165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1981

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 17 Αύγουστος, 2020

Δευτέρα 17 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Μύρωνος. τη μνήμη των αγίων μαρτύρων, Ευτυχιανού, Κυπριανού, Μακαρίου οσίου, Στρατωνος, Φιλίππου, Παύλου, Στρατονίκου και Ιουλιανής.Εορτάζουμε τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ευτυχίου επισκόπου Γορτύνης και των οσ’ιων αδελφών αυτού Ευτυχιανού και Κασσιανής.Τη μνήμη του αγίου Δημητρίου του μοναχού από τη Σαμαρίνα της Πίνδου, του οσίου Ηλία του Νέου και των αγίων Θύρσου, Λευκίου, Κορωνάτου και της συνοδείας τους. τη μνήμη των οσίων Αίγλωνος του αναχωρητού και Αλυπίου ζωγράφου του Ρώσου. Επίσης εορτάζουμε τη σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Εκοιμήθη  σήμερα το πρωί η μακαριστή αδελφή της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας μοναχή Θεοδώρα. Η Εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο στις 11:00 το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

(*) «Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε παιδιά της Παναγίας, πρέπει μέσα μας να λάβουμε μία απόφαση, ότι στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου βλέπουμε αυτόν που επίσης είναι παιδί της Παναγίας».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αρκίτσα.

(*) Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε το Δεκαπενταύγουστο ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Αναφερόμενος στο κήρυγμά του στο πρόσωπο της Παναγίας τόνισε «Δεν είμαστε μόνοι αδελφοί μου! Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά να ξέρουμε, ότι μονάχα την Παναγία μπορούμε να εμπιστευόμαστε, στην Παναγία να καταφεύγουμε και να αναζητούμε όλοι  δύναμη. Το έχουμε ανάγκη!».

(*) Στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης ιερούργησε χθες Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως των εν Υπάτη διαλαμψάντων Αγίων.  Ακολούθως στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Υπάτης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Σεβαστοκρατόρων της Μεγαλοβλαχίας και των Νέων Πατρών, Ιωάννου, Κωνσταντίνου και Ιωάννου του Β’.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών  της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,  εκοιμήθη εν Κυρίω, πλήρης ημερών, σήμερα το πρωί,  η σεβάσμια γερόντισσα μοναχή Θεοδώρα της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας.
Η μοναχή Θεοδώρα (κατά κόσμον Ανθή Μπέη) γεννήθηκε το 1927 στα Μέγαρα  Αττικής.
Σε ηλικία 28 ετών εισήλθε ως δόκιμη μοναχή στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας όπου και παρέμεινε για 65 χρόνια έως και το τέλος της επιγείου ζωής της.
Με εντολή και ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου εκάρη μοναχή από τον πνευματικό της Ιεράς Μονής Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Ιλαρίωνα Τσόντζο μετονομασθήσα σε Θεοδώρα μοναχή, ενώ αργότερα υπό των σεπτών χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού έλαβε το μεγάλο και Αγγελικό σχήμα.
Διακρινόταν για το ευσεβές του χαρακτήρος της, για το γνήσιο παραδοσιακό μοναχικό ήθος  με το οποίο έζησε σε όλη της τη ζωή, για την εργατικότητα της καθώς το  χαμόγελο και το εύθυμο του χαρακτήρος της με το οποίο καλωσόριζε όλους τους προσκυνητές και όλα τα πνευματικά της παιδιά.
Η Εξόδιος Ακολουθία της θα τελεστεί αύριο Τρίτη 18 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. στο καθολικό της Ιεράς Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και στην συνέχεια στο κοιμητήριο της Μονής θα πραγματοποιηθεί  η ταφή του σκηνώματος της.

(*)Με την δέουσα λαμπρότητα και με αισθήματα βαθιάς κατάνυξης και σεβασμού προς το Πρόσωπο της Παναγίας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όλων των Ορθοδόξων.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών αφ’ εσπέρας της Θεομητορικής Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παραλία της Αρκίτσας.

          Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωμίλησε για την σχέση που έχουμε όλοι οι χριστιανοί στην οικουμένη με την Παναγία, μια σχέση που μας καθιστά όλους, αφενός μεν παιδιά Της, αφετέρου δε αδελφούς μεταξύ μας και χαρακτηριστικά ανέφερε: 

          «Σήμερα όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στον κόσμο, σε όλη την οικουμένη, εορτάζουμε  την Εορτή της Παναγίας, το «Πάσχα του καλοκαιριού», που δεν είναι Πάσχα μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των ανθρώπων, γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλη την οικουμένη, είμαστε παιδιά της Παναγίας και όλοι είμαστε αδέρφια μεταξύ μας,  διότι όταν έχεις κοινή Μάνα, τότε σημαίνει ότι είσαι πραγματικά αδελφός.

            Η Παναγιά, η Μητέρα όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πονεμένων, των αδικημένων, των μοναχικών ανθρώπων, μας καθιστά όλους αδελφούς μεταξύ μας.

           Είμαστε «καταδικασμένοι» να είμαστε αδέλφια, έστω και αν είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Η Παναγία μας «καταδικάζει» να είμαστε οικογένεια, μας «καταδικάζει» να συνυπάρχουμε αρμονικά και ειρηνικά. Από εμάς εξαρτάται αδελφοί μου, αν αυτή την καταδίκη την κάνουμε ευκαιρία ζωής, αν εμείς την κάνουμε πρόκληση για ζωή, αν εμείς αρπάξουμε το δώρο της Παναγίας και αποφασίσουμε συνειδητά και υπεύθυνα να σεβαστούμε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, να αγκαλιάσουμε τον κάθε άνθρωπο, είτε συμφωνεί μαζί μας, είτε όχι, και να πορευτούμε μαζί συνθέτοντας ένα πανέμορφο μωσαϊκό από διαφορετικές ψηφίδες, το οποίο όμως μπορεί να συνθέσει μία ζωντανή κοινωνία, τουτέστιν μία ζωντανή οικογένεια.

            Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε παιδιά της Παναγίας, πρέπει μέσα μας να λάβουμε μία απόφαση, ότι στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου βλέπουμε αυτόν που επίσης είναι παιδί της Παναγίας».

           Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

              Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τηλεοράσεως μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 fm), καθώς και από πολλούς τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

              Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε  στο μυστήριο του πόνου, της ασθένειας, της μοναξιάς και του θανάτου, και με λόγο ελπίδος, παρηγοριάς και αισιοδοξίας χαρακτήρισε την Κοίμηση και την εις Ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας μας, ως αφετηρία και λύση στο μυστήριο του πόνου και της μοναξιάς.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

        «Ένα οδυνηρό μυστήριο στη ζωή των ανθρώπων, αδελφοί μου, είναι το μυστήριο της μοναξιάς και αποτελεί μυστήριο, διότι είναι ανεξήγητο, πώς είναι δυνατόν, ενώ οι άνθρωποι έχουμε πλαστεί για να είμαστε σε κοινωνία μεταξύ μας, να έχουμε σχέση, να κοινωνούμε ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες μας, να συνεργαζόμαστε, να χαιρόμαστε την ζωή, να ανταλλάζουμε ένα βλέμμα αγάπης, εντούτοις, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μυστηριωδώς, απέραντη και αφόρητη μοναξιά και όλοι μας μερικές φορές στη ζωή μας, αισθανόμαστε απελπιστικά και αφόρητα μόνοι.

           Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Απάντηση στο μυστήριο αυτό της μοναξιάς, έρχεται να δώσει το Μυστήριο της Θεοτόκου. Η Υπεραγία Θεοτόκος με την εις ουρανούς Μετάσταση Της, την οποία γιορτάζουμε, είναι η απάντηση στη μοναξιά μας, είναι η λύση, είναι η ελπίδα, είναι το φως.

        «Ἐν τῇ κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε». Έρχεται ο θάνατος, η Κοίμηση  και η εις ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας, να γίνει αφετηρία σχέσης και παρουσίας, έρχεται η Παναγία με την εις ουρανούς Μετάσταση Της ,να λύσει αιώνια τον φόβο της μοναξιάς και να μας πει:

       «Δεν σας εγκαταλείπω, παιδιά μου, δεν είστε πια μόνοι σας. Και αν ακόμη οι πάντες σας εγκαταλείψουν, εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω. Στον πόνο, στην  δυσκολία, στις χαρές και στις λύπες, στα όνειρά σας, είμαι παρούσα, είμαι η ανοιχτή αγκαλιά, η «ευρυχωροτέρα των ουρανών», είμαι η «Πλατυτέρα», μας λέει Παναγία, που χωράω τους πάντες μέσα στην αγκαλιά μου. Και όποιος είναι στην αγκαλιά μου, δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, όποιος είναι κοντά μου, δεν θα αισθανθεί ποτέ μοναξιά, όσοι  καταφεύγουν σε μένα στις στιγμές της δυσκολίας, στις στιγμές  της θλίψεως , στις στιγμές της αγωνίας θα βρουν απάντηση, παρηγοριά τρυφερότητα και χάδι».

          Πόσοι άνθρωποι στα κρεβάτια της ασθένειας μέσα στο νοσοκομείο, μέσα στα σπίτια, μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν καταφεύγουν στο πρόσωπο της Παναγίας και ακουμπούν την ασθένειά τους, την δυσκολία τους, τον πόνο τους στην Παναγία!

        Πόσες μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, δεν πηγαίνουν με πόνο στα κοιμητήρια, στα μνήματα των παιδιών τους και παίρνουν παρηγοριά από την Παναγία!

           Πόσοι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν αντλούν δύναμη και κουράγιο από την Παναγία και δεν ακουμπούν τα δάκρυα, την ζωή τους, την ύπαρξή τους ολόκληρη στην Παναγία!

        Δεν είμαστε μόνοι αδελφοί μου! Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά να ξέρουμε, ότι μονάχα την Παναγία μπορούμε να εμπιστευόμαστε, στην Παναγία να καταφεύγουμε, στην Παναγία να ακουμπήσουμε τον αγώνα μας και να αναζητήσουμε όλοι  δύναμη από την Παναγία. Το έχουμε ανάγκη!».

        Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, ιδιαιτέρως δε στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες που φέρουν το όνομα της Παναγίας και με λόγους ευχών, αγάπης και σεβασμού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον άγοντα τα ονομαστήρια του άμεσο συνεργάτη του, Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας και Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, στον οποίο και επέδωσε ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό.         Στις Ιερές Ακολουθίες, μεταξύ των πιστών, παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Λοκρών κ.  Αθανάσιος Ζεκεντές, Αντιδήμαρχοι, Διοικητές και Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου.Φωτογραφίες από τον αρχιερατικό εσπερινό και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πάτρων, ιερούργησε χθες Κυριακή μετά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου 16 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών για την τοπική εορτή της Συνάξεως των εν Υπάτη διαλαμψάντων Αγίων, ήτοι: του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Φθιώτιδος και πρώτου Επισκόπου Νέων Πατρών, του εξ Υπάτης Οσίου Αθανασίου του κτίτορος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Επισκόπου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Τούρκους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Ναού του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711, την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία. 

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

          «Έρχεται ο Χριστός από τότε και σήμερα και πάντα να επισημάνει σε εμάς τους ανθρώπους, ότι δεν αρκεί να είμαστε στο όνομα χριστιανοί, δεν αρκεί να έχουμε μία ιδεολογική, φιλοσοφική ή μεταφυσική προσέγγιση του χριστιανισμού ή απλώς να εκτελούμε κάποια θρησκευτικά καθήκοντα ή να είμαστε φορείς κάποιας παράδοσης, την οποία πολλές φορές ούτε καν την κατανοούμε, αλλά να έχουμε πίστη. Η πίστη είναι κάτι πολύ ζωντανό, η πίστη δεν καταργεί τη γνώση,  η πίστη δεν καταργεί την επιστήμη, δεν καταργεί την έρευνα, δεν καταργεί την προσπάθεια. Η πίστη η πραγματική εκφράζεται με την προσευχή και με τη νηστεία.

            Προσευχή σημαίνει, ότι σιωπώ για να μιλήσει ο Θεός μέσα μου, προσευχή σημαίνει, δεν θεοποιώ την άποψή μου, τις ιδέες μου, δεν θεοποιώ τη δύναμή μου, αλλά την καταθέτω και καταθέτω τις ιδέες και τις απόψεις και την εξυπνάδα μου και την ευφυΐα μου και την έρευνά μου, αν είμαι σε ένα ερευνητικό κέντρο, τα καταθέτω και τα προσφέρω στον Θεό και τον παρακαλώ να γίνει η επιστήμη μου, η γνώση μου, η εξυπνάδα μου και η ευφυΐα μου, να γίνουν φάρμακο για τους ανθρώπους και όχι όπλο καταστροφής του κόσμου. Να γίνει η επιστήμη μου προσφορά στην ανθρωπότητα και όχι εργαλείο καταστροφής.

          Νηστεία σημαίνει, ότι παύει να είναι προτεραιότητά μου το τι θα φάω και το τι θα πιω, αλλά το τι θα ζήσω και το τι θα προσφέρω. Νηστεία σημαίνει ότι το κέρδος και ο πλουτισμός και η καλοπέρασή μου παύει να είναι προτεραιότητά μου, αλλά προτεραιότητά μου είναι το πώς θα ζήσω μαζί με τον αδελφό μου, πώς θα έχω ποιότητα ζωής και ποιότητα σχέσεων. Νηστεία σημαίνει ότι αγωνίζομαι αγνά  και άδολα, νηστεία σημαίνει ότι εργάζομαι ουσιαστικά, θυσιαστικά και ανιδιοτελώς για την αγάπη των πολλών.

         Η προσευχή και η νηστεία δεν είναι αρετές δήθεν για κάποιες μόνο γιαγιάδες αγράμματες ή για κάποιους τάχατες ανθρώπους που ζουν σε ένα μεσαίωνα. Η νηστεία και η προσευχή είναι η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και σήμερα η εποχή ψάχνει τέτοιους ανθρώπους με προσευχή και με νηστεία που θα γίνουν νέοι ήρωες και υπάρχουν τέτοιοι ήρωες μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα ερευνητικά κέντρα, μέσα στις κλινικές, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μέσα στη δημόσια διοίκηση, μέσα στην παλαίστρα της καθημερινότητας, υπάρχουν άνθρωποι προσευχής και νηστείας, άνθρωποι, οι οποίοι αγωνιούν, αγρυπούν νύκτες και ημέρες για να στέκονται δίπλα στους αδελφούς και στην κοινωνία.

         Τέτοιους ανθρώπους προσευχής και νηστείας ήρθαμε σήμερα εδώ στην ιστορική Υπάτη, στις Νέες Πάτρες να τιμήσουμε, τρία τέτοια πρόσωπα προσευχής και νηστείας: τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα, τον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Αθανάσιο τον κτήτορα του Μεγάλου Μετεώρου και ήρθαμε τέλος να τιμήσουμε πάνω στον τάφο του, γιατί τάφος του είναι η Αγία Τράπεζα, τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο Επίσκοπο Νέων Πατρών. Η Αγία Τράπεζα δεν ήταν απλώς ο τάφος του Χριστού, αλλά έγινε και δικός του τάφος. Ιερουργών και κρατών το Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, το 1711, σφαγιάστηκε για την αγάπη του Χριστού και για την ελευθερία των αδελφών.

         Ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε και να καταθέσουμε ευλαβικά την ευγνωμοσύνη μας σε αυτές τις  προσωπικότητες που αποτελούν πυξίδα για όλους εμάς στην πορεία της δικής μας ζωής από όποιο μετερίζι κι αν διακονεί κανείς, διότι όπου κι αν βρίσκεται κάνεις, καλείται να διακονήσει με προσευχή και νηστεία».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς σε όλους Χρόνια Πολλά και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού «StarΚεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιο Σιμόπουλο καθώς και όλους τους τεχνικούς του καναλιού για την απευθείας μετάδοση και αυτής της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και επίσης ευχαρίστησε και τον αξιότιμο Πρόεδρο της εταιρείας «Ηellas sat» κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά για την ευγενική χορηγία του Δορυφορικού κυκλώματος κάθε Κυριακή, ώστε οι Θείες Λειτουργίες από την όμορφη Φθιώτιδα να μεταδίδονται σε παγκόσμια εμβέλεια. 

           Τις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετέδωσε και ο Τηλεοπτικός Σταθμός «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και άλλοι τοπικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί.

         Ακολούθως στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Υπάτης, στην κεντρική πλατεία της Υπάτης, ο Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος από τους επισήμους, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Σεβαστοκρατόρων της Μεγαλοβλαχίας και των Νέων Πατρών, οι οποίοι είχαν ως έδρα την Υπάτη, Ιωάννου, Κωνσταντίνου και Ιωάννου του Β’ (1100 – 1200 μ.Χ.), για την ζωή, την προσφορά και το έργο των οποίων ωμίλησε ο εξ Υπάτης καταγόμενος, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας.

           Τέλος ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και εποικοδομητική επικοινωνία με τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Υπάτης. 

      Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλάκας παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά.Φωτογραφίες από την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Αναλυτικότερο αφιέρωμα θα κάνουμε στο αυριανό μας δελτίο μας.

(*) Το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες παραμένει καθημερινά ανοικτό περιμένοντας κάθε ευλαβή προσκυνητή να επισκεφθεί τους χώρους του, να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Παναγίας η οποία βρέθηκε θαυματουργικώς το 1711 και να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Στο Ιερό αυτό Προσκύνημα εγκαταβιοί ο ιερομόναχος πατήρ Φώτιος και παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα 5 με 8. Επίσης καθημερινά από τις 6 το απόγευμα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού, του αποδείπνου, των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.     

 

 

  

 (*) Στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πετρωτού  τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα απόγευμα. Στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή απόγευμα και  καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness