165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1345

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 14 Νοέμβριος, 2017

Τρίτη 14 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου, εκ των 12 μαθητών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά του θαυματουργού ο οποίος εκοιμήθη το έτος 1360. τη μνήμη του αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου, του Υδραίου, του εν Ρόδω αθλήσαντος ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1800 και των αγίων Στάχυος επισκόπου Ιεραπόλεως, Θωμά του 2ου πατριάρχου Κων/πόλεως και του νεομάρτυρος Παντελεήμονος του εν Κρήτη

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Εξεδημησε εις Κύριον σήμερα ο ταπεινός και φιαλακόλουθος Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βαρδαλή μακαριστός Αρχιμ. π. Γεώργιος Χαντζόπουλος. Αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί θα τελεσθεί η Εξόδιος ακολουθία του χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως μας χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το απόγευμα η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα Πολιτικού επιστήμονος και συγγραφέως με θέμα Η Ελληνορθόδοξη παιδεία στην εποχή της Παγκοσμιοποιήσεως.

 (*) «Οἱ δοκιμαζόμενοι ἀδελφοί μας ζητοῦν τήν ἀγάπη μας εἴτε ἐκ τοῦ ὑστερήματος, εἴτε ἐκ τοῦ περισσεύματος. Ἡ προσφορά φέρνει γαλήνη καί εἰρήνη στήν ψυχή. Ἄς δώσουμε, γιά νά λάβουμε αὐτό, πού κανένας ἄλλος δέν μπορεῖ νά τούς προσφέρει παρά μόνο ἡ Ἀγάπη». Αυτά αναφέρει στην εγκύκλιο για τον έρανο της αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.Φέτος ο έρανος θα διεξαχθεί στις ενορίες μας από 19 έως 26 Νοεμβρίου.

 (*) Συνέντευξη για το φιλανθρωπικό και ευρύτερο κοινωνικό έργο της φθιωτικής εκκλησίας παρεχώρησε χθες  ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος στον διευθυντή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού σταρ κεντρικής ελλάδος κ Γεώργιο Σιμόπουλο στην εκπομπή βήμα για όλους. Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου μετά το κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδος και σήμερα το πρωί σε επανάληψη. Σήμερα θα δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» με τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις του τελευταίου διμήνου. Διατίθεται δωρεάν στους  Ιερούς Ναούς, τις ιερές Μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ.    Ηλεκτρονικά δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

        (*) Εξεδήμησεν εις Κύριον μετά από πολύμηνη ασθένεια  ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Χαντζόπουλος Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βαρδαλή.

        Ο π. Γεώργιος διακρινόταν για την ταπεινότητά του, την αγάπη του για την ευπρέπεια του Ιερού Ναού και όλων των χώρων που τον περιβάλλουν, την αγάπη του για την θεία λατρεία και τον ευπροσήγορο απλό και γεμάτο αγάπη  λόγο του, με τον οποίο περιέβαλλε τους πάντες.

        Η Εξόδιος ακολουθία του θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη στις 10:30 το πρωί  στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Βαρδαλή χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

        Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του.

        Ο Μακαριστός π. Γεώργιος εγεννήθη στο χωριό Βαρδαλή της Επαρχίας Δομοκού το έτος 1931.

        Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1983 και πρεσβύτερος το 1984 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό.

        Το 1984 ετοποθετήθη εφημέριος της Ενορίας Αγαρπηδιά Δομοκού και το έτος 1990 μετετέθη στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Βαρδαλή.

        Μετά τον θάνατο της συζύγου του στις 26 Ιουλίου 2006 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τον προχείρισε Αρχιμανδρίτη εις την πανήγυρή του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το απόγευμα  στο Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως μας η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, πολιτικού επιστήμονος και συγγραφέως με θέμα: " Η Ελληνορθόδοξη παιδεία στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως".

        Η Εκδήλωση τελούσε με την συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου " Ο Άγιος Μάρκος".

        Τον εκλεκτό ομιλητή, τους επισήμους καθώς και όλους τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο οποίος αφού ανέγνωσε το πλούσιο βιογραφικό του κ. Χολέβα στην συνέχεια αναφέρθηκε στο σπουδαίο θέμα της Ελληνορθοδόξου παιδείας στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως, ένα θέμα, το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς παιδείας, διότι μόνο με την Ελληνορθόδοξη παιδεία διατηρούμε την Ορθόδοξη πίστη και την φιλοπατρία μας ως Έθνος και ως πιστοί.

        Τέλος ο π. Νεόφυτος μετέφερε στον κ. Χολέβα και σε όλους τις εγκάρδιες ευχές του Ποιμενάρχου μας και εκάλεσε στο βήμα τον ομιλητή.

        Ο κ. Χολέβας αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την ευγενική πρόσκληση, ευθύς αμέσως πραγματοποίησε  την θαυμάσια ομιλία του, η οποία μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

        Χαρακτηριστικά ανέφερε:

        «Τα παιδιά εκτός από τις γνώσεις που τους παρέχονται στα σχολεία μας πρέπει να καλλιεργούν και το ορθόδοξο ήθος. Όταν το παιδί μάθει να αγαπάει τον Θεό τότε μόνο θα μπορέσει ν' αγαπήσει και τον συνάνθρωπο και να καλλιεργήσει έναν υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό.

        Τα Ελληνικά είναι η  γλώσσα της πίστεως και θα λέγαμε είναι μια οικουμενική γλώσσα, αλλά  δυστυχώς εδώ στην πατρίδα μας επιδιώκουν την συρρίκνωσή της ».

        Σχολιάζοντας ο ομιλητής τις αλλαγές στα βιβλία των σχολείων και ειδικότερα στο μάθημα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών χαρακτηριστικά ανέφερε:

        « Με τις αλλαγές αυτές προσπαθούν να αλλοιώσουν και να συρρικνώσουν την Εθνική μας ταυτότητα. Θα πρέπει μέσα απ' τα βιβλία της Ιστορίας να δίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και σφαγιάστηκαν στις Γενοκτονίες, δίδοντας το αίμα τους για την πίστη του Χριστού και την αγάπη στην ελεύθερη πατρίδα.

        Περιμένουμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την εξέλιξη για το μάθημα των θρησκευτικών για να συνεχίσουν τα παιδιά μας να διδάσκονται την Ορθόδοξη αληθινή πίστη και το ήθος του καλού Έλληνα Χριστιανού.

        Πρέπει να έχουμε πίστη στις ρίζες μας γιατί η Ελληνορθόδοξη Ελλάδα έχει ένδοξο παρελθόν αλλά έχει και μέλλον».

        Τέλος ο κ. Χολέβας έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια:

        «Είναι ανάγκη να δώσουμε στα παιδιά μας πίστη στον Θεό, αγάπη στην Πατρίδα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

        Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους : Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βίβιαν Αργύρη, ο Προϊστάμενος Β/μιου Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Σπύρος Πιλιτζίδης, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδος  κ. Νικόλαος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. και Διευθυντής του 5ου Λυκείου Λαμίας κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Επικεφαλής της παρατάξεως "Πορτοκαλί Λαμία" κ. Γεώργιος Σαγιάς, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου " Ο Άγιος Μάρκος" κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου με σύσσωμο τη Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου καθώς  και αρκετοί κάτοικοι της Λαμίας.

(*) Ο Έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος γίνεται μία φορά το χρόνο σε όλες τις ενορίες μας με σκοπό την στήριξη των ιδρυμάτων και των Ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

        Για τη φετινή διεξαγωγή του εράνου παρεχώρησε συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χθες Δευτέρα   στον διευθυντή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού σταρ κεντρικής ελλάδος κ Γεώργιο Σιμόπουλο. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε, ο Ποιμενάρχης μας ρωτήθηκε για το φιλανθρωπικό και ευρύτερο κοινωνικό έργο της φθιωτικής εκκλησίας, καθώς και για άλλα επίκαιρα θέματα . Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου μετά το κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδος και σήμερα το πρωί σε επανάληψη. Σήμερα θα δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο φετινός έρανος της αγάπης θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου και για την ορθή ενημέρωση των ιερέων και του λαού και τη σωστή διεξαγωγή του εράνου απεστάλη σχετική εγκύκλιο στις ενορίες η οποία ανεγνώσθη χθες σε όλους τους Ναούς.

Στην εν λόγω εγκύκλιο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής……

  Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί.

  Ὅπως κάθε χρόνο αὐτές τίς ἡμέρες μέ τήν ἀρχή τῆς νηστείας τῶν Χριστουγέννων, ἔτσι καί ἐφέτος θά διεξαχθεῖ σέ ὅλες τίς ἐνορίες καί τά Μοναστήρια τῆς Μητροπόλεώς μας ὁ καθιερωμένος ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ γιά τήν στήριξη τῶν ἀδυνάτων καί ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας, οἱ ὁποῖοι ἀντιμετωπίζουν πολλά καί μεγάλα οἰκονομικά προβλή­μα­τα.

  Ἡ Ἐκκλησία μας σέ αὐτή τήν κρίσιμη περίοδο δέν μένει ἀδιά­φορη, ἀλλά διαθέτει τά πάντα γιά νά ἐλαφρύνει τόν πόνο πολλῶν ἀδελφῶν μας, πού δέν τά «βγάζουν πέρα» μέ τίς καθημερινές ἀπαι­τή­­σεις τῆς ζωῆς, μέ τήν ἀβάστακτη φορολογία καί μέ τήν ψυχο­φθόρο ἀνεργία. Οἱ μισοί Ἕλληνες εἶναι πτωχοί καί φυτο­ζωοῦν καί εὑρίσκο­νται σέ μαρασμό. Οἱ ἄλλοι μισοί, ἐκτός ἀπό τήν μερίδα τῶν πλουσίων, ἀγω­νί­ζονται γιά νά διατηρήσουν μιά ἰσορ­ρο­πία στά ὑλικά τους ἀγαθά γιά νά μή τούς «πάρει ὁ κατή­φο­ρος». Τέτοια κατάσταση συμφορᾶς μόνο στήν κατοχή ἔζησε ἡ Ἑλλάδα. Ποῦ εἶναι τά ἀγαθά, πού θά ἀπολαμβά­να­με μέ τήν ἔνταξη τῆς χώρας μας στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση; Ἔμειναν οἱ ὑποσχέ­σεις καί ὁ λαός ὀδυνᾶται.

  Ὡς Μητέρα καί τροφός ἡ Ἐκκλησία μας ἔχει καταστήσει τίς Ἱερές Μητροπόλεις καί τίς Ἐνορίες «Κέντρα Κοινωνικῆς Πρό­νοι­ας». Στά Ἐκκλησιαστικά Ἱδρύματα εὑρίσκουν καταφύγιο οἱ δοκι­μα­ζόμενοι ἀδελφοί μας. Στά τρία Γηροκομεῖα μας, στά Κέντρα Ἀγάπης, στά Φιλόπτωχα Ταμεῖα καί σέ ὅλες τίς δράσεις τῆς Φιλανθρωπίας τῆς Μητροπόλεώς μας προσφέρεται ἀγάπη, ἐνι­σχύ­ονται, κατά δύναμιν, οἱ ἀπελπισμένοι, βοηθοῦνται φτωχά παιδιά νά σπουδάσουν καί ἀδιακρίτως παρέχεται κάθε εἴδους βοήθεια.

 Τό πρόβλημα τῆς ἀνέχειας εἶναι πολύ μεγάλο. Δέν λύεται μόνο μέ τίς μικρές δυνατότητες τῆς Ἐκκλησίας. Ὅμως εἶναι μιά ἀνάσα ζωῆς καί ἕνα ποτῆρι δροσερό νερό στόν ὁδοιπόρο, γιά νά ἀνα­λά­βει δυνάμεις καί νά συνεχίσει τόν ἀγῶνα.

  Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί.

  Μήν πιστεύετε τούς συκοφάντες τῆς Ἐκκλησίας, ὅτι διαθέτει μεγάλη περιουσία καί συνεπῶς ἠμπορεῖ νά λύσει τό σημερινό πρό­βλη­μα. Τήν περιουσία, πού προσέφεραν κατά καιρούς οἱ πιστοί Της καί τήν ἐμπιστεύθηκαν σ΄ αὐτήν, τήν κατασπάραξε ἡ Πολιτεία ἀπό τήν ἀρχή τῆς ἱδρύσεως τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους καί τήν ἅρπαξαν οἱ κομματαρχαῖοι γιά νά τή χαρίσουν στούς δικούς τους. Τώρα, ὅση ἔχει ἀπομείνει εἶναι δεσμευμένη ἀπό τήν Πολιτεία καί ἄρα μή ἀξιοποιήσιμη.

  Ἔχομε ὅμως μιά ἄλλου εἴδους περιουσία, πού εἶναι ὁ πιστός λαός. Ἐσεῖς δηλαδή πού συμπαρίστασθε στά καλά ἔργα καί ἀντα­πο­­κρίνεσθε σέ ὅ,τι σᾶς καλέσει ἡ Ἐκκλησία. Ἐδῶ στήν Μητρό­πο­λή μας τά μεγάλα καί πολλά ἔργα δέν ἔγιναν μέ ἐπι­χο­ρη­γή­σεις κρα­τι­κές, οὔτε μέ οἰκονομικές ἐνισχύσεις Μ.Κ.Ο., ἀλλά μέ τόν ὀβολό τῶν πιστῶν.

  Καυχώμεθα γιά σᾶς καί πρός πᾶσαν κατεύθυνσιν διακηρύτ­τομε, ὅτι ἡ περιουσία τῆς Ἐκκλησίας μας εἶναι ὁ πιστός λαός Της. Ὅσοι αἰσθά­νεσθε ὡς συνειδητά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας, ὅσοι ἀναγνωρίζετε τήν μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα τῆς Μητρο­πό­λεώς μας, ὅσοι συμπονᾶτε τούς ἀδελφούς μας, πού ὑποφέρουν, ὅσοι θέλετε νά δώσετε ἀγάπη ἐκεῖ πού ὑπάρχει πόνος καί ἀπελπι­σία, βοηθή­σα­τε τόν ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

  Ἡ Ἐκκλησία μέ τούς συνεργάτες της ἀνακαλύπτει τόν κρυμ­μένο πόνο καί τήν ἀξιοπρεπῆ φτώχια καί βοηθᾶ ἀνθρώπους, πού δέν ἔχουν μάθει νά τείνουν τό χέρι τῆς ἐπαιτείας, ἀλλά νά κρύβουν τήν πενία τους μέ ἀξιοπρέπεια.

  Τήν Κυριακή 19 Νοεμβρίου ἀρχίζει ὁ ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Τά συνεργεῖα τῶν Ἐνοριῶν, μετά τήν Θεία Λειτουργία, θά κτυπή­σουν τήν πόρτα σας γιά νά ζητήσουν τήν ὅποια δύνασθε βοήθεια.   

  Προσφέρατε ἐκ τοῦ ὑστερήματος. Αὐτό στό Θεό μετράει περισσό­τερο, γιατί ἡ Ἀγάπη εἶναι θυσία.

 Ἰδιαίτερα σήμερα ἀπευθύνομαι σ΄ ἐκείνους τούς ἀδελφούς μας, πού ἔχουν πολλά ὑλικά ἀγαθά, χρήματα, καταθέσεις, περιουσία μεγάλη, τά ὁποῖα τά διαφυλάττουν ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ καί ὅλη τους ἡ ἐλπίδα στηρίζεται σ’αὐτά. Γι΄αὐτή τήν περίπτωση λέγει ἕνας ἀρχαῖος σοφός: «Εἶναι μεγάλη τρέλλα νά ζεῖ κανείς πτωχός καί νά πεθαίνει πλούσιος».

  Ἡ προσφορά τοῦ περισσεύματος φέρνει γαλήνη καί εἰρήνη στήν ψυχή. Ἄς δώσουν, γιά νά λάβουν αὐτό, πού κανένας ἄλλος δέν μπορεῖ νά τούς προσφέρει παρά μόνο ἡ Ἀγάπη.

  Οἱ δοκιμαζόμενοι ἀδελφοί μας ζητοῦν τήν ἀγάπη σας εἴτε ἐκ τοῦ ὑστερήματος, εἴτε ἐκ τοῦ περισσεύματος. Μή ξεχάσετε τό χρέος τῆς προσφορᾶς.

  Ὁ Θεός νά εὐλογεῖ τή ζωή σας πάντοτε.

Μετά πατρικῶν εὐχῶν. 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αυτά αναφέρει στην εγκύκλιο του εράνου της αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Η εγκύκλιος δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και σε όλα τα τοπικά ειδησιογραφικά ηλεκτρονικά σαιτς. Σχετική ανακοίνωση θα αναγνωσθεί στους ιερούς Ναούς και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου ημέρα ενάρξεως του εράνου.

(*) Μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀρχίζουν καί πάλι οἱ καθιερωμένες ὁμιλίες τῆς Τετάρτης, πού πραγματοποιοῦνται ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο στόν Μητρο­πο­λι­τι­κό Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.Ἡ ὁμιλία θά ἀρχίζει ἀκριβῶς στίς 6 τό ἀπόγευμα καί διαρκεῖ μέχρι τίς 7. Πρό τῆς ὁμιλίας ψάλλεται ἀπό τούς Ἱερεῖς ἡ Ἱερά Παράκληση εἰς τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο.Τό θέμα τῆς ὁμιλίας τῆς φετινῆς περιόδου εἶναι ἡ συνέχεια τῆς  ἑρμηνείας τοῦ βιβλίου τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων.Ἡ ἔναρξη τῶν ὁμιλιῶν θά γίνει τήν Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στίς 6 τό ἀπόγευμα. Καλείστε όλοι να συμμετάσχετε κάθε Τετάρτη στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση τῆς ἑρμηνείας τοῦ Θείου Λόγου, ὑπό τοῦ ἰδίου τοῦ Ἐπισκόπου μας, ὁ ὁποῖος ἐκφράζει τήν διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, ὡς διάδοχος τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καί ὁρατή κεφαλή τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκ¬κλη¬σιαστική Φωνή». Στο πρώτο φύλλο της, αρθρογραφεί όπως πάντα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και στο άρθρο του με τίτλο «στηρίξατε την πολύτεκνη οικογένεια» καλεί την πολιτεία να προβληματιστεί για το μέλλον του τόπου και να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής.........  Στις επόμενες σελίδες της Φθιωτικής οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για το 42ο ιερατικό συνέδριο-ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη για τον αετό της Ρούμελης εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο, για τον λαμπρό εορτασμό του πολιούχου και ελευθερωτού μας Αγίου Λουκά και για την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διευθυντού του τοπικού μας ραδιοφώνου πατρός Δημητρίου Ατματζίδη. Δημοσιεύονται και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως λεπτομέρειες από την τιμή στους άταφους ήρωες του 1940 και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.  Επίσης ο αναγνώστης που θα ξεφυλλίσει τις σελίδες της εφημερίδος θα μπορέσει να ενημερωθεί για εκδημίες ιερέων μας αλλά και για σημαντικά ενοριακά γεγονότα. Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας, τα μοναστήρια  και από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως  «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου. Μπορείτε επίσης να αναγνώσετε την Εφημερίδα ηλεκτρονικά και μέσω της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ    

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος φιλοξενεί από το Σάββατο η ενορία της Αγίας Κυριακής παραλίας Λιβανατών. Η υποδοχή έγινε μετά πάσης επισημότητος και ακολούθησαν εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Η ιερά εικόνα θα παραμείνει στο ναό έως τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία η οποία θα αρχίσει στις 7 το βράδυ. Καθημερινά στις 5 η ώρα εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

(*)Προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίου γεωργίου Λαμίας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λάρισας όπου θα φιλοξενηθεί η Τιμία Ζώνη της Παναγίας από το Αγιο Ορος καθώς και στην ιερά μονή Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου Τρικάλων του 18ου αιώνος. Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνουν στη Λαμία το 5ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2017. Το πολύπλευρο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Σαμαράς, είναι κλινικά προσανατολισμένο για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των Καρδιολόγων αλλά όλων των ιατρών που υπηρετούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα, εκπαιδευτές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιήσουν δωρεάν Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας, πολίτες και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και από τις 4.00μ.μ. έως τις 7.00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στην οδό Λεωνίδου 9-11. Στη συνέχεια, διακεκριμένοι επιστήμονες και Καθηγητές Καρδιολογίας θα ενημερώσουν με εύληπτο τρόπο τους πολίτες για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, ενώ στο τέλος θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 7.00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

 Εδώ ολοκληρώσαμε και την σημερινή σας ενημέρωση

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...