165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2091

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 19 Μάρτιος, 2021

Παρασκευή 19 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Χρυσάνθου και της συμβίου αυτoύ Δαρείας, της εξ Αθηνών.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων ιερομαρτύρων Διοδώρου πρεσβυτέρου, Μαριανού διακόνου και των ομοζύγων Κλαυδίου και Ιλαρίας και των τέκνων Ιάσωνος και Μαύρου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ανέκτου και Παγχαρίου και του Αγίου νεομάρτυρος Δημητρίου του Τορναρά ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1564.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) « Η μνήμη του θανάτου ενός Αγίου ή μίας Αγίας είναι αφορμή χαράς πανηγύρεως και δοξολογίας  και ανεξάρτητα από τις κοινωνικές συνθήκες, οι χριστιανοί πάντοτε εορτάζουν τους Αγίους. Τίποτα δεν μπορεί να τους δυσκολέψει και να τους εμποδίσει».Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος της Ιεράς Παράκλησης των Φθιωτών Αγίων στην οποία χοροστάτησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου.

 (*) Στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας τελεί ο Σεβασμιώτατος τις Ιερές ακολουθίες των ημερών για όσο διάστημα οι ναοί μας λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών. Σήμερα το πρωί τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας και επισκέφθηκε το μοναστικό κάθισμα της γερόντισσας Χαριτίνης στο Αχλάδι.

 (*)Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Φθιωτών Αγίων θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας. Θα ακολουθήσει Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

(*) Διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 9 το πρωί το εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας. Θα μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών για όσο διάστημα η Π.Ε. Φθιώτιδας βρίσκεται στο επιδημιολογικό επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, όπου οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, τελεί τόσο τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες όσο και τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής του Περιφερείας μαζί με τις ευλογημένες μοναχικές αδελφότητες, που εγκαταβιώνουν σε αυτές. Σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο της Μονής διηκόνησαν ο Μουσικολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Ξηρομερίτης και ο Πρωτοψάλτης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης κ. Σεραφείμ Κυρίτσης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα πάντα έχουν δοθεί από τον Θεό για να παρηγορούν και να βοηθούν τον άνθρωπο. Ανώτερο από κάθε δώρο είναι να συνομιλεί ο άνθρωπος με τον Θεό και να ζει σχέση προσωπική. Είμαστε παιδιά του Θεού πατέρα επεσήμανε και τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή εκφράζουμε τον πόθο και τη λαχτάρα να επιστρέψουμε στην αγκαλιά Του. Η Μ. Τεσσαρακοστή είναι ένας δρόμος για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον Θεό και τον συνανθρωπο γι’αυτό η Εκκλησία μας αυτή την περίοδο μας παρουσιάζει πρότυπα ζωής όπως του Αγίου Θεοδώρου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Στο τέλος του κηρύγματος ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα μοναστήρια τα οποία φανερώνουν στον άνθρωπο τη γνώση του θεού ευχόμενος ο Θεός να προστατεύει τις καλοκάγαθες ψυχές που εγκαταβιούν σε αυτά και βιώνουν τον ορθόδοξο μοναχισμό.

Μετά το μοναστήρι των Μύλων ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το μοναστικό κάθισμα της γερόντισσας Χαριτίνης του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Αχλάδι Ανατολικής Φθιώτιδας.

 Σύμφωνα τώρα με το υπόλοιπο λειτουργικό πρόγραμμα σήμερα στις 7 το απόγευμα θα χοροστατήσει στην Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών που θα ψαλλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Η ακολουθία θα μεταδοθεί όχι μόνο από το τοπικό μας ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα αλλά και από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος.  Επίσης σήμερα στις 21:30 μ.μ. στο  Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιερού Επισκοπείου Λαμίας θα τελεσθεί Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. θα γίνει ραδιοφωνική- διαδικτυακή μετάδοση της ακολουθίας. Την Κυριακή το απόγευμα στις 5:30 μ.μ. θα χοροστατήσει στον Κατανυκτικό Εσπερινό που θα ψαλλεί στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράϊδος Στυλίδος.

 (*) Από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου ξεκίνησαν χθες το βράδυ, εν μέσω πανδημίας, οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, οι οποίες θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή. Σε απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση τελέστηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών η Ιερά Παράκληση των Φθιωτών Αγίων ενώπιον των Ιερών Λειψάνων, που φυλάσσονται στο Σκευοφυλάκειο του Ιερού Επισκοπείου. Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσαν οι Καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κύριοι Ευθύμιος Τσούμας και Ανάργυρος Βλάχος.

          Προ της απολύσεως, ενώπιον των Ιερών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε δέηση υπέρ του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων των υπό της φοβεράς πανδημίας του κορωνοϊού, δοκιμαζομένων αδελφών ανά την οικουμένη.

          Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, με αφορμή την εναρκτήριο αυτή Ακολουθία των εορταστικών εκδηλώσεων της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Οι συνθήκες, τις οποίες διάγουμε τα τελευταία δύο εκκλησιαστικά έτη δυστυχώς δεν μας έδωσαν τη χαρά και δεν μου έδωσαν και προσωπικά τη χαρά να γιορτάσω ως τώρα την εορτή των Φθιωτών Αγίων με τον τρόπο που εορταζόταν ή με τον τρόπο που θα ήθελα ή ονειρευόμουν.

 Παρά ταύτα όμως οι Άγιοι,  οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν και εν ζωή στην αφάνεια, αλλά και μετά το μαρτύριο και την κοίμησή  τους στην αφάνεια μέχρι η Χάρις του Θεού να φανερώσει τα Ιερά τους Λείψανα,  την αγιαστική  τους Χάρη σε ταπεινές και ευλογημένες ψυχές,  μας έχουν μάθει ότι «η δύναμις του Θεού εν ασθενεία τελειούται», μας έχουν  μάθει ότι η δύναμις του Ευαγγελίου δεν βρίσκεται στον θόρυβο και στην ισχύ,  αλλά βρίσκεται στην ταπεινή και ιλαρή προσευχή, στην αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, στην θυσιαστική διακονία και κυρίως στην απάρνηση την μαρτυρική και σταυρική του εαυτού μας. Διότι όλοι οι Άγιοι τους οποίους τιμούμε  και των οποίων ζητούμε την πρεσβεία και επικαλούμεθα την ικεσία δεν έκαναν τίποτα άλλο στη ζωή τους παρά ένα και μοναδικό πράγμα: να θέτουν εις  μαρτύριο οι ίδιοι πρώτα τον εαυτό τους και μετά να είναι εξ αυτού του λόγου ικανοί να αντιμετωπίσουν, να υποστούν και να «απολαύσουν» το μαρτύριο των ανθρώπων του κόσμου τούτου.  Για αυτό και η ημέρα του μαρτυρίου, ιδιαίτερα των μαρτύρων, αλλά και της κοιμήσεως των μαρτύρων της συνειδήσεως, των Οσίων,  είναι ημέρα γενεθλίων για τους ίδιους αλλά και ημέρα γενεθλίων και εορτής για την Εκκλησία.

 Το παράδοξο όμως και συγχρόνως  τόσο δυνατό είναι,  ότι η μνήμη του θανάτου ενός Αγίου ή μίας Αγίας δεν είναι αφορμή λύπης ή στεναχώριας, αλλά αφορμή χαράς πανηγύρεως και δοξολογίας,  είναι γεγονός Αναστάσεως και ανεξάρτητα από τις συνθήκες, οι οποίες μπορεί να συντρέχουν σε μία συγκεκριμένη περίσταση μέσα στην κοινωνία, η δύναμη της αγιαστικής Χάριτος των Αγίων ξεπερνά τα σχήματα αυτού του κόσμου, ξεπερνά τα μέτρα αυτού του κόσμου και τις συνθήκες αυτού του κόσμου  και οι χριστιανοί πάντοτε εορτάζουν τους Αγίους. Τίποτα δεν μπορεί να τους δυσκολέψει και τίποτα δεν μπορεί να τους εμποδίσει.

 Εορτάζουμε φέτος την επέτειο των 200 ετών από την εθνική μας Παλιγγενεσία και αξίζει πραγματικά να σκεφτούμε ότι 400 χρόνια σκλαβιάς και περισσότερο σε μερικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, αιώνες ολόκληροι σκλαβιάς και παρά ταύτα δεν στάθηκαν εμπόδιο να μην τιμηθεί η μνήμη των Αγίων μέσα στα χρόνια εκείνα τα  μαύρα και τα δύσκολα χρόνια με συνθήκες αντίξοες,  τραγικές. Οι  προπάτορές μας εόρταζαν τις μνήμες των Αγίων και δεν τις εόρταζαν απλώς πανηγυρικώς αλλά κατέφευγαν στα  συναξάρια τους, αφενός μεν για να μάθουν γράμματα, να κρατήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αφετέρου δε για να εμψυχωθούν,  να ενισχυθούν,  να έχουνε πρεσβευτές, αλλά και οδηγούς και «καπεταναίους» στην ελευθερία.

Έτσι και εμείς σήμερα που βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες μέσα στην πανδημία της ανελευθερίας, μέσα στην πανδημία της αγωνίας, με τα πολλά ερωτηματικά, μέσα στην πανδημία με την οσμή του θανάτου, και πάλι η καρδιά μας μπορεί να εορτάσει τους Αγίους έστω και με αυτές τις συνθήκες,  μπορεί να τιμήσει τους Αγίους κλείνοντας γόνυ καρδίας και γόνυ σώματος, όπου κι αν βρίσκεται κάνεις».

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 στις 09:00 π.μ. το πρωί, θα μεταφερθούν με αυτοκινητοπομπή τα Ιερά Λείψανα των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και αμέσως θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών  και ακολούθως θα διανεμηθεί το Άγιο Έλαιο στους πιστούς, οι οποίοι θα προσέλθουν κάνοντας χρήση της δυνατότητας μετακίνησης για ατομική προσευχή (sms 6)

Την Α’ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας η Φθιωτική Εκκλησία θα εορτάσει την σύναξη πάντων των Φθιωτών Αγίων. Η τοπική αυτή εορτή τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής από τους πιστούς της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι  στο εορταστικό αυτό τριήμερο καθημερινά κατακλείουν το Ναό για να λάβουν την ευλογία των Αγίων της Φθιώτιδος.  Επίκεντρο του εορτασμού είναι ο περικαλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος φέτος όμως λόγω των περιοριστικών μέτρων θα παραμείνει κλειστός για τους πιστούς.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα εορτασμού αύριο Σάββατο στις 9:00 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα γίνει η εναπόθεσις των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων και ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Το Σάββατο στις 5:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Φθιωτών Αγίων καθώς και το καθιερωμένο κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στην σειρά ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή». Φυσικά όλες οι ακολουθίες θα μεταδοθούν από το τοπικό μας ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της Ι Μ. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία καθώς και Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Οι Ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν και από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος. Το απόγευμα στις 5:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ομιλητής: Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει τον 2ο κατανυκτικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.

(*)Την τελετή ορκωμοσίας του νέου Φρουράρχου Λαμίας – Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη ετέλεσε χθες το πρωί στο ΚΕΥΠ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία του Διευθυντού του Σώματος Υλικού Πολέμου Υποστρατήγου Μιχαήλ Γαλανού. 

          Λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών η ορκωμοσία καθώς και  η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοικήσεως του ΚΕΥΠ πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων.

                  Στο νέο Διοικητή ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς και εγκαρδίως καλή δύναμη στα ευθυνοφόρα καθήκοντά του, διαβεβαιώνοντας τον για την αγαστή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του ΚΕΥΠ, ενώ του προσέφερε ως ευλογία μία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενόψει μάλιστα της μεγάλης Θεομητορικής και Εθνικής Εορτής, αλλά και επί τη επετείω των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία εορτάζουμε φέτος.

 Στον απερχόμενο Διοικητή Ταξίαρχο κ. Ιωάννη Ανδριώτη, ο οποίος αναλαμβάνει Διευθυντής της Διευθύνσεως Προμηθειών της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στο Γουδί, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την προαγωγή και του ευχήθηκε κάθε καλό στην στρατιωτική του πορεία και ζωή. Του προσέφερε δε ένα δίπτυχο, την Υπεραγία Θεοτόκο Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους μας μετά του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, προστάτου και πολιούχου της πόλεως Λαμίας, για να του θυμίζει την διακονία του στην λεβεντογέννα Ρούμελη και την πόλη της Λαμίας. 

          Ο απερχόμενος Ταξίαρχος κ. Ανδριώτης ευχαρίστησε με συγκίνηση τον Σεβασμιώτατο για την όλη υποστήριξη της Μητροπόλεως αλλά και την προσωπική του αγάπη και μέριμνα προς το πρόσωπό του και το έργο του ΚΕΥΠ και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο θεάρεστο ποιμαντικό και κοινωνικό του έργο στην Φθιώτιδα.

 (*) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ειδική συνοδική επιτροπή πολιτιστικής Ταυτότητος με Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει ότι καθώς πλησιάζουμε προς την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Συγκεκριμένα κατά την τρέχουσα εβδομάδα έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες δράσεις τηρουμένων πάντοτε των μέτρων προφυλάξεως κατά της πανδημίας:

Ήδη, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παρέστη  στις εκδηλώσεις για την κήρυξη της Επαναστάσεως στην Αρεόπολη της Μάνης. Η Δοξολογία  εψάλη στον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Χθες Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος στη σειρά ομιλιών με τίτλο: “Μαρτύρων Αίματα”.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας θα διοργανώσει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο πολιτισμός των ολίγων και η αρετή των πολλών». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

Επίσης, την ίδια ημέρα, η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση στις 18:30 με θέμα: “Ο ρόλος του Κοινοτικού θεσμού των Ορθοδόξων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας έως και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους (Λονδίνο 1830). Πολιτισμικές όψεις μίας διαθρησκειακής συνάντησης”. Εισηγητής θα είναι ο Φιλόλογος και Θεολόγος κ. Χρήστος Πάτσης. Τα στοιχεία της σύνδεσης είναι: https://us02web.zoom.us/j/89949898226?pwd=Mk52ejd5RlFiUHlUc0N0MWdqRDliZz09 (Metting ID: 899 4989 8226
Passcode: 377795).

Επίσης το Σάββατο η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση Νέων με θέμα: «Στη γιορτή της Παναγιάς και της Πατρίδας». Η εκδήλωση θα αρχίσει συμβολικά στις 18:21 και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ι. Μητροπόλεως www.imml.gr

Την Κυριακή 21 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Καλάβρυτα (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου) για την επέτειο των διακοσίων ετών από την  απελευθέρωση της πόλεως το 1821.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube.

Να σας θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 9 το πρωί το εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση με θέμα «η ιερατική εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας με τη συμμετοχή των μαθητών της σχολής.

(*) Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι προσεχείς εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821την Εβδομάδα εορτασμού 25ης Μαρτίου στη Λαμία

● Τετάρτη 24 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εορταστική ομιλία με θέμα: «Η Παναγία ως πρότυπο αληθινής ελευθερίας», από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγελο Ανθόπουλο.

● Πέμπτη 25 Μαρτίου. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. θα εκφωνηθεί Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Πανηγυρική Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή.

          Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο κενοτάφιο του Εθνομάρτυρα Αγωνιστή Αθανασίου Διάκου στην πόλη της Λαμίας, όπου θα υποκλίνει γόνυ σεβασμού και θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της Λαμίας.

● Πέμπτη 25 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Εορταστική μουσική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία από τους καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Μητροπόλεώς μας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

● Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ομιλία από τον διακεκριμένο Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το κίνημα των Κολλυβάδων».

● Τρίτη 30 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ.,  το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμίας θα πραγματοποιήσει Εορταστική Εκδήλωση, με θέμα: « Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...