165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2055

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 13 Ιανουάριος, 2021

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου. τη μνήμη των Αγίων  Αθανασίου, Παχωμίου, Παπυρίνου και Ειρηνάρχου του Ρώσου.

Τη μνήμη των Οσίων Ιακώβου επισκόπου Νισίβεως και Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτου. Επίσης σήμερα  εορτάζουμε την ανάμνηση των εγκαινίων της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού της ονομαζομένης Βαθέος Ρύακος. Ή Μονή αυτή βρίσκεται κοντά στην Τριγλία δηλαδή στα Μουδανιά της Μ. Ασίας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*) Στην συμπόρευση της Εκκλησίας με το Εθνικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη Επικεφαλής της Επιτροπής.

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως η προκατασκηνωτική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821».         

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Αμέσως μετά στο ενοριακό πνευματικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά επετειακή εκδήλωση από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως με θέμα «προεπαναστατικά κινήματα».

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Στην συμπόρευση της Εκκλησίας με το Εθνικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη Επικεφαλής της Επιτροπής.
Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνάντηση και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Εκκλησίας χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό», το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της πατρίδας και της Εκκλησίας, αλλά κοιτάζει και στο μέλλον. Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ένας παράλληλος βηματισμός στην προετοιμασία των δράσεων και των εκδηλώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να ανοίξει μία πόρτα, ώστε πρακτικά να προετοιμαστούμε για τον τρίτο και τέταρτο αιώνα ζωής της σύγχρονης Ελλάδας». Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη εξήρε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης, όπου «φωτισμένοι κληρικοί, απλοί μοναχοί, σημαντικοί τιμητές της Ορθόδοξης Εκκλησίας βοήθησαν τον λαό μας να έχει πίστη, κουράγιο, να μην ξεχάσει την γλώσσα του και να περάσει μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Αυτό συνέβη πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης, αφού υπήρξαν ιεράρχες που συμμετείχαν στην Φιλική Εταιρεία, που έδωσαν αγώνα, που κράτησαν όπλα, που έσωσαν κόσμο, που μάζεψαν πόρους οικονομικούς, για να βοηθήσουν την επανάσταση και που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα στην κοινωνία».

Παράλληλα η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τον προγραμματισμό, ο οποίος έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τονίζοντας πως «η Εκκλησία με εκπρόσωπο τον μητροπολίτη Δημητριάδος, κάνει μία τομή. Το βάρος του εορτασμού το ρίχνει στο πρώτο μέρος, πώς έγινε η επανάσταση, ποιοι βοήθησαν, πώς φτάσαμε στην απελευθέρωση» σημειώνοντας ότι «αυτά δεν τα αγνοεί η πλευρά με την οποία ασχολείται η κ. Αγγελοπούλου. Έρχεται και κάνει ένα άνοιγμα, τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα, τι προσφέραμε, πώς αγωνιστήκαμε και πώς αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για αυτά που έρχονται και αυτά που περιμένουμε».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος εδώ και δέκα χρόνια προετοιμάζει με τα διεθνή συνέδρια, τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό για αυτήν την χρονιά. Η δική μας συμβολή έχει έναν χαρακτήρα τοπικό στις περιφέρειες, στους δήμους, με την έννοια των τοπικών κοινωνιών, όπου θα πάρουν μέρος και οι άνθρωποι. Θα έχουμε λατρευτικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, που όμως μπορούν, όντως, να συμπορευθούν με το εθνικό πρόγραμμα και θα συμπεριληφθούν στο εθνικό ημερολόγιο. Θα συμμετάσχουμε, επίσης, στην μεγάλη προσπάθεια για το πώς θέλουμε την Ελλάδα. Και σε αυτό η Ορθοδοξία θα είναι παρούσα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον ρόλο της Εκκλησίας σε αυτή την μελλοντική πορεία της πατρίδας μας».

Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο και στον Μητροπολίτη Δημητριάδος τον Προπομπό, το συλλεκτικό μετάλλιο, το οποίο απεικονίζει τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιος Κοραή. Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο κ. Χάρης Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και ο κ. Αθανάσιος Καταρτζής, Γενικός Διευθυντής της επιτροπής «Ελλάδα 2020-2021».

(*)Εκοιμήθη ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κυρός Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Για την σπουδαία προσωπικότητα του εκλιπόντος και την κοίμησή του, εξέδωσε Δελτίο Τύπου το Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος. Στο εν λόγω Δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής…

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος, ο άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία της ψαλτικής τέχνης και των αναλογίων όλο τον εικοστό αιώνα, έφυγε από κοντά μας.

Πολλοί ήδη ομίλησαν, περισσότεροι θα ομιλήσουν και θα γράψουν στο εγγύς και το απώτερο μέλλον, αναρίθμητοι πενθούν την κοίμησή του. Και όχι αδίκως.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος υπήρξε ένας ψάλτης, ο οποίος με την απόδοση των ύμνων δημιουργούσε τη μυσταγωγική αυτή ατμόσφαιρα, στον περικαλλή ναό της του Θεού Σοφίας. Αλήθεια πόσοι κοσμικοί άνθρωποι, μόνο από τις ψαλμωδίες του, έγιναν ευσυνείδητοι άνθρωποι της εκκλησίας με μυστηριακή ζωή!

Είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε από κοντά. Αρκετές φορές. Η έκφρασή του σοβαρή και σεμνή. Η απόδοση των ύμνων απλή και μεγαλοπρεπής, σε καθήλωνε και σε υποχρέωνε να παρακολουθήσεις κάθε φθόγγο και να βιώσεις το νόημα των κειμένων. Η ερμηνεία των μελωδικών γραμμών, απόλυτα συνταιριασμένη με την αξεπέραστη και μοναδική «βελούδινη» χροιά της φωνής του.

Για πολλά χρόνια κοσμούσε με την παρουσία του, την πανήγυρι του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών – Φθιώτιδας, μαζί με τον καλό του φίλο π. Αθανάσιο Μιναχείλη, τον πρωτοψάλτη του ναού Δήμο Πάλλα αλλά και τους πολυάριθμους θαυμαστές του. Μια χρονιά, κατά τη οποία είχαμε την τιμή να τον πλαισιώσουμε, μετά τη λήξη της ακολουθίας, τον πλησίασε ένας κάτοικος του χωριού, θαυμαστής κι αυτός της τέχνης του. «Δάσκαλε» του λέει, «σε βλέπω ακόμα δυνατό και γερό. Δεν κουράστηκες τόσα χρόνια να ψάλλεις; Μέχρι πότε θα συνεχίσεις να ψάλλεις;». Γύρισε ο Δάσκαλος, τον κοίταξε με ήρεμο και απαθές βλέμμα και του απαντά με βεβαιότητα, σαν να έκανε ομολογία πίστεως: «ἕως ὑπάρχω».

Πράγματι ακάματος, ταγμένος στην αποστολή του, πρόσφερε το δικό του μελωδικό παρόν όχι μόνο στο αναλόγιο αλλά και μέσα από τα βιβλία του, τις κασέττες του, από τις πανηγύρεις και από την όλη βιοτή του. Ένας γνήσιος και αληθινός υπηρέτης της ιερής τέχνης του Αγ. Δαμασκηνού.

Το έτος που μας πέρασε είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του σχεδόν κάθε Κυριακή. Μετά τη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολουθούσε τηλεοπτικά, τηλεφωνούσε στο Δεσπότη μας θέλοντας να τον ευχαριστήσει για τις όμορφες πνευματικές διδαχές του. Παράλληλα, εξέφραζε την ικανοποίησή του, όταν άκουγε να ψάλλουμε μαθήματά του.

Πριν δέκα μέρες περίπου δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από τον εξαίρετο φίλο και σπουδάιο μουσικολόγο Αντώνη Κωνσταντινίδη. Στη φωνή του διακρίναμε την αγωνία να μεταφέρει εσπευσμένα ένα μήνυμα, στον Μητροπολίτη μας. Σαν να είχε μια ιερή υποχρέωση, ενός αγγελιοφόρου των θεών: «Να τηλεφωνήσεις στον Συμεών, τον Φθιώτιδος…». Ήταν η πρώτη φράση που είπε ο Δάσκαλος, όταν επανέκτησε τις αισθήσεις του μέσα στο νοσοκομείο.

Ίσως να ήταν και μια από τις τελευταίες επίγειες επιθυμίες του, η οποία αναδεικνύει τον άνθρωπο Ταλιαδώρο. Τον πιστό, ευσεβή και ευαίσθητο. Εκείνον που επιζητεί την μέλλουσαν πόλιν. Εκείνον που τιμά τους ειλικρινής και αυθεντικούς φίλους. Εκείνον που μέχρι την τελευταία αναπνοή παραμένει συνεπής στα έργα και στα λόγια του.

Από σήμερα το σεπτό μνήμα του, θα υπενθυμίζει «εἰς αἰῶνας αἰώνων» ότι στον τόπο αυτό αναπαύεται το χοϊκό σώμα ενός αφιερωμένου πρωτοψάλτου, ενός μοναδικού ψαλμωδού και ενός αληθινού ανθρώπου του Θεού.

Υ.Γ. 1: Επισυνάπτουμε «εἰς ἐμπόδιον λήθης» την απαντητική επιστολή που λάβαμε από τον Δάσκαλο στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, η οποία ίσως να είναι και η τελευταία επιστολή που συνέταξε στη ζωή του.

Υ.Γ. 2: Παροτρύνουμε τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου μας, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στο πρόσωπο και στην προσφορά του Δασκάλου, για ένα έτος τουλάχιστον, να ψάλλουν στα αναλόγιά τους μαζί με όλα τα υπόλοιπα μελωδικά μαθήματα καί μαθήματα του Χαρίλαου Ταλιαδώρου.

 

Ανδρέας Π. Ιωακείμ

Δντης Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός»

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Συνεχίζουμε με την επιστολή του κ Ταλιαδώρου…

Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Άρχων Πρωτοψάλτης

Θεσσαλονίκη,3 Δεκεμβρίου 2020

Σεβασμιώτατε, έλαβα την από 23 Νοεμβρίου περισπούδαστη επιστολή σας και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για όσα από το περίσσευμα της αγάπης σας αναφέρετε για την ταπεινότητά μου.Είναι  αλήθεια  ότι  έχω  αφιερώσει  όλη  μου  την  ζωή  στη  Θεία  του Δαμασκηνού  τέχνη,  και  η  όλη  προσπάθειά  μου  υπήρξε  η  σωστή ερμηνεία της υμνολογίας της Ορθοδόξου λατρείας.Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση για να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τον Πρωτοψάλτη σας κ. Ανδρέα Ιωακείμ, του οποίου εξετίμησα τόσο  το  φωνητικό  τάλαντο  αλλά  και  την  όλη  προσπάθεια  που αντιλαμβάνομαι ότι καταβάλει για την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο του θεωρητικού υπόβαθρου στην ερμηνεία των ύμνων.Διάβασα το θεωρητικό του πόνημα και τον συγχαίρω για την προσπάθειά του η οποία παραμένει στην συντήρηση και διάδοση των παραδεδομένων από τους ημετέρους διδασκάλους, όπως αυτά μας εδιδάχθησαν από το 1814  και  μετά  από  τους  τρείς  Διδασκάλους,  τον  Χρύσανθο,  τον Γρηγόριο  και  τον  Χουρμούζιο  και  μία  πλειάδα  πρωτοψαλτών  του Πατριαρχικού Ναού μεταξύ των οποίων κορυφαία θέση κατέχει και ο δικός μου διδάσκαλος, ο Κωνσταντίνος Πρίγγος.   Βεβαίως,μόνον  ένας  Ιεράρχης  του  αναστήματός  σας  γνωρίζει  και εκτιμά την σημαντική αυτή προσπάθεια και γι αυτό αποφασίζει να περιβάλλει με την αγάπη και την εκτίμησή του έναν πρωτοψάλτη όπως ο κ. Ιωακείμ.Προσωπική μου γνώμη είναι,και προσπάθειά μου,να αποφεύγουμε τα αργά στιχηραρικά μαθήματα από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσουμε το περιεχόμενο του κειμένου. Σε πρώτη ευκαιρία θα σας αποστείλω μία σειρά από τις εκδόσεις των μουσικών  μου  βιβλίων  και  πολλά  από  τα  εκδοθέντα cdτα  οποία επιβεβαιώνουν  την  όλη  προσπάθειά  μου  για  την  εξυπηρέτηση  της σωστής ερμηνείας στα μέλη και στα λατρευτικά κείμενα.Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ και πάλι για την ενημέρωση και χαίρομαι για την όλη προσπάθειά  σας  ως  προς  την  αξιοποίηση  και  διάδοση  της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής. Εύχομαι ο θεός να σας χαρίζει υγεία  και  μακρότητα  ημερών.  Σημειώνω  δε  ότι  η  εκκλησιαστική μουσική μαζί με τις περισπούδαστες ομιλίες σας συμπληρώνουν τη σπουδαίασας παρουσία και προσφορά στην Εκκλησία Με ιδιαίτερη τιμή,

Διατελώ

Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Άρχων Πρωτοψάλτης

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τον μήνα Ιανουάριο στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821». 

          Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε τον χαρακτήρα προκατασκηνωτικής συνάξεως, τον συντονισμό της οποίας είχε ο αναπλ. Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος π. Χρήστος Τσιλοφύτης.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε το κατασκηνωτικό στέλεχος της Μητροπόλεως κ. Μαρία Φέκα με θέμα: «Το παιδί στην Επανάσταση του 1821», το οποίο θα είναι και το θέμα της φετινής Κατασκηνωτικής Περιόδου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ομίλησε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συναντήσεως, επιτελικά κληρικά στελέχη της Μητροπόλεως αλλά και πολλά κατασκηνωτικά στελέχη.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος π. Κωνσταντίνος Βάγιας παρουσίασε αναλυτικά το ημερήσιο πρόγραμμα και τους στόχους της φετινής χρονιάς για την κατασκήνωση, ενώ ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος  αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του φετινού μηνύματος της κατασκηνωτικής χρονιάς.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, υπεύθυνος έργων της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε ενημέρωση για τις εργασίες αναβαθμίσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων.

Παρεμβάσεις επίσης έκαναν και ο τ. υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άμβρόσιος Αναστασίου, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αντινίτσης, καθώς και ομαδάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Συμεών συνεχάρη τους Πατέρες και τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος γι' αυτήν την πρώτη, αλλά ουσιαστική συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη αγάπης, ομοψυχίας και συνεργασίας όλων για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα αναφέροντας χαρακτηριστικά:

          «Στις κατασκηνώσεις μας πρέπει να έχουν άριστη ποιότητα τα πάντα, από το φαγητό, από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από το πρόγραμμα μέχρι και την συμπεριφορά και την αγάπη. Πάνω από όλα όμως το πνευματικό περιεχόμενο, η συμπεριφορά και την αγάπη! Αυτό είναι  το Α και το Ω».

Η διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε με τα κάλαντα δωδεκαημέρου, τα οποία έψαλλαν τα παιδιά του Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και τα οποία ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλους. Εκτενή αναφορά στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση θα κάνουμε στο αυριανό μας δελτίο.

Να σας ενημερώσουμε ότι η επόμενη προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας. H εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται και με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου. Την Κυριακή το πρωί στον ιερό Ναό θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ποιμενάρχου μας κ Συμεών και στη συνέχεια στον ενοριακό πνευματικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα «προεπαναστατικά κινήματα». Ομιλητές θα είναι οι εκπαιδευτικοί κ Ιωάννης Σερδάρης, Θεολόγος και η κ Μαρία Δημοπούλου, Φιλόλογος. Η αρχιερατική θεία Λειτουργία και ο εσπερινός του Σαββάτου θα μεταδοθούν μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και διαδικτυακά μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness