165

7 Φεβρουαρίου 953 μ.Χ. – 7 Φεβρουαρίου 2022 μ.Χ. 1069 χρόνια από το Στειριώτικο λόφο στον ουρανό

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 7 Φεβρουάριος, 2022 - 15:00

Αναδημοσίευση από τον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος

Φεβρουάριος 953 μ.Χ.: Μόλις πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών πως ο Όσιος Λουκάς αρρώστησε και θα πήγαινε προς τον Θεό, αν και επικρατούσε βαρύς χειμώνας, όλοι τους σύσσωμοι συνέρρεαν σε αυτόν και παρέμεναν κοντά του.

Φεβρουάριος 2022 μ.Χ.: Όπως και τότε, το 953, έτσι και τώρα οι πιστοί, αν και η πανδημία περιορίζει τη ζωή τους, συρρέουν για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Οσίου Λουκά εναποθέτοντάς Του τις προσευχές τους για τις προς Κύριον πρεσβείες Του.

1069 χρόνια κλήρος και λαός τιμούν τη μνήμη του Οσίου Λουκά εκεί όπου έζησε, πέθανε και ετάφη, στο Μοναστήρι που ο ίδιος ανήγειρε και για το οποίο προφήτευσε πως πλήθη πιστών θα συρρέουν έως της συντελείας του κόσμου.

Έτσι και φέτος, 1069η επέτειος από την Κοίμησή Του, στην Ιερά Μονή Του τιμήθηκε η μνήμη Του την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7  Φεβρουαρίου 2022.

Την παραμονή της εορτής, 6 Φεβρουαρίου, νωρίς το απόγευμα έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου στο κέντρο του περίλαμπρου Καθολικού, από τη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται, και τελέστηκε ο Μικρός Εσπερινός και ο Αγιασμός. Κατόπιν τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών συγχοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πιστών και των αρχών του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε ότι ο Όσιος Λουκάς μάς άνοιξε ένα μονοπάτι ζωής, την αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, που μας άφησε ως παρακαταθήκη, ευχόμενος κι εμείς σήμερα να ακολουθήσουμε αυτή την παρακαταθήκη. Και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Οσίου και θεοφόρου Λουκά να ενισχύσουν και να δυναμώνουν όλους.

Κατόπιν, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών δύναμη ψυχής και σώματος για να διακονεί για πολλά χρόνια τον αγρό του Κυρίου. Ενώ, στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος συμπληρώνει 14 χρόνια από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και ευχήθηκε ο Θεός με τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά να του δίδει πολλά χρόνια για να οδηγεί με τη σοφία και τη σύνεση που τον διακρίνει το σκάφος της Εκκλησίας.

Κατόπιν το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, λέγοντας ότι γινόμαστε αποδέκτες της αγάπης του με τη θερμότητα της καρδιάς του, τη φιλοξενία του και την έλξη της προσωπικότητάς του. Ο κ. Συμεών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Όσιο Λουκά, διότι στην εορτή της Κοιμήσεως του Οσίου το 2018 τέλεσε ως Πρεσβύτερος τον τελευταίο Εσπερινό και την επομένη εξελέγη Επίσκοπος Θεσπιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Λουκά λέγοντας ότι όλη η ζωή του ήταν ένα μεγάλο μονοπάτι ενός αναζητητή της αγάπης.

Όλη του τη ζωή ο Όσιος είχε τη λαχτάρα και τον πόθο για την Υπαπαντή, την συνάντησή του με τον Θεό και είχε υπομονή, αντοχή και πίστη  για να πραγματοποιήσει το όραμά του, την συνάντησή του με τον Θεό. Και τόνισε ότι αυτό το περίλαμπρο μνημείο, το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, είναι ένας τόπος συνάντησης και συνύπαρξης με τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και τον Θεό.

Το βράδυ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται δίπλα στο Καθολικό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, πλαισιούμενο από κληρικούς της επαρχίας μας κι άλλων επαρχιών και πολλών πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Μάρκελλος Καμπάνης, ο οποίος μίλησε για τον Όσιο Λουκά και τη ζωή μας σήμερα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Πνευματικό τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, στον οποίο και ευχήθηκε καλή διακονία.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στα μηνύματα που παίρνουμε από τη ζωή του Οσίου Λουκά, της αγάπης, της αρετής και της ενότητας, που μας άφησε ως παρακαταθήκη και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Στις ακολουθίες έψαλαν χοροί Ιεροψαλτών με επικεφαλής τους Πρωτοψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γεώργιο Φρέσσα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Στις ακολουθίες τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...