165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2153

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 13 Αύγουστος, 2021

Παρασκευή 13 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Κορωνάτου. Των Οσίων Δωροθέου καί Δοσιθέου, του υποτα­τικού αυτού και Σέριδος ηγουμένου εν Γάζη.

Μνήμη της αοιδίμου καί παμμακαρίστου βασιλίσσης καί κτιτορίσσης της Σεβασ­μίας Μονής του Παντοκράτορος Σωτήρος, Ειρήνης καί της Αγίας Ευδοκίας της βασιλίσσης.

 Τέλος εορτάζει την μετάθεση του λειψάνου του οσίου πατρός ημών Μαξίμου του Ομολογητού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στο πρόσωπο και στον ρόλο της Θεοτόκου στην υπόθεση της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους αλλά και στην αξία της προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως που τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοντοπουλίου Λήμνου.

(*) Την τελευταία Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο θα τελέσει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης.

(*) Στις πανηγυρίζουσες ενορίες του Καινουρίου και της Τιθορέας θα μεταβεί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών παραμονή και ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

(*) Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεχίζεται  και τον μήνα Αύγουστο σε ενορίες και μοναστήρια της Μητροπόλεως. Η 33η Επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Μενδενίτσα την Παρασκευή 13 Αυγούστου και η 34η Επετειακή εκδήλωση στην γραφική πλατεία της Τιθορέας στις 15Αυγούστου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Η Ιερά Μητρόπολή Λήμνου μέσα στην λατρευτική και ιδιαιτέρως προσευχητική περίοδο του δεκαπενταυγούστου έχει την χαρά της ευλογητής επίσκεψης δύο εκλεκτών Ιεραρχών, οι οποίοι αγαπούν και επισκέπτονται το νησί από ετών. Του  Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. ΣΥΜΕΩΝ και του Σεβ. Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή τη φορά η επίσκεψή τους στο νησί είχε έναν επιπρόσθετο λόγο, αφού ο πνευματικός σύνδεσμός τους και η φιλία τους με τον Σεβ. Ποιμενάρχη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ Ιεροθέου τους έφερε και σε προσευχητική κοινωνία.

Τους Σεβ. Μητροπολίτες υποδέχθηκε για πρώτη φορά ο σεπτός οικείος Ποιμενάρχης, με ειλικρινή αισθήματα  χαράς και ευγνωμοσύνης, τα οποία εξέφρασε με αδελφική αγάπη και σεβασμό.

 Αποκορύφωμα της πνευματικής συναναστροφής ήταν η τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα, την Τετάρτη(11.8.2021)  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοντοπουλίου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. ΣΥΜΕΩΝ, συγχοροστατούντων των  Σεβ. Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. ΑΝΔΡΕΟΥ και του Ποιμενάρχου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ.

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προσφώνησε με εγκαρδιότητα τους υψηλούς Επισκέπτες και εξέφρασε τη χαρά του για την ενισχυτική υπέρ του Λημνιακού Λαού συμπροσευχή και παρουσία.

Αναφερόμενος στη χαρά που δημιουργεί η κοινωνία της αναστροφής, διευκρίνισε ότι σκιάζεται από τη θλίψη και τον πόνο που βιώνουμε όλοι, επειδή συνάνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα δοκιμάζονται σκληρά από την κόλαση της πύρινης λαίλαπας, που καταστρέφει την φύση, που είναι δώρο και ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο και προέτρεψε να εντείνουμε τις προσευχές και τις δεήσεις μας, προκειμένου να επέμβει σωστικά με την δυνατή πρεσβεία Της η Παναγία, για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ανθρώπινη αδυναμία.

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. ΣΥΜΕΩΝ για την αβραμιαία φιλοξενία και την πνευματική ευκαιρία, που του είχε δοθεί με την συμμετοχή του στον πρόσφατο εορτασμό της  παλαίφατης Ιεράς Μονής Αγάθωνος  Φθιώτιδος, και παρεκάλεσε το προερχόμενο από την αγιοτόκο και ηρωοτόκο Ρούμελη, Σεβ. ΣΥΜΕΩΝ να απευθύνει  λόγους  παρακλητικούς και επιστηρικτικούς στον ευσεβή και πιστό λαό του νησιού. Παράλληλα παρεκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα να διαβιβάσει τον σεβασμό και την υιική αγάπη του Ιερού Κλήρου και του Λαού στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, στο αείφωτο Φανάρι της Οικουμένης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών απηύθυνε με θεολογική εμβρίθεια λόγο πνευματικής οικοδομής προς τους πιστούς, αναφερόμενος στο πρόσωπο και στον ρόλο της Θεοτόκου στην υπόθεση της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σπουδαία και πολυετή συμβολή, με αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και πολλά συνέδρια, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα αυτό.

Επίσης ευχήθηκε για την ευεργετική στην Εκκλησία τριακονταετή Πατριαρχία του Παναγιωτάτου και έκλεισε τις σκέψεις του με θερμούς λόγους ευχαριστίας και αδελφικής αγάπης  προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη, εκδηλώνοντας βαθειά τιμή στο πρόσωπό του, και κάλεσε τον Λαό να εμπιστευθεί την Εκκλησία και να παραμείνει ενωμένος με τον Επίσκοπό του, για να γνωρίσει μέσα απ’αυτήν την ενότητα πνευματική πρόοδο και ευημερία.

Να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσαν - μεταξύ άλλων - ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος Λήμνου, ο κ. Ταξίαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης του νησιού κ. Παντελής Μπούμπουρας  και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Φωτογραφίες

(*) Σύμφωνα με το λειτουργικό και ποιμαντικό πρόγραμμα του Ποιμενάρχου μας σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου θα τελέσει την τελευταία Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης, στην έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μενδενίτσης.

 19:00 μ.μ. Η 33η Επετειακή εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία ανάδειξης της Ιστορίας της Μενδενίτσας με θέμα: «Η Μενδενίτσα στην Επανάσταση του 1821». 

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

19:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καινούργιο Λοκρίδος.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

22:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στην απομακρυσμένη Πάππα της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος για να ευλογήσει τις εκδηλώσεις «Τα Παππιώτικα 2021». 

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας)

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

  11:00 π.μ. 34η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος» στην γραφική πλατεία της Τιθορέας (Βελίτσας)

(*)Με επιτυχία και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκαν η 31η και η 32η επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

          Η 31η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Δαδίου σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.

          Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν: «Η Μάχη του Δαδίου». Ο Ιερέας της Αμφίκλειας και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος με απλούς κατοίκους της Αμφίκλειας, μικρούς και μεγάλους σε πολύ συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, πραγματοποιήσαν αναπαράσταση της Μάχης του Δαδίου, την σκηνοθεσία του οποίου είχε η κ. Βίκυ Κουκουτσίδη, ενώ την αφήγηση έκανε ο ποιητής και εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Βρεττός.

          Η 32η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος και είχε ως θέμα: «Παιδεία και γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

          Εισηγήσεις επί του θέματος πραγματοποίησαν  ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής 5ου Λυκείου Λαμίας και η κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Δρ. Κοινωνιολογίας & Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα στο  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ), πρ. Βουλευτής Φθιώτιδος, ενώ μαθητές του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και η Παραδοσιακή Ορχήστρα της Ι. Μ. Φθιώτιδος, με την επιμέλεια του Διευθυντού κ. Ανδρέα Ιωακείμ απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια.

          Και στις δύο εκδηλώσεις τοποθετήθηκε κατάλληλα και επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

          Οι εν λόγω εκδηλώσεις μαγνητοσκοπήθηκαν και από τον τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» προβλήθηκε σήμερα στις 11:00 π.μ. η 31η επετειακή εκδήλωση και  αύριο Σάββατο 14 Αυγούστου  στις 11:00 π.μ. θα προβληθεί η 32η επετειακή εκδήλωση. 

          Οι εκδηλώσεις αυτές  είναι ήδη διαθέσιμες στο επίσημο κανάλι της Μητροπόλεως στο Youtube, και προβάλλονται και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89, 4 Fm), καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοποwww.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

          Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίζεται  και τον μήνα Αύγουστο με τις κάτωθι επετειακές εκδηλώσεις:

       Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 στις  19:00 μ.μ., αμέσως μετά την Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης η 33η επετειακή εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία ανάδειξης της Ιστορίας της Μενδενίτσας με θέμα: «Η Μενδενίτσα στην Επανάσταση του 1821».

          Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021 και στις 11:00 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η  34η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος», στον αύλειο χώρο του Ιερού  Ναού  Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας).

         Την  Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, στις 20:00 μ.μ., η 35η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η πίστη των επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία», στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας.

         Την  Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, στις 20:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η  36η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Οι περιοδείες και το κηρυκτικό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην υπόδουλη Ελλάδα» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης.

         Την  Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, στις 10:30 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί η   37η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών  Ν. Μαγνησίας Λαμίας. 

       Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στις 21:30 μ.μ. στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», θα πραγματοποιηθεί η  38η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

          Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στις 10:00 π.μ. στην θέση Βασιλικά στο Ρεγκίνι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Μάχη των Βασιλικών, 26 Αυγούστου 1821. Ακολούθως στις 20:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας στο Ρεγκίνι και στις 21:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 39η Επετειακή εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

(*) Κατά την εορτή της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου πολλοί ιεροί ναοί και μοναστήρια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και την Ορθοδοξία, ευρύτερα, θα  πανηγυρίσουν μεγαλοπρεπώς.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέα Ευρυτανία. όπου αύριο το απόγευμα στις 7 θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θα ψαλλούν τα εγκώμια της παναγίας. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Να προσθέσουμε ότι στην πόλη της Λαμίας εορτάζει και  ο κοιμητηριακός Ιερός Ναός της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

Στην ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα η ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, αρκετοί ενοριακοί Ιεροί Ναοί καί παρεκκλήσια.

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, αύριο στις 7:30 το απόγευμα θα αρχίσουν οι ιερές ακολουθίες με τον πανηγυρικό εσπερινό και τα εγκώμια στην Παναγία και θα ολοκληρωθούν στις 2 το πρωί με την τέλεση του Ορθρου. Ακολουθως στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ψαλλούν το πρωί οι Ωρες και θα ακολουθήσει η πανηγυρική Θεία Λειτορυγία κατά το αγιορείτικο τυπικό.

Ας αναφέρουμε όμως λίγα στοιχεία για το όμορφο αυτό μοναστήρι της Φθιώτιδος  ..Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στο δρόμο προς το Λυχνό και αρκετά κοντά στην Υπάτη, συναντάμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. 

Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι, που  βρισκόταν στα όρια των γειτονικών χωριών Λυχνού και Καστανιάς, έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε, για να βρεθεί σε φωτόλουστη σπηλιά και εκεί, κοντά στη σημερινή του θέση, να κτίσει ο Όσιος Αγάθων το μοναστήρι τον 14ο με 15ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των γύρω χωριών και κυρίως αυτοί του κοντινού Λυχνού μιλούν για την ύπαρξη «στα παλιά χρόνια» μοναστηριού στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού σε κοντινή θέση, που καλείται «Παλιομονάστηρο». Στο μοναστήρι αυτό, ασκήτευε ο μοναχός Αγάθωνας, άγνωστο πότε.

Η Μονή μετά το θάνατο του Οσίου Αγάθωνα ονομάστηκε από τους μοναχούς, μονή του Αγάθωνα. Ακολουθώντας τις καταστροφές από τους κατά καιρούς επιδρομείς στην περιοχή της Υπάτης, η Ιερά Μονή Αγάθωνος υπέστη και αυτή καταστροφές, με κυριότερη το 1822 από τον Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό.          Πρώτος ιστορικός ερευνητής της Ιεράς Μονής Αγάθωνος ήταν ο  Λαμπάκης, ο οποίος τοποθετεί το καθολικό στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής τρούλος, σύνθετος τετρακιόνιος με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τα μέσα του 16ου ή το τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου και της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνα (του τύπου της Οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα) είναι θαυματουργή.

Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τα ιερά κειμήλια, που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής, είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, αρτοφόρια, άγια λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συλλέχθηκαν από τους ναούς και τις διαλυμένες μονές της περιοχής από τον μακαριστό Ηγούμενο Γερμανό Δημάκο και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.

Το πιο παλαιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι ένα σύγγραμμα του Ιουστίνου, Φιλοσόφου και Μάρτυρα, του 1551. Είναι δωρεά του Επισκόπου Ζητουνίου, Φιλόθεου προς τη Μονή. Σε πολλά λειτουργικά βιβλία της Μονής υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενθυμήσεις Ηγουμένων και Μοναχών, οι οποίες έχουν μεγάλη ιστορική αξία για τη ζωή της Μονής και των γύρω χωριών.

Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της επανάστασης του 1821 είναι πολύ μεγάλη. Για την επιτυχία του αγώνα διέθεσε και τους ιδίους τους μοναχούς της, οι οποίοι συστρατεύτηκαν με τους αγωνιστές του Πατρατζικιώτη οπλαρχηγού, Μήτσου Κοντογιάννη. Στη Μονή γίνονταν τακτικές συγκεντρώσεις αγωνιστών της Επανάστασης.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα σήμερα να επισκεφτεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

Κατά καιρούς στη Μονή λειτούργησαν διάφορες σχολές, ιερατική, γεωργική και δασική. Γιορτάζει την 6η και την 15η Αυγούστου.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στη Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου  υπάρχουν στη Στυλίδα, στη Πελασγία και στα χωριά Δαμάστα,Φρατζή, Ροδωνιά, Κολοκυθιά, Νεοχώρι Τυμ­φρη­στού, Νικολίτσι, Ξυνιάδα, Παλαιοβράχα, Παλαιόκαστρο, Παναγιά, Περί­βλε­πτο, Πύργο Υπάτης, Βαθύκοιλο καί  Ανω Σπαρτιά. Στην περιοχή της Μακρακώμης υπάρχει και ένα δισυπόστατο εξωκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση  της Παναγίας και στην Ανάληψη του Κυρίου, στο 2ο χιλιομετρο του επαρχιακού δρόμου Μακρακώμης-Τσούκας.

Στη περιοχή της Σπερχειάδος πανηγυρίζουν το εξωκλήσι της Παναγίας Γόργιανης, ο ενοριακός ιερός ναός στα Πουγκάκια όπου φυλασσεται παλαιά εικόνα της Παναγίας και ο ενοριακός ιερός ναός στο Γαρδίκι .

Όπως προαναφέραμε στην ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Στυλίδος πανηγυρίζει ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για την ροτόντα, τον χαρακτηριστικό αυτό ιερό ναό που βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως, πάνω στο λιμάνι.

Ιερά Αγρυπνία προεορτίως για την κοίμηση της Παναγίας θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν στις 9:30 το βράδυ με την ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως και τον Ορθρο.Θα ψαλλούν τα εγκώμια και θα μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Παναγίας. Θα ακολουθήσει η Θεία Λειτορυγία.  

(*) Τον μήνα Αύγουστο συνηθίζουν πολλές ενορίες της Μητροπόλεώς μας να φιλοξενούν τις ιερές εικόνες της Παναγίας από τις ιερές μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος και Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας και Αντινίτσης. Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσουν  τις επόμενες ημέρες η ενορία της αγίας παρασκευής Ελευθεροχωρίου 13 και 14 Αυγούστου και η ενορία της δαμάστας με την ευκαιρία της ενοριακής πανηγύρεως θα φιλοξενήσει την ιερά εικόνα 14 και 15 Αυγούστου.

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αντινίτσης θα φιλοξενήσει στις 13, 14 και 15 Αυγούστου η ενορία του Αγίου Νικολάου Ζηλευτού.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness