραβευθούν ο Τεό Λοράντος και ο Γρηγόρης Καπετανάκης, προπονητής και αρχηγός, αντίστοιχα, της Εθνικής Ομάδας Νέων Ανδρών η οποία κατέκτησε το Χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...