165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2075

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος, 2021

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Βλασίου. τη μνήμη των 7 γυναικών και δυο παίδων οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί με τον Αγιο Βλάσιο. Τη μνήμη του αγίου νεομάρτυρος  Γεωργίου του Σέρβου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1515.Τη μνήμη της οσιοτάτης βασιλίσσης Θεοδώρας της στερεωσάσης την Ορθοδοξία.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση ιερών λειψάνων Ζαχαρίου του προφήτου, πατρός του τιμίου Προδρόμου και Ιωσήφ, υιού Ιακώβ καθώς και την ανάμνηση θαύματος παρά της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου εν Πάργα.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)Εθιμοτυπική και ουσιαστική επίσκεψη από τον νέο Συντονιστή  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Παχίδη και τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Στερεάς Ελλάδος,  Αρχιπύραρχο Νικόλαο Μπάλση, δέχθηκε χθες στο γραφείο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(*) Δυο μικρά χωριά της Φθιώτιδος, σε διαμετρικά αντίθετες γεωγραφικές περιοχές, επέλεξε εφέτος για τον αρχιερατικό εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου Λοκρίδος και την Καρυά Υπάτης.

(*) Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Χθες παραμονή ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε στην ενορία του Αγίου Βλασίου Αμφικλείας.

(*) Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Καλούνται όσοι μπορούν να προσέλθουν και να προσφέρουν το πολύτιμο για τους συνανθρώπους μας, αίμα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Τον νέο Συντονιστή  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Παχίδη και τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Στερεάς Ελλάδος,  Αρχιπύραρχο Νικόλαο Μπάλση, δέχθηκε  στο γραφείο του χθες, στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο κ. Παχίδης και ο κ. Μπάλσης επισκέφθηκαν εθιμοτυπικώς και ουσιαστικώς τον κ. Συμεών επί τη αναλήψει των νέων τους καθηκόντων.

          Ο Σεβασμιώτατος τους καλωσόρισε στην ευλογημένη περιοχή της Φθιώτιδος, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τους ευχήθηκε την από Θεού δύναμη και επιτυχή πορεία στις νέες τους ευθυνοφόρες θέσεις, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει προτάσεις κοινής συνεργασίας ιδίως σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω στην πυροπροστασία και στην διαχείριση εκτάκτων φαινομένων.

          Μετά το πέρας της εποικοδομητικής συζητήσεως ο Σεβασμιώτατος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του  Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και στους ραδιοθαλάμους του Ραδιοφωνικού Σταθμού.           

(*) Δυο μικρά χωριά της Φθιώτιδος, σε διαμετρικά αντίθετες γεωγραφικές περιοχές, επέλεξε εφέτος για τον αρχιερατικό εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου Λοκρίδος και την Καρυά Υπάτης.

    Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν μάλιστα απευθείας από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας στους 89,4 FM, αλλά και μέσῳ διαδικτύου.

    Στον Άγιο Χαράλαμπο Λοκρίδος, με τους είκοσι περίπου κατοίκους, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ηλία Κυρμανίδη, αίσθηση προκάλεσε η συγκινητική προσφώνηση στον κ. Συμεών του Προέδρου του χωριού κ. Ιωάννη Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

     «Σεβασμιώτατε σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας. Είναι μεγάλη μας τιμή, που μας επισκεφθήκατε. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που βιώνω τέτοια μεγάλη τιμή, να επισκέπτεται Μητροπολίτης το χωριό μας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους όλων των δημοτών, τους Αγιο-Χαραλαμπίτες. Εύχομαι ο Θεός να σας έχει καλά και όποτε μπορείτε να μας επισκέπτεσθε».

      Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφωνώντας τον λόγο του κ.   Προέδρου, αλλά και του εφημέριου π. Ευθυμίου, υπογράμμισε:

     «Αγαπητοί μου Αγιο-Χαραλαμπίτες, μου άρεσε ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός αυτός του κ. Πρόεδρου. Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ο τόπος σας, ένα μεγάλο χάρισμα: έχει διατηρήσει το χωριό το όνομα του Αγίου, να φέρει το όνομα Άγιος Χαράλαμπος. Είναι τιμή και ευλογία να ονομάζεστε Αγιο-Χαραλαμπίτες, διότι η ζωή η αληθινή φαίνεται στη χαρά και τη λάμψη. Όταν ο άνθρωπος είναι γεμάτος, οταν ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει και με τα λίγα, όταν ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει μέσα στην ελευθερία,  γιατί ο τόπος σας είναι ένα μπαλκόνι, μία όαση ελευθερίας, ένας πύργος ελευθερίας, καθαρού αέρα και καθαρού ορίζοντα. Ο άνθρωπος που έχει μάθει να ζει σε ένα τέτοιο τόπο,  πραγματικά και χαρά έχει το πρόσωπό του, αλλά και λάμψη.

      Εύχομαι να φθάσετε στα 113 έτη και να έχετε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του Αγίου Χαραλάμπους. Να μη γίνετε και να μη γίνουμε μίζεροι παππούδες και γιαγιάδες. Να έχετε τα νιάτα και τον ενθουσιασμό του Αγίου Χαραλάμπους. Να κρατήσετε από τον Άγιο Χαράλαμπο την ανεξικακία του.

      Πριν πολλά χρόνια υπήρξε ένας παππούλης εδώ στο χωριό, ο οποίος υπηρέτησε την Ενορία σαράντα χρόνια. Από την Δρυμαία η καταγωγή του. Γεννήθηκε το 1877. Αυτός ο παππούλης, ο π. Σπυρίδων Καραΐνδρος, το 1944 μαρτύρησε, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, και  όταν μαρτυρούσε συγχωρούσε. Του ‘λεγε η πρεσβυτέρα: «ρίξε τους κατάρα» και αυτός έδινε συγχώρεση. Έλεγε «ἄφες αὐτοῖς∙ οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι». Ο π. Σπυρίδων αφήνει παρακαταθήκη,  να είστε αγαπημένοι, να είστε μονοιασμένοι. Έφυγε μέσα στην οδύνη, μέσα στο σπαραγμό, μέσα στην αναταραχή, μέσα στα μίση.

    Και άφησε παραγγελία και διαθήκη ειρήνης, αγάπης και συγχώρεσης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πραγματικός Αγιο-Χαραλαμπίτης. Αυτό σημαίνει Αγιο-Χαραλαμπίτης, όχι απλώς ο κάτοικος του χωριού Άγιος Χαράλαμπος, αλλά αυτός που ακολουθεί τον Άγιο Χαράλαμπο, αυτός που ζει, όπως θέλει ο Άγιος Χαράλαμπος, αυτός που μιμείται τον Άγιο Χαράλαμπο, αυτός που παραδειγματίζεται από τον Άγιο Χαράλαμπο. Και ο μακαριστός π. Σπυρίδων Καραΐνδρος, που θυσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1944, μιμήθηκε τον Άγιο Χαράλαμπο και με το αίμα της ψυχής του, της καρδιάς του και του σώματός του, της ύπαρξής του άφησε παρακαταθήκη για το τι εστί Αγιο-Χαραλαμπίτης.

    Αγιο-Χαραλαμπίτης είναι αυτός που συγχωρεί, είναι αυτός που αγαπά, Αγιο-Χαραλαμπίτης είναι αυτός που υπερβαίνει, που έχει αρχοντιά, που έχει ανοιχτωσιά, που έχει ανοιχτή αγκαλιά, που συζητά, που ακούει, που δέχεται, που συνεργάζεται, που συμπορεύεται. Έτσι λοιπόν, αυτή την ευχή σας δίνω σήμερα από δω και θέλω να θυμάστε όχι, ότι απλώς ήρθε ο Μητροπολίτης στο χωριό σας, αλλά ήρθε εν καιρώ πανδημίας, την εποχή του κορωνοϊού, την εποχή που όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, βγήκε από το σπίτι του και ήρθε εδώ, στον Άγιο Χαράλαμπο Λοκρίδος».

    Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ορεινή Καρυά της ιστορικής περιοχής της Υπάτης έψαλε ο προσφατως υπό του κ. Συμεών χειροθετηθείς Πρωτοψάλτης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης κ. Σεραφείμ Κυρίτσης, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και τοπικοί άρχοντες και φορείς.

    Στο  κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου Χαραλάμπους «ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου», μεταξύ άλλων επεσήμανε:  

    «Έλαμψε πραγματικά ο Άγιος Χαράλαμπος,  έλαμψε και λάμπει και θα λάμπει για πάντα. Έλαμψε σε ηλικία 113 ετών όπου μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού,  έλαμψε και θα λάμπει σε χρόνια δύσκολα, όπως τα χρόνια της τουρκοκρατίας π.χ., σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε χρόνια ελευθερίας, σε συνθήκες οποιεσδήποτε, κοινωνικές, πολιτειακές ή οικονομικές. Η λάμψη των Αγίων δεν επηρεάζεται από τις περιστάσεις αυτού του κόσμου. Έλαμψε δια του μαρτυρίου,  όμως δεν έλαμψε με ψεύτικα φώτα, δεν έλαμψε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν έλαμψε μέσα από μία εικόνα, δεν έλαμψε μέσα από ένα φτιασίδωμα, δεν έλαμψε μέσα από ένα ψεύτικο περιτύλιγμα, αλλά έλαμψε με το μαρτύριο ,έλαμψε δηλαδή με τη μαρτυρία, την οποία υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς σου, την μαρτυρία της αλήθειας, την μαρτυρία της αγάπης, την μαρτυρία του Ιησού Χριστού.

      Σε μία περίοδο, όπως η τωρινή περίσταση, που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες για έναν άλλο λαμπερό κόσμο, αυτόν που μέχρι πρότινος τα μέσα ενημερώσεως, οι ταγοί αυτού του κόσμου τον ονόμαζαν «πνευματικό κόσμο», «κόσμο της διανόησης και του πνεύματος», διαπιστώνουμε με οδύνη ότι εν πολλοίς ή εν μέρει, ένα κομμάτι τουλάχιστον, έλαμπε και αυτό, αλλά δια του μαρτυρίου του άλλου,  δια του μαρτυρίου των άλλων, δια του μαρτυρίου της κακοποίησης, δια του μαρτυρίου του εργασιακού εκφοβισμού, δια του μαρτυρίου της βίας, της διαφθοράς, της ανηθικότητας, με μία λάμψη λοιπόν εξωτερική, μία λάμψη ψεύτικη, που κρύβει μέσα της πολύ βρωμιά και πολύ δυσωδία και αυτά τα οποία βλέπουμε και ακούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πράγματι γίνονται, γινόντουσαν και ενδεχομένως αν δεν μετανοήσουμε εμείς οι άνθρωποι να συνεχίσουν να γίνονται.

          Κι όμως ο Άγιος Χαράλαμπος έρχεται και σήμερα να μας πει, ότι η πραγματική λάμψη δεν βρίσκεται γύρω από πρόσωπα φανταχτερά ,γύρω από ονόματα και αστέρες, γύρω από κυκλώματα εξουσίας, γύρω από κυκλώματα ελίτ διαφθοράς και διαπλοκής, στα οποία για να είσαι εισέλθεις πρέπει να πουλήσεις ψυχή και σώμα, αξιοπρέπεια και καρδιά, αρχοντιά  και προσωπικότητα, αλλά η λάμψη η πραγματική έρχεται όταν είσαι αποφασισμένος να μαρτυρήσεις για την αλήθεια και για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια και την Ελευθερία. Να μένεις αγέρωχος και πιστός, να επαναστατείς και να αντιστέκεσαι, να στέκεσαι όρθιος μπροστά στη λαίλαπα ,να μιλάς, να αποκαλύπτεις, να φανερώνεις, να έχεις παρρησία και θάρρος και να τρέχεις σε καθαρές πήγες, εκεί που υπάρχει η αλήθεια  και η ζωή. Μπορεί αυτές οι πηγές να είναι ταπεινές, να είναι έξω από το μιντιακό και επικοινωνιακό σύστημα, όμως η αλήθεια δεν βρίσκεται στον κρότο,  η αλήθεια βρίσκεται στη γνησιότητα, στην αυθεντικότητα, στην αυτοθυσία, στην καλοσύνη και στην αγάπη.

        Δόξα τω Θεώ τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε στις μικρές μας κοινωνίες. Καλύτερα να μας λένε χωριάτες, καλύτερα να μας λένε οπισθοδρομικούς, καλύτερα να μας λένε επαρχιώτες. Τίτλος τιμής είναι αυτό, να ξέρετε. Καλύτερα να είμαστε φτωχοί και καθαροί, παρά να ζούμε μέσα σε αυτή τη δυστυχία της αναξιοπρέπειας, της εκμαύλισης κάθε προσωπικότητας και κάθε αξίας. Καλύτερα να είμαστε στο χωριό μας και να είμαστε αγαπημένοι, να είμαστε ευτυχισμένοι, να είμαστε ενωμένοι με τη φύση, την δημιουργία, ο ένας με τον άλλον. Ναι, καλύτερα να ζούμε με τον παππού και τη γιαγιά παρέα, να ζούμε ο ένας με τον άλλον, καλύτερα οι αυλές μας να είναι ανοιχτές, τα σπίτια μας να είναι ανοιχτά, οι καρδιές μας να είναι ανοιχτές, να ζούμε με αξιοπρέπεια και με καθαρό το μέτωπο και με καθαρή την καρδιά. Γι’ αυτό λοιπόν κρατηθείτε. Κρατήστε τα χωριά μας, να κρατήσουμε τα χωριά μας, να είμαστε περήφανοι που μπορεί να είμαστε από μικρά χωριά, αλλά ευλογημένα χωριά ».

       Επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν παρακλήσεως των ίδιων των μικρών παιδιών, σταμάτησε στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο στα Λουτρά Υπάτης, στο σχολείο που είχε πληγεί από τον φονικό ΙΑΝΟΣ και που τα παιδιά στην κυριολεξία είχαν σωθεί μέσα από την υδάτινη λαίλαπα, επισκεπτόμενος μάλιστα την κάθε τάξη ξεχωριστά.

          Ο Άγιος Πρωτσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών, στην οποία έψαλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο π. Άγγελος ωμίλησε για τό όραμα των Αγίων Μαρτύρων, το οποίο συμπυκνώνεται στην ακροτελεύτια φράση του σημερινού Αποστολικού Αναγνώσματος: «,ἵνα καὶ αὐτοὶ σωτηρίας τύχωσι τῆς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ μετὰ δόξης αἰωνίου».

          Ο  Άγιος Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος  κ. Συμεών προς όλους τους εορταστές, για υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία στην ζωή τους.

 (*)Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας χθες και σήμερα η Ιερά μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου επισκόπου Σεβαστείας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χθες το απόγευμα χοροστάτησε και μίλησε στον Μέγα αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια και σήμερα το πρωί ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Να τονίσουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την τοπική μας εκκλησία καθώς συμπληρώνονται τρία έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών. Στον αρχιερατικό εσπερινό στην Αμφίκλεια τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη ο αρχιερατικός επίτροπος Αμφίκλειας πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Διομήδης Παναγιωτόπουλος, και στην ακολουθία μεταξύ των πιστών παρέστησαν η Δήμαρχος Αμφίκλειας Ελάτειας κυρία Αθανασία Στιβακτή, ο Διοικητής Μονάδος Καυσίμων Μοδίου, η Αντιδήμαρχος κ Πετρούλα Τσιρνόβα, ο πρόεδρος Αμφίκλειας κ Λουκάς Σκλαβούνος, ο Αντιπρόεδρος κ Δημήτριος Βασιλείου τέως Λυκειάρχης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ Ελένη Μπέσιου και η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου κ Ευγενία Πανουριά. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε και πάλι στην Αμφίκλεια και αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο μεγαλομάρτυρα Βλάσιο.

Στο τέλος της ακολουθίας με θερμά λόγια αγάπης προσφώνησε τον Ποιμενάρχη μας ο αρχιερατικός επίτροπος Αμφίκλειας πατήρ Διομήδης Παναγιωτόπουλος και τον ευχαρίστησε για παρουσία του στην ενορία, δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Επίσης ο πρόεδρος κ Λουκάς Σκλαβούνος καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο στην Αμφίκλεια και του προσέφερε δυο βιβλία για τον αείμνηστο Αθανάσιο Ευταξία πρωθυπουργό της Ελλάδος ο οποίος κατάγονταν από την Αμφίκλεια.

 Σήμερα κυριώνυμο ημέρα ο ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου στην οποία τυγχάνει Ηγούμενος ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος. Μεταξύ των πιστών παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ Αθανάσιος Καρακάντζας, η Αντιδήμαρχος Στυλίδας κυρία Ειρήνη Ζαγαριώτου. Το Θείο Λόγο μετά από παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου κήρυξε ο Διευθυντής του τοπικού μας ραδιοφώνου πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης. Ο π Δημήτριος αρχικά θύμισε σε όλους τις στιγμές της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου τονίζοντας ότι η ιεροσύνη είναι ένα μαρτύριο και θυμίζει την παρουσία Ιησού Χριστού στην κοινωνία μας. Τέλος ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο δύναμη και υγεία στον πολυεύθυνο έργο του.

Προ της απολύσεως της θείας Λειτουργίας μίλησε στο εκκλησίασμα ο πρωτοσύγκελος και Ηγούμενος του μοναστηριού π. Άγγελος ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στην επέτειο χειροτονίας του Μητροπολίτου μας τονίζοντας ότι λόγω αυτού του γεγονότος η μνήμη του Αγίου Βλασίου καθίσταται τοπική πανήγυρι. Στην συνέχεια εκφράζοντας την αγάπη όλων μας προς τον Σεβασμιώτατο και τη χαρά μας που τον έχουμε Μητροπολίτη του προσέφερε ένα αγιογραφημένο επιγονάτιο που εικονίζει τη σύναξη των Αγίων Βλασίου, Συμεών και Ιερωνύμου, Αγίων που σχετίζονται με την εις Επίσκοπον χειροτονία του Ποιμενάρχου μας και αγαπούν ιδιαίτερα τη Φθιωτική Εκκλησία. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος . Δόξασε αρχικά το Θεό που τους αξίωσε να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Βλασίου ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη αγάπη στους ανθρώπους και ήταν πρότυπο επιστήμονα. Αληθινός επιστήμονας είναι  αυτός που ξέρει τα όριά του και λέει ότι ως άνθρωποι πράξαμε τα καλλίτερα από εκεί και πέρα ο Θεός. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι προχωρούμε με τον θεό αλλά με ανθρώπινη συνέργεια. Η κοινωνία προοδεύει όταν υπάρχει αυτή η γνώση. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Άγιο Πρωτοσύγκελο για την αγάπη και στήριξη προς το προσωπό του. Κλείνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην δύσκολη κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε τονίζοντας ότι  τα δύσκολα που περνάμε είναι αποταμίευση που θα την εισπραξουμε σε επίπεδο σχέσεων.  Τέλος ευχήθηκε σε όλους ο Θεός να χαρίζει υγεία και να μας προστατεύει όχι μόνο από τους ορατούς αλλά και τους αοράτους ιούς. Οι Ιερές Ακολουθίες χθες και σήμερα μεταδόθηκαν από το τοπικό μας ραδιόφωνο και από την ιστοσελίδα της Ι Μ. Σήμερα πανηγύριζε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι Στυλίδος.

 (*) Την ανάμνηση ενός λαμπρού εκκλησιαστικού γεγονότος θα εορτάσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η ενορία της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας. Πρόκειται για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τα οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στις 15 Φεβρουαρίου του 2020 ο οποίος είναι ο πρώτος Ιερός Ναός της Φθιωτικής εκκλησίας. Φυσικά ο εορτασμός τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας θεμελιώθηκε το 1922 και λειτούργησε αρχικά ως παρεκκλήσιο. Το 1980 γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερος. Στις 9 Μαϊου του 1994 έγινε ενοριακός.

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Λαμίας θα βρίσκεται εκεί από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι. Το αίμα δεν αγοράζεται μόνο δωρίζεται και σώζει ζωές. Οσοι επιθυμούν να μετάσχουν σε αυτή τη προσφορά ζωής, ας προσέλθουν και ας ενισχύσουν την τράπεζα αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness