165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1293

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 24 Αύγουστος, 2017

Τετάρτη 23 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας ενδόξου ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. 

Εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων ενδόξων ιερομαρτύρων Ειρηναίου επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου του διαδόχου των αποστόλων και επισκόπου Λιώνος.

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Λούπου  και Ποθεινού επισκόπου Λουγδούνου, του αγίου Αντωνίου επισκόπου Σάρσης και του οσίου Χαραλάμπους του Νεοφανούς.

Εορτάζουμε τη μνήμη των εν Θράκη αγίων 38 μαρτύρων  και ετέρων δέκα αγίων μαρτύρων εν ξίφει τελειωθέντων.

Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Καλλινίκου πατριάρχου Κων/πόλεως, Νικολάου του Σικελιώ­του ο οποίος ασκήτευσε στο όρος Νεοτάκου της Ευβοίας και Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ

ΤΙΤΛΟΥΣ

 (*) Δισαραρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα  Τετάρτη 23 Αυγούστου επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού.

(*) Την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού θα πανανηγυρίσουμε την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Αυγούστου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, η οποία ευρίσκεται κοντά στο χωριό Αγία Μαρίνα Λοκρίδος σε μια εξαιρετική  κατάφυτη ειδηλιακή τοποθεσία στο Βουνό Παρνασσός.

Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με την συμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης ( του Πατριαρχειου Αλεξανδρείας) κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Τιθορέα Φθιώτιδος και αυτές τις ημέρες ευρίσκεται στην γενέτειρά του.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλαν ο κ.Κυριάκος Ηλιόπουλος Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου όπλων  και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής με την συμμετοχή των δύο υιών του Νικόλαος και Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουτργίας η γερόντισσα Ελισάβετ προσέφερε κέρασμα εόρτιο κέρασμα στην αυλή και στο αρχονταρικι της Μονής σε όλους. Στο αυριανό μας δελτίο αγαπητοί ακροατές θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικό ρεπορτάζ.

Σήμερα επίσης πανηγύρισε και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης των Βαρδατών στο οποίο από χτές το απόγευμα στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιαρετικό Εσπερινό που τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, συνερευσε πλήθος ευσεβών πιστών για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας της Προυσιωτίσσης αλλά και να θαυμάσουν τον σπηλαι΄λωση Ναό ο οποίος ανακαινίσθηκε προσφάτως. Κατά τους χειμερινούς μήνες στο ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε ο  σπηλαιώδης ιερός ναός και η αυλή. Αναλυτικά,  έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Με την ευλογία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολαόυ θα ακολουθήσουν κι' άλλα έργα εξωραϊσμού του κτηριακού συγκροτήματος που περιβάλει το προσκύνημα. Να σημειώσουμε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό.

(*) Την Πέμπτη 24 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος και εθναποστόλου  Κοσμά, του Αιτωλού. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο  Ενοριακός ιερός ναός του αγίου Κοσμά στίς εργατικές κατοικίες Νέας Μαγνησίας και το χωρίο Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος διότι ο Άγιος πέρασε και εκήρυξε στους κατοίκους του χωριού. . Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά στις Εραγτικές Κατοικίες Νέας Μαγνησίας  την Τετάρτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτροκλασία. Την Πέμπτη  Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, θα πραγματοποιηθεί ένας εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά. Την Τετάρτη  απόγευμα στις 6:30 στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου θα τελεσθεί εσπερινός και στην συνέχεια στις 7:00 οι πιστοί θα μεταβούν στο σημείο «Σταυρός» όπου θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Μετά την ακολυθία της Ιεράς Παρακλήσεως θα τεέσθεί αρτοκλασία υπέρ υγείας.  Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας στο σημείο «Σταυρός». Στη θέση αυτή οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν του περάσματος ανέγειραν εικονοστάσιο το οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το έτος 2014 κατά τη διάρκεια μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης προς τιμήν του Αγίου.

(*) Με λαμπρότητα θα εορτάσουμε το Σάββατο και την Κυριακή  27 Αυγούστου την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού. Εορτάζουν τα Ιερά παρεκκλήσια της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στην οδο Παπαποστόλου, αλλά και το παρεκκλήσιο της ενορίας Παναγίας Δεσποίνης στους πρόποδες του Κάστρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού στο Ιερό Παρεκκλήσιο στην οδό Παπαποστόλου ο Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει το Σάββατο  στις 7:00 το απόγευμα. Να σημειώσουμε πως και τις δύο ημέρες οι ιερείς θα ευλογούν ανα τακτά χρονικα διαστήματα τις Φανουρόπιτες που θα προσφέρουν οι πιστοί. Την  Κυριακή  το πρωί στις 7:00 θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία  πανηγυρική ΑρχιερατικήΘεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Όπως προείπαμε αγαπητοί ακροατές την Κυριακή  27 Αυγούστου πανηγυρίζει και το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου της ενορίας Παναγίας Δεσποίνης το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Κάστρου Λαμίας στο τέρμα της οδού Λαχανά στην συνοικία Νέας Σφαίρας. Το πρόγραμμα του εορτασμού είναι το εξής: Το Σάββατο  στις7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία Την Κυριακή  27 Αυγούστου στις 7:00 το πρωί θα αρχίσει ο όρθρος και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα στις 7:00 θα τελεσθεί Ιερά παράκληση στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Φανούριο. Κατά την διάρκεια των εορτασμών θα τεθεί παλαιά ολόσωμη ιερά  εικών του αγίου που φυλάσσετε στον Ιερό  Ναό της Ενορίας. Η πρόσβαση στο Ιερό παρεκκλήσιο για τους προσκυνητές γίνεται ως εξής: από την οδό Εκκλησιών, στην διαστάυρωση της οδού Λαχανά η ανάβαση γίνεται από σκάλες. Από την οδό Καραισκάκη στην διαστάυρωση της όδου Ιπποκράτους, από τις οδούς Μαλιέων και Λαχανά η ανάβασις γίνεται και με αυτοκίνητο και τέλος από τονμ περιφερειακό δρόμο του Κάστρου στο ύψος του Μητροπολιτικού παρεκκλησίου υπάρχουν σκάλες που οδηγούν στον άγιο Φανούριο. Παρακαλούνται οι φιλακόλουθει χριστιανόι να προσέλθουν για να τιμήσουν τον Μεγαλόμάρτυρα Άγιο Φανούριο. Ας αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το ιερό Παρεκκλήσιο: Μέχρι το έτος 1978, στη θέση όπου υπάρχει σήμερα το Ιερό  Παρεκκλήσιο του  Αγίου Μεγαλομάρτυρα Φανουρίου (τέρμα οδού Λαχανά & άνωθεν Ιερού Παρεκκλησίου του  Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά), προϋπήρχε παλαιό εικονοστάσιο αφιερωμένο στον Άγιο. Τούτο δε αποδεικνύεται και από την κατασκευή του κτίσματος το 1978, καθώς εντός του Ιερού Βήματος η Αγία Τράπεζα βρίσκεται επί της θέσεως όπου το παλαιό Εικονοστάσιο. 

          Το έτος 1978, ευλαβείς πιστοί της πόλεως, προχώρησαν στην ανοικοδόμηση του Ιερού Παρεκκλησίου(όπως το βλέπουμε σήμερα),  με βάση το προϋπάρχον Ιερού Εικοινοστάσιο  και περιλαμβάνει μεγάλο μακρόστενο προαύλιο &  βοηθητικούς χώρους, περιβάλλεται από πεύκα, κυπαρίσσια και βαγιές, με πανοραμική θέα μεγάλου τμήματος της πόλεως, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Καλλίδρομου Όρους.Έτσι το Ιερού Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ», εκτός από χώρος προσευχής & λατρείας του Θεού, καθίσταται (λόγο της θέσης του), χώρος γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας.

 (*) Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι από το γραφείο αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως.Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης που απορρέει από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δια της λογχευθείσης πλευράς Του επί του Τιμίου Σταυρού ζωογονεί με το Πανάγιο Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει σε κάθε Θεία Λειτουργία και μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Οικονομίας  είναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον. Δυστυχώς, όμως και εμείς οι Χριστιανοί που οφείλουμε να ομοιάσουμε με τον «Αιμοδότη» Χριστό μας, αδιαφορούμε και δεν δίνουμε ελπίδα και ζωή σε συνανθρώπους μας. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος από το 2002 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ίδρυσε την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την ενίσχυση της Αιμοληψίας της τοπικής μας κοινωνίας. Οι ανάγκες για αίμα σήμερα καλύπτονται οριακά. Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους αιμοδότες, αλλά και όσους για πρώτη φορά θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή της τοπικής μας εκκλησίας, να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπεύθυνος είναι ο πατήρ Νικόλαος Κατσαρέλης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

(*) Τό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος θά καταρρεύση, ἐάν δέν ἀφυπνισθοῦμε καί λάβουμε τά ἀπαραίτητα τεχνικά μέτρα. Για το λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος καλεί τον φιλόχριστο λαό να διασώσει από κατάρρευση το μοναστήρι αυτό καθώς είναι ἕνα ἀπό τά παλαιότερα Καθολικά Ἱερῶν Μονῶν, μέ πολλούς τρούλους καί ὁλόκληρο τό ἐσωτερικό του ἁγιογραφημένο. Ἤδη ἔχει καταρρεύσει ὁ τοῖχος τῆς ἐξωτερικῆς αὐλῆς καί μέ τήν ὑποχώρηση τοῦ ἐδά­φους κινδυνεύει νά πάρει κλίση καί ὁ Ἱερός Ναός. Οἱ προσπάθειες ἀπό ἐτῶν γιά ἔνταξη τοῦ Μνημείου σέ εὐρωπαϊκά ἤ κρατικά προγράμ­μα­τα δέν ἔχουν φέρει ἀποτέλεσμα. Γι΄αὐτό η τοπική μας εκκλησία ζητά τήν συμπαράσταση τοῦ εὐ­­σε­βοῦς λαοῦ καί παρακαλεί ὅλους νά βοηθήσουν πρίν εἶναι ἀργά καί τό ἱστορικό Καθολικό μετατραπεί σε σωρό ἐρειπίων. Μπορείτε νά καταθέσετε τήν προσφορά σας στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως γιά τήν «Ἱερά Μονή Ταξιαρχῶν Νεράϊδας Στυλίδος» ἤ στήν Ἐθνική Τράπεζα (Ἀρ. Λογαριασμοῦ 396/296232-22) μέ τήν ἔνδειξη «γιά τήν Ἱερά Μονή Ταξιαρχῶν Νεράϊδας Στυλίδος» γιά νά λάβετε τήν σχετική ἀπόδειξη.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  τελείται κάθε  Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Την Κυριακή 27 Αυγούστου η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας θα τιμήσει την Σύναξη πάντω των Ευρυτάνων Αγίων, μιας και οι κάτοικοι της Ενορίας έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου.

          Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού το Σάββατο στις 6:30 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Στις 20:30 θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στους Ευρυτάνες Αγίους. Την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 7:00 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρκή Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας των ακολουθιών στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολκληρώσαμε και την σημερινη Εκκλησιαστική σας ενημέρωση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...