165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2092

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 22 Μάρτιος, 2021

Δευτέρα 22 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του αγίου Βασιλείου ιερομάρτυρος πρεσβυτέρου της Αγκυρανών εκκλησίας. τη μνήμη των Αγίων Δροσίδος, θυγατρός βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτή πέντε κανονικών παρθένων.Της Αγίας μάρτυρος Καλλινίκης και του Αγίου Ευθυμίου του εν Κωνσταντινουπόλει.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*)Με την χαρά της χειροτονίας του νέου μας κληρικού εορτάσθηκε στην καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η Εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι Αγίων, παρουσία των χαριτοβρύτων λειψάνων των Φθιωτών Αγίων.

(*) «Το ωραιότερο δώρο που έχει ανάγκη μία Εκκλησία και η κοινωνία της Φθιώτιδος είναι να έχει εργάτες του Ευαγγελίου». Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας λίγο πριν την μοναχική κουρά ενός εξαίρετου νέου θεολόγου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του Φωτίου Ρίζου, στον οποίο έδωσε το όνομα Ηρωδίων.

(*) Αιμοδοσία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας από τις 9:30 τις 13:00.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

και θα ξεδιπλώσουμε τα σπουδαία εκκλησιαστικά γεγονότα διαδοχικά ξεκινώντας από την Παρασκευή 19 Μαρτίου μέχρι χθες Κυριακή κυριώνυμο ημέρα της λαμπρής εορτής των Φθιωτών Αγίων..

(*) Στην Ανατολική Φθιώτιδα βρέθηκε την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος κατά την περίοδο της φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

          Μετά από την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος την Τρίτη το βράδυ ετέλεσε το Μεγάλο Απόδειπνο, την Παρασκευή ο κ. Συμεών ετέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας μετά της Αδελφότητος της Μονής και μετά των Πατέρων της ευρύτερης περιοχής. 

          Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από την Μονάδα Εξωτερικών Μεταδόσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 Fm) και από το διαδίκτυο.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Ανώτερο από όλα τα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να μιλάει «ενώπιος ενωπίω» με τον Θεό,  να συνομιλεί με τον Θεό, να αισθάνεται την οικειότητα με τον Θεό,  να ζει μία προσωπική σχέση με τον Θεό,  όχι μία σχέση απόμακρη,  όχι μία σχέση τυπική,  όχι μία σχέση συμβατική. Ακόμα και την κραυγή του και τον πόνο του για την αμαρτωλότητά του ο άνθρωπος,  ο  καθένας από μας,  την εκφράζει σε μία προοπτική σχέσης, όχι σε μία προοπτική παραβάσεως κάποιων εντολών. Για αυτό και με αυτή τη κραυγή ξεκίνησε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή: «Μὴ ἀποστρέψῃς τὸ πρόσωπόν σου ἀπὸ τοῦ παιδός σου».  Όχι από του υπαλλήλου σου,  όχι από του υποτακτικού σου,  όχι από του κατάδικου,  αλλά από του παιδιού σου. Αισθανόμαστε ότι είμαστε παιδιά και είμαστε παιδιά του Θεού Πατέρα. Και τίποτα άλλο δεν εκφράζουμε όλη αυτή την περίοδο,  ιδιαίτερα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, παρά τον πόνο και τη λαχτάρα μας να επιστρέψουμε στην αγκαλιά του Πατέρα μας. Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι τίποτα άλλο,  παρά ένας δρόμος για το πώς θα τα ξαναφτιάξουμε με το Θεό, και αν τα  ξαναφτιάξουμε  με τον Θεό,  θα τα ξαναφτιάξουμε και με τον εαυτό μας, θα τα ξαναφτιάξουμε και με τους γύρω μας.

          Όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως τόσο ωραία το λέει ο Αββάς Ματόης στο Γεροντικό: «Όσο πλησιάζει ο άνθρωπος στο Θεό,  τόσο πιο αμαρτωλό βλέπει τον εαυτό του»,  γιατί όσο πλησιάζει κανείς το Θεό,  τότε αποκτά την αληθή γνώση και την αληθή αυτογνωσία,  την πραγματική αυτογνωσία και βλέπει ποιος πραγματικά είναι, καθρεφτίζει τον εαυτό του απέναντι στο θέλημα του Θεού και καταλαβαίνει τη φτώχεια του, την ένδειά του, τις ελλείψεις του,  και όχι τις ελλείψεις των άλλων.  

          «Κύριε δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων». Έτσι καταλήγει η ευχή του Οσίου Εφραίμ, που είναι και πιο συχνά αναγιγνωσκόμενη και εκφραζόμενη προσευχή μας τούτες τις ημέρες.  «τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα». Αυτή είναι η οδός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, «τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα»,  ο καθένας από μας να δει επιτέλους τον εαυτό του,  να πάψει να σε συσκοτίζει  τη θέα του εαυτού του με τη θέα των άλλων, με τη θέα των τρίτων. Να πάψουμε να ασχολούμαστε με την περιέργεια,  την φιλαρχία και την αργολογία αυτού του κόσμου και να αποκτήσουμε πνεύμα σωφροσύνης,  ταπεινοφροσύνης,  υπομονής και αγάπης. 

          Αυτό είναι το πνεύμα,  το οποίο γεννάται από μία αληθινή αυτοκριτική,  αυτοεξέταση,  αυτογνωσία,  αυτομεμψία και από μία αληθινή μετάνοια. Και αυτό το Μοναστήρι, όπως και όλα τα Μοναστήρια,  είναι ένα εξειδικευμένο εργαστήριο αυτής της δουλειάς. Αυτό είναι τα Μοναστήρια: όπως είναι τα μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την οικουμένη,  σε όλη την ορθοδοξία.

           Εύχομαι λοιπόν μέσα από την καρδιά μου,  ο Θεός να προστατεύει όλα τα Μοναστήρια μας.  Να φυλάει ο Άγιος Γεώργιος και η  Παναγία μας και όλοι Άγιοι  αυτό το Μοναστηράκι μας, αλλά και αυτές τις ευλογημένες αγιασμένες, χαριτωμένες, καλοκάγαθες ψυχές την Γερόντισσα Ιουστίνα και την μοναχή Αναστασία, που μονάζουν εδώ τον παραδοσιακό,  τον ορθόδοξο μοναχισμό τον μοναχισμό της ενότητας,  της γνώσης και της πραότητας και της αγάπης».

          Στη συνέχεια ο κ. Συμεών μετέβη στο Ιερό Μοναστηριακό Παρεκκλήσιο της Γερόντισσας Χαριτίνης στο Αχλάδι, όπου ετέλεσε Ιερά Δέηση ενώπιων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης ιδιαίτερα υπέρ υγείας της Γερόντισσας, η οποία διηκόνισε με θυσία και αυταπάρνηση επί πολλές δεκαετίες τον σπουδαίο μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό και στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με ευκαιρία την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλό στάδιο και  καλό αγώνα με υγεία αδιάπτωτο και ακραιφνή στη Γερόντισσα, ενώ η Γερόντισσα με έκδηλα τα αισθήματα του ενθουσιασμού και της συγκίνησης για την νέα αυτή επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου, η οποία είναι η τέταρτη κατά σειρά μετά την ενθρόνισή του στη Φθιώτιδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

          «Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας Σεβασμιώτατε. Το εκτιμώ βαθύτατα. Είμαι πολύ συγκινημένη. Κάθε φορά που έρχεστε μου δίνετε ζωή και πολύ χαρά».

(*) Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε την Παρασκευή η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο.

          Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος»,μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm) με τον οποίο είχαν συνδεθεί και άλλοι τοπικοί Σταθμοί της πόλεως και μέσω διαδικτύου.

(*) Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε Ιερά Αγρυπνία στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών ενώπιον των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την παρηγοριά και την δύναμη που προσφέρουν οι Άγιοι στους ανθρώπους και με πολλή χαρά  ανακοίνωσε στους πιστούς που παρακολουθούσαν την Ιερά Αγρυπνία από τον ραδιοφωνικό σταθμό αφ' ενός το υπόλοιπο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη των Φθιωτών Αγίων, αφετέρου δε ένα δώρο των Φθιωτώτην Παρασκευή το βράδυ στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος θα τελέσει την μοναχική κουρά ενός εξαίρετου νέου θεολόγου, πνευματικού τέκνου του ιδίου του Σεβασμιωτάτου, καταγομένου από την πόλη της Λαμίας, του οποίου την εις διάκονον χειροτονία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος χθες το πρωί Κυριακής της Ορθοδοξίας και των Φθιωτών Αγίων και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία την προσεχή Πέμπτη 25 Μαρτίου,  Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

          «Αν και οι ψυχές μας είναι θλιμμένες, διότι μέσα στην γενικότερη ανελευθερία στην οποία βρισκόμαστε και τη στέρηση αυτονοήτων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, βιώνουμε και την στέρηση  της απρόσκοπτης θρησκευτικής λατρείας και δεν μπορούμε να γιορτάσουμε, όπως θα θέλαμε και κυρίως όπως αρμόζει στους Αγίους την Εορτή τους.

           Παρά ταύτα όμως είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του Θεού και τόσο μεγάλη η αγάπη των Αγίων που φέτος και πάλι , παρά το γεγονός της δυσκολίας της πανδημίας, μας επιφυλάσσουν ένα πολύ σπουδαίο και ένα πολύ μεγάλο δώρο. Είναι το σπουδαιότερο κατ΄ άνθρωπον δώρο,  που μπορεί να λάβει μία κοινωνία,  που μπορεί να  λάβει μία τοπική Εκκλησία! Το ωραιότερο δώρο που έχει ανάγκη μία κοινωνία και μία Εκκλησία και η κοινωνία της Φθιώτιδος είναι να έχει εργάτες του Ευαγγελίου. Δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο των Αγίων  από το να χαρίζει μοναχούς, διακόνους και ιερείς και αρχιερείς, κληρικούς, μέσα στον αμπελώνα του Κυρίου. Οι Άγιοι της Φθιώτιδος άκουσαν την προσευχή μας και τους στεναγμούς μας και σκουπίζουν τα δάκρυά μας χαρίζοντας μας την ευλογία σήμερα Σάββατο το βράδυ, μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό  στο Μητροπολιτικό μας Ναό,  να ανηφορίσουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος,  στο οποίο Μοναστήρι σεπτός Καθηγούμενος είναι ο αγαπητός μας και προσφιλέστατος π. Άγγελος και θα έχουμε την ευλογία στις 8:00 το βράδυ,  ένα δικό μας πνευματικό παιδί,  ένα παιδί από τα σπλάχνα της Φθίας,  αλλά και ένα παιδί από την καρδιά και τα σπλάχνα του Επισκόπου, ένας ώριμος  άνθρωπος, δοκιμασμένος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου,  θεολόγος,  άνθρωπος εγκρατής και σοβαρός και συνετός, αποφασισμένος και κατασταλαγμένος, ισορροπημένος, να ακολουθήσει τον δρόμο τον ευλογημένο,  τον δρόμο τον πριγκιπικό,  τον δρόμο τον βασιλικό, τον δρόμο τον αυτοκρατορικό, τον δρόμο των αληθινά πλουσίων και πραγματικά Κροίσων,  που είναι ο δρόμος της αφιερώσεως στον Θεό,  ο δρόμος του μοναχισμού και της ιερωσύνης».

          Το Σάββατυο το πρωί,  τα Ιερά Λείψανα των Φθιωτών Αγίων μεταφέρθησαν με αυτοκινητοπομπή από το Επισκοπείο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ευθύς ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, αγιάζοντας και εκατοντάδες φιαλίδια με έλαιο, τα οποία διενεμήθησαν προς παρηγορία και ενίσχυση των πιστών.

 (*) Προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών σε Ναούς των Αγίων Θεοδώρων, οι οποίοι πανηγύριζαν.

     Συγκεκριμένα, ο κ. Συμεών μετά την ολοκλήρωση του Ιερού Ευχελαίου στον Μητροπολιτικό Ναό μετέβη διαδοχικά στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας, κατόπιν στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Στυλίδα και τέλος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Αταλάντη.

     Ο κ. Συμεών συνεχάρη τους ιερείς και τους συνεργάτες τους, αλλά και τους πιστούς, για την τεράστια υπομονή τους στα δύσκολα μέτρα που έχει επιβάλλει η Πολιτεία και τέλεσε ικετευτικές δεήσεις στους εορταζομένους Αγίους για το ποίμνιο της κάθε περιοχής.

      Στο δε Κοιμητήριο της Στυλίδας ο κ. Συμεών ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους κεκοιμημένους του Κοιμητηρίου.

       Μετά το Ναό των Αγίων Θεοδώρων στη Στυλίδα και πριν μεταβή στην Αταλάντη, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα εξωκλήσια της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου στην παραλία της Πελασγίας.

(*)Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε το απόγεμα του Σαββάτου ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως.

          Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε ομιλία, όπως κάθε Σάββατο στον Αναστάσιμο Εσπερινό, στον κύκλο των ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

          Τόσο ο Αρχιερατικός Εσπερινός, όσο και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου μέσω του επισήμου καναλιού της Μητροπόλεως στο Youtube.

(*)Σε κλίμα μυσταγωγίας και ιεράς κατανύξεως τελέσθηκε το βράδυ του Σαββάτου της παραμονής της Εορτής των Φθιωτών Αγίων η μοναχική κουρά του δοκίμου αδελφού της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος κ. Φωτίου Ρίζου.

          Την κουρά ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος είναι και πνευματικός πατήρ και καθοδηγητής του νέου μοναχού, στον οποίο έδωσε το όνομα Ηρωδίων, εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ιερομάρτυρος Ηρωδίωνος, Επισκόπου Νέων Πατρών του και Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας.

          Η Ακολουθία της μοναχικής κουράς μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το νέο μοναχό προσήγαγε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος μαζί με τον Άγιο Καθηγούμενο της γείτονος Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο, παρουσία και του Αγίου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη.

          Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος προς τον νέο Μοναχό π. Ηρωδίωνα τον προέτρεψε να καταστεί όπως ο Άγιος του, «λαμπάδα Χριστόλαμπρος» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Έλαβες όνομα Αποστολικό,  έλαβες το όνομα του Αγίου,  ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του, πρώτος εφώτισε την γη της Φθίας με τον σπόρο του Ευαγγελίου,  πάλι δηλαδή ο Φώτιος είναι μπροστά σου. Εφώτισε πρώτος την Φθιώτιδα ο Άγιος Ηρωδίων και η υμνολογία της Εκκλησίας τον ονομάζει «λαμπάδα Χριστόλαμπρο».  Σήμερα ζούμε την κουρά σου ως  μια μεγάλη ευλογία των Φθιωτών Αγίων στην τοπική μας Εκκλησία.

          Ο Άγιος σε περίμενε σαν από πολύ καιρό. Σε περίμενε πριν ακόμα γεννηθείς και πριν αναγεννηθείς και καθώς στη ζωή σου ολόκληρη καλείσαι να είναι μία διαρκής αναγέννηση και τώρα που θα λάβεις τη λαμπάδα του νέου σου βαπτίσματος να θυμάσαι ό,τι κάλεισαι και εσύ να είσαι «λάμπας Χριστόλαμπρος» μέσα στον κόσμο,  καλείσαι να λάμπεις, να φωτίζεις, να θερμαίνεις με το φως σου τις καρδιές τις πληγωμένες και τις κρύες  των ανθρώπων, καλείσαι με τη σιωπή σου,  με την αύρα σου,  με τη διδαχή σου,  με την αρετή σου, με την ταπείνωση σου και το θυσιαστικό σου πνεύμα, με κάθε σου τρόπο να γίνεσαι ένα Φως, που το έχει ανάγκη τόσο πολύ ο σκοτισμένος κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε και έχεις πολλά εφόδια σε αυτό το δρόμο.

           Διαλέγεις όντως δρόμο πριγκιπικό, δρόμο αυτοκρατορικό, σήμερα είσαι Κροίσος, δεν υπάρχει πάνω στον κόσμο κανένας άνθρωπος πιο πλούσιος από σένα. Έλαβες  άφεσιν αμαρτιών με το Άγιο Βάπτισμα,  έλαβες τη δυνατότητα οντολογικής ανακαινίσεως και είσαι σε μία ωραία αφετηρία, σε ένα νέο ξεκίνημα. Πόσο ψάχνουν οι άνθρωποι σήμερα να βρουν κάτι για να ανανεωθούν, να αναγεννηθούν, να κάνουν μία επανεκκίνηση. Το ακούμε συνέχεια, επανεκκίνηση οικονομίας και επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης και επανεκκίνηση ακόμα και της Εκκλησίας, εσύ λοιπόν σήμερα ανοίγεις τον δρόμο στην επανεκκίνηση και ανοίγεις ένα νέο δρόμο και για σένα, αλλά και για όλους τους αδερφούς σου, τα μέλη τα ευλογημένα της Εκκλησίας.

           Σε αυτό λοιπόν το δρόμο, όλοι μας ανεξαιρέτως μοναχοί κληρικοί και λαϊκοί, όλοι ανεξαιρέτως σε συνοδεύουμε με τις ευχές μας, με την αγάπη μας και πολλές προσδοκίες. Όχι για να σου δημιουργείται κάποιο άγχος ή κάποια μέριμνα  μη κατά Θεόν αλλά για να ενεργοποιείται μέσα σου η ευθύνη.  Είναι δύο πνεύμονες της ζωής μας μέσα στην Εκκλησία, η αγάπη και η ευθύνη. Διότι μονάχα η υπεύθυνη αγάπη οικοδομεί και όχι η αγάπη η συναισθηματική, η αγάπη η οποία είναι μία μετάπτωση διαθέσεως, αλλά η αγάπη η οποία έχει ευθύνη για τον άλλο άνθρωπο, οικοδομεί και στηρίζει. Αυτή την υπεύθυνη αγάπη και την αγαπητική ευθύνη, να την αντλείς από τον Άγιο Ηρωδίωνα, να την ζητάς από τον Θεό και μάλιστα ως ιερουργός των Μυστηρίων Του, εντός των προσεχών ημερών, να την καταθέτεις πάνω στην Αγία Τράπεζα και από εκεί να την προσφέρεις δια μέσου των χειρών σου και  διαμέσου του εαυτού σου και της ολοκληρωτικής σου αφιερώσεως στη σωτηρία του κόσμου. Να ομολογείς την σωτηρία, όπως οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, να ομολογείς την σωτηρία έργω και λόγω, γιατί μονάχα έτσι ομολογείται η σωτηρία και έτσι θα είσαι άξιος της κλήσεως, άξιος του ονόματος και ο Άγιος Ηρωδίων ευαρεστείται  σε σένα, αλλά και εσύ θα είσαι ένας ολοκληρωμένος, ισορροπημένος, γεμάτος εσωτερικά μαθητής του Χριστού». Θα έχουμε την ευκαιρία σε επόμενο δελτίου μας να ακούσουμε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

          Ο κ. Φώτιος Ρίζος γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1981 στην πόλη της Λαμίας, την πρωτεύουσα της ιστορικής Ρούμελης. Αποτελεί γόνο τρίτεκνης οικογένειας, μέσα στην οποία ανατράφηκε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Οι γονείς του, Νικόλαος και Ευαγγελία κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Λαμία. Το έτος 1999 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 2003, λαβών το πτυχίον αυτού με τον βαθμό «Λίαν Καλώς».

          Είναι κάτοχος πτυχίου γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσης.

          Παιδιόθεν αποτέλεσε ενεργό μέλος των νεανικών κατηχητικών ομάδων, συνάξεων και κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όπου αργότερα κατά τα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως κατηχητής, ομαδάρχης και υπεύθυνος.

          Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κατά τα έτη 2004-2005, ως οπλίτης του Σώματος Πεζικού του Στρατού Ξηράς, υπηρετών στην παραμεθόριο της πατρίδος μας.

          Εργάστηκε ως υπάλληλος σε θρησκευτικά βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους στην Αθήνα, αλλά και ως υπάλληλος καταστημάτων εκκλησιαστικών ειδών και εικόνων στην Θεσσαλονίκη και τη νησιωτική Ελλάδα. Ακόμη εργάστηκε ως συνοδός και ξεναγός σχολικών εκδρομών σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία της Βορείου Ελλάδος.

          Επίσης εργάστηκε ως θεολόγος και υπεύθυνος ορθοδόξων ιεραποστολικών Συλλόγων σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος και παράλληλα ως συντονιστής κατηχητικών συνάξεων και θερινών κατασκηνώσεων νέων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

          Επιπλέον διηκόνησε ως περιοδεύων λαϊκός ιεροκήρυκας σε  πολλές πόλεις, π.χ. Λαμία, Τρίκαλα, Τρίπολη, Καλαμάτα κ.α., και Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της επαρχιακής Ιεράς Συνόδου της Κρήτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, πάντοτε με την ευλογία και κανονική άδεια των εκασταχού Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. Έχει εκφωνήσει ως ομιλητής και ιεροκήρυκας δεκάδες ομιλιών και κηρυγμάτων. Έχει αρθρογραφήσει σε ορθόδοξα χριστιανικά ιεραποστολικά περιοδικά και είναι και συγγραφέας.

          Διακονεί ως θεολόγος στο Γραφείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός και συνεργάτης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, κάτω από την πατρική και πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(*)Με την χαρά της χειροτονίας του νέου μας κληρικού εορτάσθηκε στην καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η Εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι Αγίων, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ εντός του Ναού παρέστησαν 20 άτομα,  ενώ πριν την έναρξη της Ακολουθίας του Όρθρου, τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό υπεβλήθησαν σε Rapidtest, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

          Στην ομιλία του ο π. Ηρωδίων με πολύ συγκίνηση έκανε ένα νοητό ταξίδι στους σταθμούς εκείνους της ζωής του, οι οποίοι και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την απόφαση της ολοκληρωτικής του αφιερώσεως στον Αμπελώνα του Κυρίου και με λόγια καρδιάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, στο πρόσωπο του οποίου, ο πόθος του για την ιερωσύνη βρήκε την έμπνευση και ολοκλήρωση του.

          Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Ηρωδίωνος, με πατρικά λόγια καρδιάς, σκιαγράφησε την προσωπικότητά του και απαρίθμησε μερικά από τα τάλαντα με τα οποία ο Θεός τον προίκισε, υπογραμμίζοντας κυρίως τα χαρίσματα της ταπεινότητος, της σεμνότητος και της ανιδιοτελούς αγάπης, με τα οποία καλούνται να διακονούν ανεξαιρέτως όλοι οι κληρικοί και όλοι οι χριστιανοί, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο την οποία ζούμε.          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ιερολογιώτατε υποδιάκονε π. Ηρωδίωνα, με ιδιαίτερη προσοχή άκουσα το λόγο σου και ταξίδεψα μαζί σου το  ταξίδι του Ιωνά, σε αυτό το ταξίδι της ζωής σου και όπως πολύ σωστά είπες, σήμερα ξεκινάει ένα νέο ταξίδι, σήμερα μία νέα αρχή, μία νέα αφετηρία σε μία ημέρα ιστορική για πολλούς λόγους. Πρώτον διότι εορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεύτερον διότι εορτάζουμε τη σύναξη πάντων των Φθιωτών Αγίων, πρώτος εκ των οποίων τυγχάνει ο Άγιος ο οποίος έλαβες το όνομα χθες το βράδυ κατά την μοναχική σου κουρά και τρίτον, διότι αυτά τα μοναδικά γεγονότα της ζωής σου τελεσιουργούνται εν καιρώ πανδημίας, εν καιρώ ανελευθερίας, εν καιρώ σκλαβιάς, που αμφισβητούνται  και τίθενται υπό διαπραγμάτευση πράγματα, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αυτονόητα και να ξέρεις ότι η αρχή της αμφισβήτησης των θεσμών  ακόμα καν δεν ξεκίνησε.

          Θα ζήσεις στην περίοδο της διακονίας σου και της ιερωσύνης σου πρωτόγνωρες καταστάσεις, τέτοιες που ούτε καν μπορούν να τις υπολογίσουν οι επικοινωνιολόγοι αυτού του κόσμου,  οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της δημόσιας εικόνας, αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν με βάση τις περιστάσεις των καιρών και ενίοτε εντός της ίδιας ημέρας με αντιφατικό ή διαφορετικό ή πολύχρωμο τρόπο. Θα ζήσεις όμως μία μεγάλη αλήθεια μέσα σε αυτόν το μεταβαλλόμενο κόσμο,  την αλήθεια της πίστης, την αλήθεια της Εκκλησίας, την αλήθεια της Ορθοδοξίας. Τα πάντα γύρω σου μπορεί να αλλάζουν, τα πάντα γύρω σου μπορεί να τα δεις να καίγονται και να γκρεμίζονται, αλλά η αγάπη του Χριστού και η αλήθεια του Χριστού δεν καταποντίζεται, δεν γκρεμίζεται, γιατί δεν είναι ένα σχήμα αυτού του κόσμου, δεν είναι ένα κατασκεύασμα αυτού του κόσμου και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα και σε επίπεδο οντολογίας και σε επίπεδο ιστορίας και σε επίπεδο θεολογίας. Η Εκκλησία γνώρισε απίστευτες  καταστάσεις μέσα στο ιστορικό της διάβα,  διωγμούς ανελέητους, γνώρισε Νέρωνες και Διοκλητιανούς, γνώρισε και εποχές ελευθερίας. Γνώρισε αιώνες σκλαβιάς, Τουρκοκρατίας, Οθωμανοκρατίας, γνώρισε διαφωτισμούς, ρεύματα ιδεολογικά. Γνώρισε πολλά η Εκκλησία και για αυτό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, δεν έχει να δειλιάσει σε τίποτα, γι' αυτό η Εκκλησία μπορεί να συζητά με κάθε εποχή, μπορεί να διαλέγεται με κάθε άνθρωπο,  μπορεί να συζητά με τους πάντες, μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση, μπορεί να αντέχει σε κάθε περίσταση και σε κάθε δυσκολία και οι μέρες που θα ξημερώσουν, όταν θα περάσει αυτή η δυσκολία, θα αποδείξουν του λόγου του αληθές αυτών τα οποία σου καταθέτω.

          Αυτό όμως που θα πρέπει να θυμάσαι, αγαπητέ μου αδελφέ π. Ηρωδίωνα, είναι ότι οι άνθρωποι του Θεού και ιδιαίτερα οι Κληρικοί,  σε όποιες περιστάσεις και αν ζουν, είτε σε περιστάσεις ευκολίες, δόξας, θριάμβου, είτε σε περιστάσεις αδυναμίας, ήττας κατά κόσμον, ή δυσκολίας, καλούνται να παραμείνουν το ίδιο. Πιστοί μεν, ταπεινοί δε.

      Ο δικός μας  ο δρόμος, είναι ο δρόμος της σεμνότητας και της ταπεινότητας, γιατί είναι ο δρόμος της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας. Δεν συσχηματιζόμεθα με τα σχήματα αυτού του κόσμου,  αλλά υπηρετούμε τον άνθρωπο και τον διακονούμε, όποιες και αν είναι οι καταστάσεις. Να σέβεσαι τους πάντες, ακόμα και αυτούς που μπορεί να σε περιφρονήσουν,  ακόμα και αυτούς που μπορεί να σε λοιδορήσουν, ακόμα  και αυτούς που μπορεί να μην μπορέσουν να σε καταλάβουν ποτέ, ακόμα και αυτούς που θα σε παρεξηγήσουν,  σε όλους ανεξαιρέτως, θα τους απαντάς με αυτή την εκπληκτική επαναστατική πρόταση που ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα: «Ἔρχου καὶ ἴδε». Αυτή είναι η απάντηση του Χριστιανού και του κληρικού. Αυτή είναι η απάντηση  την οποία θα στέλνεις πάντοτε στους ανθρώπους «Ἔρχου καὶ ἴδε». Ο Χριστιανός δεν απαντάει ούτε με κραυγές ούτε με ύβρεις, ούτε με εχθροπάθεια, ούτε με ανταρσία. Ο χριστιανός ζει την ειρήνη του Χριστού μέσα στην καρδιά του και πάντα απάντα με το «Ἔρχου καὶ ἴδε». Αυτό το «Ἔρχου καὶ ἴδε» σου απευθύνω και εγώ σήμερα. Έρχου στην Αγία Τράπεζα και ίδε την Δόξα του Θεού, τα μεγαλεία του Θεού. Χάρισε τον εαυτό σου σε αυτά τα μεγαλεία και δώρισέ τα στην αγάπη των αδελφών σου.

         Σου έδωσε ο Θεός πολλά χαρίσματα,  αλλά πάνω από όλα όμως έχεις μάθει στη ζωή σου να διακονείς και μάλιστα να διακονείς ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς. Αυτή είναι η παρακαταθήκη, την οποία κομίζεις στο βιογραφικό σου πάνω στην Αγία Τράπεζα, η παρακαταθήκη της διακονίας και ο λόγος του Χριστού πάντοτε να σε συνοδεύει ό,τι όποιος θέλει να είναι μαθητής του Χριστού, καλείται να  είναι διάκονος όλων. Όποιος θέλει να είναι πρώτος, καλείτε να είναι δούλος πάντων».Αυτά τόνισε στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness