165

Ετοιμάζεται το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως 12.12.2012

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος, 2012 - 09:00 έως Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος, 2012 - 08:45

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου και με τη χάρη του Θεού σύντομα η Μητρόπολη μας θα τελέσει τα εγκαίνιά του.

Στο Κειμηλιαρχείο φυλάσσονται ιερά κειμήλια που περιγράφουν την εκκλησιαστική ζωή και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Το Κειμηλιαρχείο που διέπεται από κανονισμό, ο οποίος ενεκρίθη από την Ιερά Σύνοδο και δημοσιεύθυκε στο ΦΕΚ, συστήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει, συντηρήσει και διαφυλάξει εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία κινδυνεύουν από τους ιερόσυλους και τη φθορά του χρόνου.

Το Κειμηλιαρχείο είναι η αρχή ενός μελλοντικού σχεδίου για τη δημιουργία μεγάλου εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, που θα συγκεντρώσει και διαφυλάξει τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά κειμήλια που βρίσκονται διεσπαρμένα στους Ενοριακούς Ναούς των χωριών και τα Εξωκκλήσια της υπαίθρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εδώ και χρόνια προσπαθεί με Εγκυκλίους και Ιερατικές Συνάξεις να ενημερώσει τους Εφημερίους και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια για την ευθύνη που έχουν απέναντι στα ιερά κειμήλια της περιοχής τους.

Τα κειμήλια που παραδίδονται στη Μητρόπολη συνοδεύονται από επίσημο έγγραφο παραδόσεως – παραλαβής και έχουν καταγραφεί στον Κώδικα του Κειμηλιαρχείου, ο οποίος θα εκδοθεί για να γνωρίζουν όλοι που ευρίσκονται τα ιερά κειμήλια που έχουν εμπιστευθεί στην Ιερά Μητρόπολη.

Σημειωτέον ότι όλα τα κειμήλια, δηλαδή, εικόνες, βιβλία, σκεύη και άλλα ιερά αντικείμενα που φυλάσσονται στο Κειμηλιαρχείο, συντηρήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες συντηρητές και διεσώθησαν από βέβαιη καταστροφή.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...