165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2022

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 11 Νοέμβριος, 2020

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Μηνά.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Δράκωνα και Στεφανίδος.Του Αγίου ιερομάρτυρος Αβίβου επισκόπου Γεωργίας και των Οσίων Θεοδώρου ομολογητού, Ηγουμένου του Στουδίου και Μαξίμου του Ρώσου του δια Χριστόν σαλού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*) «Στην 2η καραντίνα δεν θα αφήσουμε κανένα αδελφό μόνο του...» αναφέρει ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην Ανακοίνωση - Ενημέρωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

(*) Εγκύκλιο Σημείωμα με θΕΜΑ: “Ἐνημέρωσις τῶν ἀλλαγῶν μηνός Νοεμβρίου ” . εξέδωσε xθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

 (*) Στις κοινωνικοπρονοιακές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως και αποκλειστικά στην στήριξη των αδυνάτων του Νομού Φθιώτιδος θα αφιερώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας όλη την περίοδο του Lockdown και της 2ης καραντίνας.

(*) «Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα του παγκοσμίου εγκλεισμού,  η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει να διδάσκει, να παρηγορεί, να στέλνει το μήνυμά της, ακόμα και μέσα από τις κλειστές Εκκλησίες. Ο Λόγος του Θεού απευθύνεται στις καρδιές, που θέλουν να τον ακούσουν, στις καρδιές που αισθάνονται, ότι μονάχα ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη δύναμη, η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων την Κυριακή ο Ποιμενάρχης μας στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*)  Με αμείωτο ρυθμό προχωρά η ανέγερση του Ναού του Αγίου Παϊσίου στη Μακρακώμη. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα αποτελεί πηγή ευλογίας και αγιασμού για ολόκληρη την Φθιώτιδα.

(*) Διαδικτυακά εξ αποστάσεως γίνεται στο εξής και για όσο χρειαστεί η διδασκαλία στο Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και τα παραρτήματά του σε όλη την Ιερά Μητρόπολη.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) «Στην 2η καραντίνα δεν θα αφήσουμε κανένα αδελφό μόνο του...» αναφέρει ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην Ανακοίνωση - Ενημέρωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως σχετικώς με την 2η καραντίνα, μέχρι και 30 Νοεμβρίου, και σε εκτέλεση των όσων προβλέπει η ΚΥΑ, γίνεται γνωστό ότι το 50% των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως θα διεκπεραιώνεται υποχρεωτικώς με τηλεργασία, η διδασκαλία στο Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και τα παραρτήματά του  θα γίνεται διαδικτυακά εξ αποστάσεως, η λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» αναστέλλεται, ενώ συνεχίζεται αυστηρά η απαγόρευση των επισκέψεων στα τρία Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεως.  Επίσης, όπως είχε γίνει γνωστό και σε προηγούμενη ανακοίνωση, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας και οι λοιπές ποιμαντικές δραστηριότητες (Ενοριακές Συνάξεις, Κατηχητικές Συντροφιές, κλπ) και σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, θα γίνονται διαδικτυακά.

          Ζητούμε επίσης, την κατανόηση των εκατοντάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν αιτηθεί προσωπική συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο, καθώς σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ όλες οι υπηρεσίες κοινού απαγορεύονται.

          Στις περιπτώσεις επειγόντων συναλλαγών με τις Υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, βάση της ΚΥΑ, η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν προσυνεννοήσεως με το Αρμόδιο Τμήμα (τηλ. 2231 0 50551 - 3. φαξ. 2231 0 50554).

          Ειδικότερα όμως, όσον αφορά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών σας γνωρίζουμε τα εξής:

          Ο κ. Συμεών θα αφιερώσει όλη την περίοδο του Lockdown και της 2ης καραντίνας στις κοινωνικοπρονοιακές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως και αποκλειστικά στην στήριξη των αδυνάτων σε όλη την έκταση της Μητροπόλεως και του Νομού Φθιώτιδος σε τρεις βασικούς άξονες:

          1) Καθημερινά προΐσταται ο ίδιος αυτοπροσώπως στην διανομή των συσσιτίων των απόρων και ενδεών αδελφών, σε όλα τα συσσίτια της Μητροπόλεως, καθώς η Ιερά Μητρόπολη, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου και παρά τα αυστηρά μέτρα της 2ης καραντίνας, προς το παρόν έχει εξασφαλίσει τους πόρους και τους απαιτούμενους εθελοντές και τις εθελόντριες για την συνέχιση των συσσιτίων. Ο κ. Συμεών ευχαριστεί και πάλι από καρδιάς και ευλογεί όλους τους εργάτες της αγάπης και της διακονίας.

          2) Εποπτεύει ο ίδιος, με πιο εντατική και άμεση αυτοπρόσωπη παρουσία, την λειτουργία των τριών Γηροκομείων της Μητροπόλεως.

          Παρακαλεί δε θερμώς όλους τους αδελφούς χριστιανούς να συνεχίζουν να προσεύχονται, ώστε να παραμείνουν απρόσβλητα τα τρία Γηροκομεία μας από τον κορωνοϊό, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα με πολύ κόπο και απίστευτη δυσκολία.

          Ο Σεβασμιώτατος εκφράζει τον έπαινο και την ευαρέσκειά του προς τους υπευθύνους των δομών αυτών και τους εργαζομένους για την ως τώρα υποδειγματική διαχείριση της καταστάσεως.

          Ο Σεβασμιώτατος επίσης συγχαίρει τους συγγενείς των γερόντων και γεροντισσών για την υπομονή που έχουν δείξει στην απαγόρευση των επισκέψεων στους δικούς τους ανθρώπους.

          Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος προτίθεται να εξασφαλίσει τεχνική δυνατότητα video επικοινωνίας των συγγενών με τους γέροντες και τις γερόντισσες σε συνεργασία με το προσωπικό των Ιδρυμάτων.

          3) Ο Σεβασμιώτατος αξιοποιώντας στρατηγικές συμμαχίες και  συμφωνίες, τις οποίες με ενέργειές του επέτυχε προς όφελος των εμπεριστάτων αδελφών της περιοχής, θα συνεχίσει αυτοπροσώπως τις διανομές βοήθειας και στήριξης στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ως εξής:

          1) Με το πρόγραμμα  ΣΥΝ - ΕΝΩΣΙΣ,  το οποίο έχει συμφωνήσει ο Σεβασμιώτατος  με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το οποίο θα καλύψει ανάγκες  μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών με ανήλικα τέκνα και με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 9.000 €.

          2) Με το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ», το οποίο έχει συμφωνήσει ο Σεβασμιώτατος με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και το οποίο θα συνεχίσει την διανομή χιλιάδων γευμάτων για την περίοδο του Lockdown σε περιοχές όλης της Φθιώτιδος.

          Τέλος, λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αποκλεισμού δίδεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάποιο σοβαρό λόγο, να επικοινωνήσουν διαδικτυακά με τον Σεβασμιώτατο ακόμη και με video κλήση.

          Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνουν το αίτημά τους στο email του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου: i.grafeioimfth@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

          Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι όλες οι Ιερές Ακολουθίες και τα κηρύγματα του κ. Συμεών μεταδίδονται ανελλιπώς από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως 89,4 Fm και διαδικτυακά.

          Ενημέρωση δε, για την τρέχουσα επικαιρότητα γίνεται καθημερινά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού στις 12:00 το μεσημέρι και στις 23:00 το βράδυ.

  (*) Συνεχίζουμε το δελτίο μας με λεπτομέρειες του προγράμματος του Σεβασμιωτάτου για την περίοδο έως 17 Νοεμβρίου.

Χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη  στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Παναγιώτη Σερέτη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή π. Δημήτριο Νασόπουλο,διένειμε το καθημερινό συσσίτιο σε όλους τους ωφελουμένους του συγκεκριμένου κέντρου αγάπης. Επικοινώνησε μαζί τους και τους απηύθυνε τις πατρικές συμβουλές και ευχές του. Ακολούθως πραγματοποίησε επιτόπια εποπτεία  στο Γηροκομείο «Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα» στη Σπερχειάδα. Σήμερα το πρωί διένειμε τις μερίδες του συσσιτίου στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ακολούθως πραγματοποίησε επιτόπια εποπτεία  στο «Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο» στη Λαμία. Αύριο Πέμπτη 12 του μηνός θα διανείμει το συσσίτιο στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.

Την ίδια ημέρα στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στο πλαίσιο του προγράμματος σιτίσεως της ΣΥΝ - ΕΝΩΣΙΣ,  Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  για την στήριξη μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών με ανήλικα τέκνα θα δοθούν πακέτα τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής. Στα παιδιά θα δοθούν και παιχνίδια και γλυκίσματα από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου  στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» Πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στην Δυτική Φθιώτιδα θα γίνει διανομή χιλιάδων γευμάτων για τις μέρες του Lockdown.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος θα διανείμει τις μερίδες του συσσιτίου στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας και ακολούθως θα πραγματοποιήσει επιτόπια εποπτεία στο  «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων» στη Στυλίδα. Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 θα διανείμει τις μερίδες του συσσιτίου στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Τέλος την Τρίτη  17 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος θα κάνει διανομή του συσσιτίου στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου Λαμίας. Μπορείτε να βρείτε αυτή την Ανακοίνωση - Ενημέρωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος στην ιστοσελίδα της.

* Όλες οι  παραπάνω δράσεις του Σεβασμιωτάτου υλοποιούνται με αυστηρή τήρηση του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου προστασίας από τον COVID-19 και των ειδικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί από την ΚΥΑ.

  (*) Μετά την διανομή του συσσιτίου στο Ενοριακό Κέντρο Αγάπης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας και την επιτόπια εποπτεία, την οποία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χθες το πρωί στο Γηροκομείο «Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα» στη Σπερχειάδα, επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον ανεγειρόμενο Ναό του Αγίου Παϊσίου  στη Μακρακώμη.

          Ο Σεβασμιώτατος επόπτευσε τις εργασίες  διαμόρφωσης του αυλείου χώρου του Ιερού Ναού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την στατική υποστήριξη και την μελλοντική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ναού, ιδίως ως προς την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και με χαρά διαπίστωσε, ότι παρά την καραντίνα και τις δυσκολίες των ημερών-, λόγω της πανδημία του Covid - 19, οι εργασίες ολοκληρώνονται εντός του χρονοδιαγράμματος αυτής της φάσης του έργου.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εκφράζει την ευγνωμοσύνη  του σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες των καιρών, με αμείωτο ρυθμό προσφέρουν, ότι μπορούν,  έτσι ώστε ο Ναός του Αγίου Παϊσίου σύντομα να ολοκληρωθεί και να αποτελεί πηγή ευλογίας και αγιασμού για την Δυτική Φθιώτιδα, στην οποία ο Όσιος Παΐσιος υπηρέτησε για αρκετό διάστημα την στρατιωτική του θητεία του ως ασυρματιστής, αλλά και για ολόκληρη την Φθιώτιδα.

          Υπενθυμίζεται ότι, η Ιερά Μητρόπολη έχει δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα: GR6101103960000039629623222, για την οικονομική συνεισφορά  στο έργο της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, ενώ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο  300 του νόμου 4738/2020 (ΦΕΚ Α' 207/27.10.2020)) έχει ανασταλεί προσωρινά η φορολογία των δωρεών.

 

(*) Εγκύκλιο Σημείωμα με θΕΜΑ: “Ἐνημέρωσις τῶν ἀλλαγῶν μηνός Νοεμβρίου ” . εξέδωσε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Στο εν λόγω Εγκύκλιο Σημείωμα ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής..

Ἂγαπητοί μου ἐν Χριστῷ ἀδελφοί καί Συνεργοί ἐν Κυρίῳ. 

Διά τοῦ παρόντος σᾶς ἐνημερώνουμε γιά τίς νεώτερες ἀλλαγές, οἱ ὁποῖες  ἀποφασίστηκαν, κατόπιν διαβουλεύσεως, μετά τόν Ἁγιασμό τοῦ μηνός Νοεμβρίου. 

Οἱ νεώτερες ἀλλαγές ἔχουν ὡς ἑξῆς:   

1ον. Νέος Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος στήν Περιφέρεια Θαυμακοῦ καί Νέου Μοναστηρίου τοπο­θετήθηκε ὁ Aἰδεσ. Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Κωνσταντέλος.

2ον. Προϊστάμενος καί Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Κοιμητηριακοῦ Ναοῦ Παναγίας Ξηριωτίσσης τοποθετήθηκε ὁ Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀλέξανδρος Κουτσοράκης, πολύτεκνος, πατέρας 6 τέκνων.

Ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ, γιά τή διοίκηση καί διαχείριση τοῦ Κοιμητηριακοῦ Ναοῦ Παναγίας Ξηριώτισσας Λαμίας καί κάθε μή ἐνοριακοῦ κοιμητηριακοῦ Ναοῦ ἔχει διορισθεῖ πενταμελές Εἰδικό Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο, ἀποτελούμενο ἀπό τούς κάτωθι:

1.  Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη π. Ἄγγελο Ἀνθόπουλο, Πρωτοσύγκελλο, ὡς Πρό­εδ­ρο.

2.  Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, Γενικό Ἀρχιε­ρα­τικό Ἐπίτροπο, ὡς Ἀντι­πρόεδρο.

3.  Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Σερέτη, Διευθυντή τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου, ὡς μέλος.

4.  κ. Σπυρίδωνα Κωστᾶκο, Ἐκκλησιαστικό Ὑπάλληλο, ὡς μέλος, καί

5.  κ. Μιχαήλ Παναγιώτου, Ἐκκλησιαστικό Ὑπάλληλο, ὡς μέλος. 

3ον. Νέος Προϊστάμενος καί Ἐφημέριος στόν Ἱερό Ναό Παναγίας Δεσποί­νης Λαμίας τοποθε­τήθηκε κατόπιν αἰτήσεως του ὁ Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Ρω­μα­ντζᾶς.

4ον. Χειροτονήθηκε ὁ νέος Διάκονος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας π.  Δημή­τριος Σκαρλᾶτος, ὁ ὁποῖος τοποθετήθηκε μέν στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου στά Γαλανέικα Λαμίας, θά διακονεῖ δέ πλησίον τοῦ Ἐπισκόπου, ὡς δεύτερος τῇ τάξει Διάκονος.

(*) Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς ολόκληρη η χώρα ευρίσκεται για δεύτερη φορά σε καραντίνα και σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του Covid- 19.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά σε όλη την Στερεά Ελλάδα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πλαισιούμενος από τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους. 

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά αναφέρθηκε στην απρόσμενη νέα καραντίνα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μία πρωτοφανή περίοδο,  σε μία περίοδο, η οποία έχει  εδώ και καιρό αποειδωλοποιήσει, έχει απομυθοποιήσει τον ναρκισσισμό της ανθρώπινης επιστήμης και  των ανθρώπινων κατορθωμάτων, έχει ξεγυμνώσει τον άνθρωπο, ο οποίος πίστευε, ότι έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε μπορεί να προβλέπει τα πάντα, να προνοεί για όλα, να έχει λύσεις για όλα τα ζητήματα, ότι μπορεί να διαβάζει σωστά όλα τα προβλήματα. 

     Και ήρθε η πανδημία, την οποία υποφέρει όλη η ανθρωπότητα, για να γκρεμίσει όλα αυτά τα είδωλα. Και μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ήλθε μία δεύτερη καραντίνα,  ένας δεύτερος εγκλεισμός, παρά την ρητή υπόσχεση και  δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος εγκλεισμός. Το λεγόμενο lockdown είχε αποκλειστεί.

     Μέσα λοιπόν σε αυτήν την ατμόσφαιρα του παγκοσμίου εγκλεισμού,  η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει να διδάσκει, να παρηγορεί, να στέλνει το μήνυμά της, ακόμα και μέσα από τις κλειστές Εκκλησίες, ακόμα και μέσα από τις σφραγισμένες πόρτες, το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Λόγος του Θεού «οὐ δέδεται» και απευθύνεται στις καρδιές, που θέλουν να τον ακούσουν, στις καρδιές που αισθάνονται, ότι μονάχα ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη δύναμη, η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα». 

      Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της αναστάσεως της κόρης του Ιάειρου και την θεραπείας της αιμορρούσης γυναικός σημειώνοντας: Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας σε επόμενο δελτίο μας.

     «Ναι! Σήμερα έρχεται ο Χριστός και επισκέπτεται την τραγικότητα της ανθρώπινης περιπέτειας, έρχεται και πάλι και επισκέπτεται την ασθένεια της ανθρωπίνης φύσεως, έρχεται και πάλι να θεραπεύσει, να ευεργετήσει και κυρίως να μας αποκαλύψει το νόημα της πραγματικής υγείας.

       Δύο περιστατικά, δύο πραγματικά περιστατικά, γιατί ο Χριστός είναι ο πραγματικός Ιατρός «ὃς διῆλθεν εὐεργετῶν καὶ ἰώμενος» μέσα στον κόσμο. Δύο πραγματικά λοιπόν περιστατικά ιατρείας, μας φέρνει σήμερα στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα η Αγία μας Εκκλησία.

       Το πρώτο αναφέρεται στην κόρη ενός επιφανούς, επώνυμου, διάσημου  της εποχής του Χριστού, του αρχηγού της συναγωγής του Ιάειρου,  του οποίου το κορίτσι έπασχε, ήταν σχεδόν νεκρό και ο Ιάειρος πλησιάζει τον Χριστό,  έχει τη δύναμη, την τόλμη και την ταπείνωση, αυτή την ταπείνωση που λείπει από πολλούς αλαζόνες και επηρμένους  «ιεροκήρυκες» του σήμερα. Έρχεται λοιπόν ο Ιάειρος, ο  επιφανής άρχοντας της εποχής, ταπεινά και σεμνά, να καταθέσει στον Χριστό το αδιέξοδό του.

       Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα,  αν και σήμερα ευρίσκονταν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τις ευθύνες της διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης, να μπορούσαν να πουν ταπεινά και σεμνά, ότι: «Χριστέ βοήθησέ μας βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Δοκιμάζουμε το ένα και δεν επιτυγχάνει, δοκιμάζουμε το άλλο και δεν εισακούεται,  προσπαθούμε με χίλιους τρόπους από το πρωί μέχρι το βράδυ να πείσουμε για κάποια πράγματα αυτονόητα τους ανθρώπους και αυτοί δεν μας ακούν, μας κλείνουν την πόρτα,  μονάχα αν καταφύγουμε στη βία, στον  πειθαναγκασμό,  κάτι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε στην ελευθερία των ανθρώπων,  γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε; Ποιος είναι ο λόγος; Χριστέ μου βοήθησέ μας». Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν καταφεύγαμε όλοι στον Χριστό,  όπως κατέφυγε ο Ιάειρος τόσο σεμνά και ταπεινά; Αν είχαμε την τόλμη και την παλικαριά να του πούμε: «Χριστέ, έλα στο σπίτι μας, έλα στην επιτροπή μας, έλα στις διασκέψεις μας,  στις σκέψεις μας, στα σχέδιά μας, Έλα και δείξε μας Εσύ τον δρόμο, έλα και δώσε μας λύση, φώτισε τα σκοτάδια του εγωισμού μας,  της αλαζονείας μας, της έπαρσής μας».

          Μας φέρνει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ακόμη την εικόνα ενός όχλου, ο όποιος  συνθλίβει τον Χριστό, ο οποίος μέσα σε ενθουσιασμό θρησκευτικό, σε ένθεο ζήλο, σχεδόν φανατισμό, κοντεύει από την « αγάπη» του  κοντεύει στην κυριολεξία να καταπλακώσει τον Χριστό. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι,  οι οποίοι νομίζουν ότι την θρησκευτικότητα τους θα τη δείξουνε με τη βία, με το παλικαρισμό, με την δήθεν λεβεντοσύνη, με την δήθεν ανταρσία, με τη δήθεν επανάσταση, με τη δήθεν αντισυστημικότητα,  ενώ  στο βάθος είναι βαθύτατα συστημικοί και συντηρητικοί άνθρωποι. 

        Ένας τέτοιος όχλος συνθλίβει τον  Χριστό, αλλά περνά αδιάφορος από τον Χριστό,  δεν τον αγγίζει το Χριστό,  είναι σαν να μην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι για τον Χριστό.

         Η Χάρις του Θεού δεν προσελκύεται με τέτοιους  τρόπους.  Η Χάρις του Θεού προσελκύεται με την επανάσταση της ταπεινής ψυχής, της αιμορροούσης γυναίκας, μιας γυναίκας, η οποία υπέφερε χρόνια πολλά από αιμορραγία, από γυναικολογικά προβλήματα, η οποία τόλμησε σε μία εποχή, που αφενός μεν η θέση της γυναίκας, ήταν απόλυτα στο περιθώριο,  αφετέρου δε στην ιουδαϊκή παράδοση,  η αιμορραγία και όλα τα συναφή γυναικολογικά προβλήματα εθεωρούντο ακαθαρσία και μίασμα  και σε μία κατάσταση και ατμόσφαιρα,  που κινδύνευε να βρεθεί απόβλητη, να την αποπάρουν όλοι αυτοί, οι οποίοι πλησίαζαν τον Χριστό και αποτελούσαν τάχατες την θρησκευτική κάστα των ευσεβών, των γνησίων, των ασυμβίβαστων, τον τάχατες παραδοσιακών. Και τολμάει να αγγίξει το κράσπεδο των ιματίων του Χριστού».

         Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σε  άλλο σημείο τόνισε:

       «Ήψατο το κράσπεδο των ιματίων του Χριστού.  Αρκούσε να αγγίξει μονάχα μία άκρη από τα ιμάτια, από τα ρούχα του Χριστού, για να μπορέσει ο Χριστός να ομολογήσει μία συγκλονιστική ομολογία αγάπης αλλά και ελπίδας για κάθε άνθρωπο. Ο Χριστός,  τον οποίον τον συνέθλιβαν οι όχλοι, δεν αισθάνθηκε τίποτα και μόλις τον άγγιξε η σεμνή και ταπεινή και ταλαίπωρη ψυχή:  «Ἥψατό μού τις», είπε ο Χριστός. Ένιωσα μία δύναμη να φεύγει από πάνω μου, είπε ο Χριστός.   Αισθάνθηκε το άγγιγμά της, γιατί  ήταν άγγισμα ζωής,  ήταν άγγιγμα πραγματικής αγάπης και όχι άγγιγμα κατανάλωσης, όχι άγγιγμα εγωπάθειας, όχι άγγιγμα φιλαρέσκειας,  όχι άγγιγμα φιλαυτίας. Και πράγματι θεραπεύτηκε η αιμορροούσα, η μετέπειτα Αγία Βερονίκη της Εκκλησίας  μας. Μας φέρνει λοιπόν,  αυτές τις εικόνες ο Χριστός για να μας αποκαλύψει, για μία ακόμη φορά ότι είναι «ἔγγιστά ἡμῶν», ότι εγγύς ο Κύριος, ότι μας εγγίζει ο Κύριος και δεν ίσταται «πόρρωθεν ἡμῶν». 

       Στέκεται μακριά μονάχα από αυτούς,  οι οποίοι είτε ασεβούν στο όνομά Του, δεν πιστεύουν στη Χάρη Του, αισθάνονται αυτάρκεις, ότι δεν τον έχουν ανάγκη, ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, έστω και αν γελοιοποιούνται μέσα στις αντιφάσεις τους, οι οποίες είναι ατελείωτες και δυστυχώς κλονίζουν την  εμπιστοσύνη των ανθρώπων, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού και το πιο κρίσιμο διακύβευμα, τούτη την περίοδο, την οποία διάγουμε, που ολόκληρη η οικουμένη,  βρίσκεται σε μία απίστευτη κρίση, είναι ότι μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στους πάντες και στα πάντα. Γι΄ αυτό να το προσέξουν πολύ καλά,  αυτοί που αγορεύουν ως αυθεντίες από τα παράθυρα των τηλεοράσεων, πολλές φορές μάλιστα από όμορφες πόλεις της Εσπερίας, και από τα πάνελ των διαφόρων επιτροπών,  ότι μπορεί να γίνουν οι αίτιοι και οι αυτουργοί ενός απόλυτου ξεχαρβαλώματος και μιας απόλυτης κατάρρευσης όλων των θεσμών ανεξαιρέτως. 

       Ο Χριστός δίνει τη θεραπεία και στέκεται κοντά στον Αρχισυνάγωγο, που είχε την αρχοντιά να ζητήσει την βοήθεια Του,  αλλά κυρίως στην ταπεινή ψυχή, η οποία άγγιξε το κράσπεδο των ιματίων Του».

        Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

         «Κορύφωση της υγείας είναι, ότι ο Χριστός απεκάλεσε την αιμορροούσα «θυγατέρα». «Θυγατέρα μου» της είπε, «κόρη μου» της είπε,  αυτή είναι η υγεία,  έγινε ένα με το Χριστό, έγινε  κόρη του Χριστού,  αυτή η γυναίκα, η οποία ήταν μόνη, έπαψε να είναι μόνη, απέκτησε Πατέρα,  απέκτησε οικογένεια, απέκτησε  κάποιον, ο οποίος την πήρε στην αγκαλιά Του, την κράτησε, της έδωσε ζωή και πνοή,  όλοι οι άλλοι έμειναν όχλοι αλαλάζοντες και φωνάζοντες  και μένοντες   στην θρησκευτική τους κατοχύρωση,  αλλά η  αιμορροούσα έγινε θυγατέρα του  Χριστού».

        Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα για την μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, τα οποία για ακόμη μία φορά στέκονται στο πλευρό της Εκκλησίας και μεταδίδουν: «Την υμνωδία, την προσευχή και τα δάκρυα της Εκκλησίας σε κάθε σπίτι, σε κάθε αδελφό, σε κάθε άνθρωπο, πού βρίσκεται δυσκολεμένος..», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Συμεών.

        Και έδωσε μήνυμα αισιοσοξίας, πατρικής αγάπης και ελπίδος ο Σεβασμιώτατος προς όλους τους παρακαλουθούντες πιστούς, τους εγγύς και τους μακράν. Δίδοντας μήνυμα αισιοσοξίας, πατρικής αγάπης και ελπίδος ο Σεβασμιώτατος προς όλους τους παρακαλουθούντες πιστούς, τους εγγύς και τους μακράν ανέφερε:

      «Δεν είναι μονάχα η δυσκολία του εγκλεισμού,  δεν είναι μονάχα η δυσκολία της ασθένειας για αυτούς που πάσχουν από τον κορωνοϊό,  είτε από άλλη ασθένεια και είναι στο κρεβάτι του πόνου, δεν είναι μόνο η δυσκολία των γηρατειών, δεν είναι  η δυσκολία μονάχα της μοναξιάς, αλλά είναι κι άλλες δυσκολίες, τις οποίες θα έπρεπε να τις σκέφτονται περισσότερο και να τις λαμβάνουν περισσότερο υπόψη,  αυτοί που, επαναλαμβάνω, αγορεύουν καθημερινά, από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ενίοτε μακριά από όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουνε θέρμανση για να περάσουν το χειμώνα.  Θα μείνουμε στο σπίτι, αλλά πώς θα ζεσταθούν; Με τα χνώτα τους; Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα. Υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους, δεν έχουν tablet για να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν έχουνε τηλέφωνο και ίντερνετ και το χωριό τους μπορεί να μην έχει ούτε 4G, ούτε 3G δίκτυο, ακόμα και αν έχουν συσκευή. 

        Υπάρχει μία κοινωνία, την οποία καλό είναι να τη βλέπουμε και να την γνωρίζουμε και τουλάχιστον να έχουμε επίγνωση σε ποια κατάσταση βρίσκεται, τι τραγωδία περνάει.  Δεκάδες είναι άστεγοι στο δρόμο,  πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα καθημερινά και ναι, η Αγία μας Εκκλησία θα κάνει ότι μπορεί τη δύσκολη αυτή περίοδο της καραντίνας, να στηρίξει όλους αυτούς, έστω και αν υπάρχουν πια στις ρυθμίσεις που δεν καλύπτουν, αυτές τις περιπτώσεις, των ανθρώπων που δεν έχουν δηλώσουν μόνιμη κατοικία, γιατί είναι στο δρόμο ,γιατί είναι άστεγοι,  γιατί δεν έχουν που να μείνουν,  των ανθρώπων που δεν έχουν κινητό, για να στείλουν sms για τη μετακίνηση τους,  γιατί υπάρχει και ένας άλλος κόσμος αθέατος,  στον οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας όλοι μας ανεξαιρέτως.

        Εύχομαι υπομονή και κουράγιο και δύναμη και ελπίδα και πάνω από όλα ένα πράγμα εύχομαι και προσεύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να μην έχει θύματα αυτή η πανδημία. Όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι,  αν είναι δυνατόν κανένας να μη χάσει τη ζωή του από αυτήν τη δυσκολία, ώστε να μπορέσουμε μόλις περάσει να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, γιατί συντρίμμια θα είμαστε, είτε θέλουμε να το δούμε, είτε όχι. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά και πνευματικά και καρδιακά. Να μη χάσουμε την πίστη μας στο Χριστό, την αγάπη μας στον Χριστό και την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό, γιατί τα κομμάτια της ψυχής μας μονάχα ο Χριστός μπορεί να τα ενώσει».

        Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων, απέστειλε τις πατρικές του ευχές προς όλους και όλες τις εορτάζουσες και ιδιαίτερα ευχήθηκε στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Άγγελο λέγοντας:          «Σήμερα που είναι η γιορτή των Αγγέλων, θέλω να ευχηθώ σε όσους και όσες φέρουν το όνομα των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων, οι Άγιοι Άγγελοι να διακονούν με αγάπη την ζωή τους και να γίνονται ένα παράδειγμα για τους ιδίους, για τις ιδίες,  να πορεύονται ως άγγελοι μέσα στον κόσμο.

         Ιδιαιτέρως δε,  θέλω να ευχηθώ στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,  εκλεκτό και αγαπητό αδελφό, εργάτη ταπεινό του Ευαγγελίου, προστάτη και Πατέρα πτωχών και αδυνάτων και ενδεών και εμπεριστάτων, τον αγαπητό μου, τον  φίλτατό μου, τον π. Άγγελο, τον Άγγελο της καρδιάς μου για τη σημερινή του εορτή, την οποία την εορτάζουμε με τέτοιες περίεργες συνθήκες, πάνω από όλα όμως την εορτάζουμε  πνευματικά και ησυχαστικά,  γύρω από την Αγία Τράπεζα και να του μεταφέρω και  τις ευχές των Αγίων Πατέρων,  του Ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και του λαού μας,  που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκεται εδώ, από την ημέρα που ήρθα και εγώ εδώ Φθιώτιδα,  τον έχουν αγαπήσει, τον έχουν στηρίξει. Να είστε όλοι ευλογημένοι. 

         Καλή δύναμη, καλή υπομονή, καλό κουράγιο και πολύ κουράγιο, κουράγιο ψυχής εύχομαι σε όλους σας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Εορτή της μνήμης του αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά σήμερα και στην πόλη της Λαμίας στον Άγιο είναι αφιερωμένο ένα Ιστορικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου Λαμίας, το οποίο είναι κτίσμα του έτους 1867.

   Κάθε χρόνο στον εορτασμό συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών  Ν. Φθιώτιδος, φορώντας   παραδοσιακές στολές, φέροντες & και την σημαία του Συλλόγου τους, διότι ο Άγιος Μηνάς είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου. Λόγω της απαγόρευσης ο εορτασμός τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών.   

Με την ευκαιρία του εορτασμού κρίνουμε ωφέλιμο να σας αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το Παρεκκλήσιο. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά ευρίσκεται βορειανατολικά του Ιστορικού Ιερού Ναού της «Παναγίας Δεσποίνης» και στους πρόποδες του βραχώδους λόφου του Φρουρίου της πόλεως κάτω από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στην οδό Λαχανά. Είναι μονόκλιτος με οροφή ξύλινη και υπόστεγο προς νότο. Διαθέτει δύο παλαιές εντοιχισμένες εικόνες των Αγίων Ευσταθίου & Θεοπίστης με τα τέκνα αυτών Αγάπιο & Θεοπίστη καθώς και Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, επίσης κινητές εικόνες της Βάπτισης του Χριστού, Άγιου Μηνά, Αγίων Μηνά Βίκτωρα & Βικεντίου & Αγίου Κυπριανού. Το δάπεδο του ναού καλύπτεται από πολυγωνικούς οπτοπλίνθους.

Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει κενοτάφιο επί του οποίου ευρίσκεται μαρμάρινο μπούστο γυναικός και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα της οικογένειας Νιτσικοπούλου, ενώ στην πλάγια δεξιά πλευρά υπάρχει εντοιχισμένο γλυπτό που είναι διακοσμημένο με υδρία από την οποία βλασταίνει άμπελος, ενώ στο ίδιο γλυπτό προβάλλει η κεφαλή ενός παγωνιού. Κατά την παράδοση το Παρεκκλήσιο αυτό εκτίσθει μερίμνη & δαπάνη της Λουκούλας συζύγου Νιτσικοπούλου μετά την απαλλαγή αυτής από αιχμαλωσία υπό των Τούρκων οι οποίοι κρατούσαν αυτήν αιχμάλωτη στην Κωνσταντινούπολη κατά μια εκδοχή ή στα Γιάννενα του Αλί πασά . Ιδιοκτήτες του Ι.Ν ήταν η οικογένεια Νιτσικοπούλου, γι΄ αυτό και το κενοτάφιο αυτής στο προαύλιο. Μετά από πολλές αλλαγές ιδιοκτητών, το έτος 1937 ο Σωτήριος Σπυρόπουλος, έμπορος και κάτοικος Λαμίας παρέδωσε εις Δημόσια Λατρεία τον Ιερό Ναό και κατέστη βάση εκκλησιαστικού νόμου, παρεκκλήσιο του ιερού Ναού «Παναγίας Δεσποίνης». Υπάρχουν πολλές αναφορές για θαύματα του Αγίου σε πιστούς χριστιανούς της πόλεως. Ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς έλαβε την χάρι να κάνει θαύματα. Θεωρείται από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς προστάτης των γεωργών και των Κτηνοτρόφων. Οι μικρασιάτες των θεωρούσαν προστάτη των ξενιτεμένων τους, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται προστάτης των ανύπανδρων γυναικών. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο έχει λειτουργήσει και ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος διέμενε στην Ενορία «Παναγιάς Δεσποίνης» όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας Φθιώτιδος & Φωκίδος από τον Αύγουστο του 1893 & για 6μήνες.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness