165

Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αντινίτσης π. Αγαθονίκου. (Δελτίου Τύπου 25.7.2012)

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τετάρτη, 25 Ιούλιος, 2012 - 13:30

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινήσεως και χαρμολύπης τελέσθηκε την Τετάρτη 25 Ιουλίου το πρωί, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αντινίτσης, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού καθηγουμένου Αρχιμ. Αγαθονίκου Αναγνωστοπούλου, ο οποίος χθες το πρωί παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και από άλλες Μητροπόλεις.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιερατική πορεία του μακαριστού Καθηγουμένου, σκιαγράφησε την προσωπικότητά του και τόνισε την μεγάλη προσφορά του στην Μονή την οποία και ανακαίνισε εκ βάθρων. Ευχήθηκε τέλος η Παναγία να αποστείλει μια καινούργια αδελφότητα η οποία θα συνεχίσει το έργο του μακαριστού.

Στην συνέχεια εν πομπή έγινε η μεταφορά του σκηνώματος όπισθεν του Ιερού Βήματος του καθολικού όπου και ετάφη, καθότι ο μακαριστός καθηγούμενος θεωρείται ως νέος κτίτωρ της Ιεράς Μονής.

Ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγαθόνικος, κατά κόσμον Χρήστος,  Αναγνωστόπουλος, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1930, στο χω­ριό Παρασκευή Αιγιαλείας. Εκάρη μοναχός στις 6 Ιουλίου 1956 στην ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας της Ιεράς Μητροπόλεως Κα­λα­βρύτων, όπου έλαβε το όνομα Γερβάσιος.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 8 Ιουλίου 1956 υπό του τότε Μη­τρο­πολίτου Άρτης κυρού Σεραφείμ στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας Άρτης και Πρεσβύτερος στις 24 Ιουλίου 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού στην Ιερά Μονή Αντι­νί­τσης, όπου καί έλαβε το όνομα Αγαθόνικος.

Διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης από τον Ιούλιο του 1989.

Επί των ημερών του π. Αγαθονίκου με την συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ανοικοδομήθηκε το μεγαλοπρεπές καθολικό, η φιάλη αγιάσματος, το κωδωνοστάσιο, ο ξενώνας και η Μονή επανεύρε την παλαιά της αρτιότητα και μεγαλοπρέπεια.

Στην κηδεία παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους π. Σεραφείμ, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής και στελέχη του Στρατιωτικού φυλακίου της ΜΕΡ.ΥΠ., ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού, συγγενείς και συγχωριανοί του μακαριστού από το Αίγιο και πολλοί προσκυνητές από την Φθιώτιδα αλλά και από άλλες περιοχές και έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης και τέως Σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης και ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...