165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2073

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 09 Φεβρουάριος, 2021

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής της Υπαπαντής καθώς και τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Νικηφόρου. τη μνήμη  των αγίων ενδόξων ιερομαρτύρων Μαρκέλλου επισκόπου Σικελίας, Ρωμανού του Κίλικος του θαυματουργού, Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίας, Φιλαγρίου επισκόπου Κύπρου, Πέτρου του Δαμασκηνού και τη μνήμη των αγίων του Χριστού μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αμμωνος.

 

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 

(*)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά η 7η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την Ελληνική Επανάσταση στην ιστορική ενορία των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας με θέμα: «Τα χρόνια της σκλαβιάς - Τουρκοκρατία».

 (*) «Η Εκκλησία παραμένει δυνατή και σταθερή και ο Προκαθήμενός  της είναι το σημείο της άγκυρας που κρατάει το πηδάλιο και το σκάφος της Εκκλησίας σε ήρεμα νερά, παρά τις δυσκολίες, παρά τους τριγμούς, παρά τα προβλήματα, που δημιουργούν οι περιστάσεις και οι συνθήκες». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο τέλος της κυριακάτικης αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά Υπάτης θα ιερουργήσει αύριοΤετάρτη το πρωί ο Ποιμενάρχης μας. Σήμερα παραμονή της εορτής στις 18:00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος.

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Πέμπτη στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος.

(*) Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Καλούνται όσοι μπορούν να προσέλθουν και να προσφέρουν το πολύτιμο για τους συνανθρώπους μας, αίμα.

(*) Εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες των σχολείων του νομού Φθιώτιδας διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας. Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό αποστέλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου ανήκει η κάθε σχολική μονάδα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

(*)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 7η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την Ελληνική Επανάσταση στην ιστορική ενορία των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας με θέμα: «Τα χρόνια της σκλαβιάς - Τουρκοκρατία».

       Την εκδήλωση παρουσίασε ο Προϊστάμενος-εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων π. Κωνσταντίνος Παπασταμάτης.

        Την κεντρική ομιλία-εισήγηση, με θέμα: «Τα χρόνια της σκλαβιάς - Τουρκοκρατία» ανέπτυξε με τρόπο γλαφυρό, με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες και πηγές ο Συνταξιούχος εκπαιδευτικός-φιλόλογος κ. Ευάγγελος Πέχας, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού.

     Αντιπροσωπεία παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας, υπό την φροντίδα και επιμέλεια των παιδαγωγών-Κατηχητών και με την λήψη όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων παρουσίασε στο ευρύ διαδικτυακό κοινό σειρά από ποιήματα, αναφερόμενα στο τραγούδι, τον καημό και τα οράματα των προγόνων μας, του Γένους μας. Παρουσίασαν επίσης και ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο αναφερόμενο στη χριστιανική πίστη των ηρώων και αγωνιστών του 1821, αλλά και στον πόθο τους για λευτεριά.

      Η εκδήλωση μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, το κανάλι της στο Youtube, αλλά και από τον Ραδιοφωνικό της Σταθμό στους 89,4 FM. Αναμεταδόθηκε επίσης μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», τοπικών Μ.Μ.Ε. και από τον διαδικτυακό ιστότοποwww.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

     Την επιτυχημένη αυτή επετειακή εκδήλωσε σφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τα παιδιά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

            «Το ταξίδι των επετειακών μας εκδηλώσεων έχει πολλούς προορισμούς, έχει πολλά πρόσωπα, τα οποία συνταξιδεύουν, αλλά και μας δείχνουν το δρόμο.

       Το ταξίδι μας σήμερα είχε ως σταθμό, την ενορία την ιστορική των Αγίων Θεοδώρων στην πόλη της Λαμίας, στην οδό των Εκκλησιών και ταξιδιώτες μας βασικοί είναι τα παιδιά της ενορίας, τα οποία μας έστειλαν μηνύματα, μας ταξίδεψαν όχι στο χθες, αλλά στο αύριο.

       Αυτή η γιορτή, αυτό το πανηγύρι, το πανηγύρι του 1821 θέλουμε να γίνει πανηγύρι του 2021 και θα γίνει πανηγύρι του 2021, μονάχα αν δώσουμε το λόγο στα παιδιά. Αν τα παιδιά μας δείξουν το δρόμο και μας χαράξουν δρόμο, σ’ εμάς τους μεγάλους, γιατί το αίμα, που χύθηκε το 1821, ο αγώνας που δόθηκε, το μαρτύριο και η μαρτυρία του ελληνικού πατριωτισμού, δόθηκε για να έχει αυτός ο τόπος μέλλον. Ένα μέλλον ορθόδοξο, ένα μέλλον ελληνικό, ένα μέλλον χριστιανικό.

      Αυτός είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων μας: χαράζουμε πορεία για το μέλλον. Γι’ αυτό και συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου κι εσάς που είστε κοντά μας, παρά την δυσκολία της πανδημίας, διαδικτυακά, τηλεοπτικά. Και σας παρακαλώ, να μείνετε συντονισμένοι μαζί μας σε κάθε εκδήλωση, όπου και αν βρεθούμε και σύντομα και με φυσική παρουσία. Αυτό ελπίζουμε: να περάσει η πανδημία, για να μπορέσουμε να βρεθούμε μαζί σε τόπους ηρωικούς, σε πρόσωπα αγαπημένα».

(*) Ας δούμε τώρα ποιο είναι το Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως τις 11 Φεβρουαρίου

Σήμερα στις 18:00 μ.μ. παραμονή της εορτής του Αγίου χαραλάμπους ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος Λοκρίδος.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά Υπάτης.(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Αύριο Τετάρτη στις 18:00 μ.μ. παραμονή της εορτής του Αγίου Βλασίου θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

06:00 π.μ.  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Την ημέρα αυτή συμπληρώνονται τρία έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών. (ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Σημείωση: 'Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από το τοπικό μας ραδιόφωνο και από την ιστοσελίδα της Ι Μ. Φυσικά θα τελεσθούν με αυστηρή τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων βάσει του τρέχοντος επιδημιολογικού επιπέδου και των εφαρμοστέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

          Σε περίπτωση μεταβολής των επιδημιολογικών επιπέδων θα υπάρξει αντίστοιχη αναπροσαρμογή των μέτρων και πιθανή αλλαγή στο πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου.

 

 (*)Στον Ιερό Ναό του Αγίου  Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

          Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή των ταλάντων και μεταξύ των άλλων ανέφερε:

          «Αν προσεγγίσουμε την παραβολή των ταλάντων, είτε απλώς ως μία πρόταση για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χαρίσματα μας και τα δώρα, που μας έδωσε ο Θεός, ασφαλώς μεν θα προσεγγίσουμε την αλήθεια, αλλά δεν θα την προσεγγίσουμε ολοκληρωτικά. Αν προσεγγίσουμε την παραβολή των ταλάντων ως μία έκφραση του νόμου «δοῦναι καί λαβεῖν», ως μία έκφραση, ότι έσπειρες αυτό θα θερίσεις, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιτύχουμε μία εξωτερική προσέγγιση.

          Η αλήθεια βρίσκεται σε κάτι βαθύτερο. Ότι οι δύο πρώτες περιπτώσεις, που λαμβάνουν από τον Χριστό μας τα πέντε και τα δύο τάλαντα δεν ανταποκρίνονται σε μία επενδυτική πρόσκληση. Ανταποκρίνονται σε μία σχέση, τιμούν μία σχέση εμπιστοσύνης. Έρχεται ο οικοδεσπότης, έρχεται ο κύριος, έρχεται ο ιδιοκτήτης και εμπιστεύεται κομμάτι της περιουσίας του. Έρχεται ένας άνθρωπος στη ζωή μας και μας εμπιστεύεται τα μυστικά του, τα όνειρα και τα ελαττώματά του, αν θέλετε, μας ανοίγει την καρδιά του. Αυτά είναι τα τάλαντα, που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους, για να τους δώσουμε δυνατότητα να δημιουργήσουν και να συνάψουν σχέση με μας. Και οι δύο πρώτοι ανταποκρίνονται στη σχέση. Τα τάλαντα ασφαλώς δίνονται κατά την δύναμιν εκάστου, όπως μας λέει ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Αλλά η προαίρεση, η θέληση, η επιθυμία να ανταποκριθεί κανείς είναι αυτή, που μπορεί να τον οδηγήσει στη χαρά του Κυρίου. Φαίνεται από την απάντηση, την οποία δίνουν.

          Οι πρώτοι δύο, οι οποίοι αξιοποίησαν τα τάλαντα απαντούν σε ένα επίπεδο διαπροσωπικής σχέσης, δεν παρουσιάζουν την αξιοποίηση σαν ένα ατομικό τους κατόρθωμα, σαν μία προσωπική τους επιτυχία, αλλά ως μία ανταπόκριση στη δυνατότητα, που τους έδωσε ο Χριστός.

 Αγάπησα αυτό που μου έδωσες, γιατί αγαπώ εσένα, γιατί εμπιστεύομαι εσένα, γιατί στο πρόσωπό σου δεν βλέπω ένα σκληρό διαχειριστή μιας περιουσίας, αλλά βλέπω ένα πρόσωπο αγάπης, που με εμπιστεύεται, διότι θέλει να έχει σχέση μαζί μου, που με εμπιστεύεται όχι γιατί ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και τον πλουτισμό του, αλλά με εμπιστεύεται γιατί με αγαπά. Και εγώ ανταποκρίθηκα σε αυτή την αγάπη. 

 Αντίθετα ο τρίτος που πήρε το ένα τάλαντο, «ὁ κρύψας το τάλαντον», τι αποδεικνύει; Ότι δεν αγάπησε, δεν εμπιστεύθηκε. Δεν λέει τίποτα για το τι έκανε ο ίδιος. Αποσιωπά τελείως τη στάση του. Μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στο Χριστό.

          Του έδωσε μία ευκαιρία κι αυτή την ευκαιρία, αντί να την δει σαν δυνατότητα αγάπης και σχέσης και πραγματικής εσωτερικής αναπτύξεως, την είδε με καχυποψία. Την είδε με φοβικότητα, την είδε με ατολμία. Προσπάθησε την οκνηρία του, τη ραθυμία του, το κλείσιμο στον εαυτό του, να το μεταθέσει στο Χριστό.

          Πόσο χρήσιμη για τον άνθρωπο του σήμερα, που πράγματι αναζητά ένα τρόπο για να εισέλθει στη χαρά της ζωής. Πόσο δυναμική πρόσκληση και πρόκληση είναι αυτή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας, όταν μέσα στην καρδιά μας υπάρχει κατήφεια, όταν μέσα στην καρδιά μας υπάρχουν σκιές, υπάρχει ομίχλη, το φως δεν είναι έντονο και ψάχνουμε να βρούμε νόημα. Να βρούμε τον εαυτό μας, να βρούμε την αληθινή ευτυχία. Ψάχνει ο άνθρωπος για χαρά, έχουμε ανάγκη τη χαρά, έχουμε ανάγκη να επιστρέψει η χαρά στο πρόσωπό μας το χαμόγελο στα χείλη μας. Αν δεν καταλάβουμε βλέποντας μέσα σε αυτή τη διδαχή της Εκκλησίας μας, ότι τη χαρά θα τη βρούμε στη δυνατότητα να συνάπτουμε σχέσεις. Τη χαρά θα τη βρούμε όχι στα υλικά πράγματα, ὀχι στα υλικά τάλαντα, αλλά στα πνευματικά τάλαντα, στα ψυχικά τάλαντα.  Στο τάλαντο της αγάπης, στο τάλαντο του διαλόγου, στο τάλαντο της κατανόησης, στο τάλαντο της αλληλεγγύης, στο τάλαντο της αυτοθυσίας, στο τάλαντο της προσφοράς, στο τάλαντο της ανοιχτωσιάς, το τάλαντο της ευρυχωρίας, στο τάλαντο του ανοιχτού οράματος, του ανοιχτού βλέμματος, των ανοιχτών σχέσεων, της ανοιχτής κοινωνίας. Αυτά τα τάλαντα, αν ο άνθρωπος τα αξιοποιήσει, αν ο άνθρωπος τα αρπάξει στην κυριολεξία και τα επενδύσει, τότε πραγματικά θα ακούει στην καρδιά του, θα ακούμε στην καρδιά μας «εὗ, δοῦλε ἀγαθέ και πιστέ! εἴσελθε εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου μας».

          Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

         «Δεν θα βρούμε τη χαρά της ζωής, αδερφοί μου, αν θάβουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται. Δεν θα βρούμε τη χαρά της ζωής αν τους θησαυρούς, που έχουμε μέσα μας τους αφήσουμε καταχωνιασμένους σε ένα μπαούλο.

         Αν δεν δώσουμε χώρο στους άλλους, αν δεν αφήσουμε έδαφος, να αναπνεύσουν, να δουν μπροστά, να αναπτυχθούν και εν τέλει να ξεκουραστούν, τότε δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα τάλαντα μας.

       Πέφτουμε στην περιπέτεια, κολυμπάμε στο πέλαγος, τρέχουμε, αγωνιζόμαστε, είμαστε έτοιμοι για απρόοπτα, για δυσκολίες, αλλά δεν φοβόμαστε, γιατί εμπιστευόμαστε Αυτόν, που μας χάρισε τη δυνατότητα να αγωνιστούμε. Αυτόν που μας αγάπησε πριν από μας, Αυτόν που μας εμπιστεύτηκε περισσότερο από ό,τι εμπιστευόμαστε εμείς τον εαυτό μας. Εμπιστευόμαστε το Χριστό, ο Οποίος δεν είναι ο σκληρός οικοδεσπότης και διαχειριστής και ιδιοκτήτης. Αλλά είναι ο πράος, είναι ο ταπεινός, είναι «ὁ εὐεργετών καί ἰώμενος». Είναι Αυτός, ο Οποίος δεν θα μας εγκαταλείψει και δεν θα μας αφήσει».

         Προ της απολύσεως εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π Άγγελος Ανθόπουλος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την επέτειο της εις επίσκοπον εκλογής του πριν από τρία έτη. 

         Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο για τις ευχές και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επέτειο της Εκλογής του χαρακτηρίζοντας την ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου ως δώρο από τον Θεό, καθώς αυτή την ημέρα πριν από 13 χρόνια εξελέγη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

            Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως ημέρα εορτής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδας και τόνισε με συγκίνηση:

          «Θέλω να ευχηθώ στον Άγιο Θεό, να μακροημερεύει ο Αρχιεπίσκοπος μας, να έχει έτη πολλά,  τα πρώτα 13 χρόνια να είναι το 1/3της συνολικής του θητείας τουλάχιστον. Τον έχουμε ανάγκη σε δύσκολους καιρούς. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος των πιο δύσκολων εποχών, των πιο παράδοξων, των πιο αντίξοων και πρέπει την ιστορία να μην την προσεγγίζουμε με όρους συναισθηματισμού ή με όρους πρόσκαιρης, επιφανειακής προσέγγισης. Μόνο όποιος διαχειρίζεται δημόσια πράγματα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να διοικείς, να διαχειρίζεσαι ισορροπίες σε καιρούς χαλεπούς, σε συνθήκες δύσκολες και πρωτοφανείς.

          Η Εκκλησία παραμένει δυνατή και σταθερή και ο Προκαθήμενός  της είναι το σημείο της άγκυρας που κρατάει το πηδάλιο και το σκάφος της Εκκλησίας σε ήρεμα νερά, παρά τις δυσκολίες, παρά τους τριγμούς, παρά τα προβλήματα, που δημιουργούν οι περιστάσεις και οι συνθήκες.

           Ένας ηγέτης πράος, ήρεμος, γαλήνιος, νηφάλιος, σίγουρος, που εμπνέει αυτοπεποίθηση. Και νομίζω ότι έχω το δικαίωμα, ως άνθρωπος που τον έζησα όσο κανείς άλλος κοντά του, πάρα πολύ κοντά του,  ιδιαίτερα στο δεύτερο ήμισυ της μέχρι τώρα Αρχιεπισκοπείας του να μαρτυρώ και να υπογράφω με το αίμα της καρδιάς μου για το μέγεθος του βεληνεκούς αυτού του σπουδαίου και μεγάλου πνευματικού ηγέτη».

          Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, δορυφορικά σε όλο τον κόσμο, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά. Παρέστη ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

 (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Λαμίας θα βρίσκεται εκεί από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη κατ’εξοχήν μιμήσεως της Σταυρικής θυσίας του Χριστού  που πρώτος Αυτός έχυσε το αίμα Του για εμάς.

 

(*) Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Στυλίδος, Δομοκού, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας – Ελάτειας, διοργανώνουν εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα».

Το εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες των σχολείων του νομού Φθιώτιδας κάθε βαθμίδας και τύπου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια κάθε τύπου).

Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό αποστέλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13:00 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου ανήκει η κάθε σχολική μονάδα.

Οι μαθητικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Καινούριο Λοκρίδος, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 7 μ. μ., με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν: Χρηματικά έπαθλα, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, δωρεάν φοίτηση στο Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Σε όλους τους μαθητές και τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα.

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος www.imfth.gr είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εκεί θα ανακοινώνεται οποιαδήποτε σχετική με αυτό ενημέρωση.

(*) Επανερχόμαστε αγαπητοί ακροατές στην αυριανή εορτή του Αγίου χαραλάμπους και να σας θυμίσουμε ότι εκτός από τις ενορίες του Αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά Υπάτης και στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος, πανηγυρίζουν οι ομώνυμοι Ιεροί Ναοί στις Ράχες, στις Λιβανάτες, καθώς και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος όπου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του μοναστηριού φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Αγίου Χαραλάμπους.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Μαγνησία ο οποίος είναι αφιερωμένος επίσης στον Αγιο Χαράλαμπο και στους Μικρασιάτες Αγίους. Στο ναό φυλάσσεται τεμάχιο της χειρός του Αγίου Χαραλάμπους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1995 ιερόσυλοι εισήλθαν στο εσωτερικό του Ναού και πάνω στην Αγία τράπεζα συγκέντρωσαν άμφια, ιερά βιβλία, σκεύη και το ιερό αυτό λείψανο και έβαλαν φωτιά. Όλα κάηκαν ολοσχερώς εκτός από το ιερό λείψανο του Αγίου χαραλάμπους.

Επίσης ιερό λείψανο του αγίου φυλάσσεται και στην ενορία των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Αγιο Κων/νο Λοκρίδος.

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος τώρα όπως προαναφέραμε υπάρχει Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Χαράλαμπο όπου φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Αγίου Χαραλάμπους και είναι από τα πρώτα λείψανα που απέκτησε το μοναστήρι. Στους τοίχους του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάµπους, έχουν φιλοτεχνηθεί Βυζαντινές εικόνες Αγίων. Ξεχωρίζει η προσωπογραφία του άρχοντα της Υπάτης ∆ηµάκη Χατζηαναγνώστου Οικονόµου. Παριστάνεται κρατώντας οµοίωµα της Εκκλησίας µε την επιγραφή «ΑΡΧΩΝ ∆ΗΜΑΚΗΣ». Η φιλoτέχvησή της έγινε προς τιµήν του, γιατί υπήρξε ο ευεργέτης του Μοναστηριού µε την αναστήλωση που πραγµατοποίησε µετά το σεισµό του 1780. Η εικόνα είχε υποστεί φθορά στο κάλυµµα της κεφαλής και στο πρόσωπο. Αποκαταστάθηκε από τον Υπαταίο ζωγράφο Άλκη Κεραµίδα. Η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους είναι πολύ παλιά, προσφορά των προσφύγων του 1922, σπανιας αγιορείτικης ομορφιάς. Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάµπους βρίσκεται στις µέρες µας άφθαρτο και ευωδιάζον  το σκήνωµα του Πατρός Βησσαρίωνος. Στο χώρο αυτό οταν ήταν εν ζωή  ο πατέρας Βησσαρίωνας εξομολογούσε τους πιστούς.Σήμερα προστρέχουμε για να λάβουμε την ευχή και τη μεσιτεία του προς Κύριον.

(*) Μια ημέρα μετά τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου και στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ο ιερός ναός του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια όπου την παραμονή θα μεταβεί ο Σεβασμιώτατος, στο Αυλάκι Στυλίδος καθώς και όπως προαναφέραμε η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Θα ήταν ωφέλιμο να αναφέρουμε και κάποια άλλα ιστορικά στοιχεία για το μοναστήρι από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία των εκδόσεων της Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού:Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες των αδελφών της μονής καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα. Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει καί τό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πού ευρίσκεται λίγα μέτρα πρό της Μονής. Είναι απλού σχήματος μονόκλιτος καμαροσκεπής καί κατάγραφος εσωτερικά. Όπισθεν του Ιερού του Καθολικού υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, τό μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στό οποίο κατά τήν γερμανική Κατοχή εκρύπτοντο οι αντάρτες. Εορτάζει τήν 11η Φεβρουαρίου καί τήν 6η Αυγούστου. Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Συμεών από τη 1η Ιουνίου του 2020 Ηγούμενος της μονής είναι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π Άγγελος Ανθόπουλος ο οποίος με το που ανέλαβε την Ηγουμενία του μοναστηριού επιδόθηκε σε αγώνα ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της μονής. Ήδη έχει ανακαινίσει πλήρως το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος και συνεχίζει σε όλους τους χώρους. Επίσης ο π. Άγγελος έχει δρομολογήσει τις ενέργειες ώστε να η συντήρηση του καθολικού και του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...