165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1048

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 22 Αύγουστος, 2016

 Δευτέρα 22 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αγαθονίκου. Αμέσως τώρα θα ακούσουμε το απολυτίκιο του Αγίου. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ακινδύνου, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεοπρεπίου και Σεβηριανού.

Εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ειρηναίου, Ορόψεως και Ωρ.

Τη μνήμη της οσίας Ανθούσης και του αγίου Αθανασίου επισκόπου.

τη μνήμη των αγίων Χαρισίμου, Νεοφύτου, Αριάδνης της βασιλίσσης και Λουκίου.

Από το αγιολόγιο της ημέρας περνάμε στους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας θα εορτάσουμε με λαμπρότητα στην Ιερά Μητροπολή μας σήμερα και αύριο. Κόντα στην Πόλη της Λαμίας εορτάζει το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών

(*) Το 5ο πανελλήνιο συνέδριο των υπευθύνων ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνεται από 29 έως 31 Αυγούστου στην ιερά Νήσο Τήνο.

 (*) Τη μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού θα τιμήσουν ιδιαίτερα η ομώνυμη ενορία στίς εργα­τι­κές κατοικίες Νέας Μαγνησίας και η ενορία της Τσούκας, την Τετάρτη 24 του μηνός.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Στην Ιερά Μητροπολή μας υπάρχει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία το οποίο εορτάζει στις 23 του μηνός, πρόκειται για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα την παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μονζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη γενετειρά του, Τιθορέα. Την Τρίτη θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου.

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Σήμερα  στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.Τον θείο λόγο θα κυρήξει ο Ιεροκύρηκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Άνθιμος Νερατζής.  Αυριο ο Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία τον Θείο λόγο θα κυρήξει ο Ιεροκύρηκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Σεραφείμ Ζαφείρης. Ο σπηλιώδης αυτός ναός ανακαινίσθηκε εσχάτως από τους σιδηροδρομικούς. Εκεί θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748.Ο ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα. Να σημειώσουμε ότι το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές έως τις 31 Αυγούστου. Οι ώρες επισκέψεως είναι  9:00 το πρωί με 8:00 το βράδυ.

Την Τρίτη πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία. Την κυριώνυμο ημέρα Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και την Τρίτη το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδας όπου την Τρίτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

          Επίσης πανηγυρίζει και το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενής στην Γλύφα. Ο Πανηγυρικός εσερινός με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα θα αρχίσει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα και αύριο το πρωί Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στους εορτασμούς προς τιμήν της Παναγίας. Θα σας αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμοκή που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κ. Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστιριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

(*) Κατόπιν προτάσεως της συνοδικής επιτροπής χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, η Ιερά Σύνοδος θα διοργανώσει το 5ο πανελλήνιο συνέδριο των υπευθύνων ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από 29 έως 31 Αυγούστου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τηνιακού πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Τήνου. Το θέμα: του Συνεδρίου είναι «η τέχνη και ο πολιτισμός ως εργαλεία κατηχήσεως». Τον αγιασμό στο Συνέδριο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους. Την Ιερά Μητροπολή μας θα εκπροσωπήσουν ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου και ο θεολόγος Αθανάσιος Σκαρμούτσος.

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα 22 Αυγούστου επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στις Ιερές Μονές Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης και  Δαμάστας καθώς και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η Ιερά Αγρυπνία στα μοναστήρια Αντινίτσης και Δαμάστας θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί.Στο μοναστήρι του Αγάθωνος θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί.

(*) Την Τετάρτη 24 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Κοσμά εθναποστόλου, του Αιτωλού. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο ιερός ναός του αγίου Κοσμά στίς εργα­τι­κές κατοικίες Νέας Μαγνησίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτροκλασία. Την Τετάρτη Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  Το θείο λόγο θα κηρύξει  ο Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ.                                              

Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ένας εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά. Το απόγευμα στις 6:30 στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου θα τελεσθεί εσπερινός και στην συνέχεια στις 7:00 οι πιστοί θα μεταβούν στο σημείο «Σταυρός» όπου θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας στο σημείο «Σταυρός». Στη θέση αυτή οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν του περάσματος ανέγειραν εικονοστάσιο το οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το έτος 2014 κατά τη διάρκεια μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης προς τιμήν του Αγίου

(*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού και στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Αμαλιάπολης θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος την Τρίτη 23 Αυγούστου. Οι πιστοί θα αναχωρήσουν από τον Ναό στις 7:00 το πρωί και θα μετάσχουν στην Θεία Λειτουργία που θα τελείται στο μοναστήρι. Ακολούθως θα γευματίσουν στην Αμαλιάπολη. Οσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην εκδρομή της ενορίας Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος δηλώστε στα τηλέφωνα 69 34 10 82 00 και 22 380 22 3 97.Η τιμή συμμετοχής είναι 15 ευρώ.

(*) Πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ιωάννινα  θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη στάση των προσκυνητών θα γίνει στην Πάτρα όπου θα προσκυνήσουν στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου και θα κατευθυνθούν  στην Κυλλήνη απόπου θα πάρουν το πλοίο για την Κεφαλλονιά. Το πρόγραμμα και στα δυο νησιά είναι πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον. Κατά την αναχώρηση από τη Λευκάδα οι εκδρομείς θα μεταβούν στο γραφικό Ζάλογγο, από εκεί στην Πάργα με τελευταία σταση για διανυκτέρευση στα Ιωάννινα. Στην όμορφη αυτή πόλη θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, το μουσείο πολέμου στο Καλπάκι, και την λίμνη των Ιωαννίνων.Αργά το μεσημέρι οι προσκυνητές θα επιστρέψουν στη Φθιώτιδα. Η τιμή συμμετοχής είναι 220 ευρώ και περιλαμβάνει την διαμονή στα ξενοδοχεία, τις μετακινήσεις με το λεωφορείο, τα ακτοπλοικά εισητήρια, τα πρωινά στα ξενοδοχεία και ένα γεύμα την ημέρα. Οσοι επιθυμείτε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 69 46 34 00 17, 69 73 83 82 75 και 22330 22485.

(*) Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε προσκυνήματα της Αχαίας θα πραγματοποιήσει το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας Αγίας Αικατερίνης Αχινού στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν μεταξύ άλλων τις Ιερές Μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου, την πόλη των Καλαβρύτων και το Σπήλαιο των Λιμνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22380 – 41410. 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness