165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1905

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 30 Μάρτιος, 2020

Δευτέρα 30 Μαρτίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου του της Κλίμακος. τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ζαχαρίου του νέου, επισκόπου Κορίνθου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1684. Του Αγίου Προφήτου Ιωήλ και του Αγίου Βίκτωρος.Τη μνήμη του οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου Πατριάρχου Ιερουσολύμων και του Οσίου Ιωάννου του εν τω φρέατι καθώς και τη μνήμη της αγίας Ευβούλης, μητρός του Αγίου Παντελεήμονος.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Διάγγελμα απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα να λάβει ειδική μέριμνα για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και της λειτουργίας των εκκλησιών.Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το διάγγελμά του στη συνέχεια του δελτίου μας.

(*) «Να βγούμε από αυτή την δοκιμασία υγιείς σωματικά αλλά πάνω από όλα να βγούμε υγιέστεροι πνευματικά, να βγούμε σοφότεροι από αυτή την δοκιμασία και διαφορετικοί άνθρωποι», ευχήθηκε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, προς άπαντας τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι από τα σπίτια τους.

(*) «Μόνο με τη Δύναμη του Θεού, με την Χάρη της Παναγίας, εξαντλώντας κάθε δική μας ανθρώπινη προσπάθεια, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και θα αποδώσουμε Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» τόνισε ο Ποιμενάρχης μας κατά την τέταρτη στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. 

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Έγκλειστος και τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα Λιβαδειάς.

    Πριν την έναρξη της Ακολουθίας των Δ’ Χαιρετισμών, σε διάγγελμά του ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπεραμύνθηκε της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να κλείσουν οι ναοί και να προκριθεί η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης ως ιερό και θείο δώρο και απάντησε στους επικριτές του για την απόφαση της Συνόδου. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα να λάβει ειδική μέριμνα για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και της λειτουργίας των εκκλησιών.

     Επεσήμανε, επίσης, ότι παρακολουθεί με αγωνία και συγκίνηση την προσπάθεια των γιατρών και των κρατικών λειτουργών και ευχήθηκε δύναμη, υγεία και κυρίως κουράγιο σε όλους.

 (*) Τοῦτο τό γένος ἐν οὐδενί δύναται ἐξελθεῖν εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ».

          Με τα σωτήρια  αυτά Λόγια του Κυρίου μας, από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πατρικώς προέτρεψε τους πιστούς, να τα εφαρμόσουν, ώστε   να διαβούμε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η Πατρίδα μας και  ολόκληρη η Οικουμένη, από την φοβερά και θανητηφόρα πανδημία του κορωνοϊού, οπλισμένοι με τις αρετές της ταπεινώσεως, της  υπομονής και της  αγάπης και  να βγούμε νικητές.

           «Να βγούμε από αυτή την δοκιμασία υγιείς σωματικά αλλά πάνω από όλα να βγούμε υγιέστεροι πνευματικά, να βγούμε σοφότεροι από αυτή την δοκιμασία και διαφορετικοί άνθρωποι», ευχήθηκε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, προς άπαντας τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι από τα σπίτια τους.

          Ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο – Εφημέριο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αλέξανδρο Κοτσουράκη και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

           Η Ακολουθία για ακόμη μία φορά, τελέσθηκε κατά τα προβλεπόμενα μέτρα, κεκλεισμένων των θυρών και οι ευσεβείς πιστοί την παρακολούθησαν από τα σπίτια τους μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» σε όλη την Στερεά Ελλάδα και από την πλατφόρμα της Cosmote TV σε όλο τον κόσμο, μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και από Ραδιοφώνου, μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών,  της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm, του Lamia Fm1, καθώς και του Nova Fm.

             Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, οι πιστοί ελάμβαναν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τους, το παραινετικό και ελπιδοφόρο πατρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

          «Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας,  μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για τον τιμώμενο όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον συγγραφέα της Κλίμακος, εξηγώντας στους πιστούς με απλά και κατανοητά λόγια τις αναβάσεις στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον ουρανό, την Κλίμακα αυτή που τόσο μοναδικά μας προτρέπει ο μεγάλος Όσιος της Εκκλησίας μας να την ανέλθουμε για  να φτάσουμε στην Πηγή της Ζωής, να φθάσουμε και να αγγίξουμε τον Κύριο μας.

          Ο Σεβασμιώτατος ακόμη, λαμβάνοντας αφορμή από τον στίχο της Ευαγγελικής περικοπής: «Τοῦτο τό γένος ἐν οὐδενί δύναται ἐξελθεῖν εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ», δίδοντας μήνυμα αγάπης και ελπίδος, προέτρεψε τους ευσεβείς πιστούς, τούτες τις δύσκολες ώρες και στιγμές που διέρχεται το ανθρώπινο γένος,  να ασκηθούμε ετι περισσότερο στις δύο αυτές μεγάλες αρετές, στις οποίες μας προτρέπει ο Κύριος μας, στην Προσευχή και στην Νηστεία.

          «Αυτή είναι η απάντηση και η λύση στο πρόβλημά μας» ετόνισε ο Σεβασμιώτατος.

          «Βρισκόμαστε στην τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, στην πορεία μας προς το Άγιο Πάσχα. Μια περίοδο δύσκολη και τραχιά, όπου δοκιμάζεται η καρδιά μας, η αντοχή μας, η ησυχία μας. Σε μια τέτοια περίοδο η Εκκλησία ταπεινά αλλά πραγματικά δυνατά, εορτάζει τους Αγίους της. Στρέφεται στα πρόσωπα των Αγίων, για να αντλήσει δύναμη ο λαός του Θεού, για να πορευθεί προς το προσωπικό του Πάσχα και στο κοινό Πάσχα.

          Στρεφόμαστε προς το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος για να πάρουμε δύναμη και νόημα ζωής από την Κλίμακα του Αγίου, αυτό το ασκητικό πόνημα που δεν είναι απλώς ένα σύγγραμμα, αλλά η αποτύπωση μιας πνευματικής εμπειρίας, αποκάλυψης ενός δώρου του Θεού που δόθηκε στη ζωή του Οσίου, αλλά και μιας κοινότητος ευλογημένων ανθρώπων που θέλησαν να συναντήσουν τον Θεό.

           Ο κόσμος έχει πόνο αρρώστια, θλίψη και προβλήματα. Οι Όσιοι της Εκκλησίας μας δείχνουν τον δρόμο πως θα διαβούμε αυτή την τραγωδία της ανθρωπότητας για να φτάσουμε στη Βασιλεία των Ουρανών.

           Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι οδός ανθόσπαρτος αλλά έχει κλιμακωτή πορεία. Η κατάκτηση των αρετών δεν έρχεται χωρίς κόπο, θυσία, υπομονή, αλλά όταν υπάρχουν ψυχές που έχουν δύναμη να αγαπούν συνεχώς. Να αυξάνεται ο πόθος και η ασκητική διάθεση, να ξεριζώσει κανείς το εγώ του και από τα πιο μικρά να φτάσει στα μεγάλα, στο κορυφαίο σκαλοπάτι που είναι η Αγάπη. Νομίζαμε εμείς οι άνθρωποι από αλαζονεία, ότι τα προβλήματα που πέρασε κατά καιρούς η ανθρωπότητα, τα νικήσαμε, κι όμως έρχεται μια ζοφερή πραγματικότητα σήμερα να γκρεμισει τα είδωλα που είχαμε χτίσει, της οικονομίας, της αγοράς, των χρημάτων, της κυριαρχίας. Που είναι όλα αυτά μπροστά στον ιό; Είναι το ερώτημα που θέτει η ανθρωπότητα και την απάντηση θα την δώσουμε με το παράδειγμά μας, με την άνοδο της Κλίμακος του Ιωάννου. Μέσα στην εσωτερική ανάβαση του πνευματικού μας κόσμου. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό όπως απάντησε και ο Χριστός στην Ευαγγελική περικοπή, όπου ήρθε αντιμέτωπος με το κακό: «Τοῦτο τό γένος ἐν οὐδενί δύναται ἐξελθεῖν εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ».

          Αυτή την απάντηση δίνει ο Χριστός σε μια κοινωνία ταρασσόμενη, όπως η δικιά μας. Αυτή είναι η απάντηση που μπορεί να δώσει ένας σεμνός, ταπεινός και αληθινός χριστιανός μέσα στην κοινωνία την ταρασσόμενη, μέσα στην κοινωνία που σήμερα πλήττεται, μέσα σε ένα κόσμο που αγωνιά, που αγγίζει τα όρια της απελπισίας.

         Σήμερα,  αυτό που μπορεί να δώσει ως απάντηση ο κάθε χριστιανός είναι προσευχή και η νηστεία. Η προσευχή είναι αυτή που μπορεί να φωτίσει επιστήμονες, ιατρούς, ερευνητές. Η προσευχή και η νηστεία είναι αυτές  που μπορούν να φωτίσουν κυβερνήτες, υπεύθυνους να λάβουν σωστές αποφάσεις, να κάνουν σωστές προβλέψεις ,να προνοήσουν και να διοικήσουν σωστά σε τούτες τις δύσκολες στιγμές. Η προσευχή και η νηστεία είναι αυτές οι αρετές και τα μέσα που μπορούν να μας κάνουν να φερθούμε σωστά τούτη τη δύσκολη ώρα, να είμαστε συνετοί να είμαστε συγκρατημένοι, να είμαστε αγαπητικοί, υπομονετικοί, να είμαστε γεμάτοι κατανόηση .

           Η συνύπαρξη δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί κάνεις μονάχα με προσευχή και νηστεία.

          Η προσευχή δεν είναι μόνο η απαγγελία κάποιων ευχών και κάποιων ύμνων, η  προσευχή δεν είναι απλώς μια στάση του σώματος. Η προσευχή είναι το να παύει κανείς να μιλά ο ίδιος και να αφήνει το Θεό να μιλά στην καρδιά του και στο μυαλό του και στην ψυχή του και στην οικογένειά του και στο περιβάλλον του και στη φιλία του και στο γύρω του κόσμο. Η  προσευχή σημαίνει δίνω χώρο στο Θεό να μου μιλήσει,  δίνω χώρο στο Θεό να μου φανερώσει. Προσευχή σημαίνει ότι και αν ακόμη είμαι επιστήμονας σ’ ένα ερευνητικό κέντρο και αν ακόμα είμαι πάνω στο φεγγάρι και ψάχνω ακόμα και εκεί να βρω τη λύση και τη θεραπεία και όσα πτυχία και να έχω,  όσες γνώσεις και να έχω, διότι πολλές φορές η αποτυχία ή η  επιτυχία μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε ένα ελάχιστο μόριο,  σε μία απειροελάχιστη λεπτομέρεια, προσευχή σημαίνει ότι ζητώ από το Θεό να μου φανερώσει το ορθό, το πρέπον, το αληθινό. Να μου δείξει την αλήθεια,  να ανοίξει το μυαλό μου, να ανοίξει τη διάνοια μου,  να φωτίσει τη σκέψη μου, να μου δώσει τη δύναμη που χρειάζομαι,  ώστε αυτό στο οποίο θα καταλήξω να είναι του Θεού και όχι των ανθρώπων και όχι ψεύτικο,  να είναι αληθινό.

         Και Νηστεία  σημαίνει να έχω προτεραιότητες στη ζωή μου.

       Νηστεία σημαίνει,  ότι προτεραιότητα μου δεν είναι ο υλικός κόσμος , δεν είναι οι ηδονές αυτού του κόσμου, δεν είναι η προσωπική μου ευζωία,  η προσωπική μου καλοπέραση ή ακόμη και η προσωπική μου επιβίωση.

           Νηστεία σημαίνει,  ότι νοιάζομαι για να ζήσουμε όλοι, νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητα μου είναι η πνευματική τροφή, να είναι γεμάτο το σπίτι μου αγάπη κι ας μην είναι γεμάτο το ψυγείο μου. Νηστεία σημαίνει ότι ποθώ και λαχταρώ να είναι το σπίτι μου γεμάτο αγάπη και καλοσύνη. Νηστεία σημαίνει,  ότι αυτό που λαχταρά και καίγεται η καρδιά μου, είναι να είναι γεμάτες νόημα οι σχέσεις μου,  να είναι γεμάτο πνευματικό νόημα όλο το πεδίο της ζωής μου και της ύπαρξής μου.

           Αυτή είναι η πρόταση. Αυτή είναι η απάντηση αδελφοί μου και μπροστά στη δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε να μην πέσουμε στην παγίδα σύγκρουσης επιστήμης και πίστης, διότι αυτά τα δύο συγκρούονται μονάχα, όταν ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στον εαυτό του,  είτε είναι στη μία πλευρά,  είτε στην άλλη. Και οι δύο περιπτώσεις φανερώνουν άνθρωπο ανεπαρκή, ανάπηρο, εγωπαθή, αδύναμο να συνθέσει, να λειτουργήσει καθολικά.

           Ο πραγματικός άνθρωπος που ακούει τη φωνή του Θεού λέει ότι:  θα βρεις την απάντηση, θα βρεις τη λύση στο πρόβλημα μέσα από την προσευχή και τη νηστεία. Ξέρει ότι η επιστήμη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πίστη.

         Η πίστη εμπεριέχει την ανθρώπινη συνεργεία, τον ανθρώπινο αγώνα, την ανθρώπινη προσπάθεια, την ανθρώπινη κατάθεση της ασκητικής διάθεσης να προσπαθήσω και να βάλω όλο μου το είναι, όλα μου τα χαρίσματα, όλο μου τον εαυτό, όλη μου την ύπαρξη προκειμένου να ενεργήσει η Χάρις του Θεού. Δίνει ο άνθρωπος όλο του τον εαυτό, αλλά εναποθέτει τα αποτελέσματα στον Θεό και τότε ο άνθρωπος είναι αναπαυμένος ότι προσπάθησε, αγωνίστηκε, ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

      Αυτή είναι η φανέρωση της πραγματικής σχέσεως επιστήμης και πίστεως,  όταν βγαίνει ο γιατρός μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο και πολύ ταπεινά ιδρωμένος, κουρασμένος, έχοντας δώσει όλο του τον εαυτό, εξομολογείται και καταθέτει,  ότι η επιστήμη έκανε ό,τι μπορούσε,  έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι του,  ό,τι γνώριζε το έθεσε πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι και από κει και πέρα ας τα αφήσουμε όλα στο Θεό. Από κει και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι Του. Στο Θεό να καταθέτουμε την ελπίδα μας. Αυτή είναι η απάντηση και τούτη την δύσκολη ώρα και κάθε ώρα, σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε δυσκολία.

       Ούτε παραίτηση από την προσπάθεια στο όνομα μιας μαγικής επέμβασης του Θεού,  ούτε από την άλλη ειδωλοποίηση  της γνώσεως μας,  σαν αυτή να είναι ο Θεός που κινεί τα νήματα αυτού του κόσμου.

       Με αυτή λοιπόν την πρόταση,  αυτή την απάντηση,  αυτή τη λύση του ανθρώπινου δράματος που μας δίνει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός,  ας πορευτούμε τούτες τις δύσκολες μέρες στα δύσκολα και δύσβατα μονοπάτια που ανεβαίνουμε για να φτάσουμε στο Φως και περπατώντας και ανεβαίνοντας αυτή την Κλίμακα να ζητούμε έλεος από το Θεό και να ζητούμε να μας προσθέτει πίστη. «Πρόσθες  ημίν  Κύριε πίστιν».  Να ζητάμε να μας δίνει πίστη, να αυξάνει την πίστη μας προκειμένου να φτάσουμε στο Πάσχα, στο Πάσχα που έχουμε τόσο ανάγκη,  στην έξοδο στη γη της Επαγγελίας, στο Φως το ανέσπερο της Ογδόηςς Ημέρας».

         Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ικετευτικά εστάθη ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου και ανέπεμψε για ακόμη μία φορά  την ειδική δέηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και την ειδική ευχή, την ποιηθείσα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ  για την από Θεού προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό , την ταχεία ανάρρωση των ασθενούντων και την άμεση εξάλειψή του από τον κόσμο, παρακαλώντας τους παρακολουθούντες πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους από το σπίτι.Φωτογραφίες από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*) Σε κλίμα δέους και ιεράς συγκινήσεως, ενώπιον της Εικόνος της φιλεύσπλαχνης Παναγίας Μητέρας όλων των ανθρώπων, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών την Παρασκευή της Δ’ Εβδομάδος των Νηστειών, 27 Μαρτίου.

    Στην Ακολουθία χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο – Εφημέριο του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πρωτ. π. Ιωάννη Καραμέρη      .

    Τους κατανυκτικούς και μοναδικής ομορφιάς ύμνους, απέδωσε ιεροπρεπώς,  ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ και ο Πτυχιούχος της Σχολής, Ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κωστορίζος. 

   Η Ακολουθία για ακόμη μία φορά, τελέσθηκε κατά τα προβλεπόμενα μέτρα, κεκλεισμένων των θυρών και οι ευσεβείς πιστοί την παρακολούθησαν και συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι από τα σπίτια τους μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» σε όλη την Στερεά Ελλάδα και από την πλατφόρμα της Cosmote TV σε όλο τον κόσμο, μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και από Ραδιοφώνου,  μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών,  της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm, του Lamia Fm1, καθώς και του Nova Fm.

    Για ακόμη μία φορά κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, οι πιστοί ελάμβαναν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τους, το παραινετικό και ελπιδοφόρο πατρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

   «Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας,  μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών».

   Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με εμπνευσμένο θεολογικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό λόγο, ωμίλησε για την δύναμη της Παναγίας, την οποία χαρακτήρισε ως,  το στήριγμα κάθε πονεμένου ανθρώπου πάνω στη γη και προέτρεψε τους πιστούς μέσω της ασκήσεως και της υπακοής στα αυστηρά μέτρα της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων υγείας της Πατρίδος μας, με υπευθυνότητα,  πίστη στη δύναμη και στη Χάρη της Παναγίας και με πολλή υπομονή και προσευχή να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Υπέρμαχο Σταρτηγό, η οποία ξέρει να εγείρει το τρόπαιο της Νίκης και έτσι να περάσουν αυτές οι ημέρες της φοβεράς πανδημίας του κορωνοϊού.

   Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο από την Δ Στάση των Χαιρετισμών: «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια· χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι» και με ελπίδα και πίστη προς τους πιστούς ανέφερε ότι: «αυτό το νικηφόρο Χαίρε, αυτό το αισιόδοξο και  ελπιδοφόρο Χαίρε, το οποίο έχει ανάγκη η ψυχή μας αυτή την περίοδο, είναι μία βεβαιότητα ό,τι η Παναγία  θα μπει μπροστά στον εχθρό και δι’  Αυτής θα εγερθεί τρόπαιο Νίκης. Σ’ αυτή τη δοκιμασία και τη δυσκολία θα γίνει για εμάς και πάλι η Υπέρμαχος Στρατηγός».     Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

    «Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί, ετελέσαμε και απόψε την Δ’ Στάση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, προς την Παναγία Μητέρα μας, προς την Πλατυτέρα του κόσμου, προς την παρηγοριά και το βάλσαμο κάθε πονεμένου ανθρώπου και δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη, ο οποίος να μην είναι πονεμένος διότι, «Μέγα τραύμα ο άνθρωπος.

    Ετελέσαμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών,  είπαμε τα Χαίρε την Παναγία μας, ετελέσαμε αυτή την Ακολουθία, που οι ευλαβείς χριστιανοί,  οι ευσεβείς και πιστοί χριστιανοί την απαγγέλλουν κάθε μέρα μαζί με το απόδειπνο,  κάθε μέρα απευθύνονται στην Υπεραγία Θεοτόκο,  κάθε νύχτα για την ακρίβεια και της απευθύνουν τα 144 Χαίρε. Αυτούς τους Χαιρετισμούς, οι οποίοι δεν είναι σαν τις κολακείες αυτού του κόσμου που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν είναι σαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που πολλές φορές οι άνθρωποι διαχειρίζονται και μεταχειρίζονται στις μεταξύ τους σχέσεις, στις σχέσεις της ιδιοτέλειας, στις σχέσεις της επιφάνειας, αλλά αυτά τα Χαίρε είναι η κατάθεση της καρδιάς και της ψυχής κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να βρει μία σανίδα σωτηρίας για να πορευτεί στο πέλαγος το φουρτουνιασμένο της ζωής. Κάθε ανθρώπου που αναζητά ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, κάθε ανθρώπου που νιώθει φόβο, αγωνία και ψάχνει να βρει στήριγμα και η Παναγία Μητέρα μας είναι το κατεξοχήν στήριγμά μας.

     Αυτοί οι Χαιρετισμοί έρχονται αφενός μεν να παρηγορήσουν τις καρδιές μας, έρχονται να τις ξεκουράσουν, να  σταλάξουν βάλσαμο μέσα στον πόνο μας,  αλλά έρχονται συγχρόνως και να μας δώσουν ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία και ιδιαίτερα σήμερα η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών προς τους τελευταίους Χαιρετισμούς, ένα Χαίρε προς την Παναγία έχει μέσα του μεγάλη αισιοδοξία και μεγάλη βεβαιότητα:

     «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια• χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι».

    Ένα Χαίρε νικηφόρο, ένα Χαίρε αισιόδοξο, ένα Χαίρε ελπιδοφόρο.  Πόσο ανάγκη το έχει η ψυχή μας! Και τούτες τις δύσκολες ώρες που περνάμε τόσο στη μικρή κοινωνία μας,  στην πόλη μας, στο Νομό μας,  όσο και στην Πατρίδα μας, όσο και στον κόσμο ολόκληρο,  σε όλη την οικογένεια της Οικουμένης,  η οποία φαίνεται να μοιάζει πολύ μικρή μπροστά σε έναν απειροελάχιστο στο μέγεθος και στον όγκο,  αλλά απειλητικό στην ισχύ του θανατηφόρο γίγαντα,  έναν ιό,  ο οποίος αναταράσσει  συνθέμελα ολόκληρες οικονομικές αυτοκρατορίες,  αναταράσσει συνθέμελα ολόκληρες επιστημονικές κοινότητες,  αναταράσσει συνθέμελα ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών και μέσα σε αυτή την δίνη οι άνθρωποι οι πιστοί,  οι άνθρωποι οι ευλαβείς , οι άνθρωποι οι ταπεινοί,  οι άνθρωποι,  οι οποίοι ξέρουν ποια είναι η Πηγή της Ζωής, γονατίζουν μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας,  απευθύνονται στην Παναγία μας και τις ζητούμε και πάλι να μας προστατεύσει, Της ζητούμε να σταματήσει το κακό και Της ζητούμε να μη γίνει χειρότερο το κακό και Της ζητούμε ικετευτικά και παρακλητικά, Αυτή να μπει μπροστά στον εχθρό και δι’  Αυτής να εγερθεί τρόπαιο Νίκης. Σ’ αυτή τη δοκιμασία και τη δυσκολία να γίνει και πάλι η Υπέρμαχος Στρατηγός «δι’ ης  καταπίπτουσι οι  εχθροί» και μάλιστα τούτη την ώρα ο εχθρός είναι μικροσκοπικός,  αλλά είναι επικίνδυνος.

    Οι πραγματικοί χριστιανοί, οι οποίοι πιστεύουν στη Χάρη της Παναγίας,  δεν πιστεύουν σε αυτή τη Χάρη με ένα τρόπο μαγικό,  δεν πιστεύουμε σε αυτή τη Χάρη με ένα τρόπο ειδωλολατρικό, με έναν τρόπο,  ο οποίος θα μας πει δηλαδή ότι η Παναγία θα παρέμβει όπως και αν εμείς φερθούμε,  όπως και αν εμείς πράξουμε,  με ένα τρόπο ο οποίος μπορεί να μας πει μέσα μας ο λογισμός ότι  μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανεύθυνοι, να είμαστε επιπόλαιοι, να είμαστε απρόσεκτοι, να μην ενδιαφέρομεθα και να μην καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας,  διότι η Παναγία θα κάνει το θαύμα της. Η Παναγία όντως θα κάνει το Θαύμα Της,  αλλά η Παναγία δεν κάνει το Θαύμα της, ούτε οι Άγιοι κάνουν το Θαύμα τους εκεί που μπορεί να ενεργήσει ο άνθρωπος. 

    Η Παναγία δεν θα μας κρατήσει θαυματουργικά μέσα στο σπίτι μας,  θα πρέπει εμείς να μείνουμε μέσα στο σπίτι μας, θα πρέπει εμείς να καταθέσουμε τη δική μας ασκητική διάθεση και ασκητική προσπάθεια. Δεν θα έρθει να μας πλύνει τα χέρια η Παναγία, εμείς θα πρέπει επιμελώς να πλύνουμε τα χέρια μας,  δεν θα έρθει η Παναγία μας σε όσους είναι ευπαθείς, σε όσους είναι γέροντες και γερόντισσες να τους κρατήσει με το ζόρι,  με χειροπέδες,  μέσα στο σπίτι,  αλλά θα πρέπει ο παππούς, η γιαγιά, ο κάθε άνθρωπος,  ο οποίος έχει νοσήματα,  να αποφασίσει μόνος του να αυτοπεριοριστεί,  να προστατεύσει τον εαυτό του, να μη βάλει σε πειρασμό τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τη γειτονιά του, τον κόσμο ολόκληρο, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και νοσοκόμους, τους νοσηλευτές, τους οδηγούς των ασθενοφόρων, μία ολόκληρη κοινότητα, μία ολόκληρη κοινωνία. Η Παναγία δεν θα έρθει να μας δείξει πως θα φερόμαστε στις σχέσεις μας και ιδιαίτερα τούτη τη περίοδο.

     Ναι η Παναγία, Ναι, θα μας προστατεύσει, όταν εμείς θα έχουμε εξαντλήσει κάθε μας προσπάθεια, όταν θα έχουμε δείξει τον καλύτερό μας εαυτό, όταν θα είμαστε πρώτα εμείς οι χριστιανοί παραδείγματα συνέπειας, αυτοπειθαρχίας, κοινωνικής ευθύνης, κοινωνικής συνείδησης, όταν πραγματικά αποδείξουμε ότι είμαστε κοινωνικοί όντως άνθρωποι, όχι των σχέσεων των εξωτερικών, όχι της κολακείας και των ωραίων λόγων, όχι μιας ψεύτικης εξωτερικής ευγένειας,  αλλά μιας ασκητικής εκκλησιαστικής  ταπεινωμένης αγάπης, η οποία θυσιάζεται, η οποία σιωπά, η οποία αυτοπεριορίζεται, προκειμένου να δράσει η Χάρις του Θεού.

     Να αφήσουμε χώρο στην Χάρη της Παναγίας τούτη την ώρα για να ενεργήσει και για να της δώσουμε χώρο, ναι θα πρέπει να κλειστούμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας προσευχόμενοι, θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας ικετεύοντας, παρακαλώντας, χύνοντας δάκρυα, όχι ψάχνοντας, όχι ονομάζοντας εχθρούς τους άλλους, αλλά βλέποντας πραγματικά ότι ο εχθρός, ο οποίος καταπίπτει η  Χάρη της Παναγίας είναι ο κακός μας εαυτός, ο ανεύθυνος εαυτός μας, ο επιπόλαιος εαυτός μας,  ο ανοικοκύρευτος  εαυτός μας.  Τούτη η ώρα είναι μία ώρα γενικού προσκλητηρίου ασκήσεως για να ενεργήσει η Χάρις του Θεού. Μένουμε στο σπίτι και αφήνουμε χώρο έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι να ενεργήσει η Χάρις της Παναγίας, να προστατεύσει όλο τον κόσμο, να προστατεύσει και να παρηγορήσει, να δώσει δύναμη σε αυτούς που ήδη πενθούν, που ιδιαίτερα για αυτούς οφείλουμε να προσευχηθούμε, να δώσει δύναμη σε αυτούς που είναι διασωληνωμένοι στα κρεβάτια των εντατικών μονάδων θεραπείας, να δώσει δύναμη στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στις νοσοκόμες στο Διοικητικό προσωπικό, να δώσει δύναμη στους χιλιάδες εθελοντές της αγάπης, να δώσει δύναμη σε αυτούς που αναγκαστικά είναι μέσα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και της προσφοράς,  να δώσει δύναμη στους πάντες, προκειμένου να περάσουμε την κρίση και προκειμένου περνώντας την κρίση να μην έχουμε μία υπερηφάνεια, ότι τα καταφέραμε μόνοι μας, ότι τα καταφέραμε με τη δήθεν επιστημοσύνη μας,  αλλά να μπορούμε να πούμε: «Παναγία μου, εγώ έκανα το μικρό που μου ζήτησες,  έκανα το ελάχιστο που μου ζήτησες, η λογική που μου ζήτησε η επιστήμη,  που μου ζήτησε η κοινωνική συνείδηση,  που μου ζήτησε η πραγματικότητα της ζωής,  έκανα το ελάχιστο που μου ζήτησε η Εκκλησία μου, που μου ζήτησε η Εκκλησία συνολικά, που μου ζήτησε η Εκκλησία συνοδικά. Όχι αυτό που σκέφτηκε το μυαλό μου, όχι αυτό που είχα εγώ μέσα μου, όχι η δικιά μου πεποίθηση,  αλλά η εκκλησιαστική πεποίθηση , η εκκλησιαστική συνείδηση. Έπραξα ό,τι μπορούσα, περιορίστηκα,  προσπάθησα,  ενδιαφέρθηκα για τους αδύναμους,  για τους γέροντες,  για τις γερόντισσες και πάνω από όλα προσευχήθηκα Παναγία μου, έκλαψα Παναγία μου,  παρακάλεσα Παναγία μου και η Χάρη σου,  ναι η Χάρη σου θα γίνει το τρόπαιο της νίκης,  το τρόπαιο της απελευθέρωσης. Θα νικήσει τον εχθρό της εγωπάθειας,  θα νικήσει τον εχθρό της ιδιοτέλειας, θα νικήσει τον εχθρό του κλεισίματος στον εαυτό μας,  θα νικήσει τον ιό του εγωισμού μας,  θα νικήσει τον ιό της φιλαυτίας,  προκειμένου να ανατείλει μία νέα ημέρα και ναι θα ανατείλει μία νέα ημέρα, θα ανατείλει σύντομα μία νέα ημέρα, αρκεί να πιστέψουμε στη Χάρη της Παναγίας και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και ότι τούτη την  ώρα και τα δύο είναι απαραίτητα: και η δική μας ανθρώπινη συνέργεια και η Χάρις του Θεού, άνευ της οποίας δεν δυνάμεθα ποιείν ουδέν.  Μόνο με τη Δύναμη του Θεού, με την Χάρη της Παναγίας, εξαντλώντας κάθε δική μας ανθρώπινη προσπάθεια, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και θα αποδώσουμε Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, διότι σε Αυτήν αρμόζουν, σε αυτήν Ανήκουν, σε Αυτήν οφείλονται, σε Αυτήν πρέπει πάσα Δόξα, Τιμή και Προσκύνησις, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

    Θα γονατίσουμε και πάλι στην εικόνα της Παναγίας μας και παρακαλώ και εσάς από το σπίτι,  γονατίστε τούτη την ώρα στο εικόνισμα της Παναγίας και  ενώστε την  προσευχή σας». 

     Τέλος ο Σεβασμιώτατος ικετευτικά γονάτισε ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου και ανέπεμψε την ειδική δέηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και την ειδική ευχή, την ποιηθείσα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ  για την από Θεού προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό , την ταχεία ανάρρωση των ασθενούντων και την άμεση εξάλειψή του από τον κόσμο.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...