165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1739

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 04 Ιούλιος, 2019

Πέμπτη 4 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών ενός εκ της χορείας των Φθιωτών Αγίων. τη μνήμη του έν Αγίοις πατρός ημών Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Μελωδού. ό Άγιος Ανδρέας, συνέθεσε αρκετά μουσικά τροπάρια και κανόνες. Ένα από τα σπουδαία έργα του είναι και ό Μέγας Κανόνας, πού ψάλλεται την Τετάρτη της Ε' εβδομάδος των Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής. Σήμερα εορτάζουμε και την μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων, Δονάτου επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης, της κατά Λιβύην. Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κυπρίλλης, Αρόας, Λουκίας και Απολλωνίου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει των Οσίων Ασκληπιάδος, Μάρθας μητρός  του Όσίου Συμεών, που ασκήτευσε στὸ όρος Θαυμαστό καί Μενίγνου.  

Από το αγιολόγιο της ημέρας περνάμε στους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κύριος Μακάριος για την οικονομική ενίσχυση που προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος για τις ανάγκες των κατασκηνώσεών τους μετά την καταλήστευσή τους τον μήνα Απρίλιο.

(*)Σε βαρύ και πένθιμο κλίμα και με την παρουσία πλήθους Ιερέων και πιστών εψάλη χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης η Εξόδιος Ακολουθία του Εφημερίου πατρός Γεωργίου Λύτα.    Της Εξοδίου Ακολουθίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος

(*) Για τον μάρτυρα του Χριστού και της πατρίδος Αθανάσιο Διάκο μίλησε σήμερα ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος στα 150 παιδιά δημοτικού που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις στο Καινούριο Λοκρίδος.

(*) Ναοί και Παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως θα πανηγυρίσουν στις 7 Ιουλίου τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Αρχιερατικός εσπερινός θα τελεσθεί το Σάββατο στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Σε βαρύ και πένθιμο κλίμα και με την παρουσία πλήθους Ιερέων και πιστών εψάλη χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου η Εξόδιος Ακολουθία του ταπεινού και καλοκάγαθου Εφημερίου του Ιστορικού Χωριού της Μενδενίτσης πατρός Γεωργίου Λύτα.

            Της Εξοδίου Ακολουθίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος με εγκάρδια και συγκινητικά λόγια ωμίλησε για την μακαριστό παπα-Γιώργη, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 60 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους του, στο ποίμνιο του και  σε όσους τον εγνώριζαν.

            « Αγαπητοί μου αδελφοί και Πατέρες, με την κατ’ άνθρωπον θλίψη προπέμπουμε σήμερα στην αιωνιότητα, τον αγαπητό μας  π. Γεώργιο σκεπτόμενοι, ανθρωπίνως,  ότι θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά στην Εκκλησία και στην οικογένειά του. Αλλά «Τίς γαρ έγνω νούν Κυρίου και τίς σύμβουλος αυτού εγένετο;» Έφτασε όμως η ώρα για να προστρέξει ο π. Γεώργιος στην αιώνια φωτεινή πατρίδα, κοντά στον Χριστό.

    Την Ανάσταση του Κυρίου μας ο κάθε Ιερεύς την ζει καθημερινά στην ζωή του και την εξαγγέλλει και ο π. Γεώργιος οσάκις λειτουργούσε στις 3 Ενορίες που εξηπηρετούσε εκήρυττε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, τα δύο αυτά που είναι το καύχημα όλων των χριστιανών.

    Τριανταπέντε χρόνια διηκόνησε το χωριό Μενδενίτσα με πίστη, απλότητα, αγάπη και υπομονή. Καταγόταν από το χωριό και το αγαπούσε. Είχε αυθόρμητο αλλά πολύ συναισθηματικό χαρακτήρα με απλή καρδιά και ευαίσθητη ψυχή και σας συγχαίρω διότι η παρουσία τόσου λαού δείχνει ότι αγαπάτε και τιμάτε τον καλοκάγαθο, πονόψυχο πνευματικό σας Πατέρα.

    Ήταν πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει την Ιερά Μητρόπολη σε κάθε ανάγκη. Πολλά χρόνια εβοήθησε στις κατασκηνώσεις ως μάγειρας και μαζί με την καλή του Πρεσβυτέρα Μαρία ξενυχτούσαν για να ετοιμάσουν με αγάπη όσο γίνεται πιο νόστιμο  φαγητό για να ευχαριστηθούν τα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις Κατασκηνώσεις.

     Εχήρευσε η ωραία Ενορία της Μενδενίτσας και οι άλλες δύο Ενορίες που εξηπυρετούσε της Ανάβρας και των Καρραβιδίων. Να παρακαλέσουμε τον Κύριο να βρεθεί ισάξιος αντικαταστάτης του παπα - Γιώργη και να συνεχίσει την Ιστορία του χωριού, όπως εκείνος που το αγαπούσε.

    Εύχομαι ο Κύριος να κατατάξει την ψυχή του μετά των αγίων και των δικαίων. Να συνεχίζει τώρα από το ουράνιο θυσιαστήριο να προσεύχεται για την καλή και υπομονετική πρεσβυτέρα του Μαρία, για τα δυο του παιδιά τον π. Νικόλαο και τον Αθανάσιο και για όλους τους πιστούς κατοίκους της περιοχής, να έχουν καλή παρηγοριά και την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

    Στην συνέχεια ο υιός του π. Γεωργίου, π. Νικόλαος Λύτας με συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησε τον πατέρα του μεταφέροντας σε όλους την τελευταία  του παρακαταθήκη μέσα από την οποία ζητούσε συγχώρεση από όλους και συνάμα παρείχε συγχώρηση προς όλους, ζητώντας ως τελευταία επιθυμία την προσευχή για την ψυχή του. Ο π. Νικόλαος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πατρική στήριξη και το ενδιαφέρον με τα οποία αγκάλιασε την Ιερατική οικογένειά του καθώς και όλους εκείνους τους Ιερείς και πιστούς για την αγάπη τους και την στήριξη τους.

    Ακολούθησε εν πομπή η μεταφορά του σκηνώματός του στο Κοιμητήριο του χωριού , όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ιερού Παρεκκλησίου της Ζωοδόχου πηγής.    Τέλος εκ μέρους της οικογενείας προσεφέρθη σε όλους καφές εις μνήμην στην πλατεία του χωριού.Φωτογραφίες από την εξόδιο ακολουθία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*) Τους χώρους των εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στο Καινούργιο Λοκρίδος επισκέφθηκε το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό, τους ομαδάρχες και τα  150 παιδιά Δημοτικού που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες εντελώς δωρεάν στην Κατασκήνωση.

            Ο Ποιμενάρχης μας τους απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές και τους μίλησε για το κεντρικό θέμα της φετινής περιόδου «τον μάρτυρα του Χριστού και της πατρίδος Αθανάσιο Διάκο» κανοντάς τους γνωστό  τον ηρωισμό και την μεγάλη προσφορά του ρουμελιώτη αυτού αγωνιστή.Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και τα παιδιά είχαν μια πολύ ευχάριστη συναναστροφή και απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών. Ακολούθως οι κατασκηνωτές του είπαν τα συνθήματα των ομάδων τους και έλαβαν από τα χέρια του ως ευλογία ένα βιβλίο αφιερωμένο στους Αγίους Αντώνιο και Αθανάσιο. Στον αρχηγό δε και τους ομαδάρχες ο Σεβασμιώτατος έδωσε από μια εικόνα και ένα βιβλίο.

           Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η πρώτη περιοδος των αγοριών του Δημοτικού και θα αρχίσει η 2η από 11 έως 21 Ιουλίου για αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου. Αρχηγός θα είναι για έκτη συνεχή χρονιά ο στρατιωτικός και Θεολόγος κ Χρήστος Βάρσος.

(*) Μέγας αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 6:30 το απόγευμα επί τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στην Παραλία Λειβανατών. Τους ύμνους θα αποδώσει βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ. Θα ακολουθήσει αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αταλάντης. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Στην Ιερά Μητροπόλη μας πανηγυρίζουν ακόμα ο ενοριακος Ιερος Ναος της Αγίας στο Δομοκό καθώς και τα ιερά παρεκκλήσια στο Μοσχοχώρι και στην Υπάτη.

  (*) Όπως ήδη αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε σήμερα τη μνήμη του αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών (†1222), ενός εκ της χορείας των Φθιωτών Αγίων.

 Επίκεντρο του εορτασμού  η αρχαιοτάτη και ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, στην οποία έζησε ο άγιος  τα τελευταία 7 έτη της ζωής του, εκοιμήθη και ετάφη.Στο μοναστήρι το πρωί τελέσθηκε ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του ιεροκήρυκος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου πατρός Βαρθολομαίου Κάσση, ως εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Στο εκκλησίασμα αναφορά στη ζωή και το έργο του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη έκανε ο κ Πέτρος Κερατζής, φιλόλογος, ιστορικός, υπευθυνος της βιβλιοθήκης της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Στο τέλος του εορτασμού ευλογήθηκαν οι άρτοι τους οποίους προσέφεραν οι ευσεβείς πιστοί των Θερμοπυλών και της Ανάβρας. Τους ύμνους απέδωσε βυζαντινή χορωδία υπό τη διευθυνση του καθηγητού και Πρωτοψάλτου κυρίου Αναργύρου Βλάχου.

Ακολούθως οι ευλαβείς κυρίες προσέφεραν σε όλους τους παρευρισκομένους κέρασμα στον κατάφυτο  προαύλιο χώρο του Μοναστηριού, ο οποίος έχει μοναδική θέα στον Μαλιακό κόλπο και στο Καλλίδρομο Όρος.

Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Αγιο Μιχαήλ ανεγείρεται στο κοιμητήριο της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι την ασματική ακολουθία του Αγίου έγραψε κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ και την παρέδωσε στον Ποιμενάρχη μας τη Κυριακή 2 Ιουλίου του 2007 κατά τη διάρκεια πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Πριν κλείσουμε την είδηση θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον Αγιο Μιχαήλ Χωνιάτη μέσα από το άρθρο του κυρίου Πέτρου Κερατζή…………..

Μιχαήλ Χωνιάτης ή Ακομινάτος (1138-1222 μ.Χ.)

    Ο Μιχαήλ Χωνιάτης ή Ακομινάτος γεννήθηκε στην περιοχή Χώνες της Μ. Ασίας κοντά στον αρχαίο τόπο των Κολοσσών.  Η περιοχή είχε χτιστεί κατά την αρχαιότητα κοντά στην Φρυγία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Λύκου και τον 11ο αιώνα πήρε την ονομασία Χώνες. Το μέρος των Κολοσσών είναι γνωστό και από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου «Προς Κολοσσαείς».

   Ο Μιχαήλ Χωνιάτης καθώς και ο αδελφός του Νικήτας Χωνιάτης υπήρξαν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των Βυζαντινών χρόνων.  Τα πρώτα του γράμματα ο Μιχαήλ  τα έμαθε δίπλα στον δάσκαλό του Μητροπολίτη Χωνών Νικήτα. Στη συνέχεια, θέλοντας να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στην Πατριαρχική Ακαδημία. Εκεί, γνώρισε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευστάθιο, ο οποίος υπήρξε επίσης, ένας από τους δασκάλους του. Μέσα σε λίγα χρόνια διορίστηκε γραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατά τα χρόνια που διετέλεσε Πατριάρχης ο Θεοδόσιος Βορραδιώτης (1178-1183). Η υπέρλαμπρη παρουσία του και οι ικανότητές του δεν πέρασαν απαρατήρητες και το 1182 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Αθηνών.

    Την περίοδο αυτή η Βυζαντινή Αθήνα είχε χάσει τη σημαντική θέση που κατείχε κατά την αρχαιότητα. Αυτά τα έτη για την Αθήνα θεωρούνται χρόνια σκοτεινά, καθώς οι πληροφορίες για τη ζωή στην πόλη είναι ελάχιστες. Η κατάσταση φαίνεται, όμως, πως άλλαξε στα χρόνια του Μιχαήλ Χωνιάτη. Μέσα από την αρχιερατεία του Μητροπολίτη Αθηνών η πόλη εμφανίζεται  και πάλι στο ιστορικό προσκήνιο, αποκτώντας κάποια φωτεινά σημάδια που την έβγαλαν από το σκοτάδι.

    Όταν ο Χωνιάτης έμαθε πως πρόκειται να αναλάβει τη Μητρόπολη των Αθηνών πίστεψε ότι θα βρει μια πόλη, που οι κάτοικοί της έχουν δίψα για πνευματικές συζητήσεις. Θεωρούσε ότι αυτή η τόσο ένδοξη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας  θα είχε διατηρήσει τα πνευματικά ενδιαφέροντα του παρελθόντος και ότι θα υπήρχαν άνθρωποι με ακοίμητο πνεύμα που θα επεδίωκαν την πνευματική ανάταση.

   Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν. Ο Μητροπολίτης φαίνεται πως απογοητεύτηκε πλήρως με την εικόνα της πνευματικής ένδειας που αντίκρισε στην σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας.  Η απογοήτευσή του φαίνεται από την αλληλογραφία του με σοφούς άνδρες της εποχής του αλλά και από τα συχνά του ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη που τον διατηρούσαν σε πνευματική εγρήγορση.

   Παρ’ όλα αυτά ο Αρχιερέας με τα κηρύγματά του προσπαθούσε να αφυπνίσει το λαό της Αθήνας και να τον οδηγήσει στο δρόμο του Χριστού από τον οποίο είχε απομακρυνθεί. Υπήρξε πρότυπο Μητροπολίτη. Από τις ιστορικές πηγές διαπιστώνουμε ότι ήταν φιλόστοργος και άξιος ποιμένας, αφού από τη μία βοηθούσε το λαό να ξεπεράσει τα καθημερινά του βιοτικά προβλήματα και από την άλλη προσπαθούσε να βάλει σε τάξη την τότε Αθηναϊκή Εκκλησία, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κακοδιοίκησης. 

   Όταν, μάλιστα,  το 1203  η Αθήνα απειλήθηκε  από τη στρατιά του αυτόνομου βυζαντινού ηγεμόνα του Ναυπλίου  Λέοντος Σγουρού, ο Μητροπολίτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αρχικά, συνομίλησε με τον Σγουρό θέλοντας να τον αποτρέψει να πολιορκήσει την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια αν και άπειρος πολεμικά οργάνωσε την άμυνα της πόλης τοποθετώντας βλητικές μηχανές στην Ακρόπολη, που τελικά απώθησαν τους εχθρούς. Όμως, το 1204 όταν οι Σταυροφόροι επιτέθηκαν στην Αθήνα, αν και ο Μιχαήλ Χωνιάτης αντιστάθηκε δεν κατάφερε να τους απωθήσει, και η Αθήνα έπεσε στα χέρια του Βονιφάτιου Μομφερρατικού.

   Τότε, ο Μητροπολίτης έφυγε από την Αθήνα, αφού δεν μπορούσε να δεχτεί τη εξουσία των Φράγκων. Πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, το νησί Κέα και επτά χρόνια πριν το τέλος της ζωής του έμεινε στην Μονή Ιωάννη Προδρόμου κοντά στις Θερμοπύλες, όπου   σύμφωνα με τις πηγές ἐκοιμήθη και ἐτάφη το 1222.

    Κλείνοντας, λοιπόν πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Μιχαήλ Χωνιάτης υπήρξε άξιος Αρχιερέας, με πνευματικά ενδιαφέροντα, πιστός στις χριστιανικές του αρχές, με αγάπη για το ποίμνιό του. Δικαίως, λοιπόν, η Εκκλησία μας τον τιμά και αφιερώνει την τετάρτη Ιουλίου στη μνήμη του.

 (*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα και συνεχίζουμε με ένα θέμα που αφορά γονείς και μαθητές. Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μία ευκαιρία δωρεάν σπουδών ορθόδοξης θεολογίας στο εξωτερικό, υπό ιδιαίτερα προνομιακές συνθήκες, ειδικά για τους αποφοίτους Εκκλησιαστικού Λυκείου.

Όπως είναι γνωστό, η ορθόδοξη παρουσία και μαρτυρία στην Αμερική είναι έντονη και διαρκώς ελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν όαση στην πνευματική έρημο του σύγχρονου πολιτισμού.

Πολύ δραστήρια είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολις Τορόντο, η οποία, μόλις προ ολίγων ημερών, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετονομάσθηκε σε Αρχιεπισκοπή Καναδά.

Πριν από είκοσι χρόνια, το 1998, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, διαπιστώνοντας ότι «ο θερισμός πολύς οι δε εργάται ολίγοι», ίδρυσε Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία στην έδρα της Μητροπόλεώς του, η οποία αναγνωρίσθηκε ως Πατριαρχική από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το 2017.

Όπως ενημέρωσε εγγράφως το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας ο Διευθυντής της Ακαδημίας π. Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο St. Paul στην Οττάβα του Καναδά. Χορηγεί, μετά από τετραετή φοίτηση, πτυχίο Ορθόδοξης Θεολογίας (Bachelor of Orthodox Theology) διεθνώς αναγνωρισμένο.

Τα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται σε 6.500 δολάρια Καναδά κατ’ έτος, καλύπτουν την εγγραφή, την άδεια διαμονής καθώς και την πλήρη σίτιση και διαμονή στους χώρους της Σχολής στο Τορόντο. Η Ακαδημία καλύπτει το σύνολο αυτών των εξόδων, με μοναδική υποχρέωση την επί δίωρο καθημερινή εργασία του φοιτητή σε διάφορους τομείς για την Ιερά Μητρόπολη Τορόντο. Επιπλέον, η Μητρόπολη εγγυάται στο καναδικό κράτος για τους εξ Ελλάδος φοιτητές, οπότε αυτοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της σχετικής, ύψους 12.475 δολαρίων, εγγύησης την οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να καταβάλουν.

Επομένως, οι απόφοιτοί του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Λαμίας που τυχόν θα εγγραφούν στην Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο, εξασφαλίζουν:

  1. 1.   δωρεάν φοίτηση,
  2. 2.   απαλλαγή από την ακριβή σχετική φοιτητική εγγύηση,
  3. 3.   δωρεάν διαμονή και σίτιση στους χώρους της Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%.

Τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει και πάλι η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Λαμίας (οικοτροφείο) υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εξασφαλίζοντας δωρεάν σίτιση και διαμονή σε όσους μαθητές το επιθυμούν.                                            

                Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Σχολείο, τους μήνες Ιουλιο και Αύγουστο κάθε Πέμπτη 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι και βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, στα τηλέφωνα 22310 21381 &  22576, καθώς και στο email: και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

  Συνεχίζουμε με ενοριακές ειδήσεις

 (*)Τη Μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου θα εορτάσει η εκκλησία μας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει στη Γλύφα ο κοιμητηριακός Ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στον Αγιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού ο εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει την Κυριακή στις 7:00 το απόγευμα.

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό Πετρωτού. Κάθε Δευτέρα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

 

 (*) Ενορίες της Μητροπόλεως διοργανώνουν εκδρομές σε διάφορους πνευματικούς προορισμούς της πατρίδος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.  

 (*) Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής της Μυροβλύτισσας και Θαυματουργού , διοργανώνει η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, στις 19 και 20 Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες αρχικά θα επισκεφθούν το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Μεγαλουπόλεως, όπου θα τελέσουν δέηση . Το απόγευμα θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής στο ορεινό χωριό άγιος Πέτρος Κυνουρίας, όπου και θα διαμείνουν στους νέους ξενώνες της Μονής. Το βράδυ θα τελέσουν Ιερά Παράκληση στην Παναγία Μαλεβή και το πρωί θα συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής και θα τελέσουν Αρτοκλασία. Στην συνέχεια θα προσκυνήσουν στην Ιστορική Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς και θα κατευθυνθούν στο παραθαλάσσιο Λεωνίδιο και θα προσκυνήσουν στην  Ιερά Μονή της Παναγίας Ελώνης.    Το απόγευμα μέσω της όμορφης πόλεως του Ναυπλίου, όπου και θα κάνουν στάση θα επιστρέψουν στην Πόλη της Λαμίας.   Η τιμή συμμετοχής είναι 55 ευρώ και στην τιμή περιλαμβάνεται και η διαμονή στους νέους ξενώνες. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

 (*) Προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στην ιερά μονή της Παναγίας Παντάνασσας Γραβιάς όπου θα τελέσουν και Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στην ιερά μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ Δαύλειας όπου θα τελέσουν δέηση υπερ υγείας των προσκυνητών. Οι συμμετέχοντες θα αναχωρήσουν από το Ναό στη μια και μισή το μεσημέρι και το εισητήριο είναι 13 ευρώ. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο του ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

(*) Μονοήμερη Προσκυνηματική Εκδρομή, διοργανώνει και η Ενορία του αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης την Τρίτη 23 Ιουλίου. Αρχικά οι συμμετέχοντες θα προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννας στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κυράννας και της Αγίας Ακυλίνας και εν συνεχεία θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Άξιον Εστί που βρίσκεται στην πόλη του Λαγκαδά. Η τιμή συμμετοχής είναι 30ευρ'ωκαι για δηλώσεις επικοινωνήστε με την Επίτροπο κα Δήμητρα Παρλαβάντζα - Καστάνη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του  1ου & 2ου  ΚΑΠΗ του Δήμου Λαμιέων λόγω καύσωνα μας ενημερώνει με ανακοίνωση το γραφείο τύπου του Δήμου.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν την περιοχή μας χθες και σήμερα. Για το λόγο αυτό παραμένει ανοικτή και σήμερα Πέμπτη από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ η κλιματιζόμενη αίθουσα του  1ου & 2ου  ΚΑΠΗ που βρίσκεται στην οδό Αντιγόνης 2 .     

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...