165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1873

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος, 2020

 Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού. τη μνήμη  των Αγίων τριών γυναικών οι οποίες ήταν παρούσες στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους, καί αφού είδαν τα θαύματα του, πίστεψαν στον Χριστό, τον ομολόγησαν καί αποκεφαλίστηκαν στη Μαγνησία.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Οι Άγιοι αυτοί ήταν από τους στρατιώτες, πού βασάνισαν μετά από διαταγή του έπαρχου τον άγιο Χαράλαμπο. Πέταξαν όμως τα όργανα των βασανιστηρίων, έπεσαν στα πόδια του Αγίου και του ζητούσαν συγχώρηση. Μαρτύρησαν την ίδια στιγμή.

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων και Ζήνωνος.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών. Μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα παραβρέθηκε στην τελετή κοπής της αγιοβασιλόπιτας, και στην βράβευση αριστούχων μαθητών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

  (*) «Το Τριώδιο κυρίως ως προδιαγραφή τρόπου ζωής,  αποτελεί ένα σπουδαίο βοήθημα να βρούμε τα πατήματά μας στον κόσμο. Ενώ πήγαμε το πρωί στην Εκκλησία ως Φαρισαίος να επιστρέψουμε ως Τελώνης. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να πούμε, απέτυχα αλλά θέλω να ξαναρχίσω. Αυτός είναι ο δρόμος του Τελώνη, ο δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στο Χριστό». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

(*) Στον λαμπρό εσπερινό που τελέσθηκε χθες στον ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λιβανατών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Σήμερα ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου στις Ράχες.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου θα τελεσθεί αύριο το πρωί στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου στο Αυλάκι. Σήμερα ο Ποιμενάρχης μας θα χοροστατήσει στον αρχιερατικό εσπερινό που θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Σε έναν γνώριμο γι’ αυτόν χώρο, το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

     Ο Σεβασμιώτατος μας κ. Συμεών από το 2011 έως το 2018 διακόνησε αυτό το Εκκλησιαστικό Κέντρο,  ως πνευματικά υπεύθυνος με επίκεντρο εργασίας την νεολαία.

    Στην τελετή κοπή της αγιοβασιλόπιτας, στην μουσική εκδήλωση που ακολούθησε από την παιδική ορχήστρα και την χορωδία του Κέντρου,  αλλά και στην βράβευση αριστούχων μαθητών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, παραβρέθηκε και ο συντοπίτης μας Υπουργός των  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατόπιν προσωπικής προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

    Το τέλος της εκδηλώσεως επεφύλαξε και μία τιμητική διάκριση για την Μητρόπολη μας, καθώς ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε δημόσια,  ότι κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και με την ευλογία του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, θα προσφέρει πνευματική και ποιμαντική διακονία στο Κέντρο κάθε δεκαπέντε ημέρες ο Πανοσιολογιώτατος Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτης π. Άγγελος Ανθόπουλος.

    Ο Σεβασμιώτατος μας κ. Συμεών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο και στον Σεβασμιώτατο Άγιο Θηβών κ. Γεώργιο γι’ αυτήν την μεγάλη τιμή και ευλογία για τον Πρωτοσύγκελλο μας και για την Μητρόπολή μας.

(*) Με αισθήματα ενθουσιασμού, τιμής και αγάπης η πολυπληθής Ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, υποδέχθηκε χθες το πρωί της Κυριακής (Τελώνου & Φαρισαίου) 9 Φεβρουαρίου ε.ε., τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

          Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Μεγαλοπρεπή και Ιστορικό Ναό των Αγίων Δημητρίου του Μυροβλύτου και Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημοσθένη Κουτρομάνο, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη, καθώς και του Ιεροδιακόνου π. Νικολάου Πολυζώη.

          Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν και διηκόνισαν, δεκάδες Ιερόπαιδες της Ενορίας, καθώς και τα παιδιά του Κατηχητικού, ενώ παρέστησαν μεταξύ των εκατοντάδων ευλαβών πιστών, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης.

          Οι Ακολουθίες του όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), καθώς και από Τηλεοράσεως μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος».

          Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν με Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια και αρτιότητα Βυζαντινοί χοροί, υπό την Καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Βασιλείου Χήρα και του Λαμπαδαρίου κ. Κωνσταντίνου Ρωμαίου.

          Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, ωμίλησε με αφορμή την αρχή του Τριωδίου, εις το οποίο συν Θεώ, η Αγία μας Εκκλησία, μας εισήγαγε, αναλύοντας τις προβαλλόμενες υπό του Ιερού Ευαγγελίου μορφές,  του Τελώνου και του Φαρισαίου και χαρακτηριστικά ανέφερε:        «Είναι πρώτη Κυριακή του Τριωδίου σήμερα και η εκκλησία, μας μαθαίνει τις βασικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές για να βαδίσουμε επιτυχώς το Άγιο Τριώδιο. Διότι είναι ένας δείκτης πορείας με ένα συγκεκριμένο στόχο. Πως θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με το Θεό. Πως θα τον πλησιάσουμε. Με ποιο τρόπο θεώρησης της καθημερινότητας θα φέρουμε το Θεό στη ζωή μας.

     Στην αρχή του Τριωδίου μας φέρνει δύο πρόσωπα, τόσο γνωστά. Σε σημείο να αποτελούν και τεχνικούς όρους, που να περιγράφουν καταστάσεις της σύγχρονης εποχής. Τόσο γνωστά τα πρόσωπα,  που η ορολογία που τα εκφράζει χρησιμοποιείται ακόμα και από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ανοίξει ποτέ Καινή Διαθήκη και Ιερό Ευαγγέλιο.

     Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου. Συχνά ακούμε κατηγορίες για πολιτικό, κοινωνικό, φιλοσοφικό, πνευματικό φαρισαϊσμό. Έννοιες που παίζουν στη δημόσια σφαίρα και στην καθημερινή ζωή. Όταν αισθανόμαστε ότι κάποιος είναι αναξιόπιστος, ασυνεπής εύκολα τον ονομάζουμε Φαρισαίο,  γιατί έχουμε ταυτίσει τον φαρισαϊσμό με την υποκρισία, την αναντιστοιχία λόγων και έργων.

    Μετά από είκοσι ένα αιώνες, αν κάποιος μελετήσει την παραβολή, θα δει ότι περιγράφει τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, την κοινωνία της σύγχρονης προοδευμένης εποχής. Ο Φαρισαίος ενώ ήταν στον Ναό, ήταν στραμμένος στον εαυτό του. Παρουσίαζε μια ηθική καθαρότητα πως τάχα νοιαζόταν για τον διπλανό του,  αλλά στα όρια μιας συγκεκριμένης, θα λέγαμε με σύγχρονη φιλοσοφική ορολογία, Καντιανού τύπου ηθικής. Συγκρίνει τον εαυτό του με τον Τελώνη. Με βάση τα δεδομένα του τι θεωρούν οι πολλοί σήμερα ευτυχία και επιτυχία, ο Τελώνης ήταν πετυχημένος. Είχε το χρήμα και αυτό για πολλούς είναι αρκετό. Ο τελώνης όμως ήταν σε αδιέξοδο υπαρξιακό,  γιατί είχε καταλάβει ότι,  η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρήμα και στην εξουσία, αλλά στη σχέση με τον Θεό.

     Χωρίς τον Θεό είναι δυστυχισμένος. Είπε με πόνο ψυχής «Θεέ μου χωρίς εσένα υποφέρω. Χωρίς εσένα πάσχω. Εσένα θέλω και ας τα χάσω όλα».

     Ο Φαρισαίος δεν αισθανόταν την ανάγκη του Θεού στη ζωή του. Δεν του έλεγε ούτε ένα ευχαριστώ λόγω εγωϊσμού.

    Τι δουλειά έχει όμως ο Τελώνης και ο Φαρισαίος του πρώτου αιώνα με τον άνθρωπο του 21ου αιώνα; Μήπως και ο σημερινός άνθρωπος δεν καυχάται για το κατόρθωμα της τεχνολογίας και της προόδου; Μήπως και ο σημερινός άνθρωπος, όταν έρχεται το αδιέξοδο έχει τη δύναμη να πει ότι,  πάσχει η κοινωνία γιατί λείπει ο Θεός από τη ζωή μας; Πόσο τολμάει να κάνει αυτοκριτική και σαν τον Τελώνη να πει «Ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Πόσο έχουμε τη δύναμη να ανοίξουμε την καρδιά μας και να ζητήσουμε από το Θεό να καλύψει το κενό που έχουμε μέσα μας ;

     Το Τριώδιο κυρίως ως προδιαγραφή τρόπου ζωής,  αποτελεί ένα σπουδαίο βοήθημα να βρούμε τα πατήματά μας στον κόσμο.

   Ενώ πήγαμε το πρωί στην Εκκλησία ως Φαρισαίος να επιστρέψουμε ως Τελώνης. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να πούμε, απέτυχα αλλά θέλω να ξαναρχίσω. Έλα να συγχωρεθούμε, να προχωρήσουμε μαζί. Αυτός είναι ο δρόμος του Τελώνη, ο δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στο Χριστό. Αμήν».

          Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας και εκ μέρους της πολυπληθούς Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Λαμίας τον καλωσόρισε στο Ναό σημειώνοντας:

          ««Θεοτίμητε και Θεοπρόβλητε Οιακοστρόφε Αρχιθύτα της  κατά Φθιώτιδα Εκκλησίας,

Πατέρα και Ποιμενάρχα ημών κ.κ. Συμεών,

          Με αισθήματα αληθινής υιικής αγάπης, σεβασμού και χαράς,  σύσσωμη η Ιστορική, πολυπληθής Ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, Σας υποδέχεται και Σας καλωσορίζει.

          Καλωσορίζει τον Νέο Ποιμενάρχη της, τον στοργικό Πατέρα, τον Ιεράρχη και Πνευματικό οδηγό της. Τον άνθρωπο εκείνο του Θεού, που η καρδιά του ξεχειλίζει Αγάπη, Ελπίδα, Βεβαιότητα και Χαρά και δικαίως το άγιο  Όνομά σας , το οποίο και θα συνοδεύει την τετιμημένη Ποιμαντορία Σας,  θα γραφεί στην Ιστορία ως: Ο Φθιώτιδος Συμεών, Ο Ιεράρχης της Αγάπης.

          Έχω την τύχη να γνωρίζω εκ των έσω, ότι τούτο το βεβαιεί και η Α.Θ.Π. ο σεπτός Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθλομαίος με την ιδιόχειρη αφιέρωση που σας έγραψε, κατά την προ ολίγου καιρού επίσκεψή σας στο Κέντρο της Ορθοδοξίας το Φανάρι,  αλλά τούτο το μαρτυρεί και  η Α.Θ.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο ταπεινός Αρχιεπίσκοπος της αγάπης,  της θυσίας και της φιλανθρωπίας, παρά τους πόδας του οποίου ανδρωθήκατε πνευματικά και απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τους καρπούς και τους κόπους αυτής της διδακτικής ζωής και συνυπάρξεως και τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιά μας.

          Σεβασμιώτατε, βρίσκεστε σε έναν Ιστορικό Ναό της Λεβεντογέννας, Ηρωοτόκου και Αγιοτόκου Ρούμελης. Σ’ ένα Ναό που προσμετρά 80 και πλέον χρόνια αγιαστικής παρουσίας και απετέλεσε και αποτελεί για χιλιάδες πιστούς, το καταφύγιο της ψυχής τους, το εύδιο εκείνο λιμάνι που παρηγορεί και περιθάλπει  κάθε κουρασμένη και ανεγκεμένη ψυχή, η οποία προσέρχεται και εναποθέτει τις θλίψεις της, τον πόνο της και την ανησυχία της στους Καβαλάρηδες Μεγαλομάρτυρες Αγίους Προστάτες μας, τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

          Στο Ναό αυτό προσπαθούμε όλοι, να εργαζόμαστε μετά πλήρους επιγνώσεως του υψηλού διακονήματός μας, μετά φόβου Θεού και αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο μας.

          Στο Ναό αυτό Σεβασμιώτατε διηκόνισαν άγιοι Πατέρες. Είναι πραγματική Ευλογία που ανάμεσά μας, ευρίσκεται και μας αγιάζει ο πολιός και σεβάσμιος  Ιερεύς Πρωτ. π. Βασίλειος Τσιάκας, ο οποίος και θεωρείται εις εκ κτίτωρ του Ναού, δίδοντας κυριολεκτικά την ψυχή, την καρδιά και την ύπαρξη του ολόκληρη, στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Θείου αυτού οικοδομήματος και σήμερα μετά από     θυσιαστικής διακονίας καμαρώνει την προκοπή της Ενορίας του και την Αρχοντιά και Χάρη που εκπέμπει ο Ναός μας.

          Όμως με τον π. Βασίλειο, συνευλογεί και συναγιάζει και ο εκλεκτός και σεβαστός συνεφημέριος μου Πρωτ. π. Δημοσθένης Κουτρομάνος, με τον οποίο έχω την τιμή να διακονώ κι’ εγώ μαζί του την Ενορία αυτή, να διδάσκομαι από το ήθος του και την λειτουργική και πνευματική του πείρα.

        Ο π. Δημοσθένης Σεβασμιώτατε, αποτελεί ένα στύλο του Ναού μας, καθώς νύκτα και ημέρα εργάζεται ακούραστα στην διακονία του πιστού πληρώματος του.

        Δράττομαι της ευκαιρίας και ζητώ την Αρχιερατική Σας ευχή, ώστε φέτος που ο π. Δημοσθένης εισέρχεται στο πεντηκοστό έτος συνεχούς διακονίας στην Ενορία μας, στο πλαίσιο του Εορτασμού του Αγίου μας, Αγίου Δημητρίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε ειδική τελετή,  να του απονείμει τις ωφειλόμενες τιμές επί τη συμπληρώσει του χρυσού Ιερατικού του Ιωβηλαίου.

       Την  Ενορία μας Σεβασμιώτατε την αποτελεί ευσεβές ποίμνιο, το οποίο διακρίνεται όπως κι Εσείς διαπιστώσατε, από Ιεροπρέπεια, βαθειά πίστη αλλά και αληθινή Αρχοντιά. Πιστοί άνθρωποι που ξέρουν να τιμούν, να σέβονται και να τρέχουν όταν η ανάγκη το καλεί, για να συνδράμουν την Ενορία σε όλες τις Ποιμαντικές και Φιλανθρωπικές της εκφάνσεις.

       Σήμερα όμως είναι μία ευκαιρία να εκφράσω δημόσια κάποιες σκέψεις μου, οι οποίες εκφράζουν και τα συναισθήματα ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας μας.  Να Σας πω αυτά, που παρόλο αν και  καθημερινά είμαστε μαζί, δεν έχω της ευκαιρία. Εδώ και 5 μήνες Σεβασμιώτατε αισθανόμαστε και γευόμαστε μία ανεκλάλητη χαρά και μία πληρότητα ψυχής. Για να εκφράσω αυτή τη χαρά, έρχονται στο νου μου τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου όταν έγραφε στους Κορινθίους: «Πεπλήρωμαι τη παρακλήσει, υπερπερισσεύομαι τη χαρά»! (Β’ Κορ. ζ’,4). Δηλαδή είμαι γεμάτος από την παρηγοριάν, που μου έχετε χαρίσει. Υπερεκχειλίζει η χαρά μου, ώστε να υπερκαλύπτει κάθε θλίψη.

         Είναι αλήθεια ότι, το θλιβερό εκείνο απόγευμα της 27ης Ιουλίου του 2019, ως ροπή βροντώδης και ως αστραπή εν αιθρία ζήσαμε την αιφνίδιο εκδημία του μακαριστού και πολυκλαύστου πατρός μας κυρού Νικολάου, του αειμνήστου Προκατόχου σας. Του αγιασμένου εκείνου Ιεράρχου, που είχαμε την ευλογία από τον Θεό να ζήσουμε κοντά του 23 ολόκληρα χρόνια. Είχα την τιμή και την χάρη να λάβω από τα αγιασμένα χέρια του και τους δύο βαθμούς της Ιερωσύνης και να τον διακονήσω και ως Μητροπολίτη αλλά και ως Πατέρα. Τα σοφά λόγια του, η αγαπώσα καρδία του και η Αρχοντική Αρχιερωσύνη του, είναι χαραγμένα ανεξίτηλα στην καρδιά και στην ύπαρξή μου και παρακαλώ τον Πανάγαθο Θεό, όπως μας αγάπησε έτσι να τον αγαπήσει, όπως μας ανέπαυσε έτσι να τον αναπαύσει και να του χαρίσει τον παράδεισο. Άλλωστε αυτό που εγράφη επί της επιτάφιας πλάκας είναι αλήθεια: «ήρπάγη, μη κακία άλλάξη σύνεσιν αυτού, ή δόλος άπατήση ψυχήν αυτού» (Σοφ. Σολ.). Αγαπήθηκε από τον Θεό και πέταξε για να Τον συναντήσει. Να ιδεί τον Κύριο,  που τόσο ποθούσε και την Μητέρα Παναγία,  που τόσο αγαπούσε και τιμούσε.

        Όμως η πρόνοια του Θεού δεν αφήκε ημάς ορφανούς, κλαίοντες και απροστάτευτους. Απέστειλε Άγγελο Κυρίου,  Ιεράρχη αγάπης, αληθινό Πατέρα, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή, προ της Ενθρονίσεως του,  μας αγκάλιασε, παραμύθησε την θλίψη μας και στάλαξε το βάλσαμο της Αγάπης του στην ψυχή μας. Η έλευσή Σας Σεβασμιώτατε είναι αλήθεια επίσκεψη του Θεού σ’ εμάς τους αναξίους. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

          Σήμερα το πρωί Σεβασμιώτατε, Σας υποδέχθηκε η ελαχιστότητά μου, στην θύρα της αυλής του Ναού μας και Σας παρέδωκα αυτή την Ποιμαντορική ράβδο, την οποία κρατούν τα σεπτά Σας χέρια,  εκ μέρους όλων μας. Είναι ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης, ένα δείγμα του σεβασμού και της Αγάπης της Ενορίας μας. Όλης της οικογένειας του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

        Ο π. Δημοσθένης στην είσοδο του Ναού, σας υποδέχθηκε κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο, αναπέμποντας δοξολογική δέηση προς τον Θεό, επί τη εισόδω Σας στο Ναό μας.

        Το πρώτο δώρο, συμβολικό. Δείγμα πνευματικής εξουσίας, αλλά και υποβαστασμού. Δηλωτικό της αγάπης μας, της υπακοής μας και του σεβασμού μας προς τον Πατέρα και Ποιμενάρχη μας. Το δεύτερο δώρο πνευματικό. Έγινε για να σας θυμίζει ότι, ζούμε προσευχόμενοι για να σας χαρίζει ο Θεός έτη πάμπολλα, πανευφρόσυνα,  μεστά του Ελέους Του και της Θείας Δυνάμεως Του. Για να συνεχίσετε την ήδη επιτυχή Ποιμαντορία Σας στην Φθιώτιδα και στην Αγία μας Εκκλησία.  Για να αντλούμε κι’ εμείς δύναμη, απ’ τη δύναμή Σας, Χάρη από την Χάρη Σας, Αγάπη από την Αγάπη Σας και παράδειγμα ζωής,  από το φωτεινό παράδειγμά Σας.

         Μαζί με τις ευχές μας, δεχθείτε Σεβασμιώτατε και τούτη την προσευχή μας. Οι Προστάτες και Έφοροί μας Άγιοι είναι καβαλάρηδες. Ας Σας χαρίσουν λοιπόν τα άλογα τους,  για να τρέχετε με ασφάλεια απ’ άκρο είς άκρον της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και να δίδετε Αγάπη. Να σπέρνετε τον Λόγο του Θεού και να δίδετε το σωτήριο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Εκκλησίας μας.

        Είναι τιμή μας να διακονούμε πλάι Σας, είναι Ευλογία να προσπαθούμε κι’ εμείς να βάλουμε μία μικρή ψηφίδα, σ’ αυτό το μεγάλο Ποιμαντικό, Λειτουργικό, Κοινωνικό, Εκκλησιολογικό και  Φιλανθρωπικό έργο που ήδη έχετε ξεκινήσει. Να θεωρείται την Ενορία μας και το Ναό μας σπίτι δικό σας και τους πιστούς οικογένειά Σας.

         Θα κλείσω τούτο τον λόγο δανειζόμενος και πάλι τα Άγια λόγια του Αποστόλου Παύλου και αναφωνώ: «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ὑψηλότερος τῶν οὐρανῶν γενόμενος». (Εβρ. Ζ’ 26.).

      Συμεών του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη! ΑΞΙΟΣ!

          Σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε κατά πάντα και δια πάντα!

      Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή του Star Κεντρικής Ελλάδος κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τους συνεργάτες του για την μετάδοση της σημερινής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου, τους καλλικελάδους Ιεροψάλτες μας, τους ανθρώπους που διακονούν στο Ναό μας, σε όλους εσάς τους ευσεβείς πιστούς για την αγάπη σας και την στήριξή σας. Ένα μεγάλο όμως ευχαριστώ και σε όλα τα παιδιά της Ενορίας μας, διότι κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή με την αγγελική παρουσία τους εμπνέουν το έργο μας και μας δίδουν δύναμη να συνεχίσουμε.

        Το φινάλε αυτού του λόγου θα το κάνουν Σεβασμιώτατε τα παιδιά του Κατηχητικού της Ενορίας μας, τα οποία ζήτησαν να σας εκφράσουν κι’ αυτά την αγάπη  τους».

          Ακολούθως τον Σεβασμιώτατο με λόγια αγάπης και σεβασμού καλωσόρισε και ο π. Δημοσθένης και του ευχήθηκε υγιή και ευλογημένη Αρχιερατεία.

         Τα παιδιά του Κατηχητικού μίλησαν από την καρδιά τους συγκινώντας τον Σεβασμιώτατο και τον καλωσόρισαν δίδοντάς του όμορφα άνθη.

        Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε τα μνημόσυνα δύο κεκοιμημένων Ενοριτών των Θεολόγη Σάλτα και Ιωάννου Ράγκου, ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής τους και στους συγγενείς τους, να τους δώσει ο Θεός την άνωθεν παρηγορία στο πένθος τους.

           Ακολούθησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πλούσιο κέρασμα στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού προς όλους.

(*)Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν έφτασε εύκολα στην πνευματική κατάσταση για να δώσει την ζωή του για τον Θεό. Δεν φτάνουμε στην κορυφή χωρίς κόπο, ιδρώτα, προπαρασκευή και προετοιμασία. Ο Άγιος προετοίμαζε τον εαυτό του μια ζωή για τα δύσκολα. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος ώριμος πνευματικά.

Με αυτό το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, προς τους εκατοντάδες πιστούς,   εορτάσθηκε πανηγυρικά και ιεροπρεπώς στην Ιερά Μητρόπολή μας,  η σεβάσμιος μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.

Αφ' εσπέρας της Εορτής Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώατος Χοροστάτησε, εκήρυξε τον Θείο Λόγο και προηξήρχε της Ιεράς Λιτανείας , στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της κωμοπόλεως των Λιβανατών, της οποία ο Άγιος είναι Προστάτης και Έφορος.

          Τον Ποιμενάρχη μας στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό πλαισίωσαν αρκετοί Ιερείς της Λοκρίδος με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αταλάντης και Ιεροκήρυκος Λοκρίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημητρίου Ζελιαναίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Οπουντίων και Μαλεσίνης Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανασίου Λατσούδη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Ρεντίφη και του Ιεροδιακόνου π. Νικολάου Πολυζώη.

          Τους Ιερούς ύμνους της Εορτής απέδωσε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Βυζαντινή Χορωδία του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.

          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον μεγάλο Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο και στον τρόπο μίμησης των ανθρώπων της ζωής των Αγίων και χαρακτηριστικά ετόνισε:

          «Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης μας συμβουλεύει να προσεγγίζουμε τους Αγίους ως ομόδοξοι στο βίο και ομόζηλοι στον τρόπο τους. Αυτό  σημαίνει ότι στην άποψη για τη ζωή,  μπορούμε να μοιάσουμε απόλυτα στους Αγίους.

          Η φιλοσοφία της ζωής του Αγίου Χαραλάμπους ήταν απλή. Είχε δυο συνισταμένες, αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο. Τόσο απλά. Ποιος δεν μπορεί αν θέλει να ενστερνιστεί αυτό το πρόσταγμα ως την πεμπτουσία και το νόημα της αληθινής ζωής; Η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο είναι το νόημα της ζωής. Όποιος έχει αυτά, έχει τα πάντα.

          Ο Άγιος τονίζει ότι το δεύτερο είναι ο τρόπος. Εκεί μας κατανοεί ο Άγιος Γρηγόριος. Είναι δύσκολο να φτάσουμε τον τρόπο τους και να γίνουμε μάρτυρες. Μας καλεί όμως να έχουμε μια καλή ζήλια που θα μας δείχνει το δρόμο. Να λειτουργεί μέσα μας ένας θαυμάσιος στόχος που θα μας γεννά επίγνωση και ταπείνωση. Θα μας ωθεί να μοιάζουμε στους Αγίους.»

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιατανεία της Θαυματουργού Εικόνος στους δρόμους της κωμοπόλεως, τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, πολλών επισήμων και πλήθους πιστών.

          Στο τέλος της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, με αακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους.

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιστορική Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών στην Ανατολική Φθιώτιδα.

          Ο Ποιμενάρχης μας το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον περικαλλή Ναό του Αγίου, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Προϊστάμενο του Ναού, Αιδεσιμολ. Πρτωτ. π. Αθανάσιο Μιναχείλη, πολλούς Ιερείς ομόρων Ενοριών, τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

          Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός χορός υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη μελλίρυτη συμμετοχή του Μουσικολογιωτάτου Πρωτ. π. Παναγιώτου Ιωακείμ, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης.

          Και τις δύο ημέρες ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) μετέδιδε απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για το αγιασμένο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν έφτασε εύκολα στην πνευματική κατάσταση να δώσει την ζωή του για τον Θεό. Δεν φτάνουμε στην κορυφή χωρίς κόπο, ιδρώτα, προπαρασκευή και προετοιμασία. Στα άσχημα που μας συμβαίνουν στη ζωή, λέμε γιατί σε εμένα; και τα ερωτήματα μας οδηγούν σε κατάθλιψη και παραίτηση από τη ζωή. Δεν πεισμώνουμε για να τα ξεπερνάμε.

          Ο Άγιος προετοίμαζε τον εαυτό του μια ζωή για τα δύσκολα. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος ώριμος πνευματικά.

           Ο Χριστός μας αγαπά τόσο που δεν μας έκρυψε την αλήθεια της ζωής. Μας προετοίμασε, σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες που τάζουν απολαύσεις.

          Ο Χριστός,  ο πραγματικά αγαπών εμάς μας είπε,  ότι «Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν». «Ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἔξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον». Έχετε θάρρος,  γιατί νίκησα τον κόσμο μας λέει ο Χριστός δια του Σταυρού και του Θανάτου μου.

          Δεν θέλει η Εκκλησία να μας εισαγάγει σε εικονική πραγματικότητα. Θέλει να ζούμε στον κόσμο αλλά να νικάμε την ιστορία και να φέρνουμε στον κόσμο την βασιλεία του Θεού. Ότι πιο ελπιδοφόρο για τον άνθρωπο είναι,  να είμαστε έτοιμοι για τον θάνατο. Να είμαστε έτοιμοι για όλα. Να μην απελπιζόμαστε.

          Η αλήθεια είναι η δυνατότητα άθλησης μέσα στην κοινωνία των σχέσεων. Με την πτώση και την ανόρθωση μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας,  όπως ο Άγιος Χαράλαμπος,  ο οποίος θα μπορούσε να είναι προστάτης όλων των ηλικιωμένων που αν και 113 χρονών είπε για την αγάπη Χριστού: «δεν κάνω πίσω. Τον Χριστό από την καρδιά μου δεν τον παίρνει κανένας.»

          Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Αθανάσιος με θερμά λόγια αγάπης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλου του πιστού πληρώματος της κωμοπόλεως των Ραχών και τον ευχαρίστησε τόσο Εκείνο, όσο και τον άγιο Πρωτοσύγκελλο για την αγιαστική και τιμητική παρουσία τους στην Πανήγυρη της Ενορίας.

          Εις ανάμνησιν της πρώτης Ιστορικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου στην Ενορία του προσέφερε μία Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους συνοδευόμενη από εγκάρδιες ευχές αγάπης και απεριορίστου σεβασμού σημειώνοντας:

          «Σεβασμιώτατε: Δεχθείτε την εικόνα του  Αγίου μας,  για να Σας χαρίζει μακροημέρευση. Σας δίνουμε την υπόσχεση ότι η Ενορία μας  θα είναι πάντα στο πλευρό Σας. Ευχόμαστε να Είστε πάντα γερός, δυνατός και Άξιος». όλο το Εκκλησίασμα αναφώνησε αυθορμήτως με τον π. Αθανάσιο το ΆΞΙΟΣ στον Σεβασμιώτατο.          Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προς όλους στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο. 

 

 (*) Ας δούμε ποιο είναι το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατά την εορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του οποίου τη μνήμη εορτάζουμε αύριο 11 Φεβρουαρίου. Σήμερα Δευτέρα το απόγευμα θα τελεσθεί αρχιερατικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου Αμφικλείας. Αύριο ο Σεβασμιώτατος θα ιερουγήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Βλασίου στο Αυλάκι Στυλίδος.

(*) Σε αρκετές εκδηλώσεις του Νομού μας έδωσε το πατρικό και αγιαστικό του  παρόν,  χθες Κυριακή 9 Φεβρουαρίου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

          Όπως είχε ήδη δεσμευθεί από την ημέρα της Ενθρονίσεως του, ο Ποιμενάρχης μας επιθυμεί να βρίσκετε συνεχώς κοντά στο ποίμνιό του, κατά το μέτρο του δυνατού, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις δυνάμεις του, όμως λαμβάνει δύναμη από την αληθινή αγάπη του προς όλους τους ανθρώπους αλλά και από την αγάπη και την τιμή, την οποία εισπράττει από όλους.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος παρέστη και ευλόγησε τις αγιοβασιλόπιτες σε πολλές εκδηλώσεις της πόλεως μας αλλά και στην πόλη της Αταλάντης.

Αποδεχόμενος τις ευγενικές προσκλήσεις Συλλόγων και Φορέων του Νομού μας, ο Ποιμενάρχης μας παρέστη αγιάζων, ευλογών και ευχόμενος σε όλους καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά, απευθύνοντάς τους,  λόγο πνευματικό, λόγο πατρικό, γεμάτο από ελπίδα, στήριξη  και αισιοδοξία για το έργο που επιτελεί ο καθένας.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Φθιώτιδος στην Λέσχη Αξιωματικών Λαμίας. Στη συνέχεια ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Τοπικής Κοινότητος Λαμιέων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, ακολούθησε η εκδήλωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Φθιώτιδος στο κοσμικό Κέντρο «Εσπερίδες»,  η κοπή της αγιοβασιλόπιτας του Φθιωτικού Ομίλου Πετοσφαίρισης, του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας και τέλος του Συλλόγου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Αταλάντης στην όμορφη Πρωτεύουσα των Λοκρών.

Σε όλους τις εκδηλώσεις ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό σεβασμό και πολύ αγάπη, συναισθήματα, τα οποία πηγαία έβγαιναν από τους ανθρώπους, προκαλώντας την συγκίνηση και τις ευχαριστίες του Ποιμενάρχου μας.

(*) Στα Γραφεία του ΟΠΕΚΑ της Περιφερειακής Διευθύνσεως Στερεάς Ελλάδος, μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, κατόπιν προσκλήσεως της Προϊσταμένης κ. Αρτεμισίας Φωτεινού, προκειμένου να ευλογήσει την αγιοβασιλόπιτα της Υπηρεσίας.

          Στην τελετή παρέστη και η  Διοικήτρια του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ κ.  Ξένια Παπασταύρου, η Γενική Διευθύντρια της Διοικητικής Υποστήριξης ΟΠΕΚΑ κ. Στυλιανή Νικολάου, η Προϊσταμένη του ΟΠΕΚΑ Στερεάς Ελλάδος κ. Αρτεμισία Φωτεινού, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας.

          Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Φωτεινού για την ευγενική πρόσκληση και ευχήθηκε εγκαρδίως καλή και ευλογημένη χρονιά, γεμάτη από υγεία, δύναμη και ευλογία από το Θεό.  

          Ο Ποιμενάρχης μας δε ετόνισε την ανάγκη συνεργασίας μέσω της βελτίωσης των σχέσεων των ατόμων που ασκούν διοίκηση χάριν των αδυνάτων.

          Η κ. Φωτεινού εκ μέρους όλων των συνεργατών της ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική και αγιαστική παρουσία του στην Υπηρεσία και αντευχήθηκε ομοίως.

          Το πρωί της Παρασκευής, προηγήθηκε υπηρεσιακή συνάντηση στο Γραφείο του Σεβασμιωτάτου και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ ΟΠΕΚΑ και Ιεράς Μητροπόλεως.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Εορτή σήμερα του Αγίου Χαραλάμπους και τη μνήμη πανηγύριζαν επίσης οι ομώνυμοι Ιεροί Ναοί στην Καρυά Υπάτης και στο χωριό Αγιος Χαράλαμπος Μώλου καθώς και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος όπου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του μοναστηριού φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Αγίου Χαραλάμπους.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγύριζε ο ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Μαγνησία ο οποίος είναι αφιερωμένος επίσης στον Αγιο Χαράλαμπο και στους Μικρασιάτες Αγίους. Και τις δυο ημέρες τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο της χειρός του Αγίου Χαραλάμπους ο οποίος φυλάσσεται για χρόνια στον ενοριακό Ναό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1995 ιερόσυλοι εισήλθαν στο εσωτερικό του Ναού και πάνω στην Αγία τράπεζα συγκέντρωσαν άμφια, ιερά βιβλία, σκεύη και το ιερό αυτό λείψανο και έβαλαν φωτιά. Όλα κάηκαν ολοσχερώς εκτός από το ιερό λείψανο του Αγίου χαραλάμπους.

Επίσης ιερό λείψανο του αγίου φυλάσσεται και στην ενορία των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Αγιο Κων/νο Λοκρίδος το οποίο κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Δευτέρας θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

 (*) Μια ημέρα μετά τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου και στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Σήμερα το απόγευμα στις 5:30 θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και αύριο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θείας Λειτορυγία. Μέγας πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής είναι η μυροβλύζουσα εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, που βρίσκεται εντός του Καθολικού.  Κατά τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής μυρόβλυσε για πρώτη φορά τα χρόνια της Κατοχής και με τη Χάρη του Θεού ευωδιάζει και προσφέρει εις τους επικαλουμένους την βοήθεια του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος, την ευωδία του Αγίου Πνεύματος και την δύναμη της Χάριτος του Κυρίου. Θα ήταν ωφέλιμο να αναφέρουμε και κάποια άλλα ιστορικά στοιχεία για το μοναστήρι από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία των εκδόσεων της Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού:Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες των αδελφών της μονής καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα. Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει καί τό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πού ευρίσκεται λίγα μέτρα πρό της Μονής. Είναι απλού σχήματος μονόκλιτος καμαροσκεπής καί κατάγραφος εσωτερικά. Όπισθεν του Ιερού του Καθολικού υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, τό μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στό οποίο κατά τήν γερμανική Κατοχή εκρύπτοντο οι αντάρτες. Εορτάζει τήν 11η Φεβρουαρίου καί τήν 6η Αυγούστου.

 (*)  Ενοριακές εσπερινές ομιλίες -  κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις ενορίες της Ιερά ςμας Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θέματά τους από το βιβλίο του

 

 

 

 

 

 Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Κατούνη «Διάλογοι στην Παλαιά Διαθήκη». Οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη ποιμαντική-κατηχητική δράση της Εκκλησίας με σκοπό τη δυνατότητα συνεχούς και εμπεριστατωμένης καταρτίσεως των πιστών πάνω σε βασικά θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

 

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness