165

Ραδιοφωνικά Δελτία Ειδήσεων-215-21.01.2013

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

215

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 21 Ιανουάριος, 2013

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Μαξίμου Ομολογητού. Tη μνήμη πάντων των Αγίων μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν από του χρόνου του Στεφάνου μέχρι της παρούσης ημέρας. Του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ακύλα, Ευγενίου, Κανδίδου και Ουαλλεριανού.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αγνής, Νεοφύτου, Πατρόκλου και ετέρων 4 εν Τύρω.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Ζωσίμου επισκόπου Συρακούσης και Νεοφύτου του προσμοναρίου, του εν βατοπεδίω.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.

(*) Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κοίμηση του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος χθες Κυριακή, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο.

(*) Από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου με τίτλο « εις τα Άγια Πάθη 20 ομιλίες της Μεγάλης Παρασκευής».

(*) Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος.

(*) Φροντιστήριο για υποψηφίους κατηχητές λειτουργεί η Ιερά Μητροπολή μας κάθε Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κοίμηση του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος χθες Κυριακή 20 Ιανουαρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αγίου Γέροντος. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου πατρός Δαμασκηνού και των Πατέρων της Μονής και έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό της Διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ιερέως π. Παναγιώτη Ιωακείμ.Κατά την επετειακή αυτή Θεία Λειτουργία μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του λαού και των πνευματικών παιδιών του αειμνήστου Πνευματικού πατρός Βησσαρίωνος από τους οποίους ο καθένας είχε και κάποια εμπειρία της αγιότητός του. Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας εξήρε την πτωχεία και φιλανθρωπία του π. Βησσαρίωνος και υπεγράμμισε ότι σ’ αυτόν αρμόζει ο λόγος του Ευαγγελίου «εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν· η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα». Ετόνισε ότι η αποκάλυψη του αφθάρτου σκηνώματός του συνετάραξε την κοινωνία και αφύπνισε πολλές υπνώτουσες συνειδήσεις. Αυτό το σώμα που υπήρξε κατοικητήριο του Θεού παραμένει αναλλοίωτο και αδιάφθορο παρότι έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια από της κοιμήσεώς του και 7 από της ανακομιδής του. Κατά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε σημείον του ουρανού, θαυμαστό και παράδοξο για το οποίο καυχάται η Εκκλησία της Φθιώτιδος και Δοξάζει τον Τριαδικό Θεό που προνόησε θαυμαστά και μεγάλα για την σημερινή πολυτάραχη ζωή μας. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο και όλοι μαζί έψαλλαν το αιωνία η μνήμη και ασπάσθηκαν το ιερό σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος που βρίσκεται στο χώρο όπου ζων, δέχονταν τις εξομολογήσεις χιλιάδων πιστών. Στην συνέχεια προσφέρθηκε το καθιερωμένο Μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου οι προσκυνητές ενώπιον του Σεβασμιωτάτου και του Καθηγουμένου αφηγήθηκαν θαυμαστά περιστατικά από την ζωή και την ποιμαντική δράση του πατρός Βησσαρίωνος. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, οι κληρικοί, οι επίσημοι και 50 περίπου προσκυνητές παρεκάθισαν στην τράπεζα της Μονής. Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο τ. Βουλευτής κ. Θεόδωρος Χειμάρας, ο Στρατηγός Διοικητής της ΜΕΡ.ΥΠ. Κωνσταντίνος Βλάχος και οι ε.α Στρατηγοί Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης και Γεώργιος Λιασκώνης.

(*) Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρ. πατρός Αριστοτέλη Αρχανιώτη. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπήρξε γέννημα θρέμμα της ερήμου και ανέπτυξε το θέμα που διδάσκει ο Άγιος Μακάριος για τα δύο τάγματα των Δαιμόνων, τα οποία απειλούν τους χριστιανούς, το τάγμα που προσπαθεί να ρίψει τον άνθρωπο στα πάθη και το δεύτερο της πλάνης και της αιρέσεως. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού π. Αριστοτέλη, ευχόμενος ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να είναι η μνήμη του αιωνία, στους δε οικείους να έχουν την ευχή του. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Ο μακαριστός καταγόταν από το χωριό Γαβράκια Δομοκού και ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Μάιο του 1976 και Πρεσβύτερος τον Νοέμβριο του 1981 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό. Υπηρέτησε ως εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας το έτος 2010. Εκοιμήθη στις 22 Ιανουαρίου του 2012 σε ηλικία 58 ετών.

(*) Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, των μαθητών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας και του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Ροδίτσης, εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ροδίτσης, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, με τη συμμετοχή του Πρεσβ. πατρός Παναγιώτη Ιωακείμ, από την Μυτιλήνη. Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου και τα διδάγματα που μπορεί να αποκομίσει κανείς από τη σημερινή εορτή, καλώντας τα μικρά παιδιά να παίζουν αγνά και ωφέλημα παιχνίδια όπως ο Άγιος Αθανάσιος που μικρό παιδί με τους φίλους του εμιμείτο τους ιερείς που τελούσαν τα Μυστήρια, τους κληρικούς να μιμηθούν την αγωνιστικότητα και την ευσέβεια των δύο Μεγάλων Ιεραρχών, και τους λαϊκούς να υπερασπίζονται την πίστη και την Υπεραγία Θεοτόκο, όταν βλασφημούνται και υβρίζονται από τους αιρετικούς και βλασφήμους. Απευθυνόμενος δε στους ιεροσπουδαστές, ετόνισε ότι έχουν πρότυπα προς μίμηση τους δύο Αγίους για την μελλοντική ιερατική τους σταδιοδρομία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου στη θεία Λατρεία, που εγέμισαν τους χώρους του σολέα και του δεξιού και αριστερού ψαλτηρίου και κοινώνησαν με ευλάβεια των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε κέρασμα στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο παρακάθισαν όλοι οι εορταστές.

Σύμφωνα με παλαιά παράδοση στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, ανήμερα της εορτής του Μεγάλου Αθανασίου κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός του χωριού, τελείται το απόγευμα αρτοκλασία και ευλογία κολλύβων εις τιμήν του Αγίου Αθανασίου.Εφέτος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι κάτοικοι του χωριού και πολλές χριστιανές είχαν προσκομίσει εόρτια κόλλυβα, ετέλεσε την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από τον στίχο «Αθανάσιον και θανόντα ζην λέγω, οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες» ωμίλησε στους πιστούς για την ζωή και το έργο του Μεγάλου Αθανασίου, καλώντας τους να μιμηθούν την αγωνιστικότητα και την δύναμη του Αγίου, καθώς στη σημερινή εποχή, η οποία είναι εποχή ευτυχίας των ολίγων και δυστυχίας των πολλών, ο Πνευματικός αγώνας καθίσταται δυσκολότερος. Μετά την Αρτοκλασία στην αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου διανεμήθηκαν ο άρτος, τα κόλλυβα και άλλα γλυκίσματα από τις κυρίες της ενορίας, προς όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου θα τελεσθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος και της Οικογενείας αυτού. Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνία θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ξενοφώντος το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητροπολή μας. Καλούνται οι φιλακόλουθοι να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος και να μετάσχουν στον εορτασμό.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου με τίτλο « εις τα Άγια Πάθη 20 ομιλίες της Μεγάλης Παρασκευής». Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο με τίτλο « εις τα Άγια Πάθη 20 ομιλίες της Μεγάλης Παρασκευής» από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία Πάρκου.

(*) Φροντιστήριο για υποψηφίους κατηχητές λειτουργεί η Ιερά Μητροπολή μας κάθε Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Λαμίας. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος, εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Σεραφείμ Ζελίου. Σκοπός της Ιεράς Μητροπόλεως μας είναι με το ειδικώς κατηρτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων, να εκπαιδευσει και νέα στελέχη τα οποία θα πλαισιώσουν το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και θα διδάξουν ως κατηχητές σε διάφορες ενορίες. Οι νέοι που επιθυμούν να υπηρετήσουν το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως κατά τις ώρες 8:30 το πρωί έως 1:30 το μεσημέρι.

(*) Συνάντηση Θεολογικών Προβληματισμών πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε χώρο της Εκκλησιαστικής Περιφερειακής Εστίας, με ευθύνη του Διευθυντή της Εστίας κυρίου Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου διδάκτορος Θεολογίας και τη συνδρομή του Επιμελητή της Εστίας πατρός Χρήστου Τσιλοφύτη, εφημερίου του Ιερού ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο την συνεχή κατάρτιση των Οικοτρόφων Μαθητών της Εστίας Λαμίας στο πεδίο της Εκκλησιαστικής μόρφωσης και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα Ορθόδοξης Πνευματικότητος.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Η ενορία Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας στο πνευματικό της κέντρο έχει οργανώσει μια πολύ αξιόλογη βιβλιοθήκη με βιβλία θεολογικά, ιστορικά και μουσικά. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου να δανείζονται βιβλία που τους αφορούν από τις 9:00 έως τις 10:30 το πρωί.

(*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπολεώς μας. Θέμα των φετινών ομιλιών είναι το βιβλίο «Περί προσευχής»του μακαριστού και Οσίου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. Οι διδαχές του πατρός Παϊσίου είναι ανεπανάληπτες σε θεολογικό στοχασμό, σε γλαφυρότητα και επικαιρότητα. Των ομιλιών προηγείται η ακολουθία της Ιεράς Παρα­κλή­σεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Εκδήλωση για τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η ενορία των Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως προβλήθηκε η ταινία με θέμα ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και στο τέλος το εκκλησιαστικό συμβούλιο προσέφερε κέρασμα στα παιδιά. Επίσης την Πέμπτη 24 του μηνός στις 6:00 το απόγευμα η ενορία των Αγίων Αποστόλων θα κόψει την αγιοβασιλόπιτα για τα παιδικά τμήματα των παραδοσιακών χορών. Εν συνεχεία θα προσφερθεί κέρασμα στο πνευματικό κέντρο. Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας χθες το απόγευμα πρόβαλε ξένη παιδική ταινία για τα παιδιά του κατηχητικού Σχολείου και των χορευτικών τμημάτων του Ναού.

(*) Μαθήματα σκάκι παραδίδονται δωρεάν κάθε Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Τα μαθήματα παραδίδει ο κ Δημήτριος Ρέρας και τα παρακολουθούν 15 ενδιαφερόμενοι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο για την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας θα πραγματοποιήσει το τουριστικό γραφείο Θεοδωρόπουλος travel στις 30 και 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής η αναχώρηση των προσκυνητών θα γίνει στις 30 του μηνός ημέρα Τετάρτη τα ξημερώματα. Άφιξη στην Ραφήνα ή Πειραιά και αναχώρηση για Τήνο. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο οι προσκυνητές θα μεταβούν στο Ιερό Προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας για προσκύνηση και συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας της Παναγίας και συμμετοχή στο έθιμο « Φαναράκια». Την επόμενη ημέρα το μεσημέρι οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν για τη Λαμία. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 95 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 45800, και στα κινητά 69 79 97 07 02 και 69 86 60 72 31. Το τουριστικό γραφείο Θεοδωρόπουλος travel βρίσκεται στην διεύθυνση Αποστόλη Κουνούπη 2.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερώτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness