165

Ραδιοφωνικό Δελτίο

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2156

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 25 Αύγουστος, 2021

Τετάρτη 25 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου επισκόπου Κρήτης. Σήμερα εορτάζουμε και την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του αποστόλου Βαρθολομαίου. Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Σάβα και των εν αγίοις πατέρων ημών Μηνά, Επιφανίου, Ιωάννου του Καππαδόκη, Γενναδίου του σχολαρίου, πατριαρχών Κων/πόλεως.

Από το αγιολόγιο της ημέρας περνάμε στους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού εορτάσθηκε χθες στην Ιερά Μητρόπολή μας. Επίκεντρο του εορτασμού ο μοναδικός Ναός του Αγίου σε ολόκληρη την Φθιώτιδα στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Μαγνησίας Λαμίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

(*) Κορίτσια Γυμνασίου φιλοξενούνται από χθες στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας « Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος. Χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό για την έναρξη της 6ης Κατασκηνωτικής Περιόδου.

(*) «Ο Άνθρωπος του Θεού» Η βραβευμένη ταινία της Yelena Popovic για τον Άγιο Νεκτάριο από αύριο 26 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες θα φιλοξενείται στην πόλη μας και στον Κινηματογράφο Γαλαξία στην Πλατεία Ελευθερίας. Στο αυριανό μας Δελτίο θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα από τον κ. Αθανάσιο Μαλούκο ιδιοκτήτη του Κινηματογράφου.

(*) Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 της Ιεράς Μητροπόλεως για τον μήνα Αύγουστο. Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην υπαίθρια αίθουσα εκδηλώσεων του Κατασκηνωτικού Κέντρου στο Καινούργιο Λοκρίδος εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά μόνο για τα παιδιά της Κατασκήνωσης, παρουσία του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.

          Συνεχίζουμε το Δελτίο μας με τα θέματά μας αναλυτικά:

(*)Στον μοναδικό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού ιερούργησε χθες Τρίτη 24 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Τον κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος καθώς και άλλοι Πατέρες Ενοριών της πόλεως Λαμίας, ενώ μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου .

          Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ο π. Άγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της ζωής του Πατρο – Κοσμά του Αιτωλού υπογραμμίζοντας το προφητικό χάρισμα με το οποίο μεταξύ άλλων τον προίκισε ο Θεός και εκείνος το χάρισε στην διακονία του Ελληνικού Γένους.

          «Ο Άγιος Ιερομάρτυς του Χριστού Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ιερεύς, ο Μάρτυς, ο Ασκητής, ο Ιεροκήρυξ και Ισαπόστολος, ο Ιεραπόστολος και Εθνεγέρτης και ο Προφήτης.   

          Είναι οι καιροί μας δύσκολοι και όλοι μας έχουμε οδηγηθεί σε προβληματισμό και αγωνία για γνώση των μελλόντων και κυρίως για πληροφόρηση των μελλόντων με την σφραγίδα της εγκυρότητος ενός Αγίου.

          Αυτό που ενδιέφερε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι να έχουν οι άνθρωποι εντυπωμένο τον Λόγο του Θεού και ο Λόγος του Θεού να είναι ο οδοδείκτης που πραγματικά θα μας δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας.

           Πάνω από την προφητεία είναι η σωτηρία. Η προφητεία είτε έχει λεχθεί είτε δεν έχει λεχθεί, είτε έχει πραγματοποιηθεί είτε όχι είναι πάντοτε ανάλογη με το έλεος του Θεού και το έλεος του Θεού έχει να κάνει με την σωτηρία των ανθρώπων.

          Ο Άγιος Κοσμάς υπογραμμίζει την απόλυτη αλήθεια. «Όποιος θέλει να είναι του Χριστού καλείται να κάνει το θέλημα του Θεού. Όποιος θέλει να είναι του Θεού  χρειάζεται να βαδίζει την οδό του θελήματος του Θεού». 

          «Να μένετε στα λόγια του Θεού». Αν προσπαθήσουμε αδελφοί μου να δούμε τις δυσκολίες του Έθνους μας των Ορθοδόξων Ελλήνων, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν, είναι και θα είναι πολλές. Και όντως αποτελεί πραγματικότητα ότι όντως οι Ορθόδοξοι Έλληνες πάντοτε, παρά την αποστασία τους, τις λάθος επιλογές τους κατέφευγαν στο Έλεος του Θεού, ζητούσαν το Έλεος του Θεού, γονάτιζαν μπροστά στις Ιερές Εικόνες και πάντοτε ο Θεός χορηγούσε το Έλεος Του.

          Στις μέρες μας ζητούμε το Έλεος του Θεού; Προστρέχουμε στο Έλεος του Θεού; Ή ο καθένας έχει κλειστεί στην φυλακή του εαυτού του, στον δικό του μικρόκοσμο και ζητά ένα Θεό θαυματοποιό, ο οποίος θα μας καταστήσει με ένα τρόπο μαγικό δυνατούς και με επιβολή η οποία καταργεί την προσωπική μας ελευθερία;

          Καμία προφητεία και κανένας Προφήτης δεν ήλθε για να καταργήσει τον αγώνα, την μετάνοια, τον Λόγο του Θεού και με τρόπο μαγικό να επιβάλει τις προφητείες του.

          Χρειάζεται πρώτιστα να ζητήσουμε το Έλεος του Θεού. Να μάθουμε του Θεού τα Γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς, αυτά τα οποία  εμπειρικά και βιωματικά να εφαρμόζουμε στη ζωή μας και έπειτα να ασχοληθούμε με τις Προφητείες».

          Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Άγγελος  υπογράμμισε:

          «Ο Χριστός μας αδελφοί μου αγαπητοί,  ερχόμενος στον κόσμο και γενόμενος άνθρωπος για την σωτηρία μας, μας παρέδωσε μέσα από το κήρυγμα και την αυτοθυσία του επί του Σταυρού, τον Λόγο Του, την Αλήθεια Του, την αποκάλυψή Του. Όσα μας είπε και μας αποκάλυψε είναι προς το συμφέρον μας, όσα τα άφησε εν τω κρυπτώ είναι και πάλι για το συμφέρον μας. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε του Θεού και να κάνουμε το θέλημα του Θεού.

          Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα να πορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, τιμώντας την μνήμη αυτού του μεγάλου Αγίου, αυτού του μεγάλου Προφήτου, του μεγάλου Διδασκάλου της Εκκλησίας μας, ο οποίος θυσιάστηκε για να κηρύξει τον Λόγο του Θεού και να βροντοφωνάξει ότι μόνο μέσα από την οδό του θελήματος του Θεού υπάρχει η σωτηρία. Αυτή την οδό που περπάτησαν οι Πατέρες μας και κηρύττει, δια τον Επισκόπων μας και δια της Ιεράς Συνόδου μας η Αγία μας Εκκλησία».

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο για το εμπνευσμένο και εμβριθέστατο κήρυγμά του υπογράμμισε:

           «Αυτό που καθιστά κάποιον άνθρωπο πνευματικό ηγέτη είναι ότι το χάρισμα με τον οποίο τον έχει προικίσει ο Θεός, δεν το κρατάει για τον εαυτό του αλλά το χαρίζει στους πολλούς. Ενώ ήταν ένα βαθύτατα νηπτικός και ασκητικός μοναχός, αποφάσισε όταν το Γένος τον είχε ανάγκη, να εγκαταλείψει την ησυχία του και να πορευθεί μέσα στον κόσμο για «να χαθεί εκείνος και να σωθεί το Γένος», όπως έλεγε ο ίδιος.

           Αυτό το φρόνημα της θυσίας και  της αυτοθυσίας είναι που μας οδήγησε να εορτάζουμε σήμερα τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και να μπορούμε να εμπνεόμαστε για το σήμερα και για το αύριο αυτού του τόπου.  

          Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού η 37η Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο διδάχος του Γένους».

          Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος – Εφημέριος της Ενορίας π. Νικόλαος Τσάμης. 

          Εμπεριστατωμένη εισήγηση επί του θέματος παρουσίασε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης, Μουσικός – Θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Λαμίας κ. Σεραφείμ – Παναγιώτης Κυρίτσης.

          Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό και επίκαιρο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

(*) Με την Χάρη του Θεού και την άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών τα θερινά προγράμματα φιλοξενίας νέων παιδιών στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος συνεχίζονται επιτυχώς  με την 6η Κατασκηνωτική Περίοδο, η οποία ξεκίνησε χθες Τρίτη 24 Αυγούστου.

   Την περίοδο αυτή φιλοξενούνται κορίτσια μαθήτριες Γυμνασίου, τα οποία προσήλθαν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, αφού υπεβλήθησαν προηγουμένως σε διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό rapid test στο παρακείμενο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, όπου και βρέθηκαν όλα αρνητικά.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, τέλεσε χθες το απόγευμα τον Αγιασμό για τη νέα περίοδο και ευχήθηκε στα παιδιά να αξιοποιήσουν στον έπακρο όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρει η Κατασκήνωση,  τόσο από πλευράς εγκαταστάσεων,  όσο και από πλευράς εκπαιδευτικού και πνευματικού προγράμματος .

      Και αυτή η κατασκηνωτική περίοδος είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνεχίζει να έχει ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων του και αυτήν την περίοδο το Ιερό Επισκοπείο του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

(*)100 χρόνια μετά την κοίμησή του, η γεμάτη δοκιμασίες, θυσίες αλλά και θείες επισκέψεις ζωή του πλέον δημοφιλούς Αγίου για τους Έλληνες, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, που έχει εμπνεύσει αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

Η κινηματογραφική ταινία «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Μan of God) που βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες θα προβληθεί στους Ελληνικούς κινηματογράφους από αύριο στις 26 Αυγούστου.

Η πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική ταινία για τη συγκλονιστική προσωπικότητα και ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, του αγαπητού επισκόπου των απλών ανθρώπων, που παρά τις δυσκολίες, τους διωγμούς και τις συκοφαντίες που υπέστη ακολουθούσε πιστά τον Χριστό μέσω του προσωπικού του Γολγοθά και Σταυρού γυρίστηκε σε μέρη που έζησε και έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και φυσικά την Αίγινα, όπου ίδρυσε το φημισμένο μοναστήρι του, έναν τόπο προσκυνήματος για πιστούς από όλο τον κόσμο. 

Μία ιστορία νίκης κατά του πόνου και της αδικίας, που αγγίζει όλους τους ανθρώπους, που εμπνέει μέσα από τη ρήξη του πρωταγωνιστή της με το κατεστημένο, που δίνει μήνυμα βέβαιας ελπίδας.

Ένας ύμνος στην ταπεινότητα, την πίστη και την αγιότητα που εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα και νικά κάθε αδιέξοδο. 

Την ταινία σκηνοθετεί η Σερβικής καταγωγής Yelena Popovic που υπογράφει και το σενάριο. Ο Άγιος Νεκτάριος βρίσκει τον ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του ταλαντούχου Άρη Σερβετάλη.

H δημιουργός Υelena Popovic αναφέρει σχετικά με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει μέσα από τη μεταφορά της ζωής του Αγίου στη μεγάλη οθόνη: «Η ταινία υιοθετεί ένα ρεαλιστικό και προσωπικό τόνο προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία του και να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα, τα βάσανα, τις δοκιμασίες του. Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Στις μέρες μας, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, αυτόν τον απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Αντλούμε δύναμη από τους βίους των Αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα».

Η βραβευμένη αυτή ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος για δύο χρόνια διηκόνισε και τον Φθιωτικό Λαό ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως,  από αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες θα φιλοξενείται στην πόλη μας και στον Κινηματογράφο Γαλαξία στην Πλατεία Ελευθερίας. Στο αυριανό μας Δελτίο θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα από τον κ. Αθανάσιο Μαλούκο ιδιοκτήτη του Κινηματογράφου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών χθες στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. του Αγίου Κοσμά αναφέρθηκε στην ταινία. Ας ακούσουμε το χαρακτηριστικό ηχητικό απόσπασμα….

(*) Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίζεται επιτυχώς  για  τον μήνα Αύγουστο               

Σήμερα το βράδυ   στις 21:30 μ.μ. στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», θα πραγματοποιηθεί  αποκλειστικά και μόνο για τα παιδιά η  38η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

Αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στις 10:00 π.μ. στην θέση Βασιλικά στο Ρεγκίνι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Μάχη των Βασιλικών, 26 Αυγούστου 1821. Ακολούθως στις 20:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας στο Ρεγκίνι και στις 21:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 39η Επετειακή εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών».

(*) Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών σήμερα ο Σεβασμιώτατος  στις 18:00 μ.μ. θα τελέσει τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς 2021 – 2022 των ομάδων ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ Κ17 & Κ19 στο γήπεδο της Μ. Βρύσης.

Στις 19:00 μ.μ. θα τελέσει τον Αγιασμό της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ν. Φθιώτιδος για τη νέα αγωνιστική χρονιά 2021 – 2022 στον Γοργοπόταμο.

Στις 20:30 μ.μ. θα παραστεί σε Εκδήλωση – Παρουσίαση Βιβλίου με θέμα: «Γυναίκες και Επανάσταση 1821. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος» στο ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ» στα Καμένα Βούρλα.

Και στις 21:30 μ.μ. θα παραστεί στην  38η επετειακή εκδήλωση στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

(*) Την Παρασκευή 27 Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει τη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Φανουρίου του Θαυματουργού.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της Ενορίας των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο της πόλης στην οδό Παπαποστόλου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών στις 7:00 το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Την Παρασκευή το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Μαλεσίνας, ενώ το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας θα χοροστατήσει στον Μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και ακολούθως θα τελέσει την Ιερά Παράκληση του Αγίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Ιλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Ναό όπου ο Ποιμενάρχης μας διετέλεσε Προϊστάμενος για πολλά χρόνια. Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...