165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1376

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 03 Ιανουάριος, 2018

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Μαλαχίου. την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Γορδίου του κόμητος, Ανωνύμου μητρός και των δυο αυτής τέκνων. Τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών και θαυματουργού Ακακίου, του εν τω Λάτρω ασκήσαντος και των Οσίων Θωμαίδος και Πέτρου του σημειοφόρου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) «Ο φθιωτικος λαός έχει αγαπήσει τον Αγιο Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο παρεκκλήσιό του και ανάβουν κερί, προσευχόμενοι στον Αγιο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον λαμπρό εορτασμό που τελέσθηκε επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού.

 (*) Συνάντηση με τα πολύτιμα στελέχη των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, τους ομαδάρχες και τις ομαδάρχισσες, είχε το πρωί μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Ποιμενάρχης μας στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως.

(*) Μετά την αποπεράτωση του μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Μουάνζα της Αφρικής η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος προχωρά στην ανέγερση πολυδύναμου Διοικητικού και πνευματικού  Κέντρου στο προαύλιο του ιερού Ναού.

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*)Με  ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε σήμερα  η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή μας.  Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του  Πνευματικού  Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Χθες το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός όπου το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής. Σήμερα το πρωί τελέσθηκαν ο όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου. Έψαλε δε  Βυζαντινός χορός νέων υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο εκκλησίασμα και στάθηκε στο σημείο της ευαγγελικής περικοπής όπου ο Κύριος διαβεβαιώνει τους μαθητές ότι η δική του οδό είναι στενή και τεθλιμμένη αλλά οδηγεί στη ζωή.Την οδό αυτή ακολούθησε και ο σήμερα τιμώμενος Αγιος Εφραίμ. Εζησε μια ζωή με ταλαιπωρίες και θλίψεις αλλά απέκτησε την εν Χριστώ ελευθερία και την ώρα του μαρτυρίου άντεξε και οδηγήθηκε στην αιώνιο ζωή. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο του Αγίου και στην θαυματουργική ανακάλυψη των ιερών λειψάνων του μετά από 500 χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε σε ένα από τα αμέτρητα θαυματα του Αγίου.«Ο Άγιος θαυματουργεί αδιακρίτως σε όσους επικαλούνται το όνομά του τόνισε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στην ευλάβεια του φθιωτικού λαού προς τον Αγιο Εφραίμ. Εξέφρασε δε τη χαρά του που πολλά ζευγάρια δίνουν στο παιδιί τους το όνομα Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο παρεκκλησιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι. Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του σύντομα να ανεγείρει απέναντι από το Πνευματικό Διοικητικό κέντρο εκκλησιαστικό μουσείο.    Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους Χρονια πολλά με πλουσία την ευλογία του Αγίου.      Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας  οι πιστοί με ευλάβεια  προσκύνησαν την ιερά εικόνα και το ιερό λείψανο  του Μεγάλου  Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού και  ακολούθως προσφέρθηκαν  σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα και καφές. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον εορτασμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως επιλέγοντας τη σχετική είδηση. Ας αναφέρουμε λίγα λόγια για το Ιερό αυτό Παρεκκλήσιο. Η θεμελίωση του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ έγινε το 2000. Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν στις 16 Απριλίου του 2004, τα εγκαίνια στις 24 Ιουνίου του 2012 και αποτελεί από τότε πόλο έλξεως για πολλούς χριστιανούς που σπεύδουν καθημερινά να προσκυνήσουν το θαυματουργό νεοφανή Άγιο. Ο Ναός του Αγίου Εφραίμ έχει μαρμάρινο προσκυνητάριο, τέμπλο και δεσποτικό θρόνο και αγιογραφήθηκε από μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλας Πατρών.Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το έτος 2011 αποφάσισε να ενταχθεί ο Όσιος Εφραίμ στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας όπου ζητούσε την ένταξη του Οσίου στο Αγιολόγιο εξήντα χρόνια μετά την ανεύρεση των λειψάνων του.

(*) Σύναξη ομαδαρχών και ομαδαρχισσών των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μετά τον εορτασμό προς τιμήν του Αγίου Εφραίμ στην μεγάλη α’ίθουσα του Πνευματικού Διοικητιού Κέντρου της Μητροπόλεως.  Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους τους νέους και νέες που προσέφεραν εθελοντική υπηρεσία καθ’ όλο το διάστημα της κατασκηνωτικής περιόδου, που χάρις στην αγάπη τους και την προσφορά τους προς τα παιδιά μας επέτυχε η κατασκηνωτική περίοδος, η οποία φιλοξένησε δωρεάν 500 περίπου παιδιά της Φθιώτιδος. Μίλησε για τα οφέλη της κατασκηνωτικής ζωής, το γεγονός ότι οι ίδιοι γίνονται παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά και τους συμβούλεψε να μην απομακρυνθούν από την Εκκλησία γιατί μόνο κοντά στο Χριστό θα βρουν χαρά, ανανέωση και δύναμη. Αναφέρθηκε ακόμα στο χαιρετισμό του στις παγίδες που κρύβει η κοινωνία μας στα νέα παιδιά και τους κάλεσε να έχουν έντονη συνειδητή πνευματική ζωή και τους ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγ’ίου Εφραίμ. Ως δείγμα ευχαριστιών και αγάπης ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στους νέους και στις νέες χρηματικά δώρα ύψους 6.200 ευρώ και το ημερολόγιο τσέπης του νέου έτους. Ακολούθως οι ομαδάρχες και οι ομαδάρχισσες με την καθοδήγηση των αρχηγών τους τραγούδησαν στον Ποιμενάρχη μας τα κάλαντα της Πρωτοχροννιάς και ένα όμορφο χριστιανικό τραγούδι. Στο τέλος της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κάποιους από τους αρχηγούς και τους ομαδάρχες και τις ομαδάρχησες.

 (*)   Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος μετά την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Μουάνζα της Τανζανίας ανακοίνωσε με δελτίο τύπου την πρόθεσή της να ανεγείρει στο προαύλιο του ιερού Ναού ένα πολυδύναμο διοικητικό πνευματικό κέντρο, ένα πολύτιμο έργο για τους αφρικανούς αδελφούς μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα της Τανζανίας κ. Ιερώνυμος μετά τριήμερη   παραμονή του στη Λαμία, όπου ήταν φιλοξενούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ανεχώρησε για την επαρχία του   αφήνοντας     στον Ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδος το άρωμα της αγάπης του, της ευγνωμοσύνης του και της αγιότητος του. Σε κάθε ευκαιρία και όπου ευρέθη κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του έλεγε και επαναλάμβανε με συγκίνηση: «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ όλους σας και πολύ σας ευχαριστώ». Οι ευχαριστίες του ανεφέροντο στην συμπαράσταση της Μητροπόλεως μας στο επίπονο Ιεραποστολικό του έργο και συγκεκριμένα στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Μουάνζα, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο τον Β'.

          Ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος υποσχέθηκε στον Ελληνομαθή , Ιθαγενή Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, ότι η Μητρόπολη Φθιώτιδος με τον φιλόθρησκο λαό της θα συνεχίσει την ολοκλήρωση του έργου με την ανέγερση του Μητροπολιτικού Διοικητικού και πνευματικού  Κέντρου στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Τη δαπάνη θα αναλάβει αποκλειστικά η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, η οποία ήδη κινητοποιείται για την συγκέντρωση των χρημάτων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος έφερε τα σχέδια του νέου έργου, τα οποία παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο για να λάβει πλήρη γνώση του μεγαλεπιβόλου  έργου. Το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα θα περιλαμβάνει: αίθουσα διαλέξεων και εκκλησιαστικών  εκδηλώσεων , κατοικία του Μητροπολίτου, γραφεία της Μητροπόλεως, ξενώνα φιλοξενίας , χώρο για την ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού και άλλους χώρους απαραιτήτους για την Ιεραποστολική δραστηριότητα της Μητροπόλεως. Η θεμελίωση του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου μετά την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο, παρουσία των αρχών της μεγαλουπόλεως , του Ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της Μουάνζα.Οσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου μπορούν να   καταθέσουν την δωρεά τους στο λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης : 396/ 296232-22 με την ένδειξη : « Υπέρ του Αγίου Νικολάου Μουάνζα».Το σχέδιο του έργου αγαπητοί ακροατές δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς σε πολλά ηλεκτρονικά πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων και στον τοπικό μας τύπο. Μπορείτε με την επιλογή της είδησης να μελετήσετε το σχέδιο.

(*) Περνάμε τώρα στις επισκέψεις που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες  το γηροκομείο «Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα Σπερχειάδος». Κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου οι ενορίες της Δυτικής Φθιώτιδος σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται το εκκλησιαστικό ίδρυμα και δείχνουν εμπράκτως το ενδιαφέρον και την αγάπη τους. Αναμεσά τους οι ενορίες Αγίου Γεωργίου Καστρίου, Αγίου Γεωργίου Τσούκας καθώς και οι ενορίες της Αγίας Παρασκευής Σπερχειάδος, Αγίου Νικολάου Γραμμένης, Αγίας Τριάδος και Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης. Ευχήθηκαν στους γέροντες και το προσωπικό και προσέφεραν τρόφιμα, χαρτικά και απορρυπαντικά. Από την πλευρά του το ίδρυμα προσέφερε κέρασμα σε όλους. Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ευχαριστεί τις ενορίες και τους πιστούς για την έμπρακτη αγάπη τους και το πολύτιμο ενδιαφέρον τους. Εύχεται σε όλους Καλή Χρονιά.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Λόγω της σπουδαιότητος των εορτών του Δωδεκαημέρου τις τελευταίες εβδομάδες δεν τελείται η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ στο ομώνυμο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η ακολουθία θα αρχίσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

 (*) Την Ιερά Εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αταλάντης φιλοξενεί από την Κυριακή η ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαποδίου. Καθημερινά στον Ιερό Ναό τελούνται στις 5:00 οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στους Αγίους Αναργύρους. Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου θα τελεσθούν οι ακολουθίες του Ορθρου, των Ωρών των Θεοφανείων, του εσπερινού, η Θ Λ του Μεγάλου βασιλείου και η ακολουθία του Μεγάλου αγιασμού. Το Σάββατο εορτή των Θεοφανείων θα τελεσθούν όλες οι ακολουθίες. Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων θα γίνει την Κυριακή 7 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Λειτουργία.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...