165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2052

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 08 Ιανουάριος, 2021

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. τη μνήμη των εν Αγίοις πατέρων ημών Αττικού και Κύρου, Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως. Τη μνήμη  των Αγίων μαρτύρων Αντωνίου, Ιουλιανού, Βασιλίσσης και των συν αυτοίς Ελλαδίου, Θεοφίλου διακόνου, Νεολλίνας και Κελεσίου. Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Καρτερίου και των Οσίων Αγάθωνος, Δομνίκης και Μακαρίου του Μακρή, Ηγουμένου της εν Κων/πόλει Ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Σαμέα, του Ελαμίτου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία ενός νέου κληρικού της Ιεράς μας Μητροπόλεως τέλεσε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο Καθολικό της  Ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας.

(*) Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η «Εθνοσυνέλευση των Νέων» της Εκκλησίας της Ελλάδος με συμμετοχές  από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις. Την Ιερά Μητρόπολή μας εκπροσώπησαν ο Κωνσταντίνος Σωκράτους και η Εύη Μπούρχα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Μέσα σε κλίμα μυσταγωγίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος η Σύναξις του Προφήτου  Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

          Στο Καθολικό της  Ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος ετέλεσε κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της υγείας από το νέο κορωνοϊό, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά της η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Ιωάννα η Ιατρός, η οποία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm), κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Συμεών ετέλεσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου της Μητροπόλεως π. Χρήστου Καλλιακούδα.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στις πατρικές του νουθεσίες προς το νεοχειροτονούμενο Πρεσβύτερο π. Χρήστο, αναφέρθηκε στο ύψιστο υπούργημα της Ιερωσύνης και χαρακτηριστικά ανέφερε:

       «Η Χάρις του Θεού έρχεται αδελφέ μου σε γόνατα παραλελυμένα, όπως διαβάζουμε στις ευχές του Μεγάλου Αγιασμού. Πράγματι ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός, μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης του Θεού, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτό το μεγαλείο ξεχύνεται με τέτοια ορμή και προσφέρει την Χάρη των Μυστηρίων και ιδιαιτέρως του Μυστηρίου της Ιερωσύνης. Πράγματι τα γόνατα κάμπτουν, οφείλουν πάντοτε να κάμπτουν. Μία διαρκής γονυκλισία καλείται να  είναι η ζωή σου,  να κάμπτουν τα γόνατα σου μπροστά στο έλεος του Θεού, να κάμπτουν μπροστά στις εικόνες των Αγίων, να κάμπτουν μπροστά στον πόνο των ανθρώπων, μπροστά στις ευθύνες, τις οποίες έχεις να διαχειριστείς από κάθε άποψη, πνευματική ποιμαντική, διοικητική, κοσμική, κοινωνική, από όποια πλευρά και να το πάρεις, η ζωή σου θα είναι μία ζωή ευθύνης, διακονίας και προσφοράς και να χαίρεσαι κάθε φορά που τα γόνατά σου θα λυγίζουν.

          Όποτε θα αισθάνεσαι τα γόνατά σου πανίσχυρα, τότε να ξέρεις ότι θα φυγαδεύεται η Χάρη του Θεού από τη ζωή σου. Όποτε θα νομίζεις ότι μπορείς μόνος σου όρθιος να σταθείς και δεν θα έχεις ανάγκη το Πνευματικό σου Πατέρα, δεν θα έχεις ανάγκη τον αδερφό σου, του συνεφημέριο σου, τον Επίσκοπο σου, δεν θα έχεις ανάγκη και τον παρά τελευταίο άνθρωπο που θα έχει κάτι ωφέλιμο να σου δώσει και θα σου πει και θα νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, ότι ξέρεις πως θα πορευτείς, όταν αισθανθείς αυτάρκεια και αίσθηση, ότι είσαι μία χαρά, τότε να ξέρεις ότι έχεις απομακρύνει πολύ το Θεό από τη ζωή σου.

           Να είσαι πάντοτε ταπεινός στη διακονία σου. Μετά φόβου  Θεού πίστεως και αγάπης να προσεύχεσαι. Στη διακονία σου πάντοτε να έχεις την αγωνία, αν αυτό το οποίο πράττεις, αν αυτό το οποίο σκέφτεσαι,  αν αυτό το οποίο αποφασίζεις, είναι αρεστό  πράγματι στο Θεό.

          Να ζητάς από το Θεό να σε πληροφορεί, να σου μιλάει στη ζωή σου και ο Θεός να ξέρεις ότι δεν θα σου μιλάει μόνο με Αγίους και με Αγγέλους, αλλά και ακόμα και με τη γιαγιά, με τον παππού της διπλανής πόρτας, με το μικρό το παιδάκι, με  οποιοδήποτε συνάνθρωπό σου και συγχωριανό σου. Μην υποτιμήσεις ποτέ κανέναν, μην περιφρόνησης ποτέ κανέναν. Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ένας αγγελιοφόρος του Θεού,  κάθε άνθρωπος, ο οποίος σε πλησιάζει και σου ανοίγει την καρδιά του, σου λέει τον πόνο του ή και ενδεχομένως βγάζει και τα προβλήματα του, τις δυσκολίες του χαρακτήρα του, για σένα είναι μία πρόκληση και μία ευκαιρία  στην ζωή σου.

          Αναφέρθηκες επίσης στον λόγο σου στη Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση του Θεού. Πάντοτε π. Χρήστο να βλέπεις τα έσχατα, να βλέπεις τα έσχατα όχι ως απειλή φόβου, αλλά ως προσδοκία, ως λαχτάρα, ως πηγή έμπνευσης, ως παρηγοριά  στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις, στα προβλήματα που θα έχεις μπροστά σου, στις δοκιμασίες και στις πίκρες. Ακόμα αυτό που μπορεί πραγματικά να σε παρηγορήσει είναι ο πόθος των μελλόντων αγαθών. η πρόγευση της Βασιλείας του Θεού, η προοπτική μας, διότι «πάροικοι και παρεπίδημοι εσμέν αδελφέ».

           «Οὐ γὰρ ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν». Η ζωή μας είναι πορεία προς τη Βασιλεία του Θεού και πάνω από όλα ο Ιερέας, αυτό το οποίο καλείται να κηρύττει με τη σιωπή του και με τη λιαλιά του, με τις πράξεις του και με τις παραλείψεις του, με το καθετί της ζωής του, είναι την προοπτική της Βασιλείας, είναι το «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» αυτό με το οποίο θα ξεκινάς τη Θεία Λειτουργία, αυτό θα είναι το κήρυγμα σου, αυτό καλείσαι να πεις στους αδελφούς σου, στους συγχωριανούς σου, στους Ενορίτες σου, ότι υπάρχει προοπτική πέρα από το θάνατο, με τη ζωή μας, δεν τελειώνει το θάνατο ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο του.

            Πάντα να κοιτάζεις τα έσχατα και να θυμάσαι, αυτό το οποίο είναι κριτήριο τελικό, είναι η στάση που κράτησες απέναντι στον αδελφό σου, «ἐπείνασα γὰρ καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με…»

             Θυμήσου αυτή την παραβολή της κρίσεως π. Χρήστο, διότι στο πρόσωπο των αδελφών σου, εκεί θα συναντάς τον Χριστό».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος  εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης σε ένα ταπεινό Λευίτη,  αλλά και συνάμα  λεβέντη  παπά της υπαίθρου, προεχέιρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον «απλούν» όπως χαρακτηριστικά απεκάλεσε π. Ευστάθιο Τζιβάρα, Εφημέριο του χωριού Σκαμνός Φθιώτιδος, ο οποίος επί 25 συναπτά έτη διακονεί εφημεριακά την Μονή.

         Τέλος ο κ. Συμεών ευλόγησε και τη είσοδο της νέας δοκίμου της Μονής Ελένης, της αγιογράφου, η οποία με την Χάρη της Παναγίας, τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και της Γερόντισσας Ιωάννας εισέρχεται στο Μοναστήρι και αυξάνει τον αριθμό της ήδη ευλογημένης 15μελούς Ιεράς αδελφότητος.Φωτογραφίες δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*) Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η «Εθνοσυνέλευση των Νέων» της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «zoom».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν νέες και νέοι από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις πρώτες πολιτειακές πράξεις του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και να εκφράσουν τις απόψεις τους επ’ αυτών, με τη βοήθεια των συντονιστών, σε επίπεδο διαλόγου διεπιστημονικότητας και διαθεματικότητας. Την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για να μας εκπροσωπήσουν στην «Εθνοσυνέλευση των Νέων», έλαβαν ο Κωνσταντίνος Σωκράτους και η Εύη Μπούρχα. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε  η Εύη και ο Κώστας για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς ο μεν Κώστας να συμμετάσχει διαδικτυακά από τον χώρο του νεοσύστατου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και η δε Εύη από των χώρο του προσφάτως ιδρυθέντος Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στους νέους της Εκκλησίας μας, είπε:

«Αγαπημένα μου παιδιά,

Σας ευλογώ με ολόθερμη πατρική αγάπη και σας καλωσορίζω στην «Εθνοσυνέλευση των Νέων», στην πανηγυρική αυτή πρώτη μεγάλη εκδήλωση, με την οποία εγκαινιάζουμε το επετειακό έτος 2021. Είστε οι αγγελιοφόροι του εορτίου μηνύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα τιμήσει τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με 261 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτειά της.

Ευλογώ και χαιρετίζω πατρικά όλους τους συντονιστές της διαδικτυακής «Εθνοσυνελεύσεως των Νέων».

Αργολίδος κ. Νεκτάριο, ο οποίος θα φιλοξενήσει, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, τον καθένα και την καθεμιά από εσάς στην Ιερά του Μητρόπολη, όπως όριζε το αρχικό πρόγραμμά μας.

Αυτό το έτος, κατά το οποίο θα αναστοχασθούμε το παρελθόν μας, επιλέξαμε να ξεκινήσει με το μέλλον μας, με την ελπίδα του τόπου μας. Να ξεκινήσει με εσάς, παιδιά μου!

Εσείς, τα φωτεινά νιάτα της Ελλάδος, εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας, που σε λίγο θα κρατείτε τις τύχες τις πατρίδας μας στα χέρια σας, εσείς, σήμερα, παίρνετε τον λόγο!

Παίρνετε τον λόγο για να αναβιώσετε την πρώτη απόπειρα πολιτειακής συγκρότησης των Ελλήνων. Θα μιλήσετε για εκείνο τον καιρό, που οι Έλληνες, στο όνομα της Αγίας Τριάδος, άρθρωσαν σε Διακήρυξη την Ελευθερία τους και οργάνωσανμε Σύνταγμα τις πρώτες συλλογικές δομές τους, ως ένα πρόπλασμα κρατικής οντότητας. Ένα πρόπλασμα που σήμερα έχει πλέον εξελιχθεί σε θωρακισμένο κράτος δικαίου, με διεθνές κύρος αλλά και πολιτισμική ισχύ.

Παίρνετε, όμως, τον λόγο και για να εκφραστείτε. Να μιλήσετε ελεύθερα. Να μιλήσετε με τη δική σας φωνή, για το τότε, δίνοντας σε εμάς τον οραματισμό σας για το αύριο.

Δυστυχώς, οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να σας συναντήσω από κοντά, να σας γνωρίσω και να συνομιλήσω μαζί σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα καταστεί εφικτό στο μέλλον.

Τώρα, βρίσκομαι ψυχικά και πνευματικά κοντά σας και παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες σας.

Παιδιά μου, σας εύχομαι εκ βάθους καρδίας να έχετε δημιουργικότητα και δύναμη κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνελεύσεως και να καρποφορήσει η προσπάθεια όλων σας.

Σας εύχομαι υγεία και πρόοδο στη ζωή σας.

Με τη χάρη του ενανθρωπήσαντος Λόγου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και με ιδιαίτερη συγκίνηση, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της «Εθνοσυνελεύσεως των Νέων» της Εκκλησίας της Ελλάδος!»

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες της Εθνοσυνελεύσεως, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επίκαιρη θεματική του Συνεδρίου, ενόψει της προβληματικής των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν σε πέντε ξεχωριστούς συνδέσμους, αναλόγως την ομάδα εργασίας στην οποία ανήκουν. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν πέντε Μητροπολιτικά Κέντρα: των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Ναυπλίου, της Κέρκυρας και του Βόλου. Συντονιστές διετέλεσαν αντιστοίχως οι κ.κ. Κωνσταντίνος Χολέβας και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου και Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Πρωτοπρ. Πέτρος Αθανασόπουλος και Γεώργιος Τασσιάς, Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός και, τέλος, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου.

Τα μέλη της Εθνοσυνελεύσεως, συνεδρίασαν με τη βοήθεια των συντονιστών και ανέπτυξαν τις απόψεις τους αναφορικά με τα ιδανικά των Αγωνιστών του 1821, τις προσωπικότητές τους, τον οραματισμό τους βάσει των ιστορικών αυτών στοιχείων και τα βασικότερα σημεία της Διακηρύξεως και του Συντάγματος της Επιδαύρου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της Εθνοσυνελεύσεως των Νέων, οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζήτηση μεταξύ του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος του Ελλογιμωτάτου κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Καθηγητού Λαογραφίας στο ΔΠΘ και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, και του Αρχιμ. Ισιδώρου Κάτσου, Δρος Νομικής και Θεολογίας.

Οι τρεις συνομιλητές σχολίασαν την έναρξη των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις θεολογικές, ιστορικές και νομικές πτυχές του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος» και τα βαθύτερα μηνύματα που ενέταξαν στους λόγους τους, κατά τη συμμετοχή τους στα 10 Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ομιλητές όπως ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και η κ. Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μετά το πέρας της ως άνω συζητήσεως αλλά και των εργασιών των πέντε Μητροπολιτικών Κέντρων της «Εθνοσυνελεύσεως των Νέων», συνήλθε η Ολομέλεια του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκειά της, παρατέθηκαν τα συμπεράσματα και αναγνώστηκε η «Διακήρυξη της Εθνοσυνελεύσεως των Νέων».

(*)  Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

     Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής προ των Φώτων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Να σας θυμίσουμε ότι τόσο ο Αναστάσιμος Εσπερινός, όσο και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, μεταδίδονται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και διαδικτυακά μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr, αλλά και μέσα από τους Ιστοτόπους www.eradio.gr  και www.live24.gr.

            Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...