165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1764

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 20 Αύγουστος, 2019

 

Τρίτη 20 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου προφήτου Σαμουήλ. τη μνήμη του οσίου Αβραμίου του Ρώσου. Τη μνήμη των εν Βιζύη Θράκης 37 οσίων μαρτύρων.Των αγίων μαρτύρων Σεβήρου και Μέμνωνος, Λουκίου του βουλευτού, Ηλιοδώρου και Δοσά, Φωτεινής, Ευδαίμονος, Ρηγίνου και Ορέστου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν Φιλιππουπόλει αγίων μαρτύρων.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Πλήθος συλληπητηρίων επιστολών αποστέλλεται καθημερινά στον τοποτηρητή της Ιεράς μας Μητροπόλεως Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κύριο Ιγνάτιο για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου.

 (*) Την «απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πανηγυρίσουν την Παρασκευή 23 του μηνός μοναστήρι και ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως. 

(*) Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει στο δημόσιο ΙΕΚ Λαμίας η νέα ειδικότητα «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων». Οι εγγραφές των ενδιαφερομένων σπουδαστών θα γίνουν ηλεκτρονικά από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα θα αρχίσουν τη πρώτη Οκτωβρίου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Πλήθος συλληπητηρίων επιστολών αποστέλλεται ακόμα και σήμερα καθημερινά στον τοποτηρητή της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κύριο Ιγνάτιο για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου. Στο σημερινό μας δελτίο θα σας αναγνώσουμε κάποιες από αυτές……….. 

Ο κ Πέτρος Γεωργαντζης απέστειλε την εξής επιστολή..

Ἐπί τῇ ἀδοκήτῳ ἐκδημίᾳ τοῦ σεπτοῦ Ποιμενάρχου. φίλου καί Πατρός ἡμῶν κυροῦ Νικολάου, θλῖψις καί ὀδύνη κατέχει σύμπαντα τόν Χριστεπώνυμον λαόν τοῦ Θεοῦ οὐ μόνον τῆς κατά Φθιώτιδα χώρας Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ ἀλλά καί ἁπάσης τῆς Ελλαδος, δάκρυα προχέοντα πόνου καί ψυχικοῦ ἄλγους καθώς αἰσθάνεται στερούμενος ἑνός πνευματικού στύλου καί ἑδραιώματος τῆς Εκκλησίας καί ἀπορφανούμενος πνευματικῶς.

 Στερεῖται σοφοῦ, μειλιχίου, προσηνοῦς,ἀκαμάτου, Θεολέκτου καί Θεοφόρου πνευματικοῦ ποδηγέτου καί πατρός.

Συμμετέχων κἀγώ ὁ ελάχιστος εἰς τό πένθος τῆς κατά Φθιώτιδα Ἐκκλησίας ὀλολύζω, οδύρομαι, δάκρυα προχέων.

Προπέμπων δε, ἔστω μακρόθεν σωματικῶς, νοΐ ὅμως ὡσεί παρών, τόν ἀοίδιμον φίλον καί πατέρα, ἐπαναλαμβάνω τό ἀποστολικόν «τοιοτος μν πρεπε ρχιερές, σιος, κακος, μίαντος…»  ἐχόμενος ἐν ταὐτῷ στερῶς τῆς ἐλπίδος καί εὐχόμενος Υΐκῶς ἐκ μέσης καρδίας ὅπως  ὁ Δικαιοκρίτης Θεός  κατατάξῃ τόν ἀπελθόντα ἐν σκηναῖς δικαίων μετά τῶν ἀπ’αἰώνων εὐαρεστησάντον Αὐτόν  κατά το «ε δολε γαθέ καί πιστέ εσελθε ες τήν χαράν το Κυρίου σου

Πρός τούτοις εὐελπιστῶ καί προσβλέπω εἰς τήν θεήλατον σεπτήν ἱεραρχίαν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἵνα ἐν τῇ περινοίᾳ αὐτης, ἐπιλέξῃ, τῇ ἐπιφοιτήσει τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἐπάξιον διάδοχον τοῦ ἐκδημήσαντος κυροῦ Νικολάου πρός συνέχισιν τοῦ ἔργου ἐκείνου πρός δόξαν Θεοῦ, ἀγλαϊσμόν τῆς Ἐκκλησίας Του, ποδηγεσίαν δέ  καί φωτισμόν πάντων τῶν πιστῶν.

Ὁ ἐλάχιστος ἐν πιστοῖς καί πνευματικῶς πολλάκις συνομιλητής τοῦ  ἀοιδίμου.

Πέτρος Γεωργαντζης, Ξάνθη

Συνεχίζουμε με την συλληπητήρια επιστολή του κυρίου Θεοδώρου Καρασαλίδη ο οποίος είναι εκπαιδευτικός και αναφέρει τα εξής….

Καλό ταξίδι πατέρα Νικόλαε!

Το πέρασμά μου από τη Λαμία υπήρξε σύντομο, καθώς για περίπου οχτώ μήνες υπηρέτησα ως αναπληρωτής δάσκαλος στο νομό Φθιώτιδας κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Τον μακαριστό (πια) μητροπολίτη Νικόλαο τον έβρισκα συχνά στον μεγαλοπρεπή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία. Η παρουσία του αισθητή, ο ίδιος πολύ δραστήριος και ταυτισμένος, θα έλεγα, με το νομό Φθιώτιδας.

Μου δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να τον δω και να τον ακούσω. Μπορώ να τον θυμηθώ στη βράβευση των νέων φοιτητών της επαρχίας του όπου περιχαρής καμάρωνε για τα παιδιά του ποιμνίου του. Τον θυμάμαι, επίσης, για την ομιλία του στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το ζήτημα της Μακεδονίας. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου στην απογευματινή μου βόλτα περνώντας από τον μητροπολιτικό ναό τον έβλεπα να ομιλεί για διάφορα θέματα σε κληρικούς και λαϊκούς. Άλλοτε πάλι να χοροστατεί στην εορτή των Φθιωτών Αγίων ή στο τρισάγιο για τον Αθανάσιο Διάκο στο μνημείο του την 25η Μαρτίου.

Η πιο χαρακτηριστική, όμως, εμπειρία μου από τον μακαριστό ήταν η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε μαζί με συναδέλφους και μαθητές από το 2ο δημοτικό σχολείο Στυλίδας τον Μάιο του 2018. Ήταν μια σχολική εκδρομή την οποία ανέμενα με ενδιαφέρον. Όταν φθάσαμε στο Πνευματικό- Διοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης Φθιώτιδας μας ενημέρωσαν πως ο Μητροπολίτης απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του Κέντρου, και κάπου μεταξύ της μετάβασής μας από αίθουσα σε αίθουσα ο Μητροπολίτης Νικόλαος ξαφνικά εμφανίστηκε για να μας χαιρετίσει. Τα παιδιά δεν κατάλαβαν ποιος ήταν, ενώ ο μακαριστός τα ρώτησε αν γνωρίζουν πού βρίσκονται και γιατί ήρθαν.  Χαμογελαστός αναρωτήθηκε πού βρίσκεται ο Μητροπολίτης παρακινώντας όποιον θέλει να τον ειδοποιήσει! Αγκάλιασε τους μαθητές και τις μαθήτριες, συνομίλησε μαζί τους και τους χάρισε ένα μικρό δώρο για να θυμηθούν την επίσκεψή τους.

Ένα περίπου έτος μετά όταν σκέφτομαι τη Λαμία, μου έρχεται στο μυαλό ο Μητροπολίτης της! Σαν να είναι ένα και το αυτό! Η είδηση του θανάτου του πραγματικά μου προκάλεσε λύπη.

Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του! Θα μας μείνει αλησμόνητος!

Θεόδωρος Καρασαλίδης

Θα ολοκληρώσουμε με την συλληπητήρια επιστολή του κ Χρήστου Πιερράκου. Ο Μακαριστός Νικόλαος, ευρίσκεται πλέον στην αγκαλιά του πατρός και θεού μας. Ένας φωτισμένος Ιεράρχης, είκοσι τρία χρόνια, στο πηδάλιο της Ιστορικής Μητρόπολης Φθιώτιδος.Κλήρος και λαός με δάκρυα λύπης άκουσαν την είδηση για την απώλεια του εμπνευσμένου, του οραματιστή, του σπάνιου Ιεράρχη. Η πορεία του Μακαριστού Μητροπολίτου κ.Νικολάου φωτίζεται από το φως του Χριστού σε ευχαριστήσουμε για όλα όσα έκανες , βέβαιοι ότι και από εκεί ψηλά που θα βρίσκεσαι, δεν θα σταματήσεις να προσεύχεσαι για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας .Υπήρξε ένας εξαίρετος άνθρωπος και θαυμάσιος ποιμενάρχης. Μεγάλη απώλεια όχι μόνον για τη Μητρόπολη Φθιώτιδας αλλά για όλη τη Εκκλησία της Ελλάδος. Αναμόρφωσε εκκλησιαστικά, πνευματικά αλλά και φιλανθρωπικά τη Μητρόπολή  με πλήθος ευαγών ιδρυμάτων. Ο Θεός να του ανταποδώσει κατά τα έργα του και να τον κατατάξει μετά των αγίων. Αιωνία του η μνήμη. Δέσποτα Άγιε , καλό ταξίδι και Καλό Παράδεισο .Να έχουμε την ευχή του . 

Με  σεβασμό

Χρήστος   Πιερράκος

 

Σε όλες αυτές τις συλληπητήριες επιστολές απαντά ο τοποτηρητής της Ιεράς μας Μητροπόλεώς Σεβ μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ Ιγνάτιος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

(*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα την Πέμπτη στις 7:00  το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός  εσπερινός με αρτοκλασία. Το θείο λόγο θα κηρύξει ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ πατήρ Σεραφεί Ζαφείρης. Την Παρασκευή το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Από την Ιερά Μητρόπολη το ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Αναλυτικά, με την ευλογία και μέριμνα του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Να σημειώσουμε ότι στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών εγκαταβιοί ο ιερομόναχος πατήρ Φώτιος και παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνε από τις 8 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι και το απόγευμα 5 με 8 το βράδυ. Επίσης καθημερινά στις 6 το απόγευμα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού, του αποδείπνου, των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.

 Τα εννιάμερα της Παναγίας μας, δηλαδή την απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος στην οποία την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός και την Παρασκευή το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Και τις δυο ημέρες των ιερών ακολουθιών θα προεξάρχη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Χρυσόστομος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τιθορέα.Στις ιερές ακολουθίες θα μετάσχει και ο αρχιερατικός επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος.

Ας αναφέρουμε όμως στο σημείο αυτό  κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, τα οποία δημοσιευονται στο βιβλίο Ιστορικά Εκκλησιαστικά Μνημεία της Φθιώτιδος των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδος. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμική που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κατω Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστηριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Την Παρασκευή πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού τη παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Ακολούθως τα μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου θα αναβιώσουν το παλαιό παραδοσιακό πανηγύρι. Την κυριώνυμο ημέρα Παρασκευή θα τελεσθούν Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα ψαλλεί την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά. Στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγραπηδιάς το μΥστήριο της Θείας Ευχαριστίας θα τελέσει την Παρασκευή ο πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδος όπου στον εορτασμό θα μετάσχει και ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Στην Γλύφα πανηγυρίζει το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενης όπου το πρωί της Παρασκευής θα ψαλλεί ο  Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.                Να προσθέσουμε κλείνοντας ότι την Παρασκευή ο ιεροκήρυκας της Ι Μ Αρχιμ πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ιερές μονές Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας και Αντινίτσης. Στην  Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου  Δαμάστας η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί. Στην Ιερά Μονή Αντινίτσης οι ιερές ακολουθίες με τα εγκώμια της Παναγίας θα αρχίσουν στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 1:00 το πρωί.

 

 (*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου στην ιστορική ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος. Οι Ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8 το πρωί. Κατα την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα ευλογηθούν οι άρτοι και στο τέλος θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

(*) Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό Πετρωτού. Κάθε Δευτέρα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

 (*) 4ημερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε μοναστήρια και ιστορικά μέρη της Βορείου Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία την 1η ημέρα να προσκυνήσουν στην γυναικεία ιερά μονή του Οσίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και να επισκεφθούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, το Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρρά. Τη 2η ημέρα θα ξεναγηθούν στην χερσόνησο του Αθω, στην Ουρανούπολη και θα κάνουν τον περίπλου του Αγίου Ορους. Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Καβάλα. Την 3η ημέρα θα προσκυνήσουν στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και θα επισκεφθούν τις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και η διανυκτέρευση θα γίνει στις Σέρρες. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα θα επισκεφθούν το Σιδηρόκαστρο, τα ιστορικά οχυρά του Ρούπελ, τον προμαχώνα και τη λίμνη Κερκίνη.  Το κόστος της εκδρομής είναι 200 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 

 

 

 (*) Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει στο δημόσιο ΙΕΚ Λαμίας η νέα ειδικότητα «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων». Το τμήμα αυτό θα λειτουργήσει με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου μας μιας και για το θέμα αυτό είχε συζητήσει στο παρελθόν με το Διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Λαμίας κ. Πέτρο Καραστάθη.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων» διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, οι οποίες τον καθιστούν ικανό να παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης ταξιδιών - εκδρομών και διαφόρων δρώμενων με προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων» είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως : Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β' Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)

Διπλώματα Βεβαιώσεις Πιστοποιητικά

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5.

Διάρκεια Σπουδών

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

Ο απόφοιτος της ειδικότητας των ΙΕΚ «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων» διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, οι οποίες τον καθιστούν ικανό να παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης ταξιδιών - εκδρομών και διαφόρων δρώμενων με προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, καθώς η άμεση σύνδεση του ιστορικού με του θρησκευτικού στοιχείου είναι εκείνη που μεγαλώνει τον βαθμό επισκεψιμότητας στα θρησκευτικά μνημεία αυτού του τόπου. Επιπλέον, του παρέχεται η δυνατότητα να εργαστεί στον κλάδο του τουρισμού, έναν κλάδο με πλούσια δραστηριότητα και απήχηση, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Τομείς απασχόλησης

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων» μπορούν να εργαστούν στα παρακάτω πεδία:

 

Τουριστικά Γραφεία.

Ως tour operator.

Ξενοδοχειακές μονάδες ως συνοδός.

Δημόσιους φορείς, υπηρεσίες και δήμους

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και ψυχαγωγικών εφαρμογών.

Τα επαγγελματικά προσόντα και οι επαγγελματικοί σκοποί του αποφοίτου της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων», είναι :

η ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, σε Έλληνες και ξένους προσκυνητές αλλά και σε θαυμαστές της τέχνης, μέσα από θρησκευτικές-προσκυνηματικές περιηγήσεις και πολιτισμικά «οδοιπορικά», στους δρόμους που χάραξαν θρησκείες, λαοί και πολιτισμοί κατά τη μακραίωνη ιστορία της χώρας.

Η παροχή εξειδικευμένων και στοχευμένων υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη περιηγητές, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που επισκέπτονται έναν χώρο ή περιοχή προκειμένου να γνωρίσουν μία θρησκεία και τα επιμέρους στοιχεία της είτε προκειμένου να ικανοποιήσουν θρησκευτικές-λατρευτικές ανάγκες τους.

Η εξειδίκευση σε σύγχρονες μεθόδους ερμηνείας των μνημείων και τρόπους ξενάγησης προσαρμοζόμενους σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού, λαμβάνοντας υπόψη του τις διεθνώς σύγχρονες απόψεις προσέγγισης των θρησκευτικών μνημείων και δίνοντας έμφαση αφενός στη γνωστική διαδικασία και αφετέρου στη βιωματική εμπειρία και διήγηση.

Επαγγελματικά καθήκοντα

Οι κυριότερες πράξεις που μπορεί να εκτελέσει ο απόφοιτος της ειδικότητας, είναι:

Η συνοδεία Ελλήνων και ξένων τουριστών σε εκδρομές, ταξίδια και εξορμήσεις σε θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Η οργάνωση του προγράμματος προσκυνηματικών περιηγήσεων για κάθε περιοχή επίσκεψης.

Η προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν θρησκευτικό τουρισμό.

Η ενημέρωση των τουριστών για τους κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σε θρησκευτικά μνημεία.

Επαγγελματικές Επιλογές

Το πρόγραμμα δίνει πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους της ειδικότητας, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που προσφέρεται με τον πλούτο των μνημείων της, του αρχαίου, Βυζαντινού, παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξειδικεύεται σε σύγχρονες μεθόδους ερμηνείας των μνημείων, λαμβάνοντας υπόψη του τις διεθνώς σύγχρονες απόψεις προσέγγισης των θρησκευτικών μνημείων και δίνοντας έμφαση αφενός στη γνωστική διαδικασία και αφετέρου στη βιωματική εμπειρία και διήγηση.

Στόχος ειδικότητας

Στόχος του προγράμματος είναι ο συνδυασμός της απόκτησης των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων των μνημείων του θρησκευτικού τουρισμού με την επαγγελματική πρακτική δραστηριότητα.

Στο ΙΕΚ θα διδαχθούν τα ακόλουθα μαθήματα..

1. ΑΡΧΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

2. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

4. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

6. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

7. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

8. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

9. ΑΓΓΛΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

10. 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ)

11. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

12. ΥΓΙΕΙΝΗ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

13. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ

14. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ MARKETING - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

15. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

16. ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα https://ieklamias.gr/   και στο τηλέφωνο 22310 29558. Οι εγγραφές των σπουδαστών θα γίνουν ηλεκτρονικά από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα θα αρχίσουν τη πρώτη Οκτωβρίου.

 

    

 

Aυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...