165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1379

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 08 Ιανουάριος, 2018

 Δευτέρα 8 Ιανουαρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. τη μνήμη των εν Αγίοις πατέρων ημών Αττικού και Κύρου, Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως. Τη μνήμη  των Αγίων μαρτύρων Αντωνίου, Ιουλιανού, Βασιλίσσης και των συν αυτοίς Ελλαδίου, Θεοφίλου διακόνου, Νεολλίνας και Κελεσίου. Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Καρτερίου και των Οσίων Αγάθωνος, Δομνίκης και Μακαρίου του Μακρή, Ηγουμένου της εν Κων/πόλει Ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Σαμέα, του Ελαμίτου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.   

 (*) Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα.Την ανέγερση του έργου αυτού έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή  εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου    στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας.

(*) Αρχίζουν Και πάλι την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα οι εσπερινές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στον ιερό Μητροπολίτικό Ναό Λαμίας. Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.   Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος, εις το τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία, φωτισμό,  δύναμη και ζωή μετά του Αγίου Πνεύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχήθηκε στους πολιτικούς να τους φωτίζει το Άγιο Πνεύμα, ώστε εν όψει των μεγάλων αποφάσεων για την πατρίδα μας να ψηφίζουν πάντοτε με γνώμονα την ένδοξη ιστορία του Έθνους μας για το καλό των πολιτών και της Εκκλησίας.   Στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός μετέβησαν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

   Αρκετοί νέοι αψηφώντας το ψύχος έπεσαν στα παγωμένα νερά του Μαλιακού κόλπου για  να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος στον νεαρό Ιωάννη Κρούπα, ο οποίος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό επέδωσε ως ευλογία, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου  και του ευχήθηκε να είναι πάντοτε ευλογημένος.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος και οι Επίσημοι μετέβησαν στο «Ίδρυμα Αργύρη – Πέτρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος», όπου ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα, ευχόμενος στους γέροντες και το προσωπικό καλή χρονιά.

          Κατά την διάρκεια της επισκέψεως οι επίσημοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ιδρύματος και να συνομιλήσουν με τους τροφίμους εκφράζοντας στον Σεβασμιώτατο τον ενθουσιασμό τους και τα συγχαρητήρια τους, τόσο για την κτηριακή υπερσύγχρονη κατασκευή του, όσο και για την άψογη λειτουργία του, καθώς και για την προσφορά  αγάπης και θαλπωρής στους απομάχους της ζωής και μοναχικούς συνανθρώπους μας που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολις μας με την λειτουργία των 3 Γηροκομείων.  

   Ο λαμπρός εορτασμός τελείωσε  με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος  Στυλίδος στην τραπεζαρία του Ιδρύματος.

   Στη θεία Λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παρέστησαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης,  κ. Δημήτριος Βέττας, κ. Αθανάσιος Μιχελής και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο   Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Στέφανος Καλαμίδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Αστέριος Ματζιώκας,  η τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και κ. Κατερίνα Μπατζελή,  άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών από τη Στυλίδα, την Λαμία και ολόκληρη την Φθιώτιδα.

(*) Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 ημέρα της μεγάλης Εορτής των Θεοφανειων μετά την τελετή του Μεγάλου αγιασμού, ο Σεβασμιώατατος Μητροπολίτης Μουάνζα της Τανζανίας κ. Ιερώνυμος, όπως είχε προγραμματιστεί έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα, έργο του οποίου την ανέγερση θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ιερά Μητροπολίς μας.

           Το Πνευματικό - Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα θα ανεγερθεί δίπλα στον Καθεδρικό Ναό του αγίου Νικολάου και  θα περιλαμβάνει: αίθουσα διαλέξεων και εκκλησιαστικών  εκδηλώσεων , κατοικία του Μητροπολίτου, γραφεία της Μητροπόλεως, ξενώνα φιλοξενίας,  χώρο για την ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού και άλλους χώρους απαραιτήτους για την Ιεραποστολική δραστηριότητα της Μητροπόλεως.

(*) Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου διατηρώντας την παράδοση τα μέλη της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας  έψαλλαν τα Μικρασιατικά παραδοσιακά κάλαντα των Θεοφανείων στις γειτονιές της Νέας Μαγνησίας δίδοντας το μήνυμα της Μεγάλης Εορτής και ανταλλάζοντας ευχές  για μια όμορφη και δημιουργική χρονιά και καλό φωτισμό.

            Τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και  τον Ποιμενάρχη μας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, προκειμένου να ψάλλουν τα Μικρασιάτικά Κάλαντα.

            Ο Σεβασμιώτατος εδέχθη με πατρική αγάπη και εγκαρδιότητα τους Μικρασιάτες , εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την συνέχιση της παράδοσης  και  τους ευχήθηκε παντοτινή την ευλογία του Κυρίου στη ζωή τους και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

            Μαζί με το παραδοσιακό κέρασμα τους προσέφερε ως ευλογία ένα χρηματικό ποσό και το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2018.

(*)Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας ιερούργησε και ωμίλησε χθες Κυριακή 7 Ιανουαρίου  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ημέρα της Συνάξεως του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.       Ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή προκειμένου να ευχηθεί εις την άγουσα τα ονομαστήριά της,  Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Ιωάννα.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλλε Βυζαντινός χορός νέων υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την προσωπικότητα του Βαπτιστού Ιωάννου, για το κηρυκτικό έργο της μετανοίας και της αληθινής εν Χριστώ ζωής και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Η αγία μας Εκκλησία αγαπητοί μου αδελφοί, μετά την Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων εορτάζει την μεγάλη μορφή του Τιμίου Προδρόμμου, ο οποίος με τα λόγια του προετοίμαζε το δρόμο  και άνοιγε την καρδιά των ανθρώπων για να δεχθεί το σωτήριο μήνυμα του Χριστού.

            Μορφή ασκητική, νηστευτής και κήρυξ της μετανοίας και της αληθινής ζωής. Πολλά οφείλουμε εις τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομμο, διότι ετοίμασε τα θεμέλια της νέας ζωής, της  Βασιλείας του Θεού. Να τον παρακαλείτε τον άγιο Ιωάννη,  διότι έχει μεγάλη παρρησία στο θρόνο του Θεού, και να πρεσβεύει υπέρ της Εκκλησίας μας και υπέρ της Πατρίδος μας. Χρόνια Πολλά».  

            Εις το τέλος του κηρύγματος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε εις την εορτάζουσα Καθηγουμένη            «Ήρθαμε σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί να τιμήσουμε τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή αλλά ήρθαμε με την Θεία Λειτουργία και την παρουσία μας να δώσουμε χαρά εις την Γερόντισσα Ιωάννα  και να της  ευχηθούμε να έχει Χρόνια Πολλά, ευλογημένα με αδιάπτωτη πνευματική και σωματική υγεία για να δοξάζει το όνομα της Παναγίας της Δαμάστας και να συνεχίζει  την διακονία της προς την πολυμελή αδελφότητα αλλά και προς τους πολυαρίθμους προσκυνητάς που επισκέπτονται καθημερινά το Μοναστήρι».

            Μετά την Θεία Λειτουργία εκ μέρους της αδεφλότητος προσεφέρθη πλούσιο κέρασμα προς όλους στο Αρχονταρίκι της Μονής, κατά την διάρκεια του οποίου η Γερόντισσα εδέχθη τις ευχές όλων των προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν απ’ όλη την Φθιώτιδα δια να τις ευχηθούν τα έτη πολλά! Ο Ποιμενάρχης μας εις ένδειξιν τιμής προς το πρόσωπό της, της επέδωσε ένα ασημένιο επιστήθιο σταυρό, συνοδευόμενο από τις πατρικές του ευχές.

 (*) Η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος και Παιδαγωγός κ. Ελένη Μακρή επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο στο γραφείο του, προκειμένου να του ευχηθεί για τη νέα Χρονιά.

          Ο Ποιμενάρχης μας είχε μια ευχάριστη συζήτηση με την κ. Μακρή και μεταξύ άλλων τη συνεχάρη για την ολοκλήρωση της Διδακτορικής της Διατριβής με θέμα Η παιδική ηλικία στα εγχειρίδια της Ιστορίας στην Ελληνική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την οποία και ευγενώς προσέφερε στον Σεβασμιώτατο.

          Θα έχουμε την ευκαιρία αγαπητοί ακροατές να φιλοξενήσουμε στο studio  του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού της κα Μακρή, η οποία θα μας ομιλήσει εκτενώς για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της διατριβής της.

(*) Μετά την διακοπή λόγω των εορτών του αγίου δωδεκαημέρου ανακοινούται εις το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι την  Τετάρτη 10 Ιανουαρίου συνεχίζονται οι Εσπερινές ομιλίες του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Της ομιλίας προηγείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Ο Ποιμενάρχης μας συνεχίζει την ερμηνεία του Βιβλίου των Πράξεων των αγίων αποστόλων στη βάση των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

          Επίσης κάθε Τετάρτη στις 8:15 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού (Σκληβανιώτη 5 ), πραγματοποιούνται τα μαθήματα Ερμηνείας της Εκκλησιαστικής γλώσσης.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 (*) Επανερχόμαστε αγαπητοί ακροατές στην εορτή των Θεοφανείων και θα σας ενημερώσουμε πως εορτάσθηκε η σπουδαία αυτή δεσποτική εορτή στο Γοργοπόταμο, στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, στη Σκάλα Αταλάντης, στη Μαλεσίνα και στη Γλύφα.

 Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Γοργοπόταμο ο εορτασμός των Θεοφανείων και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ Νικολάου Σταυρογιάννη, των βουλευτών κυρίου Απόστολου Καραναστάση και κυρ’ίου Χρήστου Σταϊκούρα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κυρίου Ζαχαρία Χαλβαντζή, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κυρίου Αθανασίου Καρακάντζα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Σύμβουλων, του Προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ Αθανασίου Κυρίτση και πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, κλήρος και πιστοί κατευθύνθηκαν υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας στο Γοργοπόταμο όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων  σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε: «Για μια ακόμη χρονιά στον Γοργοπόταμο, έγινε ο εορτασμός των Θεοφανείων και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων του ποταμού που υδροδοτεί και δίνει ζωή στο Δήμο Λαμιέων. Εύχομαι καλή φώτιση και το φως της χριστιανοσύνης, της αλληλεγγύης και της αγάπης να μας κρατήσει ενωμένους στον κοινό αγώνα για μια κοινωνία πιο δίκαιη και δημοκρατική, για μια πατρίδα που θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα Εθνικά της Δίκαια. Χρόνια πολλά!».

(*) Συνεχίζουμε και με άλλες ενοριακές ειδήσεις. Εορτή της μνήμης του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου σήμερα και Ιερό λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας. Προς τιμή του, σήμερα τελέσθηκε το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 5:00  θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση.

(*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας θα εορτάσει αύριο 9 του μηνός όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα τελεσθεί σήμερα στις 5:00 το απόγευμα με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα. Αύριο  το  πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και θεία Λειτουργία. Ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

 (*) Αρχίζουν και πάλι σήμερα οι Εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.       

(*) Απογευματινή προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στον ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης που θα φιλοξενείται στο Ναό, θα τελέσουν αρτοκλασία και θα μετάσχουν στις ακολουθίες που θα τελούνται εκείνη την ώρα στο Ναό. Το εισιτήριο είναι 15 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 22 33 0 22 2 66.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...