165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2093

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 23 Μάρτιος, 2021

Τρίτη 23 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαθητών του, των επι του Ταυρομενίου όρους μαρτυρησάντων. Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Δομετίου και του αγίου νέου οσιομάρτυρος Λουκά, του εν Μυτιλήνη ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1802.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*) Μία ελιά 200 ετών φύτεψε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στη νότια είσοδο της Λαμίας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού.

(*) Στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου Στυλίδος χοροστάτησε και ομίλησε  την Κυριακή των Φθιωτών Αγίων ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

(*) Πλήθος λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στη Λαμία έως τις 30 Μαρτίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821και της εορτής της 25ης Μαρτίου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, και φύτεψε μαζί του χθες Δευτέρα 22 Μαρτίου, μία ελιά 200 ετών, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Θανάση Καρακάντζα και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο. 

    Το δισαιωνόβιο δέντρο φυτεύτηκε στη νότια είσοδο της Λαμίας και συγκεκριμένα στον πρώτο κυκλικό κόμβο, τον οποίο συναντούν όσοι καταφθάνουν στην πόλη από την είσοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. 

    Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επέλεξε τη συγκεκριμένη αισθητική, αλλά πρωτίστως συμβολική παρέμβαση στον κόμβο, με αφορμή τη φετινή επέτειο για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, αλλά και την κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη. 

    Η δενδροφύτευση σηματοδοτεί παράλληλα, όμως και την έναρξη της ανάπλασης, την οποία θα εκτελέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην είσοδο της Λαμίας. Ανάπλαση, που θα ολοκληρωθεί με μια ιδιαίτερη δημιουργία, η οποία θα παραπέμπει σε μια “πράσινη πυξίδα”!       «Προχωρούμε σε μια συμβολική κίνηση από κοινού με το Δεσπότη μας, τον Αντιπεριφερειάρχη και φυσικά τον Δήμαρχο της πόλης. Ριζώνουμε μια ελιά 200 ετών στην είσοδο της Λαμίας και οι λόγοι δεν είναι μόνο αισθητικοί. »200 χρόνια μετά την Εθνεγερσία, είμαστε εδώ και ριζώνουμε ένα δέντρο ιερό από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι το σύμβολο του ελληνισμού και θα παραμείνει βαθιά ριζωμένο στην καρδιά της Ελλάδας, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την όμορφη Λαμία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

         Ο κ. Συμεών σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: 

        «Δεν θα μπορούσα σήμερα να μην ανταποκριθώ στο κάλεσμα του κ. Περιφερειάρχη, του κ. Σπανού, σ’ αυτή την όμορφη και συμβολική κίνηση, αλλά με βαθύ περιεχόμενο, όχι απλώς γιατί αυτή η ελιά την οποία φυτέψαμε έχει 200 χρόνια ζωής, αλλά διότι το δέντρο της ελευθερίας χάρη στο οποίο η πατρίδα μας είναι ελεύθερη σήμερα έχει ποτιστεί με αγώνες, με αίμα ηρώων, μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος. Είναι γεγονός ότι το προϊόν της ελιάς, το λάδι, είναι το συστατικό του Μυστηρίου του Βαπτίσματός μας, είναι το λαδάκι με το οποίο καίει το κανδήλι της ελευθερίας, το κανδήλι της Πίστης πάνω στην Αγία Τράπεζα, αλλά είναι και ο καρπός, ο οποίος δίνει ζωή στη γη, στους ανθρώπους της γης, στους ανθρώπους του κόπου, του μόχθου, της εργατιάς και της πάλης. 

          Ο συμβολισμός λοιπόν είναι πολλαπλός,  γιατί αυτός ο αγώνας ήταν πολλαπλός. Ήταν αγώνας για την Πίστη, ήταν αγώνας για την Πατρίδα, ήταν αγώνας για την δικαιοσύνη, ήταν αγώνας για την ισότητα, ήταν αγώνας για το μέλλον και σήμερα αυτή η ελιά στα παιδιά του σήμερα, σ΄εμάς δηλαδή είναι ένα σημείο, όταν μπαίνουμε στην πόλη της Λαμίας, για να μας θυμίζει να συνεχίζουμε να ποτίζουμε αυτό το δέντρο με τα δικά μας όνειρα, με τους δικούς μας αγώνες, γιατί για το μέλλον υπεύθυνοι είμαστε μόνο εμείς».

(*)Συνεχίζοντας την ποιμαντική του περιοδεία στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος κατά την περίοδο της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευρέθη για τέταρτη φορά την Α’ εβδομάδα των Νηστειών ξανά στην Ανατολική Φθιώτιδα.

          Αυτή τη φορά ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως και Καθηγούμενο της Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Νεράιδος Στυλίδος, προκειμένου να χοροστατήσει στο ν Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και να στηρίξει και να ευλογήσει  τον σεβαστό Γέροντα και Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο.

          Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:       

          «Αγαπητοί αδελφοί, σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε αυτό εδώ το κατανυκτικό Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Νεράιδος Στυλίδος, Κυριακή Ορθοδοξίας, μία ημέρα ιδιαίτερη για το Μοναστήρι και μία ημέρα ιδιαίτερη για την Στυλίδα και για την Ανατολική Φθιώτιδα γενικότερα και τη Μητρόπολη μας, αλλά και μια ημέρα ιδιαίτερη λόγῳ των ιδιαιτέρων συνθηκών που βιώνει η οικουμένη και βιώνει η πατρίδα μας.

          Και ήλθαμε σήμερα ως ευλαβικοί προσκυνητές εδώ στο Μοναστήρι, μεταξύ των άλλων για να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη ενός λαού ολόκληρου, που περίμενε φέτος την εικόνα του Αγίου να ευλογήσει και να αγιάσει τον τόπο, αλλά και να αποδώσει ο λαός την ευγνωμοσύνη του. Είναι αλήθεια ότι είναι πονεμένος ο λαός από αυτή την στέρηση και είναι βέβαιο ότι περιμένει να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και πιο απλόχερα και πιο αυθόρμητα και με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αγάπη να αποδώσει την ευγνωμοσύνη στον Άγιο. Σ’αυτόν τον Άγιο, που στέκεται καβαλάρης ειρήνης και αγάπης και όχι καβαλάρης πολέμου και βίας, στον Άγιο Γεώργιο που στέκεται φύλαξ και προστάτης.

          Και τούτη η ημέρα Κυριακή της Ορθοδοξίας κρύβει μέσα της ένα παράδοξο, που θα μπορούσε κανείς να απορήσει, γιατί η Αγία μας Εκκλησία, μέσα σε μια περίοδο κατανυκτική, μέσα σε μια περίοδο βαθιάς ασκήσεως φέρνει μπροστά μας, την πρώτη της Κυριακή μία τόσο θριαμβευτική εορτή, που θα περίμενε κανείς να συνοδεύεται με ένα έντονο πανηγυρικό χαρακτήρα σε κάθε της διάσταση. Σε περίοδο νηστείας να εορτάζει αυτό τον θρίαμβο, τον θρίαμβο όχι των ορθοδόξων πατέρων, αλλά της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο όχι των ορθοδόξων θεολόγων, αλλά της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο όχι των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο δηλαδή της αλήθειας πάνω στο ψέμα, τον θρίαμβο της ζωής πάνω στον θάνατο, τον θρίαμβο της ορθής πίστης απέναντι στην ψευδή πίστη. Κι όμως είναι πάρα πολύ σοφή η επιλογή της Αγίας μας Εκκλησίας, όχι μόνο για να μας παρηγορήσει στον αγώνα της νηστείας, που μας δίνει και άλλες πολλές παρηγοριές.

          Γιατί λοιπόν η Κυριακή της Ορθοδοξίας μέσα στην Σαρακοστή; Γιατί είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ανεξαιρέτως ότι δεν αρκεί κανείς να νηστεύει, να ασκείται ή και να μονάζει ή και να θρησκεύει και σαν χριστιανός να εκτελεί τα διάφορα καθήκοντα του, αν δεν τα κάνει με τον ορθόδοξο τρόπο, με το ορθόδοξο δόγμα και με το ορθόδοξο ήθος, διότι μοναχισμός υπάρχει και εκτός ορθοδοξίας, είτε αυτός είναι ακτιβιστικός, είτε αυτός είναι μυστικιστικός, είτε είναι οποιασδήποτε άλλης μορφής. Νηστεία υπάρχει και εκτός ορθοδοξίας, είτε αυτό είναι ένα «life style» οικολογικό, είτε είναι αυτό ιατρικώς επιβεβλημένο, είτε αυτό είναι ακόμη και μια νευρική ανορεξία! Άσκηση υπάρχει και εκτός ορθοδοξίας, είτε αυτή είναι αποκρυφιστική, είτε αυτή είναι οποιασδήποτε άλλης μορφής. Έρχεται να μας πει η Αγία μας Εκκλησία ότι όλα όσα μας προσκαλεί να πράξουμε και να ζήσουμε, αξίζει να τα ζήσουμε μονάχα εφόσον τα ζήσουμε ορθόδοξα, σύμφωνα με τις ορθόδοξες προϋποθέσεις, τις ορθόδοξες προδιαγραφές και την ορθόδοξη προοπτική. Η ορθόδοξη προϋπόθεση είναι ο πόθος και η λαχτάρα για την ένωση με τον Θεό, η ορθόδοξη προδιαγραφή είναι με κάθε τρόπο να καταπολεμούμε τον εγωισμό μας και την φιλαυτία μας, η οποία είναι η ρίζα όλων των κακών. Και η ορθόδοξη προοπτική είναι ο πόθος της βασιλείας, η λαχτάρα της αιωνιότητας, ο έρωτας των εσχάτων. Και τα Μοναστήρια αυτό φανερώνουν, τα ορθόδοξα μοναστήρια αυτό βιώνουν, αυτό φανερώνουν και αυτό κηρύττουν. Και γι’ αυτό αυτή η εορτή είναι κατεξοχήν μοναστηριακή εορτή. Άλλωστε και η τάξις της λιτανείας, της λιτανεύσεως των ιερών εικόνων προήλθε από τα Μοναστήρια, το μοναστικό τυπικό, από το οποίο το έλαβαν και οι ενορίες στο ενοριακό τους τυπικό, διότι πάντοτε τα Μοναστήρια βρίσκονται στην πρωτοπορία και χαράζουν δρόμους και στη λειτουργική ζωή και στην πνευματική ζωή, αλλά και στο ορθόδοξο ήθος και στο ορθόδοξο δόγμα».

          Προ της απολύσεως ο π. Ιγνάτιος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική παρουσία του υπογραμμίζοντας:

          «Σεβασμιώτατε σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στο Μοναστήρι μας. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός μας στέλνει πλουσιοπάροχα την ευλογία του, διότι μας απέστειλε για πατέρα και αδελφό μας τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Και μόνο το επιφώνημά σας «Γλυκέ μου πάτερ», με αναπαύει και μου δίνει δύναμη. Και πάλι σας ευχαριστώ».

          Στην πόλη της Λαμίας ο Β' Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 FM) .

          Σύμφωνα με το κατηρτισθέν πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος ωμίλησε  επίκαιρα με θέμα: «Η έννοια της αποστολής στην Εκκλησία».

          Ο π. Νεόφυτος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Εκκλησία, αφού το πρωί γιόρτασε τη νίκη της ορθοδοξίας εναντίον των αιρέσεων, ως «εποφειλομένη προς τον Θεόν ευχαριστία,…», απόψε σ΄αυτόν τον κατανυκτικό Εσπερινό μας καλεί να ζήσουμε τι στην πραγματικότητα είναι η Ορθοδοξία και ποιά είναι η ζωή της.

          Για την πραγμάτωση αυτής της ζωής η Εκκλησία μας τοποθετεί εμπρός στην έννοια της αποστολής και καλεί τον καθένα μας να αναλάβει πρώτα-πρώτα να εργασθεί για τη σωτηρία του και στη συνέχεια να εργασθεί για τη σωτηρία του κόσμου..

         Όλοι οι χριστιανοί είμαστε ιερείς γιατί αποτελούμε οργανικά μέλη του μυστικού σώματος του Χριστού. Ο Θεόδωρος ο Στουδίτης γράφει ότι «Ο καθένας γίνεται ιερεύς για τον εαυτό του σ΄ ότι αφορά τη σωτηρία του».

           Στη ζωή της Εκκλησίας η έννοια της αποστολής μεταμόρφωσης  του κόσμου δεν είναι απλά ένα αγαθό έργο της Εκκλησίας ή της ζωή των επι μέρους πιστών, αλλά πορεία από το Χριστό προς τον κόσμο. 

         Η Εκκλησία, η Ορθοδοξία είναι η ρωμαλέα πνευματική δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα, σαν συνέχεια του έργου του Χριστού επί πλέον το ότι σήμερα ομιλούμε ενώπιον των αγίων λειψάνων των Φθιωτών Αγίων, φέρνει τον καθένα μας, ακόμα περισσότερο  αντιμέτωπο με την κατανόηση της διττής αποστολής του στην ασκητικό – λειτουργική πορεία ζωής προς την αλήθεια του Θεού».Θα ακουσουμε την ομιλία του π Νεοφύτου σε επόμενο δελτίο μας.

(*) Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι προσεχείς εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821την Εβδομάδα εορτασμού 25ης Μαρτίου στη Λαμία

● Τετάρτη 24 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εορταστική ομιλία με θέμα: «Η Παναγία ως πρότυπο αληθινής ελευθερίας», από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγελο Ανθόπουλο.

● Πέμπτη 25 Μαρτίου. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. θα εκφωνηθεί Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Θα ακολλουθήσει Πανηγυρική Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή.

          Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο κενοτάφιο του Εθνομάρτυρα Αγωνιστή Αθανασίου Διάκου στην πόλη της Λαμίας, όπου θα υποκλίνει γόνυ σεβασμού και θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της Λαμίας.

● Πέμπτη 25 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Εορταστική μουσική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία από τους καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Μητροπόλεώς μας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

● Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ομιλία από τον διακεκριμένο Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το κίνημα των Κολλυβάδων».

● Τρίτη 30 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ.,  το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμίας θα πραγματοποιήσει Εορταστική Εκδήλωση, με θέμα: « Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(*) Στο στούντιο του τοπικού μας ραδιοφώνου φιλοξενήσαμε χθες την κ Ειρήνη Πασχαλίδου , γραμματέα του Ομίλου Φθιωτών  Λογοτεχνών και Συγγραφέων, η οποία μας μίλησε για την παγκόσμια ημέρα ποίησης την 21η Μαρτίου αλλά και την συνάντηση που είχε στις αρχές του μήνα με τον Ποιμενάρχη μας κ Συμεών.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...