165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2071

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος, 2021

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας μάρτυρος Αγάθης της παρθένου. Του Αγίου νέομάρτυρος Αντωνίου του Αθηναίου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1774 καθώς τη μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Πολυεύκτου Πατριάρχου Κων/πόλεως και Θεοδοσίου, του εν Σκοπέλω.

 Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Το μετάλλιο αυτό θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο Έθνος» τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσημη παρουσίαση του μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

(*) Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων θα ιερουργήσει αύριο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως θα τελέσει Ιερό Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, και για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ'.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Λαμίας Αγίου Λουκά. Ακολούθως στις 11:00 το πρωί στο κοιμητήριο της Ξηριώτισσας ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει το τεσσερακονθήμερο μνημόσυνο του εκλιπόντος Νικολάου Σπανού.

(*) Εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, Ιερές Μονές και ακαδημαϊκά ιδρύματα τιμώντας την μνήμη του Αγίου Φωτίου, θα συναντηθούν διαδικτυακά αύριο Σάββατο με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Η επίσημη παρουσίαση του μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στην αίθουσα της Ιεραρχίας, στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε την βαθειά συγκίνηση των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής, συμβολικής τελετής τονίζοντας πως «το μετάλλιο αυτό, το οποίο με απαράμιλλη μαεστρία φιλοτέχνησε για την Εκκλησία μας ο Χρυσοχοϊκός Οίκος «Μιχαλάς», θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο Έθνος. Σε εκείνους δηλαδή, που εκπροσωπούν επάξια ανάμεσά μας τη συνέχεια της ανιδιοτέλειας και της αξιοσύνης που εμφύσησε ο Τριαδικός Θεός στους Κτήτορες και Πατέρες του Νεοελληνικού Κράτους». Σημείωσε, ακόμη, ότι «το επετειακό αυτό έτος αφιερώθηκε από την Εκκλησία μας στους Αγίους Νεομάρτυρες. Αφιερώθηκε στις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χώματά μας, για τη γαλανόλευκη και για την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία. Σ’ εκείνους, λοιπόν, που πριν από διακόσια χρόνια έφτασαν στη θέωση την ψυχή τους και την Ελλάδα, αφιερώνουμε και το επετειακό αυτό έμβλημα. Μέταλλο ακατάβλητο η ψυχή των Νεομαρτύρων, μέταλλο ακαταπόνητο και η δική μας ελπίδα στο φωτοστέφανο που τους περιέβαλε. Αυτός ο συμβολικός δεσμός του χτες με το σήμερα, των προγόνων μας με την συνείδησή μας, της ιστορικής αλήθειας με το θεοφρούρητο μέλλον που έχουμε ακολουθώντας τα χνάρια τους. Αυτός είναι που αποτυπώνεται, με την ευλογία της Υπερμάχου Στρατηγού τα Νικητήρια, στο μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε». Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, ότι «με τη χάρη του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού, θα τιμούμε κατ’ αυτόν τον συμβολικό αλλά και εγκωμιαστικό τρόπο την Ορθόδοξη, Xριστιανική κληρονομιά των Αγίων Νεομαρτύρων και Εθνομαρτύρων, στο πρόσωπο εκείνων που κρατούν ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας σε καιρούς επικίνδυνους. Σφυρηλατούμε, με το υπέροχο αυτό έργο τέχνης, το μετάλλευμα της ευλάβειας, για εκείνους που ομολόγησαν Χριστό, και το μετάλλευμα της τιμής, για όσους εξακολουθούν και σήμερα να δοξάζουν τον Ελληνισμό και να τον πρεσβεύουν με λαμπρότητα στην οικουμένη».

Στη συνέχεια, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την εμπιστοσύνη του έργου της κατασκευής του μεταλλίου και ανέφερε ότι «... η ιστορία δεν είναι απλώς μνήμη και νοσταλγική αναπόληση, αλλά πάλη και ένα συνεχές πνευματικό αγώνισμα απελευθερωτικό, από καθετί δεσμευτικό, από καθετί που εμποδίζει τον άνθρωπο να ανέβει στο φως.»

Στη συνέχεια παρουσίασε το μετάλλιο, αναλύοντας τα στάδια της κατασκευής του και αναφέροντας τις εικονιζόμενες μορφές. Συγκεκριμένα, στο έμβλημα αποτυπώνονται η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι Νεομάρτυρες Γρηγόριος ο Ε', Κοσμάς ο Αιτωλός, Φιλοθέη η Αθηναία, Μιχαήλ Πακνανάς, Γεώργιος Νεαπολίτης, Κυπριανός Κύπρου, Κωνσταντίνος ο Υδραίος, Δημήτριος ο εκ Σαμαρίνης, Ακυλίνα, Αγγελής ο Αργείος, Αθανάσιος Κουλακιώτης, Τριαντάφυλλος ο εκ Ζαγοράς, Συμεών ο Τραπεζούντιος, Σεραφείμ Φαναρίου, Χρυσή εκ Μογλενών, Μαρία Καρατάσαινα, Ραφαήλ εξ Ιθάκης και εν Λέσβω, Κύριλλος ΣΤ', Δημήτριος Πελοποννήσιος, Νικήτας Σερρών, Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης, Ελένη εκ Σινώπης Πόντου, Κυράννα εκ της Όσσης, Ιωάννης εκ Καστορίας και Ιωάννης εκ Θάσου.

Το μετάλλιο φιλοτέχνησε ο Χρυσοχοϊκός Οίκος «Μιχαλάς», ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε -με την τήρηση όλων των απαιτουμένων υγειονομικών μέτρων- με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, o Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο φιλοτεχνήσας το μετάλλιο κ. Μάκης Μιχαλάς. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων.

 

(*) Αύριο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς,  θα τελεσθεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ,  υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ,  Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας,  με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ένεκα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία, τα οποία δεν επιτρέπουν την αυτοπρόσωπη συμμετοχή του στο Ιερό Μνημόσυνο που θα τελεστεί στην Καστοριά,  στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων θα τελεστεί υπό του κ. Συμεών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και Ιερό Μνημόσυνο τόσο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από την κοίμησή του, όσο και για τον πνευματικό πατέρα του Ποιμενάρχου μας, μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ', επί τη συμπληρώσει 25 ετών από την κοίμησή του.

           Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Ιερό Μνημόσυνο που θα ακολουθήσει ο κ. Συμεών έχει προσκαλέσει να συμμετάσχει τον Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Ν. Φθιώτιδος, του οποίου μέλη τυγχάνουν πολλοί και από την Καστοριά.         

           Χθες το πρωί,  κατόπιν κανονικής ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και μετά από ειδική νόμιμη  άδεια μετακινήσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών μετέβη δι' ολίγον και άνευ συνοδείας στην πόλη της Καστοριάς, όπου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Αρχιερέων Καστορίας κυρού Σεραφείμ και κυρού Γρηγορίου του Γ'.

(*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 7 - 11 Φεβρουαρίου

Το Σάββατο 5:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και εν συνεχεία η καθιερωμένη ομιλία από τον κύκλο των ομιλιών του Σεβασμιωτάτου «Αύριο είναι Κυριακή». (ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση) 

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας. Την Κυριακή συμπληρώνονται τρία έτη από την εις Επίσκοπον εκλογή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Τέλεση 40/μερου Αρχιερατικού Μνημοσύνου του μακαριστού Νικολάου Σπανού στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κοιμητηρίου Ξηριώτισσας. 

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

18:00 μ.μ. Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με θέμα «Τα χρόνια της σκλαβιάς. Τουρκοκρατία» όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα απευθύνει χαιρετισμό. (ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) ……ΧΑΡΤΙ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

18:00 μ.μ. παραμονή της εορτής του Αγίου χαραλάμπους θα χοροστατήσει στον Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος Λοκρίδος.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά Υπάτης.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

18:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

06:00 π.μ.  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Την ημέρα αυτή συμπληρώνονται τρία έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών. Στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος τυγχάνει Ηγούμενος ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ, π Άγγελος Ανθόπουλος.

 (ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Σημείωση: 'Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν με αυστηρή τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων βάσει του τρέχοντος επιδημιολογικού επιπέδου και των εφαρμοστέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

          Σε περίπτωση μεταβολής των επιδημιολογικών επιπέδων θα υπάρξει αντίστοιχη αναπροσαρμογή των μέτρων και πιθανή αλλαγή στο πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου.

(*).Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος μας ενημερώνει για τις Διοικητικές αλλαγές μηνός Φεβρουαρίου

α. Νέος Πρόεδρος στην Ενορία Αγίας Παρασκευής Πουρναρίου τοποθετήθηκε ο π. Δημήτριος Κωνσταντέλλος

β. Νέος Πρόεδρος και εφημέριος στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμάστας τοποθετήθηκε ο π. Ιωάννης Κόλλιας

γ. Νέος Πρόεδρος και εφημέριος στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαθυκοίλου τοποθετήθηκε ο π. Ευάγγελος Γραμματικός

δ. Μέχρι την κάλυψη των κενών θέσεων από μονίμους τακτικούς εφημερίους ρυθμίστηκε άχρι καιρού το ζήτημα της εξυπηρετήσεως των λειτουργικών και ποιμαντικών αναγκών των Ενοριών Κοιμήσεως Θεοτόκου Πουγκακίων και Αγίου Δημητρίου Αμουρίου από εντεταλμένους και δεδοκιμασμένους κληρικούς της πόλεως της Λαμίας.

 

(*) Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης κατά την Συνεδρία της 15ης Δεκεμβρίου 2020, η εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν θα πραγματοποιηθεί εφέτος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα
Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εθιμοτυπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω της ενσκηψάσης πανδημίας και των υγιειονομικών μέτρων, τα οποία ελήφθησαν βάσει αλλεπάλληλων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων της Ελληνικής Πολιτείας και αντίστοιχων αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το διήμερο της εν λόγω εορτής, 5 και 6 Φεβρουαρίου σήμερα και αύριο δηλαδή, με Συνοδική Απόφαση, ο Εσπερινός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Φωτίου θα τελεσθούν στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο (Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη), χοροστατούντος και ιερουργούντος αντιστοίχως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου και υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, Ιερές Μονές και ακαδημαϊκά ιδρύματα τιμώντας την μνήμη του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτού της Μυριοβίβλου, θα συναντηθούν διαδικτυακά την ημέρα της εορτής του Αγίου. Σκοπός της πρώτης αυτής επικοινωνίας είναι η στενότερη συνεργασία των ειδικών αυτών βιβλιοθηκών με την δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το μνημόνιο αυτό προσβλέπει στην δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών τους σε όλα τα επίπεδα.

Φυσικά στην διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα συμμετάσχει και ο  υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Πέτρος Κεραντζής Φιλόλογος – Ιστορικός ο οποίος θα παρουσιάσει την βιβλιοθήκη μας και αναπτύξει εισήγηση με θέμα « προβολή και διαφήμιση εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών».

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...