165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1982

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 18 Αύγουστος, 2020

Τρίτη 18 Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου των αδελφών. Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων Πατρόκλου και Ιουλιανής.Του αγίου Λέοντος ο οποίος μαρτύρησε στα παράλια της Λυκίας, καθώς και τη μνήμη  των αγίων Ερμίου, Πολυαίνου και Σεραπίωνος. Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσιομάρτυρος Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης της Πίνδου. Των αγίων πενήντα μαρτύρων οι οποίοι θανατώθηκαν από τον Λικίνιο δια πυρός, επειδή κατέστρεψαν τα είδωλα του ναού. Των εν αγίοις πατέρων ημών Ιωάννου του Ε΄ και Γεωργίου του Α΄ πατριαρχών Κω/πόλεως. Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Βαρνάβα και Σοφρωνίου των Αθηναίων και Χριστοφόρου, παλαιών και νέων ιδρυτών της σεβασμίας μονής Παναγίας εν Σουμελά. Επίσης εορτάζουμε την ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός ημών Αρσενίου του νέου, του εν τη νήσω Πάρω ασκήσαντος, ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1877.

 Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Η Εξόδιος Ακολουθία εις μεγαλόσχημη μοναχήν της μακαριστής Θεοδώρας της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, τελέσθηκε σήμερα το πρωί στο καθολικό του μοναστηριού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, παρουσία μοναζουσών, Ιερέων και πιστών.

 (*) «Η νηστεία και η προσευχή είναι η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και σήμερα η εποχή ψάχνει ανθρώπους με προσευχή και με νηστεία που θα γίνουν νέοι ήρωες για να στέκονται δίπλα στους αδελφούς και στην κοινωνία».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης.

(*) Συνεχίζονται οι εγγραφές μαθητών και μαθητριών στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας. Παράλληλα τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργεί και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία στην οποία τα παιδιά  που επιθυμούν θα διαμένουν και θα σιτίζονται δωρεάν.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Με αισθήματα κατανύξεως και συγκίνησης Κλήρος και λαός προέπεμψαν σήμερα το πρωί εις την αιωνιότητα την μακαριστή μοναχή της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, Θεοδώρα η οποία ανεχώρησε δια τας Ουρανίους Μονάς χθες το πρωί, σκορπώντας θλίψη στην Αλελφότητα της Μονής.

  Χθες το βράδυ στο μοναστήρι τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία υπερ αναπαύσεως της ψυχής της και το σκήνωμά της ετέθη προς προσκύνηση στο Καθολικό της Μονής.

   Το πρωί στις 11:00 τελέσθηκε κατά το Μοναχικό Τυπικό η Εξόδιος Ακολουθία της εις Μεγαλόσχημην μοναχήν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ πατρός Αγγέλου Ανθόπουλου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πατρός Νεοφύτου Ραφαηλίδη παρουσία της Ηγουμένης γερόντισσας Ιωάννας και των υπόλοιπων μελών της αδελφότητος, πολλών ιερέων από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλα μέρη της Ελλάδος καθώς και πιστών.

      Ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση ωμίλησε για την προσωπικότητα της μακαριστής Γερόντισσας Θεοδώρας, την οποία εχαρακτήρισε ως γνήσια, αγιασμένη Μοναχή και ως άνθρωπο του Θεού.   

       Ακολούθησε εν πομπή η ταφή του σεπτού σκηνώματός της στο κοιμητήριο της Μονής και στην συνέχεια εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος εδόθη σε όλους τους παρευρισκομένους καφές και φαγητό εις μνήμην της μοναχής Θεοδώρας.      

Η μοναχή Θεοδώρα (κατά κόσμον Ανθή Μπέη) γεννήθηκε το 1927 στα Μέγαρα  Αττικής.
Σε ηλικία 28 ετών εισήλθε ως δόκιμη μοναχή στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας όπου και παρέμεινε για 65 χρόνια έως και το τέλος της επιγείου ζωής της.
Με εντολή και ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου εκάρη μοναχή από τον πνευματικό της Ιεράς Μονής Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Ιλαρίωνα Τσόντζο μετονομασθήσα σε Θεοδώρα μοναχή, ενώ αργότερα υπό των σεπτών χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού έλαβε το μεγάλο και Αγγελικό σχήμα.
Διακρινόταν για το ευσεβές του χαρακτήρος της, για το γνήσιο παραδοσιακό μοναχικό ήθος  με το οποίο έζησε σε όλη της τη ζωή, για την εργατικότητα της καθώς το  χαμόγελο και το εύθυμο του χαρακτήρος της με το οποίο καλωσόριζε όλους τους προσκυνητές και όλα τα πνευματικά της παιδιά.
Ευχόμεθα ο Κύριος,  τον οποίο υπηρέτησε τόσο αφοσιωμένα κατά τη διάρκεια της μοναχικής της ζωής να την αναπαύει εν τη αγήρω μακαριότητι Αυτού.Ας είναι η μνήμη της Αιωνία.

 (*) Στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πάτρων, ιερούργησε την Κυριακή 16 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών για την τοπική εορτή της Συνάξεως των εν Υπάτη διαλαμψάντων Αγίων, ήτοι: του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Φθιώτιδος και πρώτου Επισκόπου Νέων Πατρών, του εξ Υπάτης Οσίου Αθανασίου του κτίτορος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Επισκόπου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Τούρκους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Ναού του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711, την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία. 

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

          «Έρχεται ο Χριστός από τότε και σήμερα και πάντα να επισημάνει σε εμάς τους ανθρώπους, ότι δεν αρκεί να είμαστε στο όνομα χριστιανοί, δεν αρκεί να έχουμε μία ιδεολογική, φιλοσοφική ή μεταφυσική προσέγγιση του χριστιανισμού ή απλώς να εκτελούμε κάποια θρησκευτικά καθήκοντα ή να είμαστε φορείς κάποιας παράδοσης, την οποία πολλές φορές ούτε καν την κατανοούμε, αλλά να έχουμε πίστη. Η πίστη είναι κάτι πολύ ζωντανό, η πίστη δεν καταργεί τη γνώση,  η πίστη δεν καταργεί την επιστήμη, δεν καταργεί την έρευνα, δεν καταργεί την προσπάθεια. Η πίστη η πραγματική εκφράζεται με την προσευχή και με τη νηστεία.

            Προσευχή σημαίνει, ότι σιωπώ για να μιλήσει ο Θεός μέσα μου, προσευχή σημαίνει, δεν θεοποιώ την άποψή μου, τις ιδέες μου, δεν θεοποιώ τη δύναμή μου, αλλά την καταθέτω και καταθέτω τις ιδέες και τις απόψεις και την εξυπνάδα μου και την ευφυΐα μου και την έρευνά μου, αν είμαι σε ένα ερευνητικό κέντρο, τα καταθέτω και τα προσφέρω στον Θεό και τον παρακαλώ να γίνει η επιστήμη μου, η γνώση μου, η εξυπνάδα μου και η ευφυΐα μου, να γίνουν φάρμακο για τους ανθρώπους και όχι όπλο καταστροφής του κόσμου. Να γίνει η επιστήμη μου προσφορά στην ανθρωπότητα και όχι εργαλείο καταστροφής.

          Νηστεία σημαίνει, ότι παύει να είναι προτεραιότητά μου το τι θα φάω και το τι θα πιω, αλλά το τι θα ζήσω και το τι θα προσφέρω. Νηστεία σημαίνει ότι το κέρδος και ο πλουτισμός και η καλοπέρασή μου παύει να είναι προτεραιότητά μου, αλλά προτεραιότητά μου είναι το πώς θα ζήσω μαζί με τον αδελφό μου, πώς θα έχω ποιότητα ζωής και ποιότητα σχέσεων. Νηστεία σημαίνει ότι αγωνίζομαι αγνά  και άδολα, νηστεία σημαίνει ότι εργάζομαι ουσιαστικά, θυσιαστικά και ανιδιοτελώς για την αγάπη των πολλών.

         Η προσευχή και η νηστεία δεν είναι αρετές δήθεν για κάποιες μόνο γιαγιάδες αγράμματες ή για κάποιους τάχατες ανθρώπους που ζουν σε ένα μεσαίωνα. Η νηστεία και η προσευχή είναι η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και σήμερα η εποχή ψάχνει τέτοιους ανθρώπους με προσευχή και με νηστεία που θα γίνουν νέοι ήρωες και υπάρχουν τέτοιοι ήρωες μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα ερευνητικά κέντρα, μέσα στις κλινικές, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μέσα στη δημόσια διοίκηση, μέσα στην παλαίστρα της καθημερινότητας, υπάρχουν άνθρωποι προσευχής και νηστείας, άνθρωποι, οι οποίοι αγωνιούν, αγρυπούν νύκτες και ημέρες για να στέκονται δίπλα στους αδελφούς και στην κοινωνία.

         Τέτοιους ανθρώπους προσευχής και νηστείας ήρθαμε σήμερα εδώ στην ιστορική Υπάτη, στις Νέες Πάτρες να τιμήσουμε, τρία τέτοια πρόσωπα προσευχής και νηστείας: τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα, τον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Αθανάσιο τον κτήτορα του Μεγάλου Μετεώρου και ήρθαμε τέλος να τιμήσουμε πάνω στον τάφο του, γιατί τάφος του είναι η Αγία Τράπεζα, τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο Επίσκοπο Νέων Πατρών. Η Αγία Τράπεζα δεν ήταν απλώς ο τάφος του Χριστού, αλλά έγινε και δικός του τάφος. Ιερουργών και κρατών το Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, το 1711, σφαγιάστηκε για την αγάπη του Χριστού και για την ελευθερία των αδελφών.

         Ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε και να καταθέσουμε ευλαβικά την ευγνωμοσύνη μας σε αυτές τις  προσωπικότητες που αποτελούν πυξίδα για όλους εμάς στην πορεία της δικής μας ζωής από όποιο μετερίζι κι αν διακονεί κανείς, διότι όπου κι αν βρίσκεται κάνεις, καλείται να διακονήσει με προσευχή και νηστεία».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς σε όλους Χρόνια Πολλά και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού «StarΚεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιο Σιμόπουλο καθώς και όλους τους τεχνικούς του καναλιού για την απευθείας μετάδοση και αυτής της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και επίσης ευχαρίστησε και τον αξιότιμο Πρόεδρο της εταιρείας «Ηellas sat» κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά για την ευγενική χορηγία του Δορυφορικού κυκλώματος κάθε Κυριακή, ώστε οι Θείες Λειτουργίες από την όμορφη Φθιώτιδα να μεταδίδονται σε παγκόσμια εμβέλεια. 

           Τις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετέδωσε και ο Τηλεοπτικός Σταθμός «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και άλλοι τοπικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί.

         Ακολούθως στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Υπάτης, στην κεντρική πλατεία της Υπάτης, ο Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος από τους επισήμους, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Σεβαστοκρατόρων της Μεγαλοβλαχίας και των Νέων Πατρών, οι οποίοι είχαν ως έδρα την Υπάτη, Ιωάννου, Κωνσταντίνου και Ιωάννου του Β’ (1100 – 1200 μ.Χ.), για την ζωή, την προσφορά και το έργο των οποίων ωμίλησε ο εξ Υπάτης καταγόμενος, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας.

           Τέλος ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και εποικοδομητική επικοινωνία με τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Υπάτης. 

      Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλάκας παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά.Φωτογραφίες από την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*) Ἀνάμεσα στά Γυμνάσια καί Λύκεια, πού ἔχει ἡ πόλη τῆς Λαμίας ὑπάρχει καί τό Ἐκκλησιαστικό Γυμνάσιο καί Λύκειο, πού ἑδρεύει στή συνοικία τῆς Νέας Μαγνησίας καί στεγάζεται σέ ἕνα ὄμορφο, λειτουργικό και ανακαινισμένο κτίριο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Το Σχολείο  εἶναι κατά πάντα ἰσότιμο μέ τά ὑπόλοιπα Σχολεῖα τῆς Μέσης Ἐκπαιδεύσεως. Ἡ προσφορά τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς στήν Ἐκκλησία καί στήν Κοινωνία εἶναι πολύ μεγάλη. Δεκάδες κληρικοί, καθηγητές, ἐπιστήμονες ὅλων τῶν κλάδων ἔχουν ἀπο­φοι­τήσει ἀπό αὐτήν καί σήμερα κατέχουν μεγάλες θέσεις. Ὅλοι αὐτοί ἀναφέρονται μέ εὐγνω­μοσύνη στή Σχολή τῆς Λαμίας, πού τούς προσέφερε παιδεία καί ἦθος. Ἀκόμη καί οἱ ἀπόφοιτοι τῶν νεωτέρων χρόνων ἔχουν προοδεύσει χάρις στήν ἀγωγή καί στά ἐφόδια, πού ἔλαβαν ἀπό τό Ἐκκλησιαστικό Σχολείο.

Σήμερα λειτουργοῦν ὅλες οἱ τάξεις τοῦ Γυμνασίου καί τοῦ Λυκείου, μέ ὑποδει­γμα­τι­κό τρόπο, μέ περισσή προστασία καί φροντίδα γιά τά παιδιά καί μέ συστηματική προσφο­ρά γνώσεων. Τά μικρά παιδιά τοῦ Γυμνασίου καί οἱ ἔφηβοι τοῦ Λυκείου ζοῦν σέ ἕνα χριστιανικό περιβάλλον, πού τά προστατεύει ἀπό τούς κινδύνους καί ἀπό ὅσα δυσά­ρε­στα κατά καιρούς συμβαίνουν στά Σχολεῖα τῆς Πατρίδος μας. Θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Λαμίας (οικοτροφείο) υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, εξασφαλίζοντας δωρεάν σίτιση και διαμονή σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

                Στο Λύκειο λειτουργούν όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού. Το Σχολείο διαθέτει, επίσης, Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, πλουσιότατη και οργανωμένη δανειστική Βιβλιοθήκη για το κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, παρεκκλήσι για τη συμμετοχή και την εξάσκηση των μαθητών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και πλήρως ανακαινισμένους χώρους αθλοπαιδιών με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

                   Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας σε ποσοστό 10%.

Τέλος, οι απόφοιτοι των Εκκλησιαστικών Λυκείων μπορούν να έχουν ΔΩΡΕΑΝ σπουδές (φοίτηση, σίτιση και διαμονή) στην Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Τορόντο του Καναδά, η οποία είναι συμβεβλημένη με το Πανεπιστήμιο του St. Paul στην Οττάβα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, στο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σινώπης 1 στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, στα τηλέφωνα 22310 21381 & 22310 22576, καθώς και στο email: mail@lyk-ekkl-lamias.fth. sch.gr στην ιστοσελίδα:   www.ekklamias.gr του Σχολείου.

Ὅσοι γονεῖς ἀναζητοῦν ἕνα Σχολεῖο μέ πε­ρισσό­τερη εὐθύνη γιά τήν ἀγωγή καί μόρφωση τῶν παιδιῶν τους, ἄς τά ἐγγράψουν στό Ἐκκλησιαστικό Γυμνάσιο καί Λύκειο Λαμίας.

(*) Το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες παραμένει καθημερινά ανοικτό περιμένοντας κάθε ευλαβή προσκυνητή να επισκεφθεί τους χώρους του, να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Παναγίας η οποία βρέθηκε θαυματουργικώς το 1711 και να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Στο Ιερό αυτό Προσκύνημα εγκαταβιοί ο ιερομόναχος πατήρ Φώτιος και παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα 5 με 8. Επίσης καθημερινά από τις 6 το απόγευμα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού, του αποδείπνου, των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.     

 

 

  

 (*) Στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πετρωτού  τελείται Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα απόγευμα. Στην Αγία Παρασκευή τελείται κάθε Παρασκευή απόγευμα και  καθημερινά σε Αγιο της Εκκλησίας μας.

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness