165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1761

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 14 Αύγουστος, 2019

Τετάρτη 14 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη του αγίου Προφήτου Μιχαίου τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών και μάρτυρος Μαρκέλλου επισκόπου Απαμείας Συρίας, του δια πυρός τελειωθέντος, μετά των 70 μαθητών αυτού.

Εορτάζει τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ουρσικίου του Τριβούνου και Λουκίου του στρατιώτου.

Τη μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Συμεώνος του Τραπεζουντίου ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1653.

Επίσης εορτάζει την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου ηγουμένου του Σπηλαίου, του Ρώσου.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) Την κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου θα πανηγυρίσουν αύριο ιεροί ναοί και μοναστήρια της Μητροπόλεως. Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στις 8:15 το βράδυ στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης.

(*) «Ἡ ἐξαγνισμένη μορφή τῆς Παναγίας εἶναι ἡ μεγάλη μας παρηγοριά καί ἀπαντοχή.Μέσα στόν πνευματικό καύσωνα τῆς κοινωνίας μας, ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας ἀποβαίνει γιά ὅλους μας ἰατρεῖο ἀνανήψεως».Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Νικόλαος στην εγκύκλιο του Δεκαπενταυγούστου που θα αναγνωσθεί αύριο στους ιερούς Ναούς μας.

(*) Αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κυρίου Ιγνατίου θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου στον ιερά μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας.

(*) Λαμπρός εορτασμός θα τελεσθεί σήμερα και αύριο στην πανηγυρίζουσα ενορία της Τιθορέας με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κυρίου Χρυσοστόμου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

(*) Με βαθύτατο σεβασμό στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα εορτασθεί στην Ορθόδοξη Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί θα προσέλθουν στους ιερούς Ναούς και τα μοναστήρια για να ιεκετεύσουν, τιμήσουν και δοξάσουν το Άγιο ονομά της. Στους ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας θα αναγνωσθεί την ώρα του κοινωνικού η εγκύκλιος του Δεκαπενταυγούστου του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου από την οποία θα σας αναγνώσουμε ένα απόσπασμα…Ἀπό τίς πιό λαμπρές καί χαρμόσυνες ἑορτές τοῦ Λειτουργικοῦ ἔτους εἶναι ἡ μεγάλη ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου κατά τήν ὁποία σύμπας ὁ λαός τοῦ Θεοῦ βιώνει τή δόξα τῆς ἀναστάσεως καί ἐν τῷ προσώπῳ τῆς Παναγίας ὑπερβαίνει τή φθαρτότητα τῶν ἐπιγείων. Σήμερα «νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι» καί «κλῖμαξ πρός οὐρανόν ὁ τάφος γίνεται».

    Ἡ Πάναγνη καί Ἄσπιλη Μητέρα τοῦ Χριστοῦ ἀκολουθεῖ τόν ἴδιο δρόμο, πού ἀκολούθησε ὁ Υἱός Της. Διέρχεται ἀπό τόν θάνατο χωρίς νά ὑφίσταται καμμιά φθορά καί ἀνέρχεται στήν αἰωνιότητα τῆς Βασιλείας τῆς Τρισηλίου Θεότητος.

    Χαρά καί ἀγαλλίαση μᾶς πληροῖ ἡ ζωοκοίμητη μετάσταση τῆς Θεομήτορος. Ἡ ταπεινή κόρη τῆς Ναζαρέτ νικᾶ μέ τήν ἁγιωσύνη Της τό ἀρχέκακο ἐχθρό τοῦ ἀνθρώπου καί ἀναδεικνύεται Βασίλισσα τοῦ Οὐρανοῦ, πεποικιλμένη μέ θεία δόξα, περιβεβλημένη τόν ἥλιο, Μητέρα τῶν ζώντων. Αὐτή τήν πίστη, ὡς ἄρωμα εὐλαβείας, ἐναποθέτει ἡ Ἐκκλησία μας πρό τῆς μορφῆς τῆς παναμώμου Κόρης καί ἐκδηλώνει μέ θαυμασίους τρόπους τήν εὐγνωμοσύνη της. Πιστεύει, ὅτι τά μεγαλεῖα Της εἶναι «ἡ ἐπ’ αὐτῆς ἀνάκλασις τῶν μεγαλείων τοῦ Τόκου Της» καί συνδέει πάντοτε τήν πρός αὐτήν εὐλάβεια μέ τήν μυστηριακή ζωή στήν ὁποία ὁ Χριστός «παρ’ οὖ πᾶσα δόσις ἀγαθή καί πᾶν δώρημα τέλειον» εἶναι τό κέντρο τῆς γῆς καί τοῦ οὐρανοῦ.

     Ἡ ἐξαγνισμένη μορφή τῆς Παναγίας εἶναι ἡ μεγάλη μας παρηγοριά καί ἀπαντοχή.

      Μέσα στόν πνευματικό καύσωνα τῆς κοινωνίας μας, ὅπου ἀναζητοῦμε τόπο δροσιᾶς καί ἀνακουφίσεως, ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας ἀποβαίνει γιά ὅλους μας ἰατρεῖο ἀνανήψεως. Ἄς τήν παρακαλέσωμε νά ἐνδυναμώσει τίς νοερές κινήσεις καί ἐνέργειες τῆς ψυχῆς μας καί νά τίς προσανατολίσει πρός τό αἰώνιο πρωτότυπο κάλλος. Ἄς τήν ἱκετεύσωμε νά χορηγήσει ἐκπλήρωση τῶν αἰτημάτων μας, νά θέσει τέλος στό χειμῶνα τῶν δοκιμασιῶν μας καί νά μᾶς ποτίσει μέ τό καθαρό καί ἄρρητο ὕδωρ, πού θεραπεύει τούς ἀσθενούντας, ἀνορθώνει τούς πεπτωκότας καί ἀνασταίνει τούς νεκρούς.

     «Πρόσδεξαι δεήσεις ἁμαρτωλῶν καί μή ἀπορρίψης Θεοτόκε τάς προσευχάς τῶν ἐπικαλουμένων τό θεῖον Ὄνομά Σου. Πλήρωσον τάς αἰτήσεις Ἄχραντε Δέσποινα».

     Εὔχομαι σέ ὅλους σας πλουσία τήν εὐλογία τῆς Παναγίας καί παντοτινή τήν προστασία Της.

…..Σας αναγνώσαμε ένα απόσπασμα από την εγκύκλιο του Δεκαπενταυγούστου του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.Το κείμενο της εγκυκλίου δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*) Στην Ιερά Μητροπολή μας θα βρίσκεται αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  τοποτηρητής της Ιεράς μας Μητροπόλεως προκειμένου να ιερουργήσει στην ιερά μΟνή της Παναγίας Δαμάστας.Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί από το τοπικό μας ραδιόφωνο.

Συνεχίζουμε με τους πανηγυρικούς εορτασμούς προς τιμήν  της Παναγίας μας. Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει ο ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέα Ευρυτανία. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:15. Θα  ακολουθήσουν τα εγκώμια και η περιφορά του επιταφίου και της εικόνος της Παναγίας στους δρόμους του συνοικισμού. Αύριο Πέμπτη το πρωί θα τελεσθουν Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Στην ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα η ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, αρκετοί ενοριακοί Ιεροί Ναοί καί παρεκκλήσια.

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, στις 6:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου και θα ψαλλούν τα εγκώμια. Αύριο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ας αναφέρουμε όμως λίγα στοιχεία για το όμορφο αυτό μοναστήρι της Φθιώτιδος  ..Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στο δρόμο προς το Λυχνό και αρκετά κοντά στην Υπάτη, συναντάμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας. 

Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι, που  βρισκόταν στα όρια των γειτονικών χωριών Λυχνού και Καστανιάς, έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε, για να βρεθεί σε φωτόλουστη σπηλιά και εκεί, κοντά στη σημερινή του θέση, να κτίσει ο Όσιος Αγάθων το μοναστήρι τον 14ο με 15ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι των γύρω χωριών και κυρίως αυτοί του κοντινού Λυχνού μιλούν για την ύπαρξη «στα παλιά χρόνια» μοναστηριού στο νοτιοδυτικό μέρος του χωριού σε κοντινή θέση, που καλείται «Παλιομονάστηρο». Στο μοναστήρι αυτό, ασκήτευε ο μοναχός Αγάθωνας, άγνωστο πότε.

Η Μονή μετά το θάνατο του Οσίου Αγάθωνα ονομάστηκε από τους μοναχούς, μονή του Αγάθωνα. Ακολουθώντας τις καταστροφές από τους κατά καιρούς επιδρομείς στην περιοχή της Υπάτης, η Ιερά Μονή Αγάθωνος υπέστη και αυτή καταστροφές, με κυριότερη το 1822 από τον Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό.          Πρώτος ιστορικός ερευνητής της Ιεράς Μονής Αγάθωνος ήταν ο  Λαμπάκης, ο οποίος τοποθετεί το καθολικό στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής τρούλος, σύνθετος τετρακιόνιος με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τα μέσα του 16ου ή το τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου και της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνα (του τύπου της Οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα) είναι θαυματουργή.

Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τα ιερά κειμήλια, που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής, είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, αρτοφόρια, άγια λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συλλέχθηκαν από τους ναούς και τις διαλυμένες μονές της περιοχής από τον μακαριστό Ηγούμενο Γερμανό Δημάκο και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.

Το πιο παλαιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι ένα σύγγραμμα του Ιουστίνου, Φιλοσόφου και Μάρτυρα, του 1551. Είναι δωρεά του Επισκόπου Ζητουνίου, Φιλόθεου προς τη Μονή. Σε πολλά λειτουργικά βιβλία της Μονής υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενθυμήσεις Ηγουμένων και Μοναχών, οι οποίες έχουν μεγάλη ιστορική αξία για τη ζωή της Μονής και των γύρω χωριών.

Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της επανάστασης του 1821 είναι πολύ μεγάλη. Για την επιτυχία του αγώνα διέθεσε και τους ιδίους τους μοναχούς της, οι οποίοι συστρατεύτηκαν με τους αγωνιστές του Πατρατζικιώτη οπλαρχηγού, Μήτσου Κοντογιάννη. Στη Μονή γίνονταν τακτικές συγκεντρώσεις αγωνιστών της Επανάστασης.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα σήμερα να επισκεφτεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

Κατά καιρούς στη Μονή λειτούργησαν διάφορες σχολές, ιερατική, γεωργική και δασική. Γιορτάζει την 6η και την 15η Αυγούστου.

Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους εορτασμούς προς τιμήν της Παναγίας. Στις 15 Αυγούστου εορτάζει και ο Ενοριακός ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας όπου στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως θα γίνει περιφορά της ιεράς εικόνος της Παναγίας. Αύριο Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Χρυσοστόμου ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τιθορέα.

Αφήνουμε τους εορτασμούς στη δυτική Φθιώτιδα και περνάμε στη Λοκρίδα όπου λαμπρός θα είναι ο εορτασμός και στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Καινουρίου. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 8:00 η ώρα. Εν συνεχεία θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος.Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στη Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου  υπάρχουν στη Στυλίδα, στη Πελασγία και στα χωριά Δαμάστα,Φρατζή, Ροδωνιά, Κολοκυθιά, Νεοχώρι Τυμ­φρη­στού, Νικολίτσι, Ξυνιάδα, Παλαιοβράχα, Παλαιόκαστρο, Παναγιά, Περί­βλε­πτο, Πύργο Υπάτης, Βαθύκοιλο καί  Ανω Σπαρτιά. Στην περιοχή της Μακρακώμης υπάρχει και ένα δισυπόστατο εξωκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση  της Παναγίας και στην Ανάληψη του Κυρίου, στο 2ο χιλιομετρο του επαρχιακού δρόμου Μακρακώμης-Τσούκας.

Στη περιοχή της Σπερχειάδος πανηγυρίζουν το εξωκλήσι της Παναγίας Γόργιανης, ο ενοριακός ιερός ναός στα Πουγκάκια όπου φυλασσεται παλαιά εικόνα της Παναγίας και ο ενοριακός ιερός ναός στο Γαρδίκι .

Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:00 το πρωί.

Όπως προαναφέραμε στην ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Στυλίδος πανηγυρίζει ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για την ροτόντα, τον χαρακτηριστικό αυτό ιερό ναό που βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως, πάνω στο λιμάνι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως οι ιεροκήρυκες θα κηρύξουν το θείο λόγο στους κατά τόπους εορτασμούς ως εξής… Ο Αρχιμ πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης το απόγευμα θα κηρύξει το θείο λόγο στην ενορία του Καινουρίου και την Πέμπτη το πρωί στην ενορία του Παλαιοχωρίου Στυλίδος. Ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής το απόγευμα στην πανηγυρίζουσα ενορία στο Φρατζή και ανήμερα  στο Περίβλεπτο. Ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης το απόγευμα στην ενορία της Δαμάστας και την Πέμπτη το πρωί στην ενορία του Δικάστρου.

 (*) Λόγω της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας αύριο 15 Αυγούστου η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως δεν θα τελεσθεί όπως συνηθίζεται κάθε Πέμπτη απόγευμα στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

(*) 4ημερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε μοναστήρια και ιστορικά μέρη της Βορείου Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία την 1η ημέρα να προσκυνήσουν στην γυναικεία ιερά μονή του Οσίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και να επισκεφθούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, το Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρρά. Τη 2η ημέρα θα ξεναγηθούν στην χερσόνησο του Αθω, στην Ουρανούπολη και θα κάνουν τον περίπλου του Αγίου Ορους. Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Καβάλα. Την 3η ημέρα θα προσκυνήσουν στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και θα επισκεφθούν τις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και διανυκτέρευση στις Σέρρες. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα θα επισκεφθούν το Σιδηρόκαστρο, τα ιστορικά οχυρά του Ρούπελ, τον προμαχώνα και τη λίμνη Κερκίνη.  Το κόστος της εκδρομής είναι 200 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 

Ο Δήμος Λαμιέων και η Τοπική Κοινότητα Υπάτης συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη «Γυναίκα της Κατοχής», με κεντρικό  οµιλητή  της εκδήλωσης το διακεκριµένο φιλέλληνα και φίλος της Υπάτης, Καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου των Βρυξελλών (Universite libre de Bruxelles) Δρ. Baudouin Decharneux, µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών και µέλος της Βασιλικής Ακαδηµίας Βρυξελλών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιµηθούν οι γυναίκες της Υπάτης, που παρόλα τα χτυπήματα της ιστορικής συγκυρίας και το προσωπικό τους πένθος, κράτησαν την Υπάτη όρθια στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής, του εµφυλίου, του ολοκαυτώματος και της φτώχειας που ακολούθησε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

 

 

 

 

 

    

 

Aυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness