Αριθμός δελτίου:
Ημερομηνία έκδοσης:
Παρασκευή 16 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Διομήδους. Σήμερα εορτάζουμε και την ανάμνηση της εισόδου της αχειροτεύκτου Μορφής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού δηλαδή της εικόνος του ιερού Μανδηλίου εκ της π’ολεως Εδέσσης Μικράς Ασίας εις την Κων/πολη.
Τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αλκιβιάδου .
Τη μνήμη των εκ Παλαιστίνης αγίων 33 μαρτύρων.
Εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων νεομαρτύρων Δημητρίου οσίου, του εκ Σαμαρίνης, Νικοδήμου του εκ Μετεώρων ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1551.
Τη μνήμη του αγίου Αποστόλου του εν Πηλίω ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1686.
Τη ανάμνηση της ευρέσεως των τιμίων λειψάνων των εν Μεγάροις αγίων 6 Μαρτύρων Σεραφείμ, Δωροθέου, Ιακώβου, Βασιλείου, Δημητρίου και Σαράντη.
Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Μακαρίου αρχιεπισκόπου και Τιμοθέου επισκόπου Ευρίπου κτίτορος της ιεράς μονής Πεντέλης ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1578.
Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Γερασίμου του νέου ασκητού ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1579,πατρός και προστάτου νήσου Κεφαλληνίας, Νείλου, Χαιρήμονος και Δανιήλ του Μετεωρίτου.
ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
(*)Με ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 15 Αυγούστου η μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας. Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
(*) «Ἡ ἐξαγνισμένη μορφή τῆς Παναγίας εἶναι ἡ μεγάλη μας παρηγοριά καί ἀπαντοχή.Μέσα στόν πνευματικό καύσωνα τῆς κοινωνίας μας, ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας ἀποβαίνει γιά ὅλους μας ἰατρεῖο ἀνανήψεως».Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Νικόλαος στην εγκύκλιο του Δεκαπενταυγούστου που ανεγνώσθη την 15η Αυγούστου στους ιερούς Ναούς μας και της ιερές μονές της Μητροπόλεώς μας.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
(*)Με ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 15 Αυγούστου η μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το « Πάσχα του Καλοκαιριού» σε όλη την Μητρόπολή μας.
Με συγκίνηση εορτάσθηκε στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας η Ζωοκοίμητος Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ευλογημένο τόπο, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Ποιμενάρης μας κυρός Νικόλαος.
Ο Τοποτηρητής της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Συνταξιούχο Κληρικό Πρωτ. π. Ευθύμιο Παρλαβάντζα και τους Αρχιδιακόνους π. Ιωήλ Ποδαρόπουλο και π. Ευστάθιο Κατόπη.
Τους θαυμασίους ύμνους της Εορτής απέδωσε με αρτιότητα Πολυμελής Βυζαντινή χορωδία νέων, υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας «89,4 Fm».
Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, κατόπιν ευλογίας του Σεβαμσιωτάτου κ. Ιγνατίου ο π. Νεόφυτος ανέγνωσε με συγκίνηση την Εγκύκλιο του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, η οποία και αποτελεί το τελευταίο επίσημο κείμενό του μέσα από το οποίο απηύθυνε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της κατά Φθιώτιδος Εκκλησίας, τις πατρικές του διδαχές και νουθεσίες για την Εορτή της Κοιμήσεως και για το Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου , την οποία τόσο πολύ αγάπησε, ύμνησε και ετίμησε στην επίγεια ζωή του. Η Εγκύκλιος φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου 2019, δεκαέξι ημέρες προ της αιφνιδίου κοιμήσεως του Ποιμενάρχου μας και κατόπιν προτροπής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου, ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.
Προ της απολύσεως ο κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τις πατρικές του ευχές για την μεγάλη Εορτή της Παναγίας προς τους πιστούς και αναφερόμενος στην απουσία του μακαριστού Μητροπολίτου μας χαρακτηριστικά είπε:
« Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη, σεβαστοί Πατέρες, Άρχοντες του λαού, Ενδοξώτατοι του Στρατού, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα νιώθω ότι τελέσαμε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και αυτή είναι η αλήθεια της Εκκλησίας μας, την οποία μας εκήρυξε σήμερα ο αείμνηστος Μητροπολίτης σας και αδελφός μας Νικόλαος με την Εγκύκλιο, την οποία ήδη είχε αποστείλει πριν από την κοίμησή του και γι’ αυτό και ανεγνώσθη σήμερα σε όλη την Μητρόπολη ως η τελευταία του παρακαταθήκη προς τον πιστό λαό και σ’ αυτή ακριβώς την Εγκύκλιο μας διέσωσε την αλήθεια, τι σημαίνει Κοίμηση της Παναγιάς. Την επιβεβαίωση της Αναστάσεως, αυτής της Αναστάσεως που θα ζήσουμε όλοι οι πιστοί και αυτό είναι το βίωμα και η πίστη της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και σήμερα αν και δεν είναι σωματικά μαζί μας, εντούτοις συλλειτουργεί μαζί μας. Η μνημόνευση του ονόματός του, η ανάγνωση της Εγκυκλίου του, η δική σας παρουσία που είναι ο καρπός των έργων του είναι ακριβώς αυτό το συλλείτουργο που έζησα κι’ εγώ μαζί σας. Και θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου, που παρ’ολο δεν θα το ήθελα στα πλαίσια της Τοποτηρητείας, έγινα προσκυνητής και αυτού του Μοναστηριού, το οποίο εγνώρισα στα παιδικά μου χρόνια, αλλά η φήμη του και η εξέλιξή του με την παρουσία της Μοναστικής αδελφότητος και της Γεροντίσσης Ιωάννας, έχει ξεπεράσει τα όρια της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής. Αλλά και η δική σας σήμερα κατανυκτική παρουσία δείχνει την πίστη, την ευλάβεια και την ευσέβεια των ανθρώπων της Μητροπόλεως αυτής και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό και επευλογώ. Είμαι και εγώ λοιπόν μαζί σας σήμερα συλλειτουργός και συμπροσκυνητής και εύχομαι απ’ τα βάθη της καρδιάς μου να έχετε πάντοτε την ευχή του αειμνήστου Νικολάου που σας αγάπησε και τον αγαπήσατε, που θα κρατήσουμε κι’ εμείς οι αδελφοί του αιωνία την μνήμη του και είμαι σίγουρος ότι και τούτη τη στιγμή ευλογεί από τον ουρανό μαζί με την Μητέρα του Μαρία, όλους εσάς και όλους εμάς. Να κρατήσετε την ευλογία του και τη μνήμη του, να συνεχίσετε το έργο του. Κρατήστε την πίστη και την ευλάβεια που έχετε, κρατήστε τα καλά Μοναστήρια που τόσο πολύ αγαπάτε και είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας, συνεχίστε να εργάζεστε στην Ενορία σας. Αυτό που μας σώζει σήμερα στην Πατρίδα μας είναι η Ενότητά μας που διασφαλίζετε μέσα από την κοινή μας πίστη, αυτό είναι το όπλο μας σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και στους καιρούς που περνάμε. Με την Ενότητα μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να συνεχίσουμε την πορεία μας, ως Πατρίδα και ως Έθνος.
Σήμερα απανταχού της γης οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιορτάζουμε την Παναγιά μας, τη Στρατηγό μας, την Ελευθερώτρια, την Μητέρα μας, σ’ Αυτή που απευθυνόμαστε κάθε στιγμή στη ζωής μας, γιατί νιώθουμε και ξέρουμε ότι είναι οικεία σ’ εμάς γιατί απ’ μας προήλθε, την ανθρωπότητα και έγινε σκεύος Εκλογής για να είναι ο Χριστός η σωτηρία των ψυχών μας. Εύχομαι σε όλους σας, η Παναγία να είναι βοήθεια. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και εορτάζουσες και σε όλους σας». Ακολούθησε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο, παρουσία των Ιερέων, των επισήμων και του πιστού λαού.
Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη πλούσια δοχή προς όλους στο Αρχονταρίκι και στην Τράπεζα της Μονής. Στο τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ Ιγνάτιος μίλησε στα τοπικά μέσα ενημερώσεως.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Αλαμπάνος και πλήθος πιστών.
(*) Χθες 15 Αυγούστου σε όλους τους ιερούς Ναούς και τις ιερές μονές της Φθιωτικής Εκκλησίας ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Δεκαπενταυγούστου του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου Πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν Φιλόχριστο λαό τῆς Φθιώτιδος την οποία έγραψε λίγες ημέρες πριν την κοίμησή του και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου.
Τέκνα ἐν Χριστῷ ἀγαπητά.
Καί πάλιν ἡ Παναγία Θεοτόκος ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν. Αὐτή τή φορά ὡς νεκρά, μέ τήν ὄψιν τοῦ θανάτου, ἀκίνητη, ἀμίλητη, ἕτοιμη νά ἐπιστρέψει «εἰς τήν γῆν ἐξ ἧς ἐλήφθη», ὅπως ὅλα τά πλάσματα τοῦ Θεοῦ.
Ὁ θάνατός Της ὅμως καλύπτεται ἀπό μιά ἀνερμήνευτη πνευματική ὡραιότητα. Εἶναι τό προμήνυμα τῆς δόξης μέ τήν ὁποία θά τήν περιβάλλει ὁ Υἱός καί Θεός Της. Εἶναι τό «διαβατήριο ζωῆς αἰωνίου καί κρείττονος», πού μᾶς κάνει, ἀντί νά θλιβώμεθα, νά χαίρωμε καί νά λέγωμε μετά τοῦ Ἱεροῦ ὑμνογράφου: «Ὦ κηδείας, ὦ χάριτος, ὦ τῆς ὑπέρ λόγου ὑμνήσεως. Οὔτε αἱ γλῶσσαι τῶν ῥητορευόντων, οὔτε τά τάγματα τῶν Ἀγγέλων» ἠμποροῦν νά ὑμνήσουν τό ὑπέρλαμπρο γεγονός. Ὁ θάνατος τῆς Θεοτόκου εἶναι κοίμησις καί ζωοκοίμητη μετάσταση. Ἡ Παναγία μας, ἑνωμένη μέ τόν Ἀναστάντα Υἱό Της, δέν νικήθηκε ἀπό τόν θάνατο, ἀλλά μετέστη στή ζωή.
Ἀπό τίς πιό λαμπρές καί χαρμόσυνες ἑορτές τοῦ Λειτουργικοῦ ἔτους εἶναι ἡ μεγάλη ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου κατά τήν ὁποία σύμπας ὁ λαός τοῦ Θεοῦ βιώνει τή δόξα τῆς ἀναστάσεως καί ἐν τῷ προσώπῳ τῆς Παναγίας ὑπερβαίνει τή φθαρτότητα τῶν ἐπιγείων. Σήμερα «νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι» καί «κλῖμαξ πρός οὐρανόν ὁ τάφος γίνεται».
Ἡ Πάναγνη καί Ἄσπιλη Μητέρα τοῦ Χριστοῦ ἀκολουθεῖ τόν ἴδιο δρόμο, πού ἀκολούθησε ὁ Υἱός Της. Διέρχεται ἀπό τόν θάνατο χωρίς νά ὑφίσταται καμμιά φθορά καί ἀνέρχεται στήν αἰωνιότητα τῆς Βασιλείας τῆς Τρισηλίου Θεότητος.
Χαρά καί ἀγαλλίαση μᾶς πληροῖ ἡ ζωοκοίμητη μετάσταση τῆς Θεομήτορος. Ἡ ταπεινή κόρη τῆς Ναζαρέτ νικᾶ μέ τήν ἁγιωσύνη Της τό ἀρχέκακο ἐχθρό τοῦ ἀνθρώπου καί ἀναδεικνύεται Βασίλισσα τοῦ Οὐρανοῦ, πεποικιλμένη μέ θεία δόξα, περιβεβλημένη τόν ἥλιο, Μητέρα τῶν ζώντων. Αὐτή τήν πίστη, ὡς ἄρωμα εὐλαβείας, ἐναποθέτει ἡ Ἐκκλησία μας πρό τῆς μορφῆς τῆς παναμώμου Κόρης καί ἐκδηλώνει μέ θαυμασίους τρόπους τήν εὐγνωμοσύνη της. Πιστεύει, ὅτι τά μεγαλεῖα Της εἶναι «ἡ ἐπ’ αὐτῆς ἀνάκλασις τῶν μεγαλείων τοῦ Τόκου Της» καί συνδέει πάντοτε τήν πρός αὐτήν εὐλάβεια μέ τήν μυστηριακή ζωή στήν ὁποία ὁ Χριστός «παρ’ οὖ πᾶσα δόσις ἀγαθή καί πᾶν δώρημα τέλειον» εἶναι τό κέντρο τῆς γῆς καί τοῦ οὐρανοῦ.
Ὁ σύνδεσμος τῆς Θεοτόκου μέ τόν Κύριο εἶναι ἡ πνευματική συγγένεια, πού καθιστᾶ τήν Παναγία Μεσίτρια καί πρέσβειρα τῶν ἀνθρώπων πρός τόν Θεό. Ἡ σαρκική συγγένεια θά ἦταν ἀδύναμη, ἐάν δέν ὑπῆρχε ὁ σύνδεσμος τῆς πίστεως καί τῆς ἀρετῆς, σύμφωνα μέ τήν ρήση τοῦ ἰδίου τοῦ Κυρίου: «τίς ἔστιν ἡ μήτηρ μου καί τίνες εἰσίν οἱ ἀδελφοί μου; Ἰδού ἡ μήτηρ μου καί οἱ ἀδελφοί μου. Ὅστις γάρ ἄν ποιήση τό θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς, αὐτός μου ἀδελφός καί ἀδελφή καί μήτηρ ἐστίν» (Ματθ. 12, 49).
Ἡ Παναγία εἶναι τό πρότυπο τῆς πνευματικῆς τελειώσεως. Καμμιά λογική δέν μπορεῖ νά χωρέσει τό ὕψος τῆς ἀρετῆς Της. Ἡ ἀγάπη Της πρός τόν Θεό ὑπερβαίνει αὐτή τῶν μαθητῶν καί ἐκείνη τῶν ἀγγέλων. Ἡ ἁγιότητά Της εἶναι ἡ ἀπαρχή τοῦ τέλους τῆς κυριαρχίας τοῦ κακοῦ στόν κόσμο. Μέ τήν ἀρετή της ἀνατρέπεται ἡ κυριαρχία τοῦ διαβόλου καί ἀνακόπτεται ἡ πορεία τῶν παθῶν. Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός μέ αὐτά τά λόγια ἐγκωμιάζει τό πνευματικό κάλλος τῆς Θεοτόκου: «Χαῖρε κεχαριτωμένη, ὅτι καλλιωτέρα σύ τῶν Χερουβίμ, καθαρωτέρα σύ ὑπέρ τόν φαίνοντα ἥλιον, εὐγενεστέρα σύ πάντων τῶν ὑφ’ ἡλίου ἀνατολῶν, χαῖρε ἀγαθωτέρα σύ ὑπέρ ἐκείνην ὄντως τήν ἀγαθήν καί πολλήν γῆν» (PG 105,1113 A).
Ἡ ἐξαγνισμένη μορφή τῆς Παναγίας εἶναι ἡ μεγάλη μας παρηγοριά καί ἀπαντοχή.
Μέσα στόν πνευματικό καύσωνα τῆς κοινωνίας μας, ὅπου ἀναζητοῦμε τόπο δροσιᾶς καί ἀνακουφίσεως, ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας ἀποβαίνει γιά ὅλους μας ἰατρεῖο ἀνανήψεως. Ἄς τήν παρακαλέσωμε νά ἐνδυναμώσει τίς νοερές κινήσεις καί ἐνέργειες τῆς ψυχῆς μας καί νά τίς προσανατολίσει πρός τό αἰώνιο πρωτότυπο κάλλος. Ἄς τήν ἱκετεύσωμε νά χορηγήσει ἐκπλήρωση τῶν αἰτημάτων μας, νά θέσει τέλος στό χειμῶνα τῶν δοκιμασιῶν μας καί νά μᾶς ποτίσει μέ τό καθαρό καί ἄρρητο ὕδωρ, πού θεραπεύει τούς ἀσθενούντας, ἀνορθώνει τούς πεπτωκότας καί ἀνασταίνει τούς νεκρούς.
«Πρόσδεξαι δεήσεις ἁμαρτωλῶν καί μή ἀπορρίψης Θεοτόκε τάς προσευχάς τῶν ἐπικαλουμένων τό θεῖον Ὄνομά Σου. Πλήρωσον τάς αἰτήσεις Ἄχραντε Δέσποινα»(Μεγαλυνάριο ἀπό τό Θεοτοκάριο τοῦ ἁγίου Νεκταρίου).
Εὔχομαι σέ ὅλους σας πλουσία τήν εὐλογία τῆς Παναγίας καί παντοτινή τήν προστασία Της.
Μετά πατρικῆς ἀγάπης καί εὐχῶν.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Οι ειδήσεις που ακολουθούν μας έρχονται από τα μοναστήρια και τις ενορίες της Μητροπόλεως
(*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Σάββατο πρωί στην ιστορική γυναικεία ιερά μονή Κοιμήσεως θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος. Τις ιερές ακολουθίες τελεί ο αρχιερατικός επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος.
(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.
(*) Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό Πετρωτού. Κάθε Δευτέρα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.
(*) 4ημερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε μοναστήρια και ιστορικά μέρη της Βορείου Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία την 1η ημέρα να προσκυνήσουν στην γυναικεία ιερά μονή του Οσίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και να επισκεφθούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, το Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρρά. Τη 2η ημέρα θα ξεναγηθούν στην χερσόνησο του Αθω, στην Ουρανούπολη και θα κάνουν τον περίπλου του Αγίου Ορους. Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Καβάλα. Την 3η ημέρα θα προσκυνήσουν στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και θα επισκεφθούν τις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και διανυκτέρευση στις Σέρρες. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα θα επισκεφθούν το Σιδηρόκαστρο, τα ιστορικά οχυρά του Ρούπελ, τον προμαχώνα και τη λίμνη Κερκίνη. Το κόστος της εκδρομής είναι 200 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ |
| ||
Ο Δήμος Λαμιέων και η Τοπική Κοινότητα Υπάτης συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη «Γυναίκα της Κατοχής», με κεντρικό οµιλητή της εκδήλωσης το διακεκριµένο φιλέλληνα και φίλος της Υπάτης, Καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου των Βρυξελλών (Universite libre de Bruxelles) Δρ. Baudouin Decharneux, µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών και µέλος της Βασιλικής Ακαδηµίας Βρυξελλών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιµηθούν οι γυναίκες της Υπάτης, που παρόλα τα χτυπήματα της ιστορικής συγκυρίας και το προσωπικό τους πένθος, κράτησαν την Υπάτη όρθια στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής, του εµφυλίου, του ολοκαυτώματος και της φτώχειας που ακολούθησε. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. (*) Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν νέες ειδικότητες στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.Οι ειδικότητες που θα μπορούν να καταρτιστούν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ καθορίστηκαν μετά και από τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας.Μια τέτοια νέα ειδικότητα είναι και το ΙΕΚ θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων…..Η έναρξη των εγγραφών για τους σπουδαστές θα γίνει από 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη μαθημάτων θα γίνει τη πρώτη Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα ιεκ λαμιας . gr |
| ||
| |||
Aυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος