165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2053

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 11 Ιανουάριος, 2021

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου αρχηγού και αρχιμανδρίτου παντός κοινοβιακού κανόνος. τη σύναξη των Μυρίων Αγίων αγγέλων. Τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Μάϊρος, των Οσίων Αγαπίου του αρχιμανδρίτου, Θεοδώρου και Στεφάνου, του εν Πλακιδιναίς.Τη μνήμη των Οσίων Βιταλίου, Θεοδοσίου επισκόπου Τραπεζούντος και Ηγουμένου της εν Αθω Ιεράς Μονής του Φιλοθέου, του Θεσσαλονικέως.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση εγκαινίων της εν Θεσ/νίκη μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Η αληθινή μετάνοια προϋποθέτει την τιμιότητα και την παλικάρια, να δει κανείς πραγματικά τον εαυτό του, να εξετάσει τη ζωή του και να έχει αυτογνωσία. Πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας να κάνουμε αυτοκριτική. Είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική απέναντι στους άλλους, και καταδικαστικοί, ενώ θέλει παλικαριά η αυτοκριτική». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

 (*)Μία σειρά από προτάσεις απηύθυνε χθες ο Ποιμενάρχης μας, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προκειμένου να στηρίξει η τοπική Εκκλησία ακόμη περισσότερο την μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας. «Διαθέσιμοι οι Ναοί μας τόνισε ως αίθουσες διδασκαλίας και τα 89 Πνευματικά μας Κέντρα για rapid tests και εμβολιασμούς».

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο η συνάντηση που διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε τον χαρακτήρα προκατασκηνωτικής συνάξεως. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, επιτελικά κληρικά στελέχη της Μητροπόλεως αλλά και πολλά κατασκηνωτικά στελέχη.

  (*) 26 φιάλες αίμα συγκεντρώθηκαν συνολικά στην αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της θεότοκου Λαμίας. Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο ενοριακό πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Για μια κορυφαία πρόταση ζωής και για μία θεία πραγματικότητα, που είναι συγχρόνως και ένας θείος πόθος ωμίλησε χθες Κυριακή 10 Ιανουαρίου, Κυριακή μετά τα Φώτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε και πάλι κεκλεισμένων των θυρών  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

          Για την μετάνοια και την Βασιλεία του Θεού ο λόγος του Ποιμενάρχου μας με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής μετά τα Φώτα, ο οποίος μεταδόθηκε από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Ο κ. Συμεών μεταξύ των άλλων ανέφερε:

          «Μας μιλά ο Χριστός, μας μιλάει η Εκκλησία, μας μιλάει η φωνή του Θεού για μετάνοια και για Βασιλεία. Έννοιες καθοριστικές, ουσιώδεις, βασικές, θεμελιώδεις, για την πνευματική μας ζωή. «Μετανοεῖτε», μία έννοια η οποία δεν αποτελεί στέρηση ζωής αλλά πρόταση ζωής. Πολλοί άνθρωποι στη μετάνοια βλέπουν απλώς μονάχα την λήξη μιας καταστάσεως, το σταμάτημα της αμαρτίας, της αποτυχίας, του λάθους. Πολλοί κατανοούν τη μετάνοια ως μία έννοια, η οποία έχει σχέση μόνο με το παρελθόν, τη συγχέουν με την μεταμέλεια, με τις ενοχές, με τις τύψεις, με την δικανική προσέγγιση του παρελθόντος και της ζωής μας, ως μια απόσβεση ενοχών και αμαρτημάτων, ως μία δυνατότητα εξιλέωσης ή ακόμη και ποινικής μεταχείρισης της ζωής.

          Ασφαλώς, η αληθινή μετάνοια προϋποθέτει υπέρβαση του παρελθόντος, η αληθινή μετάνοια προϋποθέτει δυνατότητα να κοιτάξει κανείς στο μέλλον, η αληθινή μετάνοια προϋποθέτει την αντοχή, την τιμιότητα τη γενναιότητα και την παλικάρια, να δει κανείς πραγματικά τον εαυτό του, να εξετάσει τη ζωή του, να δει το παρελθόν του και να έχει αυτογνωσία. Πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας να κάνουμε αυτοκριτική. Είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική, στην κριτική απέναντι στους άλλους, στην κριτική απέναντι στους τρίτους και ενίοτε είμαστε και καταδικαστικοί, ενώ θέλει παλικαριά η αυτοκριτική, να βλέπει κανείς τον εαυτό του, να τον εξετάζει ενδελεχώς και με λεπτομέρεια, να βλέπει πως κινήθηκε, πως σκέφτηκε, πως έπραξε, αν στη δεδομένη στιγμή έπραξε το σωστό ή αν μπορούσε να πράξει καλύτερα ή αν μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα. 

         Η μετάνοια όμως δεν περιορίζεται μονάχα εκεί, η μετάνοια δεν είναι σε καμία περίπτωση μία μεμψιμοιρία για το παρελθόν, δεν είναι μία γκρίνια, μία φαγωμάρα και επίσης η μετάνοια δεν είναι ένα εργαλείο εσωστρέφειας, το οποίο είναι τόσο επικίνδυνο ακόμα και στη δημόσια ζωή μας, η φαγωμάρα, η ένταση, οι αλληλοκατηγορίες. Η μετάθεση ευθυνών δεν αποτελεί δρόμο για τη μετάνοια, αλλά αντίθετα αποτελεί αγκύλωση και προσκόλληση στο παρελθόν.

          Ο άνθρωπος που μετανοεί, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ασφαλώς γνωρίζει τις πληγές του, γνωρίζει τις αποτυχίες του, γνωρίζει  τα λάθη του, γνωρίζει τον εαυτό του, αλλά θέλει να βαδίσει μπροστά. Θέλει να κοιτάξει στο μέλλον και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η μετάνοια είναι μία απίστευτα δυναμική κατάσταση, η μετάνοια είναι να πέταγμα στο μέλλον, η  μετάνοια είναι η δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μου, η μετάνοια είναι η δυνατότητα να αλλάξω νοοτροπία, συμπεριφορά, αντίληψη, άποψη, τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, η μετάνοια είναι η φανέρωση μία σοφίας, η μετάνοια είναι η εμπειρία, η οποία γίνεται βίωμα και πράξη. Πολλές φορές οι εμπειρίες μας είναι και εμπειρίες πόνου, λαθών, απογοητεύσεων, προδοσιών. Πολλές φορές οι εμπειρίες μας, μας έχουν γεμίσει τραύματα, αλλά αυτά τα τραύματα είναι η διαρκής υπενθύμιση, ότι πορεύομεθα και αναζητούμε την υγεία, την υγεία στις σχέσεις μας και στη ζωή μας και αυτό το οποίο φωτίζει και δίνει νόημα στη μετάνοια είναι η προοπτική της Βασιλείας. Γι΄ αυτό και ο Χριστός μας σήμερα συνδέει άρρηκτα σε μία ουσιαστική συνάφεια τις δύο έννοιες, «μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν»».

        Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αναφέρθηκε στον Θείο πόθο του ανθρώπου για την Βασιλεία του Θεού και χαρακτηριστικά σημείωσε:

        «Η Βασιλεία των ουρανών, η οποία δεν είναι μία μεταφυσική μακρινή πραγματικότητα, δεν είναι ένα ιδεολόγημα, δεν είναι ένα εφεύρημα, αλλά είναι μία πραγματικότητα η οποία «ἤγγικεν», ήδη έχει έρθει. Η Βασιλεία είναι που ενεργοποιεί τον πόθο της αλλαγής, της μεταμόρφωσης και της μετανοίας. Δεν μετανοούμε απλώς για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, δεν μετανοούμε καθεκάστην,  κάθε στιγμή, απλώς για να τα έχουμε καλά με τον Θεό, για να μη μας τιμωρήσει, για να  εξιλεώσουμε τον Θεό λες και είναι ένας Θεός τιμωρός τάχατες, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη βλασφημία για το πρόσωπο του Θεού. 

         Μετανοούμε, γιατί ποθούμε τη Βασιλεία Του, γιατί θέλουμε να ζούμε τη Βασιλεία Σου στο τώρα της ζωής μας, στην πραγματικότητα του σήμερα, αλλά και θέλουμε να τη ζήσουμε στην αιωνιότητα.

        Πόσο ωραία ο Χριστός μας μιλάει μέσα από εικόνες και παραβολές για τη Βασιλεία, για να μας δείξει την πραγμάτωση της στο σήμερα, αλλά και την δυναμικότητά της για το αύριο και κυρίως την προοπτική της για το επέκεινα, για τα έσχατα, για την αιωνιότητα.

          «Ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου»,  προσευχόμαστε στην Κυριακή προσευχή. Άμεσα συνδεδεμένη είναι η Βασιλεία και ο ερχομός της με το θέλημα του Θεού και το θέλημα του Θεού είναι η ζωή της αγάπης, το θέλημα του Θεού είναι ο άνθρωπος να μη ζει για τον εαυτό του, το θέλημα του Θεού είναι, να μην κινούμε τα πάντα γύρω από τον εαυτό μας, να εγκαταλείψουμε την εγωκεντρικότητα, την  ατομοκρατία και να αφεθούμε στην κοινωνία των σχέσεων, στην κοινωνία των προσώπων, στην κοινωνία της αγάπης και της μοιρασιάς και του ενδιαφέροντος για τον άλλον.

           Η Βασιλεία είναι πραγματικότητα, η οποία ήδη έχει έλθει αλλά και συγχρόνως είναι ποθούμενο και ζητούμενο, το οποίο το λαχταρούμε».

          Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

         «Η αλλαγή προϋποθέτει θέληση, προαίρεση,  ειλικρίνεια και πάνω από όλα προϋποθέτει πόθο, πόθο της Βασιλείας, λαχτάρα να ζήσουμε τη Βασιλεία του Θεού σήμερα, τώρα. Για αυτό και τόσο ωραία ο Κύριος μας σε όλα όσα μας διδάσκει για τη Βασιλεία του Θεού, το πιο συγκλονιστικό είναι, ότι μας αποκαλύπτει ότι «η Βασιλεία δεν είναι εκ του κόσμου τούτου», δεν είναι ένα εγκοσμιοκρατικό καθεστώς, δεν είναι μία κατάσταση εξουσίας και δύναμης, δεν είναι ένα βόλεμα σε αυτή τη ζωή, δεν είναι μία καλοπέραση σε αυτό τον κόσμο, ούτε μία κοινωνική ηθική καταξίωση και επίσης ακόμα πιο βαθιά, ακόμα πιο συγκλονιστικά, ο Χριστός μας λέει, ότι η «Βασιλεία είναι εντός ημών».  Πόσο σπουδαίο! Πόσο σημαντικό και ιδιαίτερα για μας τους Χριστιανούς, όταν πολλές φορές εσφαλμένα περιορίζουμε την θρησκευτική μας ζωή σε κάποια εξωτερικά, σε κάποια τυπικά καθήκοντα. 

           Δεν θα αλλάξει ο κόσμος και δεν θα ζήσουμε τη Βασιλεία, αν δεν τη βρούμε μέσα μας, αν δεν κοιτάξουμε στο μέσα μας, αν δεν ψάξουμε βαθιά μέσα μας, αν δεν γεμίσει το μέσα μας με Χριστό. Αυτή είναι η μετάνοια. Να γεμίσει η καρδιά μας, η ψυχή μας, η ύπαρξή μας, το είναι μας ολόκληρο, να γεμίσει Χριστό «νουν Χριστού». Να σκεφτόμαστε, όπως θέλει ο Χριστός, να αισθανόμαστε, όπως θέλει ο Χριστός, να πράττουμε, όπως θέλει ο Χριστός, η καρδιά μας να καθρεφτίζεται στο θέλημα του Θεού. Θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε τη μετάνοια; Θέλουμε πραγματικά να γευτούμε με χαρά και με ευτυχία τη βασιλεία του Θεού; Τότε απλά ερωτήματα, αν θέτουμε κάθε μέρα στον εαυτό μας, θα βρούμε το νόημα της ζωής μέσα μας.

            Τι ζητάει ο Θεός από μένα; Αυτό είναι το ερώτημα που μπορεί να ενεργοποιήσει και να αναδείξει τους θησαυρούς που έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, γιατί κάθε ένας από μας, όλοι μας, όλοι σας ,όλος ο κόσμος, κρύβουμε καταχωνιασμένους θησαυρούς και είναι ώρα να τους αναδείξουμε, να τους βγάλουμε μπροστά, να διώξουμε τις βρωμιές και τις ακαθαρσίες από την καρδιά μας και την ψυχή μας και να φανερώσουμε τον Ήλιο που λάμπει μέσα μας, να διώξουμε τα σύννεφα που τον σκεπάζουν, την ομίχλη που τον κρύβει, και να φανερώσουμε τον Ήλιο της ζωής μας και της καρδιάς μας και της ψυχής μας, τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Χριστό μας, ο οποίος λάμπει «τοῖς ἐν σκότει καὶ σκιᾷ καθημένοις» ο οποίος είναι «τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, τὸ φωτίζον καὶ ἁγιάζον πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον».

            Μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας λόγω Covid -19, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας στην οδό Σκληβανιώτου 3 – 5, αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με εντυπωσιακή  συμμετοχή του κόσμου.

(*)Μία σειρά από προτάσεις απηύθυνε χθες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προκειμένου να στηρίξει η τοπική Εκκλησία ακόμη περισσότερο την μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας.

        Πρώτα πρώτα, απηύθυνε δυνατό κάλεσμα συμμετοχής στην αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε  από την Ιερά Μητρόπολη και το Γ. Ν. Νοσοκομείο Λαμίας στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού και στο οποίο η ανταπόκριση του κόμσου ήταν  εντυπωσιακή.

         Δεύτερο, ευχαρίστησε όλα ανεξαιρέτως τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα οποία καλύπτουν τα γεγονότα με πραγματικές ειδήσεις και πραγματικές εικόνες και όχι με fake news και εικόνες του παρελθόντος ως εικόνες του σήμερα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας συγχαίρω! Σας επαινώ μέσα από την καρδιά μου,  διότι δείχνετε  τιμιότητα και ξέρω ότι δεν απολαμβάνετε, όχι προνομιακής, αλλά αντίθετα άνισης μεταχείρισης, άδικης μεταχείρισης. Για αυτό και προσκαλώ όλους σας, να στηρίζουμε τα τοπικά μέσα, τις εφημερίδες, τα  ραδιόφωνα,  το διαδίκτυο,  την τηλεόραση, να είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές στα «τοπικά προϊόντα» της Φθιώτιδας,  της Στερεάς Ελλάδος, τους δικούς μας ανθρώπους, τα δικά μας παιδιά. Στηρίξτε με όλη  σας την δύναμη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που δεν προβάλλεται fake,  ψεύτικα νέα,  αλλά τα πραγματικά, τα σύγχρονα, με τα  εύκολα και μετά δύσκολα με τα αρνητικά και τα θετικά,  θέλουμε την κριτική. Μας κάνει καλύτερους,  μας ωφελεί, αλλά όχι βέβαια τις ψεύτικες πραγματικότητες και τις ψεύτικες εικόνες».

           Στη συνέχεια απηύθυνε μία ειδική πρόταση - πρόσκληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υγειονομικώς ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων:

          «Παρακολουθώ και βλέπω ότι υπάρχει μία αγωνία και μία ανησυχία για το τρόπο που θα λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία. Πως οι μαθητές, με ποιο τρόπο, τι ώρα θα προσέρχονται ,έλλειψη αιθουσών και τα λοιπά. Άλλωστε και ο θόρυβος που έγινε για τα Θεοφάνεια, υποτίθεται ότι έγινε για το άνοιγμα των σχολείων. Θα ήθελα λοιπόν από αυτό το βήμα, να θέσω στη διάθεση σας τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των Ιερών Ναών και Εκκλησιών της Μητροπόλεως μας. Κοιτάξτε το Ναό μας: άνετα με αποστάσεις2 μέτρων,  έτοιμες είναι οι θέσεις, μπορούν να γίνουν αίθουσα διδασκαλίας, να έρθουν 50 και περισσότερα παιδιά, μικρόφωνα υπάρχουν, προτζέκτορες θα τους βάλουμε, θα διαθέσουμε τα πάντα και ατομικό τραπεζάκι -θρανίο για το κάθε παιδί,  πόρτες πολλές, εξαερισμός πλούσιος, ψηλός, αποστάσεις. Είμαστε στη διάθεσή σας.  Όλοι οι Ναοί. 

        Δεν  είναι καινούργιο στην ιστορία. Μην κοιτάτε που κάποιοι έχουν κοντή μνήμη και δεν θυμούνται την ιστορία, έγινε και στην κατοχή,  υπάρχουν ντοκουμέντα και αρχεία. Στον Παλαιό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Λαμία έγγραφα του επιθεωρητή εκπαιδεύσεως. Είναι στη διάθεσή σας οι Ναοί, το Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως, έχει χωρητικότητα 375 θέσεις, μπορούν να είναι  δύο ή τρεις τάξεις, όσες κρίνουν οι υγειονομικοί.  

          Προτζέκτορα έχει, μικρόφωνα έχει, ασύρματα μικρόφωνα έχει, ίντερνετ έχει, Wifi έχει, High-speed είναι, στη διάθεσή σας είναι και επειδή μπορεί να φοβάστε μην τυχόν κάνουμε προσηλυτισμό ή προπαγάνδα στα παιδιά,  μπορείτε να στείλετε και έναν επόπτη να είναι παρών σε κάθε Εκκλησία από το επιτελικό κράτος ή από κανένα παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  να παρακολουθεί μην τυχόν κάνουμε καμιά προπαγάνδα  στα παιδιά.  Ευχαρίστως θα το δεχτώ με όλη μου την καρδιά. 

             Θα ετοιμάζουμε και πρόγευμα για τα παιδιά,  θα το ετοιμάζουν οι κυρίες με αγάπη,  να κερνιούνται τα παιδιά. Συσκευασμένο με τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, μην ανησυχείτε και επίσης δωρεάν μάσκες για όλα τα παιδιά. Παιδικές μάσκες,  όχι κουκούλες, παιδικές μάσκες για τα πρόσωπα των παιδιών μας και αντισηπτικό για κάθε παιδί θα τα προσφέρει η Μητρόπολη μας, η Εκκλησία μας. Σκεφτείτε  το λοιπόν εκλεκτοί μου και αγαπημένοι μου άρχοντες,  αν το επιτρέπει, αν το επιτρέπουν οι νόμοι, η  γραφειοκρατία,  το θεσμικό σύστημα,  το επιτελικό κράτος και ούτω καθεξής,  είμαι στη διάθεσή σας».

           Στη συνέχεια ο κ. Συμεών και προχώρησε σε μία ακόμη πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση των 89 Πνευματικών Κέντρων της Ιεράς Μητροπόλεως, που υπάρχουν σε όλο το Νομό:

           «Θέτουμε στη διάθεσή σας,  στην υγειονομική κοινότητα τα 89 σε λειτουργία Πνευματικά Κέντρα της Μητροπόλεως μας, για να γίνουν Κέντρα ανίχνευσης του ιού,  να κάνετε rapid τεστ για τον κορωνοϊό,  αλλά και γιατί όχι και εμβολιαστικά Κέντρα, αν υπάρχει δυσκολία και έλλειψη χώρου, αν υπάρχει δυσκολία πώς θα μετακινηθούν από τα χωριά μας παππούδες, οι γιαγιάδες, να έρθουν να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο ή όπου αλλού, 89 σημεία σε όλο το Νομό στη διάθεσή σας, στη διάθεσή της υγειονομικής κοινότητας, της Πολιτείας. Σκεφτείτε το λοιπόν, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε, όχι για να δημιουργούμε κάποιο πρόβλημα, αυτό κάναμε από την πρώτη μέρα και αυτό θα κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Αξιοποιήστε την Εκκλησία. Είμαστε στη διάθεσή σας».

           Τέλος, ο κ. Συμεών ανέφερε με νόημα:

           «Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η πανδημία,  από την πρώτη στιγμή τόνισα με κάθε τρόπο και με Εγκύκλιο Σημείωμα που έστειλα στους ιερείς μας, αλλά και με τις ανακοινώσεις τις δημόσιες και μάλιστα με πολύ απλοϊκό τρόπο, σχεδόν που θα μπορούσε να κατηγορηθεί, ότι τα πράγματα δεν είναι αστεία, δεν είναι παιχνίδι ο κορωνοϊός και η πανδημία. Ήδη σχεδόν 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στη Φθιώτιδα. Που; Στη Φθιώτιδα,  που είναι  από τους Νομούς που είναι από τα καλύτερα επίπεδα γενικότερα σε πανελλήνια έκταση.  Που σημαίνει,  πόσες οικογένειες έχουν κλάψει,  έχουν θρηνήσει και έχουμε δοκιμαστεί και πόσοι άλλοι δοκιμάζονται μέσα στις μονάδες. Δεν είναι λοιπόν αστεία,  ούτε είναι για πλάκες,  ούτε για να φανερώσουμε την ευρηματικότητα μας και την εξυπνάδα μας. Είναι σοβαρά τα πράγματα και δεν είναι καθόλου αστεία. Γι αυτό λοιπόν εφιστώ την προσοχή όλων μας, πρώτα ημών των κληρικών,  αλλά και όλων ανεξαιρέτως. Αντί να κοιτάμε πώς να ξεφύγουμε από τα μέτρα για να κάνουμε τους έξυπνους,  να σοβαρευτούμε και με σύνεση και με σοβαρότητα να πορευτούμε μέσα αυτή τη δυσκολία.

           Έχουμε πόλεμο,  αλλά δεν κάνουμε ανορθόδοξο πόλεμο. Κάνουμε ορθόδοξο πόλεμο,  με σύνεση και υπευθυνότητα με επιστημοσύνη,  με σοβαρότητα και χωρίς αγκυλώσεις, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Γι’ αυτό λοιπόν παρακαλώ μέσα από την καρδιά μου, και να μην εκλαμβάνεται η επιείκεια την οποία δείχνουμε με τους δικούς μας ανθρώπους,  προς τα στελέχη μας προς τους κληρικούς μας,  ως αδυναμία.  Η επιείκεια  είναι δυνατότητα για να διορθωνόμαστε και για να γινόμαστε καλύτεροι,  γιατί σημασία έχει το καλό να μη γίνεται με τη βία, αλλά να γίνεται με το φιλότιμο και με το φωτισμό του Θεού».

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τον μήνα Ιανουάριο στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821». 

          Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε τον χαρακτήρα προκατασκηνωτικής συνάξεως, τον συντονισμό της οποίας είχε ο αναπλ. Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος π. Χρήστος Τσιλοφύτης.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε το κατασκηνωτικό στέλεχος της Μητροπόλεως κ. Μαρία Φέκα με θέμα: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821», το οποίο θα είναι και το θέμα της φετινής Κατασκηνωτικής Περιόδου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ομίλησε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συναντήσεως, επιτελικά κληρικά στελέχη της Μητροπόλεως αλλά και πολλά κατασκηνωτικά στελέχη.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος π. Κωνσταντίνος Βάγιας παρουσίασε αναλυτικά το ημερήσιο πρόγραμμα και τους στόχους της φετινής χρονιάς για την κατασκήνωση, ενώ ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος  αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του φετινού μηνύματος της κατασκηνωτικής χρονιάς.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, υπεύθυνος έργων της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε ενημέρωση για τις εργασίες αναβαθμίσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων.

Παρεμβάσεις επίσης έκαναν και ο τ. υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άμβρόσιος Αναστασίου, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αντινίτσης, καθώς και ομαδάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Συμεών συνεχάρη τους Πατέρες και τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος γι' αυτήν την πρώτη, αλλά ουσιαστική συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη αγάπης, ομοψυχίας και συνεργασίας όλων για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα αναφέροντας χαρακτηριστικά:

          «Στις κατασκηνώσεις μας πρέπει να έχουν άριστη ποιότητα τα πάντα, από το φαγητό, από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από το πρόγραμμα μέχρι και την συμπεριφορά και την αγάπη. Πάνω από όλα όμως το πνευματικό περιεχόμενο, η συμπεριφορά και την αγάπη! Αυτό είναι  το Α και το Ω».

Η διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε με τα κάλαντα δωδεκαημέρου, τα οποία έψαλλαν τα παιδιά του Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και τα οποία ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλους. Εκτενή αναφορά στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση θα κάνουμε στο αυριανό μας δελτίο.

  (*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Αιμοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, χθες Κυριακή , στο ενοριακό πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. Αρκετοί αιμοδότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας και προσέφεραν στους αδελφούς μας το πολύτιμο για αυτούς αίμα. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 26 φιάλες αίμα αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούσαν να δώσουν αίμα εκείνη τη στιγμή λόγω θεμάτων υγείας. Στην αιμοδοσία παρεβρέθη και ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών ο οποίος ενθάρρυνε τους αιμοδότες και συνομίλησε μαζί τους. Να σας θυμίσουμε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί επίσης να προσφέρει αίμα για τις ανάγκες της τράπεζας αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως και στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου αιμοληψίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 το πρωί με 1:30 το μεσημέρι. Απογευματινές ώρες 6.00 με 8.00 κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Το Σάββατο το πρωί είναι ανοικτό από τις 10:00 πρωί  έως τις 12:00 το μεσημέρι. Υπεύθυνος της τράπεζας αίματος είναι ο εφημέριος του ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας πατήρ Χρήστος Τσιλοφύτης. Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο ενοριακό πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

 (*)  Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

     Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής μετά τα Φώτα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Να σας θυμίσουμε ότι τόσο ο Αναστάσιμος Εσπερινός, όσο και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, μεταδίδονται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και διαδικτυακά μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr, αλλά και μέσα από τους Ιστοτόπους www.eradio.gr  και www.live24.gr.

            Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...