165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2074

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος, 2021

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού. τη μνήμη  των Αγίων τριών γυναικών οι οποίες ήταν παρούσες στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους, καί αφού είδαν τα θαύματα του, πίστεψαν στον Χριστό, τον ομολόγησαν καί αποκεφαλίστηκαν στη Μαγνησία.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Οι Άγιοι αυτοί ήταν από τους στρατιώτες, πού βασάνισαν μετά από διαταγή του έπαρχου τον άγιο Χαράλαμπο. Πέταξαν όμως τα όργανα των βασανιστηρίων, έπεσαν στα πόδια του Αγίου και του ζητούσαν συγχώρηση. Μαρτύρησαν την ίδια στιγμή.Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων και Ζήνωνος.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)«Η λάμψη η πραγματική έρχεται όταν είσαι αποφασισμένος να μαρτυρήσεις για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία και να τρέχεις σε πηγές που υπάρχει η ζωή και η αλήθεια».  Με αυτό το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, προς τους εκατοντάδες πιστούς,   εορτάσθηκε πανηγυρικά στην Ιερά Μητρόπολή μας,  η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.

  (*) Στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος θα ιερουργήσει αύριο ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Σήμερα το απόγευμα στις 6:00 θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου Αμφίκλειας.

(*) Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας. Καλούνται όσοι μπορούν να προσέλθουν και να προσφέρουν το πολύτιμο για τους συνανθρώπους μας, αίμα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)«Η λάμψη η πραγματική έρχεται όταν είσαι αποφασισμένος να μαρτυρήσεις για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία και να τρέχεις σε πηγές που υπάρχει η ζωή και η αλήθεια. Η αλήθεια δεν βρίσκεται στον κρότο αλλά στην γνησιότητα και στην αυτοθυσία».  

          Με αυτό το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, προς τους εκατοντάδες πιστούς,   εορτάσθηκε πανηγυρικά και ιεροπρεπώς στην Ιερά Μητρόπολή μας,  η σεβάσμιος μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.

          Χθες το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, εκήρυξε τον Θείο Λόγο, στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους του ομώνυμου χωριού της Λοκρίδος, του οποίου ο Άγιος είναι Προστάτης και Έφορος.

          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον μεγάλο Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο και ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους. θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμά του Ποιμενάρχου μας στο τέλος του δελτίου μας.

        Σήμερα κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στη Καρυά Υπάτης.

          Ο Ποιμενάρχης μας το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. πατέρα Δαβίδ Νεγιάννη, τον πατέρα Αθανάσιο Χρόνη που εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες της ενορίας και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Νικόλαο Πολυζώη.

          Και τις δύο ημέρες ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) μετέδιδε απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Διαδικτυακά οι ακολουθίες μεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Στο τέλος του εορτασμού σήμερα ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους πιστούς που με πολύ υπομονή συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία παραμένοντας έξω από τον Ιερό ναό λόγω των απαγορευτικών μέτρων και ωμίλησε για το αγιασμένο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους. Τόνισε ότι ο Άγιος έλαμψε στον κόσμο δια του μαρτυρίου της αλήθειας και της αγάπης στον Ιησού Χριστό. Στη συνέχεια ο π. Αθανάσιος με θερμά λόγια αγάπης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλου του πιστού πληρώματος της ενορίας και τον ευχαρίστησε για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη της Ενορίας. Επίσης του προσέφερε ένα αρχιερατικό βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονος.

         Στον εορτασμό εντός του Ναού παρέστη ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών. Μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης κ Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας και αρκετοί δημοτικοί άρχοντες.

(*) Αύριο η Εκκλησία μας θα εορτάσει τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου και σήμερα στις 18:00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση). Αύριο Πέμπτη ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Αύριο συμπληρώνονται τρία έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών. (ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από το τοπικό μας ραδιόφωνο και από την ιστοσελίδα της Ι Μ.

 (*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube  η ομιλία του Σαββάτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

     Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής  μετά την Εορτή της Υπαπαντής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με την φυσική παρουσία του προβλεπομένου αριθμού πιστών και σύμφωνα και με την τήρηση των σχετικών μέτρων προστασίας.  

          Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα Αγιογραφικά Αναγνώσματα της αυριανής Κυριακής μετά την Εορτήν της Υπαπαντής, ΙΣΤ΄ Ματθαίου και ΙΣΤ΄ Επιστολών.

(*) στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Στην δική μας Ιερά Μητρόπολη η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως «Στέγη Γερόντων-Ίδρυμα Αργύρη Πετρή στη Στυλίδα με θέμα «Η Επανάσταση στην Ανατολική Φθιώτιδα». Σύντομα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα.

(*) Την ανάμνηση ενός λαμπρού εκκλησιαστικού γεγονότος θα εορτάσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η ενορία της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας. Πρόκειται για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τα οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών στις 15 Φεβρουαρίου του 2020 ο οποίος είναι ο πρώτος Ιερός Ναός της Φθιωτικής εκκλησίας. Φυσικά ο εορτασμός τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας θεμελιώθηκε το 1922 και λειτούργησε αρχικά ως παρεκκλήσιο. Το 1980 γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερος. Στις 9 Μαϊου του 1994 έγινε ενοριακός.

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Λαμίας θα βρίσκεται εκεί από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι. Το αίμα δεν αγοράζεται μόνο δωρίζεται και σώζει ζωές. Οσοι επιθυμούν να μετάσχουν σε αυτή τη προσφορά ζωής, ας προσέλθουν και ας ενισχύσουν την τράπεζα αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Στυλίδος, Δομοκού, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας – Ελάτειας, διοργανώνουν εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα».

Το εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες των σχολείων του νομού Φθιώτιδας κάθε βαθμίδας και τύπου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια κάθε τύπου).

Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό αποστέλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13:00 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου ανήκει η κάθε σχολική μονάδα.

Οι μαθητικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Καινούριο Λοκρίδος, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 7 μ. μ., με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν: Χρηματικά έπαθλα, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, δωρεάν φοίτηση στο Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Σε όλους τους μαθητές και τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα.

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος www.imfth.gr είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εκεί θα ανακοινώνεται οποιαδήποτε σχετική με αυτό ενημέρωση.

(*) Επανερχόμαστε αγαπητοί ακροατές στην εορτή του Αγίου χαραλάμπους και να σας θυμίσουμε ότι εκτός από τις ενορίες του Αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά Υπάτης και στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος, πανηγύριζαν οι ομώνυμοι Ιεροί Ναοί στις Ράχες, στις Λιβανάτες, καθώς και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος όπου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του μοναστηριού φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Αγίου Χαραλάμπους.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγύριζε ο ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Μαγνησία ο οποίος είναι αφιερωμένος επίσης στον Αγιο Χαράλαμπο και στους Μικρασιάτες Αγίους. Στο ναό φυλάσσεται τεμάχιο της χειρός του Αγίου Χαραλάμπους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1995 ιερόσυλοι εισήλθαν στο εσωτερικό του Ναού και πάνω στην Αγία τράπεζα συγκέντρωσαν άμφια, ιερά βιβλία, σκεύη και το ιερό αυτό λείψανο και έβαλαν φωτιά. Όλα κάηκαν ολοσχερώς εκτός από το ιερό λείψανο του Αγίου χαραλάμπους.

Επίσης ιερό λείψανο του αγίου φυλάσσεται και στην ενορία των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Αγιο Κων/νο Λοκρίδος.

 (*) Αύριο η Εκκλησία μας θα εορτάσει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου και στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ο ιερός ναός του Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια όπου σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί ο Σεβασμιώτατος, ο Ιερός Ναός στο Αυλάκι Στυλίδος καθώς και όπως προαναφέραμε η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Θα ήταν ωφέλιμο να αναφέρουμε και κάποια άλλα ιστορικά στοιχεία για το μοναστήρι από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία των εκδόσεων της Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού:Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες των αδελφών της μονής καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα. Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει καί τό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πού ευρίσκεται λίγα μέτρα πρό της Μονής. Είναι απλού σχήματος μονόκλιτος καμαροσκεπής καί κατάγραφος εσωτερικά. Όπισθεν του Ιερού του Καθολικού υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, τό μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στό οποίο κατά τήν γερμανική Κατοχή εκρύπτοντο οι αντάρτες. Εορτάζει τήν 11η Φεβρουαρίου καί τήν 6η Αυγούστου. Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Συμεών από τη 1η Ιουνίου του 2020 Ηγούμενος της μονής είναι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π Άγγελος Ανθόπουλος ο οποίος με το που ανέλαβε την Ηγουμενία του μοναστηριού επιδόθηκε σε αγώνα ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της μονής. Ήδη έχει ανακαινίσει πλήρως το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος και συνεχίζει σε όλους τους χώρους. Επίσης ο π. Άγγελος έχει δρομολογήσει τις ενέργειες ώστε η συντήρηση του καθολικού και του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness