165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1918

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 27 Απρίλιος, 2020

Δευτέρα 27 Απριλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Συμεών, δευτέρου επισκόπου Ιεροσολύμων, συγγενούς του Κυρίου. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος, των οσίων Συμεών και Γεωργίου των Στυλιτών και Στεφάνου του Ρώσου ηγουμένου του Σπηλαίου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ιωάννου ηγουμένου της ιεράς μονής των καθαρών, του ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

 (*) «Να δουλέψουμε μέσα μας τούτην την περίοδο, για όσο ακόμη είμαστε έγκλειστοι, έτι περισσότερο, και να ανοίξουμε χώρο στον Αναστημένο Κύριο μας Ιησού Χριστό, για να αναστήσει μέσα μας την αυθεντική κανονικότητα. Εύχομαι σε όλους μας, Ανάσταση εσωτερική, Ανάσταση καρδιακή, Ανάσταση της χαμένης μας ομορφιάς, που είναι η ζωή της Αγάπης».Αυτά τόνισε στο πατρικό του μήνυμα προς τον ευλογημένο λαό της Φθιώτιδος το βράδυ της Αναστάσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών.

(*) «Ο Άγιος Γεώργιος, τις ψυχές που τον επικαλούνται, είναι τόσο γενναιόδωρος, είναι τόσο μεγαλόψυχος, τόσο ανοιχτός, ώστε ο άγιος αγκαλιάζει τους πάντες,  κάθε αδύνατο, κάθε περιφρονημένο, κάθε ασθενή.   Εύχομαι ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου ο Καβαλάρης να σας έχει πάντοτε πάνω στο άλογό του και έτσι να σας οδηγήσει στην Βασιλεία του Θεού». Αυτά είπε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας στη Γερόντισσα Θεολογία και στη Μοναχή Χριστοφόρα κατά την πανήγυρη της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας.

(*) Μέσα στην χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 24 Απριλίου, πανηγύρισε κεκλεισμένων των θυρών,  ο Ιστορικός Ναός της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, μιας και το ένα κλίτος του Ναού είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή.  Του όρθρου και της Πανηγυρικής Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, προηξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) «Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, που ταιριάζει και οφείλουμε να βρισκόμαστε ως άνθρωποι της προόδου και του Φωτός, ως παιδιά της Αναστάσεως.

           Και αυτή η κανονικότητα είναι η ζωή της αγάπης, της συγχώρεσης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αυτοθυσίας, της προσφοράς, της ελευθερίας και πάνω από όλα της ταπεινότητας».

          Με αυτά τα λόγια καρδιάς, ο Επίσκοπος της καρδιάς του πιστού πληρώματος της Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, προέτρεψε όλα τα πνευματικά παιδιά του ποιμνίου του, να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και το μήνυμα, ότι ο Χριστός Ανέστη να απηχεί και να αντιλαλεί πραγματικά,  κάθε ανθρώπινη καρδιά.

          Ο παιάνας της Νίκης: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατος πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος», εψάλη απ’ άκρου εις άκρον της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και οι χαρμόσυνοι χτύποι των καμπαναριών των Εκκλησιών μας, μετέφεραν σε όλους τους πιστούς το γεγονός, την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου. 

          Όλοι, από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, έζησαν αυτό το Πάσχα με πίστη και προσευχή, ευχόμενοι αυτή η πανδημία του κορωνοϊού να περάσει γρήγορα και έτσι να κατακλειστούν και πάλι οι Ναοί μας από τους πιστούς.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθως προηξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν  απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω των Ραδιοφωνικών σταθμών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm), Lamiafm1, Novafm και ΣτυλίδαFm. Από το διαδίκτυο η Ακολουθία μετεδόθη στα πέρατα της γης, μέσω livestreaming από το επίσημο κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Youtube και μέσω της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως www..imfth.gr., από την ιστοσελίδα LamiaReport και από πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

          Με πολλή πατρική αγάπη, ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν την Ακολουθία της Αναστάσεως επικοινώνησε τηκεφωνικώς με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους ευχαρίστησε εγκαρδίως για τον κόπο τον οποίο κατέβαλλαν, αλλά και για την διάθεση προσφοράς και αγάπης, μιας και με  τις απευθείας μεταδόσεις όλων των Ιερών Ακολουθιών, τόσο την Μ. Τεσσαρακοστή, όσο και την Μ. Εβδομάδα, τις οποίες και φιλοτίμως μετέδιδαν,  οι πιστοί είχαν την ευκαιρία με κάθε μέσο, να  παρακολουθούν και συμμετέχουν προσευχόμενοι από τα σπίτια τους. 

          Προτού ο Σεβασμιώτατος ψάλλει τον ύμνο της Ζωής: «Χριστός Ανέστη», απηύθυνε με συγκίνηση το πατρικό του μήνυμα προς τον λαό για το Άγιον Πάσχα, το οποίο και έγραψε ιδιοχείρως λίγες ώρες πριν την Ανάσταση.

          Στο μήνυμά Του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής:

          «Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί.

          Λίγη ώρα πριν,  έγραψα με τα χέρια μου ένα σημείωμα, ένα μήνυμα για την σημερινή μεγάλη μέρα, το οποίο θέλω να το διαβάσω και το οποίο θέλω να τυπωθεί στις καρδιές σας, θέλω να τυπωθεί μέσα στην ύπαρξή σας, μέσα στο είναι σας ολόκληρο.

          Πολυαγαπημένοι μου αδελφοί και παιδιά μου αγαπημένα

          Λίγες ώρες πριν ενώσουμε, μέσα από τα σπίτια μας, τις κατ’ οίκον εκκλησίες μας, όλοι μαζί, τους χτύπους των καρδιών μας, για να ψάλλουμε τον ύμνο της νίκης και της ζωής, το Χριστός Ανέστη, σας γράφω με τα χέρια μου τούτο το σύντομο μήνυμα.

           Ευελπιστώ άλλωστε και προσδοκώ κατά την αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα, στις 26 Μαϊου το βράδυ, να μας αξιώσει το έλεος του Θεού να είμαστε και πάλι στους Ναούς μας και στα προαύλια των εκκλησιών μας, και εκεί, πριν ψάλλουμε, όπως ακριβώς θέλουμε και όπως μας πρέπει το Χριστός Ανέστη, να σας έχω αποστείλει, για να αναγνωσθεί κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, η επίσημη Εγκύκλιος μου για το Άγιο Πάσχα.

          Σε συνθήκες, που είναι εξαιρετικές και εκτάκτου ανάγκης, όπως οι σημερινές, δεν θα μπορούσα ούτε να γράψω ούτε να αποστείλω κάποιο κείμενο εορταστικής Εγκυκλίου.

Τούτο μονάχα θέλω από καρδιάς να σας καταθέσω:

           Θέλω να υποκλιθώ ευλαβικά ενώπιον όλων σας, των ιερέων μας και των μοναχών και μοναζουσών μας, του λαού μας όλου ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα των υπηρετούντων  με κάθε τρόπο διακονίες κοινής ωφελείας και να σας ασπαστώ, και να σας ευλογήσω όλους και να σας συγχαρώ για την υπομονή, την κατανόηση, την σύνεση, την καρτερία, το ήθος της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευθύνης και πάνω από όλα της χριστιανικής αγάπης, που είναι αγάπη θυσιαστική και ταπεινή.

          Ταπεινωθήκαμε όλοι τούτη την περίοδο αυτής της δοκιμασίας σε βαθμό που δεν το περιμέναμε ποτέ στην ζωή μας.

          Ας αναρωτηθούμε, όμως, αδελφοί μου:

        Μήπως εφαρμόσθηκε σε μας η πάγια διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η οποία τονίζει ότι όταν οι άνθρωποι αρνούμαστε εκουσίως την ζωή της ταπεινότητας, την αρετή δηλαδή της ταπείνωσης, ακόμη και σε μικροπράγματα της καθημερινότητας μας, τότε η αγάπη του Θεού, επιτρέπει για την σωτηρία μας να έλθουν ακούσιες ταπεινώσεις, όπως αυτές που μας επιβλήθηκαν με την προσωρινή αναστολή ουσιωδών ελευθεριών, προκειμένου να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό και το νόημα το αληθινό της ζωής;

          Μήπως ο κορωνοϊός, αυτό το απειροελάχιστο σωματίδιο, δεν ταπείνωσε ολόκληρη την οικουμένη;

         Μήπως άραγε είχαμε ξεφύγει και εμείς σε κάθε επίπεδο της ζωής μας;

       Μήπως η μετά τον κορωνοϊό κοινωνία θα είναι για όλους μας μία μεγάλη ευκαιρία, όχι για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που υποτίθεται βρισκόμασταν, αλλά στην κανονικότητα, που ταιριάζει και οφείλουμε να βρισκόμαστε ως άνθρωποι της προόδου και του Φωτός, ως παιδιά της Αναστάσεως;

       Και αυτή η κανονικότητα είναι η ζωή της αγάπης, της συγχώρεσης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αυτοθυσίας, της προσφοράς, της ελευθερίας και πάνω από όλα της ταπεινότητας.

         Αυτό σας παρακαλώ, αδελφοί μου, και σας προτρέπω:

       Να δουλέψουμε μέσα μας τούτην την περίοδο, για όσο ακόμη είμαστε έγκλειστοι, έτι περισσότερο, και να ανοίξουμε χώρο στον Αναστημένο Κύριο μας Ιησού Χριστό, για να αναστήσει μέσα μας την αυθεντική κανονικότητα και όχι μία επίπλαστη και φαύλη κανονικότητα έπαρσης, εγωισμού, ατομοκρατίας, αλαζονείας και υπερηφάνειας, η οποία μας οδήγησε στα αδιέξοδα του σήμερα.

Σας αγκαλιάζω όλους. Σας ασπάζομαι όλους.

Εύχομαι σε όλους σας, σε όλους μας, Ανάσταση εσωτερική, Ανάσταση καρδιακή, Ανάσταση της χαμένης μας ομορφιάς, που είναι η ζωή της Αγάπης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, αδελφοί μου!

Απαντήστε με όλη σας την δύναμη:

 ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!».

     Μόλις ακούσαμε τι ανέφερε στο πατρικό του μήνυμα προς τον λαό για το Άγιον Πάσχα ο Ποιμενάρχης μας. Στο τέλος της Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά, επισφράγισε την εορτή με την εξής φράση του: «Αυτό το Πάσχα, τέτοιο Πάσχα, το πρώτο και τελευταίο».

(*) Στην Ιερά και Ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Μαλεσίνα Λοκρίδος,100 χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως, μετέβη το πρωί της 23ης Απριλίου, ημέρα της σεβασμίου μνήμης του Αγίου Γεωργίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, για να τελέσει την πανήγυρη της Μονής μαζί με την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Θεολογία και την σεβάσμια και εμβληματική αδελφή Μοναχή Χριστοφόρα. 

          Η Αναστάσιμη και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε στο νέο  Καθολικό του Αγίου Γεωργίου, κεκλεισμένων των θυρών, και τηρουμένων των προβλεπομένων μέτρων της πολιτείας για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

          Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών,  πλαισίωσε ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Οπουντίων και Μαλεσίνης Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Λατσούδης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

          Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν με τις καλλικέλαδες φωνές τους η Γερόντισσα Θεολογία και η Μοναχή Χριστοφόρα.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πριν το τελευταίο Χριστός Ανέστη, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

          «Όσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη, Άγιες Γερόντισσες μου.

           Να δοξάζουμε το Όνομα του Θεού, που μας αξίωσε σήμερα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διάγουμε τον τελευταίο καιρό,  μας αξίωσε όμως η Αγάπη του Θεού να λειτουργήσουμε σήμερα εδώ, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και μάλιστα να είναι η πρώτη φορά σήμερα, που επισκέπτομαι ως επίσκοπος, ως Μητροπολίτης, ως λειτουργός, ως προεστώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως, αυτή εδώ την Ιερά Μονή.

          Αισθάνομαι πάνω από όλα την ανάγκη, εκ μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας, εκ μέρους των Ιερέων της περιοχής, του ποιμνίου, αλλά και όλης της Φθιώτιδας, να καταθέσω ευλαβικά ένα ευχαριστώ στον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος στέκεται εδώ καβαλάρης, προστάτης, πολιούχος, φύλακας της Ιεράς Μονής, φύλακας του τόπου, ευεργετών τον λαό του Θεού, αλλά και φύλαξ των μοναζουσών.

           Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να πω και ένα μεγάλο ευλαβικό ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε αυτές τις ευλογημένες ψυχούλες, σε σας τις μοναχές, που στέκεστε εδώ αναμμένες λαμπάδες, κρατάτε το Μοναστήρι, διακονείτε με αγάπη, με σεμνότητα, με ταπεινότητα,  με σιωπή αλλά:  «τῇ πτωχείᾳ ἐκτήσω τὰ ὑψηλά», και μέσα από την ταπείνωση προσελκύετε την Χάρη του Θεού,  διότι: «ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν»(Ιακ. 4, 6).

          Να ξέρετε, Άγιες Γερόντισσες μου, ότι έχετε την πατρική μου αγάπη, την ευλογία μου, είστε μέσα στην καρδιά μου. Να ξεκουράζεστε, να αναπαύεστε,  να αισθάνεστε ασφάλεια και ειρήνη μέσα στην καρδιά μου και να απολαμβάνετε ελεύθερα τη μοναχική ζωή, η οποία είναι μία όαση ελευθερίας μέσα στην ερημιά αυτού του κόσμου.

          θυμάμαι με συγκίνηση σήμερα διάφορα Μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου, τα οποία έτυχε να έχω επισκεφθεί, ακόμη και πριν γίνω μοναχός,  και έβλεπα μοναχούλες σαν και σας,  να τις διατυπώνω μια απορία πολλών ανθρώπων:  Πως σε μία ερημιά, απλές ψυχές, αδύναμες, απλές γυναίκες, διαμένουν μόνες τους, εκτεθειμένες στην έρημο, στην κακία των ανθρώπων, στις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών; Πάντοτε άκουγα, και μου έκανε εντύπωση και με συγκινούσε, την ίδια απάντηση: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, έχουμε τον καβαλάρη μας που μας προστατεύει, έχουμε το παλικάρι μας, τον Άγιο Γεώργιο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όποιος και να μας πειράξει θα «καθαρίσει»,  θα «κανονίσει» ο Άγιος Γεώργιος, δεν θα μας αφήσει.

           Και πράγματι ο Άγιος Γεώργιος, τις ψυχές που τον επικαλούνται, είναι τόσο γενναιόδωρος, είναι τόσο μεγαλόψυχος, τόσο ανοιχτός, ώστε ο άγιος αγκαλιάζει τους πάντες,  κάθε αδύνατο, κάθε περιφρονημένο, κάθε ασθενή. 

          Εύχομαι ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου ο Καβαλάρης να σας έχει πάντοτε πάνω στο άλογό του και έτσι να σας οδηγήσει στην Βασιλεία του Θεού.

          Το άλογο του Αγίου Γεωργίου να μας πάρει όλους μας πάνω του και να μας βάλει μέσα στον παράδεισο.

Μέσα από την καρδιά μου, μέσα από την ψυχή μου σας παρακαλώ να συνεχίσετε εδώ να κρατάτε τις «Θερμοπύλες» της πίστεως, να κρατάτε αναμμένο το καντήλι του Αγίου, να κρατάτε αναμμένη την φλόγα της Αγάπης του Χριστού, για να ευλογούνται οι άνθρωποι, να αναπαύονται οι ψυχές, να ευαρεστείται η τοπική μας Εκκλησία, να ευαρεστείται ο πτωχός σας Επίσκοπος, να ευαρεστούνται  οι πατέρες μας Ιερείς, οι οποίοι ταμάλα ωφελούνται από την σχέση τους με το Μοναστήρι, να ωφελείται κάθε άνθρωπος, ο οποίος είναι κουρασμένος, είναι ταλαιπωρημένος, είναι ασθενής. 

          Και θα έλθουν και πιο δύσκολες μέρες. Αυτή η δοκιμασία είναι ένας προάγγελος και γι' αυτές τις δύσκολες μέρες και θα χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση ο λαός μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περάσουνε με κάθε τρόπο το μήνυμα στο λαό μας,  ότι:« μὴ πεποίθατε ἐπ᾿ ἄρχοντας, ἐπὶ υἱοὺς ἀνθρώπων, οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία» (Ψαλμ. 145, 3), αλλά καταφύγετε στους Αγίους, καταφύγετε σε αυτούς τους Μάρτυρες της Πίστεως,  στους Μάρτυρες της Αγάπης, στους Μάρτυρες της Αληθείας.

           Χρόνια πολλά, ευλογημένα.  Να μακροημερεύετε, να σας χαιρόμαστε πραγματικά, να χαίρεστε το μοναχισμό σας, να είστε οι γλυκές νύμφες του Χριστού και να απολαμβάνετε τον Νυμφώνα του Κυρίου μας. Χριστός Ανέστη!». Αυτά τόνισε στο κήρυγμά του κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου ο Ποιμενάρχης μας στο ομώνυμο μοναστήρι της Μαλεσίνας.

          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα που φυλάσσονται στην Μονή, ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Μονής και έδωσε στις αδελφές τις δέουσες οδηγίες.

(*) Κατά την επιστροφή του στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, προς εφαρμογή του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, από την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος μας κ. Συμεών πραγματοποίησε σύντομη στάση στο Γραφείο του εορτάζοντα Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής, προκειμένου να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή.

          Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με πολλή εγκαρδιότητα και αγάπη από τον κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, εντούτοις παρέμεινε για λίγα μόλις λεπτά δίνοντας ραντεβού συνάντησης με άνεση επι όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μετά το πέρας της πανδημίας.

(*) Μέσα στην χαρά της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 24 Απριλίου, πανηγύρισε κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την πολιτεία μέτρα προστασίας από την φοβερά πανδημία του κορωνοϊού,  ο Ιστορικός Ναός της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, μιας και το ένα κλίτος του Ναού είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή.

            Ο Ναός εις τον οποίο διέμενε δίπλα ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, όντας Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εις τον οποίο συχνά τελούσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυττε τον Θείο Λόγο στους πιστούς της πόλεως.

          Του όρθρου και της Πανηγυρικής Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, προηξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, συλλειτουγών μετά του Προϊσταμένου – Εφημερίου του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Κοτσουράκη.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4Fm), καθώς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και από τα διαδικτυακά Ραδιοφωνικά blogs  www.eradio.gr και www.live24.gr

          Προ της απολύσεως ο π. Άγγελος ωμίλησε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και αγιοπατερικό λόγο, για την Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και για το Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Παναγίας.

          Στάθηκε σε κάποια περιστατικά της Αγίας Ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι: «μέσα από τη δυσχέρεια του παρόντος καιρού, θέλει η Παναγία να μας διδάξει εμάς τους ανθρώπους που έχουμε παρασυρθεί σε διάφορες ατραπούς συχνά αδιέξοδες, το τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος του Θεού και τι σημαίνει κανείς να πιστεύει ολοκληρωτικά στο θέλημα Του και να είναι και αυτός φωτοφόρο τέκνο της Αναστάσεως».

          Μέσα από το κατηρτισμένο κήρυγμά του, ο άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος, ετόνισε ουσιαστικά, ότι η Παναγία μας με την Αγία Ζωή Της, γίνεται παράδειγμα Αναστάσεως και Αληθινής Ζωής και μας δείχνει δρόμο φωτεινό για να περπατήσουμε μέσα στο σκότος του παρόντος καιρού.          Χαρακτηριστικά ο π. Άγγελος υπογράμμισε:

        «Μας αξιώνει σήμερα η Χάρις του Θεού, Παρασκευή της Διακαινησίμου να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής, μέσα σε Αυτήν την Αναστάσιμη Χαρά, την περίοδο την συνταυτισμένη με το Φωτοφόρο Πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού δια του οποίου «τα πάντα πεπλήρωται φωτός».

       Μέσα από τη θαυματουργή παρουσία Της στον κόσμο, δεν τίθεται τυχαία να προεξάρχει της πανηγύρεως και η Παρασκευή της Διακαινισήμου να είναι συνταυτισμένη με το δικό της όνομα, τη δική της μορφή, γιατί η Παναγία είναι ένα πρόσωπο συνταυτισμένο με την Ανάσταση του Χριστού, ένα πρόσωπο Αναστημένο, προτού παραδώσει το Πνεύμα Της στο Χριστό.

        Γι’ αυτό η όλη Της παρουσία, η όλη Της βιοτή, η όλη Της προσφορά στο ανθρώπινο γένος κηρύττουν την Ανάσταση του Χριστού και διαζωγραφίζουν εμπειρικά και βιωματικά πρότυπα για όλους μας, το τι σημαίνει άνθρωπος του Θεού, Αναστημένος πράγματι άνθρωπος.

       Σε ένα κόσμο λοιπόν, ο οποίος μέσα στον χαλασμό του παρόντος καιρού έχει μία αγωνία για να εκφράσει την γνώμη του, μία αγωνία η οποία δυστυχώς πολλές φορές και ρασοφόρους και Κληρικούς επηρεάζει, να εκφράσει την γνώμη του να εκφράσει τη γνώμη του πέραν από τη γνώμη της εκκλησίας,  η οποία και μόνον εκφράζεται μέσα από τη Σύνοδο της και μόνον εκφράζεται μόνο από το στόμα του Επισκόπου της,  αγωνία ο κόσμος, ο οποίος τάχα  πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού να συνταυτιστεί και εν γνώσει μου χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα,  με εκείνον τον Φαρισαίο,  του οποίου η μόνη αγωνία ήταν να μην είναι «ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων».

       Ένα μεγάλο λοιπόν λάθος, ένα μεγάλο σφάλμα, μία μεγάλη αστοχία, είναι αυτό αγαπητοί μου αδελφοί, η οποία έχει πολύ πιο θανάσιμα αποτελέσματα από την παρούσα πανδημία.

        Το να προσπαθούμε να θέσουμε τον εαυτό μας, υπεράνω της Εκκλησίας, να κρίνουμε τους Αρχιερείς, να απαξιώσουμε τους Ιερείς μας, οι οποίοι με πόνο και δάκρυ, υπακούουν σ’ αυτά τα οποία η Εκκλησία λέει και να βγούμε πάνω απ’ αυτούς και να αναζητήσουμε αυτό το οποίο τάχα μας το στέρησαν ηθελημένα, χαιρέκακα αυτοί κακοί  αρχιερείς και οι κακοί ιερείς,  οι οποίοι θέλουν να μας στερήσουν τάχα τον Χριστό. Αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι παράλογο και στο άκουσμα του. Αφιερώσαμε αδελφοί μου όλοι εμείς,  παρά την αναξιότητα μας,  αφιερώσαμε την ζωή μας στην Εκκλησία,  ο Επίσκοπος μας, ο οποίος αναλώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ για να δώσει την παρουσία του,  για να προσφέρει την Αναστάσιμη αγγελία από τη στιγμή στην της Ενθρονίσεως Του,  λέτε να χαίρεται καθήμενος  στο κελί του και προσευχόμενος μακράν του κόσμου, που τόσο αγαπά και τόσο αισθάνεται οικεία με τον καθένα από αυτούς. Ιερείς που έχουν 40 και 50 χρόνια στην Ιερωσύνη,  άραγε νομίζουμε ότι δεν είχαν τίποτα να κάνουν από το να  κρεμάσουν το πετραχήλι τους και να κάτσουν μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους,  Κυριακές και Άγιες ημέρες και σαρακοστιανές Ακολουθίες και Μεγάλη Εβδομάδα και Αναστάσιμη Θεία λειτουργία;

        Δεν περιγράφεται αυτό που νιώθει η καρδιά του λειτουργού να βγαίνει στην ωραία πύλη και να ειρηνεύει τα άδεια καθίσματα. Γι’ αυτό λοιπόν αδελφοί μου ας μην παρασυρόμαστε, ας πειθόμαστε  σε αυτό που η Εκκλησία διακελεύει και το οποίο η Παναγία μας με την βιωματική της διδαχή και με την εμπειρία και το πρότυπο  παράδειγμα Της διδάσκει σε όλους μας. Να μένουμε δηλαδή μέσα στην Εκκλησία, άσχετα και αν αυτό χωρεί τη διακινδύνευση της απαξίωσης. Να μένουμε μέσα στην Εκκλησία άσχετα κι αν αυτό συνυπάρχει με τη συκοφαντία των ανθρώπων,  οι οποίοι πολλές φορές έχουν σχήμα προβάτου,  να μένουμε μέσα στην Εκκλησία παρακαλώντας τον Θεό να παραλάβει το πνεύμα και την ύπαρξή μας και τη ζωή μας στα δικά Του χέρια και με το δικό Του τρόπο και με τη δική Του σκέψη και με τη δική Του προοπτική,  όπως εκείνος γνωρίζει. Να μένουμε μέσα στην Εκκλησία κατά τον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος λέει εν υπερβολή,  γιατί κάτι τέτοιο ποτέ δεν συμβαίνει,  ακόμα και σε κακοδοξία να πέσει η Εκκλησία, εσύ να μείνεις μέσα στην Εκκλησία γιατί η Εκκλησία θα βρει το δρόμο της,  όμως εσύ έξω από την Εκκλησία θα υπηρετήσεις τον εγωισμό σου και τον πατέρα αυτού,  ο οποίος είναι ο ίδιος ο διάβολος.

       Ας συνέλθουμε  Λοιπόν αδελφοί μου. Ας παρακαλέσουμε τον Θεό με ταπείνωση,  την λίγη ακόμα και μικρή περίοδο που έμεινε της δοκιμασίας,  να τη διέλθουμε με υπομονή,  ώστε να αξιωθούμε, όταν οι Εκκλησίες ανοίξουν και πάλι να συναντηθούμε στην χαρά της Θείας Ευχαριστίας, στην χαρά της κοινωνίας των προσώπων μεταξύ τους και να δοξολογήσουμε τον Θεό, για κάτι το οποίο ίσως το οποίο θεωρούσαμε δεδομένο και το οποίο το είχαμε εμπλουτίσει με την σωματική μας παρουσία και το είχαμε αδειάσει με την ουσιαστική και ψυχική και πνευματική μας παρουσία.

           Ο Χριστός λοιπόν είναι Παρών στην ζωή μας, όταν κάνουμε υπακοή στο θέλημα Του, η Παναγία είναι μεσίτρια και σκέπη μας πάντοτε, όταν μένουμε πιστοί στο θέλημα του Υιού της και ο Υιός της αναπαύεται εν τη Εκκλησία που είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες και εκφράζεται από το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας από τους Αρχιερείς και τους Ιερείς, οι οποίοι εν υπακοή στον Επίσκοπό τους πορεύονται και έτσι μόνο υπάρχει σωτηρία. Όλα τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες, είναι ματαιοπονίες, είναι εγωϊσμοί, είναι ματαιδοξίες και κενοδοξίες πολύ πιο επικίνδυνες από τον κορωνοϊό.

      Να παρακαλούμε την Παναγία γρήγορα να μας αξιώσει και μέσα στην καθημερινότητά μας, να ζήσουμε και πάλι της Χαρά της Αναστάσεως. Να δείξουμε μετάνοια, έστω και την ενδεκάτη ώρα, για να εισέλθουμε στον παράδεισο και εκεί στο γιορτινό τραπέζι της Βασιλείας Του, να συνεορτάσουμε με όλους τους Αγίους, την προεξάρχουσα  Παναγία Μητέρα Του,  ως Ζωοδόχο Πηγή, την Χαρά της Αναστάσεως και να συναναφωνούμε με χαρά και μια φωνή ότι, Χριστός Ανέστη!».

         Τέλος μετέφερε σε όλους τους ακροατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφώνου, τις εγκάρδιες πατρικές, Αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και ευχήθηκε σε όσους και όσες εορτάζουν Χρόνια Πολλά με αδιάλειπτο την Προστασία και Ευλογία της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής.

Εδώ λοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο. Χριστός Ανέστη.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness