165

Κυριακή Τελώνου καί Φαρισαίου

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 12 Φεβρουάριος, 2022 - 19:45

Κυριακή Τελώνου καί Φαρισαίου

13 Φεβρουαρίου 2022

 

Δύο άνθρωποι ανέβηκαν στο ιερό, στο Ναό του Θεού για να προσευχηθούν, όπως μας λέγει σήμερα ο Κύριος μας στο Ευαγγέλιο! Δύο άνθρωποι, που αντιπροσώπευαν δύο ξεχωριστούς κόσμους και αντιλήψεις ζωής! Δύο πρόσωπα με διαφορετική διαδρομή στην ζωή τους.. ο ένας Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης. Ο Φαρισαίος ήταν ο θεωρούμενος άνθρωπος του Θεού, ο καλός, ο σωστός.. ο δε τελώνης ο εκπρόσωπος της πολιτείας, το πρόσωπο των οικονομικών, συνώνυμος του «κλέφτη» ήταν η ιδιότητα του. Θεωρούνταν πρόσωπο μεμπτό, όχι αγαπητό.

Αυτοί λοιπόν οι δύο άνθρωποι ανέβηκαν τοπικά, αλλά και τροπικά για να επιτελέσουν το καθήκον της προσευχής, μέσα στον κατεξοχήν χώρο των προσφορών, των θυσιών και της προσευχής, το Ναό του Θεού.. τον μοναδικό Ναό του Θεού εκείνα τα χρόνια. Αλλά διέφεραν πολύ μεταξύ τους στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν τον Θεό.

Ο μεν Φαρισαίος διάλεξε την πιο περίοπτη θέση, ώστε να φαίνεται από όλους μέσα στον χώρο της λατρείας, «σταθείς προσηύχετο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που μας παραθέτει την διήγηση. Και θέλησε να ακουστεί η προσευχή του στις ακοές των παρισταμένων, διότι τελικά λίγο τον ενδιέφερε να ακουστεί από τον Θεό. Ο Φαρισαίος προσευχήθηκε στον εαυτό του, καθώς άρχισε να απαριθμεί τις αρετές του, τις υποτιθέμενες καλοσύνες του, ότι δίνει την δεκάτη στο Ναό, ότι νηστεύει κτλ. Ήθελε να ενημερώσει μη τυχόν και ξέφευγαν της προσοχής του Θεού οι «ανδραγαθίες» του. Ήθελε να δικαιώσει τόσο τον εαυτό του, που έφτασε στο σημείο να ευχαριστεί τον Θεό, διότι δεν τον έκανε όπως τους λοιπούς ανθρώπους, που είναι άρπαγες, μοιχοί, αμαρτωλοί. Μόνο ο ίδιος ο Φαρισαίος ήταν άγιος και άξιος! Έπεσε όμως τόσο χαμηλά, ώστε να κατακρίνει και τον επίσης παριστάμενο τελώνη, που καθόταν σε μια άκρη, σε μια «γωνιά» του Ναού και προσευχόταν. «Σ’ ευχαριστώ που δεν με έκανες, όπως αυτόν τον τελώνη»!

Βδέλυγμα, αποτυχία, δυσωδία και αμαρτία ήταν η προσευχή του Φαρισαίου! Γεμάτη από εγωισμό, αλαζονεία, έπαρση, τυφλότητα, κακία και κατάκριση!

Στον αντίποδα όμως η προσευχή του τελώνη ήταν ευωδιαστό ευπρόσδεκτο θυμίαμα, που έφτανε στον θρόνο του Θεού, καθώς ο τελώνης προσευχόταν ταπεινά. Είχε διαλέξει ένα απόλυτα ήσυχο μέρος μέσα στον χώρο της λατρείας και μιλούσε στον Θεό. Δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο, ούτε καν να σηκώσει τους οφθαλμούς του και να κοιτάξει προς τον ουρανό. Παρά μόνο έτυπτε, χτυπούσε το στήθος του, ως άλλη έδρα όπου φώλιαζε η αμαρτία και τα πάθη του, και έλεγε «ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Συγχώρεσε με Κύριε, λυπήσου με! Αυτή ήταν η προσευχή του τελώνη. Σύντομη, περιεκτική, έμπονη, ουσιαστική, μιλούσε απευθείας στον Θεό!

Ο Χριστός ολοκλήρωσε την παράδοση της ευαγγελικής αυτής διήγησης λέγοντας ότι ο τελώνης δικαιώθηκε μπροστά στα μάτια του Θεού, και όχι ο Φαρισαίος, όταν τελείωσαν τις προσευχές τους και έφυγαν από το Ναό.

Εντελώς διαφορετικές οι προσευχές τους! Εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους! Αποτελούν αντανάκλαση των ψυχών τους. Ο Φαρισαίος είχε μέσα στην καρδιά του δυσωδία, αμαρτία, άκανθας και τριβόλους! Ο τελώνης ήταν γεμάτος από ταπείνωση, μετάνοια, συναίσθηση της αμαρτωλότητας του! Μας διδάσκουν οι προσευχές τους πως πρέπει να προσευχόμαστε, τι να λέμε στην προσευχή μας, ποιο πρέπει να είναι το φρόνημα των προσευχών μας.

Είναι αλήθεια αγώνισμα η προσευχή, αλλά και δώρο του Θεού! Ο Μέγας Βασίλειος χωρίζει την προσευχή σε τέσσερα μέρη: 1. Την δοξολογία, όπου δοξάζουμε τον Θεό για όλα.. την κτίση, την ύπαρξη μας, τις ευλογίες Του, 2. Την ευχαριστία, όπου Τον ευχαριστούμε για όλες τις φανερές και αφανείς ευεργεσίες Του, για τα καλά και τα άσχημα της ζωής μας, 3. Την μετάνοια, που ζητούμε και στην προσευχή συγχώρεση αμαρτιών, 4. Την αίτηση, όπου αναφέρουμε στον Κύριο όλα μας τα αιτήματα, τα θέματα που μας απασχολούν.

Προσευχόμαστε για όλα τα θέματα της ζωής μας, της κοινωνίας μας, για τις οικογένειες μας, τα προβλήματα μας. Να μιλήσουν στον Θεό που μας αγαπά για τα πάντα.. για τα πένθη μας, τις ασθένειες μας, ένα πρόβλημα με τα παιδιά μας, για τον σύζυγο ή την σύζυγο, που μπορεί να περνάει μια κρίση ή την εγκυμονούσα, που μπορεί να δυσκολεύεται ή οι γιατροί να της συστήνουν έκτρωση, για τον ζητιάνο, τον φυλακισμένο, τον εξόριστο, τον άστεγο, για την πατρίδα και τα θέματα της ή για τους άρρωστους αδελφούς μας στα νοσοκομεία! Όλα να περάσουν από τον δρόμο της προσευχής!

Κι εκεί ας περιμένουμε τις απαντήσεις του Θεού.. που ίσως μας πει ναι ή όχι ή περίμενε! Ο,τι κι αν μας απαντήσει θα είναι προς το συμφέρον των ψυχών μας! Ας είναι η προσευχή μας ταπεινή, με πίστη δυνατή! Ας είναι όχι ιδιωτική προσευχή, όπως την κάνουν οι ιατρικοί, αλλά να είναι εκκλησιαστική προσευχή, στην ανώτερη μορφή της, μέσα στην Σύναξη της Θείας Ευχαριστίας, την Θεία Λειτουργία! Αλλά και προσευχή με τους αδελφούς μας, πανστρατιά προσευχής, που κάνει θαύματα, όπως το έχει αποδείξει η ιστορία, που ανοίγει τους ουρανούς και φέρνει χάρη, ευλογία και αποτέλεσμα αγαθό στην ζωή μας!

«Φαρισαίου φύγωμεν υψηγορίαν και τελώνου μάθωμεν το ταπεινόν εν στεναγμοίς»! Αυτή ας είναι και η δική μας προσευχή, η τελωνική!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...