165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1765

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 21 Αύγουστος, 2019

Τετάρτη 21 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Θαδδαίου, των αγίων μαρτύρων Βάσσης, και των τέκνων αυτής Αγαπίου, Θεογνίου και Πιστού. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Ικονίω.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Την «απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πανηγυρίσουν την Παρασκευή 23 του μηνός μοναστήρια και ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.  Στις ακολουθίες που θα τελεσθούν στην πανηγυρίζουσα ενορία της Τιθορέας θα προεξάρχη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Χρυσόστομος.

 (*) Την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού θα πανηγυρίσουν το Σάββατο 24 Αυγούστου η ομώνυμη ενορία στίς εργατικές κατοικίες Νέας Μαγνησίας και το χωριό Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Οκτώ ημέρες μετά τη μεγάλη εορτή της 15ης Αυγούστου, δηλαδή στις 23 του μηνός, γίνεται η «απόδοσις» της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας το οποίο βρίσκεται σε σπηλαιώδη ναό κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή στο χωριό Βαρδάτες. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα αύριο στις 7:00  το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός  εσπερινός με αρτοκλασία. Το θείο λόγο θα κηρύξει ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ πατήρ Σεραφεί Ζαφείρης. Την Παρασκευή το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες θαυματουργικώς βρέθηκε το 1711 η εικόνα της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Από την Ιερά Μητρόπολη το ιερό προσκύνημα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Αναλυτικά, με την ευλογία και μέριμνα του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου έγινε  μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού, επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Να σημειώσουμε ότι στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών εγκαταβιοί ο ιερομόναχος πατήρ Φώτιος και παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνε από τις 8 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι και το απόγευμα 5 με 8 το βράδυ. Επίσης καθημερινά στις 6 το απόγευμα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού, του αποδείπνου, των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.

 Τα εννιάμερα της Παναγίας μας, δηλαδή την απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος στην οποία αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός και την Παρασκευή το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Και τις δυο ημέρες των ιερών ακολουθιών θα προεξάρχη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Χρυσόστομος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τιθορέα.Στις ιερές ακολουθίες θα μετάσχει και ο αρχιερατικός επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος. Στο τέλος του δελτίουμας θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το όμορφο αυτό μοναστήρι της Λοκρίδος από την γερόντισσα Ελισάβετ.

Ας αναφέρουμε όμως στο σημείο αυτό  κάποια ιστορικά στοιχεία για την ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, τα οποία δημοσιευονται στο βιβλίο Ιστορικά Εκκλησιαστικά Μνημεία της Φθιώτιδος των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της βορειοανατολικής πλευράς του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στην κεντρική Λοκρίδα, προβάλλει ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια του νομού Φθιώτιδος. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων επάνω σε ξέλακκο καραούλι σε θέση ειδυλλιακή και πανοραμική που έχει για φόντο πυκνό ελατόδασος και στο βάθος μια ανοιχτή χαράδρα που οδηγεί στο γυμνόστηθο τμήμα του Παρνασσού. Απέχει 4 χλ. από το χωριό Αγία Μαρίνα και 8 χλμ. από την Κατω Τιθορέα.

Τα παλιά οικοδομήματά του, τα χειρόγραφα, όσα διασώθηκαν και οι παραδόσεις της περιοχής πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι. Στα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του κράτους διασώζονται πληροφορίες που αναφέρονται στην οικονομική κατάστασή της κατά τα χρόνια της ακμής της και το ρόλο της, τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην ανεκτίμητη προσφορά της στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά τα χρόνια της Επανάστασης, με το διάταγμα του Όθωνα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833 διαλύθηκε η Ιερά Μονή και η περιουσία της περιήλθε στο κράτος. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα της Μονής. Από τότε όλα χάθηκαν, τα έγγραφα, τα κτήματα, τα κειμήλια, τα ιερά Λείψανα και έτσι έμεινε χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι έχει τα γνωρίσματα οχύρωσης των μεταβυζαντινών χρόνων. Η ανέγερση των κτισμάτων, όπως φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκε την ίδια εποχή. Σύμφωνα με τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από επιτόπια έρευνα και μελέτη, συμπεραίνεται ότι στις αρχές του 18ου αιώνα και το έτος 1708 έγινε γενική επισκευή και συμπλήρωση της οχυρώσεως. "Υπάρχει εντοιχισμένη, πέτρινη πλάκα εγχάρακτη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Ηγουμένου και των μαστόρων που έκαναν την επισκευή". Από τη μαρτυρία όμως της εντοιχισμένης πλάκας στην ανατολική κόγχη του ναϊδρίου, βεβαιώνεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε νωρίτερα από την οχύρωση του Μοναστηριού (ίσως το έτος 1506).

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής, ενώ η εικονογράφηση έγινε από λαϊκούς ζωγράφους με τεχνοτροπία μεταβυζαντινής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Εκείνο που προξενεί εντύπωση στο Ναό αυτό, είναι η πολύ χαμηλή είσοδός του με ένα μικρό σκαλάκι κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Φαίνεται ότι ήταν καθιερωμένες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χαμηλές είσοδοι γιατί ήταν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές στις παραβιάσεις και ακόμα εμπόδιζαν την είσοδο των έφιππων Τούρκων μέσα στο ναό σε ώρα λειτουργίας και προσευχής.

Γενικά η όλη δόμηση του Μοναστηριού είναι πολύ μελετημένη. Φαίνεται ότι αυτοί που επέλεξαν την τοποθεσία αυτή είχαν ανεπτυγμένη και τη "στρατηγική σκέψη" και αρκετές γνώσεις "τοπογραφίας" και "οχυρωματικής". Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και ευρήματα, προκύπτει ότι το Μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Αυτό μαρτυρούν ακόμη και σήμερα οι πολεμίστρες και οι πολλές προεξοχές και πλακόπετρες. "Είναι οι υποδοχές για σκαλωσιές που ανέβαιναν οι αμυνόμενοι και πυροβολούσαν τους επιδρομείς και πολιορκητές του μοναστηριού." Επίσης οι χώροι του μοναστηριού φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας του "κρυφού σχολειού".

Όταν αντικρίζει κανείς όλα αυτά, αναπολεί και ζωντανεύει με τη φαντασία του ιστορικές μνήμες ηρωισμού. Θυσίες, αγώνες και γεγονότα που διαδραματίζονταν σε εποχές δόξας και ακμής του μοναστηριού. Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κρίθηκε με υπουργική απόφαση, ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή αποτελεί ένα σύνολο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιερά Μονή σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία και γιορτάζει την 15η και την 23η Αυγούστου

Συνεχίζουμε το δελτίο μας με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Την Παρασκευή πανηγυρίζει και το εκκλησάκι της Παναγιάς Μαγκλαβά στον οικισμό Πανόραμα Καραβομύλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Ακολούθως τα μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου θα αναβιώσουν το παλαιό παραδοσιακό πανηγύρι. Την κυριώνυμο ημέρα Παρασκευή θα τελεσθούν Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στη περιοχή της Λοκρίδος πανηγυρίζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευλογιάς στο Λογγό το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα ψαλλεί την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Επίσης ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουν στα χωριά Τιθρόνιο, Παναγιά Δομοκού, Αχλαδιά και Αγραπηδιά. Στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγραπηδιάς το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας θα τελέσει την Παρασκευή ο πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης.

Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου υπάρχει και στη στρατιωτική μονάδα στο Αυλάκι Στυλίδος όπου στον εορτασμό θα μετάσχει και ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Στην Γλύφα πανηγυρίζει το Ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας Βάβρενης όπου το πρωί της Παρασκευής θα ψαλλεί ο  Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.                Να προσθέσουμε κλείνοντας ότι την Παρασκευή ο ιεροκήρυκας της Ι Μ Αρχιμ πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ιερές μονές Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας και Αντινίτσης. Στην  Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου  Δαμάστας η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το πρωί. Στην Ιερά Μονή Αντινίτσης οι ιερές ακολουθίες με τα εγκώμια της Παναγίας θα αρχίσουν στις 9:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν στις 1:00 το πρωί.

 (*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη στην ιστορική ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος. Οι Ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8 το πρωί. Κατα την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα ευλογηθούν οι άρτοι και στο τέλος θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές. Να προσθέσουμε ότι ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Αγαθόνικο υπάρχει στο δεξίο κλίτος του Καθολικού της ιεράς μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης το οποίο είχε ανεγείρει επ' ονοματί του Αγίου  ο μακαριστός Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Αγαθόνικος Αναγνωστόπουλος.

(*) Το Σάββατο 24 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος και εθναποστόλου  Κοσμά, του Αιτωλού. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο  Ενοριακός ιερός ναός του αγίου Κοσμά στίς εργατικές κατοικίες Νέας Μαγνησίας και το χωριό Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος διότι ο Άγιος πέρασε και εκήρυξε στους κατοίκους του χωριού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά στις Εργατικές Κατοικίες Νέας Μαγνησίας  την Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Το Σάββατο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, θα πραγματοποιηθεί ένας εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά. Την Παρασκευή  το απόγευμα στις 6:00 στο σημείο «Σταυρός» θα τελεσθούν εσπερινός και στην συνέχεια Ιερά Παράκληση στον Αγιο.Το Σάββατο η πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον ενοριακό Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου.  Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς κήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας στο σημείο «Σταυρός». Στη θέση αυτή οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν του περάσματος ανέγειραν εικονοστάσιο και  το έτος 2014 εορτάσθηκαν εκεί παρουσία του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου. Στο τέλος του αυριανού μας δελτίου θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το πέρασμα του Αγίου Κοσμά από το χωριό Τσούκα καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για την οικοδόμηση Ναού από τον στρατιωτικό κύριο Γεώργιο Καρανίκα.

 (*)Όπως είναι γνωστό αγαπητοί ακροατές στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου τελείται Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό Πετρωτού. Κάθε Δευτέρα τελείται ιερα παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

 (*) 4ημερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε μοναστήρια και ιστορικά μέρη της Βορείου Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία την 1η ημέρα να προσκυνήσουν στην γυναικεία ιερά μονή του Οσίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και να επισκεφθούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, το Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρρά. Τη 2η ημέρα θα ξεναγηθούν στην χερσόνησο του Αθω, στην Ουρανούπολη και θα κάνουν τον περίπλου του Αγίου Ορους. Η διανυκτέρευση θα γίνει στην Καβάλα. Την 3η ημέρα θα προσκυνήσουν στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και θα επισκεφθούν τις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και η διανυκτέρευση θα γίνει στις Σέρρες. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα θα επισκεφθούν το Σιδηρόκαστρο, τα ιστορικά οχυρά του Ρούπελ, τον προμαχώνα και τη λίμνη Κερκίνη.  Το κόστος της εκδρομής είναι 200 ευρώ. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

  

 

 

 

 

 

    

 

Aυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...