165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1294

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 24 Αύγουστος, 2017

Πέμπτη 24 Αυγούστου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κοσμά εθναποστόλου, του Αιτωλού ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1779. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ευτυχούς μαθητή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου .

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Γεωργίου, οσίου του Λιμνιώτου και ομολογητού και Τατίωνος. Τη μνήμη του οσίου Αρσενίου του θαυματουργού.

Επίσης εορτάζουμε την ανακομιδή ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης, του εν Ζακύνθω.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ

ΤΙΤΛΟΥΣ

(*)"Η φωνή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είναι ανάγκη να ακουστεί και σήμερα, μας χρειάζεται Χριστός και Ελλάδα", αυτό ήταν το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου από την Πανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε σήμερα στην Πανηγυρίζουσα Ενορία του Αγίου Κοσμά στην Λαμία.

(*)Λαμπρά Εορτάσθηκε στην Ιερά Μητροπολή μας η απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκοταντάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών.

(*) Το Σάββατο και την Κυριακή θα εορτάσουμε με τον πρέποντα σεβασμό την ιερά μνήμη του Αγίου Φανουρίου του θαυματουργού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου στην Πανηγυρίζουσα Ενορία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις Εργατικές Κατοικίες της Νέας Μαγνησίας στην Λαμία.

          Της Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm),  προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στο βίο και το ιεραποστολικό έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Ισαποστόλου,  Εθναποστόλου και Εθνοιερομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, δι ' ολίγον εξιστόρησε την πορεία του Αγίου από το Άγιον όρος και την Ιερά  Μονή Φιλοθέου από την οποία με την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου περιδιάβηκε όλη την Πατρίδα μας  και εκήρυξε στους υπόδουλους Έλληνες Χριστό και Ελλάδα.

          Ο  Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο πέρασμα του Αγίου από τα δικά μας μέρη και συγκεκριμένα από το χωριό Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος εκέι όπου ο Άγιος πέρασε και εκήρυξε την μετάνοια, την εν Χριστώ σωτηρία και την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

          Στο σημείο όπου πέρασε ο Πατροκοσμάς ο Ποιμενάρχης μας έθεσε θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού, τον οποίο οι ευσεβείς κάτοικοι ανοικοδομούν για να θυμίζει εις αιώνας αιώνων το ευλογημένο πέρασμα του Αγίου.

          Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε συνταρακτικά περιστατικά και προφητείες του Αγίου Κοσμά για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, οι οποίες εκπληρώθηκαν.

          Αναφερόμενος στο κηρυγματικό του έργο χαρακτηριστικά ετόνισε:

          «Το μύνημα του Αγίου Κοσμά το οποίο τότε διεμύνηε στους υπόδουλους Έλληνες έλεγε, "Μας Χρειάζεται Χριστός και Ελλάδα". Μακάρι να υπήρχε και σήμερα αδελφοί μου  ο Αγιος Κοσμάς γιατί το μύνημα του το χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο σήμερα οι Νεοέλληνες. Η πλύση εγκεφάλου την οποία δεχόμαστε για να ξεχάσουμε την πίστη και την ένδοξη ιστορία μας προέρχεται από την Ευρώπη. Οι επιταγές της Ευρώπης λένε ότι πρέπει να σιωπήσει η φωνή της Εκκλησίας , να αποδυναμωθεί η πίστη των Ελλήνων και η ευλογημένη Πατρίδα μας να μετατραπεί σε άθρησκο κράτος. Οι Έλληνες όμως έχουμε βαθιά πίστη και οι προσευχές των πιστών ορθοδόξων χριστιανών οι οποίοι δεν είναι λίγοι κάνουν τον Θεό να μας προστατεύει σκανδαλωδώς όπως έλεγε ο μεγάλος οικουμενικός Άγιος μας, Παϊσιος ο Αγιορείτης. Χρειαζόμαστε ενότητα και πίστη».

Στο τέλος του δελτίου μας αγαπητοι ακροατές θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες και τις ευλογίες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ακολούθως μετά την διανομή του αντιδώρου το Εκκλησιατικό Συμβούλιο του Ναου παρέθεσε σε όλους κέρασμα στο ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Φωτογραφίες από τον εορτασμό θα βρείτε στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην ηλεκτρονική διέυθυνση www.imfth.gr.

Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, θα πραγματοποιήθηκε χθές και σήμερα εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά. Την Τετάρτη το απόγευμα στις 6:30 στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε εσπερινός και στην συνέχεια στις 7:00 οι πιστοί μετέβησαν  στο σημείο «Σταυρός» όπου εψάλη Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Μετά την ακολυθία της Ιεράς Παρακλήσεως τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας.  Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας στο σημείο «Σταυρός». Στη θέση αυτή οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν του περάσματος ανέγειραν εικονοστάσιο το οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το έτος 2014 κατά τη διάρκεια μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης προς τιμήν του Αγίου.

(*)Λαμπρά εορτάσθηκε στην Ιερά Μητροπολή μας η απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκοταντάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού εσπερινού. Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Παηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού.

Ποιο αναλυτικα:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων ευλαβών προσκυνητών τελέσθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου το απόγευμα, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο πανηγυρίζον  Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών.

            Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμπαραστατούμενος από ιερείς ομόρων Ενοριών και τους διακόνους του.

            Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας κ. Βασίλειος Χήρας.

            Μετά την ακολουθία της λιτής και την αρτοκλασία ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικό λόγο προς τους εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Είμαι βέβαιος αγαπητοί μου αδελφοί ότι απόψε  βλέπουσα εξ ουρανού η Υπεραγία Θεοτόκος αυτή την σύναξη την εορταστική και ακούουσα της φωνές μας, τις προσευχές μας και τους στεναγμούς της καρδιάς μας ευφραίνεται και όχι μόνο η Παναγία ευφραίνεται δια την σύναξη και ενότητα των χριστιανών και των ύμνων της αγάπης προς αυτή, αλλά κι εμείς ευφραινόμαστε και χαιρόμεθα  κι εμείς αισθανόμαστε στην καρδιά μας μια ευφροσύνη και γλυκύτητα διότι  ερχόμαστε  σε επικοινωνία με το Θείον, πολύ περισσότερο δε με την Μάνα όλου του κόσμου την  προστασία των Πιστών και την ελπίδα μας Υπεραγία Θεοτόκο.

            Πρώτον θέλω όλους να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ διότι  τηρείται αυτή την ωραία παράδοση της πανηγύρεως της Παναγίας της Προυσιωτίσσης και δεύτερον να σας πω ότι επειδή βλέπω πολλούς νέους γονείς με τα παιδάκια τους, πολλούς παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους,  σας συγχαίρω  διότι είναι το καλύτερο   μάθημα για την θρησκεία μας το να βάζετε τα παιδάκια μέσα σ’ αυτό το ωραίο κλίμα της αγάπης της ενότητος, της πνευματικότητος που έχει κάθε ορθόδοξη εορτή πολύ δε περισσότερον αυτή η μεγάλη Θεομητορική εορτή που είναι η απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

            Οι ναοί των Ορθοδόξων όλες αυτές τις ευλογημένες ημέρες του Αυγούστου είναι γεμάτοι από πιστούς. Αυτό είναι έκρηξη πίστεως και είναι μια απάντηση σ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα άθρησκο κράτος. Οι Έλληνες είμαστε θρησκευόμενοι μέχρι το μεδούλι μας. Ακόμη κι’ αυτοί που λένε ότι είναι άθεοι βαθιά μέσα τους έχουν ορθόδοξες ρίζες, τις οποίες έχουν πάρει από τους προγόνους τους».

            Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε δι’ ολίγον στο ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και στα θαύματα που έχει επιτελέσει και επιτελεί η Παναγία η Προυσιώτισσα.

            « Το ιερό προσκύνημα αυτό είναι για την περιοχή μας ένα κόσμημα πνευματικό και θέλω απόψε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου εις τους κτήτορες,  τους κρατικούς υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι εσεβάσθησαν τις επεμβάσεις της Παναγίας και εκφράζοντας την πίστη τους προς Αυτή, έκτισαν το Ιερό προσκύνημα, το οποίο εις αιώνας αιώνων θα διαιωνίζει τα θαύματα της Παναγίας και την πίστη των κτιτόρων.

            Τώρα τελευταία με την όλη ανακαίνιση και τις  προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολις μας, το εκκλησάκι αυτό θα κατασταθεί μεγάλο προσκύνημα και όλοι θα καυχάσθαι και θα καμαρώνετε, διότι θα είναι ένας φάρος πίστεως που δυναμώνει την πίστη των ανθρώπων. Σε μια εποχή που χάνονται τα πάντα και που εισβάλλουν στην πατρίδα μας χίλιες δυο θεωρίες  μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε την Ορθοδοξία μας και θα κρατήσουμε την πίστη μας όταν είμαστε ενωμένοι πέριξ της Εκκλησίας και πειθαρχημένοι στις εντολές της Εκκλησίας».

            Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος το κήρυγμά του ευχαρίστησε και συνεχάρη την διοικούσα επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος  για όλα τα έργα ανακαινίσεως τα οποία έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής, καθώς και για την καλή προετοιμασία και ευταξία της Ιεράς Πανηγύρεως. Ευχαρίστησε επίσης και τον δωρητή, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, διότι ανέλαβε την μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ιερού Ναού, αλλά και όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές που συμβάλλουν στο έργο εξωραϊσμού του Ιερού Προσκυνήματος και ανέφερε:

«Εύχομαι ότι ζητήσετε στην Υπεραγία Θεοτόκο να το λάβετε και  σας προτρέπω να εναποθέσετε στην μητέρα του Κυρίου μας ότι  προβλήματα έχετε διότι εκείνη εργάζεται μέρα νύχτα ως αεί ζώσα για την σωτηρία όλων των ανθρώπων».

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό ανάμεσα στους εκατοντάδες προσκυνητές παρέστησαν και : ο Αντιπεριφρειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Υπουργός και νυν Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο  πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας καθώς και  εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

(*)Λαμπρό Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Τετάρτη 23 Αυγούστου (της αποδόσεως της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου), στην Πανηγυρίζουσα Ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνας Λοκρίδος, η οποία ευρίσκεται  σε μια εξαιρετική  κατάφυτη ειδηλιακή τοποθεσία στις πλαγιές του όμορφου  Παρνασσού.

            Στον Όρθρο χοροστάστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε στην αυλή της Ιεράς Μονής λόγω τους πλήθους των πιστών και της στενότητος του χώρου του Καθολικού, με την συμμετοχή του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ) κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κατάγεται από την Τιθορέα Φθιώτιδος και αυτές τις ημέρες ευρίσκεται στην γενέτειρά του. Συμμετείχαν επίσης  και ιερείς από την ευρύτερη περιοχή της Τιθορέας και οι διάκονοι.

            Τους ιερούς  ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Όπλων κ. Κυριάκος Λιλιόπουλος βοηθούμενος από τους δύο μικρούς υιούς του Νικόλαο και Αθανάσιο.

            Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ιεροκήρυκας Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ Ζελίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Ποιμενάρχου μας επί τη μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εδόξασε το όνομα του Τριαδικού Θεού και της Μητέρας Παναγίας και εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Πανήγυρη της Ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής, η οποία όπως ετόνισε είναι κι’ αυτή όπως και οι άλλες Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας και ένας πνευματικός φάρος πίστεως.

            Αναφερόμενος στην παρουσία του Θεοφιλεστάτου κ. Χρυσοστόμου, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Θεία Λειτουργία και αναφερόμενος στην Ποιμαντική του διακονία στην επαρχία του που ευρίσκεται στην Μαύρη Ήπειρο ανέφερε:

            «Ο Θεοφιλέστατος συντοπίτης μας κ. Χρυσόστομος αδελφοί μου διακονεί στη Αφρική, η οποία διψάει για τον λόγο του Θεού αλλά έχει και πολλές δυσκολίες και σας προτρέπω να προσεύχεστε για να του δίδει ο Θεός δύναμη.

        Εμείς εδώ στην Ορθόδοξη Ελλάδα που είμαστε ελεύθεροι χριστιανοί και έχουμε χιλιάδες Εκκλησίες και Μοναστήρια και υπάρχει ευλάβεια, προσπαθούν να μας κάνουν άθρησκο κράτος και να χάσουμε αυτή την θρησκευτικότητα  μας. Δυστυχώς έχουμε πνευματική ραθυμία. Όλα τα δεινά που περνάμε σήμερα αδελφοί μου είναι εξαιτίας της απομακρύνσεως μας από το Θεό. Ο Θεός μόνο  δίδει αξίες, περιεχόμενο, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Να καταφεύγουμε στον Θεό και να ζητούμε την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία πάντοτε πρεσβεύει και προστατεύει όλα τα παιδιά της.

        Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και την Γερόντισσα Ελισάβετ, η οποία με την βοήθεια σας προσπαθεί και αναμορφώνει αυτήν την Ιστορική Ιερά Μονή, η οποία είναι για τον τόπο αυτό και για ολόκληρη την Μητρόπολή μας ευλογία Θεού.

        Σε όλους εύχομαι Χρόνια Πολλά, ευλογημένα με   πλουσία την ευλογία της Παναγίας».

        Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν πολλοί ευλαβείς προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Τιθορέας, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος.

        Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Γερόντισσα Ελισάβετ προσέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους εόρτιο κέρασμα στην αυλή και στο αρχονταρίκι της Μονής.

(*) Με ιδιαίτερη ευλάβεια θα  θα εορτάσουμε το Σάββατο και την Κυριακή  27 Αυγούστου την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού. Εορτάζουν τα Ιερά παρεκκλήσια της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στην οδο Παπαποστόλου, αλλά και το παρεκκλήσιο της ενορίας Παναγίας Δεσποίνης στους πρόποδες του Κάστρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού στο Ιερό Παρεκκλήσιο στην οδό Παπαποστόλου ο Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει το Σάββατο  στις 7:00 το απόγευμα. Να σημειώσουμε πως και τις δύο ημέρες οι ιερείς θα ευλογούν ανα τακτά χρονικα διαστήματα τις Φανουρόπιτες που θα προσφέρουν οι πιστοί. Την  Κυριακή  το πρωί στις 7:00 θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία  πανηγυρική ΑρχιερατικήΘεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Όπως προείπαμε αγαπητοί ακροατές την Κυριακή  27 Αυγούστου πανηγυρίζει και το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου της ενορίας Παναγίας Δεσποίνης το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Κάστρου Λαμίας στο τέρμα της οδού Λαχανά στην συνοικία Νέας Σφαίρας. Το πρόγραμμα του εορτασμού είναι το εξής: Το Σάββατο  στις7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία Την Κυριακή  27 Αυγούστου στις 7:00 το πρωί θα αρχίσει ο όρθρος και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα στις 7:00 θα τελεσθεί Ιερά παράκληση στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Φανούριο. Κατά την διάρκεια των εορτασμών θα τεθεί παλαιά ολόσωμη ιερά  εικών του αγίου που φυλάσσετε στον Ιερό  Ναό της Ενορίας. Η πρόσβαση στο Ιερό παρεκκλήσιο για τους προσκυνητές γίνεται ως εξής: από την οδό Εκκλησιών, στην διαστάυρωση της οδού Λαχανά η ανάβαση γίνεται από σκάλες. Από την οδό Καραισκάκη στην διαστάυρωση της όδου Ιπποκράτους, από τις οδούς Μαλιέων και Λαχανά η ανάβασις γίνεται και με αυτοκίνητο και τέλος από τονμ περιφερειακό δρόμο του Κάστρου στο ύψος του Μητροπολιτικού παρεκκλησίου υπάρχουν σκάλες που οδηγούν στον άγιο Φανούριο. Παρακαλούνται οι φιλακόλουθει χριστιανόι να προσέλθουν για να τιμήσουν τον Μεγαλόμάρτυρα Άγιο Φανούριο. Ας αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το ιερό Παρεκκλήσιο: Μέχρι το έτος 1978, στη θέση όπου υπάρχει σήμερα το Ιερό  Παρεκκλήσιο του  Αγίου Μεγαλομάρτυρα Φανουρίου (τέρμα οδού Λαχανά & άνωθεν Ιερού Παρεκκλησίου του  Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά), προϋπήρχε παλαιό εικονοστάσιο αφιερωμένο στον Άγιο. Τούτο δε αποδεικνύεται και από την κατασκευή του κτίσματος το 1978, καθώς εντός του Ιερού Βήματος η Αγία Τράπεζα βρίσκεται επί της θέσεως όπου το παλαιό Εικονοστάσιο. 

          Το έτος 1978, ευλαβείς πιστοί της πόλεως, προχώρησαν στην ανοικοδόμηση του Ιερού Παρεκκλησίου(όπως το βλέπουμε σήμερα),  με βάση το προϋπάρχον Ιερού Εικοινοστάσιο  και περιλαμβάνει μεγάλο μακρόστενο προαύλιο &  βοηθητικούς χώρους, περιβάλλεται από πεύκα, κυπαρίσσια και βαγιές, με πανοραμική θέα μεγάλου τμήματος της πόλεως, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Καλλίδρομου Όρους.Έτσι το Ιερού Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ», εκτός από χώρος προσευχής & λατρείας του Θεού, καθίσταται (λόγο της θέσης του), χώρος γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας.

ΑΠΟΤΙΣ  ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ θα τελεσθεί σήμερα  Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Την Κυριακή 27 Αυγούστου η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας θα τιμήσει την Σύναξη πάντω των Ευρυτάνων Αγίων, μιας και οι κάτοικοι της Ενορίας έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου.

          Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού το Σάββατο στις 6:30 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Στις 20:30 θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στους Ευρυτάνες Αγίους. Την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 7:00 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρκή Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας των ακολουθιών στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά κυκλαδίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

(*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

Εδώ ολκληρώσαμε και την σημερινη Εκκλησιαστική σας ενημέρωση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...