165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2124

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 25 Μάιος, 2021

Τρίτη 25  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της τρίτης ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου, ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Ή εύρεση αυτή έγινε από κάποιο ιερέα στα Κόμανα της Καππαδοκίας. Από εκεί μετακόμισαν το Ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ή υποδοχή έγινε με μεγάλη επισημότητα. Ό τότε πιστότατος βασιλιάς και ό Πατριάρχης με όλο τον ορθόδοξο λαό, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά την Τιμία Κεφαλή του Προδρόμου. Έπειτα, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίου Μάρτυρος Κελεστίνου και του Οσίου Ολβιανού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

(*)Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ιερούργησε το Σάββατο 22 Μαϊου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και τέλεσε ιερό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Γέροντα Φώτιο τον Κερασιώτη, τον πνευματικό καθοδηγό της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής. Τονίζοντας ότι o κάθε πνευματικός πατέρας, όπως ο Γέροντας Φώτιος, αποτελεί μια λαμπάδα για να μας οδηγεί προς την βασιλεία του Θεού».

(*) Ο έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως με γενικό θέμα βοήθησε και εσυ να μεγαλώσει η αγκαλιά διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην μητροπολιτική μας περιφέρεια και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαϊου.

(*) Έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ιερούργησε για μια ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για να επιτελέσει ένα ιερό χρέος προς τον αείμνηστο Γέροντα Φώτιο τον Κερασιώτη, τον χρηματίσαντα πνευματικό καθοδηγό της πολυάριθμης Αδελφότητος της Ιεράς Μονής.

Το Σάββατο της Αποδόσεως της Κυριακής των Μυροφόρων τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, συμπαραστατούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και άλλους ιερείς. Στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τον κ. Ανδρέα Ιωακείμ, Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος και με αφορμή την προτροπή του Κυρίου μας για αγάπη μεταξύ των μαθητών Του, κατέθεσε το πώς θα γινόμαστε κι εμείς γνήσιοι μαθητές του Χριστού εφαρμόζοντας την μεταξύ μας αγάπη. Επίσης συνεδύασε την Κυριακή αυτή προτροπή με την πλούσια και αφειδώλευτη αγάπη, που είχε ο Γέροντας Φώτιος και την ακτινοβολούσε ως γνήσιος πατέρας προς τα πνευματικά του παιδιά και προς τις αδελφές της Μονής. Θ αέχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του πατρός Αγγέλου στο τέλος του δελτίου μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, τελωντας το μνημόσυνο του μακαριστού γέροντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «οι πνευματικοί πατέρες μπορεί να έχουν χιλιάδες πνευματικά παιδιά, όπως συνέβη με τον μακαριστό Γέροντα Φώτιο, όμως ο πνευματικός πατέρας αποτελεί για το κάθε παιδί του κάτι ξεχωριστό, κάτι το προσωπικό. Κι αυτό φανερώνει την δύναμη του Αγίου Πνεύματος, αλλά και τον βαθύτατα οντολογικό και υπαρξιακό χαρακτήρα του Μυστηρίου της μετανοίας και της πνευματικής πατρότητας. Αυτή η αίσθηση που έχει ο καθένας για τον «παππούλη του», που αποτελεί τον οδηγό, τον συνοδοιπόρο, τον καθοδηγητή του, ότι είναι ο δικός του άνθρωπος, εκείνος για τον οποίο η κάθε ψυχή έχει την εσωτερική πληροφορία ότι αυτός είναι, σε αυτόν αναπαύεται, ξεκουράζεται, είναι δώρο του Θεού στον σύγχρονο κόσμο. Ο κάθε πνευματικός πατέρας, όπως ο Γέροντας Φώτιος, αποτελεί μια λαμπάδα για να μας οδηγεί προς την βασιλεία του Θεού».Ας ακούσουμε το ηχητικό απόσπασμα..

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο κ. Συμεών μετέβη στο Κοιμητήριο της Μονής, όπου τέλεσε Αναστάσιμο Τρισάγιο στον Προκάτοχο του μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο Πρωτοπαπά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιεράς ανάμνησης.

(*) Τον αγιασμό της έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα τέλεσε στις 20 Μαϊου το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε πολύ τόσο τους συνεργάτες του όσο και τους συνεργάτες του υπουργείου που βοήθησαν, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στη σημερινή ημέρα. Μίλησε, επίσης, για την ιστορική σημασία και αξία του συγκεκριμένου σημείου τονίζοντας πως «οπωσδήποτε οι πρώτοι οι όποιοι εγκαταστάθηκαν εδώ και χρησιμοποίησαν αυτό το χώρο, συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό της τότε εποχής, της π.Χ.». Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν πληροφορίες από τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία, «τότε που εδώ στο κέντρο αυτό, βασίλευε η μορφή της οικογένειας των Μπενιζέλων, η Αγία Φιλοθέη, η αγία της Εκκλησίας μας, η οποία προσέφερε πάρα πολλά εις το έθνος μας και εις το γένος μας».

Σχολίασε, εξάλλου, ότι από την άλλη πλευρά του χώρου, όπου θα χτιστεί το μουσείο υπάρχει το κτήριο, όπου στεγάστηκε η Ιερά Σύνοδος αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1834. Επεσήμανε, ότι «πέρασαν πολλές γενεές ανθρώπων και χρόνια πολλά για να βρει αυτός ο χώρος την συναντιληψη και τη βοήθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό το σημερινό, την ώρα τη σημερινή» και συμπλήρωσε ότι «πέρασε αυτός ο χώρος μέσα από πολλά προγράμματα. Άλλαξαν κατά καιρούς, διότι ίσως και οι συνθήκες να το απαιτούσαν». Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι ο κάτω χώρος θα παραμείνει όπως έχει, ώστε να είναι ορατά τα σημεία του πολιτισμού της προ Χριστού εποχής, ενώ στο υπόλοιπο οικοδόμημα θα γίνει ένα εκκλησιαστικό μουσείο, «για να στεγάσει κι αυτό θησαυρούς, οι οποίοι είναι πολύτιμοι και βρίσκονται σε ντουλάπια και σε χώρους ακατάλληλους». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα υπάρχει και ένας μέρος, όπου θα διδάσκεται η τέχνη της συντήρησης των κειμηλίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε ότι στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου είναι γραμμένο το έτος «1834», όπου άρχισε η λειτουργία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δήλωσε πως «σήμερα, θα μπει μια άλλη χρονολογία που θα έχει το δικό σας όνομα, που θα θυμίζει, ότι όχι μόνο οι παλαιοί, αλλά και οι νεότεροι μπορούν και ξέρουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Ιστορίας και πέραν των άλλων μας έχει προσφέρει και υπέροχα έργα τέχνης, που συγκινούν με την πνευματικότητα και το κάλλος τους. Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση και αφού εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη του έργου. Εκτιμούμε ότι η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022. Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πότε θα εγκριθούν οι μελέτες από τους αρχαιολόγους. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του είναι έτοιμο. Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει και η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης. Ένα κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός κατευθύνθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου υπεγράφη με τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, για την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς (προϋπολογισμού τριών εκ ευρώ) και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ). Ο Μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον υπουργό, αλλά και όλους τους συνεργάτες τους για το εν λόγω έργο.

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο Περιφερειακή Διευθυνση Εκπαίδευσης 2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, καθώς, επίσης, και Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ενώ τον υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

(*)Συνεχίστηκε το Σάββατο, μετά από μικρή διακοπή, λόγῳ των εορτών και των μεγάλων περιοδειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στην περιφέρεια της Μητροπόλεως μας, η Σειρά ομιλιών του Σεβασμιωτάτου «Αύριο είναι Κυριακή» και ήδη αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής του Παραλύτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε στο τέλος του δελτίου μας.

(*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*) ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΩΣ μας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο τύπου στο οποίο μας αναφέρει ότι

          Μέ ἀφορμή τήν πρόσφατη ἔκδοση ἀπό τό Ἵδρυμα Βυζαντινῆς Μουσικολογίας (στή σειρά Μελέτες, ἀριθ. 19) τοῦ βιβλίου/διδακτορικῆς διατριβῆς τοῦ Κυριάκου Καλαϊτζίδη  «Κοσμική Μουσική στή χειρόγραφη παράδοση τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης  (ιε´- ιθ´ αἰ.)» καί μέ τήν ὀργανωτική καὶ τεχνική ὑποστήριξη τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καί Μουσικολογίας τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, θά πραγματοποιηθεῖ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση τήν Πέμπτη, 3 Ἰουνίου 2021, ὥρα 8 μ.μ.

Θά ὁμιλήσουν: ὁ Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων καί ὁ Θωμᾶς Ἀποστολόπουλος, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ ΕΚΠΑ, ἐνῶ θά χαιρετίσουν ὁ Κωνσταντῖνος Χαριλ. Καραγκούνης, ἀναπλ. Καθηγητής τῆς Α.Ε.Α. Ἀθηνῶν, Διευθυντής τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, καί ὁ Ἀχιλλεὺς Χαλδαιάκης, Καθηγητής - Κοσμήτωρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ καί Γραμματεύς τοῦ ΙΒΜ.

Ἡ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση,  θά πραγματοποιηθεῖ στήν σε συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ἐπικοινωνίας μέσω https://zoom.us/j/97118450914

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6, Λαμία).

 

Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

 

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και το Σάββατο (29/5): Πρωινά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30  

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...