165

Από την μία άκρη της Φθιώτιδας στην άλλη…

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 18 Αύγουστος, 2022 - 15:15

Συνεχίζει τις ποιμαντικές του περιοδείες σε όμορφα ορεινά χωριά της ευλογημένης Φθιωτικής γης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τα οποία επισκέπτεται καθ΄όλο το μήνα της Παναγίας, τον μήνα Αύγουστο.

Στο χωριό των Ξυλικών  του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας  και στο χωριό Περιβόλι του Δήμου Μακρακώμης βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλογώντας συλλογικές δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες εκτός από την ζωή που δίνουν στα όμορφα αυτά χωριά τις ημέρες του Καλοκαιριού, συσφίγγουν την ενότητα και την αγάπη μεταξύ των ελαχίστων μονίμων κατοίκων και των παραθεριστών, οι οποίοι επιλέγουν ως προορισμό ξεκούρασης τις πατρογονικές τους εστίες και τους τόπους που τους γέννησαν και τους ανέθρεψαν, αλλά και συνεχίζουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Στους Ξυλικούς…

          Στο όμορφο και γραφικό χωριό των Ξυλικών, το οποίο επισκέπτεται για δεύτερη φορά,  ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής με αφορμή των επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και η οποία είχε τον τίτλο: «Ξυλικοί – Ιωνία 100 Χρόνια Μνήμης» και η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. 

          Η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Φθιώτιδος «Άγιος Χρυσόστομος» κ. Ελένη Κούντζου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Μικρά Ασία», ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Διομήδους Παναγιωτόπουλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμφίκλειας με τίτλο: « Ο δρόμος για την Ιωνία. Πορεία θυσίας. Εννέα διηγήματα». 

          Το βιβλίο παρουσίασαν, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Καλουδάς, καθώς και ο εκπαιδευτικός και ποιητής κ. Ιωάννης Βρεττός, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε ο ίδιος ο συγγραφεύς π. Διομήδης.

          Την εκδήλωση συντόνισε η ειδική συνεργάτιδα της Δημάρχου Αμφίκλειας –Ελάτειας κ. Δήμητρα Αθανασάκου.

                    Ο Σεβασμιώτατος στον  χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο όμορφο χωριό Ξυλικούς κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και σημείωσε «ότι κάθε Αύγουστο ανανεώνουμε το ραντεβού μας εδώ στους Ξυλικούς και βρισκόμαστε επί το αυτό, στην πλατεία των Ξυλικών για να ζωντανεύει η αγάπη, η μνήμη και κυρίως η ελπίδα, γιατί το μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λέξη ελπίδα. Η πλατεία των Ξυλικών είναι μία πλατεία ελπίδας».

          Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα μέλη της Ενώσεως Μικρασιατών Φθιώτιδος «Άγιος Χρυσόστομος» για την παρουσία του και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, αλλά και για την εν γένει συνεργασία τους με την Ιερά Μητρόπολη.

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον π. Διομήδη του ευχήθηκε εγκαρδίως χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή και με συγκίνηση ανέφερε:

          «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και την περηφάνεια μου ως Επίσκοπος για έναν παπά της Μητροπόλεως μας, τον π. Διομήδη.

          Ο π. Διομήδης είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος και μόνο όταν είναι κανείς άνθρωπος μπορεί να είναι και καλός κληρικός και καλός συγγραφεύς».

          Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας από τα μέλη της Ενώσεως Μικρασιατών Φθιώτιδος, καθώς και μια υπέροχη μουσική βραδιά, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλους. 

          Στο Περιβόλι….

          Αφορμή για την επίσκεψη του στο όμορφο ορεινό χωριό Περιβόλι ήταν η ευγενική πρόσκληση, την οποία έλαβε ο Σεβασμιώτατος για να ευλογήσει με την παρουσία του ένα παλαιό έθιμο, το οποίο αναβιώνει και στις μέρες μας και έχει τον τίτλο: «Ο τρανός χορός της αγάπης».

          Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική συνεστίαση, στην οποία συμμετέχουν οι Πολιτιστικού Σύλλογοι και οι κάτοικοι εννέα  χωριών του Δήμου Μακρακώμης: της Ανατολής, των Αργυρίων, του Δίλοφου, της Καλλιθέας, της Κολοκυθιάς, του Κυριακοχωρίου, των Μαρμάρων, του Νικολιτσίου και του  Περιβολίου.

          Στο Περιβόλι ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό από την Πρόεδρο του χωριού και τους κατοίκους.

          Ο κ. Συμεών τέλεσε ικετήριο δέηση υπέρ υγείας όλων των κατοίκων και των παρευρισκομένων και των οικογενειών τους, πλαισιούμενος από ιερείς της Δυτικής Φθιώτιδος.

          Στον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Τρανός χορός της αγάπης. Η Εκκλησία μας καλεί σε χορό σε όλα τα μυστήρια Της. Η ζωή μας καλείται να είναι ένας χορός. Όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι σχηματίζουμε έναν κύκλο, ο οποίος όμως δεν κλείνει, μένει ανοιχτός για να χωρέσουν κι’ άλλοι.  Σας συγχαίρω, σας ευλογώ και χαίρομαι που μπροστά μας είναι μία γέφυρα, γιατί ο χορός είναι για να γεφυρώνει, διαφορετικότητες, ετερότητες, για να γεφυρώνει την πολυχρωμία και να δημιουργεί σχέσεις, που τις έχουμε ανάγκη.

          Σας συγχαίρω όλους που κρατάτε έθιμα και παραδόσεις και τα εμπλουτίζετε και τα πάτε ακόμη πιο ψηλά. Εύχομαι οι ιερείς μας να είναι πάντοτε κοντά σας και να σέρνουν κατά την παράδοση, πρώτοι τον χορό».

          Στις ποιμαντικές περιοδείες του Σεβασμιωτάτου παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφρειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας,  οι Δήμαρχοι Αμφίκλειας –Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή,  καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness