165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2141

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 18 Ιούνιος, 2021

Παρασκευή 18 Ιουνίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου του Μυροβλήτου. τη μνήμη των Αγίων Υπατίου και Θεοδούλου, των Οσίων Εράσμου, Λεοντίου του Αθωνίτου και Λεοντίου του ποιμένος. Τη μνήμη του Αγίου Αιθερίου, των Αγίων Δεκαοκτώ  Μαρτύρων και των άλλων δυο από την Κύπρο.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξη του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ πλησίον του Ιουλιανού εν τω Φόρω.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

 (*) Στην εκδήλωση μνήμης για την επέτειο καταστροφής της Σπερχειάδος από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής μετείχε σήμερα ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Τη Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Ελάτειας.

(*) Δυο επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μητρόπολή μας το Σάββατο 19 Ιουνίου και τη Δευτέρα 21 του μηνός στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ελάτειας αντίστοιχα.

(*) Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σε ἕξι (6) βασικές περιόδους θά λειτουργήσουν φέτος οι ανακαινισμένες εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώστε την σχετική έντυπη δήλωση και καταθέστε την στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μέχρι τίς 28 Ἰου­νίου 2021.       

 (*) Στις 22, 23 και 24 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Οι Πτυχιακές-Διπλωματικές θα πραγματοποιηθούν στις 26 του μηνός στο αμφιθέατρο της Ι Μ.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

 (*) Στην πόλη της Σπερχειάδος μετέβη το πρωί ο Σεβ προκειμένου να τελέσει Επιμνημόσυνη δέηση για την 77η επέτειο του ολοκαυτώματος της Σπερχειάδος από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο Ηρώον του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο χώρο του Παλαιού Αγίου Νικολάου όπου πραγματοποιήθηκε ιστορική ξενάγηση από τον Διευθυντή του 2ου Δημ. Σχολείου κ Θεόδωρο Ριρή. Σύμφωνα τώρα με το υπόλοιπο λειτουργικό ποιμαντικό πρόγραμμα του Ποιμενάρχου μας σήμερα

18:30 μ.μ. Κουρά εις Μεγαλόσχημον Μοναχήν της γερόντισας Εφραιμίας της μονής Μονής Αγίας Τριάδος Μελιταίας. 

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών και εν συνεχεία η 20η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως, Οδυσσέας Ανδρούτσος». Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λοκρών, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Οδυσσέας Ανδρούτσος», τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο «ΚΥΝΟΣ», τον Σύλλογο Γυναικών «Η ΠΥΡΡΑ», τον Χορωδιακό Σύλλογο Γυναικών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Λιβανατών. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

19:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως Λαμίας. Λήξη του κύκλου των Εσπερινών Ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή». 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Γονυκλισίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Χειροτονία νέου Διακόνου. 

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

19:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος, επί τη μνήμη της θαυματουργού ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

 Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 21 Ιουνίου 2021 

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ελάτειας. Εν συνεχεία η 21η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Η Μάχη στο Λευκοχώρι. 20 Ιουνίου 1821». 

 (τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

20:00 μ.μ. Κουρά νέου Μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. 

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) Το πρόγραμμα δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*) Η Ιερά Μητροπολίς Φθιώτιδος έχοντας ως προτεραιότητα την σωστή αγωγή των παιδιών μας συνεχίζει φέτος την λειτουργία των ανακαινισμένων πλέον Παιδικών Κατασκηνώσεων στο Καινούργιο Λοκδρίδος, στο ανακαινισμένο  Κατασκηνωτικό Κέντρο «Αγία Αικατερίνη».

Στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr σε σχετικό παράθυρο υπάρχουν τα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών.

          Σχετικό Εγκύκλιο Σημείωμα εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, το οποίο ανεγνώσθη την Κυριακή των Πατέρων σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως. Στο Εγκύκλιο Σημείωμα ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής:

Ἀγαπητοί Ἀδελφοί ἐν Χριστῷ

Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία, παρά τίς δυσκολίες καί προκλήσεις τῆς πανδημίας,  βρίσκεται πάντα κοντά στούς νέους καί στίς νέες τῆς περιοχῆς μας, κοντά στά παιδιά μας. Διότι τά παιδιά μας εἶναι ἡ προτεραιότητά μας.

Τό ἀνακαινισμένο Κατασκηνωτικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, στήν παραλία τοῦ Καινουρίου Καμένων Βούρλων Λο­κρί­δος, θά ἀνοίξει καί πάλι φέτος τήν ἀγκαλιά του γιά τά παιδιά μας, ὅπως πράττει ἐδῶ καί ἑξῆντα ὁλόκληρα χρόνια. 

Οἱ Κατασκηνώσεις προσφέρουν στά παιδιά τή δυνα­τό­τη­τα νά ζή­σουν γιά λίγες ἡμέρες κοντά στή φύση μέ τό παιχνίδι καί τήν ψυ­χα­γωγία, ἀλλά καί νά ἀναγεννηθοῦν μέ τή συμμετοχή τους στήν κοινοτική ζωή τῆς συνεργασίας καί τῆς ἀλληλεπίδρασης μέσα στήν ἀγκαλιά τῆς Ἐκκλησίας μας.

Φέτος θά λειτουργήσουν ἕξι (6) βασικές περίοδοι:

1η  περίοδος: 5 – 10 Ἰουλίου γιά ἀγόρια Δ΄-Στ΄ Δημοτικοῦ.

2η  περίοδος: 13 – 18 Ἰουλίου γιά κορίτσια Δ΄-Στ΄ Δημοτικοῦ.

3η  περίοδος: 21 – 26 Ἰουλίου γιά ἀγόρια Λυκείου.

4η  περίοδος: 29 Ἰουλίου – 3 Αὐγούστου γιά κορίτσια Λυκείου.

5η  περίοδος: 16 – 21 Αὐγούστου γιά ἀγόρια Γυμνασίου.

6η  περίοδος: 24 – 29 Αὐγούστου γιά κορίτσια Γυμνασίου.

Θά λειτουργήσουν, ὅμως, καί κάποιες εἰδικές περίοδοι, μέσα στόν Αὔγουστο, γιά τά παιδιά τοῦ ΚΔΑΠ «Ἅγιος Ἐφραίμ», γιά τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς Λαμίας, γιά τά στελέχη τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλά καί γιά ἄλλες εἰδικές κατηγορίες.    

Κατά τή λειτουργία τῶν Κατασκηνώσεων θά τηρηθοῦν ὅλα τά προβλε­πό­μενα μέτρα ὑγειονομικῆς προστασίας, ἐνῶ οἱ ἀνακαινισμένες ἐγκαταστάσεις ἐγγυῶνται τήν ἀσφάλεια καί προστασία ὅλων.

Ὅσα παιδιά ἐπιθυμοῦν νά συμμετάσχουν στίς Κατα­σκη­νώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, καί λόγῳ τῆς μεγάλης ζήτησης, πού ἤδη παρατηρεῖται, καλοῦ­νται νά σπεύσουν νά συμπλη­ρώ­σουν τήν ἔντυπη δή­λω­ση, τήν ὁποία θά προμη­θευ­τοῦν ἀπό τά γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητρο­πό­λεως καί ἀπό τό Βιβλιοπωλεῖο μας «Τό Ἔνθεον» στή Λαμία ἤ ἀπό τόν Ἐφημέριο τῆς Ἐ­νο­ρίας τους καί νά τήν καταθέσουν στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μέχρι τίς 28 Ἰου­νίου 2021.       

Γιά κάθε πληροφορία, οἱ συνεργάτες μας τοῦ Γραφείου Νεότητος εἶναι στή διάθεσή σας.

Μέ πατρική ἀγάπη καί πολλές εὐχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

ὁ Φθιώτιδος Συμεών

 

Σχετική ανακοίνωση θα αναγνωσθεί στους ιερούς Ναούς και θα πραγματοποιηθεί δισκοφορία  

Θα δοθεί έτσι και φέτος η ευκαιρία στα παιδιά να απολαύσουν τις χαρές της ομαδικής ζωής, την υπευθυνότητα της αυτοεξυπηρέτησης, την ομορφιά της φύσης, την χάρη της εκκλησιαστικής ζωής και ένα πρόγραμμα πλούσιο σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση, ομαδική ψυχαγωγία, διαγωνισμούς και παιχνίδια.Αξίζει να ζει κανείς την κάθε στιγμή στην Κατασκήνωση, κοντά στον Χριστό, στην αγκαλιά της Εκκλησίας!

 (*) Τα τελευταία μαθήματα πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Το φετινό διδακτικό έτος όπως είναι φυσικό θα λήξει με τη διεξαγωγή προαγωγικών και πτυχιακών εξετάσεων. Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 22, 23 και 24 του μηνός θα γίνουν στο Ωδείο οι προαγωγικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για την προαγωγή των μαθητών στο επόμενο έτος. Επίσης το Σάββατο 26 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Ι Μ θα πραγματοποιηθούν οι πτυχιακές διπλωματικές εξετάσεις του Ωδείου από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού. Παρόν στις εξετάσεις θα είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών. Σε όλες τις εξετάσεις θα τηρηθεί το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και οι μαθητές θα πρέπει νωρίτερα να έχουν υποβληθεί σε self test.

 (*) Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε αγαπητοί ακροατές και επειδή αρκετοί γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν ένα άλλο σχολείο, κρίναμε ωφέλιμο να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας το οποίο έχει παρουσία από το 1918 και έχει προσφέρει πολλά στην Παιδεία, την Εκκλησία και στον τόπο μας. Η κοινωνία μας είναι σήμερα γεμάτη από διακεκριμένους επιστήμονες, επιτυχημένους μουσικούς, ευλαβέστατους ιερείς, καταξιωμένους πολίτες, ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς οι οποίοι φοίτησαν στην Εκκλησιαστική Σχολή της πόλης μας.

 Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας, Σχολείο το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι ισότιμο με όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, καλεί μαθητές και μαθήτριες προς εγγραφή σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος, 2021-2022.

Θα λειτουργήσει η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Λαμίας (οικοτροφείο) υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εξασφαλίζοντας δωρεάν σίτιση και διαμονή σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

Στο Λύκειο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, πλουσιότατη και οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και πλήρως ανακαινισμένους χώρους αθλοπαιδιών με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας. Επίσης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, εθελοντικές δράσεις, διαγωνισμούς, τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας. Το Σχολείο, επίσης, διοργανώνει επιτυχώς μεγάλες εκδηλώσεις (Ημερίδες, εορτασμούς κ.ά..), καθώς και δωρεάν για τους μαθητές πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%. Επίσης από φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας βραβεύει με χρηματικά βραβεία τους αριστούχους μαθητές. Πρωτοβουλία που λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών και της προόδου του Εκκλησιαστικού σχολείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας στο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, στα τηλέφωνα 22310 21381 & 22310 22576, καθώς και στο email και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

  (*) Τις ημέρες Κυριακή και Δευτέρα οι πιστοί θα κατακλύσουμε τους Ιερούς Ναούς προκειμένου να εορτάσουμε τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και να τιμήσουμε το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Στην Ιερά Μητροπολή μας, αρκετοί Ιεροί Ναοί και μοναστήρια έχουν αφιερωθεί στην Αγία Τριάδα και πανηγυρίζουν τη Δευτέρα όπως οι Ιερές Μονές Αγίας Τριάδος Τραγάνας και Αγίας Τριάδος Μελιταίας καθώς και οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στη Μακρακώμη, στη Μαλεσίνα, στην Ελάτεια και στα χωριά Αγία Τριάδα, Καρυά και Μεγάλη Κάψη καθώς και οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Πνεύματος στο Φρατζή και της Χριστιανικής Εστίας στην πλατεία Διάκου.  Ας πούμε λίγα λόγια για την  ιερά μονή  της Αγίας Τριάδος Τραγάνας ………Σκαρφαλωμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Όρους Χλωμό, σε υψόμετρο 200 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης και πλησίον του χωριού Τραγάνα, βρίσκεται η ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίας Τριάδος. Η ιστορική Μονή έχει πανοραμική θέα πρός τον Οπούντιο κόλπο και ο επισκέπτης απολαμβάνει την ψυχική γαλήνη και την ομορφιά του τοπίου. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος είναι μία πολύ παλαιά Μονή. Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεώς της μας είναι άγνωστη. Υπάρχουν όμως γραπτές μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι κατά το έτος 1608 βρισκόταν σε λειτουργία. Μέχρι τις αρχές του 1834 λειτουργούσε σαν ανδρικό μοναστήρι οπότε και με Βασιλικό Διάταγμα διαλύθηκε μαζί με δεκάδες άλλες Μονές οι οποίες εκείνη την περίοδο είχαν λιγότερους από 10 μοναχούς. Η ακίνητη περιουσία της Μονής περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα ιερά σκεύη, κειμήλια και ιερά λείψανα, παραδώθηκαν άλλα στο διατηρηθέν Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και άλλα στην τότε υφισταμένη επισκοπή Λοκρίδος. Μετά από σχεδόν 165 χρόνια εγκατάλειψης, ο χρόνος έκανε αργά και σταθερά την καταστροφική του δουλειά, ερημώνοντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Μονής… Ο νέος κτήτωρας της Μονής π. Εφραίμ Τράνακας το Σεπτέμβριο του 1998, με την άδεια και την ευλογία του ποιμενάρχη μας, ήλθε στην περιοχή με σκοπό να προβεί στην ανασύσταση της διαλυμένης Ιεράς Μονής. Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής και πετρόκτιστο. Το τέμπλο του ναού είναι από πορόλιθο και ανακατασκευάστηκε από παλαιά κομμάτια του ναού (θωράκια, κιονόκρανα). Οι εικόνες του τέμπλου απεικονίζουν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, την Παναγία την Οδηγήτρια και τον Ιησού Χριστό, έργα του αγιογράφου Μάριου Πελέλη. Εκατέρωθεν του τέμπλου υπάρχουν οι εικόνες της φιλοξενίας του Αβράαμ και του Αγίου Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης έργα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πυθαρίου Καλύμνου. Κάτω από την εικόνα του Αγίου Διονυσίου, υπάρχει η ιερή εμβάδα του Αγίου. Το δάπεδο είναι μαρμάρινο και οι τοίχοι δεν είναι αγιογραφημένοι διότι είναι πέτρινοι.

Περνάμε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας.. Η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περ. μέτρων. Παλιότερα μόναζαν σ΄ αυτή μοναχοί από τα Μετέωρα, σήμερα εγκαταβιοί μια μοναχή. Πάνω από την κεντρική πύλη του εξωτερικού περιβόλου της μονής υπάρχει επιγραφή, σύμφωνα με την οποία τα κελιά καθώς και η πύλη η ίδια κατασκευάσθηκαν στις 26 Απριλίου του 1917 από τον ηγούμενο Αμφιλόχιο Παπαδημητρίου, που κατάγονταν από το Κροκύλιο της Λωρίδας. Στο κέντρο της μονής δεσπόζει το καθολικό της Αγίας Τριάδας, από το οποίο πήρε το όνομα και η μονή. Έχει ιστορική και αρχαιολογική Αξία. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος. Χρονολογικά ανήκει στη Mεταβυζαvτινή περίοδο και μάλλον χτίστηκε κατά τον 17° αι. μ.Χ.. Τελευταία έγινε συντήρηση αυτού του μνημείου από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αποκαλύφτηκαν πολλές τοιχογραφίες.

 (*) Αυτό το Ψυχοσάββατο, είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους.Το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω. Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου». Μνημονεύει:

* Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

* Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

* Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

* Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.Ωστόσο και οι πιστοί δεν χάνουν την ευκαιρία αυτή που δίνει η Εκκλησία μας για τους κεκοιμημένους και σήμερα και αύριο κατακλύζουν τους Ναούς και προσφέρουν κόλλυβα για την αναπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων αδελφών, συγγενών και φίλων.

Η λέξη αρχικά σήμαινε κόκκο δημητριακών καρπών (και με την έννοια αυτή πέρασε στα κόλλυβα) και έπειτα το πολύ μικρό νόμισμα.
Ο Αριστοφάνης (424 π.Χ) τα νομίσματα τα ονομάζει «Κόλλυβους».

Τα Κόλλυβα, ή όπως αλλιώς επεκράτησε σε πολλά μέρη η ονομασία «το στάρι», είναι ένα από τα πιο παλαιά χριστιανικά έθιμα που διατηρήθηκε στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τους κεκοιμημένους εν Χριστώ αδελφούς μας. Τα κόλλυβα είναι σιτάρι βρασμένο που κατά κανόνα σήμερα έχει τη μορφή στολισμένου δίσκου με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα , καρύδια, φουντούκια, φιστίκι κ.α και κυρίως ζάχαρη.
Προσφέρονται στους παρευρισκόμενους σε μνημόσυνα στην εκκλησία, αλλά και διανέμονται στη συνέχεια σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια.
Συμβολίζουν δε, την κοινή ανάσταση των ανθρώπων. Δηλ, όπως ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται και χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος, έτσι και το νεκρό σώμα του ανθρώπου θάβεται στη γη και σαπίζει, για να αναστηθεί και πάλι άφθαρτο και ένδοξο και αιώνιο.

 (*) Λατρευτικές ιερές ακολουθίες τελούνται καθημερινά στις 7:30 το απόγευμα στην ιερά μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος στην οποία τυγχάνει Ηγούμενος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ Αρχιμ. πατήρ Άγγελος Ανθόπουλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε Δευτέρα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Βλάσιο. Κάθε Τρίτη εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο. Την Τετάρτη η ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και κάθε Πέμπτη στον Άγιο Νεκτάριο. Κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα τελείται μόνο η ακολουθία του εσπερινού ενώ κάθε Σάββατο μετά τον εσπερινό τελείται η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Παντελεήμονα. Φυσικά κάθε Κυριακή στο καθολικό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness