165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1317

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 28 Σεπτέμβριος, 2017

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Χαρίτωνος ομολογητού. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη του Αγίου και δικαίου Προφήτου Βαρούχ. Του μάρτυρος Αλεξάνδρου και των μετ΄ αυτού 40 μαρτύρων.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αλφειού και Ζωσίμου και των Αγίων Ευσταθίου του Ρωμαίου και Καλλινίκου.Των Αγίων Ηλιοδώρου, Μάρκου του ποιμένος, Νέωνος, Νίκωνος, Αλεξάνδρου και ετέρων 30 παρθένων και παίδων.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) Την πρώτη μινιαία Ιερατική σύναξη πραγματοποιήσαν χθές  οι ιερείς των Αρχιερατικών περιφερειών Λαμίας και περιχώρων στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Σήμερα Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκαν οι ιερατικές συνάξεις στις υπόλοιπες Αρχιερατικές Περιφέρειες της Μητροπόλεως μας.

(*)Το 42 Ιερατικό Συνέδριο -  Επιστημονική Ἡμερίδα μέ γενικό τίτλο:« Ἐθνομάρτυρας Ἀθανάσιος Διάκος» θα πραγματοποιηθεί από την Ιερά Μητρόπολη στό Ἀμφιθέατρο τοῦ Πνευ­μα­τικοῦ Διοι­κητικοῦ Κέντρου της  τό Σάββατο 21 Ὀκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, παρουσία απάντων των ιερέων, των μοναστικών αδελφοτήτων και και των ευσεβών πιστών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.

(*) Ξεκινούν οι πνευματικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μητροπολή μας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος. Τα κατηχητικά σχολεία και οι κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής. Ενημερωθείτε για τις ώρες πραγματοποιήσης τους από τον Εφημέριο της Ενορίας σας.

 (*) Έως τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την εγγραφή τους στή Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱε­ρᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Επικοινωνείστε με τη Σχολή από Δευτέρα ἕως Παρασκευή τις απογευματινές ώρες.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Την πρώτη τους μηνιαία Ιερατική σύναξη για τη νέα Εκκλησιαστική χρονιά πραγματοποίησαν οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης και Στυλίδος και Πελασγίας το πρωί της Τετάρτης  27 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Οι ιερείς συγκεντρώθηκαν στις 9:00 το πρωί και μετά την καθιερωμένη προσευχή,  στο πρώτο μέρος της συνάξεως ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Σεβασμιωτάτου μετά από προτροπή του Ποιμενάρχου μας ανέγνωσε ένα κείμενο περί της λανθάνουσας λαϊκής θρησεκευτικότητος.

         Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το αναγνωσθέν κείμενο σχολιάζοντας κάποια σημαντικά σημεία του εξήγησε στους ιερείς τον σωστό τρόπο της ευσυνείδητης και αληθινής ευσέβειας όπως αυτή προκύπτει από την ιερά παράδοση της Εκκλήσίας μας και προέτρεψε τους ιερείς να τηρούν αλλά και μεταλαμπαδευούν στο ποίμνιο τους σωστούς τρόπους εκδηλώσεως της αληθινής ευσέβειας. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ιερέων και του  Σεβασμιωτάτου,  στον οποίο οι ιερείς έθεσαν τα ερωτηματά τους και τους προβληματισμούς τους.

        Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους έγινε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για πρωινό και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της συνάξεως κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για διάφορα θέματα ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως και ενημέρωσε τους ιερείς για μελλοντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ιερά Μητροπολή μας.

        Τέλος εδόθη σε όλους τους ιερείς φάκελος με έντυπο υλικό και αναλλάχθησαν ευχές μεταξύ του Ποιμενάρχου μας και των ιερέων για το νέο Εκκλησιαστικό έτος.

         Στις υπόλοιπες Αρχιερατικές Περιφέρειες της Μητροπόλεως μας η Σύναξη θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το πρωί από τους κατά τόπους εντεταλμένους ιερείς εισηγητές. 

(*)Μέ σκοπό νά διαφωτισθοῦν ἐπιστημονικῶς πολλά σημεῖα, πού ἔχουν σχέση μέ τή ζωή, τή δράση καί τήν ἱστορία ἑνός ἐκ τῶν πρωτα­γωνι­στῶν ἡρώων-ὁπλαρχηγῶν τοῦ πρώτου ἔτους τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821, τοῦ Ἀθανασίου Διάκου, ἡ Ἱερά Μητρόπολίς μας διοργανώνει το 42ο Ιερατικό Συνέδριο -  ἐπιστημονική Ἡμερίδα στήν πόλη τῆς Λαμίας, μέ γενικό τίτλο:

« Ἐθνομάρτυρας Ἀθανάσιος Διάκος».

Ἡ Ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ στό Ἀμφιθέατρο τοῦ Πνευ­μα­τικοῦ Διοι­κητικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως (ὁδός Ἀγρά­φων & Με­γά­­­λου Ἀλεξάνδρου), τό Σάββατο 21 Ὀκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.Η τοπική μας εκκλησία μας καλεί άπαντες τους ιερείς, τις μοναστικές αδελφότητες και τον φιλόχριστο λαό της Αγιοτόκου και Ηρωωτόκου Ρούμελης νά συμμετάσχουμε στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση, κατά τήν ὁποία εἰδικοί ἐπιστήμονες θά ἀνα­πτύξουν ἐνδιαφέροντα θέματα γύρω ἀπό τήν σπουδαία προσω­πι­κό­τητα καί συμβολή στήν Ἐθνική Παλιγγενεσία τοῦ ἡρωικοῦ Ἀθανασίου Διάκου.Να σημειώσουμε ότι η ημερίδα αυτή είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου αλλά αναβλήθηκε λόγω της εκδημίας του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος μακαριστού Αρχιμ πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη. Σε μελλοντικό δελτίο μας  θα σας ενημερώσουμε αγαπητοί ακροατές για το αναλυτικό πρόγραμμα των εισηγήσεων της Ημερίδος.

(*)Με την έναρξη της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς αρχίζουν και οι πνευματικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Πιο αναλυτικά η 8η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή ορίσθηκε κατ' εντολήν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ημέρα ενάρξεως των Κατηχητικών Σχολείων σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως μας όπου Θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί αλλά και όσοι θέλουν να υπηρετούν το κατηχητικό έργο εργάζονται με αγάπη και ζήλο για την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος καλεί  όλους τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως μας  το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου στην οποία θα πραγματοποιηθεί σύναξη όπου θα τους δίνει τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου και η φετινή κατηχητική χρονιά να είναι αποδοτική και καρποφόρα. Αναμφίβολα, το Κατηχητικό Σχολειό αποτελεί θεσμό στην Ελλαδική Εκκλησία και την Ελληνική κοινωνία, διότι ανέθρεψε επί σειρά δεκαετιών τις γε­νιές των ελληνοπαίδων, εμπνέοντας τες, με το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος.  Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργεί η Σχολή Υποψηφίων Κατηχητών, η οποία με το ειδικώς κατηρτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων, εκπαιδεύει και νέα στελέχη τα οποία πλαισιώνουν το κατηχητικό έργο και διδάσκουν ως κατηχητές στις ενορίες μας.

        Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες -  κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. Προ των ομιλιών θα τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

        Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  στις  10:00  το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχει προσκαλέσει τους κυκλάρχες και τις κυκλάρχισσες της Ιεράς Μητροπόλεως μας ώστε να τους δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για να λειτουργήσουν και φέτος με επιτυχία οι εσπερινές ομιλίες στις οποίες ακούγεται και διδάσκεται ο λόγος του Θεού.

        Ενημερωθείτε για τις πνευματικές εκδηλώσεις που ξεκινούν  στην  Ενορία σας και βάλτε ως στόχο την συμμετοχή σας σε αυτές για να ωφεληθείτε πνευματικά.

Επίσης  την προσεχή Κυριακή 1 Οκτωβρίου  2017 αρχίζει η 2η Θεία Λειτουργία στον Ιερά Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

       Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείται για τους πιστούς που για διαφόρους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν το πρωί στην Εκκλησία, είτε είναι μικρά παιδιά, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ηλικιωμένοι. Αρχίζει στις 11 το πρωί και ολοκληρώνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι.

 

 

(*)Συνεχίζονται έως τέλος Σεπτεμβρίου οἱ ἐγγρα­φές στή Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς «Γερμανός ὁ Μελωδός» τῆς Ἱε­ρᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Οἱ ἐγγραφές γίνονται ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή στά γραφεῖα τῆς Σχολῆς ἀπό τίς 4:00 τό ἀπό­γευμα ἕως τίς 9:00 το βράδυ.Τά μαθήματα πραγματοποιοῦνται καθημερινά ἀπό ἔμπειρους καί παι­δα­γωγικά ἐκπαιδευμένους καθηγητές, μέ βάση ἕνα σταθερό σύστημα ἀξιῶν, μέ εἰδικές συμ­βολικές τιμές γιά τούς μαθητές καί φοιτητές καί μέ στόχο τήν προβολή τῆς μουσικῆς μας παράδοσης καί τήν ἀνάδειξη νέων ἱεροψαλτῶν.

        Οἱ ἀπόφοιτοι τῆς Σχολῆς ἔχουν τή δυνατότητα ἀπόκτησης πτυχίου καί διπλώ­μα­τος ἀναγνωρισμένου ἀπό τό κράτος, μέ τό ὁποῖο μποροῦν νά διδάξουν στήν δημόσια καί ἰδιωτική ἐκπαίδευση.    Ἐπιπλέον γιά τούς μαθητές πού διαμένουν ἐκτός Λαμίας λειτουργοῦν πα­ραρ­τή­μα­τα τῆς Σχολῆς στίς πόλεις: Καμένα Βούρλα, Μαλεσίνα, Τιθορέα καί Στυλίδα.

        Γιά περισσότερες πληροφορίες μπορεῖτε νά ἀπευθύνεστε στά γραφεῖα τῆς Σχολῆς (Χαντζοπούλου 11 καί Σατωβριάνδου) ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή (ἀπογευματινές ὧρες) ἤ στό τηλέφωνο 22310 50168. Τα μαθήματα στη σχολή θα αρχίσουν στις 2 Οκτωβρίου και ο καθιερωμένος αγιασμός θα τελεσθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 6 το απογευμα στον ιερό Μητροπολιτικό  Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Μετά τη λήξη του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τα πτυχία των αποφοίτων της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους. 

 

 (*) Για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζει την πετυχημένη λειτουργία του  το Σχολείο Ενισχυτικής Διδασκαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως για μαθητές δημοτικού στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Τα μαθήματα άρχισαν τη Δευτέρα 18 του μηνός και λειτουργούν όπως κάθε χρόνο, τμήμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε ειδικές ομάδες όπως παιδιά αλλοδαπών, τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας, τμήμα εκμάθησης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και τμήμα λογοθεραπείας. Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να κάνουν την εγγραφή του παιδιού τους 5 με 6 κάθε απόγευμα. Να σας θυμίσουμε ότι το ιδιαίτερο αυτό Σχολείο λειτουργεί με την ευθύνη της κ Χριστίνας Κουτκιά τέως προϊσταμένης της Α/θμίου Εκπαιδεύσεως. Την περσινή σχολική χρονιά φοίτησαν εντελώς δω­ρε­άν 63 μα­θη­τές, καί βοήθησαν ενεργά 28 έμπειροι δάσκαλοι.

 

(*) Για πέμπτη συνεχή χρονιά η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας θα λειτουργήσει το ενοριακό Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά Γυμνασίου και Α Λυκείου σε μία προσπάθεια να προσφέρει μαθησιακή υποστήριξη σε μαθητές που αντιμετωπίζουν κυρίως κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.  Έτσι, δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα μαθητές, Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, που αδυνατούν να πληρώσουν κάποιο φροντιστήριο.  Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία η οποία καθιστά εφικτή την παροχή εκπαίδευσης σε μαθητές, που διψούν για πρόοδο και παιδεία. Η προσπάθεια αυτή της ενορίας υλοποιείται με την ευλογία του Ποιμενάρχη μας κ. Νικολάου και κάποιων εμπείρων Εκπαιδευτικών, που εθελοντικά προσφέρουν τα μαθήματα τα οποία πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.Συγκεκριμένα για  την πρώτη γυμνασίου θα παραδίδονται τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των μαθηματικών. Για την Δευτέρα Γυμνασίου των Αρχαίων Ελληνικών, των μαθηματικών και της Χημείας. Για την Τρίτη Γυμνασίου των Αρχαίων Ελληνικών, των μαθηματικών και της Φυσικής. Τέλος για την πρώτη Λυκείου των Αρχαίων Ελληνικών, των μαθηματικών, της Χημείας και της Εκθεσης.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή πρέπει να κατατεθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου στον εφημέριο πατέρα Νικόλαο Κατσαρέλη για να ενταχθούν στα τμήματα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22310 43466.

 

(*)Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μέ τήν εὐλογία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, ἀποφάσισε τή διεξαγωγή τοῦ 4ου Διεθνοῦς Συνεδρίου τοῦ Δικτύου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας. Τό 4ο αὐτό Συνέδριο θά διεξαχθεῖ σύν Θεῷ ἀπό 11 ἕως 15 Ὀκτωβρίου στή Ῥόδο.

Τό θέμα τοῦ Συνεδρίου εἶναι: «Ἀναθερμαίνοντας τήν λπίδα: Ἀνακαλύπτοντας τήν ἐλπίδα στίς δυσχέρειες τῆς ζωῆς». Τό θέμα αὐτό προέκυψε ἀπό τή διαπίστωση ὅτι ὁ σημερινός ἄνθρωπος, περισσότερο ἀπό ποτέ στή σύγχρονη ἱστορία, βρίσκεται σέ βαθειά ἀπόγνωση καί πάσχει ἀπό ἔλλειψη νοήματος. Γιά τόν λόγο αὐτό, δέν βρίσκει τίς δυνάμεις νά ἀντιμετωπίσει ‒καί νά ἀνακάμψει ἀπό τίς  διάφορες δυσκολίες πού παρουσιάζονται στή ζωή του. Συνάμα, ἡ ἀντιμετώπιση αὐτῶν τῶν δυσκολιῶν περιπλέκεται, καθώς ὑπάρχει μέν μεγάλη συστοίχηση πρός τήν ἔννοια τῆς ἐλπίδας, σέ ἀντίθεση ὅμως πρός τόν τρόπο πού αὐτή κατανοεῖται στήν Ὀρθόδοξη ἀνθρωπολογία καί ἐκφράζεται στήν παράδοση τῆς Ἐκκλησίας.

Προσκεκλημένοι στό Συνέδριο εἶναι ἐκπρόσωποι τῶν Μητροπόλεων πού ἀνήκουν πνευματικά καί διοικητικά στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο ἁπανταχοῦ της Γῆς, τῶν ἄλλων Πατριαρχείων, τῶν Αὐτοκεφάλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, τῶν Ὀρθοδόξων Θεολογικῶν Σχολῶν καί Ἐκκλησιαστικῶν Ἀκαδημιῶν τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ ἐξωτερικοῦ, τῶν ἄλλων Χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καί Ὁμολογιῶν, καί διεθνεῖς ὀργανώσεις,  ἰατροί, νοσηλευτές, καθώς καί ἄλλοι σχετιζόμενοι μέ τή διακονία καί τή φροντίδα τοῦ ἀσθενοῦς στόν εὐαίσθητο τομέα τῆς Ὑγείας. Η Ιερά Μητρόπολή μας θα εκπροσωπηθεί στο εν λόγω συνέδριο από τον γραμματέα της Ιεράς Ιεράς Μητροπόλεως και διδάκτορα Θεολογίας κ Τριαντάφυλλο Μπολτέτσο.

Tό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο διεξάγει ἕνα Συνέδριο κάθε τρία χρόνια (2008, 2011, 2014), πού διοργανώνεται ἀπό τό Πατριαρχικό Δίκτυο γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας. Τά Συνέδρια αὐτά δίνουν τήν κατάλληλη εὐκαιρία στίς τοπικές Ἐκκλησίες καί τούς ἐπιστήμονες καί ἐπαγγελματίες διεθνῶς πού διακονοῦν τόν ἄρρωστο, νά ἀνταλλάσσουν τίς ἐμπειρίες τους καί νά συζητοῦν τίς δυσκολίες πού ἀντιμετωπίζουν. Ἐπιπλέον, τά Συνέδρια αὐτά ἀποτελοῦν τό ἔρεισμα καί τό ἐφαλτήριο ἀπό τό ὁποῖο οἱ Ἱ. Μητροπόλεις καί οἱ ἐπιστήμονες καί ἐπαγγελματίες τῆς Ὑγείας μποροῦν νά ὀργανώνουν παρόμοιες ἐπιμορφωτικές ἐκδηλώσεις καί προγράμματα.

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος συμπαραστατούμενη στους συνανθρώπους μας που στερούνται το αναγκαίο καθημερινό φαγητό, εδώ και χρόνια λειτουργεί πέντε κέντρα αγάπης στην πόλη της Λαμίας και ένα στην Λοκρίδα. Η λειτουργία αυτών των κέντρων είναι μια όαση αγάπης και συμπαράστασης στους πάσχοντες και εμπερίστατους κατοίκους της ενορίας και όχι μόνο. Με την στήριξη των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων και τις προσφορές ευσεβών χριστιανών προσφέρονται καθημερινά εδώ και χρόνια 500 μερίδες φαγητού σε απόρους και ανήμπορους αδελφούς μας.

Αυτές τις ημέρες αρχίζουν τη λειτουργία τους και τα έξι ενοριακά κέντρα αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως και λειτουργούν καθημερινά εκτός Κυριακής  στις ενορίες: του Μητρο­πο­λι­τι­κού Ιερού Ναού, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νεκταρίου και εκτός της πόλεως Λαμίας στην ενορία των αγίων Κων/νου και Ελένης στον Άγιο Κων/νο Λοκρίδος. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν το καθημερινό φαγητό αλλά και όσες κυρίες επιθυμούν να συμβάλλουν στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, πρέπει να απευθυνθούν στον Εφημέριο της Ενορίας τους. 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

(*) Την προσεχή Κυριακή 1 Οκτωβρίου αρχίζει η 2η Θεία Λειτουργία στον Ιερά Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείται για τους πιστούς που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να προσέλθουν το πρωί στην Εκκλησία, είτε είναι μικρά παιδιά, είτε εργαζόμενοι, είτε ηλικιωμένοι. Αρχίζει στις 11 το πρωί και τελείωνει γύρω στις 12 το μεσημέρι.

 

(*)Το μυστήριο της Ιερου ευχαελαίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Το ιερό αυτό μυστήριο θα τελεσθεί με την παρουσία απάντων των ιερέων και διακόνων της πόλεως Λαμίας και θα αποτελέσει μεγάλη ευλογία για όλους του πιστούς της πόλεως διότι με την επάλειψη του αγίου ελαίου θεραπέυονται όλες οι ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

        Τα έσοδα από τα ονόματα τα υπέρ υγείας όπου  θα συγκετρωθούν θα προσφερθούν στην ανέγερση του ποληδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μηρτροπόλεως Μουάνζα, ένα πολύ σημαντικό έργο,  το οποίο μετά από την ολοκλήρωση του Μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου όπου αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθη από τον Μακαριώταττο Πάπα και Πατριάρχη Αφρικής κ. Θεόδωρο τον Β' τον  περασμένο Οκτωβριο,   ανέλαβε η Ιερά Μητροπολίς μας και στο οποίο συνδράμουν όλοι οι ευσεβείς και φιλελεήμονες πιστοί της Φθιώτιδος.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την ιερά μονή Παναγίας Σουμελά όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση και την πόλη της Εδεσσας.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

(*)  Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Συγκεκριμένα στις ιερές μονές Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου και Ταξιαρχών Πηλίου.Η τιμή είναι 15 ευρώ και για τη συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 24 2 94.

(*) Η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Σαγματά και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις καλέστε στα τηλέφωνα 2231038708 και 6978190392.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο «Α.Π.Σ Αμφικτύονες Λαμίας» (Τμήμα Δρομέων και Περιπατητών), ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά τον «Αμφικτυονικό Αγώνα Δρόμου» στη μνήμη του Ευθύμιου Χριστόπουλου.

Πρόγραμμα Διαδρομών

*Ο Αγώνας Δρόμου 10.000μ. απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 16 ετών. Για τους αθλητές και τις αθλήτριες, που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας, είναι απαραίτητη εκτός από την εγγραφή τους και η προσκόμιση στη γραμματεία της υπεύθυνης δήλωσης συγκατάθεσης του γονέα, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από επίσημη αρχή. Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία της Ανθήλης.

Ώρα εκκίνησης 17:30.

*Ο Περιπατητικός Αγώνας 10.000μ. απευθύνεται, επίσης, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 16 ετών. Για τις ηλικίες 16-18 απαιτείται η σύμφωνη γνώμη/Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από επίσημη αρχή. Η εκκίνηση θα δοθεί, επίσης, μπροστά από το Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία της Ανθήλης.

Ώρα εκκίνησης 17:00.  

*Ο Παιδικός Αγώνας 1.500μ. απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως και 15 ετών. Εκκίνηση και τερματισμός στην κεντρική πλατεία της Ανθήλης. Η διαδρομή θα είναι κυκλική, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Ανθήλης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσα παιδιά συμπληρώσουν την αντίστοιχη αίτηση λίγη ώρα πριν την εκκίνηση στη γραμματεία, που θα βρίσκεται στην πλατεία της Ανθήλης. Θα πρέπει απαραίτητα να είναι υπογεγραμμένη από το γονέα ή κηδεμόνα και να συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση.

Ώρα εκκίνησης 16:00.  

*Ο Αγώνας ΑΜΕΑ 500μ. απευθύνεται σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Εκκίνηση από το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και τερματισμός στο Μνημείο του Λεωνίδα. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση κάποιας αίτησης ή οτιδήποτε άλλο.

Ώρα εκκίνησης 16:45

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://amfiktiones.blogspot.gr/ και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: amfiktioneslamias@gmail.com.

(*)Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ο Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ν. Άμπλιανης «Η Αγία Παρασκευή» και η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα  «Νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης: η σύγχρονη ιατρο-ψυχοκοινωνική μάστιγα», την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00πμ, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού για το Νεανικό Διαβήτη, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών που πάσχουν από τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης θα βραβεύσει τον Ιατρό Χρήστο Μπαρτσόκα για την πολυετή συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του Νεανικού Διαβήτη.

(*)Τμήματα μουσικοθεραπείας από τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας

Η μουσικοθεραπεία έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της χρήσης της μουσικής. Σε μια συνεδρία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές από όλο το φάσμα της μουσικής πράξης, όπως μουσικός αυτοσχεδιασμός, ακρόαση μουσικής, τραγούδι και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Για την συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις καθότι η θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην αυθόρμητη παραγωγή μουσικής μέσω των μουσικών οργάνων, της φωνής και του σώματος.

Οι συνεδρίες θα είναι ομαδικές (1.30 ώρα σε ομάδες 3-6 ατόμων) ή ατομικές (45 λεπτά για παιδιά, έφηβους και 1 ώρα για τους ενήλικες).

Για παιδιά:

-Ενίσχυση μνήμης και συγκέντρωσης

-Ανάπτυξη της έμφυτης μουσικότητας χρησιμοποιώντας το σώμα και απλά μουσικά όργανα

Για εφήβους:

-Διαχείριση του άγχους

-Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Για ενήλικες:

-Καταπολέμηση στρες

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στοΔημοτικό Ωδείο Λαμίας, στη διασταύρωση των οδών Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη, και στο 22310 52807 και 22310 28884.

(*) Από τη Χειμωνίδειο Στέγη της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος,που βρίσκεται στη διευθυνση Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία ανακοινώνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές στα τμήματα χορού (παιδικό,εφηβικό,νέων και ενηλίκων), αγιογραφίας, στα τμήματα ζωγραφικής,  διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, κοπτικής-ραπτικής, πλεξίματος και διακοσμιτικής. Τα μαθήματα στα τμήματα αυτά παραδίδουν η πρόεδρος του συλλόγου κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου, η κ Ελένη Κράββαρη-Χρα, η κ Κική Κωστορρίζου, η κ Ντίνα Μεργιά και η κ Γιούλα Ξενοκώστα. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνείστε στα σταθερά τηλέφωνα 22310 25 616 και 35 260, 69 33 36 51 05 και 69 77 72 22 15.Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 2 Οκτωβρίου.

Εδώ ολοκληρώσαμε και την σημερινή μας εκκλησιαστική και πολιστική ενημέρωση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...