165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2020

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 09 Νοέμβριος, 2020

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού. τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αντωνίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος. Τη μνήμη των Αγίων Ονησιφόρου, Πορφυρίου, Χριστοφόρου και Μαύρα και των Οσίων Θεοκτίστης της εν  τη Εκατονταπυλιανή Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του βραχυσώμου, Συμεώνος του μεταφράστου και Νικηφόρου.Των οσίων Ευθυμίου και Νεοφύτου κτηρόρων της μονής Δοχειαρίου Αγίου Ορους. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων γυναικών Ευστολίας και Σωπάτρας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Δεν θα αφήσουμε στην καραντίνα κανένα αδελφό μας μόνο του. Θα περάσουμε την δυσκολία όλοι μαζί», τόνισε ο Μητροπολίτης μας κ. Συμεών το Σάββατο κατά την προσφορά 64 γευμάτων σε 70 οικογένειες της ορεινής και πεδινής Λοκρίδος προσφέροντας έτσι οικονομική ενίσχυση και δυνατό ψυχολογικό στήριγμα, σε πτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας.

(*) «Ο Άγιος Νεκτάριος υπέφερε μόνος, εγκαταλελειμμένος και σιωπηλός το μαρτύριο της συκοφαντίας. Έτσι κι εμείς καλούμαστε φέτος να εορτάσουμε τον Άγιο, δυστυχώς εν σιωπή και απομονώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί την Πατρίδα μας και  τον κόσμο ολόκληρο».Τόνισε στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας το βράδυ της Παρασκευής μετά την υποδοχή στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου αλλά και το Ωμόφορο από την εις Επίσκοπον χειροτονία του.

(*) Με την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και με την χειροτονία Διακόνου, «υποδέχθηκε» η Φθιώτιδα  την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το 2ο Lockdown, που ισχύει σε όλη την χώρα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ    

(*)Μια ανάσα πριν το Lockdown, την  καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και του απόλυτου περιορισμού, που ίσχυσε από το Σάββατο το πρωί σε όλη την χώρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και έχοντας στο πλευρό τους τον Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Παναγιώτη Σερέτη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή π. Δημήτριο Νασόπουλο, όργωσαν την περιοχή της Λοκρίδος Φθιώτιδος , υλοποιώντας  το πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού: «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  και της εταιρείας «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, χάρισαν δύναμη, ενίσχυση και κουράγιο σε 70 οικογένειες της ορεινής και πεδινής Λοκρίδος, οι οποίες ζουν στο όριο της φτώχειας, χαρίζοντας χαμόγελο και ελπίδα, αλλά και αισιοδοξία, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι η Εκκλησία βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε στιγμές δοκιμασίας και σε αυτά τα μέλη του ποιμνίου της, που ζουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα αστικά κέντρα και εν προκειμένω από  την Λαμία.

          Η προσφορά, 64 γεύματα για κάθε οικογένεια, συνολικά 4.480 μερίδες φαγητού, εκτός από οικονομική και υλική ενίσχυση, ήταν ένα δυνατό ψυχολογικό στήριγμα, εν όψει μάλιστα της δοκιμασίας, που ξεκίνησε το Σάββατο και πλήτει ιδιαίτερα τους πτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, από καρδίας ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο και  τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου,  για την ενεργή στήριξη στο κοινωνικοπρονοιακό έργο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ανέφερε ότι: «αυτές οι δράσεις αγάπης, ενίσχυσης και στοργής θα συνεχιστούν και σε άλλα μέρη της Φθιώτιδος, ακόμη περισσότερο σε τούτες τις δύσκολες μέρες του περιορισμού για την έστω και μικρή ανακούφιση των ενδεών αδελφών μας».

          «Δεν θα αφήσουμε στην καραντίνα κανένα αδελφό μας μόνο του. Θα περάσουμε την δυσκολία όλοι μαζί», τόνισε ο κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης και τον κ. Ιωάννη Μασούτη για την στήριξή του στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», με το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ».

          Ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με την σειρά του, μετέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και σε όλους τους ωφελούμενους, τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  και ετόνισε ότι,

           «Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» θα βρίσκεται ενεργά πάντοτε στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ενισχύοντας τις  σημαντικές κοινωνικοπρονοιακές της παρεμβάσεις, καθώς επίσης, θα συνεχίσει την στήριξη των αδύναμων συνανθρώπων μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι ώστε και σε αυτές τις εποχές τις τόσο δύσκολες και οριακές, όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη, να στηριχθούν από το πρόγραμμα  «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ».

          Η  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  στηρίζει τους πτωχούς και εμπερίστατους ανθρώπους και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και δυσκολία», τόνισε ο κ. Δήμτσας.

(*) Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και το Ωμόφορο από την εις Επίσκοπον χειροτονία του, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία υπηρέτησε επί πολλά έτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εκόμισε την Παρασκευή το βράδυ στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος, προκειμένου οι πιστοί λίγο πριν το 2ο lockdown  και τον εγκλεισμό στα σπίτια, να λάβουν την ευλογία και την δύναμη από τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε την πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ως Ιεροκήρυκας.

           Ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση, απευθύνθηκε στους πιστούς τονίζοντάς ότι: «σε τέτοιες μέρες και στιγμές δοκιμασίας, είτε προσωπικής, είτε συλλογικής, Ιερά Πρόσωπα, όπως αυτό του Αγίου Νεκταρίου, τα οποία δοκιμάσθηκαν, συκοφαντήθηκαν και  υπέφεραν, μας δίνουν ιδιαίτερη δύναμη.

          Η φετινή Πανήγυρις, η οποία είναι και επέτειος 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου, τόσο για το Μοναστήρι του στην Αίγινα, όσο και τους Ιερούς Ναούς, στους οποίους τιμάται ο Άγιος  σε ολόκληρη την Οικουμένη, θα είναι μία μίμηση του μαρτυρίου του».

           Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ο Άγιος Νεκτάριος υπέφερε μόνος, εγκαταλελειμμένος και σιωπηλός το μαρτύριο της συκοφαντίας. Έτσι κι εμείς καλούμαστε φέτος να εορτάσουμε τον Άγιο, δυστυχώς εν σιωπή και απομονώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί την Πατρίδα μας και  τον κόσμο ολόκληρο».

(*) Με την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και με την χειροτονία Διακόνου, «υποδέχθηκε» η Φθιώτιδα  την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το 2ο Lockdown, που ισχύει σε όλη την χώρα.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας, λίγες ώρες πριν το 2ο Lockdown, τέλεσε Ιερά Αγρυπνία και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Δημητρίου Σκαρλάτου, ο οποίος είναι έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων και αξίζει να σημειωθεί, ότι εργάζεται ως διασώστης στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) και μάλιστα κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών πλέον θα υπηρετεί στο Ε.Κ.Α.Β. της Λαμίας.

          Η χειροτονία είχε προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου, αλλά λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε την παραμονή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο Ναό όπου ο π. Δημήτριος διακόνησε μετά ζήλου πολλά χρόνια, ως Ιεροψάλτης.

          Με λόγους συγκινητικούς  ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απηύθυνε πατρικές διδαχές και νουθεσίες προς το νέο δευτερεύοντα Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δημήτριο, δανειζόμενος τον Παύλειο Λόγο «ὅ εἰμι  χάριτι  Θεοῦ εἰμι», αναφέροντας  χαρακτηριστικά:

          «Αγαπητό μου παιδί, υποδιάκονε Δημήτριε, σήμερα σε μία ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία σε αξιώνει η αγάπη του Θεού, να εισέλθεις στο παλάτι της αγάπης του Θεού, που είναι η Αγία Ιερωσύνη, να εισέλθεις στο Ανάκτορο της αγάπης του Θεού.  Να εισέλθεις στο μεγαλύτερο πλούτο του Θεού,  στο μεγαλύτερο δώρο που πρόσφερε στον άνθρωπο, την Αγία Ιερωσύνη και να λάβεις το πρώτο βαθμό, να χειροτονηθείς διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού, διάκονος του Χριστού, διάκονος των ανθρώπων, οι οποίοι εικονίζουν τον ίδιο το Χριστό και σε αυτήν την σημαντική κορυφαία μοναδική στιγμή της ζωής σου σε συνοδεύουν πολλές ευχές και πολλές ευλογίες.

           Έχεις το προνόμιο ο Θεός να σε έχει στολίσει και να σε έχει ευεργετήσει πολλαπλώς.

Πρώτον με τα χαρίσματα που σου έδωσε, για να τα αξιοποιήσεις,  για να τα καλλιεργήσεις και να εργαστείς πάνω σε αυτά και να θυμάσαι πάντοτε ότι δεν είναι δικά σου κατορθώματα,  ούτε είναι κατορθώματα των κτιστών δυνατοτήτων του πεπερασμένου ανθρώπου,  αλλά είναι δωρεές της Άκτιστης  Χάριτος του Θεού.

          Να θυμάσαι και να μπορείς μες στην καρδιά σου, με την ψυχή σου, αδερφέ μου Δημήτριε, να λες αυτό που έλεγε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος: «ὅ εἰμι  χάριτι  Θεοῦ εἰμι».  Αν αυτό το έχεις μέσα στην καρδιά σου βαθιά, τότε και η διακονία σου θα είναι χαρά και ευτυχία για σένα και η διακονία σου θα είναι ευάρεστη στο Θεό και η διακονία σου θα αναπαύει και θα ξεκουράζει τον κάθε κουρασμένο άνθρωπο».

          Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

          «Σε ευλόγησε η αγάπη του Θεού και με κάτι ακόμα πολύ σημαντικό,  να διακονείς στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και μάλιστα στον πιο επείγοντα χαρακτήρα της,  στη διάσωση,  στην Άμεση Βοήθεια, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, και μάλιστα θα τον υπηρετείς πλέον όχι μακρυά από το σπίτι σου, αλλά εδώ στην Λαμία, στον ίδιο χώρο με την ιερατική σου διακονία.

           Αυτό ζητά ο Χριστός από εμάς τους διακόνους Του,  να είμαστε διασώστες,  να είμαστε τα Ε.Κ.Α.Β. της αγάπης του Θεού και οι συναγερμοί της άμεσης ανάγκης είναι το κήρυγμα της Εκκλησίας. Η διδασκαλία και η διδαχή της Εκκλησίας μας είναι οι σειρήνες των ασθενοφόρων της αγάπης του Θεού που παίρνουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στο καλύτερο νοσοκομείο, σε αυτό το νοσοκομείο που δεν έχει ποτέ πρόβλημα υπερπληθυσμού στις εντατικές του μονάδες, που είναι η Εκκλησία.

           Στην Εκκλησία χωράνε όλοι ανεξαιρέτως,  γιατί είναι απέραντο πανδοχείο, αν θυμηθείς τον Καλό Σαμαρείτη, ο οποίος έλαβε τον ταλαίπωρο και «ημιθανή τυγχάνοντα» άνθρωπο και τον  πήρε στην αγκαλιά του και τον οδήγησε στο πανδοχείο, που είναι η Εκκλησία,  η οποία τους πάντες δέχεται, τους πάντες αναπαύει και τους πάντες ξεκουράζει.

           Χαίρομαι που η χειροτονία σου κατά συγκυρία που δεν την επιδιώξαμε, αλλά  που ο Ίδιος ο  Άγιος ο Θεός την οικονόμησε έτσι,  έρχεται να τελεσιουργηθεί  εν μέσω μιας πολύ κρίσιμης δοκιμασίας, μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσεως και χαίρομαι που απόψε εδώ στη Φθιώτιδα, χειροτονείται διάκονος ένας άνθρωπος του συστήματος Υγείας,  ένας διάκονος των ανθρώπων και στη σωματική τους θεραπεία,  αλλά και στην πνευματική τους θεραπεία που είναι ανώτερη και αυτό είναι ένα πολύ συγκινητικό, ένα μοναδικό μήνυμα που η αγάπη του Θεού στέλνει απόψε στους ανθρώπους».

          Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε στο νέο Διάκονο:

          «Ως Πνευματικός Πατέρας και Επίσκοπος και Μητροπολίτης σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου,  να έχεις πάντοτε αυτήν την αγαθότητα, αυτή την αγνότητα της προαίρεσής σου. Όποιος έχει καλή προαίρεση, ευλογείται από τον Θεό.  Πάντα να έχεις καλή πρόθεση στην καρδιά σου. Η καλή προαίρεση θα καλύπτει τις αδυναμίες σου, τα μειονεκτήματα σου, τις δυσκολίες σου που έχεις και εσύ ως άνθρωπος,  όπως έχουμε όλοι μας».

          Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Φώτιο Σερέτη, αλλά και τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. κ. Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετά χαράς και σεβασμού στο πρόσωπο του κ. Συμεών ικανοποίησαν το αίτημά του και τοποθέτησαν τον π. Δημήτριο στο Ε.Κ.Α.Β. Λαμίας, έτσι ώστε παράλληλα με την εργασία του, ως διασώστης στο Ε.Κ.Α.Β. να διακονεί και στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ως δεύτερος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Ο π. Δημήτριος τυγχάνει κατά σάρκα υιός του π. Ηλία Σκαρλάτου και σύζυγος της θυγατέρας του π. Θεμιστοκλή Μώρη, σεβαστών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ενώ την κανονική συμμαρτυρία κατέθεσε ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος.

          Στις Ιερές Αγρυπνίες που τελέσθηκαν, κατά το καταρτισθέν πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ομίλησε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Αγγελος Ανθοπουλος και στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαλεσίνας ομίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τραγάνας, Αρχιμ. π. Εφραίμ Τράνακας.

          Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος, αναφερόμενος στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, ωμίλησε εκτενώς για την αγάπη του Θεού στον άνθρωπο,  κάνοντας μια εύστοχη αναδρομή από την δημιουργία του κόσμου, μέχρι την σύγχρονη δυσκολία της πανδημίας καταλήγοντας στην βέβαιη ελπίδα σωτηρίας που πάντοτε χορηγεί η πίστη στον Θεό.

          Ο δε π. Εφραίμ Τράνακας αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την ευλογία έτσι ώστε να κηρύξει τον Θείο Λόγο στην Μαλεσίνα και στην συνέχεια ωμίλησε με θέμα: «Η κακοπάθεια του σύγχρονου χριστιανού κατά τον Όσιο Λάζαρο τον Γαλησιώτη».

          Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες συνέρρευσε με τάξη και ευλάβεια πλήθος πιστών, για να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων προκειμένου να αντλήσουν οι άνθρωποι δύναμη και κουράγιο και για τις δύσκολες μέρες της 2ης καραντίνας.

          Τέλος, είναι σημαντικό ότι τηρήθηκαν με υποδειγματική ακρίβεια και όλα τα ισχύοντα μέχρι την Παρασκευή το βράδυ υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Σήμερα στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας κεκλεισμένων των θυρών το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. πατήρ Άγγελος ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα δόγματα της Εκκλησίας  που είναι φάρμακα που επουλώνουν τις πληγές των ανθρώπων και είναι το βάλσαμο που δίνει για να αντιμάχονται οι άνθρωποι τον διάβολο. Ο Άγιος  ο οποίος έζησε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, μόνο με ένθερμο ζήλο Χριστού, μπόρεσε να αντέξει τις συκοφαντίες στις οποίες απαντούσε με υπομονή και συγχωρητικότητα. Αρετές που αποτελούν την όμορφη πνευματική φορεσιά των ανθρώπων του Θεού. Τέλος ο π Άγγελος ευχήθηκε με την μεσιτεία του αγίου Νεκταρίου να μας αξιώσει ο Θεός να βγούμε και από αυτή τη δοκιμασία.

Τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του ο εφημέριος του Ναού π Γεώργιος Κάλλος ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη κοίμησή του, τονίζοντας ότι για εμάς ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο μεσίτης μας προς τον Θεό και του ζητούμε να μας προσφέρει την σωματική και πνευματική υγεία.

Σήμερα πανηγύριζαν επίσης το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος, το εκκλησάκι του Αγίου που βρίσκεται στο Ασπρονέρι, παραπλεύρως της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και το προσκυνητάρι του Αγίου Νεκταρίου της ενορίας Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου στην οδό Πιθίας καθώς και το Ιερό παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου στην Ελάτεια.

 (*) Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας χθες Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς ολόκληρη η χώρα ευρίσκεται για δεύτερη φορά σε καραντίνα και σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του Covid- 19.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά σε όλη την Στερεά Ελλάδα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πλαισιούμενος από τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους. 

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά αναφέρθηκε στην απρόσμενη νέα καραντίνα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μία πρωτοφανή περίοδο,  σε μία περίοδο, η οποία έχει  εδώ και καιρό αποειδωλοποιήσει, έχει απομυθοποιήσει τον ναρκισσισμό της ανθρώπινης επιστήμης και  των ανθρώπινων κατορθωμάτων, έχει ξεγυμνώσει τον άνθρωπο, ο οποίος πίστευε, ότι έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε μπορεί να προβλέπει τα πάντα, να προνοεί για όλα, να έχει λύσεις για όλα τα ζητήματα, ότι μπορεί να διαβάζει σωστά όλα τα προβλήματα. 

     Και ήρθε η πανδημία, την οποία υποφέρει όλη η ανθρωπότητα, για να γκρεμίσει όλα αυτά τα είδωλα. Και μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ήλθε μία δεύτερη καραντίνα,  ένας δεύτερος εγκλεισμός, παρά την ρητή υπόσχεση και  δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος εγκλεισμός. Το λεγόμενο lockdown είχε αποκλειστεί.

     Μέσα λοιπόν σε αυτήν την ατμόσφαιρα του παγκοσμίου εγκλεισμού,  η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει να διδάσκει, να παρηγορεί, να στέλνει το μήνυμά της, ακόμα και μέσα από τις κλειστές Εκκλησίες, ακόμα και μέσα από τις σφραγισμένες πόρτες, το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Λόγος του Θεού «οὐ δέδεται» και απευθύνεται στις καρδιές, που θέλουν να τον ακούσουν, στις καρδιές που αισθάνονται, ότι μονάχα ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη δύναμη, η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα». 

      Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της αναστάσεως της κόρης του Ιάειρου και την θεραπείας της αιμορρούσης γυναικός σημειώνοντας:

     «Ναι! Σήμερα έρχεται ο Χριστός και επισκέπτεται την τραγικότητα της ανθρώπινης περιπέτειας, έρχεται και πάλι και επισκέπτεται την ασθένεια της ανθρωπίνης φύσεως, έρχεται και πάλι να θεραπεύσει, να ευεργετήσει και κυρίως να μας αποκαλύψει το νόημα της πραγματικής υγείας.

       Δύο περιστατικά, δύο πραγματικά περιστατικά, γιατί ο Χριστός είναι ο πραγματικός Ιατρός «ὃς διῆλθεν εὐεργετῶν καὶ ἰώμενος» μέσα στον κόσμο. Δύο πραγματικά λοιπόν περιστατικά ιατρείας, μας φέρνει σήμερα στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα η Αγία μας Εκκλησία.

       Το πρώτο αναφέρεται στην κόρη ενός επιφανούς, επώνυμου, διάσημου  της εποχής του Χριστού, του αρχηγού της συναγωγής του Ιάειρου,  του οποίου το κορίτσι έπασχε, ήταν σχεδόν νεκρό και ο Ιάειρος πλησιάζει τον Χριστό,  έχει τη δύναμη, την τόλμη και την ταπείνωση, αυτή την ταπείνωση που λείπει από πολλούς αλαζόνες και επηρμένους  «ιεροκήρυκες» του σήμερα. Έρχεται λοιπόν ο Ιάειρος, ο  επιφανής άρχοντας της εποχής, ταπεινά και σεμνά, να καταθέσει στον Χριστό το αδιέξοδό του.

       Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα,  αν και σήμερα ευρίσκονταν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τις ευθύνες της διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης, να μπορούσαν να πουν ταπεινά και σεμνά, ότι: «Χριστέ βοήθησέ μας βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Δοκιμάζουμε το ένα και δεν επιτυγχάνει, δοκιμάζουμε το άλλο και δεν εισακούεται,  προσπαθούμε με χίλιους τρόπους από το πρωί μέχρι το βράδυ να πείσουμε για κάποια πράγματα αυτονόητα τους ανθρώπους και αυτοί δεν μας ακούν, μας κλείνουν την πόρτα,  μονάχα αν καταφύγουμε στη βία, στον  πειθαναγκασμό,  κάτι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε στην ελευθερία των ανθρώπων,  γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε; Ποιος είναι ο λόγος; Χριστέ μου βοήθησέ μας». Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν καταφεύγαμε όλοι στον Χριστό,  όπως κατέφυγε ο Ιάειρος τόσο σεμνά και ταπεινά; Αν είχαμε την τόλμη και την παλικαριά να του πούμε: «Χριστέ, έλα στο σπίτι μας, έλα στην επιτροπή μας, έλα στις διασκέψεις μας,  στις σκέψεις μας, στα σχέδιά μας, Έλα και δείξε μας Εσύ τον δρόμο, έλα και δώσε μας λύση, φώτισε τα σκοτάδια του εγωισμού μας,  της αλαζονείας μας, της έπαρσής μας».

          Μας φέρνει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ακόμη την εικόνα ενός όχλου, ο όποιος  συνθλίβει τον Χριστό, ο οποίος μέσα σε ενθουσιασμό θρησκευτικό, σε ένθεο ζήλο, σχεδόν φανατισμό, κοντεύει από την « αγάπη» του  κοντεύει στην κυριολεξία να καταπλακώσει τον Χριστό. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι,  οι οποίοι νομίζουν ότι την θρησκευτικότητα τους θα τη δείξουνε με τη βία, με το παλικαρισμό, με την δήθεν λεβεντοσύνη, με την δήθεν ανταρσία, με τη δήθεν επανάσταση, με τη δήθεν αντισυστημικότητα,  ενώ  στο βάθος είναι βαθύτατα συστημικοί και συντηρητικοί άνθρωποι. 

        Ένας τέτοιος όχλος συνθλίβει τον  Χριστό, αλλά περνά αδιάφορος από τον Χριστό,  δεν τον αγγίζει το Χριστό,  είναι σαν να μην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι για τον Χριστό.

         Η Χάρις του Θεού δεν προσελκύεται με τέτοιους  τρόπους.  Η Χάρις του Θεού προσελκύεται με την επανάσταση της ταπεινής ψυχής, της αιμορροούσης γυναίκας, μιας γυναίκας, η οποία υπέφερε χρόνια πολλά από αιμορραγία, από γυναικολογικά προβλήματα, η οποία τόλμησε σε μία εποχή, που αφενός μεν η θέση της γυναίκας, ήταν απόλυτα στο περιθώριο,  αφετέρου δε στην ιουδαϊκή παράδοση,  η αιμορραγία και όλα τα συναφή γυναικολογικά προβλήματα εθεωρούντο ακαθαρσία και μίασμα  και σε μία κατάσταση και ατμόσφαιρα,  που κινδύνευε να βρεθεί απόβλητη, να την αποπάρουν όλοι αυτοί, οι οποίοι πλησίαζαν τον Χριστό και αποτελούσαν τάχατες την θρησκευτική κάστα των ευσεβών, των γνησίων, των ασυμβίβαστων, τον τάχατες παραδοσιακών. Και τολμάει να αγγίξει το κράσπεδο των ιματίων του Χριστού».

         Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σε  άλλο σημείο τόνισε:

       «Ήψατο το κράσπεδο των ιματίων του Χριστού.  Αρκούσε να αγγίξει μονάχα μία άκρη από τα ιμάτια, από τα ρούχα του Χριστού, για να μπορέσει ο Χριστός να ομολογήσει μία συγκλονιστική ομολογία αγάπης αλλά και ελπίδας για κάθε άνθρωπο. Ο Χριστός,  τον οποίον τον συνέθλιβαν οι όχλοι, δεν αισθάνθηκε τίποτα και μόλις τον άγγιξε η σεμνή και ταπεινή και ταλαίπωρη ψυχή:  «Ἥψατό μού τις», είπε ο Χριστός. Ένιωσα μία δύναμη να φεύγει από πάνω μου, είπε ο Χριστός.   Αισθάνθηκε το άγγιγμά της, γιατί  ήταν άγγισμα ζωής,  ήταν άγγιγμα πραγματικής αγάπης και όχι άγγιγμα κατανάλωσης, όχι άγγιγμα εγωπάθειας, όχι άγγιγμα φιλαρέσκειας,  όχι άγγιγμα φιλαυτίας. Και πράγματι θεραπεύτηκε η αιμορροούσα, η μετέπειτα Αγία Βερονίκη της Εκκλησίας  μας. Μας φέρνει λοιπόν,  αυτές τις εικόνες ο Χριστός για να μας αποκαλύψει, για μία ακόμη φορά ότι είναι «ἔγγιστά ἡμῶν», ότι εγγύς ο Κύριος, ότι μας εγγίζει ο Κύριος και δεν ίσταται «πόρρωθεν ἡμῶν». 

       Στέκεται μακριά μονάχα από αυτούς,  οι οποίοι είτε ασεβούν στο όνομά Του, δεν πιστεύουν στη Χάρη Του, αισθάνονται αυτάρκεις, ότι δεν τον έχουν ανάγκη, ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, έστω και αν γελοιοποιούνται μέσα στις αντιφάσεις τους, οι οποίες είναι ατελείωτες και δυστυχώς κλονίζουν την  εμπιστοσύνη των ανθρώπων, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού και το πιο κρίσιμο διακύβευμα, τούτη την περίοδο, την οποία διάγουμε, που ολόκληρη η οικουμένη,  βρίσκεται σε μία απίστευτη κρίση, είναι ότι μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στους πάντες και στα πάντα. Γι΄ αυτό να το προσέξουν πολύ καλά,  αυτοί που αγορεύουν ως αυθεντίες από τα παράθυρα των τηλεοράσεων, πολλές φορές μάλιστα από όμορφες πόλεις της Εσπερίας, και από τα πάνελ των διαφόρων επιτροπών,  ότι μπορεί να γίνουν οι αίτιοι και οι αυτουργοί ενός απόλυτου ξεχαρβαλώματος και μιας απόλυτης κατάρρευσης όλων των θεσμών ανεξαιρέτως. 

       Ο Χριστός δίνει τη θεραπεία και στέκεται κοντά στον Αρχισυνάγωγο, που είχε την αρχοντιά να ζητήσει την βοήθεια Του,  αλλά κυρίως στην ταπεινή ψυχή, η οποία άγγιξε το κράσπεδο των ιματίων Του».

        Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

         «Κορύφωση της υγείας είναι, ότι ο Χριστός απεκάλεσε την αιμορροούσα «θυγατέρα». «Θυγατέρα μου» της είπε, «κόρη μου» της είπε,  αυτή είναι η υγεία,  έγινε ένα με το Χριστό, έγινε  κόρη του Χριστού,  αυτή η γυναίκα, η οποία ήταν μόνη, έπαψε να είναι μόνη, απέκτησε Πατέρα,  απέκτησε οικογένεια, απέκτησε  κάποιον, ο οποίος την πήρε στην αγκαλιά Του, την κράτησε, της έδωσε ζωή και πνοή,  όλοι οι άλλοι έμειναν όχλοι αλαλάζοντες και φωνάζοντες  και μένοντες   στην θρησκευτική τους κατοχύρωση,  αλλά η  αιμορροούσα έγινε θυγατέρα του  Χριστού».

        Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα για την μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, τα οποία για ακόμη μία φορά στέκονται στο πλευρό της Εκκλησίας και μεταδίδουν: «Την υμνωδία, την προσευχή και τα δάκρυα της Εκκλησίας σε κάθε σπίτι, σε κάθε αδελφό, σε κάθε άνθρωπο, πού βρίσκεται δυσκολεμένος..», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Συμεών.

        Και έδωσε μήνυμα αισιοσοξίας, πατρικής αγάπης και ελπίδος ο Σεβασμιώτατος προς όλους τους παρακαλουθούντες πιστούς, τους εγγύς και τους μακράν Δίδοντας μήνυμα αισιοσοξίας, πατρικής αγάπης και ελπίδος ο Σεβασμιώτατος προς όλους τους παρακαλουθούντες πιστούς, τους εγγύς και τους μακράν ανέφερε:

      «Δεν είναι μονάχα η δυσκολία του εγκλεισμού,  δεν είναι μονάχα η δυσκολία της ασθένειας για αυτούς που πάσχουν από τον κορωνοϊό,  είτε από άλλη ασθένεια και είναι στο κρεβάτι του πόνου, δεν είναι μόνο η δυσκολία των γηρατειών, δεν είναι  η δυσκολία μονάχα της μοναξιάς, αλλά είναι κι άλλες δυσκολίες, τις οποίες θα έπρεπε να τις σκέφτονται περισσότερο και να τις λαμβάνουν περισσότερο υπόψη,  αυτοί που, επαναλαμβάνω, αγορεύουν καθημερινά, από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ενίοτε μακριά από όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουνε θέρμανση για να περάσουν το χειμώνα.  Θα μείνουμε στο σπίτι, αλλά πώς θα ζεσταθούν; Με τα χνώτα τους; Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα. Υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους, δεν έχουν tablet για να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν έχουνε τηλέφωνο και ίντερνετ και το χωριό τους μπορεί να μην έχει ούτε 4G, ούτε 3G δίκτυο, ακόμα και αν έχουν συσκευή. 

        Υπάρχει μία κοινωνία, την οποία καλό είναι να τη βλέπουμε και να την γνωρίζουμε και τουλάχιστον να έχουμε επίγνωση σε ποια κατάσταση βρίσκεται, τι τραγωδία περνάει.  Δεκάδες είναι άστεγοι στο δρόμο,  πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα καθημερινά και ναι, η Αγία μας Εκκλησία θα κάνει ότι μπορεί τη δύσκολη αυτή περίοδο της καραντίνας, να στηρίξει όλους αυτούς, έστω και αν υπάρχουν πια στις ρυθμίσεις που δεν καλύπτουν, αυτές τις περιπτώσεις, των ανθρώπων που δεν έχουν δηλώσουν μόνιμη κατοικία, γιατί είναι στο δρόμο ,γιατί είναι άστεγοι,  γιατί δεν έχουν που να μείνουν,  των ανθρώπων που δεν έχουν κινητό, για να στείλουν sms για τη μετακίνηση τους,  γιατί υπάρχει και ένας άλλος κόσμος αθέατος,  στον οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας όλοι μας ανεξαιρέτως.

        Εύχομαι υπομονή και κουράγιο και δύναμη και ελπίδα και πάνω από όλα ένα πράγμα εύχομαι και προσεύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να μην έχει θύματα αυτή η πανδημία. Όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι,  αν είναι δυνατόν κανένας να μη χάσει τη ζωή του από αυτήν τη δυσκολία, ώστε να μπορέσουμε μόλις περάσει να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, γιατί συντρίμμια θα είμαστε, είτε θέλουμε να το δούμε, είτε όχι. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά και πνευματικά και καρδιακά. Να μη χάσουμε την πίστη μας στο Χριστό, την αγάπη μας στον Χριστό και την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό, γιατί τα κομμάτια της ψυχής μας μονάχα ο Χριστός μπορεί να τα ενώσει».

        Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων, απέστειλε τις πατρικές του ευχές προς όλους και όλες τις εορτάζουσες και ιδιαίτερα ευχήθηκε στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Άγγελο λέγοντας:          «Σήμερα που είναι η γιορτή των Αγγέλων, θέλω να ευχηθώ σε όσους και όσες φέρουν το όνομα των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων, οι Άγιοι Άγγελοι να διακονούν με αγάπη την ζωή τους και να γίνονται ένα παράδειγμα για τους ιδίους, για τις ιδίες,  να πορεύονται ως άγγελοι μέσα στον κόσμο.

         Ιδιαιτέρως δε,  θέλω να ευχηθώ στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,  εκλεκτό και αγαπητό αδελφό, εργάτη ταπεινό του Ευαγγελίου, προστάτη και Πατέρα πτωχών και αδυνάτων και ενδεών και εμπεριστάτων, τον αγαπητό μου, τον  φίλτατό μου, τον π. Άγγελο, τον Άγγελο της καρδιάς μου για τη σημερινή του εορτή, την οποία την εορτάζουμε με τέτοιες περίεργες συνθήκες, πάνω από όλα όμως την εορτάζουμε  πνευματικά και ησυχαστικά,  γύρω από την Αγία Τράπεζα και να του μεταφέρω και  τις ευχές των Αγίων Πατέρων,  του Ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και του λαού μας,  που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκεται εδώ, από την ημέρα που ήρθα και εγώ εδώ Φθιώτιδα,  τον έχουν αγαπήσει, τον έχουν στηρίξει. Να είστε όλοι ευλογημένοι. 

         Καλή δύναμη, καλή υπομονή, καλό κουράγιο και πολύ κουράγιο, κουράγιο ψυχής εύχομαι σε όλους σας».

Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...