Αριθμός δελτίου:
Ημερομηνία έκδοσης:
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και η εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Μηνά.
Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Δράκωνα και Στεφανίδος.Του Αγίου ιερομάρτυρος Αβίβου επισκόπου Γεωργίας και των Οσίων Θεοδώρου ομολογητού, Ηγουμένου του Στουδίου και Μαξίμου του Ρώσου του δια Χριστόν σαλού.
Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
(*) «Οι άγιοι μέσα από το δικό τους αίμα θέλουν να ανατρέψουν το κατεστημένο με σκοπό την αγάπη και την ειρηνική συνύπαρξη του κόσμου όλου. Ο Αγιος Μηνάς αν και φάνηκε ηττημένος φαινομενικά, στην ουσία αυτός είναι ο νικητής της ιστορίας» Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του πολιούχου Καστοριάς Αγίου Μηνά στο πλαίσιο της 107ης επετείου της απελευθέρωσής της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
(*) Στην Ιστορική και Αποστολική πόλη της Βέροιας, μετέβη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος επί τη συμπληρώσει 50 ετών Ιερωσύνης και 25 ετών Αρχιερωσύνης του.
(*) «Ο άγιος Νεκτάριος εύχομαι να στηρίζει με τις προσευχές του και τα θαύματά του όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως τους πιστούς της Αίγινας και της Μητροπόλεως Ύδρας, αλλά και της Φθιώτιδος οι οποίοι τιμούν πολύ και σέβονται τον άγιο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών όταν βρέθηκε το Σάββατο στο νησί της Αίγινας προσκεκλημένος για να μετάσχει στους λαμπρούς εορτασμούς προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού.
(*) Το νέο της Μητροπολίτη κ Συμεών θα υποδεχτεί ὁ φιλόχριστος λαός τῆς Λαμίας καί ὁλόκληρης τῆς Φθιώτιδος, τό Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στίς 11 τό πρωί, στήν πλατεία Πάρκου. Ολοι μας πρέπει να είμαστε εκεί ὥστε νά καλωσορίσουμε μέ τόν πρέποντα τρόπο τόν νεοεκλεγέντα Πηδαλιοῦχο τῆς Φθιωτικῆς Ἐκκλησίας μας.
(*) Άρχισαν και πάλι φέτος στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεωςοι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες - κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής.
Το θέμα τους είναι «Διάλογοι στην Παλαιά Διαθήκη». Των ομιλιών προηγείται η ακολουθία της Ιεράς παρακλήσεως στην Υπεραγία θεοτόκο.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
(*)Στην Βυζαντινή και Ιστορική πόλη της Ελληνικής μας Μακεδονίας την Καστοριά, την γενέτειρά του, μετέβη το διήμερο 10 & 11 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτητος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του Οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ώστε να συμμετάσχει στους εορτασμούς προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού, Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως, επί τη επετείω 107 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό (1912 - 2019).
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών συνοδευόταν στους εορτασμούς από τον μελλοντικό Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και έγινε δεκτός, τόσο Αυτός όσο και η συνοδεία του με πολλή πατρική αγάπη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ έκδηλα ήταν και τα συναισθήματα ενθουσιασμού και χαράς, των Αρχόντων και του πιστού λαού της Καστοριάς, οι οποίοι έσπευσαν να τον καλωσορίσουν και να του ευχηθούν τοΑ ΑΞΙΟΣ επί τη εκλογή του στον Ιστορικό Θρόνο της Φθιώτιδος.
Το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, συγχοροσταούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και του κυριάρχου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.
Το μικρό Παρεκκλήσιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο από νωρίς. Η Ακολουθία του Εσπερινού, πέραν της Λιτής, περιείχε και την ευλόγηση του Κολλύβου προς τιμήν του Αγίου.
Τους Αρχιερείς προσεφώνησε ο επιχώριος Επίσκοπος, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τους άρχοντες του τόπου και τον λαό του Θεού που παρευρέθησαν στον ιερό αυτό τόπο. Τέλος, ευχαριστίες απέστειλε στους δύο Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πειραϊκή Εκκλησία, που είχαν ζωντανή αναμετάδοση από την Καστοριά.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, ο οποίος αφού μίλησε για τον ναό του Αγίου Μηνά που ανήκει στην ενορία που υπηρέτησε επί 23 χρόνια, απηύθυνε θεολογικό μα και εύληπτο λόγο επί της φράσεως του Αποστόλου Παύλου «Αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως». Αναφέρθηκε δε στον Άγιο Μηνά ως έναν τέτοιο καλόν αγωνιστή της πίστεως του Χριστού, στον οποίο οφείλουμε να προσευχόμαστε ώστε να διατηρεί αδούλωτο το φρόνημά μας από τον φοβερό λίβα της απιστίας, της αθεΐας και της αμαρτίας.
Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, τη συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων, πλήθους Κληρικών, των Αρχόντων και του ευλαβεστάτου λαού της Καστοριάς, οι οποίοι και τις δύο ημέρες κατά εκατοντάδες συνέρευσαν στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο για να αποδώσουν τιμή και σεβασμό στον Προστάτη άγιο τους Μηνά τον Θαυματουργό.
Και τις δύο ημέρες τις Ιερές Ακολουθίες μετέδωσε απευθείας ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).
Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας, ανέλαβε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος ωμίλησε θαυμάσια για τον άγιο Μηνά και στο δικαίωμα της Θρησκευτικής ελευθερίας.
Εν πρώτοις ευχαρίστησε τον άγιο Μηνά προστάτη και ελευθερωτή της πόλεως, που πρεσβεύει στο Θεό να έχουμε και φέτος την ελευθερία μας. Να ζούμε την πίστη μας και να εκφράζουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ακολούθως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ για την πρόσκληση που του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στον εορτασμό φέτος ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι δεδομένη αλλά θέλει επαγρύπνηση και αγώνα. Οι αξίες, τα δικαιώματα και η ειρηνική συνύπαρξη δεν έρχονται με ιδεολογίες, έρχονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν μπροστά και δίνουν το είναι τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο άγιος Μηνάς ο οποίος αν και μαρτύρησε στο τέλος του 3ου αιώνα είναι ένας άγιος διαχρονικός, άγιος του μέλλοντος. Έζησε σε μια εποχή που είχαμε εκατομμύρια μαρτύρων. Ενώ δεν έκαναν εγκλήματα, δεν έδειξαν έλλειψη σεβασμού, δεν έκαναν κάτι κακό, θανατώθηκαν για το ήθος της ζωής τους. Οι άγιοι μέσα από το δικό τους αίμα θέλουν να ανατρέψουν το κατεστημένο με σκοπό την αγάπη και την ειρηνική συνύπαρξη του κόσμου όλου. Ο άγιος Μηνάς αν και φάνηκε ηττημένος φαινομενικά, στην ουσία αυτός είναι ο νικητής της ιστορίας. Νικητής ήταν και το 1912 όταν ελευθέρωσε την πόλη από τον τουρκικό ζυγό. Οι αλλαγές στα κακώς κείμενα της κάθε κοινωνίας δεν γίνονται με το μελάνι αλλά με θυσίες αίματος σαν αυτό των μαρτύρων μας. Η παράδοση του γένους μας είναι παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης σε όλους τους αιώνες. Ο άγιος Μηνάς είναι ο ηγέτης που μπορεί να εμπνεύσει όλους ανεξαιρέτως και να μας ελευθερώσει απ' όλα αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους και δέσμιους. Ας τον παρακαλέσουμε όλοι να ελευθερώνει κάθε σπίτι από την γκρίνια και τα προβλήματα». Στο τέλος του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα Ελευθέρια της πόλεως υπογράμμισε με Εθνικό παλμό:
«Έρχεται ο Άγιος Μηνάς στη ζωή μας για να είναι ο ελευθερωτής μας. Για να μπορούμε εμείς να καταθέσουμε ως προσευχή στην Αγία εικόνα του αυτό που μπορούμε να το πούμε τώρα , να του πούμε Άγιε Μηνά, όπως μας ελευθέρωσες το 1912 απελευθερωσέ μας και σήμερα, ελευθέρωσε το σπίτι μου από κάθε στεναχώρια που έχει, απελευθέρωσε την οικογένειά μου από κάθε γκρίνια που έχει, ελευθέρωσε τη γειτονιά μου, ελευθέρωσε το χωριό μου, ελευθέρωσε τον κόσμο όλο και χάρισε μας μία ζωή Ελληνική, μία ζωή συνεργασίας, συναντιλήψεως και κατανόησης να μπορέσουμε να ενωθούμε όλοι μαζί, γιατί μονάχα ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να θυμηθούμε τότε την ημέρα, για να αποτίσουμε ευγνωμοσύνη όχι μόνο στους επώνυμους ήρωες εκείνου του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα αλλά να θυμηθούμε και να αποτίσουμε και να φιλήσουμε το χέρι στον απλό λαό που ξεχύθηκε στους δρόμους όταν ελευθερώθηκε η Καστοριά. Να θυμηθούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες, οι οποίοι δεν είχαν σημαίες Ελληνικές για να βγάλουν στα μπαλκόνια τους και πήραν τα νυφικά φορέματα και τα νυφικά κουστούμια και τα κόψαν και έκαναν κορδέλες και φτιάξαν σημαίες για να βροντοφωνάξουν, ότι η Μακεδονία και ήταν και είναι και θα είναι Ελληνική.»
Προ της απολύσεως της Λαμπρής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, τους Τοπικούς Άρχοντες και τον ευσεβή λαό για την τιμητική παρουσία τους και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Εκπέμπουμε ευχαριστίες στο Θεό γιατί μας χάρισε ισχυρό προστάτη στο θρόνο της μεγαλοσύνης του. Όταν οι άνθρωποι τον ζητούν έρχεται κοντά μας και εμείς στην Καστοριά τον ζητάμε. Με θέρμη ο κόσμος τον παρακαλεί να μεσιτευει στον Κύριο και αυτός ακούει.Οπως τότε που μας ελευθέρωσε έτσι και σήμερα του ζητάμε να πρεσβεύει για την Καστοριά και να μας σκεπάζει κάτω από τον μανδύα του. Ακολούθως ο οικείος Ιεράρχης ευχαρίστησε τους δυο Αρχιερείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στον καθένα χωριστά.Τους χαρακτήρισε καύχημα της Καστοριάς και τους ευχήθηκε πολύκαρπη Αρχιερατεία. Ακολούθως ευχαρίστησε όλους τους επισήμους και το λαό της Καστοριάς που μετείχε στους εορτασμούς προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Μηνά».
Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου της Καστοριάς και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της πόλεως προς τιμήν των ηρώων και των αγωνιστών της Καστοριάς και της Ελληνικής Μακεδονίας. | |||||
(*) Στην όμορφη νήσο Αίγινα, μετέβη το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως μας πατέρα Ευστάθιο Κατόπη, αποδεχόμενος την ευγενή πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ώστε να συμμετάσχει στους Λαμπρούς Εορτασμούς προς τιμήν του εν αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.
Αφ’ εσπέρας της Εορτής, στο Καθολικό της Μονής Αγίας Τριάδος και Αγίου Νεκταρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του κυριάρχου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συμμετεχόντων μεγάλου πλήθους Ιερέων από την Μητρόπολη Ύδρας και από άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και χιλιάδων πιστών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πολλοί εκ των οποίων και από την Φθιώτιδα, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον μεγάλο Οικουμενικό άγιο της Εκκλησίας μας, Νεκτάριο τον Θαυματουργό.
Την διακονία του Θείου Λόγου, ανέλαβε κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Ύδρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και εξεφώνησε Λόγο για τον άγιο, μεστό Θεολογικών και πνευματικών νοημάτων.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κατά την διάρκεια της Μοναστηριακής Τραπέζης, προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς και την αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Τιμοθέη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα και εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ για την ευγενική και τιμητική πρόσκλησή του, καθώς και την αγία Καθηγουμένη για την Αρχοντική και γεμάτη αγάπη φιλοξενία της στην Ιερά Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για τον πολύπαθο άγιο του αιώνος μας, Νεκτάριο τον Θαυματουργό, η προσωπικότητα του οποίου αγίασε στο πέρασμά της την Αθήνα, εις την οποία διηκόνησε ως Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και την Ηρωική Φθιώτιδα, εις την οποία υπηρέτησε ως Ιεροκύρηξ αυτής, αφήνοντας ανάμνηση αγαθή και αγία εις τους ευσεβείς πιστούς, κατοίκους της Φθιώτιδας, τους οποίους και εδίδαξε με τους Ιερούς του λόγους.
Ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ως άξιο μιμήσεως, το μεγάλο χάρισμα από τα πολλά που κατείχε ο άγιος, αυτό της ταπεινώσεως, δεχόμενος σε όλη σχεδόν την ζωή του τα πυρά της βλασφημίας και της συκοφαντίας, για τα οποία και αδίκως κατηγορήθηκε από πολλούς και η ζωή του συνεχώς ήταν κυνηγημένη και κατατρεγμένη από τους ανθρώπους, μια ζωή όμως, την οποία εδόξασε στην αιωνιότητα ο Θεός.
Ο Σεβασμιώτατος στην κατακλείδα της ομιλίας του έθεσε σε όλους τους παρισταμένους το εξής διδακτικό ερώτημα:
« Εμείς αδελφοί μου, αν ζούσαμε στα χρόνια του αγίου Νεκταρίου, με ποια ομάδα ανθρώπων θα ήμασταν, με τους συκοφάντες και πολεμίους του ή με τους υποστηρικτές του;».
Τέλος ευχήθηκε εγκαρδίως ο άγιος Νεκτάριος να στηρίζει με τις προσευχές του και τα θαύματά του όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως τους πιστούς της Αίγινας και της Μητροπόλεως Ύδρας, αλλά και της Φθιώτιδος οι οποίοι τιμούν πολλή και εσέβοντο τον άγιο. Ιδιαίτερα ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ, ο Θεός δια πρεσβειών του αγίου, να του χαρίζει έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα, για να συνεχίσει την καλλίκαρπο και διδακτική Αρχιερατεία του, στην δε αγία Καθηγουμένη να έχει πάντοτε πνευματικό οδηγό και συμπαραστάτη της τον άγιο Νεκτάριο, να είναι στερεωμένη και ευλογημένη η Ιερά αδελφότητα και να προσφέρει καθημερινά διακονία αγάπης και προσευχής σε όλους τους χιλιάδες προσκυνητές που καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο στην Μονή, για να προσκυνήσουν και να παρακαλέσουν για το κάθε πρόβλημά τους τον μεγάλο άγιο. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα με αδιάλειπτο την μεσιτεία του αγίου.
Ανήμερα της Εορτής, Σάββατο 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν συμμετείχε στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικότατα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας, μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημος Δοξολογία προεξάρχοντος του Οικείου Ποιμενάρχου κ. Εφραίμ και εν συνεχεία η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Λάρνακος με τα Ιερά Λείψανα του αγίου και της Ιεράς Εικόνος του στους δρόμους της Νήσου, τη συμμετοχή φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, ιεροπαίδων, μαθητών, των Αρχιερέων και των Ιερέων, των Αρχόντων του Νησιού, καθώς και χιλιάδων προσκυνητών, οι οποίοι και κατέκλυσαν την Αίγινα για να τιμήσουν προσευχόμενοι τον μεγάλο άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό.
(*) Στην Ιστορική και Αποστολική πόλη της Βέροιας, στα χώματα που εκήρυξε και αγίασε με το πέρασμά του ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, μετέβη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον μελλοντικό Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος επί τη συμπληρώσει του Χρυσού Ιωβηλαίου (50 χρόνια) Ιερωσύνης και το Αργυρού Ιωβηλαίου (25 χρόνια) Αρχιερωσύνης αυτού, αποδεχόμενος την ευγενή πρόσκλησή του.
Ο Ποιμενάρχης μας έλαβε μέρος στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα έτη πολλά, ευλογημένα και υγιή για να συνεχίσει την Θεάρεστο και καλλίκαρπη Αρχιερατεία του.
Ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών για την τιμητική και ευλογητή παρουσία του στο Συλλείτουργο και του ευχήθηκε εγκαρδίως να είναι Άξιος εις τα νέα του ευθυνοφόρα καθήκοντα στην Ιστορική Μητρόπολη της Φθιώτιδος, εις την οποία θα Ενθρονιστεί το προσεχές Σαββατο 16 Νοεμβρίου, και με υγεία και την από Θεού δύναμη για πολλά έτη να ποιμαίνει Θεαρέστως το ευλογημένο ποίμνιο του.
Του Συλλείτουργου προεξήρχε ο εορτάζων τις δύο επετείους του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλήτου κ. Απόστολος, Κλούζ κ. Ανδρέας (Εκκλησία της Ρουμανίας), Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ιόππης κ. Δαμασκηνός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάνννης, Κινσάσας κ. Νικηφόρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Βράτσης κ. Γρηγόριος (Εκκλησία της Βουλγαρίας), Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ (Εκκλησία της Βουλγαρίας), Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία της Κύπρου), Αμορίου κ. Νικηφόρος και Πραχοβεάνου κ. Τιμόθεος (Εκκλησία της Ρουμανίας), ενώ συμπροσευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι με την παρουσία τους λάμπρυναν τις εκδηλώσεις αλλά και προς όλους τους κληρικούς και τους πιστούς, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Αποστολικής Εκκλησίας της Βεροίας.
Ακολούθησε επίσημο γεύμα, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεοδώρου Καράογλου.
(*) Η ιερά Μητρόπολη μέ χαρά γνωστοποιεί στόν ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ Λαό τῆς Φθιώτιδος, ὅτι τό Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στίς 11 τό πρωί, θά πραγματοποιηθεῖ στήν πλατεῖα Πάρκου, ἡ ἐπίσημη ὑποδοχή τοῦ νέου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ.
- Στή συνέχεια, ἅπαντες θά πορευτοῦμε πρός τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ὅπου θά πραγματοποιηθεῖ, στίς 11:30, ἡ Τελετή τῆς Ἐνθρονίσεως, παρουσίᾳ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου, πλειάδος Ἱεραρχῶν, τῶν Ἀρχῶν καί τοῦ πιστοῦ Λαοῦ.
- Σύμφωνα μέ τό πρόγραμμα, ὁ Σεβασμιώτατος στίς 4:30 τό ἀπόγευμα θά μεταβεῖ στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, ὅπου θά τελέσει Τρισάγιο ἐπί τοῦ τάφου τοῦ μακαριστοῦ προκατόχου του, κυροῦ Νικολάου καί κατόπιν θά προεξάρχει στόν Ἀρχιερατικό Ἑσπερινό, πού θά τελεστεῖ στήν ἐν λόγῳ Ἱερά Μονή Δαμάστας.
- Τήν ἑπομένη ἡμέρα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Συμεών θά προεξάρχει στόν Ὄρθρο καί τό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τῆς Λαμίας.
- Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας θά δεχθεῖ τίς συγχαρητήριες εὐχές ἀπό τίς Ἀρχές καί τό Λαό, στό Ἐπισκοπεῖο (Σκληβανιώτου 5).
- Στίς 2:30 τό μεσημέρι, ὁ Σεβασμιώτατος θά τελέσει Τρισάγιο ἐπί τοῦ τάφου τοῦ μακαριστοῦ προκατόχου του κυροῦ Δαμασκηνοῦ, στό Κοιμητήριο τῆς Ξηριώτισσας.
Προσκαλεῖται ὁ φιλόχριστος λαός τῆς Λαμίας καί ὁλόκληρης τῆς Φθιώτιδος, νά συμμετάσχει στό ἱστορικό αὐτό γεγονός γιά τήν τοπική μας Ἐκκλησία ἀλλά καί γιά ὅλη τήν περιοχή, καί νά προσέλθει στήν ὑποδοχή τοῦ νέου μας Μητροπολίτη, στήν πλατεία Πάρκου, τό Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στίς 11 τό πρωί, ὥστε νά τιμήσει καί νά καλωσορίσει μέ τόν πρέποντα τρόπο τόν νεοεκλεγέντα Πηδαλιοῦχο τῆς Φθιωτικῆς Ἐκκλησίας μας.
(*) Άρχισαν και πάλι φέτος στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεωςοι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες - κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. Πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του |
|
Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κατούνη «Διάλογοι στην Παλαιά Διαθήκη». Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη δυνατότητα συνεχούς και εμπεριστατωμένης καταρτίσεως των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
(*) Με ιεροπρέπεια & εκκλησιαστική τάξη, εορτάστηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Μεγαλομαρτυρος & θαυματουργού Μηνά στο φερώνυμο Ιστορικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης στους πρόποδες του κάστρου Λαμίας, το οποίο είναι κτίσμα του έτους 1867.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την παρουσία πολλων πιστών καθώς και των μελών του Συλλόγου Κρητικών Ν. Φθιώτιδος, οι οποίοι παρέστησαν φορώντας παραδοσιακές στολές, φέροντες & και την σημαία του Συλλόγου τους, διότι ο Άγιος Μηνάς είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου.
Στο τέλος της Ακολουθίας διανεμήθηκαν εις όλους άρτος & διάφορα Κρητικά κεράσματα τα οποία προσέφερε ο ως άνω Σύλλογος. Σήμερα τελέσθηκε ο Όρθρος & η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγεμα στις 5:30 θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση στον Αγιο Μηνά.
Με την ευκαιρία του εορτασμού κρίνουμε ωφέλιμο να σας αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το Παρεκκλήσιο. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά ευρίσκεται βορειανατολικά του Ιστορικού Ιερού Ναού της «Παναγίας Δεσποίνης» και στους πρόποδες του βραχώδους λόφου του Φρουρίου της πόλεως κάτω από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στην οδό Λαχανά. Είναι μονόκλιτος με οροφή ξύλινη και υπόστεγο προς νότο. Διαθέτει δύο παλαιές εντοιχισμένες εικόνες των Αγίων Ευσταθίου & Θεοπίστης με τα τέκνα αυτών Αγάπιο & Θεοπίστη καθώς και Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, επίσης κινητές εικόνες της Βάπτισης του Χριστού, Άγιου Μηνά, Αγίων Μηνά Βίκτωρα & Βικεντίου & Αγίου Κυπριανού. Το δάπεδο του ναού καλύπτεται από πολυγωνικούς οπτοπλίνθους.
Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει κενοτάφιο επί του οποίου ευρίσκεται μαρμάρινο μπούστο γυναικός και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα της οικογένειας Νιτσικοπούλου, ενώ στην πλάγια δεξιά πλευρά υπάρχει εντοιχισμένο γλυπτό που είναι διακοσμημένο με υδρία από την οποία βλασταίνει άμπελος, ενώ στο ίδιο γλυπτό προβάλλει η κεφαλή ενός παγωνιού. Κατά την παράδοση το Παρεκκλήσιο αυτό εκτίσθει μερίμνη & δαπάνη της Λουκούλας συζύγου Νιτσικοπούλου μετά την απαλλαγή αυτής από αιχμαλωσία υπό των Τούρκων οι οποίοι κρατούσαν αυτήν αιχμάλωτη στην Κωνσταντινούπολη κατά μια εκδοχή ή στα Γιάννενα του Αλί πασά . Ιδιοκτήτες του Ι.Ν ήταν η οικογένεια Νιτσικοπούλου, γι΄ αυτό και το κενοτάφιο αυτής στο προαύλιο. Μετά από πολλές αλλαγές ιδιοκτητών, το έτος 1937 ο Σωτήριος Σπυρόπουλος, έμπορος και κάτοικος Λαμίας παρέδωσε εις Δημόσια Λατρεία τον Ιερό Ναό και κατέστη βάση εκκλησιαστικού νόμου, παρεκκλήσιο του ιερού Ναού «Παναγίας Δεσποίνης». Υπάρχουν πολλές αναφορές για θαύματα του Αγίου σε πιστούς χριστιανούς της πόλεως. Ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς έλαβε την χάρι να κάνη θαύματα. Θεωρείται από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς προστάτης των γεωργών και των Κτηνοτρόφων. Οι μικρασιάτες των θεωρούσαν προστάτη των ξενιτεμένων τους, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται προστάτης των ανύπανδρων γυναικών. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων.
Στο Ιερό Παρεκκλήσιο έχει λειτουργήσει και ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος διέμενε στην Ενορία «Παναγιάς Δεσποίνης» όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας Φθιώτιδος & Φωκίδος από τον Αύγουστο του 1893 & για 6μήνες.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
(*) Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας. Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο θα προβληθεί το ντοκυμαντερ «η μπάντα» του πολυβραβευμένου και πολυταξιδεμένου δημοσιογράφου κ Νίκου Ασλανίδη. Αναφέρεται σε ένα συγκλονιστικό γεγονός το οποίο συνέβη στα χρόνια της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος