165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1936

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 25 Μάιος, 2020

Δευτέρα 25  Μαϊου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της τρίτης ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου, ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Ή εύρεση αυτή έγινε από κάποιο ιερέα στα Κόμανα της Καππαδοκίας. Από εκεί μετακόμισαν το Ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ή υποδοχή έγινε με μεγάλη επισημότητα. Ό τότε πιστότατος βασιλιάς και ό Πατριάρχης με όλο τον ορθόδοξο λαό, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά την Τιμία Κεφαλή του Προδρόμου. Έπειτα, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίου Μάρτυρος Κελεστίνου και του Οσίου Ολβιανού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Το όμορφο ορεινό χωριό Σκαμνό επισκέφθηκε ποιμαντικώς χθες Κυριακή του Τυφλού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προκειμένου να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας είχε μια ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του μικρού χωριού, οι οποίοι συνεχώς εξέφραζαν την χαρά τους για την τιμητική και ευλογημένη παρουσία του στο χωριό τους.

(*) «Συγκινούμαι πολύ που επισκέπτομαι τα χωριά σας και που σας βλέπω γύρω από την Εκκλησία. Αυτή η εικόνα είναι πάρα πολύ όμορφη και εκφράζει όλη την ταυτότητα του Ελληνισμού. Αυτό είναι ο Έλληνας, αυτή είναι η Ελλάδα». Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χαιρέτησε τους λιγοστούς κατοίκους των τριών μικρών ορεινών χωριών της Δυτικής Φθιώτιδας  Δίκαστρο,  Πιτσιωτά και Περίβλεπτο όταν βρέθηκε κοντά τους το περασμένο Σάββατο.

 (*) Στη γειτονική Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος μετέβη χθες το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προκειμένου να ανταλλάξει αδελφικό ασπασμό αγάπης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας.

 (*) «Γνώρισμα των ανθρώπων που ζουν μέσα στο Φως της Αναστάσεως, είναι ότι ξέρουν να ακούν, ξέρουν να αναγνωρίζουν στον άλλον αξία, να συζητούν και με λεπτότητα, διάκριση, και καλοσύνη, να φανερώνουν ακόμα και τις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας των άλλων, όπως έκανε και ο Χριστός με τη Σαμαρείτιδα, όχι για να προσβάλλουν, αλλά για να φωτίσουν, την προσωπικότητά του άλλου και να τη θεραπεύσουν.  Ένα τέτοιο πρόσωπο Αναστάσεως ήταν και ο γέροντας Φώτιος». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος μας κ. Συμεών προ της απολύσεως του Αρχιερατικού μνημοσύνου, που τελέσθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη μνήμη του αγιασμένου Γέροντος Φωτίου Κερασιώτου, πνευματικού της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας.

 (*) Περιφερειακές ειδικές συνάξεις με τους ιερείς μας σε Λιανοκλάδι και Βελεσσιώτες θα πραγματοποιήσει ο Ποιμενάρχης μας σήμερα Δευτέρα και την Τετάρτη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση της επιστροφής της τοπικής μας Εκκλησίας στην κανονικότητα.

(*) Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου τελέσθηκε χθες στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας. Στην ομιλία τονίσθηκε το πάγιο αίτημα για καταδίκη της Τουρκίας για την γενοκτονία των Ποντίων.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Το όμορφο ορεινό χωριό Σκαμνό, το οποίο ευρίσκεται στην πλαγιά της Οίτης, στα σύνορα της Φθιώτιδας με την Φωκίδα, επισκέφθηκε ποιμαντικώς χθες Κυριακή του Τυφλού, 24 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προκειμένου μεθεόρτως να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

          Ο Εφημέριος του χωριού π. Ευστάθιος Τζιβάρας, επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον Σεβασμιώτατο και υπό τους ήχους των κωδώνων, μαζί  με τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού, τον υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ναού και τον καλωσόρισε στο μικρό, ευλογημένο χωριό τους. 

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη για ακόμη μία φορά ευγενώς σε όλο τον κόσμο μέσω Δορυφορικής σύνδεσης από τον Τηλεοπτικό Σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδος και του δορυφορικού δικτύου Hellas Sat, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), καθώς και από άλλους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Λαμίας, οι οποίοι αναμετέδιδαν μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως.

                   Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους, τους οποίους προσέφεραν οι κάτοικοι του χωριού και με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

                «Αγαπητέ μου π. Ευστάθιε, αγαπητοί μου αδελφοί εν Χριστώ, πριν από ο,τιδήποτε άλλο, να ευχηθώ σε όλους σας Χρόνια πολλά για την Εορτή της Ενορίας που ήταν πριν από λίγες ημέρες, για την Εορτή για τη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης.

                   Θα ήθελα όμως σήμερα, που βρέθηκα εδώ στο όμορφο χωριό σας, στο Σκαμνό, να καταθέσω στην αγάπη σας δύο απλές, πολύ απλές σκέψεις, με αφορμή τη σημερινή ημέρα και την σημερινή εορτή. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι, μετά την Κυριακή του Πάσχα, κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσουμε στην Εορτή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μας, ασχέτως σε ποια ημερομηνία πέφτει κάθε Κυριακή, μας προβάλλει ένα γεγονός, το οποίο γίνεται γιορτή για την Εκκλησία μας και το οποίο γεγονός δεν μας το προβάλλει απλώς για να το θυμηθούμε, αλλά μας το προβάλει γιατί θέλει κάτι να μας πει, θέλει κάτι να μας διδάξει, θέλει σε κάτι να μας εμπνεύσει, θέλει κάπως να μας προβληματίσει και κυρίως θέλει να μας βοηθήσει για τη ζωή μας, για την καθημερινότητά μας, για τις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε,  για το καθετί της ζωής μας. Γι’ αυτό βλέπουμε μετά την Κυριακή του Πάσχα, η πρώτη Κυριακή είναι Κυριακή του Θωμά, μετά την Κυριακή του Θωμά έχουμε την Κυριακή των Μυροφόρων, μετά την Κυριακή των Μυροφόρων, έχουμε την Κυριακή του Παράλυτου, μετά την Κυριακή του Παραλύτου, έχουμε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, που ήταν η προηγούμενη Κυριακή και σήμερα έχουμε την Κυριακή του Τυφλού, έχουμε δηλαδή τη συνάντηση του Χριστού με έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε αυτήν την ιδιαιτερότητα.

                     Δεν θα μπορούσαμε να πούμε και είναι λάθος να πούμε μειονεξία, διότι το καθετί που έχουμε στη ζωή μας είναι χάρισμα. Ακόμα και κάποια έλλειψη αν έχουμε από την φυσική μας ζωή, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μειονεκτική θέση με τους άλλους ανθρώπους, διότι τα πάντα στη ζωή μας, όταν τα θέσουμε στην Αγάπη του Θεού και όταν τα αξιοποιήσουμε για την Αγάπη του Θεού, αποβαίνουν χαρίσματα. Ενώ αντίθετα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχουμε μία πλήρη υγεία και μία πλήρη αρτιμέλεια, που κανείς δεν μπορεί να το πει ποτέ για τον εαυτό του αυτό το πράγμα, αν η υγεία μας και η αρτιμέλεια μας, δεν είναι προσανατολισμένη στην Αγάπη του Θεού, είμαστε άρρωστοι και ασθενείς. Υγιής είναι όποιος αγαπά, όποιος δεν αγαπάει είναι άρρωστος. Αυτός είναι ο ορισμός της υγείας και της ασθένειας και να μην ξεγελιόμαστε από αλλού είδους αντιλήψεις ή προκαταλήψεις.

              Συναντά λοιπόν ο Χριστός έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος είχε αυτήν τη δυσκολία, δεν έβλεπε. Στον διάλογο, που αναπτύσσεται, ο Χριστός τον θεραπεύει, ο Χριστός του χαρίζει το φως και βλέπουμε με αυτή τη θεραπεία, να αρχίζει να ξεδιπλώνεται μία άλλη ατμόσφαιρα και να αρχίζουν να φανερώνονται οι πραγματικά τυφλοί, αυτοί που ενώ έβλεπαν, εντούτοις δεν έβλεπαν, εντούτοις τα μάτια τους ήταν κλεισμένα γιατί ήταν κλεισμένα από την προκατάληψη, ήταν κλεισμένα από τα ταμπού, ήταν κλεισμένα από τις παρωπίδες, ήταν κλεισμένα από τον εγωισμό τους, ήταν κλεισμένα από το δικό τους κόσμο. Άλλοι κατηγορούν τον Χριστό ότι θεράπευσε τον τυφλό ημέρα Σάββατο, που απαγορευόταν από το Νόμο να κάνει κάνεις οποιαδήποτε εργασία, λες και η θεραπεία ενός τυφλού ήταν μία συνήθης εργασία...

              Παρά ταύτα, όταν ο άνθρωπος δεν θέλει να αγαπήσει, όταν ο άνθρωπος είναι κολλημένος στον εαυτό του, όταν ο άνθρωπος έχει φθόνο, ζήλια, εγωισμό, τότε τα θυμάται όλα,  και τους νόμους και τις διατάξεις, προκειμένου και μόνο να πει κάτι, προκειμένου και μόνο να εκφράσει μία αντίρρηση και να βγάλει από μέσα του τη μιζέρια της καρδιάς του.

               Από την άλλη βλέπουμε ακόμη και τους γονείς του, ακόμα και αυτούς που θα έπρεπε να λουστούν με  δάκρυα ευγνωμοσύνης, που θα έπρεπε να πέφτουν στα πόδια του Χριστού και να τον ευχαριστούν, διότι σίγουρα θα είχαν τρέξει σε γιατρούς, σίγουρα θα είχαν προσπαθήσει, σίγουρα θα είχανε πονέσει από αυτή την ιστορία, αλλά που συγχρόνως έρχονται αντιμέτωποι με έναν φόβο, μήπως βρεθούν κοινωνικά στο περιθώριο, μήπως γίνουν αποσυνάγωγοι,  όπως μας λέει το Ευαγγέλιο, μήπως δηλαδή το κατεστημένο της εποχής, ξεσπάσει πάνω στους γονείς από φθόνο για την θεραπεία του παιδιού μήπως θέσει τους γονείς στο περιθώριο. Και για αυτό βλέπουμε τους γονείς, είναι πρωτοφανές αυτό το πράγμα, να κρατούν μία στάση τρόπον τινά, ουδετερότητας.

              Τους ρωτάνε να μάθουν: Τι ακριβώς  έγινε; Πώς έγινε το παιδί σας και ανέβλεψε; Και πετάνε το «μπαλάκι» στο ίδιο τους το παιδί. Ρωτήστε τον ίδιο λένε,  έχει ηλικία, ξέρει. Θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη, είναι αυτό που λέμε πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι: «μη με μπλέκεις, άσε με ήσυχο. Ρώτα το γείτονα, τη γειτόνισσα».

              Τελικά όμως, ο πρώην τυφλός, που πραγματικά δεν ήταν τυφλός ούτε πριν, διότι μπορεί να μην έβλεπε με τα σωματικά μάτια, έβλεπε όμως με τα μάτια της ψυχής και των αισθήσεων των πνευματικών και έβλεπε ότι την Σωτηρία σε αυτό τον κόσμο δεν θα την έβρισκε, ούτε στους άρχοντες του κόσμου, ούτε καν στους γονείς του τους ίδιους, ούτε στο περιβάλλον του, ούτε στο κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Την σωτηρία θα εύρισκε στον μόνον αληθινό Σωτήρα, που είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και για αυτό και στο διάλογό του με το Χριστό, ομολογεί τον Χριστό, ομολογεί και φανερώνει και ανοίγει τα μάτια των πραγματικά τυφλών, των τυφλών του τότε και των τυφλών του σήμερα, γιατί και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να δουν, που η αλήθεια κραυγάζει και φωνάζει, όπου ο Αναστημένος Χριστός εδώ και αιώνες, κάθε μέρα, αποκαλύπτει και φανερώνει την Ανάστασή του με μικρά και με μεγάλα θαύματα και με μικρές και μεγάλες ευεργεσίες, κάθε μέρα μας ευεργετεί.

            Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι τυφλοί, που δεν θέλουν να δουν, που δεν θέλουν να κοιτάξουν. Αιώνες ολόκληρους, χιλιετίες ολόκληρες, το μεγαλύτερο Θαύμα της Αγάπης του Θεού είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το οποίο μεταλαμβάνουμε για να ζούμε και ουδείς, ουδέποτε, ησθένησε, αρρώστησε, υπέφερε, αλλά μόνο ευεργετήθηκε από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

            Και όμως υπάρχουν και για αυτό ακόμη άνθρωποι τυφλοί που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, η οποία κραυγάζει και φωνάζει και μαρτυρεί ότι Σώμα και Αίμα Χριστού μεταλαμβάνουμε και Ζωής Αιωνίου μετέχουμε.

                Πόσες φορές στη ζωή μας, δεν το έχετε ζήσει και εσείς αδερφοί μου; Να δείχνεις αγάπη σε έναν άνθρωπο, να τον ευεργετείς, να νοιάζεσαι για αυτόν και να αισθάνεσαι, ότι δεν αντιλαμβάνεται τίποτα και η καρδιά σου πραγματικά πονάει και είσαι έτοιμος, έτοιμη να του πεις: «καλά τυφλός είσαι;  Δεν βλέπεις; Δεν ακούς; Δεν έχεις δει τίποτα; Δεν έχεις δει την αγάπη μου; Δεν έχεις δει τι έχω κάνει για σένα; Δεν έχεις ακούσει τη συμβουλή μου, την αγάπη μου, τη χροιά της φωνής μου; Δεν έχεις νιώσει το χάδι μου, την ευεργεσία μου; Μα τίποτα, μα τίποτα δεν καταλαβαίνει η καρδιά σου;

              Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ψυχές και πολλές φορές και εμείς είμαστε έτσι, που δεν βλέπουμε και δεν ακούμε, που βουλώνουν τα αυτιά μας, που κλείνουν τα μάτια μας, που εγωισμός μας, μας κάνει να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τίποτα. Γι’ αυτό  τούτη  την ημέρα και τούτη την παραβολή και τούτη την Κυριακή να μας διδάξει αυτός ο τυφλός που θεραπεύτηκε από το Χριστό, ότι καλούμεθα να ανοίξουμε πραγματικά τα μάτια μας, όχι για να παρατηρούμε τι κάνει η γειτονιά, ούτε για να κουτσομπολεύουμε  τους γείτονες ούτε να κάνουμε τα μάτια μας τηλεσκόπια και να βλέπουν όλη τη Φθιώτιδα και να παρατηρούν το κάθε τι και να το σχολιάζουμε. Να ανοίξουμε πραγματικά τα αυτιά μας, όχι για να κρυφακούμε τι λένε δίπλα στη γειτονιά όταν μαλώνει ένα ζευγάρι,  όχι για τέτοιους λόγους. Να ανοίξουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας, την καρδιά μας, τις αισθήσεις μας, για να ακούσουμε το Χριστό που μας μιλά, για να ακούσουμε και να δούμε τον Χριστό που μας ευεργετεί, για να αγγίξουμε τον Αναστημένο Χριστό, για να αγγίξουμε δηλαδή τη Ζωή, να ανοίξουμε το στόμα μας για να μεταλάβουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να ανοίξουμε το είναι μας για να γεμίσει με Χριστό η καρδιά μας, για να έχουμε πραγματική ζωή, για να ζούμε πραγματικά και να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και κυρίως να είμαστε πραγματικά γεμάτοι. Να μη νιώθουμε κενό και θλίψη μέσα στην καρδιά μας, αλλά να νιώθουμε ολοκλήρωση, χαρά και τέτοια χαρά να μοιράζουμε και στους άλλους αδελφούς μας.

             Με αυτές τις φτωχές και απλές σκέψεις, σας ευλογώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Εύχομαι να έχετε όλοι μέσα σας αυτή την όραση, αυτή τη διάθεση και αυτές τις αισθήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στο τέλος του δελτίου μας.Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε σήμερα να λειτουργήσω εδώ στο όμορφο χωριό σας. Ευχαριστώ και τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star» που είναι και εδώ και πάλι μαζί μας σήμερα και την Εταιρεία «Hellas Sat», που μας προσέφερε το δορυφόρο της, προκειμένου σήμερα να μας παρακολουθούν σε όλη την οικουμένη, σε όλο τον κόσμο. Ο Σκαμνός και ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από αυτό εδώ το χωριό, που μπορεί να φαίνεται ταπεινό, αλλά ο πλούτος βρίσκεται στα ταπεινά, ο πλούτος και η ομορφιά βρίσκεται στα ταπεινά και όχι  σε αυτά που κραυγάζουν και εντυπωσιάζουν, εύχομαι σήμερα από εδώ από τον Σκαμνό της Φθιώτιδος να στείλουμε σε όλη την οικουμένη και σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα Ανάστασης, ένα μήνυμα Ελπίδας και ένα προσκλητήριο: «να πάψουμε να είμαστε τυφλοί όπως έλεγε ο τραγικός ποιητής: «Τον τε νουν τα τ’ ώτα τα τ’ όμματα».  

           Και στο μυαλό και στα αυτιά και στα μάτια, να πάψουμε να είμαστε τυφλοί και να ανοίξουμε τις αισθήσεις μας, να δούμε τον Χριστό, να τον αφήσουμε να έρθει στη ζωή μας, να κάνει κουμάντο στη ζωή μας, να μας δείξει τον δρόμο της ζωής, για να μπορέσει η ζωή μας να αλλάξει πορεία και να γεμίσει με Φως Αναστάσεως, με Φως Χριστού.

             Χρόνια πολλά, ευλογημένα. Να έχετε υγεία και χαρά. Να χαίρεστε το χωριό σας, να χαίρεστε τη ζωή σας και εύχομαι κάθε προκοπή και πρόοδο στη ζωή σας. Χριστός Ανέστη!».

           Μετά το πέρας της διανομής του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος είχε μια ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του μικρού χωριού, οι οποίοι συνεχώς και με διαφόρους τρόπους, εξέφραζαν την χαρά τους για την τιμητική και ευλογημένη παρουσία του στο χωριό τους.

         Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με την συνοδεία του μετέβη στην γειτονική Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας για να λάβει την ευχή και ευλογία και να ανταλλάξει αδελφικό ασπασμό αγάπης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, τον οποίο ιδιαίτερα ευλαβείται και σέβεται ο κ. Συμεών.

           Ο Άγιος Φωκίδος κ. Θεόκτιστος ετέλεσε χθες στο Καθολικό της Μονής την εις διάκονο χειροτονία του αδελφού της Μονής πατρός Αρτεμίου, εξ Αθηνών, στον οποίο ευχήθηκε ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, καθοδόν μάλιστα είχε συγχοροστατήσει πρόσφατα μετά του Αγίου Φωκίδος και στην εις μοναχόν κουρά του.

(*) Εφαρμόζοντας την δέσμευσή του, κατά τον ενθρονιστήριο του λόγο, ότι θα επισκεφτεί την Μητρόπολή του, χωριό  χωριό, σπίτι σπίτι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισκέφτηκε έκτακτα το Σάββατο τρία μικρά ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας στα όρια με τον νομό Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα το Δίκαστρο, τα Πιτσιωτά και το Περίβλεπτο.

      Ο κ. Συμεών, συνοδευόμενος από δυο συνεργάτες του από τις διοικητικές υπηρεσίες της Μητροπόλεως, τον κ. Παναγιώτου και τον κ. Φωτιάδη, επισκέφτηκε τα πιο ορεινά της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρακώμης και Τυμφρηστού, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως, την Λαμία.

    Μετά από προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, με την συνοδεία των ιερέων της περιοχής π. Γεωργίου Τσιλιμάγκου και π. Αθανασίου Αλεξίου επισκέφτηκε διαδοχικά τα χωριά Δίκαστρο, Πιτσιωτά και Περίβλεπτο. Στην περιοδεία του αυτή τον υποδέχτηκε και συνόδευσε και ο καταγόμενος από το Περίβλεπτο τ. Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος μάλιστα ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο και στην υπό ίδρυση Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου, της οποίας τυγχάνει κτίτωρ.

    Ο κ. Συμεών είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλους τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών αυτών αλλά και διερχόμενους εκδρομείς, που έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Ο κ. Συμεών προσκύνησε σε όλους τους Ναούς, όπου μαζί με τους λιγοστούς κατοίκους έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, και είχε την ευκαιρία να δει όλους τους κατοίκους από κοντά και να περάσει όλη την ημέρα μαζί τους.

     Ο κ. Συμεών με σύντομα λόγια απευθύνθηκε στους σεβαστούς κατοίκους των χωριών αυτών αναφέροντας:

    «Συγκινούμαι πολύ που επισκέπτομαι τα χωριά σας και που σας βλέπω γύρω από την Εκκλησία. Αυτή η εικόνα είναι πάρα πολύ όμορφη και αυτή η εικόνα εκφράζει όλη την ταυτότητα του Ελληνισμού. Αυτό είναι ο Έλληνας, αυτή είναι η Ελλάδα. Να είμαστε γύρω από την Εκκλησία συνηγμένοι, εκεί να χαιρόμαστε, εκεί να κλαίμε, εκεί να τρώμε, εκεί να ανταμώνουμε, εκεί να μαλώνουμε, εκεί να συμφιλιωνόμαστε και να συγχωρούμαστε, εκεί να προχωράμε στην ζωή. Χαίρομαι πάρα πολύ, σας συγχαίρω, σας ευλογώ. Είναι χαρά μου και τιμή μου, που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά».

     Ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος εξέφρασε την συγκίνησή του για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Περίβλεπτο, και χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «ως μέρα συμβολαιοποίησης» για την μεταβίβαση της Μονής του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ώστε με την εμπνευσμένη ποιμαντορία του Μητροπολίτη μας κ. Συμεών να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής και ευρύτερα».

(*) Η Εκκλησία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να προσφέρει έργα αγάπης στο κοινωνικό σύνολο δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στα μικρά παιδιά συνδράμοντας τους γονείς στη σωστή ανατροφή τους με τη δημιουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών, επενδύοντας έτσι στα νιάτα, το μέλλον της Πατρίδας και της κοινωνίας μας.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Μαΐου στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στη Λιβαδειά, υπεγράφη ειδική Συμβολαιογραφική Πράξη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, ώστε σε τμήμα ακινήτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στο Δήλεσι να ανεγερθεί από το ανωτέρω Κοινωφελές  Ίδρυμα Βρεφονηπιακός Σταθμός – Νηπιαγωγείο.

      Το έργο θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται χάρη στις σχετικές ενέργειες και την φροντίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

       Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών καλωσόρισε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς στη Λιβαδειά ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με χαρά και εν Κυρίῳ αγάπη καθώς οι δυο Αρχιερείς τυγχάνουν πνευματικά παιδιά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Οι δυο Ιεράρχες ευχήθηκαν το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και να το χαρούν τα παιδιά και οι γονείς της περιοχής.

 (*) Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο μακαριστός Ιερομόναχος π. Φώτιος ο Κερασιώτης († 30 Απριλίου 2013), ο Πνευματικός Γέροντας της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας και Πνευματικός καθοδηγητής αναρίθμητων ψυχών,  ανήλθε εις τας ουρανίους Μονάς, υπακούοντας στο κάλεσμα του Κυρίου.

Την Παρασκευή 22 Μαΐου το βράδυ, στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, τελέσθηκε σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και κατανύξεως και τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας,  Ιερά Αγρυπνία, εις την οποία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Καλύβα, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας, την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό και  τα μέλη της Ιεράς Αδελφότητος, ενώ παρέστησαν και κάποια πνευματικά παιδιά του οσίου Γέροντος.

          Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισαν επάξια,  μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός», τα οποία τελούσαν υπό την εμπνευσμένη χοραρχία του Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), καθώς και μέσω διαδικτύου από τον Ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως www. Imfth.gr και έτσι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κατανυκτική αυτή αγρυπνία και αναρίθμητοι ακόμη νοητοί προσκυνητές, από άλλα μέρη της πατρίδος μας και του κόσμου. 

          Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος μας κ. Συμεών, αναφέρθηκε στη μνήμη του αγιασμένου Γέροντος Φωτίου Κερασιώτου, τον οποίο  χαρακτήρισε ως άνθρωπο του Θεού, ο οποίος κατά την διάρκεια της επιγείου ζωής και διακονίας του ακτινοβολούσε την Χάρη και το Φως της Αναστάσεως του Χριστού.

          Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Αυτή η περίοδος την οποία διάγουμε, Οσιολογιωτάτη  Αγία Γερόντισσα και Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής ταύτης, αγαπητοί μου Πατέρες  και αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,  η περίοδος του Πεντηκοσταρίου, είναι ουσιαστικά μία περίοδος, η οποία είναι γεμάτη από Δεσποτικές εορτές.

         Κάθε μέρα και όχι μόνο την Κυριακή, έχουμε Δεσποτική εορτή και κάθε Σάββατο όπως απόψε, έχουμε την απόδοση της Δεσποτικής εορτή,ς για να περάσουμε στην επόμενη. Έτσι και απόψε, αποδίδεται η Δεσποτική εορτή της Σαμαρείτιδος, της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, που είναι βήματα και σκαλοπάτια για να φτάσουμε στο τέλος των Δεσποτικών εορτών αυτής της περιόδου, που είναι η εορτή της Πεντηκοστής.

        Και η γιορτή της Σαμαρείτιδος, είναι μία κατεξοχήν γιορτή που αποκαλύπτει ότι ένα από τα γνωρίσματα της Αναστάσεως είναι τα χαρακτηριστικά που μας έδωσε ο Χριστός στη συνάντησή Του με τη Σαμαρείτιδα.

         Ο άνθρωπος της Αναστάσεως δεν συζητά μόνο με τον όμοιο του,  δεν συζητά μόνο με αυτόν που συμφωνεί μαζί του,  δεν συζητά μόνο με αυτόν που έχει τις ίδιες προδιαγραφές με αυτόν,  αλλά συζητά και με τον διαφορετικό,  συζητά και με τον αντίθετο,  όπως ο Χριστός συζήτησε με τη Σαμαρείτιδα, με την αλλόφυλη, την αλλόθρησκη,  με την  γυναίκα που ήταν σε μειονεκτική θέση εκείνη την εποχή, τολμά και συζητά. Μέσα από την συζήτηση αποδίδει αξία στο πρόσωπο της, που είναι το πρώτο και το βασικό. 

         Γνώρισμα των ανθρώπων που ζουν μέσα στο Φως της Αναστάσεως, είναι ότι ξέρουν να ακούν, ξέρουν να αναγνωρίζουν στον άλλον αξία, να δίνουν πρόσωπο στον άλλον, να συζητούν και με λεπτότητα, με διάκριση, με καλοσύνη, να φανερώνουν ακόμα και τις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας των άλλων, όπως έκανε και ο Χριστός με τη Σαμαρείτιδα, όχι για να προσβάλλουν, αλλά για να φωτίσουν, όχι για να βανδαλίσουν την προσωπικότητά του άλλου, αλλά για να τη θεραπεύσουν.

       Ένα τέτοιο πρόσωπο Αναστάσεως θυμόμαστε απόψε, τον Γέροντα Φώτιο. Αυτά τα γνωρίσματα,  αυτά τα χαρακτηριστικά είχε, όπως και κάθε Άγιος Γέροντας της Ορθοδοξίας. Δεν υπάρχει Γέροντας Άγιος της Ορθοδοξίας και ας βρει κανείς έστω έναν, ο  όποιος να μη  συζητά, να μη διαλέγεται, να μην ακούει, να μην σέβεται την προσωπικότητα του άλλου. Κι όλοι  εμείς που καμιά φορά επικαλούμεθα τους Γεροντάδες, για να δικαιολογήσουμε το ότι δεν είμαστε άνθρωποι της Αναστάσεως και είμαστε άνθρωποι του μονολόγου, της κριτικής, του κλεισίματος τον εαυτό μας, της συνωμοσίας, της καχυποψίας, των σκοτεινών σεναρίων, να φέρνουμε μπροστά μας αυτούς τους Γέροντες και να καθρεπτιστούμε και όχι  να ψάχνουμε αν τυχόν διετύπωσαν καμία προφητεία ή καμία πρόρρηση για τα γενόμενα ή τα μελλούμενα, αλλά να δούμε πώς αποκάλυψαν στη ζωή μας, την ζωή  του Χριστού και πως φανέρωσαν στη ζωή μας, την ζωή του Χριστού.

           Όλοι εσείς που γνωρίσατε τον Γέροντα Φώτιο  για παράδειγμα,  να σκεφτούμε τούτη την περίοδο: Ακούσατε ποτέ από τα χείλη του μία κραυγή, μία κριτική, μια συκοφαντία, ένα λόγο φανατικό, ένα λόγο διαιρετικό;  Ακούσατε ένα λόγο φοβικότητας, απελπισίας, απαισιοδοξίας, μαυρίλας;

        Αυτές τις σκέψεις να κάνει κανείς γύρω από τους Αγίους ανθρώπους, που  ο Θεός στέλνει ως δώρα στη ζωή μας, για να μπορέσουμε να πορευτούμε σε δύσκολα μονοπάτια, τα οποία έρχονται πολλές φορές απροσδόκητα μπροστά μας, όπως και τούτη την περίοδο, που ήταν δύσκολα τα μονοπάτια και φοβερά τα διλήμματα και φοβερά ερωτήματα ετέθησαν μέσα μας.

        Κι όμως αυτά τα ερωτήματα να έχουμε την τόλμη και τη δύναμη να τα ψηλαφίσουμε, για να βρούμε τις απαντήσεις, στο κελί, εδώ απέναντι του π. Φωτίου.  Να ταξιδέψει το μυαλό μας στο κελλάκι αυτό του Αγίου Γέροντα και να σκεφτούμε, πώς θα μας απαντούσε; Πως θα προσέγγιζε;  Τι θα μας έδινε; Τι θα μας έλεγε σήμερα; Πως θα ψηλαφούσαμε την Ανάσταση του Χριστού μέσα από τον διάλογο, την επικοινωνία και την πνευματική καθοδήγηση μαζί του;

        Και πραγματικά αδερφοί μου, όταν κάνεις έτσι προσεγγίζει τις μορφές τις ευλογημένες της πίστεως μας και  της Ορθοδοξίας, τότε πνεύμα ειρήνης  και γαλήνης έρχεται  στην καρδιά του. Αναπαύεται,  πληροφορείται, μαλακώνει η ψυχή, χαλαρώνει ο άνθρωπος, νιώθει μια εμπιστοσύνη και μία ηρεμία. Ενώ αντίθετα, όποιος προσεγγίζει τους Γέροντες και τους Αγίους με τα μάτια των διαφόρων ανωνύμων «κουκουλοφόρων» θα έλεγα του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής εποχής, που αρέσκονται στις προφητείες, στις εσχατολογίες τις ατέρμονες, το μόνο που καταφέρνει είναι  να γεμίσει με ταραχή την καρδιά του, με αναστάτωση και να φοβάται τον ίσκιο του και να τρέμει και να φοβάται.

          Αντίθετα, όποιος πορεύεται με την ευχή τέτοιων Αγίων Πατέρων, ειρηνεύει, γαληνεύει, χαρίζει ειρήνη και στους άλλους και έχει μία ανάπαυση πραγματική μέσα στην καρδιά του και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.

          Τούτη λοιπόν τη βραδιά την Αναστάσιμη την πραγματική, θα έλεγα ότι ζούμε την πρώτη Ανάσταση και εμείς εδώ στο Μοναστήρι απόψε, που αξιωθήκαμε να λειτουργήσουμε και να ψάλλουμε, ας φιλήσουμε ευλαβικά το χέρι του Γέροντος Φωτίου και να ακούσουμε από το στόμα του το: «Χριστός Ανέστη και του Αληθώς Ανέστη! Όχι περιορισμένο μόνο σε αυτές τις φράσεις του χαιρετισμού, αλλά σε όλες τις απαντήσεις, σε όλα μας τα ερωτήματα, σε όλες μας τις αγωνίες και σε όλες μας τις δυσκολίες. Αδελφοί, Χριστός Ανέστη!».

          Η Αναστάσιμη Αγρυπνία έκλεισε με τον παιάνα της νίκης και του θριάμβου, το Χριστός Ανέστη, το οποίο εψάλη δυνατά και χαρούμενα από τα χείλη όλων των παρευρισκομένων.

 (*)  Στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δομοκού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα των ειδικών Ιερατικών Συνάξεων, το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολίς μας, η ειδική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφερείας Δομοκού και Ξυνιάδος.

          Άπαντες οι Ιερείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και τηρουμένων των επιβαλλομένων μέτρων προστασίας για την ασφάλεια της υγείας, προσήλθαν στην σύναξη, όπου είχαν μία ουσιαστική, γόνιμη και πολύωρη σύσκεψη μετά του Σεβασμιωτάτου  τον οποίο πλαισίωναν, ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δομοκού και Ξυνιάδος πατήρ Κωνσταντίνος Καρβέλης και άπαντες οι Κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφέρειας.                 

          Μετά από Αναστάσιμη δοξολογική δέηση, την οποία ανέπεμψε ο Σεβασμιώτατος,  ακολούθως ενημέρωσε τους Ιερείς για διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην μέριμνα της Εκκλησίας προς το ποίμνιο στην μετά την κορωνοϊό εποχή, «στην οποία και επισταμένως οφείλουμε ως πνευματικοί ηγέτες και Πατέρες, να δείξουμε ιδιαίτερη αγάπη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως και κυρίως στους αναγκεμένους και πάσχοντες», όπως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος.

            Επίσης ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για διάφορες επικείμενες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως, οι οποίες θα λάβουν χώρα  στο προσεχές μέλλον, καθώς και για διάφορα επίκαιρα θέματα.

          Αξίζει να σημειωθεί, ότι άπαντες οι Ιερείς με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειας Δομοκού και Ξυνιάδος, εξέθεσαν ο καθένας ξεχωριστά τις απόψεις τους και ενημέρωσαν τον Σεβασμιώτατο για θέματα, προσωπικά, οικογενειακά και ενοριακά.

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς για την τιμητική τους παρουσία στην Σύναξη και ιδιαίτερα για την ουσιαστική τους συμμετοχή, συνεργασία και επικοινωνία, ευχόμενος, καλή δύναμη στην Ιερατική τους προσφορά και διακονία.

 Σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα των ειδικών συνάξεων σήμερα στις 6:30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα συναντηθεί με τους ιερείς της ΄Δ Αρχιερατικής Περιφέρειας Λιανοκλαδίου στο Λιανοκλάδι και την Τετάρτη 27 Μαϊου την ίδια ώρα με τους ιερείς της ΄Θ Αρχιερατικής Περιφέρειας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, στους Βελεσσιώτες.

 (*) Την Τετάρτη 27 Μαϊου η Εκκλησία μας θα εορτάσει την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα. Ενημερωθείτε από τους ιερούς Ναούς για το πρόγραμμα τελέσεως των ιερών ακολουθιών κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναγνωσθεί η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς άπαντα τον Ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.

 (*) Όπως αναφέραμε στο αγιολόγιο της ημέρας η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τη μνήμη της τρίτης ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου, ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Στην πόλη της Λαμίας Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη υπάρχει στην ενορία της Παναγίας Δεσποίνης στην οδό Μίνωος όπου το πρωί τελέσθηκε Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Χθες το πρωί μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας στον ιερό Μητροπολιτικό Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής πάντων των εν την Γενοκτονία του Πόντου αναιρεθέντων πάτερων και αδελφών ημών,με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 101 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, κα. Συμέλα Πατσινακίδου-Τουμανίδου, συνταξιούχος φιλόλογος η οποία αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για καταδίκη της Τουρκίας για την γενοκτονία των Ποντίων. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ - Φρούραρχος Λαμίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ανδριώτης με επιτελείς του, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και άλλων φορέων, ευσεβείς πιστοί και ιδιαιτέρως Πόντιοι, οι οποίοι προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους μακαριστούς προγόνους τους.

                       Ακολούθως κατά την οικεία τάξη κατευθύνθηκαν εν πομπή προς τον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία την Πόλεως όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Εδώ λοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness