165

Σεβασμιώτατος: «Να κατακοσμούμε και να μην ξεχαρβαλώνουμε τα των ανθρώπων ήθη»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 31 Δεκέμβριος, 2023 - 22:15

Στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Βασιλείου του Δημοτικού Διαμερίσματος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου του Δήμου Λαμιέων χοροστάτησε απόψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.

          Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου. 

          Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια του Εσπερινού χειροθέτησε Αναγνώστη τον εορτάζοντα Στρατιωτικό και Ιεροψάλτη κ. Βασίλειο Τσεκούρα, μαθητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», φέρελπιδα νέο, ο οποίος ανδρώθηκε στις αυλές της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας και στις κατηχητικές συντροφιές της Ιεράς Μητροπόλεως, απάντων ευχομένων το Άξιος!

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφερόμενος στο πρόσωπο του Μεγάλου Ιεράρχου Βασίλειου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Ουρανοφάντορος, υπογράμμισε τον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου «τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας» και χαρακτηριστικά σημείωσε:                          

«Εορτάζουμε τη μνήμη ενός μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, του εν Αγίοις  Πατρός ημών Βασιλείου, του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας Ουρανοφάντορος, ενός εκ των κορυφαίων μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων της Εκκλησίας μας, του οποίου η θεολογία, του οποίου η ζωή, του οποίου η ποιμαντορία, του οποίου η μαρτυρία μέσα στην Εκκλησία άφησε ανεξίτηλο στίγμα σε βαθμό ώστε να συγκαταλέγεται στους μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες μαζί με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Άγιο Γρηγόριο, το συμφοιτητή του τον Ναζιανζηνό τον Θεολόγο.

Ο Μέγας Βασίλειος όμως δεν ετράνωσε μόνο τη φύση των όντων, αλλά μέσα από την θεολογία, μέσα από τη βιωμένη θεολογία, την έμπρακτη φυσιολογία και μέσα από τη ζωή κατεκόσμησε και τα των ανθρώπων ήθη. «Τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας» ψάλλουμε στο Απολυτίκιο. Πόσο σημαντική είναι αυτή η φράση,  πόσο καίρια και θα λέγαμε και πόσο επίκαιρη. Ένας άνθρωπος τόσους αιώνες πριν συνέβαλε με τη μαρτυρία του στην εποχή που έζησε, ώστε να στολιστούν τα ήθη των ανθρώπων, ώστε δηλαδή η κοινωνία της εποχής του και οι κοινωνίες που ακολούθησαν να έχουν ηθικό πρόταγμα, να έχουν πρόταση βιωμένης ζωής, να έχουν ήθος, να κομίζουν ένα ήθος μέσα στην οικογένεια, μέσα στην κοινωνία, μέσα στην εργασία, μέσα στο μοναχισμό, μέσα στην Εκκλησία, μέσα στη διοίκηση των κοινών πραγμάτων, μέσα στο καθετί της ζωής.

Κι εδώ έρχεται το ερώτημα: «Άραγε εμείς οι σημερινοί άνθρωποι αγωνιζόμεθα κι εμείς σε αυτή την παρακαταθήκη του Μεγάλου Βασιλείου να κατακοσμούμε, να καταστολίζουμε, να αναδεικνύουμε τα ήθη ή μάλλον προσπαθούμε να τα ξεχαρβαλώσουμε ή να τα διαλύσουμε ή να γκρεμίσουμε στο όνομα κάποιου εκσυγχρονισμού και κάποιου εκμοντερνισμού, για να μη μας πούνε κάπως και μη μας χαρακτηρίσουν; Να διαλύσουμε την οικογένεια, να διαλύσουμε την παράδοση, να διαλύσουμε τις ρίζες μας, να διαλύσουμε όλα αυτά τα οποία μας έχουν κρατήσει ζωντανούς παρά τις ελλείψεις μας». 

Αλίμονο αν κανείς πει ότι οι οικογένειες είναι τέλειες, αλίμονο κανείς αν πει ότι τα χωριά μας λειτουργούν τέλεια, αλίμονο αν κανείς πει ότι οι φιλίες μας είναι οι τέλειες φιλίες και είναι το παράδειγμα. Όμως για φανταστείτε αν διαλυθούν ακόμα και αυτά, τα οποία μας κρατάνε, μας κρατάνε ζωντανούς, μας κρατάνε όρθιους στις κρίσεις. Πώς αντέξαμε και πώς άντεξε αυτός ο τόπος τόσους πολέμους, τόσες δουλείες, αιώνες όχι ένα χρόνο ή δύο χρόνια, αιώνες ολοκλήρους. Πώς άντεξε άλλες κρίσεις και καταστάσεις και πρόσφατα, μνημόνια, παραμνημόνια, συμβόλαια, παρασυμβόλαια, χίλια δύο πράγματα, πώς τα άντεξε. Χάρη στις σχέσεις, χάρη στην οικογένεια, χάρη στην αλληλεγγύη, χάρις σε δεσμούς οι οποίοι είναι θεμελιωμένοι μέσα στο διάβα του χρόνου και για τους όποιους θεσμούς έδωσαν τη μαρτυρία και εργάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, ανάμεσα τους και ο Μέγας Βασίλειος.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε αυτή τη μεγαλειώδη προσφορά του Μεγάλου Βασιλείου σε όλους μας αλλά και συγχρόνως να στοχαστούμε, να μπορέσουμε νηφάλια να κοιτάξουμε τα πράγματα και να προτεραιοποιήσουμε στη ζωή μας, ποιες είναι οι προτεραιότητες, τι είναι αυτό το οποίο προέχει, τι είναι αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη σήμερα και πάνω σε αυτό να κάνουμε τις όποιες, αν κάνουμε, αλλαγές. Ναι, να βελτιώνουμε πράγματα. Ναι, να δίνουμε δυνατότητες να γίνονται ακόμα καλύτερες οι συνθήκες, αλλά ποτέ η διάλυση δεν είναι βελτίωση, ποτέ η καταστροφή δεν είναι βελτίωση, ποτέ η σχετικοποίηση δεν είναι βελτίωση, ποτέ το ξεθεμελίωμα δεν είναι και δεν οδηγεί σε βελτίωση».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ενορίτες και καλή χρονιά και ιδιαίτερα ευχήθηκε στους εορτάζοντες ιερείς, στον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας κ. Βασίλειο Χήρα, ο οποίος διηκόνησε το Ιερό Αναλόγιο και συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας π. Νικόλαο Καρανάσιο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες της Ενορίας για την λειτουργία και τις δράσεις της Ενορίας.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους. 

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...