165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1702

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 13 Μάιος, 2019

Δευτέρα 13 Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Γλυκερίας. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Λαοδικίου του δεσμοφύλακος και του ιερομάρτυρος Μακαρίου του θαυματουργού του Ρώσου.Τη μνήμη των Οσίων Σεργίου του ομολογητού, Παυσικάκου επισκόπου Συνάδων, Ευθυμίου του νέου, κτίτορος της ιεράς μονής Ιβήρων και των εν αυτή ασκησάντων Γαβριήλ, Γεωργίου και Ιωάννου.Τη μνήμη των Οσίων Αγαπίου και Νικηφόρου πρεσβυτέρου της μονής της Εφάψεως. Την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού Θεοτόκου της Παντανάσσης, του εν τη νήσω της Αγίας Γλυκερίας. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν τη ιερά μονή Ιβήρων Μοναχών οσιομαρτύρων, των εν τη θαλάσση βληθέντων κατά το 1280.

 

Από το καθιερωμένο αγιολόγιο περνάμε στους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων.

(*) Για τον Μεγάλο ευεργέτη  της Ιεράς Μητροπόλεως Βασίλειο Χειμωνίδη μίλησε σήμερα στο σταρ Fm 97,1 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως έντεκα ετών από την εκδημία του προς Κύριον.

(*) Στην πολη της Λάρισας θα μεταβεί την Τετάρτη 15 Μαϊου ο Ποιμενάρχης μας κ νικόλαος προκειμένου να προεξάρχει του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως Αγίου Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης.

(*) Σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς τελέσθηκε χθες η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην ιστορική ιερά μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης καθώς και η ρασοφορία ενός ακόμη μοναχού του μοναστηριού του πατρός Δαυίδ.

(*) Στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας  ιερούργησε το Σάββατο το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος και τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Φωτίου Κερασιώτη,πνευματικού του μοναστηριού παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Φθιώτιδα και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

  (*)Ημερίδα αφιερωμένη στην οσιακή ζωή και το μεγάλο πνευματικό έργο του αειμνήστου Γέροντος Φωτίου τελέσθηκε το Σάββατο στις 11 το πρωί στην ιερά μονή Παναγίας Δαμάστας. Για τον μακαριστό γέροντα μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος, η γερόντισσα Ιωάννα και καθηγητές Πανεπιστημίου.

 

 

 

 

 

 

 

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία προς Κύριον  του Μεγάλου ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως Βασιλείου Χειμωνίδη προέδρου των super markets Γαλαξίας και του τηλεοπτικού καναλιού star κεντρικής Ελλάδας. Για την επέτειο της εκδημίας του μίλησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος στο σταρ Fm 97,1 στην πρωινή εκπομπή «ήρθε η ώρα» και στη δημοσιογράφο κ Ολγα Λαθύρη.

(*) Στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας την πολη της Λάρισας θα μεταβεί την Τετάρτη 15 Μαϊου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ νικόλαος αποδεχόμενος την πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρίου Ιερωνύμου ώστε να προεξάρχει του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως Αγίου Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης. Οι πανηγυρικές ακολουθίες του Ορθρου και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  θα μεταδοθούν ζωντανά και από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό.

(*) Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων κύριος Παναγιώτης Στασινός ιατρός συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Ο κ Στασινός επισκέφθηκε τον Ποιμενάρχη μας προκειμένου να τον ενημερώσει για την Υποψηφιότητα του στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «Λαμία στο κέντρο» και να ζητήσει την αρχιερατική του ευχή.

            Ο Σεβασιώτατος εδέχθη με πολύ χαρά  τον κ Στασινό και τους συνεργάτες του και ευχήθηκε πατρικώς καλή επιτυχία και καλή δύναμη.Φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*)Στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης ιερούργησε και ωμίλησε χθες Κυριακή των Μυροφόρων 12 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, επί τη επετείω των  75 ετών της μαρτυρικής μνήμης της ανατινάξεως της Μονής και του παρακειμένου Σανατορίου, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής το 1944.

            Η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς, μιας και η Μονή με την Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας απέκτησε έναν ακόμη Μοναχό και η αδελφότητα, η οποία τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του  Καθηγουμένου πατρός Αμβροσίου Αναστασίου, αριθμεί πλέον 6 μοναχούς, όλοι πνευματικά αναστήματα και τέκνα της Μητροπόλεώς μας.

            Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από: τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Παντοκρατορινό, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Φιλιαδώνα Δομοκού, τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, τους πατέρες της Αδελφότητος και τον Αρχιδιάκονό του πατέρα Ευστάθιο Κατόπη.

            Τους ύμνους των ακολουθιών απέδωσαν οι κύριοι Ευάγγελος Τσιρίγκας, Πρωτοψάλτης, Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ο κ. Χρήστος Τσιρίγκας Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας, Απόφοιτος της Σχολής Βελλά, συνοδεία ισοκρατών.

            Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής, ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς, αλλά και σε αυτούς που παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας ομιλώντας για την τόλμη και το θάρρος των Μυροφόρων γυναικών και των δύο τιμωμένων ανδρών, του Ιωσήφ του Βουλευτού του εξ Αριμαθαίας και του Νικοδήμου, του νυκτερινού μαθητού του Κυρίου.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            «Θέλει τόλμη και θάρρος, αδελφοί μου η πνευματική ζωή. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος και τόλμη για να διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την χριστιανική μας ιδιότητα.

            Δεν μας έδωκε ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα δυνάμεως  και οι χριστιανοί έχουν ψυχή και σθένος. Το παρατηρούμε σήμερα γύρω μας, που έχει μαραθεί το σθένος και οι άνθρωποι κυκλοφορούν αγέλαστοι, μελαγχολικοί χωρίς πρωτοβουλίες. Η απάντηση σ’ αυτό που συμβαίνει είναι ότι χάσαμε τον σύνδεσμό μας με τον Χριστό. Ο Πνευματικός άνθρωπος δεν φοβάται, διότι ξέρει ότι έχει βοηθό και συμπαραστάτη του τον Κύριο.

            Αυτή τη δύναμη της τόλμης που είχαν οι Μυροφόρες γυναίκες και οι δύο σήμερα τιμώμενοι άγιοι Ιωσήφ και Νικόδημος, εύχομαι να χαρίσει ο Κύριος σε όλους μας».

            Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση, ωμίλησε για την θλιβερή επέτειο της ανατινάξεως της Μονής και του παρακειμένου Σανατορίου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής το 1944, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φονευθούν  όλοι οι Πατέρες και οι 35 ασθενείς που νοσηλευόταν στο Σανατόριο και αναφέρθηκε επίσης στον Δόκιμο της Μονής κ. Δημήτριο Σαμαντά, εις τον οποίο επρόκειτο να τελέσει την ρασοφορία και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Χαίρω διότι με την παρουσία σας σήμερα εδώ, συμπαρίστασθε σε μια γενναία απόφαση ενός νέου παιδιού,  του αγαπητού σε όλους μας Δημητρίου,  να αφήσει τα εγκόσμια και να αφιερωθεί και να αφοσιωθεί  εις τον Θεό και εις την Εκκλησία.

            Το Μοναστήρι μας με την σημερινή ρασοφορία αριθμεί 6 εντοπίους μοναχούς, παιδιά δικά μας, της Τοπικής μας Εκκλησίας.

            Αυτή η Μονή έχει πολύ μεγάλη Ιστορία. Σήμερα εορτάζει και πενθεί την θυσία των Πατέρων και των 35 ασθενών που νοσηλευόταν στο Σανατόριο, τους οποίους τα εχθρικά Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής την Δευτέρα του Πάσχα το 1944 εφόνευσαν κατά την ανατίναξη και ολική καταστροφή της Μονής. Εδώ είναι τόπος ποτισμένος με αίμα και δάκρυα. Το Μοναστήρι μας είναι χτισμένο από τον 12ο αιώνα και με την χάρη του Θεού το αναστηλώσαμε εκ βάθρων και  επιτελεί σήμερα μια σπουδαία πνευματική αποστολή με ήρεμο αλλά αποτελεσματικό τρόπο.

            Έχουμε μεγάλη χαρά που ένα ακόμη παιδί μας , ο Δημήτρης, με πνεύμα θυσίας και αγάπης προς τον Θεό έρχεται για να εργασθεί στο πνευματικό έργο της Μονής. Έχει τα χρόνια του Χριστού, 33 ετών, είναι Πτυχιούχος του ΑΤΕΙ Δομικών υποδομών και έχει πολλά ακόμη τάλαντα.            Μακάρι αδελφοί μου και άλλα παιδιά σαν τον Δημήτρη που έχουν την κλίση,  να πάρουν την απόφαση και να αφιερωθούν στον Θεό πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος. Η μοναχική ζωή έχει μεγαλείο. Είναι για τους δυνατούς και τους τολμηρούς. Δεν έχουν αξία τα κοσμικά πράγματα, μόνο η ψυχή του ανθρώπου.

            Ευχηθείτε πατέρες και αδελφοί, να δώσει ο Θεός και η Παναγία που είναι το τείχος των Παρθένων και προστάτις των μοναχών,  να σκεπάζει το νέο Μοναχό και την αδελφότητα και να αναδειχθεί η Μονή ένα πνευματικό κέντρο που θα καλλιεργούνται τα ιδανικά, τα χαρίσματα και θα προσφέρεται στους προσκυνητές ανάπαυση και ανάταση ψυχής.

            Ακολούθησε σε κλίμα συγκινήσεως η ρασοφορία του Δοκίμου αδελφού της Μονής, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος μετονόμασε σε πατέρα Δαυίδ, δίδοντάς του το όνομα εις τιμήν και μνήμην του οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, του Λοκρού, ενός μεγάλου αγίου εκ της χορείας των Φθιωτών αγίων, με την ευχή ο νέος Μοναχός  να βαδίσει στα χνάρια της ζωής του οσίου Δαυίδ.

            Ακολούθησε ο ασπασμός του τιμίου Σταυρού και της χειρός του πατρός Δαυίδ από όλους τους παρευρισκομένους, συγγενείς, φίλους και προσκυνητές και στην συνέχεια ψαλλομένων Αναστασίμων ύμνων εν πομπή οι Πατέρες και ο Σεβασμιώτατος μετέβησαν στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου παρετέθη σε όλους πλούσια δοχή.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πολλών προσκυνητών παρέστησαν: ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την ρασοφορία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*)Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο μακαριστός Ιερομόναχος π. Φώτιος ο Κερασιώτης († 30 Απριλίου 2013), ο Πνευματικός Γέροντας της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας και Πνευματικός καθοδηγητής αναρίθμητων ψυχών,  ανήλθε εις τας ουρανίους Μονάς, ακούγοντας το κάλεσμα του Κυρίου.

            Το Σάββατο  11 Μαΐου στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις το τέλος της οποίας εψάλη Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Φωτίου, παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Φθιώτιδα και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

            Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία και στο Ιερό Μνημόσυνο πλαισιώσαν Ιερείς της Μητροπόλεως μας, ο Αρχιδιάκονος  καθώς και Ιερείς από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος, πολλοί εκ των οποίων  παρέστησαν συμπροσευχόμενοι.

            Τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινή χορωδία, Καθηγητές και μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή του εκ της νήσου Μυτιλήνης προερχομένου,  Αιδεσιμολ. Πρωτ. πατρός Παναγιώτου Ιωακείμ, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, πατρός κατά σάρκα του Χοράρχου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.   

            Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

            Στις 11:00 π.μ. όπως ήταν προγραμματισμένο, στην αυλή της Μονής ξεκίνησαν οι εργασίες της Ημερίδος, η οποία ήταν αφιερωμένη στην οσιακή ζωή και το μεγάλο πνευματικό έργο του αειμνήστου Γέροντος Φωτίου Κερασιώτη.

            Αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στον Χαιρετισμό που απηύθυνε ευχαρίστησε τους ομιλιτές για την συμμετοχή τους στην Πνευματική αυτή Ημερίδα και δι’ ολίγον ωμίλησε για τον μακαριστό Γέροντα σημειώνοντας χαρακτηριστικά:            « Αυτή την Ημερίδα, το φιλολογικό αυτό μνημόσυνο το οφείλαμε στο πρόσωπο του Γέροντος Φωτίου. Θα ακούσουμε καινούργια πράγματα, άγνωστα σε πολλούς από την ζωή του και είναι μία ευκαιρία αδελφοί μου να ωφεληθούμε από τέτοιου είδους αγιασμένες μορφές της εποχής μας.

    Για τον π. Φώτιο άκουγα από τους φοιτητές του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, όπου διετέλεσα Διευθυντής για πολλά χρόνια και θέλησα να τον γνωρίσω. Πριν ενθρονιστώ στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, επήγα στον άγιο Νικόλαο στα Καλλίσια και πράγματι είδα έναν άγιο άνθρωπο, και με εστήριξε  πολύ με τους λόγους του.

     Αργότερα με την πρόνοια του Θεού τον ζήσαμε επί 14 χρόνια εδώ στο μοναστήρι της Παναγίας μας, το οποίο και ανέδειξε έτι περισσότερο πνευματικά και πραγματικά ζήσαμε την καθαρότητα και  αγιότητα του βίου του.

     Τα διδάγματα του είναι πάντοτε ζωντανά. Δεν χρειάζεται μεγάλος κόπος για να τα εφαρμόσει κανείς.  Διάθεση χρειάζεται και σ’ αυτό πατούσε ο Γέροντας Φώτιος, στη διάθεση  και γι’ αυτό είχε και επιείκεια και ο Θεός του έδωκε την φώτιση, στα Εκκλησιαστικά πράγματα και θέματα να είναι αντικειμενικός και σωστός. Ας είναι αιωνία του η μνήμη και αυτή η Ημερίδα ας είναι προς Δόξαν Θεού και οικοδομή πάντων ημών».

            Στην συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογική Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, πνευματικό τέκνο του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και μετέπειτα του μακαριστού Γέροντος Φωτίου, εξεφώνησε την εισηγησή του με θέμα: « Ο Γέροντας Φώτιος που γνώρισα. Η Συμβουλευτική - Ποιμαντική του π. Φωτίου κατά την Εξομολόγηση».

            Ο κ. Σταυρόπουλος σημείωσε:

            «Σε μια τέτοια σύναξη μνήμης, για την ευεργετική παρουσία του π. Φωτίου, είναι δύσκολο να αναπολήσει κανείς όλες εκείνες τις πτυχές που συγκροτούσαν τον βίο και την πολιτεία άνδρα ικανού και πεπαιδευμένου και κατέχοντος τα μυστικά μια γνήσιας πνευματικής ζωής.

            Στόχος της σημερινής μου προσλαλιάς δεν είναι να βιογραφήσω τον άνδρα εκθέτοντας βιογραφικά στοιχεία. Σκοπός, που ατελώς σίγουρα θα τον υπηρετήσω, είναι να αναδείξω πτυχές από αυτό που διαισθάνομαι ότι ήταν η κύρια αποστολή του στη διαποίμανση του λαού του Θεού, που του εμπιστεύθηκε ο Πανάγαθος στα τόσα έτη της ιερατικής του διακονίας. Νομίζω ότι κατεξοχήν άσκησε με διάκριση το έργο της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Συμβουλευτικής Ποιμαντικής. Υπήρξε πνευματικός πατέρας πολλών μοναχών, κληρικών και λαϊκών, ανδρών και γυναικών. Στο Άγιον όρος, στην Αργολίδα, στην Πεντέλη (Καλλίσια) και στη Μονή Δαμάστας.   

            Η επί εικοσαετία μαθητεία μου κοντά του ως εξομολόγου μου επέτρεψε να ζήσω στιγμές της διακριτικής του παρεμβάσεως στην καθημερινότητα αλλά και στις όσες δραστηριότητες μου. Πλην όμως η προσωπική μου μαρτυρία συνδυάζεται και με μαρτυρίες άλλων ανθρώπων που η ευεργετική δράση του π. Φωτίου διαμόρφωνε τη ζωή τους.

            Δύο μαρτυρίες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

            Η πρώτη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου:

« Η αγιότητά του βοηθούσε τον π. Φώτιο να ζήσει όλη την τραχύτητα της μοναστικής ζωής, για να σκορπίζει στον κόσμο γλυκύτητα. Ενώ δεν μιλούσε πολύ, με την μορφή του κέρδιζε την αγάπη του κόσμου. Πολλές φορές μόνο με κάποιο μορφασμό του προσώπου του προέτρεπε σε κάτι ή απέτρεπε από κάτι».

            Η δεύτερη του εκλιπόντος Καθηγητού μας Ευαγγέλου Θεοδώρου:

            «Η γλυκιά αυστηρότητά του συνδυαζόταν με επιείκεια πού ήταν αποτέλεσμα της συνηθισμένης στους Πατέρες «Οικονομίας», η οποία πάντοτε καταφεύγει σε δικαστική αναζήτηση και εξιχνίαση ελαφρυντικών μέσα στις ευρύτερες ψυχολογικές και πνευματικές συναρτήσεις της ζωής των εξομολογουμένων».

            Ο π. Φώτιος είχε ενστερνιστεί απόλυτα το ρόλο του ως πνευματικού συμβούλου. Πρότεινε έναν τρόπο ζωής εκείνον της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής. Σκοπός του ήταν να φανερώσει τη χαμένη ομορφιά, δηλαδή την εικόνα του Θεού, μέσα στη ζωή των πνευματικών του τέκνων.

            Συγκρατώ αυτό που αισθανόμουνα μετά από συζητήσεις μαζί του. Θα τον χαρακτήριζα ως «ενισχυτικό». Όπως ο ίδιος έπαιρνε δύναμη από τον «ενδυναμούντα αυτόν Κύριο», έτσι κι εμείς βγαίναμε ενισχυμένοι από την συνάντηση μαζί του.

            Ο π. Φώτιος ήταν για όλους μας ένα μεγάλο δώρο του Θεού».

            Ακολούθως ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης, ανέγνωσε την εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημητρίου Μπαρθρέλλου, Καθηγητού Πανεπιστημίου, με θέμα: « Ο Γέροντας Φώτιος: Προσωπικότητα και διδασκαλία», ο οποίος λόγω ενός κωλύματος δεν μπόρεσε να παραστεί. 

            Ο π. Δημήτριος ανέφερε:

            «Θα ήθελα εξαρχής να εκφράσω τη δυσκολία μου να μιλήσω για τον Γέροντα Φώτιο, διότι κάτι τέτοιο δεν συμβιβάζεται εύκολα με τη βιοτή και τη διδασκαλία του. Ο Γέροντας πίστευε πρωτίστως στη δύναμη της προσευχής και του παραδείγματος, και μόνο δευτερευόντως στη δύναμη των λόγων. Πιστεύω ότι τον εξέφραζε απόλυτα η φράση που συναντάμε στις επιστολές του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου: καλύτερα να μη μιλάς και να είσαι, παρά να μιλάς και να μην είσαι. Και βέβαια μας θύμιζε ότι τα λόγια είναι εύκολα, ενώ τα έργα δύσκολα. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σιωπηλός. Έλεγχε τα λεγόμενά του, και απέφευγε τόσο την αργολογία, όσο και τα περιττά και κουραστικά κηρύγματα ή τις κούφιες ρητορείες. Τα λόγια του ήταν απλά και μετρημένα, αλλά συγχρόνως γεμάτα σύνεση και πνευματική δύναμη – γι’ αυτό και εντυπώνονταν βαθιά στην καρδιά και τη μνήμη των ακροατών του και προκαλούσαν σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα και τη ζωή τους.

            Ο  Γέροντας απέφευγε την ανθρωπαρέσκεια και την απόκτηση φήμης. Κάποτε μας είπε ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι ανώτερος από τη φήμη του και μάλιστα ότι, εάν ποτέ η φήμη του φτάσει την αξία του, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ο Γέροντας ήταν πολύ προσεκτικός στο να κρύβει την αρετή του.

            Ως χαρακτήρας ο Γέροντας ήταν πολύ δυναμικός και πολύ υπεύθυνος. Πίστευε βαθιά στον Θεό, αγωνιζόταν πάρα πολύ, δεν συμβιβαζόταν με ημίμετρα, και ό,τι έκανε το έκανε πολύ προσεκτικά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Ήταν σιωπηλός και αυστηρός, αφοσιωμένος στη νηστεία, την προσευχή, τη λατρεία, και την Εξομολόγηση. Ήταν σταθερός και ξεκάθαρος στις απόψεις του αλλά δεν έπαυε ποτέ να μαθαίνει. Συνδύαζε το ιδεώδες με έναν πολύ βαθύ ρεαλισμό καθώς και το αγωνιστικό φρόνημα με την αποφυγή κάθε είδους υπερβολής. Συνδύαζε επίσης την έμφυτη ευφυΐα του και την κοσμική και θεολογική του παιδεία με την πνευματική και ποιμαντική εμπειρία και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Όλα τα παραπάνω τον καθιστούσαν ξεχωριστή πνευματική φυσιογνωμία. 

            Όσοι γνωρίζουν τη σχέση του με τον Άγιο Πορφύριο, τη ζωή του στην Κερασιά, και γενικότερα τους μοναχικούς του αγώνες, καταλαβαίνουν περισσότερα. Η ζωή του στην έρημο της Κερασιάς χαρακτηριζόταν από σκληρή άσκηση, αδιάλειπτη προσευχή, συχνότατη τέλεση της θείας Λειτουργίας, κοπιαστική χειρωνακτική εργασία, αλλά και μελέτη του Ευαγγελίου και της πατερικής γραμματείας. Επιπλέον, η υπακοή του στον π. Πορφύριο ήταν παροιμιώδης. Ο π. Πορφύριος του φερόταν φαινομενικά με μεγάλη σκληρότητα, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι ο π. Φώτιος ‘άντεχε’ ό,τι απαιτούνταν για να οδηγηθεί ταχύτερα σε μεγαλύτερη ταπείνωση και πνευματική ωριμότητα.  Και όντως, ο π. Φώτιος έφτασε εξαιρετικά σύντομα σε πολύ μεγάλα μέτρα αρετής. Ανήκει στις εξαιρέσεις εκείνες των μοναχών που η πνευματική τους πρόοδος υπήρξε ραγδαία τόνισε ο πατήρ Δημήτριος και συνεχίζοντας πρόσθεσε….

  Ως προς τη διδασκαλία του, ο Γέροντας τόνιζε ιδιαίτερα τη μετάνοια, την αγάπη προς τον Θεό και την υπακοή στις εντολές του, τη συγχώρεση των εχθρών, και την γεμάτη ελπίδα και δοξολογία προς τον Θεό υπομονή στους πειρασμούς. Ήταν αυστηρός στα ηθικά θέματα και επέμενε στην αξία της νηστείας. Δεν συμφωνούσε με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, αν και, ειδικά ως προς τη νηστεία, επεσήμαινε ότι δεν θα πρέπει να ασκείται με τρόπο που να βλάπτει την υγεία του νηστεύοντος.

   Ο π. Φώτιος δίδασκε ότι η χριστιανική ζωή δίνει χαρά. Η χαρά όμως αυτή έρχεται από την άσκηση και τη θυσία, την πίστη και τον πνευματικό αγώνα, την υπομονή στους πειρασμούς και τη δοξολογία του Θεού».

   Ακολούθησε η τρίτη και τελευταία εισήγηση της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γερόντισσας Ιωάννας της Ιατρού, η οποία είχε ως θέμα: « Ο Γέροντας Φώτιος στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος».

   Η Γερόντισσα με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στην ζωή και το μεγάλο πνευματικό έργο του μακαριστού πατρός Φωτίου, κατά την δεκατετραετή  παραμονή του στο μοναστήρι της Παναγίας της Δαμάστας.

  Χαρακτηριστικά ανέφερε:

   «Ο Γέροντας Φώτιος (κατά κόσμον Αντώνιος Σκάνδαλος) συνδέθηκε με την Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος από τα πρώτα χρόνια της μοναχικής και ιερατικής του ζωής και εγκαταβίωσε στην Ι. Μονή Παναγίας Δαμάστας για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια.

      Γεννήθηκε στο Λημέρι Ευρυτανίας στις 10 Δεκεμβρίου 1933 από ευσεβείς γονείς, τον Σεραφείμ και τη Σοφία. Τελείωσε το Δημοτικό στη γενέτειρά του και το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης και πάρεδρος Πρωτοδίκης στη Χαλκίδα. Στις 19 Μαρτίου 1966, σε ηλικία 33 ετών, εκάρη μοναχός. Την επομένη, 20 Μαρτίου, χειροτονήθηκε διάκονος και δύο μήνες αργότερα, στις 19 Ιουνίου, πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό. Στις 2 Ιουνίου 1970 αναχώρησε για το κελί του Αγίου Δημητρίου στην Κερασιά του Αγίου Όρους με τον Γέροντά του, Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη. Εκεί εκάρη Μεγαλόσχημος στις 24 Σεπτεμβρίου 1977. Κατά τη διάρκεια της εγκαταβίωσής του στην Κερασιά μετέβαινε τις περιόδους των νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, όπου ασκούσε το έργο του Πνευματικού. Από το 1978 μέχρι το 1998 εγκαταβίωσε στον Άγιο Νικόλαο Καλλισίων Πεντέλης.

   Το καλοκαίρι του 1997, όταν η Ι. Μονή Δαμάστας έμεινε χωρίς πνευματικό, ο νεοχειροτονηθείς Ποιμενάρχης μας κ.κ. Νικόλαος κατόπιν συνεννοήσεως με τη μακαριστή Γερόντισσα Θεοδότη μετέβη στον Άγιο Νικόλαο Καλλισίων, και του πρότεινε να αναλάβει πνευματικός της Ιεράς Μονής. Ο Γέροντας δέχτηκε και ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση της Μονής παραμένοντας στον Άγιο Νικόλαο Καλλισίων.

   Τον Μάιο του 1998 ο πόθος του για το Άγιον Όρος τον έφερε πίσω στο κελί του αγίου Δημητρίου Κερασιάς. Επιστρέφοντας νύχτα από το Άγιον Όρος για να πάρει τα τελευταία του πράγματα είδε το Μοναστήρι της Δαμάστας λουσμένο σε άπλετο φως, ενώ οι άλλοι συνεπιβάτες δεν έβλεπαν τίποτα. Την άλλη μέρα επικοινώνησε με τη Γερόντισσα Θεοδότη και καταλάβαμε ότι η Παναγία του είχε φανερώσει τη χάρη της, διότι στο μοναστήρι τότε δεν υπήρχε κανένα απολύτως φως που να δικαιολογεί αυτή την οπτασία του Γέροντα.

    Ο Γέροντας έτρεφε μεγάλο σεβασμό και αγάπη για την Παναγία Δαμάστα. Ήδη με θείο φωτισμό στις 2 Μαρτίου 1997, έγραφε στα Καλλίσια για τη Μονή:

    «Εκεί ψηλά στα έλατα, πάνω από τη θάλασσα, είναι η Μονή της Δαμάστας. Είναι κτισμένη από παλαιά, εκεί ψηλά, στο όνομα της Παναγίας. Δεσπόζει σ’ όλο τον κάμπο της Φθιώτιδος, αλλά η χάρις απλώνεται ακόμη πάρα πέρα σε στεριά και θάλασσα και όπου υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν μεγάλη ανάγκη, από αρρώστεια, φτώχεια, ανέχεια και άλλη κακουχία. Παίρνει καθένας τους απ’ αυτή ότι έχει ανάγκη, αρκεί με πίστη θερμή να το ζητήσει».

    Εσέβετο τον Μητροπολίτη υποδειγματικά. Ουδέποτε εξήρχετο εκ της Μονής χωρίς ευλογία, οπουδήποτε και αν πήγαινε, όπως για παράδειγμα στο κελλί του στον Άγιο Δημήτριο Κερασιάς ή στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις. Πάντοτε έλεγε ότι ο Μητροπολίτης είναι "εις τύπον και τόπον Χριστού". Αυτόν τον σεβασμό και την υπακοή προς τον Μητροπολίτη αλλά και στην Εκκλησία γενικότερα την ενέπνεε τόσο στις μοναχές όσο και στα πνευματικά του παιδιά.

   Ο Γέροντας και από χαρακτήρος αλλά και από υπακοή στον Άγιο Πορφύριο ζούσε βαθιά το μυστήριο της Εκκλησίας. Έτσι διακονώντας εξ όλης της ψυχής του εν αυτή απέκτησε ιδιαίτερη χάρη στην άσκηση της πνευματικής πατρότητος στο μυστήριον της εξομολογήσεως. Γι’ αυτό ο Γέροντάς του, ο Άγιος Πορφύριος, απέστελλε σ’ αυτόν πολλά πνευματικά του παιδιά, όταν δεν μπορούσε να εξομολογήσει ο ίδιος.

    Ο Γέροντας πάντα έλεγε ότι πρέπει να δεχόμεθα τα πάντα και τα καλά και τα κακά μετ’ ευχαριστίας και δοξολογίας στον Θεό. Έλεγε ότι αν κάποιος δεχθεί οποιαδήποτε ασθένεια, όσο βαριά κι αν είναι, με υπομονή και χωρίς γογγυσμό, αυτό θα του το καταλογίσει ο Θεός ως μαρτύριο. Και ακριβώς και αυτό που δίδασκε, εφήρμοσε τελικά στη ζωή του.

   Την άνοιξη του 2006 ο Γέροντας σκεφτόταν να μεταβεί στο κελλί του Αγίου Δημητρίου για πάντα. Λίγες εβδομάδες αργότερα σε μία αιματολογική εξέταση και χωρίς κανένα σύμπτωμα βρέθηκε χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων. Πριν αρχίσει οποιοσδήποτε έλεγχος για τη διάγνωση της ασθένειας ο Γέροντας μετέβη στο Άγιον Όρος και ανέβηκε για τελευταία φορά στην κορυφή του Άθωνα. Επιστρέφοντας υπεβλήθη σε μια σειρά εξετάσεων σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Αθηνών. Η διάγνωση επετεύχθη με μεγάλη δυσκολία και τελικά ήταν βαριά μορφή μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου. Ασθενείς με αυτό το νόσημα εμφανίζουν πολύ σοβαρή αναιμία, αιμορραγίες συχνά επικίνδυνες για τη ζωή τους και εξαιρετική ευπάθεια στις λοιμώξεις, ενώ ορισμένοι καταλήγουν στην ανάπτυξη λευχαιμίας. Το περιθώριο ζωής που του έδωσαν ήταν ένα με ενάμιση χρόνο. Καθ' ομολογία των θεραπόντων ιατρών, ο Γέροντας υπέστη ασυνήθιστα πολλαπλές επιπλοκές και ιδιαίτερα πολύπλοκες. Πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων δοκιμασιών, ο Γέροντας ουδέποτε εγόγγυσε ή δυσανασχέτησε. Έκανε τέλεια υπακοή στους γιατρούς, με εξαιρετική ταπείνωση και σύνεση. Ποτέ δεν επεδίωξε υπερβολική φροντίδα ή θεραπεία πέραν των απολύτως ενδεδειγμένων. Συνεχώς δόξαζε και ευχαριστούσε το Θεό.

   Από τον Απρίλιο του 2012 άρχισαν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων στην αρχή ανά μήνα και αργότερα ανά δεκαπενθήμερο, διότι η ασθένεια του είχε σταδιακά επιδεινωθεί. Από τον Ιανουάριο του 2013, ο οργανισμός του δεν αντιδρούσε σε οποιαδήποτε θεραπεία. Ακόμα και υποστηρικτική θεραπεία με πολλαπλές μεταγγίσεις αιμοπεταλίων και αίματος δεν έφερναν πλέον κανένα αποτέλεσμα και μάλλον τον επιβάρυναν περαιτέρω. Οι προσπάθειες όλων συνεχίζονταν με επιμονή. Οι γιατροί με έκπληξη παρακολουθούσαν την εξέλιξη και τις πολλές και ανεξήγητες επιπλοκές, παρά την φροντίδα και την επί μέρους επίλυση των προβλημάτων. Συνεχώς εμφανίζονταν καινούργια και πιο πολύπλοκα προβλήματα. Τελικά δύο μόνο μέρες πριν από την εκδημία του συνειδητοποίησαν και αυτοί το σχέδιο του Θεού που εξελισσόταν σταδιακά για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αντίθετα με τους γιατρούς, ο Γέροντας, είχε πληροφορηθεί την εκδημία του και άρχισε να προετοιμάζεται για αυτήν.

   Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδίας μου, αρχικά Εσάς για την πατρική στήριξη και αγάπη με την οποία περιβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο τη Μονή μας αλλά και το Γέροντά μας και ιδίως για τις προσευχές και το ενδιαφέρον Σας κατά την διάρκεια της ασθενείας του . Έπειτα να ευχαριστήσω όλα τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα, πρώτα τους γιατρούς, οι οποίοι με υική αγάπη,  ανιδιοτελή φροντίδα  και ουσιαστική προσφορά περιέθαλψαν τον Γέροντα κατά την ασθένειά του και τη νοσηλεία του. Και τέλος όλα τα πνευματικά παιδιά, όπου γης, για την οιανδήποτε πνευματική στήριξη που παρείχαν στο Γέροντά μας.

   Την Κυριακή των Βαΐων οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Ο Σταυρός του Κυρίου διώχνει όλα τα δαιμόνια». Χαράματα Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου 2013, ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω ήρεμα και ειρηνικά, με εμφανή σημεία της χάριτος του Θεού στο σκήνωμά του. Ήταν εύκαμπτος και ζεστός μέχρι την ώρα της ταφής του.

   Έτσι θα συνεχίσει να τελεί την αγαπημένη του Θεία Λειτουργία στο ουράνιο πλέον θυσιαστήριο.

   Όταν ο Γέροντας ήταν εν ζωή πάντα μας έλεγε ότι όταν κάποιος αναπαυθεί μετά των δικαίων η κοίμησή του πηγάζει χαρά. Αυτό το αίσθημα της χαρμολύπης νιώσαμε όλοι εμείς που ζήσαμε από κοντά τον Γέροντα.

   Ο Γέροντας προετοιμαζόταν συνεχώς για αυτήν την ώρα της εκδημίας του. Θα τελειώσουμε με ένα εγκώμιο που ο ίδιος έγραψε για την ώρα του αποχωρισμού της ψυχής εκ του σώματος.

«Ω! πόσο ωραία είναι η στιγμή, όταν βγαίνει η ψυχή,

που έχει παρρησία στον Κριτή, αφού άφησε εδώ στη γη

κάθε αμαρτία μισητή με μετάνοια πραγματική.

Τότε, αυτή η ψυχή για να ανέλθει στον Κριτή

συνοδεύεται από αγγελική πομπή

και δεν φοβάται καμιά δαιμονική μορφή,

αφού η αγάπη η αληθινή, πλήρωσε αυτή την ψυχή,

που τώρα φεύγει από τη γη και βιάζεται γρήγορα να παραστεί

στον Κριτή που αγάπησε εδώ στη γη, για να ζει αιώνια εκεί».

   Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συγχαίροντας όλους τους ομιλητάς για την πνευματική ωφέλεια την οποία προσέφεραν στους παρευρισκομένους με τους λόγους τους και ευχήθηκε, ο μακαριστός π. Φώτιος από τον θρόνο του Θεού, όπου παρίσταται,  να προσεύχεται και να προστατεύει , την Ιερά Αδελφότητα, όλα τα πνευματικά του παιδιά και όλους μας.

   Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος, παρατέθη τράπεζα προς όλους,  εις μνήμην του μακαριστού Γέροντος Φωτίου.

   Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, το Ιερό μνημόσυνο και την Ημερίδα μεταξύ των εκατοντάδων προσκυνητών παρέστησαν: Οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών: Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και Παναγίας Αντινίτσης, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός Στρατηγός ε.α., ο Πρόεδρος του Δ. Δ. Δαμάστας κ. Δημήτριος Μπεσλεμές και ο Εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Σαγιάς.Φωτογραφίεςαπό την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Δαμάστας, το αρχιερατικό συλλείτουργο και τις εργασίες της ημερίδος δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.Σήμερα και αύριο αγαπητοί ακροατές θα σας μεταδώσουμε τις εισηγήσεις των τριών ομιλητών.

 

   (*) Οσοι επιθυμούν μπορούν ακόμα να δηλώσουν συμμετοχή στην 7ήμερη προσκυ­νη­μα­τι­κή ἐκδρομή στά Ἱεροσόλυμα, σέ ὅλους τούς Ἁγίους Τόπους τῆς Παλαι­στίνης καί στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης τοῦ Σινᾶ, που διοργανώνει η Ἱερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, υπό τήν αιγίδα και την πνευματική καθοδήγηση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ἀπό τίς 5 ἕως τίς 11 Ἰουνίου. Ὅσοι ἐνδιαφέρονται μποροῦν νά προμηθευτοῦν λεπτομερές πρόγραμμα ἀπό τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας, τό Βιβλιοπωλεῖο «Ἔνθεον» καί ἀπό τά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Τό Πρόγραμμα μεταξύ τῶν πολλῶν ἐπισκέψεων καί προσκυνημάτων περιλαμβάνει ἐπίσκεψη στόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Ἱεροσολύμων κ. Θεόφιλο, βάπτιση στά ὕδατα τοῦ Ἰορδάνη ποταμοῦ καί Θεία Λειτουργία στον Πανίερο Ναό της αναστάσεως και στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης τοῦ Σινᾶ, παρουσίᾳ τοῦ συντοπίτου μας Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ κ. Δαμιανοῦ.Οἱ δηλώσεις συμμετοχῆς γίνονται στόν Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο πατέρα Νεόφυτο Ραφαηλίδη, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὅσο τό δυνατόν συντομότερα γιά τήν ἐξασφάλιση ἐκ μέρους τοῦ πρακτορείου τοῦ ἀεροπλάνου καί τῶν ξενοδοχείων. Ἡ τιμή τῆς ἐκδρομῆς εἶναι 950 Εὐρώ. Ἡ ἐπιθυμία ζωῆς κάθε πιστοῦ πραγματοποιεῖται μέ τήν Ἱερή αὐτή ἀποδημία, ἡ ὁποία σημειωτέον θά εἶναι ὀργανωμένη ἐκκλησιαστικά μέ τήν δέουσα ἀξιοπρέπεια, ἄνεση καί ὑπευθυνότητα. 

 

 

 

 

 

 

(*) Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μονή της Αγίας Τριάδος στις Πλαταιές Θηβών θα πραγματοποιήσει η ενορία του αγίου Δημητρίου Ελάτειας την Κυριακή 19 Μαϊου. Επίσης οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το πνευματικό κέντρο στις Πλαταιές. Η τιμή εισητηρίου είναι 10 ευρώ. Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας επικοινωνήστε με τον εφημέριο πατέρα Οδυσσέα Γκούμα.

 

 

 (*) Διήμερη προσκηνυματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας στις 25 & 26 Ιουνίου. Οι προσκυνητές θα μετάσχουν σε Θεία Λειτουργία στο Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, και θα έχουν ελεύθερο χρόνο να ξεναγηθούν στο νησί. Η τιμή του εισητηρίου και της διαμονής είναι 90 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του ιερού Ναού της Παναγίας Δεσποίνης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 

 (*) Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λαμίας μας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στην οδό (Λεωνίδου 9) στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Ερυθρού Σταυρού. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  κ  Αντώνιος Αυγερινός. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις με θέμα το ρόλο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο αρχιερατικός επίτροπος Λαμίας πατήρ Παναγιώτης Σερέτης.

 (*) Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος και οι Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή» την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 7.30 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος»

Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας κ Συμέλα Πατσινακίδου, θα μιλήσει για την προσφορά του Αντώνη Παυλίδη στη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Ο συγγραφέας κ Αντώνης Παυλίδης θα μιλήσει για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για το Βιβλίο του.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ Κώστας Τσιαλαφούτας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι  ΕΛΕΥΘΕΡΗ Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην παρουσίαση του βιβλίου θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness