165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1911

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 07 Απρίλιος, 2020

Τρίτη 7 Απριλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου και των συν αυτοίς εν Σινώπη Διακοσίων.Τη μνήμη των οσίων Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, Γεράσμου του Βυζαντίου, Δανιήλ του θαυματουργού του Ρώσου και του εν Αγίοις πατρός ημών Γεωργίου, μητροπολίτου Μυτιλήνης του «σημειοφόρου». Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Καλλιοπίου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Επιτρέπεται από 12 έως 20 Απριλίου η τέλεση λειτουργιών σε όλους τους ιερούς Ναούς κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Αυτά ορίζουν μεταξύ άλλων τα νέα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

(*) «Το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα. Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων» επεσήμανε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός των Εξωτερικών κ Κωνσταντίνος Βλάσης.

(*) Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος στην συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 απευθύνει σε όλους μας το μήνυμα «Αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός». «Κλεινόμαστε, στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο».

 (*) Στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου χοροστάτησε και ωμίλησε το βράδυ της Παρασκευής 3 Απριλίου, ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών στον άδειο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, γεμάτο όμως από τις προσευχές και τα δάκρυα των πιστών, τις οποίες αναπέμπουν από το σπίτι τους, «την κατ’ οίκον Εκκλησία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.  

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Mε ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

(*) Το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, συζήτησαν χθες Δευτέρα 6 Απριλίου ο ΥΦΥΠΕΞ κ Κωνσταντίνος Βλάσης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμ. Δαμιανός Πάνου.

Ο Υφυπουργός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ανέφερε ότι το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά στην πατρίδα μας.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός αναφέρει τα εξής:

"Σήμερα υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό για να συζητήσουμε – μεταξύ άλλων - το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Πατρίδα μας, που δυστυχώς φέτος θα διαφοροποιηθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας, για να μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όλοι μαζί."

(*) Στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, μετατρέποντας τα σε μικρές Εκκλησίες αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην κ Άντα Τράκου. Μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ενώ έκανε λόγο και για την απόφαση να ανασταλούν όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες και να διεξάγονται χωρίς την παρουσία και την συμμετοχή πιστών χαρακτηρίζοντας συγκλονιστικό το γεγονός. Ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και έκανε γνωστό ότι η ΔΙΣ έθεσε όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην διάθεση της Πολιτείας και επεσήμανε πως «αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός». 

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο. «Μου έρχεται στην σκέψη ο Λόγος Του Θεού, η προτροπή «Και εσύ είσελθε εις το ταμείον σου». Κάτι που εκφράζεται με διαφορετικά λόγια από πλευράς Πολιτείας, αλλά έχει το ίδιο νόημα με αυτό που είπαμε, δηλαδή να κάνουμε τα σπίτια μας Εκκλησία. Το Ταμείον, λοιπόν, είναι κατά την εκκλησιαστική θέση το ιερότερο σημείο του σπιτιού μας ή, αν θέλετε, στον εαυτό μας ο εσωτερικός μας κόσμος. Έτσι καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μία αυτοεξέταση, μία αυτοκριτική, έναν αυτοέλεγχο». «Αυτό στην πραγματικότητα εκτείνεται σε τρεις χώρους, δηλαδή σε αυτά που πέρασαν, σε εκείνα που περιμένουμε και σε όσα ζούμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος εξηγώντας πως το παρελθόν δε μπορούμε να το αλλάξουμε και το μέλλον δεν ξέρουμε αν θα έρθει, άρα έχουν μέσα τους το απραγματοποίητο, γι’ αυτό και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο σήμερα. «Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος, για να ζήσει ο άνθρωπος» τόνισε ο ΑρχιεπίσκοποςΓια τις κλειστές Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός. «Έχουμε πολλά παράπονα από πιστούς και ιερείς. Για τον ιερέα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, μεγαλύτερος πόνος, από το να αγγίζει το θυσιαστήριο και να μη μπορεί να λειτουργήσει. Όπως ξέρουμε, όμως, η εκκλησία βαδίζει πάνω στην ακρίβεια και στην οικονομία. Η ακρίβεια είναι κάτι που το θέλουμε στην ζωή μας, αλλά δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Εκκλησία με την Οικονομία. Να οικονομήσει τα πράγματα, να βρει λύση. Δεν είναι το όνειρο μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη. Και η Εκκλησία διαμέσου όλων των αιώνων έχει αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί και ως προς το σύνολο των ανθρώπων και ως προς τον καθένα ξεχωριστά.Για παράδειγμα, στην προσωπική μας ζωή βλέπουμε πόσες αταξίες έχουμε κάνει και ζητάμε μία οικονομία, ένα έλεος του Θεού. Έτσι και η κοινωνία έχει παραστρατήσει πολλές φορές και χρειάζεται μία οικονομία».

«Κλεινόμαστε, εξάλλου, στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και εξήγησε ότι «η Θεία Λειτουργία χωρίζεται σε δύο κομμάτια σε αυτό της συνάθροισης και σε εκείνο της Θείας Ευχαριστίας. Το θέμα της Θ. Ευχαριστίας για την Εκκλησία δεν έχει έκπτωση. Εκεί που χρειάζεται η οικονομία είναι η συνάθροιση και εκεί ακριβώς συνεννοούμαστε με την Πολιτεία η οποία δεν έχει λόγο για την Θεία Κοινωνία, έχει όμως λόγο για την συνάθροιση, για την προστασία των ανθρώπων. Τουτέστιν αυτό που λέμε και εμείς. Διαφορετικά είναι εγωιστικό να λέμε: “εγώ θα κοινωνήσω, εις βάρος του αδελφού μου που από την συνάθροιση υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί». Ερχόμαστε λοιπόν στην οικονομία. Η Εκκλησία βρίσκει πάντα τον τρόπο να θεραπεύσει, δηλαδή να βοηθήσει τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται και τώρα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε, να συμμορφωθούμε, να πειθαρχήσουμε».   Αναφορικά με το Άγιο Φως και την ενδεχόμενη συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς το βράδυ της Ανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «η ουσία είναι η συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Τα χρειαζόμαστε. Ομορφαίνουν την ζωή μας, αλλά δεν είναι τα πρώτα. Εδώ, λοιπόν κάνουμε μία οικονομία και όχι έναν συμβιβασμό και προσπαθούμε με ότι μέτρο λαμβάνουμε να βοηθήσουμε, ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Το άγιο Φως, άλλωστε, υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν και τα σεβόμαστε».  Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς αποπροσανατολίζουν τους πιστούς και προκαλούν σύγχυση ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα και νομίζουμε όλοι ότι μπορούμε να απαντήσουμε. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να δώσουν απαντήσεις ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Σε ένα, όμως, συλλογικό όργανο δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπο να ενεργήσει κανείς» και ανέπτυξε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. «Ένας καλός ιερέας στην Αρχιεπισκοπή, ευσεβέστατος και στα καθήκοντα του πάντοτε προσεκτικός μου έγραψε ένα γραμμα πονεμένο που έλεγε "Μακαριώτατε, έγινα κληρικός για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και καλούμαι να το μεταφέρω στους ανθρώπους. Σήμερα με όλα αυτά που γίνονται μπαίνει εμπόδιο". Και απαντώ "Και εγώ ταράζομαι και στενοχωριέμαι και λυπάμαι, αλλά μπαίνει και ένας άλλος λογισμός "πάτερ μου, τα λες στον πατέρα σου, τα καταλαβαίνει, γιατί αυτή η εξομολόγησή σου έχει σκορπιστεί σε όλους τους εφημέριους της αρχιεπισκοπής και στα μέσα ενημέρωσης; Είναι περίεργο να σκεφτώ ότι πιο πολύ σε ενδιαφέρει ο εγωισμός σου και το πρόσωπό σου από το ίδιο το γεγονός της λειτουργίας; Και αυτό δεν το κάνουν μόνο οι ιερείς, το κάνουν και οι Αρχιερείς  και λαϊκοί. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την πολιτεία αλλά και με οποιονδήποτε φορέα θέλει και επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος». 

Ευχαρίστησε, επίσης, γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους. «Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε γνωστό ότι τα μέλη της ΔΙΣ προσέφεραν έναν μισθό τους προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετώπισης Κορωνοϊού για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έθεσαν όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.«Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στην διάθεση της Πολιτείας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «δόθηκε το σύνθημα σε όλους τους συνεργάτες μας και σε όλες τις Μητροπόλεις ότι είμαστε στην διάθεση του λαού μας, διότι για αυτόν τον λαό ζούμε όλοι». 
Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Κάνοντας μία ελαφρά κριτική, το είχαμε παρακάνει. Κι αυτό φαίνεται σε όλες μας τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Όπως άλλαξαν και στο παρελθόν. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική ο καθένας στον εαυτό του και συλλογική». 

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε, ακόμη, ειδική αναφορά στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους επιστήμονες που μελετούν την ασθένεια και κάνουν έρευνες, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο τονίζοντας πως καλούμαστε να τους βάλουμε στην σκέψη και στην προσευχή μας χαρακτηρίζοντάς τους αφανείς ήρωες που δεν πρέπει να τους περιφρονούμε, αλλά να τους τιμούμε και να τους αντιγράφουμε. «Να προσπαθούμε, στο μέτρο των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να σταθούμε πλάι-πλάι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε μια αλυσίδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνει ο καθένας ότι θέλει» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι «αυτό είναι το σημείο που συναντιόμαστε με την Πολιτεία. Με την κάθε Πολιτεία. Αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται Κορωνοϊός».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως χρειάζεται κουράγιο σε όλους τονίζοντας πως θα ξεπεραστεί και αυτό και θα έρθουν πάλι ημέρες που θα ζήσουμε όμορφα. Ευχήθηκε, άλλωστε, το αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας στο ταμείο μας, στους λογισμούς μας, στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας, να είναι τέτοιο που θα επηρεάσει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον της κοινωνίας που έρχεται.  

(*) Με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε το βράδυ της Παρασκευής 3 Απριλίου στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. 

          Στον άδειο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, μέσα στο φιλόξενο και ζεστό σπίτι της Παναγίας, στην καρδιά της πόλεως Λαμίας, τελέσθηκε σε κλίμα δέους κεκλεισμένων των θυρών η μοναδικής ομορφιάς Ακολουθία του Ακαθίστου. Άδειος ο Ναός, γεμάτος όμως από τις προσευχές και τα δάκρυα των πιστών, τις οποίες αναπέμπουν από το σπίτι τους, «την κατ’ οίκον Εκκλησία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών  και οι οποίες δε γεμίζουν μόνο το Ναό αλλά  φθάνουν στον Ουρανό, στο Θρόνο της Παναγίας Μητέρας, η οποία με την στοργική μητρική αγκαλιά της μας προστατεύει, δίδοντάς μας δύναμη, κουράγιο και σιγουριά ότι θα περάσει η δοκιμασία.  

          Τον Σεβασμιώτατο στην Ακολουθία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως και του Γραφείου Τύπου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης.

          Τους κατανυκτικούς και ανεπανάληπτης ομορφιάς ύμνους, απέδωσαν ιεροπρεπώς και με αρτιότητα,  ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ και ο Πτυχιούχος της Σχολής, Ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κωστορίζος.

          Η Ακολουθία μετεδόθη απευθείας από Τηλεοράσεως και Ραδιοφώνου μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» σε όλη την Στερεά Ελλάδα και από την πλατφόρμα της Cosmote TV σε όλο τον κόσμο, μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών,  της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm, του Lamia Fm1, καθώς και του Nova Fm.

          Για ακόμη μία φορά κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, οι πιστοί ελάμβαναν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τους, το παραινετικό και ελπιδοφόρο πατρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

          «Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας,  μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών», καθώς επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, οι οποίες θα μεταδοθούν απευθείας. 

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος στο πεφωτισμένο κήρυγμά του, αναλύοντας τον 24ο Οίκο του Ακαθίστου Ύμνου ανέφερε: Είναι αυτή που με τον πόθο Της για τον Θεό, έγινε δοχείο Αγίου Πνεύματος και στα Άχραντά Της σπλάχνα, κυοφορήθηκε ο Χριστός. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και όλοι μαζί Της προσφέρουμε τον ύμνο μας, την γονυκλισία μας, τα δάκρυά μας, τις προσευχές μας, τις αδυναμίες μας. 

        «Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον• δεξαμένη τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας• Ἀλληλούϊα» (Ἀκάθ. ὕμν. Ω οἶκ.), με λόγους συγκινησιακά φορτισμένους και συνάμα ελπιδοφόρους και πατρικούς προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Θεού, ωμίλησε για την σιγουριά και την γλυκύτητα που χαρίζει στις δύσκολες αυτές ώρες η αγκαλιά και το μητρικό χάδι της Παναγίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

       «Σήμερα ψάλλαμε στην Παναγία αυτόν τον υπέροχο ύμνο, του οποίου ποιητής και συγγραφέας είναι ένας ολόκληρος λαός. Ο ύμνος αυτός θα ψάλλεται όσο υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη και μετά την ιστορία ακόμη, στην μετα-ιστορική αιώνια πραγματικότητα,  όλοι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι άνθρωποι του Θεού που αγάπησαν τον Θεό και την Παναγία θα ψάλλουν αιωνίως τον Ακάθιστο Ύμνο. 

       Στο 24ο γράμμα με αυτή την κραυγή κάθε καρδιάς που νιώθει την Παναγία σαν μητέρα του, «Ω Πανύμνυτε Μητέρα», αναφωνεί κάθε άνθρωπος. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει το χάδι της μητέρας, που στις δύσκολες στιγμές να μην έχει απευθυνθεί στη μάνα του. Έτσι δεν υπάρχει χριστιανός που να μην καταφεύγει στη Μάνα κάθε μάνας, που είναι Μητέρα όλου του κόσμου, που Της ανήκει κάθε τραγούδι και Δόξα. Η Παναγία Μητέρα είναι η τεκούσα των πάντων Αγίων αγιώτατον λόγον. 

         Είναι αυτή που με τον πόθο Της για τον Θεό, έγινε δοχείο Αγίου Πνεύματος και στα Άχραντά Της σπλάχνα, κυοφορήθηκε ο Χριστός. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και όλοι μαζί Της προσφέρουμε τον ύμνο μας, την γονυκλισία μας, τα δάκρυά μας, τις προσευχές μας, τις αδυναμίες μας. 

        Είναι η προσφορά μας στη Μάνα Παναγία. Ακόμα και αν κάποιος στον κόσμο είναι πανίσχυρος, αναπολεί και ψάχνει τη στοργή της μάνας. Έτσι και εμείς, ως αμαρτωλοί και ταλαίπωροι άνθρωποι αυτού του κόσμου, προσφέρουμε τις αμαρτίες μας, τις ολιγοπιστίες μας, τους φόβους μας και παρακαλούμε να δεχθεί την προσφορά μας και να μας γλιτώσει από κάθε συμφορά. 

         Στην Παναγία ακόμα ακουμπάμε την ελπίδα μας, όλο μας το είναι και προσφέρουμε ταπεινά τα αιτήματα των καρδιών μας και η Παναγία, μας παρηγορεί και μας δίνει το φιλί της Αγάπης. Αυτή την αγκαλιά νιώθουμε και τούτες τις δύσκολες στιγμές και με τη Χάρη της Παναγίας, το χάδι και τη δύναμη που μας δίνει θα συνεχίσουμε ταπεινά και σιωπηλά να Της καταθέτουμε τα αιτήματα των καρδιών μας, την αγωνία της ύπαρξής μας και με την ασφάλεια που θα μας παρέχει η αγκαλιά Της, θα περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία.

           Η Παναγία θα μας διαφυλάξει και από αυτή την συμφορά που μας περιτριγυρίζει. Η Χάρη Της θα την κρατήσει μακριά. Και πάλι,  όλοι μαζί σήμερα από το σπίτι μας, από  την κατ’ οίκον Εκκλησία, να γονατίσουμε μπροστά στην Παναγία και να Της απευθύνουμε την τελευταία δέηση και να τα ακουμπήσουμε όλα στην αγκαλιά Της, πάνω στην Πανάγια καρδιά Της».

           Αμέσως μετά Στο τέλος του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος γονατιστός ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς, ανέπεμψε την Αρχιερατική δέηση και ανέγνωσε ειδικές ευχές της Ιεράς Συνόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την από Θεού προστασία της ανθρωπότητος, απ’ αυτή την δύσκολη δοκιμασία της ασθενείας του κορωνοϊού και την γρήγορη εξάλειψή του από την Οικουμένη.

            Προ του δι’ ευχών, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εκ βάθους ψυχής του και καρδίας: «Η Παναγία να είναι μαζί μας. Η Παναγία είναι μαζί μας! Με την Παναγία και με την Χάρη Της θα τα καταφέρουμε. Υπομονή αδελφοί μου, υπομονή και προσευχή». 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία  με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής  Ν. Φθιώτιδας και με την ευγενική  προσφορά  καθηγητών του ΤΕΦΑΑ  Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας,  παρουσιάζει ένα   πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι  απευθυνόμενο σε όλους,  προκειμένου να  διατηρούμε το σώμα μας  υγιές  και σε καλή κατάσταση.

Τίλος του «Η κίνηση  είναι ζωή και η ζωή συνεχίζεται !»                    

Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουμε  στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού (6η Απριλίου)  με την ευχή και την αισιοδοξία  ότι γρήγορα θα μπορούμε να επανέλθουμε στους  κανονικούς μας ρυθμούς απολαμβάνοντας πλήρως τα οφέλη της άθλησης  και της σωματικής άσκησης. Μέχρι τότε γυμναζόμαστε ΣΠΙΤΙ! Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε με την ιστοσελίδα του Δήμου και ακολουθήστε βήμα προς βήμα το πρόγραμμα άθλησης για όλους.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness