165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2192

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος, 2021

 Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου της Εκκλησίας μας, του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. τη μνήμη του Αγίου ενδόξου προφήτου Αββακούμ. Τών Αγίων Μαρτύρων, Αβίβου διακόνου του νέου, Μάμαντος καί Μυρόπης της εν Χίω. Των Οσίων, Ανδρέου, Ηρακλαίμονος, Θεοφίλου, Ιωάννου. Κυρίλλου του Φιλεώτου, Μωυσέως τού ομολογητού και Αθανασίου τού Εγκλείστου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου.

(*) Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφτηκε το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αυτή τη φορά για να σηζητήσουν θέματα του Δήμου Λοκρών.

  (*)«Να μεταδώσουμε την πανδημία της αγάπης». κάλεσε ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών όλα τα μέλη των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείωνπου συμμετείχαν χθες στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε επί τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος στον ιερό Μητροπολίτικό Ναό.

(*)(*)Με τη συμμετοχή εκλεκτών Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας θα εορτασθεί στη Λαμία η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού Αγία μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα. Λαμπρές πανηγυρικές ακοουθίες θα τελεσθούναύριο και το Σάββατο  στον ομώνυμο ιερό ναό της πόλης μας.

(*)Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητῶν, διοργανώνει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία η Ἱερά Μητρόπολη Φθιώτιδος καί ή Συνοδική Ἐπιτροπή Xριστιανικῆς Ἀγωγῆς & Νεότητος. Θα μιλήσουν διακεκριμένοι καθηγητές και ο πρόεδρος του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου κ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου θα τελεσθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας. Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής θα τελεσθεί στον ιερό Ναό του αγίου Νικολάου Σπερχειάδος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφτηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα στο πλαίσιο μάλιστα της έμπρακτης διάθεσης του κ. Συμεών να υποστηρίζει ενεργά θέματα και ζητήματα της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως, που βρίσκονται υπό την εκκλησιαστική του δικαιοδοσία.

    Μετά τις προηγηθείσες επιτυχείς παρεμβάσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα του Δήμου Στυλίδος (χρηματοδότηση σωστικών μέτρων Ταξιαρχών Νεράιδος) και του Δήμου Μακρακώμης (μοναστηριακή οδοποιία), αυτήν την φορά ο Σεβασμιώτατος έθεσε στον κ. Υπουργό δύο θέματα του Δήμου Λοκρών σχετικά με την αποπεράτωση και διαμόρφωση δημοτικού κτιρίου στην Αταλάντη σε γραφεία τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας, καθώς και την προμήθεια κουφωμάτων σχολικού κτιρίου 2ου Δημοτικού Σχολείου Αταλάντης, το οποίο μάλιστα αύριο θα επισκεφτεί ο κ. Συμεών.

    Η ανταπόκριση του Υπουργού κ. Πέτσα υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, αναγνωρίζοντας μάλιστα και την άριστη και αρμονική συνεργασία του Δήμου Λοκρών με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, και γι’ αυτό δεσμεύθηκε και για την άμεση ικανοποίηση των ευλόγων και δικαίων συγκεκριμένων αιτημάτων του Δήμου.

(*) Τον προστάτη του Άγιο Φιλάρετο τον Ελεήμονα εόρτασε το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος χθες το πρωί.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, τον Αναπληρωτή Διευθυντή π. Δημήτριο Νασόπουλο, τους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων με την παρουσία εκπροσώπων των Συμβουλίων τους.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε και την Ακολουθία του Αγιασμού και ευχήθηκε την από Θεού δύναμη και προστασία σε όλα τα μέλη του έργου της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε τόσο τους Ιερείς, όσο και τα μέλη των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, που ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη εποχή, την οποία διανύουμε μένουν στις επάλξεις και καθημερινά διακονούν τον πάσχοντα συνάνθρωπο δίνοντας την στοργή και την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας μας, προς τον κάθε ένα που έχει ανάγκη. 

          Τους ενημέρωσε επίσης για το Φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλο το εύρος της Περιφερείας Φθιώτιδος καθώς και για τις προσεχείς δράσεις ενίσχυσης και βοήθειας σε εκατοντάδες εμπερίστατες οικογένειες, αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, ορφανά παιδιά και άλλες ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν την βοήθεια και αγάπη της τοπικής Εκκλησίας.

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έδωσε κατευθυντήριες ποιμαντικές οδηγίες για την σωστή διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος από 12 – 31 Δεκεμβρίου με τον τίτλο «Να μεταδώσουμε όλοι μαζί την πανδημία της Αγάπης» και χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Το φετινό σύνθημα έχει σχέση με την πανδημία, αλλά με μία άλλη πανδημία, που χρειαζόμαστε. Να φύγει η πανδημία του κορωνοϊού που δεν θέλουμε και να έλθει η πανδημία που την έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό το σύνθημά μας είναι: «Να μεταδώσουμε την πανδημία της αγάπης». Με ένα κουπόνι του εράνου της αγάπης γινόμαστε φορείς αυτής της πανδημίας και μας δίνεται η δυνατότητα να την μεταδώσουμε και στους άλλους. Να γίνει κολλητική η πανδημία της αγάπης, να προσβληθούν άπαντες αν είναι δυνατόν. Να μην αποκτήσει κανείς αντισώματα και να είναι όλοι  πάντοτε ευάλωτοι στην αγάπη. Γιατί, όποιος είναι ευάλωτος στην αγάπη, είναι υγιής στη ζωή του».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε και άλλα θέματα διοικητικής φύσεως και είχε την ευκαιρία για μία ουσιαστική πνευματική επικοινωνία με όλα τα μέλη του σώματος του έργου της διακονίας της αγάπης.

           Να σημειωθεί ότι όλοι οι προσελθόντες και σε αυτήν την λατρευτική σύναξη ήταν εφοδιασμένοι και με τα προβλεπόμενα για την περίοδο αυτή υπό της Κυβερνήσεως απαιτούμενα υγειονομικά πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νοσήσεως ή διαγνωστικού ελέγχου). 

 (*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 29 Νοεμβρίου  5 Δεκεμβρίου 2021

 Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

18:00 μ.μ. Συμμετοχή στο Β/θμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο Συνοδικό Μέγαρο στην Αθήνα. 

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

09:00 π.μ. Ποιμαντικές κατ’ οίκον επισκέψεις σε εμπεριστάτους αδελφούς στην περιοχή Λοκρίδος

18:00 μ.μ. Χαιρετισμός στο 21ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην Αράχωβα. 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

09:00 - 11:30 π.μ. Ποιμαντικές και κοινωνικές δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μεταξύ αυτών ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί 10.45π.μ το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας στο Λιανοκλάδι και στις 12.30μ.μ το Ειδικό Δημoτικό Σχολείο Αταλάντης όπου θα επικοινωνήσει με τους μαθητές και τους καθηγητές καθώς και μεμέλη των συλλόγων γονέων

18:00 μ.μ. Πανηγυρικός Πολυααρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Λαμίας. 

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Έναρξη εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

15:30 μ.μ. Επίσκεψη των Συνέδρων στο Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στη Λαμία και αφήγηση του μαρτυρίου του.

18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στη σειρά ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση).

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας.

Αρχιερατικό Μνημόσυνο των μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος Νικολάου, Δαμασκηνού και Αμβροσίου. 

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 θα μεταβεί στα γραφεία του πανελληνίου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών sos kids Λάμψη προκειμένου μετά από πρόσκληση του προέδρου να βραβευσει τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία που διοργανώνει ο σύλλογος με αφορμή την 1η επετειακή εθελοντική αιμοδοσία. Τα γραφεία του συλλόγου είναι στην οδό Καποδιστρίου 16

11:30 π.μ. Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παναγίας Ξηριώτισσας Λαμίας.

12:00 μ.μ. Η 54η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος της Ενορίας Αγίας Βαρβάρας Λαμίας με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ι.Μ. στη Λαμία.

13:30 μ.μ. Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

18:00 μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος. Εγκατάσταση νέου Προϊσταμένου του Ιερού Ναού.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

(*)Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί στις Ιερές Μητροπόλεις ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνεται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς της Εκκλησίας, αλλά και άλλων φορέων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοϊακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές και Ενορίες. Οι συμμετέχοντες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης. Επιπλέον προσφέρουν την δυνατότητα συμμετοχής σε λειτουργούς, οι οποίοι μέσα από άλλους κρατικούς θεσμούς αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης και ραγδαία εξελισσόμενης κοινωνίας.

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΙΠΕ και υλοποιεί σειρά Προγραμμάτων στο αμφιθέατρό της με αξιόλογους ομιλητές. Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΝΘΟΥΣ σήμερα μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδηςδιάκτωρ Θεολογίας, εκπαιδευτικός, εφημέριος της Ι.Μ.Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας με θέμα «ποιμαντικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις σε ειδικές καταστάσεις του πένθους». Το μάθημα θα επαναληφθεί και το απόγευμα στη Λοκρίδα και συγκεκριμένα στο πνευματικό κέντρο των Αγίων Θεοδώρων. Στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ πραγματοποιήθηκε μάθημα την περασμένη Τρίτη όπου ο κ Ευάγγελος Πεπές επίκουρος καθηγητής χριστιανικής παιδαγωγικής θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. μίλησε με θέμα «η στήριξη της οικογενειακής ισορροπίας απέναντι στα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας».

 (*) Επανερχόμαστε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητῶν, τό ὁποῖο διοργανώνει στή Λαμία μαζί μέ τήν Ἱερά Μητρόπολη Φθιώτιδος καί ή Συνοδική Ἐπιτροπή Xριστιανικῆς Ἀγωγῆς & Νεότητος.

Τό πρόγραμμα τῆς Πανηγύρεως στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Βαρβάρας Λαμίας, ἔχει ὡς ἑξῆς:

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 18:00 μ.μ.: Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης καί Πλαταμῶνος κ.Γεωργίου, Καθηγητοῦ καί Προέδρου τῆς Ἀνώτατης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Θεσσαλονίκης, ὁ ὁποῖος θά κηρύξει τόν θεῖο λόγο, καί συγχοροστατοῦντων τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Προέδρου τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ΧριστιανικῆςἈγωγῆς & Νεότητος καί τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 07:00 π.μ.: Ὄρθρος καί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τό πρόγραμμα τοῦ Συνεδρίου, ……………….

 (*) Την Αγία μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα,προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού καθώς και την μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα εορτάσει η Εκκλησία μας το Σάββατο 4 του μηνός.  Στην Ιερά Μητρόπολή μας ενοριακοί Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Βαρβάρα υπάρχουν στη Λαμία δίπλα στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, στη Δίβρη και στο χωριό Μεταλλεία Δομοκού. Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας θα τελεσθεί την Παρασκευή στην ιερά μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης. Οι ιερές ακολουθίες θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 12.45. Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας που φυλάσσεται στην μονή.

Τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού θα τιμήσει η ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος και αύριο το βράδυ θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία από τις 8:30 το βράδυ μέχρι τη 1:00 το πρωί.  Στο τέλος των ακολουθιών θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου του μοναστηριού πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

 Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στον μακαριστό πατέρα Δαμασκηνό θα σας θυμίσουμε την κυκλοφορία από την Ιερά Μονή Αγάθωνος  του βιβλίου του μακαριστού Αρχιμανδρίτου με τίτλο «Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο Ελεήμων Πνευματικός». Ὁ μακαριστός πατήρ Δαμασκηνός εἶχε πνευματικό πατέρα, δάσκαλο καί ὁδηγό του τόν Γέροντα Βησσαρίωνα Κορκολιᾶκο (1905-1991). Ἔθεσε ὡς χρέος καί ἀποστολή του, ἰδιαίτερα μετά τή φανέρωση τοῦ ἀφθάρτου σκηνώματος τοῦ Γέροντός του, νά καταγράψει τά ἀθλήματά του. Νά παρουσιάσει τίς ἀρετές καί τίς ἀρχές του. Νά φανερώσει τό φῶς τοῦ προσώπου του. Νά ἀφήσει ὡς παρακαταθήκη γιά κάθε ἀναζητοῦσα τήν ἀλήθεια ὕπαρξη,  ἕνα βιβλίο πού θά ὁμιλεῖ ἁπλά, πειστικά καί μετρημένα γιά τά συστατικά τοῦ πνευματικοῦ ἀναστήματος τοῦ Γέροντός Βησσαρίωνος, τοῦ ἐλεήμονος πνευματικοῦ.

                Ὁ Θεός συνέδεσε τήν ἔκδοση τοῦ βιβλίου αὐτοῦ μέ τόν κόσμο τοῦ μυστηρίου, μέ τόν πόνο τοῦ χωρισμοῦ. Δέκα ἡμέρες μετά τήν ὁλοκλήρωση τῆς συγγραφῆς ἐκάλεσε τόν συγγραφέα εἰς τάς αἰωνίους μονάς. Ἔτσι, δέν εἶδε τό δημιούργημά του ἐκδιδομένο. Τήν ἔκδοση ἀνέλαβαν οἱ πατέρες τῆς Μονῆς σέ συνεργασία μέ τόν ἐπιμελητή τῆς συγγραφῆς του βιβλίου. Στίς εἴκοσι Δεκεμβρίου κυκλοφορήθηκε τό βιβλίο μέ τίτλο: «Βησσαρίων ὁ Ἀγαθωνίτης, ὁ ἐλεήμων πνευματικός» ἀπό τίς ἐκδόσεις, της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, το οποίο τυπώθηκε από τις Γραφικές τέχνες «Μέλισσα».

                Ἐγράφησαν κατά καιρούς πολλά καί ἀπό πολλούς γιά τόν Γέροντα Βησσαρίωνα. Αὐτά πού γράφει, ὅμως, στό βιβλίο αὐτό ὁ πατήρ Δαμασκηνός εἶναι αὐθεντικά. Ἡ συγγραφή του παρουσιάζει τή ζωή τοῦ πατρός Βησσαρίωνος σέ ὅλες της τίς πτυχές: τίς καθημερινές τίς λειτουργικές, τίς ἐξομολογητικές, τίς ποιμαντικές, τίς γεμᾶτες περιπέτεια καί πόνο. Ἡ ἁπλή καί ζωντανή γλῶσσα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ φέρνει στό προσκήνιο ὅλες τίς ἐκφάνσεις τῆς χριστομίμητης συμπεριφορᾶς καί τοῦ ἁγιοπνευματικοῦ ἤθους ἑνός συγχρόνου Γέροντος πού ἀξιώθηκε νά βιώσει τήν οὐσία τῆς ἁγιότητος. Μέ φόβο Θεοῦ, μέ συνείδηση ἐλεήμονα, μέ ταπείνωση καί φιλανθρωπική μέριμνα ὁ Γέροντας Βησσαρίων ἀπό ἄσημος καί ἔσχατος ἔγινε μέγας. Ἀπό ἄφωνος μέ τή Χάρη τοῦ Θεοῦ παγκόσμια φωνή.

                Ὁ π. Βησσαρίων Κορκολιᾶκος εἶναι ἡ ἀπροσδόκητη φανέρωση τῆς ἁγιότητας στόν χῶρο τῆς Ἐκκλησίας σέ ἐποχή μεγάλης κοινωνικῆς κρίσης. Συνεκλόνισε τήν οἰκουμένη ἡ παρουσία τοῦ ἀφθάρτου σκηνώματός του. Βρέθηκε στό κέντρο τῆς δημοσιότητος καί δημιούργησε σάλο. Ἀπετέλεσε σημεῖο ἀναφορᾶς ἀμφισβητιῶν καί ὀλιγοψύχων. Προκάλεσε τόν θαυμασμό, τή δοξολογία ἀλλά καί τόν φθόνο. Ἐνόχλησε, γιατί ὁ Θεός τόν φανέρωσε «ὡς οὐράνιο σημεῖο», ὅπως ἀποφάνθηκε ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

                Τό βιβλίο «Βησσαρίων ὁ Ἀγαθωνίτης, ὁ Ἐλεήμων Πνευματικός» - τό κύκνειο ἆσμα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ - ἐκπέμπει πνευματική εὐωδία καί φῶς. Ζωντανεύει μέ εἰλικρίνεια καί πιστότητα, μέ σαφήνεια καί ὑψηλό αἴσθημα εὐθύνης τήν «ἱστορία» τοῦ Γέροντος Βησσαρίωνος. Ἀποτελεῖ γιά κάθε ἀγρυπνοῦντα ἄνθρωπο ἕνα γραπτό μνημεῖο προορισμένο νά ἀποκαλύψει τόν «κόσμο» τοῦ ταπεινοῦ μοναχοῦ, πού ὁ Θεός τόν κατέστησε «σημεῖον τοῦ οὐρανοῦ».Το βιβλίο περιέχει 528 σελίδες. Τιμάται 12 ευρώ. Μπορεῖτε νά τό προμηθευτεῖτε ἀπό τήν Ἱερά Μονή Ἀγάθωνος. Με Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2231 0 95218. Καθώς καί ἀπό τό Βιβλιοπωλεῖο Ἔνθεον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην πλατεία Πάρκου με Τηλ. Επικοινωνίας: 2231 0 36204.

(*) Σύφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου αθανασίου Λαμίας με ομιλητή τον Αρχιμ.πΗρωδίωνα Ρίζο και στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης  με ομιλητή τον π. Κωνσταντίνο Βάγια.

(*) Εν όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελούν Ιερό Σαρανταλείτουργο οι κάτωθι Ενορίες: Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 , η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας 6 έως 8 το πρωί στο  Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ηρωδίωνος στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας έπτά παρά τέταρτο μέχρι 8:30.Επίσης σαρανταλείτουργο τελείται στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στην Ιερά Μονή Δαμάστας 5:30 το πρωί με 9:00.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ - Παράρτημα Φθιώτιδας,

μας προσκαλεί και φέτος για 24η χρονιά στη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Αγορά «Μπαζάρ», το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στον πεζόδρομο Ροζάκη Αγγελή. Ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών θα επισκεφθεί την έκθεση το Σάββατο στις 8 το βράδυ μετά την ομιλία του με θέμα «αύριο είναι Κυριακή» στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής………….Η παρουσία σας είναι πολύτιμη στο έργο μας, την οικονομική στήριξη παιδιών σε εκπαίδευση και προβλήματα υγείας, καθώς και οικογενειών που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Χαρίστε λίγη από την αγάπη σας για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πολύμηνη προσπάθειά μα

                                            Ευχαριστούμε από καρδιάς,

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση έργου

στο πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δομοκού

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 400.000€

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Δρακάκης συνυπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δομοκού.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία εξασφάλισε την χρηματοδότηση ύψους 400.000€ για την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, αλλά και η κατασκευή περίφραξης και η τοποθέτηση καγκελόπορτας για λόγους ασφαλείας. Επίσης, θα επιστρωθεί με κυβόλιθους το προαύλιο.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην κοινωνία και συγκεκριμένα σε συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη μιας ιδιαίτερης φροντίδας.

»Συμπράττουμε, λοιπόν, για  να ενισχύσουμε αυτή την δομή και συνεργαζόμαστε με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Δρακάκη, προκειμένου να υλοποιηθεί έργο αρχικού προϋπολογισμού 400.000€. Συνεχίζουμε για την ταχεία δημοπράτησή του».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Δρακάκης δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

»Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα, της αγαστής συνεργασίας μας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα. 

Συνεχίζουμε όλοι μαζί με τόλμη και αποφασιστικότητα στο σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών προνοιακών δομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περίπατος ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία

Με αφορμή:

α) την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση (18 Νοεμβρίου)

β) την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των Παιδιών (19 Νοεμβρίου)

γ) την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου)

δ) τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Εκστρατεία «16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία»

ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων διοργανώνει περίπατο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία την Κυριακή 05/12/21 και ώρα 11:00 π.μ. στον ποδηλατόδρομο (Λ. Ελευθερίας & Φραντζή).

Στη δράση συμμετέχουν το Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», η Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας, το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λαμίας, τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαμιέων και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Λαμιέων.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness